• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete de post

Mancare de praz cu masline si ciuperci

mancare de praz, masline si ciuperci

N-ar fi rau ca macar prazul sa-l lansam in U.E. si asta nu pentru ca francezi sau englezii l-ar vedea rar, dimpotriva au in toate gradinile si market-urile si mananca mult mai mult decat noi numai ca, al lor, este mai mult prazoaica ( adica prazul ala mai scurt si indesat). Mai mult, Tara Galilor are ceapa olteneasca printre simbolurile nationale. La lipirea prazului de oltean a contribuit decisiv, cu mult umor, marele actor Amza Pellea dar Occidentul mananca mult mai mult praz decat olteni sau romani in general asa ca aceasta idee este falsa.

Varza calita. Simpla si cu gust

varza calita

Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.

Fasole facaluita

fasole facaluita

Termenul “facaluit” vine de la unealta cu care taranii pasau fasolea fiarta sau orice alta leguma respectiv numitul –  facalet.  Este aceasi ustensila cu care mestecau mamaliga. Oltenii cunosc facaletul drept mestecau, banatenii drept brucelnic si maramuresenii il stiu de tocanau iar ca sa fie unanim rezonant s-a numit sugestiv mamaligau. Cu asa scule preparau […]

Ciorba de raci. Olteneasca, cu praz si zeama de varza

Racii – soi de ardei, asemanatori cu capia dar mai putin carnosi, ceea ce permite o buna uscare, se prepara traditional in bucataria olteneasca intr-o diversitate de retete cum ar fi: la cuptor cu sos, umpluti cu fasole facaluita si usturoi, umpluti cu carne sau orez, amestecati printre sarmale sau ciorba de raci olteneasca, asa ca mai jos…

Ciorba de rosii

Ingrediente ciorba de rosii: 1,5 kg rosii 1 ceapa 2 morcovi 1 ardei gras 1 telina mica taitei sau fidea sare, patrunjel Se curata, se spala bine si se taie ceapa, morcovi  si telina. Se taie rosiile bucati mai mari ( ca la salata taraneasca) fara sa se curete pielitele. Se spala, se curata de […]

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9

Primary Sidebar

Rețete Diverse

chiftele marinate in sos

Chiftelute marinate in sos imbogatit. Cu piure

Ciorba de Dragavei cu Orez si Zdrente de Ou

reteta de ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de cozi de porc afumate si varza. Ardeiata cu ciusca

Ciorba de Perisoare Acrita cu Zeama de Varza

Salata de patrunjel, energie si gust ferm

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025