Această simplă reţetă de tocana picanta este o idee despre cum am putea să ne îndeletnicim cu o bucăţică de carne de capră atunci când o avem în bucătărie. Mie, carnea de capră, îmi face o impresie foarte bună, şi deşi se găseşte mai rar, este bine a fi achiziţionată atunci când se iveşte ocazia. Toamna este momentul optim pentru a ne bucura de participarea acestei cărni, care, alături de varză, poate face multe like-uri printre meseni. Cum aroma de ciuşcă coaptă mi se pare răscolitoare, nu m-am putut abţine să nu personalizez această tocană cu o aromă rustică. Orezul care o însoţeşte este preparat făra pretenţii de chiverniseală, bazându-se pe propria-i calitate de orez brun, pe ceapa dulce, unt şi arome.
Ingrediente necesare tocana picanta din carne de capra:
- 1 kg carne de capra (pulpă, muşchi)
- 200 gr orez brun
- 2 cepe
- 4 roşii bine coapte
- 2 ardei bulgăreşti sau alt fel dar să fie doar semiiuţi
- 1 ciuşcă – ardei uscat
- 70-100 gr unt
- sare, piper, boia dulce
- pătrunjel verde pentru ornat şi aromat
- ulei
Tăiem carnea de capră bucăţi potrivite, cât o îmbucătură. În prealabil o curăţăm de eventualele pieliţe sau grăsime în exces, fără a exagera cu eliminarea grăsimii. Într-un ceaun sau cratiţă punem carnea de capră cu 3-4 linguri de ulei şi o rumenim uşor, până îşi schimbă culoarea. Adăugăm o cană bună de apă, cât sa nu înnece carnea şi lăsăm pe foc potrivit să scadă şi să se fragezească carnea. Când apa s-a evaporat şi aproape s-a prăjit carnea, adăugăm o ceapă tocată mărunt, un praf de piper şi unul de sare. Lăsăm la foc mic, să se înmoaie ceapa.
Roşiile le crestăm şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor de coajă. Tocăm mărunt atât roşiile cât şi ardeiul şi le punem în ceaun peste tocana. Adăugăm o linguriţă de boia dulce. Completăm sucul lăsat de roşii cu un panar mic de apă şi lăsăm să bolborosească şi să se formeze sosul de roşii. Când roşiile s-au gătit, sosul s-a format şi a “îmbrăcat” bine carnea, coacem pe flacăra de la aragaz un ardei uscat şi îl tocăm mărunt în tocana picanta. Amestecăm, gustăm, potrivim de sare şi oprim focul. Ardeiul uscat este acel ardei numit de olteni “ardei de raci”, care nu este iute. Acest ardei uscat copt îi va da tocanei o aromă aparte, care te invită la masă. Ardeiul verde cât şi cel uscat poate fi folosit la alegere, mai iute sau mai puţin iute, după cum obişnuiţi.
Într-o tigaie călim cea dea doua ceapă tocată mărunt, cu un praf de sare. Când ceapa devine sticloasă adăugăm orezul brun şi amestecăm, călindu-l uşor şi pe acesta. Adăugăm un polonic de apă fierbinte sau supă de legume dacă avem. Amestecăm uşor şi lăsăm orezul să absoarbă apa şi să se umfle. Dacă mai este nevoie mai completăm cu apă până ce orezul este pufos. La final adăugăm untul şi piper proaspăt măcinat. Gustăm şi potrivim de sare.
Aşezăm tocana picanta pe patul de orez pufos, ornăm cu pătrunjel verde şi o servim astfel la masă. Cei care doresc un orez mai aromat pot folosi, de exemplu, cimbru uscat. De asemenea, după preferinţe, acesta poate fi îmbogăţit cu legume după cum vede fiecare că i-ar sta mai bine lângă tocana picanta.
Să fiţi bine!