• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Salata de ceapa rosie

August 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spartă tradițional cu pumnul sau preparată într-o simplă dar prezentabilă salată, ceapa este ingredientul care pune punctul pe I atunci când te confrunți cu o fasole sau cu o ispititoare slană. Chiar dacă ceapa roșie este ceva mai puțin iute, uneori o ferchezuiesc și o îndulcesc, aducând-o la întâlnirea cu slana, cu hamsia marinată sau cu fasolea, sub formă de salata de ceapa rosie. Pentru a nu lăsa urmă de reproș, șunca și salata de ceapa rosie trebuie întregite cu turte coapte în ceaun sau pe plită.

Salata de ceapa rosie (2)

Ingrediente salata de ceapa rosie

  • 2-3 cepe roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare mare, piper
  • ulei, oțet

Salata de ceapa rosie (1)

Curățăm și tăiem felii ceapa roșie. Presărăm pe ceapă oleacă de sare mare, o amestecăm și o lăsăm 10 minute pentru a obține sucurile și dulceața dorită. Acum îi dăm puțin piper alb, pătrunjel verde mărunțit și amestecul de oțet și ulei. După preferință, putem folosi mărar în schimbul pătrunjelului. Dacă nu agreați piperul și verdeața, acestea pot fi înlăturate, deoarece este suficientă combinația de sare, ulei și oțet pentru a griji ceapa. Verdeața îi dă un plus de parfum și vitamină. De asemenea, oricând, o măslină neagră este bine primită lângă ceapa roșie.

Să fiți bine!

Salata de ceapa rosie (6)

Filed Under: Retete de salate, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa rosie, salata

Vinete cu usturoi si rosii, rumenite la cuptor

August 15, 2015 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Rețeta de vinete cu usturoi și roșii asigură o întâlnire gustoasă cu un trio a cărui armonie culinară, bine probată în timp, nu poate fi contestată de nici un chițibușar de bucătărie. Deși această combinație a fost supusă la diverse tehnici de preparare, deși a suportat contribuții estetice și de design sau chiar, de multe ori, adăugiri de ingrediente, ea a rămas un suport pentru gust delicios și savoare. Rețetă ce suportă diverse abordări, această gustare păstrează constantă simplitatea și facilitatea preparării. Săptămâna aceasta am preparat-o de două ori. Un motiv ar fi că prima dată nu prea a rămas suficient în tigaie pentru mine (după ce s-au ocupat fetele de ea) pentru a mă declara îndestulat și al doilea motiv ar fi că am dorit să o prepar în două moduri: cu vinete prăjite și cu rondele de vinete neprăjite. Categoric, recomand varianta cu vinete prăjite ca fiind cea mai gustoasă.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (8)

Ingrediente vinete cu usturoi și roșii:

  • 2 vinete
  • 1-1,2 kg roșii
  • 1 ardei roșu kapia
  • 2 căpățâni de usturoi – românesc, adică mai blând la gust
  • 1 ardei semi-iute
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 frunze de busuioc
  • piper, sare
  • ulei

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (7)

Încingem o tigaie cu ulei, tăiem vinetele rondele groase de cca. 1 cm și le rumenim pe ambele părți. Vom face operațiunea în două tranșe pentru că nu au loc într-o singură tigaie, decât dacă aveți una foarte mare. După cum probabil știți, rondelele de vinete vor absorbi uleiul din tigaie ceea ce este firesc și nu afectează rețeta noastră, mai ales că uleiul ăsta ne va fi util mai târziu. Dacă am pus puțin ulei și a fost absorbit tot, mai adăugăm oleacă, să aibă vinetele în ce să se prăjească. Procedăm la fel și cu a doua tranșă de vinete. Pe măsură ce se rumenesc pe o față, le întoarcem, și în final scoatem feliile rumenite într-un bol. Nu are rost să aplicăm tehnica aia – despre care probabil ați citit ici-colo – care recomandă sărarea feliilor și lăsarea lor o jumătate de oră să se elimine amăreală. Pierdere de timp cu efecte insesizabile. 

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (1)

Cât timp se rumenesc vinetele în tigaie, punem roșiile într-o oală și le acoperim cu apă. Punem oala pe foc și o lăsăm 5-10 minute până observăm că începe să plesnească ici-colo coaja la roșii. Luăm oala de pe foc și scoatem roșiile cu paleta pe o farfurie. Le lăsăm să se răcească, timp în care pe ochiul de aragaz eliberat punem grill-ul și coacem ardeiul kapia.

Curățăm roșiile de coajă și le tăiem felii. Într-o tigaie încăpătoare (care poate fi băgată la cuptor, deci atenție la materialul din care este făcută coada tigăii) sau într-o cratiță, așezăm un pat de rondele de roșii decojite, din jumătate din cantitatea de roșii. Dăm roșiilor un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Peste patul de roșii așezăm feliile de vinete prăjite, formând un al doilea strat. Lăsăm preparatul în acestă fază și lucrăm la mujdei.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (2)

Curățăm usturoiul, îl zdobim cu presa și îl punem într-un bol. Tocăm mărunt pătrunjelul și busuiocul și le punem în bol peste usturoi. Ardeiul kapia copt îl curățim de coaja arsă și îl tocăm cât de mărunt din cuțit. De asemenea, îl punem în bol. Ardeiul iute îl tocăm la fel de mărunt și îl punem peste usturoi. Adăugăm un strop de apă și amestecăm aceste cinci ingrediente: usturoi, pătrunjel, busuioc, ardei kapia tocat, ardei iute tocat. Funcție de preferințe busuiocul și ardeiul iute pot fi înlăturate. Mie îmi place aroma dată de câteva frunze de busuioc și o tentă de puțin iute, nu foarte mult, ci cât să piște puțin, pentru înviorare. Acest mujdei improvizat îl împrăștiem uniform, cu o lingură, peste rondelele de vinete.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (3)

În ultimă fază, din jumătatea de roșii rămasă, formăm un ultim strat de rondele. Mai dăm puțină sare deasupra roșiilor. Astfel cratița pregătită, o dăm la cuptor pentru 30-45 de minute sau chiar mai multișor, până scade. Probabil ați observat ca nu am mai adăugat ulei în cratiță și asta datorită faptului că feliile de vinete, prin prăjire, au suficient ulei încorporat, care își va face datoria de liant.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (4)

Mâncarea asta de vinete cu usturoi și roșii poate fi servită la masă, imediat ce o scoți din cuptor, adică caldă, dar recomandarea mea este să o încercați rece, pentru că s-ar putea să vă placă mai mult.  No, amu, vă doresc poftă mare!

Să fiți bine!

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (6)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: mujdei de usturoi, preparate la cuptor, rosii, vinete

Pulpa de ied pe cartofi. Frageda si aromata

August 4, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această pulpa de ied pe cartofi am preparat-o cum nu se poate mai simplu, fără nici un fel de mix modern de ingrediente, căutând un gust primar și autentic, cât mai aproape de rusticitatea cuptorului țărănesc. Nu vreau să vă răpesc din timp cu laude aduse cărnii de ied, dar cred că, dacă i-am da mai mult credit, s-ar putea să ne fie mai bine în bucătărie și la masă, la fel cum cred și despre carnea de miel sau de iepure.

pulpa de ied pe cartofi 6

Ingrediente pulpa de ied pe cartofi

  • 1 pulpa de ied
  • 1,5 kg cartofi
  • 3 cepe
  • 1 căpățână de usturoi
  • cimbru, piper, sare
  • ulei de măsline
  • 1 pahar cu apă

pulpa de ied pe cartofi 1

Curățăm cepele și le tăiem julien. Ungem tava cu ulei și formăm un pat de ceapă tăiată. Cartofii îi tăiem felii și îi punem într-un bol. Punem peste ei 2-3 linguri de ulei de măsline, o lingură de cimbru, un praf de piper și unul de sare. Îi amestecăm pentru a fi bine învăluiți de ulei și condimente. Cartofii astfel pregătiți îi punem în tavă peste ceapă, formând un pat.

Pulpa de ied o verificăm și grijim de surplusul de grăsimi, pielițe sau eventuale fire de păr. De asemenea, o ungem cu ulei și o masăm cu cimbru și puțin piper proaspăt măcinat. O înțepăm cu vârful cuțitului și o împănăm ici-colo cu usturoi. O așezăm pe cartofi și punem în tavă paharul cu apă. Iedul meu a fost foarte tânăr așa că pulpa nu este mare, caz în care ar fi fost dificil să se gătească pe cartofi, necesitând un timp mai mare de preparare și eventual marinare.

pulpa de ied pe cartofi 2

Băgăm tava în cuptorul încins și peste cca o jumătate de oră deschidem cuptorul și întoarcem pulpa de ied, să se rumenească bine și uniform. La final, carnea va fi rumenă, aromată și fragedă, iar cartofi parfumați și gustoși îi vor ține trena. Fiind fragedă, pulpa de ied se gătește foarte repede, inclusiv pe cartofi, și nu necesită neapărat o pregătire anterioară. În ochii mei, această carne este din multe puncte de vedere peste carnea de miel, intrând în topul preferințelor mele.

Să fiți bine!

pulpa de ied pe cartofi 7

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti, Retete din Oltenia, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: carne de ied, cartofi, cuptor

Hummus. Aperitiv levantin din naut

June 9, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Preparat din năut și mâncat cu predilecție în Orientul Mijlociu sub denumirea de hummus, acest preparat ca tehnică de preparare (și nu numai) se aseamănă cu icrele de fasole, preparat cu ștate vechi în bucătăria noastră. De cele mai multe ori se mănâncă cu lipie libaneză și salată tabbouleh (tot de sorginte libaneză) și asta, probabil, din cauză că libanezii sunt în principal cei ce au popularizat hummus-ul și care totodată îl revendică.

Hummus este traducerea arabă a cuvântului năut și prezintă mai multe variante, cum ar fi hamos sau hoummus. Este un aliment vechi, amintit de multe surse istorice și uneori asociat cu figuri istorice cum ar fi Saladin.

Hummus. Aperitiv levantin din naut

Necesar hummus

  • 300 gr năut
  • 1 lămâie
  • 4 lingurițe pastă de susan (tahini)
  • 3 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • piper, boia de ardei,sare
  • pătrunjel proaspăt tocat (opțional)

Hummus sau humus preparat din năut. Mancare traditionala libaneza

Punem năutul de seara la înmuiat sau cu câteva ore înainte de fierbere. Procedăm exact ca și cu fasolea. Se poate folosi și năut din conserva care este deja fiert. Punem năutul la fiert și îl ținem pe foc -din experiență specific că îl poți ține între 1,5 și 3 ore – până când se poate pasa și transforma în piure. Oprim puțină zeamă în oala în care l-am fiert. Năutul fiert se pasează (putem folosi blenderul) până ce obținem o pastă sau un piure.

Hummus sau humus. Fierbem boabele de naut asemeni fasolei, pana se pot pasa

Adăugăm pasta de susan, usturoiul zdrobit și zeama de lămâie. Amestecăm până se omogenizează. Se gustă hummus-ul în acesta fază și fiecare îl potrivește după gustul propriu, cu mai mult usturoi sau lămâie. Se condimentează cu piper și sare și iarăși se gustă. Pasta de susan tahini, nelipsită la hummus, se găsește în supermarket-uri. Dacă totuși nu o găsiți și doriți să preparați hummus, vă spun o soluție de înlocuire: pastă de măsline. Se poate folosi cu succes la prepararea hummus-ului pasta de măsline sau pur și simplu măsline zdrobite.

Hummus sau humus. Pasam nautul si adaugam usturoi, pasta de tahini si zeama de lamaie

Adăugăm ulei de măsline și câte puțin din zeama în care a fiert năutul. Amestecăm constant până obținem un piure fin și consistent. Când îl servim la masă îl ornăm cu boia dulce, verdeață proaspătă și îl stropim cu ulei de măsline. Așa cum am spus mai sus, se mânâncă foarte bine cu lipii libaneze și salată de roșii cu pătrunjel. De asemenea, se asociază foarte bine și cu diverse cărnuri sau chiftele.

Să fiți bine!

Hummus sau humus- mancat cu lipie libaneaza

Filed Under: Bucataria orientala, Cum se face?, Retete aperitive, Retete garnituri, Retete simple Tagged With: bucatarie libaneza, humus, naut, pasta de tahini

Salata de Telina, Ridichi Rosii si Mere Verzi

May 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de telina, ridichi si mere verzi, cu lamaie si ulei de masline

Sucul de țelină și țelina ca atare sunt recunoscute pentru beneficiile reale aduse sănătății, fiind recomandate de medicii ca a fi consumate regulat în cazul unor boli deloc ușoare. Puternic aromată și consistentă, țelina crudă are totuși un gust mai aspru, care îți dă o reținere în a o consuma-o în cantități suficiente încât să-și pună amprenta “sănătoasă”asupra organismului. Pentru mine, în salate, țelina face un tandem foarte bun cu mărul, în special mărul verde Granny Smith, al cărui gust acrișor echilibrează foarte bine gustul dulceag al țelinei. Această salata de telina, foarte simplă, vreau să v-o recomand astăzi! La cele două ingrediente, țelina și mărul, am adăugat ridichi roșii care vin cu un plus de gust mai vioi și ușor condimentat.

salata de telina, ridichi rosii si mere verzi

Necesar salata de telina cu mar si ridiche

  • 1 țelină
  • 1 măr verde
  • 4 ridichi roșii
  • ulei de măsline, lămâie, sare, piper

Prepararea salatei este clasică, cum nu se poate mai simplă. Curățăm țelina și o dăm pe o răzătoare mai mare. La fel procedăm și cu mărul verde, fără al curăța de coajă. Aceasta conține vitamine și oricum, prin răzuire, nu face decât să dea un plus de culoare verde, fără a afecta textura. Imediat ce dăm pe răzătoare mărul, tăiem lămâia și stoarcem puțină zeama peste măr pentru a nu-și schimba culoarea, prin oxidare. Ridichile le spălăm și le tăiem felii, cât se poate de subțiri. Într-un bol punem o lingură de ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper alb și un praf de sare. Amestecăm acest dressing și îl punem peste țelină, măr și ridiche, toate aflate într-un bol. Amestecăm cu ajutorul a două linguri și asta-i tot. O lăsăm, ca pe oricare salată, să stea 5-10 minute, să se amestece aromele și sucurile, pentru a se maturiza gustul.

Să fiți bine!

salata de telina crudă, ridichi rosii si mere verzi

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu fructe, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mere, salata de ridichi, telina

Ciuperci Umplute cu Piept de Pui

May 15, 2015 by Ovidiu Slavulete 6 Comments

ciuperci umplute cu piept de pui si cascaval

Dintre variatele de umplutură cu carne pentru ciuperci, cea cu piept de pui îmi place în mod deosebit, fiind după părerea mea cea mai reușită. Dacă vorbim de ciuperci umplute pe bază de legume și brânzeturi, posibilitățile sunt cu siguranță mult mai multe, capabile să satisfacă fantezia și poftele oricui amator de ciuperci astfel ferchezuite. Ciuperca umplută se prepară repede, este destul de arătoasă și mai ales, este gustoasă și sănătoasă, așa că merită a fi lăudată și din când în când preparată.

ciuperci umplute

Necesar ciuperci umplute

  • 10-12 ciuperci mai măricele
  • cca 200 piept de pui (eu am folosit o jumătate de piept)
  • 1 ceapă
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 ardei gras mic
  • 2 linguri de bulion
  • 100 gr cașcaval
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper, oregano sau cimbru
  • ulei de măsline

Curățăm ciupercile cu un prosop uscat. Ciupercile nu se spală pentru că se îmbibă cu apă. Nu este obligatoriu să le înlăturăm pielița, depinde cât sunt de curate. Le scoatem piciorușele și le tocăm mărunt. Curățăm, tăiem ceapa mărunt și o punem la călit într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Îi dăm sare și piper.

Pieptul de pui îl tăiem cubulețe și îl punem peste ceapă, în tigaie. Amestecăm și călim până ce carnea își schimbă culoarea. Continuăm prin adăugarea ardeiului gras tăiat cubulețe, a bulionului și a piciorușelor de ciuperci mărunțite mai înainte. Aromăm cu oregano sau cimbru și opțional doi căței de usturoi dați pe răzătoare (dacă nu agreați usturoiul, puteți renunța la el). Amestecăm și călim până ce apa lăsată de toate ingredientele se evaporă și obținem o compoziție consistentă. La final, adăugăm pătrunjelul proaspăt tocat mărunt și amestecăm.

piept de pui cu ceapa pentru ciuperci umplute

ardei gras, piept de pui, ciuperci

compozitia pentru ciuperci umplute cu piept de pui

Cu ajutorul unei lingurițe umplem pălăriile ciupercilor pregătite anterior. Eu în această fază, după ce le-am umplut le mai condimentez cu un praf de piper proaspăt zdrobit. Sare nu se dă acum (ci la început, în umplutură) pentru că va face ca ciupercile să lase mai multă apă la cuptor și își vor pierde prea mult din forma și fermitate. Așezăm ciupercile în tavă și le dăm la cuptor pentru 20 de minute. După 20 de minute, scoatem tava din cuptor și peste fiecare ciupercă așezăm câte o feliuță de cașcaval sau punem cașcaval ras. Reintroducem tava la cuptor pentru încă 5 minute. Asta-i tot!

Să fiți bine!

ciuperci umplute asezate in tava

cascaval peste ciupercile umplute cu piept de pui

ciuperci umplute cu piept de pui 9

Filed Under: Bucataria europeana, Retete aperitive, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu carne, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ciuperci la cuptor, piept de pui

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate