• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete de post

Mancare de praz cu masline si ciuperci

September 9, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă tinem cont ca prazul este pasaportul celor ce provin din Republica Oltenia am putea denumi aceasta mancare de praz si  – mancare de pasapoarte oltenesti. Avand in vedere prezenta cepei oltenesti in aceasta mancare  dedicam, pentru magulire, cateva versuri olteanului:

Oltenii şi integrarea

Pasaportul de oltean
M-a făcut european:
Si-astăzi pot să sar pârleazul
Să lansez în U. E…. prazul. Dumitru Botar-Tabor din Taborisme (2010)

N-ar fi rau ca macar prazul sa-l lansam in U.E. si asta nu pentru ca francezi sau englezii l-ar vedea rar, dimpotriva au in toate gradinile si market-urile si mananca mult mai mult decat noi numai ca, al lor, este mai mult prazoaica ( adica prazul ala mai scurt si indesat). Mai mult, Tara Galilor are ceapa olteneasca printre simbolurile nationale. La lipirea prazului de oltean a contribuit decisiv, cu mult umor, marele actor Amza Pellea dar Occidentul mananca mult mai mult praz decat olteni sau romani in general asa ca aceasta idee este falsa.

Ingrediente necesare pentru mancare de praz cu masline si ciuperci:

  • 3 fire de praz,
  • 400 gr ciuperci
  • 200 gr masline
  • o ceapa mare
  • 2 rosii
  • 3 linguri de pasta de rosii
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura marar
  • 2-3 crengute micute de cimbru, piper macinat, boia, sare si ulei

mancare de praz cu masline si ciuperci

 

Preparare mancare de praz:

Curatam ceapa, o tocam si o punem la calit intr-o cratita cu ulei, nu prea mult, dar incins la foc mic. Cand ceapa s-a rumenit  adaugam ciupercile tocate ( eu am avut ciuperci la borcan), usturoiul feliat, rosiile taiate cubulete, un praf piper si unul boia. Am pus si trei lingurite de pasta de rosii sa ajut cele doua rosii tocate, pentru culoare.

Mancare de praz cu masline - ceapa, rosii si ciuperci
Rumenim ceapa tocata, adaugam rosiile maruntite si ciupercile

Tinem 5 minute pe foc ( mestecam sa nu cumva sa se lipeasca)  si adaugam prazul curatat, spalat si taiat bucati de 2-3 cm ( cat o imbucatura). Adaugam si crengutele de cimbru. Tot acum punem si o cana cu apa si lasam sa fiarba incet pentru 30  minute.

Mancare de praz cu masline si ciuperci
Adaugam prazul, crengutele de cimbru si o cana cu apa

Mai aruncati un ochi la cratita sa nu scada zeama, caz in care mai puneti o cescuta cu apa. Cand s-a scurs jumatatea de ora si prazul  s-a inmuiat, adaugam si maslinele cu samburi sau fara, dupa preferinta fiecaruia.

Mancare de praz cu masline
Adaugam maslinele, mai lasam 10 minute si presaram mararul

Mai lasam 10 minute pe foc si  mancarea-i gata. La final adaugam sare dupa gust, tocam mararul si-l presaram peste mancarea de post. Aceasta mancare de praz cu masline si ciuperci  se poate manca atat calda cat si rece, fiind racoroasă si usoară.

Sa fiti sanatosi si prosperi!

Mancare de praz cu masline

 

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa, ciuperci, masline, praz, praz cu ciuperci, praz cu masline

Varza calita. Simpla si cu gust

August 12, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.

varza calita

Ingrediente varza calita:

  • 1 varza ( dulce sau murata)
  • o ceasca bulion
  • 1 legatura marar
  • ulei sau untura
  • piper, boia,  foi de dafin, cimbru, sare

varza calita

Preparare varza calita:

Se toaca varza proaspata marunt si se freaca, in maini, cu sare. Daca avem varza murata trebuie spalata sa se desareze daca este prea sarata. Se pune intr-o cratita cu putin ulei sau cu untura si se pune pe foc mic, sa fiarba incet, 20 de minute si sa-si lase apa. Se amesteca din cand in cand sa o cuprinda bine caldura. Daca doriti ca varza calita sa fie de post nu folositi untura.

varza calita

Dupa ce s-a inmuiat se opreste focul si se adauga ceasca cu bulion, piper boabe, 2 foi de dafin, o lingura de boia dulce ( sau iute daca va place mai condimentata) si o crenguta verde sau uscata cimbru. Se amesteca bine. Punem un paharel de apa si  bagam cratita la cuptor sa scada bine si sa se rumeneasca cca. o ora. Eu obisnuiesc sa  scot cratita din cuptor de 2-3 ori in aceasta ora si sa amestec varza. Ultima data toc si legatura de marar si o amestec in varza. Mai las cratita la cuptor cca. 20 de minute si opresc focul. La final varza trebuie sa fie bine scazuta si rumenita.

varza calita

Mancare apreciata in post varza calita poate fi mancata simplu, cu mamaliguta. In restul timpului poate insoti orice carne rumena si un vin rosu. Apreciez in mod deosebit varza calita preparata din varza acra, murata si calita cu untura (chiar daca este mai grea).

Sa  aveti pofta!

 

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: varza calita de post, varza calita garnitura, varza cu mamaliga, varza murata calita

Fasole facaluita

July 15, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Termenul “facaluit” vine de la unealta cu care taranii pasau fasolea fiarta sau orice alta leguma respectiv numitul –  facalet.  Este aceasi ustensila cu care mestecau mamaliga. Oltenii cunosc facaletul drept mestecau, banatenii drept brucelnic si maramuresenii il stiu de tocanau iar ca sa fie unanim rezonant s-a numit sugestiv mamaligau. Cu asa scule preparau vechii nostri fasole facaluita …

fasole facaluita

Ingrediente fasole facaluita:

  • 500 gr fasole
  • 3 cepe
  • 2 ardei grasi – optional
  • 2 rosii
  • 4-5 morcovi mici – tineri
  • boia, sare, ulei

fasole facaluita

Preparare:

1. Punem fasolea in apa peste noapte,  sa se inmoaie. A doua zi o punem la fiert si dupa ce fierbe 2-3 minute ii schimbam apa. Dupa ce am schimbat apa, lasam fasolea la fiert si adaugam o lingurita de sare. O fierbem 2-3 ore si spre final adaugam si morcovi tineri, curatati.

2. Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit in ulei cu putina boia. Spalam, curatam de seminte si tocam ardeiul, adaugandu-l peste ceapa calita impreuna cu rosiile curatate de pielita si tocate marunt. Atat ardeiul cat si rosiile vor lasa apa asa ca lasam pe foc sa scada si sa devina prajeala consitenta.

prajeala pentru fasole facaluita
Calim ceapa in ulei cu boia si adugam ardeiul gras si rosiile cubulete

3. Scurgem fasolea si morcovi de apa in care au fiert, adaugam un praf de boia si le dam prin mixer sau le pasam cu o furculita pana devin piure. Luam 2-3 linguri cu ulei din tigaia in care am calit ceapa si frecam cu el piureul. Gustam si adaugam sare dupa gust.

fasole facaluita
Fasole fiarta cu boia si morcovi

4. Acoperim piureul de fasole cu prajeala. Mancare apreciata in post fasolea facaluita merge excelent, cand avem dezlegare, langa carnati taranesti prajiti sau cu orice prajeala de porc – gen pomana porcului-, cu muraturi si ciusca uscata coapta pe flacara.

Sa fiti sanatosi!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu fasole, Retete de post, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: batuta, facaluita, fasole, prajeala

Ciorba de raci. Olteneasca, cu praz si zeama de varza

July 5, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Racii sunt un fel de ardei foarte populari la olteni, asemănători cu kapia dar mai puţin cărnoși, ceea ce permite o buna uscare. Se înşira toamna pe sfoară şi se lasă la uscat alături de alte şiruri de ardei, iuţi sau neiuţi, pe unde se poate – în gura beciului sau pe la pătul -, în orice caz, la loc aerisit, să se usuce bine şi să nu prindă mucegai. Se prepară tradiţional în bucătăria oltenească într-o diversitate de reţete cum ar fi: la cuptor cu sos, umpluţi cu fasole făcăluita şi usturoi, umpluţi cu carne sau orez, amestecaţi printre sarmale sau ciorba de raci olteneasca. Au un gust aparte, foarte apreciat în zonă şi de regulă se prepară mai mult în iarnă şi în perioadele de post dar şi vara, când, ciorba de raci mâncată rece este foarte răcoritoare.

ciorba de raci (10)

Necesar reteta ciorba de raci:

  • 15-20 ardei uscaţi raci (se găsesc la ţărani, în pieţe -raci înşiraţi pe sfoară)
  • 6 cepe mari
  • 4-5 fire praz
  • 1 litru zeama de varza
  • făină
  • 5 linguri de bulion
  • boia, piper, sare

ciorba de raci (8)

Preparare:

1. Ardeiul uscat se curăţă de cotoare şi seminţe şi se lasă la înmuiat în apă călduţă pentru 10-15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se scurgă. Se curăţă ceapa şi prazul şi se toacă mărunt. Se încinge o tigaie mai mare şi jumătate din ceapa şi prazul tocat se căleşte sumar. Se dă un praf de sare şi piper proaspăt măcinat. Tot acum, în paralel cu prepararea rântaşului, punem pe foc o oală cu 3-4 litri de apă, adăugăm restul (jumătate) de ceapă şi praz tocate şi lăsăm să fiarbă 10-15 minute. După ce au fiert 10-15 minute, punem în oală si litrul de zeama de varză şi lăsăm să fiarbă încet cât timp preparăm noi rântaşul.

ciorba de raci (1)

Continuăm cu rântaşul. Peste călitura de ceapă şi praz punem 2 linguriţe de boia şi 2 de bulion. Amestecăm să se omogenizeze.

ciorba de raci (3)

Punem o ceşcuţă de apă călduţă şi presărăm două linguri de făină. Amestecăm uşor să nu formăm cocoloaşe. Când amestecul este omogen, mai punem apă călduţă şi lăsăm să fiarbă puţin după care, punem din nou făină. Apreciem cantitatea de rântaş funcţie de câţi ardei raci avem de umplut şi adăugăm apă călduţă şi făină până obţinem cantitatea necesară. Dificultatea principală la ciorba de raci constă în prepararea rântaşului astfel încât sa nu fie nici prea gros, ca prin fierbere, racii să devină foarte tari dar nici prea subţire pentru că nu se va lega compoziţia şi va cadea din raci, în timpul fierberii. Practic, rântaşul are aceeaşi consistenţă ca şi o cocă.

ciorba de raci (2)

Când rântaşul este gata, începem să umplem racii cu ajutorul unei linguriţe. Înainte de a-i umple, racii trebuie crestaţi la vârf, să respire, pentru a nu cădea, prin fierbere, rântaşul din ardei. Pe măsură ce îi umplem cu rântaş, punem racii în oala aflată în fierbere. Dacă mai rămâne rântaş, după ce am umplut toti racii, formăm găluşte cu o lingură udă şi le punem la fiert, odată cu racii.  Treptat, pe măsură ce fierb, racii umpluţi se ridică la suprafaţă. Se pun în oala 3-4 linguri de bulion si se adaugă sare dupa gust. Dupa ce raci au fiert cca. 15-20 de minute, la foc încet,  putem considera ca este gata ciorba de raci. Se mănâncă atât caldă cât şi rece.

ciorba de raci (5)

Reţeta de mai sus este reţeta clasică care nu necesită nimic mai mult decat ceapă, praz, rântaş, raci şi zeamă de varză. Unele reţete, mai noi, includ orez, verdeaţă, morcovi, păstârnac (leguma mai rar cultivata în trecut în grădina ţăranului român) şi sunt rezultat al imaginaţiei, atât de necesară în domeniul culinar, si al preferinţelor de gust personale. Asemenea reţete, cum este ciorba de raci, ca si alte ciorbe, de exemplu de salata sau ciorba de urzici  sau mâncăruri cum ar fi tocana de cartofi, urzicile facaluite sunt de bază în bucătăria traditional ţărănească în perioada postului.

Sa fiţi bine!

ciorba de raci (9)

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine Tagged With: ardei raci, ardei uscat, praz, raci umpluti

Ciorba de rosii

June 24, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba de rosii

Ingrediente ciorba de rosii:

1,5 kg rosii

1 ceapa

2 morcovi

1 ardei gras

1 telina mica

taitei sau fidea

sare, patrunjel

Se curata, se spala bine si se taie ceapa, morcovi  si telina.

Se taie rosiile bucati mai mari ( ca la salata taraneasca) fara sa se curete pielitele. Se spala, se curata de seminte si se toaca ardeiul gras. Datorita faptului ca fierb mai repede, rosiile si ardeiul, se vor pune la fiert in acelasi timp.

Pentru inceput se pun la fiert ceapa, morcovii si telina pentru 20 de minute in 3 litri  de apa.

Dupa 20 de minute se pun in oala rosiile si ardeiul gras, se mai lasa la fiert  alte 20 de minute  si se finalizeaza prin a adaugarea taiteilor.

Tot acum adaugam si sare dupa gust. Lasam sa fiarba totul inca 10 minute si oprim focul.

Tocam marunt patrunjelul si aromatizam ciorba.

Ciorba  de rosii, o reteta foarte simpla si “gatibila” intr-un timp scurt, ca si ciorba de fasole verde, este foarte  gustoasa  in zilele calde de vara cand servita rece este foarte revigoranta. Este buna si cu un ardei iute verde, iar daca doriti mai acrisoara folositi otetul.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, rapid, rosii

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate