• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Organe de porc cu usturoi si mamaliga

December 16, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De două trei ori pe an mănânc organe de porc prăjite respectiv, ficat, splină si rinichi. Obiceiul şi plăcerea asta am căpătat-o prin 1996, de la un om, politician la vremea aceea, cu care am colindat satele Doljului. Este vorba de Doru Viorel  Ursu, fost ministru de interne în perioada de început a democraţiei nostre şi care, în 1996 candida la Dolj pentru un loc în Parlament. Tânăr dornic să contribuie la construcţia democraţiei ( ce naiv!!!!), intrasem în politică şi luptam pe baricadă prin diverse campanii electorale. În campania din 1996, tot perindându-mă cu candidatul pe la popor, după munca asiduă de convingere că ce buni şi frumoşi suntem noi, din când în când mai trebuia să şi mâncăm.

Ei bine, la restaurantul unde ne mâna foamea,  solicita candidatul nostru şi mânca cu aşa poftă organe de porc încât, mă întrebam dacă nu cumva este penurie de organe în capitală, de unde venea el. Sau poate că încă din perioada aceea de început, politicienii, încercau în forma asta, mâncând măruntaie de porc, transplantul la şoriciul gros, pe care mulţi din rândurile lor au ajuns să-l aibă azi. În final s-a dovedit că al nostru candidat mânca organe de porc doar pentru gust şi placere şi drept dovadă, s-a retras din politică. De atunci au trecut de 17 ani şi de câte ori vad organe în galantare – ficat, splina sau rinichi -, în faţa ochilor îmi apare imaginea candidatului,  imagine ce nu vine niciodată singură, vine cu o tigaie mare cu organe de porc cu usturoi şi cu o mămăliga fierbinte. Asta văd şi asta fac, măcar de două ori pe an!

organe de porc cu usturoi

Necesar reteta de organe de porc cu usturoi si mamaliga

  • cantităţi la alegere, eu am preparat aproximativ500 gr ficat, 3 rinichi, 2 bucăţi splină
  • 1 căpăţână mare de usturoi
  • piper, sare
  • ulei
  • mălai pentru mămăligă

organe de porc cu usturoi si mamaliga

Preparare:

1. Ţinem 30 de minute organele în apă rece să înlăturăm cât de cât sângele. Rinichii îi tăiem în două, pe lung şi le înlăturăm nervurile şi partea albă din interior. Am mai scris la tocăniţa de rinichi cum îi curaţ. Tăiem bucăţi puţin mai măricele, ficatul, splina şi rinichi. Prin prăjire, aceste bucăţi se vor strânge şi micşora. Încingem bine 2-3 linguri de ulei într-o tigaie şi punem organele la prăjit. Dacă tigaia va fi bine încinsă nu vor lăsa prea multă spumă şi se vor rumeni frumos.

maruntaie de porc

După ce se strâng, îşi schimbă culoarea şi începe rumenirea, dăm focul încet.  Amestecăm cu o spatulă de lemn să se prăjească uniform timp de cca 25-30 de minute. Nu se prăjesc excesiv spentru că se întăresc. Se ia o bucăţică de ficat, se taie, se verifică textura, se gustă şi când ficatul este pătruns, moale şi ne mulţumeşte gustul, trecem la pct. 2.

organe de porc prajite

2. Curăţăm usturoiul, îl zdrobim cu presa şi îl punem într-un bol.  Îi dăm un praf de sare, puţin ulei şi îl frecăm cu o lingură să-i extragem bine sucul. Punem peste usturoiul frecat un pahar de apă călduţă şi amestecăm să obţinem un mujdei clasic. Când organele sunt gata punem peste ele, în tigaie, mujdeiul de usturoi.

organe de porc cu usturoi

Amestecăm şi mai lăsăm două minute pe foc mic, să se formeze puţin sos. La final gustăm, potrivim de sare şi dăm un praf de piper proaspăt măcinat.

organe de porc cu usturoi

3. Pregătim mămăliga şi mâncăm atât organele de porc prăjite cât şi mămăliga, calde.

Cunosc că mulţi evită reţetele cu măruntaie de porc şi mă gândesc că poate mai mult din motive de aspect. Mie îmi plac şi găsesc că au un gust aparte, care nu este de lepădat, aşa că vă încurajez să le încercaţi din când în când.

Să fiţi bine!

organe de porc cu usturoi si mamaliga

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ficat de porc, maruntaie, organe, porc, rinichi de porc, splina

Supa de Rosii cu Orez. Usoara si Racoritoare

December 2, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Azi vă propun o supa de rosii cu orez, cunoscută şi apreciată pentru propietăţile curative manifestate după o perioadă mai încărcată culinar. Ce cred eu că dă o savoare deosebită acestei supe este faptul că roşiile sunt coapte pe grill înainte de a fi adăugate supei. O mănânc cu pâine prăjită frecată cu usturoi şi de asemenea, adaug în farfurie un căţel de usturoi mărunţit.

supa de rosii cu orez

Ingrediente reteta de supa de rosii cu orez

  • 1,5 kg roşii
  • 1 morcov mare
  • 1 ardei gras
  • 2 tulpini de ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 1 bucată de 10 -15 cm de praz
  • 1/2 păstârnac
  • 2-3 crenguţe de cimbru sau 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 ceaşcă orez
  • pătrunjel verde
  • 1 linguriţă zahăr, sare, piper, 2 foi de dafin

Preparare:

1. Curăţăm şi tocăm mărunt tulpinile de ţelină, ardeiul gras, prazul şi ceapa. Morcovul şi păstârnacul le dăm pe răzătoare. Dacă nu aveţi tije de ţelină, folosiţi rădăcina de asemenea, dată pe răzătoare. Folosesc de multe ori tulpină de ţelină pentru că mi se pare mai aromată. Prazul vine cu mai multă dulceaţă. Punem legumele la fiert în 2 litri de apă.

legume pentru supa

2. Roşiile le spălăm şi le punem pe tigaia grill să se coacă. După ce s-au copt, le curăţăm de pieliţe şi de cotoare, le dăm un praf de sare şi le pasăm cu o furculiţă sau cine doreşte, le poate da prin blender. Eu prefer această supă mai rustică aşa că zdrobesc roşiile cu furculiţa. În funcţie de cum preferă fiecare, supa poate fi mai mult sau mai puţin cremoasă, sens în care pot fi date la blender toate ingredientele.

rosii coapte pentru supa

3. După ce legumele au fiert 10 minute, punem roşiile pasate. Tot acum adăugăm şi 2 foi de dafin, o linguriţă de zahăr şi crenguţele de cimbru. Fierbem la foc potrivit încă 15 de minute. Adăugăm ceşcuţa cu orez şi mai lăsăm pe foc 5 minute. Înlăturăm crenguţele de cimbru, gustăm şi potrivim de sare. Aromăm cu pătrunjel tocat, cu puţin piper proaspăt măcinat şi punem capac pe oală. O lăsăm acoperită 5-10 minute timp în care putem prăji pâinea. Feliile calde de pâine prăjită le frecăm cu un căţel de usturoi.

supa de rosii cu orez

Orezul înţeleg să-l fierb în supă ci nu separat pentru a-şi lăsa gustul în zeamă. La început, se poate pune şi mai puţină apă, funcţie de cât de consistentă se doreşte supa. Se mănâncă atât caldă cât şi rece. Roşiile coapte vor veni cu o aromă deosebită. Când mănânc, mai mărunţesc un căţel de usturoi în farfurie.

Să fiţi bine!

supa de rosii cu orez

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete de supe si ciorbe, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: orez, rosii, supa

Obleti pe orez. In tava, la cuptor

November 28, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că sunt mai mult de 10 ani de când nu am mai mâncat peşte pe orez. De regulă, mâncarea asta se mânca pe valea Dunării şi se prepara mai mult cu peşte sărat şi uscat, în lunile de iarnă, fiind însoţită de un castron cu murături asortate, de putină. În verile când se prindea mai mult peşte, o parte se freca cu sare mare, se înşira pe aţă şi se punea la uscat la streaşina casei. După ce se usca, se băga în sac şi se consuma iarna, fiind preparat, în special, saramură cu ceapă şi ciuşcă sau se băga în tavă, pe orez, la vatră. Tot peştele asta uscat se cocea iarna pe tablă, la vatră şi se mânca cu mămăligă tare, rece,  fiind motiv şi prilej de vorbă, la un pahar de vin în iernile înzepezite. Îmi place orice fel de peşte şi nu am nici o problemă cu oasele iar obletele, aşa mic cum este el, din punctul meu de vedere este un peşte special. Aşa că am pus obleti pe orez , după ce i-am ţinut o zi să-şi ia sare.

obleti pe orez. In tava, la cuptor

Ingrediente reteta de obleti pe orez

  • 10-15 obleţi mai mari, cât să acopere suprafaţa tăvii
  • 3 cepe
  • 1 fir praz
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri pastă de roşii
  • 1 cană orez
  • boia, piper, sare
  • ulei

obleti pe orez. In tava, la cuptor

Preparare:

1. Pregătim peştele. Mie îmi place mult obletele şi de aceea l-am ales, dar nu este obligatoriu să aveţi obleţi pentru mâncarea asta. Se poate prepara atât cu peşte proaspăt dar şi cu peşte sărat cum ar plătica sărată, ce se găseşte mai des la pescării. Eu prefer ca peştele ce se prepară cu orez să fie, dacă nu sărat şi uscat, cel puţin lăsat să-şi tragă ceva sare. Curăţăm peştele şi îi dăm un praf de sare să piardă din apă şi îl punem într-un bol. Îl lăsăm peste noapte să-şi ia sare, timp în care scurgem de vreo două ori apa lăsată de acesta în bol.

2. Curăţăm cepele şi prazul şi le tocăm potrivit. La reţeta asta se pune multă ceapă să dea dulceaţă. Prazul, ce îl folosesc mult iarna la mâncăruri, de asemenea, vine cu dulceaţă. Tăiem julien ardeiul gras sau kapia. Într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei încins, călim ceapa, prazul şi ardeiul. Dăm căliturii puţină sare, un praf de piper şi o linguriţă de boia. Amestecăm şi punem 2 linguri de pastă de roşii. Omogenizăm şi mai ţinem 1 minut pe foc.

obleti pe orez. In tava, la cuptor obleti pe orez. In tava, la cuptor obleti pe orez. In tava, la cuptor

3. Într-o tavă sau cratiţă punem o cană bună de orez şi călitura de ceapă, praz şi ardei. Adăugăm 2 căni de apă fierbinte, dublu cantităţii de orez. Amestecăm bine orezul cu călitura şi apa fierbinte.

obleti pe orez. In tava, la cuptor obleti pe orez. In tava, la cuptor obleti pe orez. In tava, la cuptor

4. Aşezăm obleţii, aliniaţi frumos în tavă, la fel ca în fotografie. Băgăm tava la cuptor. Verificăm după 20-25 de minute dacă s-a umflat orezul şi îl gustăm să-i verificăm textura, dacă ne place. Dacă este prea al dente şi nu ne place, mai adăugăm o jumătate sau chiar o cană de apă fierbinte. Amestecul de orez cu ceapă călită va cere mai multă apă decât orezul simplu. Se ţine tava la cuptor 30-45 de minute şi se opreşte focul.

Foarte simplă şi foarte gustoasă această mâncare cu obleţi. Merge bine cu murături sau ceapă. Eu am mâncat-o cu ceapă roşie lungă, de apă sau de Buzău, cum îi spun pieţarii.

Să fiţi bine!

obleti pe orez. In tava, la cuptor obleti pe orez. In tava, la cuptor 14obleti pe orez. In tava, la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Dobrogea, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: la cuptor, obleti, orez, peste, praz

Fasole rosie cu ciuperci

November 26, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă, pentru tradiţia noastră culinară, combinaţia de fasole cu ciuperci poate părea puţin forţată, vă asigur că rezultatul este de apreciat. Nu rămâne decât să încercaţi şi vă veţi convingeţi. Am mai introdus ciupercile când am preparat fasole cu cârnaţi proaspeţi şi a avut mare trecere la mesenii cu dragoste periodică de fasole. Azi am preparat fasole rosie cu ciuperci, mâncare simplă dar deosebit de gustoasă, ce o recomand celor ce apreciează fasolea şi au iniţiativă în a o găti în fel şi chip. De asemenea, cei ce muncesc în această perioadă, trupeşte şi spiritual, cu postul, se pot autorecompensa cu o mâncare consistentă şi cu un gust de fală.

fasole rosie cu ciuperci

Necesar reteta de fasole rosie cu ciuperci

  • 500 gr ciuperci champignon
  • 1 conservă cu fasole roşie (sau fasole fiartă)
  • 1 ceapă roşie (sau albă)
  • 1 bucată praz, de-o palmă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ceşcuţă bulion
  • 1 roşie
  • 1 linguriţă boia, piper, cimbru uscat, sare
  • ardei ciuşcă uscat
  • verdeaţă pătrunjel

fasole rosie cu ciuperci

Preparare:

1.  Tăiem ceapa şi prazul mărunt. Feliem căţeii de usturoi. Încingem 3 linguri de ulei într-o tigaie şi le călim uşor.

fasole rosie cu ciuperci

3. Curăţăm ciupercile cu un prosop curat, pe cele mari le înjumătăţim şi pe cele mai mici le lăsăm întregi. Lăsăm ciupercile mai mari să le simţim, atunci când mâncăm gustul şi textura. Le punem peste ceapă şi praz şi le călim 5-10 minute până îşi lasă apa şi scad.

fasole rosie cu ciuperci 9

4. Adăugăm o linguriţă de boia, un praf de piper şi unul de sare. Amestecăm şi adăugăm bulionul. Mai lăsăm 2 minute pe foc încet şi punem fasolea roşie cu tot cu zeama din cutie. Amestecăm şi lăsăm să înceapă să fiarbă încet.

fasole rosie cu ciuperci

5. Tăiem roşia cubuleţe şi o punem peste fasole. Aromăm cu cimbru uscat cât iei între trei degete. Punem un capac pe tigaie şi lăsăm să fiarbă încet 20 de minute până scade. Zeama din conserva de fasole, roşia şi bulionul vor asigură destulă zeamă pentru fierbere fără a mai fi necesar să adăugăm lichid în plus.

fasole rosie cu ciuperci

6. După ce scade suficient, astfel încât să avem şi ceva sos, oprim focul şi aromăm cu verdeaţă. Recomand spre încercarea a se mânca fasolea cu ciuşcă coaptă, ce asigură un parfum inconfundabil.

Să fiţi bine!

fasole rosie cu ciuperci

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciuperci, ciuşcă, fasole rosie

Gulas de Ciuperci si Cartofi. Pentru o Zi Fara Carne

November 18, 2013 by Ovidiu Slavulete 4 Comments

Pentru că a început postul şi pentru că se apropie sărbătorile, este bine să mai rărim mâncărurile cu carne şi să ne pregătim puţin organismul pentru zilele mai încărcate culinar ce va să vie de sărbători. Încerc şi eu să fac ce pot, să echilibrez balanţa şi să mai introduc în meniul casei câte o mâncare de post. Vă recomand sincer acest gulas de ciuperci si cartofi şi am siguranţa că îl veţi găsi foarte gustos şi bine-venit în perioada postului.

gulas de ciuperci si cartofi

Necesar reteta de gulas de ciuperci si cartofi:

  • 800gr -1 kg ciuperci champignon
  • 4-5 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras roşu sau kapia
  • 2 linguri boia
  • piper, sare
  • ulei

gulas de ciuperci si cartofi

Preparare:

1. Tocăm ceapa şi ardeiul roşu mărunt cubuleţe. Încingem într-o cratiţă sau ceaun 2-3 linguri de ulei şi călim sumar ceapa şi ardeiul.

gulas de ciuperci si cartofi

2. Curăţăm ciupercile cu un prosop curat de resturile de pământ şi le înjumătăţim. Le punem peste ceapa şi ardei şi le călim până îşi lasă zeama.

gulas de ciuperci si cartofi gulas de ciuperci si cartofi

3. Adăugăm boia, un praf de piper şi unul de sare şi lăsăm să fiarbă încet deoarece ciupercile vor lăsa suficientă apă.

gulas de ciuperci si cartofi

4. Curăţăm cartofii şi îi tăiem cubuleţe potrivite. Am folosit cartofi roşii deoarece sunt mai puţin sfărâmicioşi. Punem şi cartofii în ceaun.

gulas de ciuperci si cartofi

gulas de ciuperci si cartofi

5. Adăugăm o cană cu apă până la nivelul cartofilor dar fără să-i înecăm. Punem un capac pe cratiţă şi lăsăm să fiarbă încet până scade şi se înmoaie cartofii, în 20-25 de minute. La final, eventual, mai potrivim de sare şi îi dăm verdeaţă proaspătă.

gulas de ciuperci si cartofi

Nu ştiu dacă aţi folosit vreodată arpacaşul în reţete, dar vă recomand, tot pentru post, o mâncare excelentă de arpacaş cu ciuperci.

Să fiţi bine!

gulas de ciuperci si cartofi

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Ardeal, Retete din Banat, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cartofi, ciuperci, gulas, mancare de post

Inima de porc cu sos de soia. Langa pilaf de orez

November 14, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru cei ce agreează mâncărurile gustoase din măruntaie – ficat, rinichi, inimă – le aduc în atenţie un muşchi mai aparte, în caz că l-au neglijat o perioadă mai lungă.  Este vorba de inima de porc ce se poate prepara într-o varietate destul de mare de reţete şi îţi poate aduce satisfacţii gastronomice generoase. Inima este oarecum asemănătoare la textură şi “tărie” cu limba, mâncată probabil mai des, în special cu măsline. Azi am avut o iniţiativă cu tentă asiatică şi am preparat inima de porc cu sos de soia, acompaniată de pilaf de orez cu legume.

inima de porc cu sos de soia

Necesar reţeta inima de porc cu sos de soia si pilaf de orez:

Pentru inima de porc cu sos:

  • 2 inimi de porc
  • 2 fire de ceapă verde
  • 3-4 linguri de sos de soia
  • 1 lingură pastă sau o ceaşcă bulion
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • boia, piper
  • ulei

Pentru pilaf de orez:

  • 1 cană orez
  • 1 ardei gras roşu (pentru culoare am folosit jumătate ardei roşu şi jumătate galben)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 bucată de 10 cm de praz
  • 1 lingură de unt
  • piper, sare
  • ulei

 inima de porc cu sos de soia

Preparare:

1. Spălăm bine inimile, curăţăm grăsimea şi resturile de artere, cartilaje şi le tăiem feliuţe-îmbucături. Le lăsăm în apă rece o jumătate de oră, să înlăturăm bine sângele. Când apa se înroşeşte, o schimbăm.

inima de porc cu sos de soia

2. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi punem franjurii de inimă. Când îşi schimbă culoarea adăugăm o linguriţă de boia şi dăm un praf de piper. Inima lasă destul de multă apă, mai completăm noi cu o cană de apă, punem un capac şi lăsăm să fiarbă bine. Când scade mai adăugăm apă călduţă. Este destul de tare aşa că va trebui să o fierbem până ne convine textura.

inima de porc cu sos de soia

3. Într-o oală punem 2 căni de apă, un praf de sare, o cană de orez şi o punem pe foc. Fierbem 2-3 minute, oprim focul, punem un capac pe oală şi lăsăm să se umfle orezul. Ardeiul îl tăiem julien, ceapa şi prazul le mărunţim bine, morcovul îl tăiem fâşii cu curăţătorul. Într-o cratiţă încingem o lingură de ulei de măsline şi călim sumar ceapa şi prazul.

inima de porc cu sos de soia

Adăugăm ardeiul şi morcovul, dăm un praf de sare şi unul de piper şi călim încă 2 minute. Adăugăm orezul umflat, amestecăm bine şi punem o lingură de unt. Amestecăm, gustăm şi potrivim, dacă mai este cazul, de sare şi piper.

inima de porc cu sos de soia

4. Când inima s-a înmuiat, punem sosul de soia, o ceşcuţă de bulion şi lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade. Tocăm mai mare ceapa verde şi mărunt pătrunjelul verde. Când a scăzut sosul, adăugăm ceapa şi pătrunjelul, amestecăm şi oprim focul. Dacă dorim aromă de piper, acum este momentul să dăm un praf de piper proaspăt măcinat.

inima de porc cu sos de soia

Se observă că nu am adăugat sare în tigaie, deoarece sosul de  soia este sărat şi nu mai trebuie sare. Când puneţi sosul de soia, gustaţi după fiecare lingură să nu rezulte un sos prea sărat.

Se mănâncă punând inima de porc cu sos de soia pe un pat de orez.

Să fiţi bine!

inima de porc cu sos de soia

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine Tagged With: ceapa verde, inima de porc, orez, pilaf, sos de soia

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14
  • Interim pages omitted …
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate