• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Ingrediente Retete cu carne de rata si gasca Supa de rata cu taitei de casa

Supa de rata cu taitei de casa

Profitând de firea mea sensibilă, aseară târziu am fost agresat de un virus neidentificat ce mi-a indus cea mai comună afecţiune- răceală. Azi, de dimineată eram afectat binişor aşa că am pus semnul de avarie şi am contraatacat, cum fac de obicei când răcesc, cu o supă fierbinte. De data aceasta am preparat o supă de raţă cu tăiţei de casă, beneficiind de contribuţia preţioasă a unei răţuşte din mediul rural.

Supa de rata cu taietei de casa

Ingrediente necesare supa de rata cu taitei de casa:

  • 1 kg carne de raţă
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 ardei kapia sau gras
  • 1 telină
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1,5 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură leuştean
  • tăiţei de casă
  • sare, piper
Legume pentru supa de rata cu taietei de casa
Legume pentru supa de rata cu taitei de casa

Necesar pentru tăiţei de casă:

  • 100 gr. făină
  • 2 ouă
  • sare

Preparare supa de rata cu taitei de casa:

1. Curăţăm şi spălăm bine cu apă rece carnea de raţa. Eu am folosit pulpele şi pieptul. Punem carnea într-o oală mare şi o dăm la fiert în 5 litri de apă rece, la foc încet. Aşteptăm să înceapă fierberea şi o spumuim bine. Este  important ca focul să fie mic pentru a putea spumui bine supa şi la final să obţinem o supa limpede şi nu tulbure.

Carne de rata pentru supa de rata
Piept si pulpe de rata rurala…

2. Cât timp fierbe carnea pregătim tăiţei de casă. Într-un vas am pus 200 gr. făină, am dat un praf de sare şi am adăugat în mijlocul făinii  gălbenuşurile bătute de la patru ouă. Pentru supa sunt suficiente 2 galbenuşuri si 100 gr. făină, dar eu am preparat mai multi tăiţei şi pentru vremuri  mai grele, o parte lăsându-i la uscat.

Supa de rata
Doua galbenusuri la 100 gr. oua pentru taitei de casa

Începem să încorporăm făina amestecând încet cu o furculiţă. Am folosit numai gălbenuşurile de la ouă pentru că pastele cele mai de soi se fac numai cu gălbenuşuri (aşa fac italienii cele mai bune paste). Cine doreşte poate să folosească oul întreg iar cantitativ, cel puţin teoretic, trebuie un ou la 100 gr. făină ( eu am pus 2 gălbenuşuri la 100 gr.). Spun teoretic pentru că depinde şi de calitatea făinii. Dacă vă este mai uşor puteţi proceda invers, respectiv bateţi gălbenuşurile într-un bol şi adăugaţi treptat făină până rezultă un aluat ferm. Sfatul meu este ca, dacă nu aţi preparat niciodată tăitei de casa sa aveţi la îndemână rezerva de faină şi ouă pentru a drege aluatul, într-un sens sau altul.

Odată încorporată făina în gălbenuşuri, începeţi să frământaţi acest aluat cu mâna, având la îndemână făina din care presăraţi câte puţin până obţineţi un aluat mai tare, dar elastic şi care nu este lipicios.

Supa de rata - Aluat pentru taietei de casa
Aluat pentru taitei de casa

Aluatul obţinut îl împărţim şi modelăm în 2 sau mai multe bile, funcţie şi de suprafaţa tehnică de lucru şi le întindem pe rând cu sucitorul până le subţiem bine, presărând des făină pentru a evita lipirea de sucitor sau de masa de lucru.

Supa de rata - Formam bile din aluat pentru taietei de casa
Formam mai multe bile din aluat

Luam o foaie de aluat o împăturim ca pe o clătită şi o tăiem pe laţime cât se poate de subţire. Feliile de aluat tăiate se desfac uşor în tăitei lungi dar asta numai dacă a fost pudrată bine cu făină foaia de aluat înainte de împăturire pentru a evita lipirea.

Supa de rata - Taiem taietei de casa

Lăsăm tăiţeii să se odihnească şi ne ocupăm de supă.

Supa de rata cu taitei
Lasam taietei de casa sa se odihneasca

3. Lăsăm carnea de raţă să fiarbă singură timp de 30-45 de minute, timp în care spumuim bine fiertura. Curăţăm legumele şi întregi, înjumătăţite sau tăiate  în sferturi, cu excepţia cepei ce rămâne întreagă, le punem peste carne la fiert, cu o lingură de sare.  Mai fierbem supa, la foc mic, încă 30 de minute până ce legumele sunt bine fierte.

supa de rata cu taitei de casa

Odată fierte legumele şi carnea, strecurăm supa printr-o strecurătoare deasă şi o punem din nou pe foc, reţinând deoparte carnea şi legumele. Gustăm şi eventual mai adăugăm sare dupa preferinţă. Punem tăiţeiii în supă şi lăsăm să dea încet în clocot, la foc mic.  Tăiţeii proaspeţi de casă se vor ridica destul de repede la suprafaţă, semn că sunt fierţi şi nici nu tulbură supa (datorita amidonului) ca cei uscaţi, din comerţ. Când au fiert şi tăiţei, oprim focul şi aromăm cu verdeaţă, pătrunjel şi leuştean tocat. Eu feliez morcovul, ce a fiert întreg şi-l repun, la final, în supă. Acoperim oala şi o lăsăm 10 minute înainte de a servi. Legumele fierte le putem trage la tigaie şi obţine o garnitură iar carnea fiartă de raţă merge pe cartofi la cuptor.

Pentru o aromă proaspătă şi puternică, este bine atunci când mâncăm, să mai tocăm direct în farfurie ceva verdeaţă proaspătă şi eventual, cine doreşte puţină iuţeală, piper proaspăt măcinat.

Sa fiţi bine!

Supa de rata cu taietei gustosi de casa

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana

Oua cu Ciuperci Pleurotus in Sos de Smantana

mancare de limba cu masline si praz

Limba de porc cu masline si praz

Mititeii, bateria şi protocolul

raci oltenesti

Raci oltenesti in sos de rosii si ardei copti

reteta de sfecla rosie si branza cu hrean

Sfecla Rosie si Branza cu Hrean

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025