• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Cum se face?

Varza Acra si Zeama de Varza. Cum Preparam?

July 19, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Datorita faptului ca imi place foarte mult ciorba preparată cu zeama de varza dar şi varza acra, în general, de mulţi ani obisnuiesc sa prepar, in special vara, cand varza murata din timpul iernii ne lipseste, varza acra si zeama aferenta. De asemenea, pe langa ciorba cu zeama de varza, imi place mult varza acra in salate si cred ca o varza calita este mult mai buna daca este gătită din varza murata ci nu din varza proaspata. In plus, de mai bine de doi ani am renuntat sa mai folosesc in bucatarie borsul praf, la plic, aşa cum am facut si cu vegeta. Îmi displăcea continutul dubios al acestora dar si dependenta pe care ti-o dau, in special vegeta, astfel incat ai senzatia ca fara vegeta mancarea nu mai are gust, ceea ce este fals. Dupa o perioada relativ scurta in care nu am folosit vegeta, nu am mai simtit nevoia sa potentez gustul mancarurilor cu acest adaos, asa ca acum nu-i simpt lipsa si nu-i duc dorul. Revenind la varza mai vreau sa spun ca, pentru mine, zeama de varza bauta rece vara, este excelenta, nemaipunând la socoteala ca este sanatate curata.

Varza acra si zeama de varza
Pentru aroma si o fermentatie mai rapida adaug la varza marar

Necesar varza acra:

  • 3-4 verze functie de vasul in care preparam- poate fi o oala sau un bidon
  • sare mare
  • 2-3 legaturi marar
  • schinduf – nu este obligatoriu dar daca se gaseste este bun

Preparare:

Achizitionez 3-4 verze potrivite sau chiar micute si le curat de primele foi, le scot cotoarele si intregi sau injumatatite – depinde de cum se aseaza mai bine in vas –  le pun intr-o vas. De obicei, folosesc cea mai mare oala din casa de 10-12 l. De ex. acum am pus 2 verze taiate jumatati si doua intregi astfel incat sa se aseze bine si sa fie in intregime acoperite de apa. Verzele intregi, dupa ce le inlatur cotorul, le crestez la cotor in cruce si le pun puţina sare.

varza acra si zeama de varza
…scot cotorul la varza si o crestez in cruce

In doi litri de apa calduta dizolv 150 gr de sare -un pumn de sare – si torn solutia rezultata peste varza. Trebuie gustata solutia rezultata si astfel se stabileste daca se mai pune sare sau nu. O prefer mai putin sarata si pun sare la minim. Completez cu apa calduta astfel incat varza sa fie acoperita in totalitate si sa ramana trei degete pana la buza oalei. Varza o sa se ridice la suprafata asa ca folositi ramurele si asezati-le, in cruce, peste varza si peste ele o farfurie pentru a face presiune si varza sa ramana acoperita cu moare ( solutia apa-sare numita traditional moare). Ca sa ajutam fermentatia si sa-i dam aroma si aciditate mai puternica adaugam fire intregi de marar.

varza acra si zeama de varza
Asez varza int-o oala de 10 l si torn solutia calda de sare peste ea

Pentru a omogeniza solutia folosesc un pai de plastic pentru baut suc sau un furtunas cu ajutorul caruia introduc aer, incet, prin suflare, astfel incat sa se vanture – sa se oxigeneze – si sa se omogenizeze solutia apa-sare. Se cunoaste ca acest proces in termeni traditionali se numeste pritocirea verzei. Repet actiunea de pitrocire dimineata si seara. Oala o asez, dupa ce ii pun un capac, unde am loc disponibil. Nu trebuie sa fie asezata mai la rece sau mai la cald, este suficienta temperatura mediului ambiant. In 4 zile este gata. In acelasi mod prepar vara si castraveti murati – din care printe altele, gatesc si o mancare de castraveti murati.

varza acra si zeama de varza

Putina istorie a verzei murate

Incercand sa-si asigure protectia impotriva invadatorilor, imparatii Chinei au inceput constructia celei mai mari fortificatii de aparare, Marele Zid din China cu 2200 ani in urma. Din aceasta perioada, avem primele referinte la varza murata ce reprezenta un aliment de baza al muncitorilor chinezi ce  lucrau la zid. Aceasta varza murata chinezeasca era fermentata in vin de orez. Peste 1000 de ani, Genghis Khan depasind Marele Zid in raidurile asupra Chinei a facut o pasiune pentru varza murata si a preluat reteta de la chinezi. Se pare ca mongolii sunt cei care au inceput sa foloseasca sarea la muratul verzei.
Armatele mongolilor au fost oprite la granitele Europei prin anul 1241 dar au lasat in urma varza acra, ce a fost repede preluata de germani si astfel ei au devenit responsabili pentru varza murata consumata de europenii medievali. Este ciudat cum varza murata a trebuit sa ajunga in Europa prin intermediul mongolilor devreme ce, mult mai devreme, romanii o cunosteau, asa cum rezulta din instructiunile de fermentare a verzei scrise de savantul roman Pliniu in anul 50 d.Hr.
Mai tarziu, dupa ani in care marile imperii maritime au pierdut echipaje intregi pe mare din cauza scorbutului, o boala de temut pentru marinarii acelor vremuri, capitanul James Cook a dat lovitura cu varza murata.
Pregatindu-se sa plece in explorarea Pacificului de Sud, James Cook a inclus pe lista alimentelor necesare calatoriei  si varza murata deoarece rezista un timp indelungat fara sa se altereze. Navigand aproape 3 ani in jurul lumii James Cook a constatat ca scorbutul nu a mai facut victime si asta din cauza verzei murate foarte bogate in vitamina C. Lipsa acestei vitamine era principala cauza a aparitiei scorbutului.
James Cook a primit datorita verzei murate Medalia Copley, cea mai mare distinctie stintifica a timpului sau. Cu el a inceput o noua era in navigatie prin introducerea verzei acre in dieta marinarilor.
Imigrantii germani au dus varza murata in America de Nord unde aceasta nu a trecut neobservata si in timpul Razboiului Civil si-a facut inca o data datoria reducand rata de deces a prizonierilor de razboi din cauza variolei de la 90% la doar 5%.

varza acra
Varza acra face parte din dieta fotomodelelor

...si nutritie

Consumul de varza murata este un mod excelent de a proteja echilibrul bacteriilor din tractul gastro-intestinal, varza acra continand asa zisele bacterii prietenoase:
– inhiba organismele patogene, inclusiv E. coli si Salmonella si creste rezistenta la infectii
– contine antioxidanti care elimina radicalii liberi ce sunt un precursor al cancerului
– transforma greu-digerabila lactoza din lapte în acid lactic, mult mai usor de digerat
– genereaza substante nutritive noi, inclusiv omega-3, acizi grasi, ajutoare digestive si minerale

Fermentii lactici ai verzei acre sunt dezinfectanti puternici ai tractului intestinal si de aceea este indicat sa nu spalam varza acra, pentru a nu-i distruge. Varza murata si zeama acra sunt remedii populare traditionale pentru constipatie. Fermentarea creste, de fapt, valoarea nutritiva a verzei, prin cresterea continutului de vitamina C, prin facilitarea asimilarii de proteine, si prin efectul calmant asupra sistemului nervos. Persoanele suferinde de depresie pot incerca drept remediu zeama de varza. Varza murata contine vitamina U antiulceroasa deci este buna pentru tratarea ulcerului gastric. Este indicat ca in fiecare zi sa se bea un pahar cu zeama de varza. Totusi  pH-ul scazut şi abundenţa de lactobacili pot supara intestinele oamenilor care nu sunt obisnuiti a consuma alimente acide.
Este excelenta pentru arderea grasimilor fapt pentru care multe fotomodele celebre au inclus in dieta varza murata.

Sa fiti sanatosi!

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete cu varza, Retete simple Tagged With: acrirea verzei, moare de varza, pitrocirea verzei, varza murata, zeama de varza acra

Sirop de muguri de pin

July 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Sirop de muguri de pin  – este un remediu foarte bun pentru bronsite, tuse si afectiuni ale cailor respiratorii superioare. Are continut bogat in uleiuri volatile si vitamine. Este indicat a se consuma in special de copii si batrani care sunt mai expusi imbolnavirilor. Pentru nevralgie – se iau pe stomacul gol 4-5 lingurite de sirop nediluat de muguri de pin. Tenul iritat si inrosit – se trateaza cu o masca din sirop de muguri de pin, care se aplica direct pe obraz, in pelicula subtire, dupa care se lasa vreme de 15 minute. In final masca se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte si se lasa pielea sa se zvante in aer liber, fara a face si o spalare cu apa.

muguri pentru sirop de muguri de pin

Necesar sirop de muguri de pin:

  • 1 kg muguri de pin
  • 1 kg zahar
  • 2 litri apa

Preparare:

1. Siropul de muguri de pin se prepara in lunile mai- iunie cand mugurii sunt tineri, de un verde deschis si au 3-5 cm. Mugurii se curata de codite si se spala bine in mai multe ape pentru a se inlatura praful. Se pun la fiert intr-o oala in care apa sa fie dublul volumului mugurilor. La un kg de muguri se adauga cca. 2 litri de apa

sirop de muguri de pin
Muguri de pin tineri

Se lasa la fiert cca. o ora pana se inmoaie bine mugurii. Se ia oala de pe foc si se lasa 24 ore astfel incat muguri sa-si lase uleiurile aromatice in zeama. Dupa 24 ore se aseaza un tifon dublu pe strecuratore si se strecoara sucul rezultat prin fierberea mugurilor.

2. Se pune din nou pe foc si se adauga un kg de zahar la un litru de suc. Se lasa la fiert pana capata consistenta si o culoare maroniu- roscata.

3. Se pune fierbinte in sticle inchise la culoare  si se pastreaza in loc racoros. Daca doriti puteti adauga feliute de lamaie (ca la dulceturi) sau puteti sa il mai aromatizati, de exemplu cu flori de salcam.

Sirop de muguri de pin
Sirop de muguri de pin

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete de muraturi si conserve Tagged With: bauturi naturale, bronsita, muguri de pin, sirop, tuse, vitamina C

Cum se fac clatitele

June 12, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

 

Ingrediente clatite:
200-300 g faina
0,5 l lapte
2-3 oua
sare, ulei

Se bat bine ouale cu un varf cutit sare si se amesteca cu laptele.
Laptele trebuie sa fie rece iar in caz ca nu aveti la indemana, poate fi inlocuit cu succes de  sifon.
Se adauga treptat faina in timp ce amestecam continuu pentru a nu face cocolase. Adaugam faina pana ajungem la consistenta necesara. Apreciem compozitia la prajitul  primei clatie si daca este nevoie subtiem cu lapte sau ingrosam cu faina.
Lasam compozitia  o jumatate de ora pentru a se umfla faina.
Se pune o lingura de ulei, invartindu-se bine tigaia pentru a se unge toata suprafata, dupa care se lasa  pe foc sa se incinga. Punem cu un polonic compozitie invartind repede astfel incat sa se distribuie uniform in tigaie.
Lasam tigaia pe foc iute si cand incepe sa se rumeneasca se intoarce foaia pe partea cealalta, fie prin aruncare daca avem indemanarea necesara, fie ne ajutam de un cutit.
O lasam sa se rumeneasca si  cand clatita joaca in tigaie inseamna ca este gata si o lasam sa alunece intr-o farfurie intinsa.


Minimul necesar si suficient pentru prepararea clatitelor este tripleta-  faina, sifon, oua.
Plecand de la  aceste trei ingrediente de baza puteti adauga bizbrizuri, cat si cum va permite imaginatia.
Pot fi umplute cu gemuri, dulceturi,  miere, finetti, branza, urda, fructe, carne….si
pot fi sarate, dulci, piperate….si…incet, incet pe papamond, le vom arunca pe toate in tigaie.
Sa aveti pofta  de clatite!

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete aluaturi, Retete desert, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: branza, clatite, desert, dulceata, faina

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate