• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucataria europeana

Peste cu legume la cuptor

February 13, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În bucătăria noastră, de regulă, pestele la cuptor este asociat mai mult cu roșii, ceapă sau cartofi și mai puțin cu mazărea. Ceva mai târziu, experimentând diverse rețete de peste cu legume la cuptor, am descoperit cât de gustos este peștele alături de mazăre. Vă recomand această combinație ca fiind una reușită cu mai toate felurile de pește, oceanic sau de apă dulce. Eu am rumenit azi doi avați pe pat de mazăre, cartof, roșie și ceapă, și vă pot spune că, deși avatul este un pește cu destul de multe oscioare, preparatul a fost un deliciu. Avatul este un pește răpitor, prins în principal în Dunăre, care are o carne potrivit de grasă încât să nu fie fadă. Puteți prepara această rețetă cu macrou, cod, somon, doradă, crap, plătică sau oricare alt pește mai măricel.

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (7)

Necesar peste cu legume la cuptor

  • 1-2 pești mai mari – oceanic sau de apă dulce
  • 400-500 gr mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 cartof
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • piper, sare, cimbru
  • ulei

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (9)

Preparare

Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și curățăm solzii. Îl crestăm din loc în loc, pe ambele părți, până la os, la o distanță de 1,5-2 cm. Astfel îl va pătrunde mai bine căldura cuptorului și mai scăpăm puțin și de oase, în caz că are.

Stropim și ungem bine o tavă cu ulei de măsline. Punem în tavă ceapa tăiată juliene, mazărea, cartoful și roșia, ambele tăiate cuburi, dăm un praf de sare și unul de piper. Așezăm peștele pe patul de legume, după ce în prealabil l-am umplut cu pătrunjel verde, o crenguță de cimbru, o felie de lămâie, un praf de sare. Adăugăm o ceșcuță cu apă în tavă. Putem pune câteva felii de lămâie în crestăturile făcute în pește.

Băgăm tava la cuptor pentru 30-45 de minute. Gustăm legumele și peștele înainte de a opri focul.

Să fiți bine!

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (1)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (3)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (4)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (6)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (10)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (11)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor Tagged With: mazare, peste, peste la cuptor

Paste cu piept de pui si sos de rosii

February 11, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mă întâlnesc cu pastele de câteva ori pe lună, fiind des solicitate în meniu de către fiică-mea, încântată de mai toate rețetele de paste. Îmi plac ca întotdeauna să fie preparate cu sos din abundență, alegând, de regulă, să folosesc unul din cele două sosuri de roșii preferate de mine, respectiv unul aromat cu busuioc și unul cu usturoi. Azi am ales să prepar paste cu piept de pui si sos de rosii aromat cu busuioc, o combinație de-a dreptul gustoasă dintre penne și piept de pui fraged.

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (8)

Necesar paste cu piept de pui

  • 1 piept de pui
  • 300 paste penne
  • 400 gr sos de roșii
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline, frunze proaspete de busuioc (dacă sunt)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (11)

Preparare

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim ușor într-o tigaie mai mare. Pieptul de pui îl tăiem cuburi și îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare și unul de piper. Când pieptul își schimbă culoarea, adăugăm sosul de roșii. Punem o ceșcuță de apă și lăsăm să fiarbă încet, 10 minute. Am folosit sos de roșii aromat cu busuioc (cumpărat, nu preparat). Dăm focul mic și lăsăm să se formeze sosul și să se gătească bine pieptul.

Între timp, punem pastele la fiert în apă cu o linguriță de sare. Le fierbem 6-7 minute, cât să fie al dente. Scoatem pastele cu o paletă și le punem în tigaie peste sos. Înainte de a adăuga pastele în tigaie, tocăm mărunt cățeii de usturoi și îi punem în sos. Amestecăm ușor astfel încât pastele să fie cuprinse de sos. Deasupra presărăm frunze proaspete de busuioc. Lăsăm câteva minute înainte de servire, pentru ca pastele să absoarbă din sos.

Să fiți bine!

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (1)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (2)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (4)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (5)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (9)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, penne, piept de pui, sos de rosii

Piept de pui cu piure de broccoli

February 2, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă nu ați încercat până acum piureul de broccoli, vi-l recomand ca fiind foarte bun, cu un gust aparte și potrivit ca garnitură pentru orice friptură. Se prepară rapid dat fiind faptul că broccoli fierbe foarte repede. Alături de piureul de conopidă, de linte sau de țelină, este o variantă de a mai înlocui uneori piureul de cartofi, poate prea prezent pe multe mese. M-a surprins în mod deosebit, cât de mult a plăcut piureul de broccoli copiilor. Din încercările făcute până acum, am concluzionat că pentru a obține un piure de broccoli bun, trebuie să-i dau întotdeauna puțin usturoi și unt, astfel gustul este dulceag și oarecum fad. Dacă îl preparați altfel, șoptiți-mi și mie, să-i fac de-ncercare. Prin urmare, azi, servim la masă piept de pui cu piure de broccoli, mâncare delicioasă, obținută cu foarte puțină muncă în bucătărie.

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (8)

Necesar piept de pui cu piure de broccoli

  • 1 piept de pui
  • 1 bucată broccoli
  • 50 gr unt
  • 1 lingură smântână
  • 2-3 căței de usturoi
  • ulei de măsline, sare, piper

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (12)

Preparare

Desfacem broccoli buchețele și îl spălăm bine. Înlăturăm partea mai tare, de la cotor, a buchețelelor, deoarece este ațoasă și fierbe mai greu. Punem broccoli într-un vas cu apă și o linguriță de sare și îl punem la fiert. Va fierbe destul de repede, în 10-15 minute. Îl încercăm cu o furculiță și când este gata îl scoatem într-o strecurătoare mai mare, să se scurgă. Punem broccoli fiert într-un vas și îl fărâmițăm cu o furculiță. Oprim eventual câteva buchețele pentru a le folosi la ornat. Odată fărâmițat cât de cât îl facem piure cu mixerul. Adăugăm untul și o lingură de smântână. Mixăm și funcție de consistența dorită mai putem adăuga smântână. Zdrobim cățeii de usturoi sau îi dăm pe o răzătoare fină și îi punem în piure. Usturoi pune fiecare după gust, mai mult sau mai puțin. Gustăm și potrivim de sare și piper proaspăt măcinat. Pentru și o mai mare cremozitate îi putem adăuga câțiva stropi de ulei de măsline.

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (1)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (3)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (4)

Pieptul de pui îl tăiem felii, bune pentru grill, și îl punem într-un bol. Punem peste bucățile de piept o lingură de ulei de măsline, un praf de sare, piper proaspăt măcinat (dacă îl doriți mai aromat puteți adăuga cimbru, oregano, ierburi de Provence). Le amestecăm ușor cu mâna astfel încât uleiul să le cuprindă și să poarte cu el aromele condimentelor. Încingem bine grill-ul și preparăm feliile de piept de pui.

Servim la masă pieptul fraged, rumen și aromat cu un piure de broccoli cremos și delicat. Poftă bună!

Să fiți bine!

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (7)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (11)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: broccoli, piept de pui, piure de broccoli

Prajitura lasagna cu ciocolata. Fara coacere

January 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cremoasă cum n-ai mai văzut, prajitura lasagna cu ciocolata, cu siguranță poate fi o delicioasă soluție pentru când vei vrea să-ți îndulcești ziua. Frișca, budinca de ciocolată și crema de brânză se întâlnesc pentru a împlini pofta celor ce iubesc prăjiturile cremoase. Dacă vă întrebați de unde numele de lasagna cu ciocolată înseamnă că sunteți la fel de curioși ca mine, pentru că și eu m-am întrebat. Probabil, prezența a mai multe straturi coroborat cu lipsa de imaginație a creatorului, a determinat alegerea acestui nume. Cum se numește contează mai puțin, definitoriu fiind câtă plăcere poate să ofere această prăjitură unei inimi ce tânjește după dulce. Prăjitura asta este ca un strigăt de revoltă împotriva oricărei restricții alimentare, este un act de rebeliune împotriva dietelor. Sper să vă cheme la cratiță!

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (29)

Necesar prajitura lasagna cu ciocolata

  • pt. blat -400 gr biscuiți de calitate – Oreo, cu ciocolată, cu cereale, 150 gr unt
  • pt. crema de branză – 250-300 gr cremă de brânză sau brânză dulce cu smântână, 2 linguri de zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat
  • pt. frișcă – 200 ml smântană pentru frișcă
  • pt. budincă – 2 plicuri budincă de ciocolată, 1 litru lapte
  • 1 ciocolată sau pepite de ciocolată

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (31)

Preparare

1. Toate cantitătile sunt orientative în sensul că diferă funcție de mărimea vasului în care prepari prăjitura. Eu am preparat într-un vas pentru blat de tort, cu fund detașabil, tocmai pentru a putea să tai prăjitura mai ușor. Din câte am văzut, cel mai adresa se prepară într-un vas de Jena (o tavă). Cred că cantitățile date de mine mai sus sunt potrivite și suficiente pentru ambele variante. Pentru început zdrobim bine biscuiții cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă în prealabil) sau folosind un robot de bucătărie. În principiu se pot folosi orice fel de biscuiți, dar Oreo de ciocolată zic eu că sunt cei mai buni. Topim untul și îl turnăm peste biscuiții zdrobiți. Amestecăm bine până este încorporat untul. Cine dorește aromă poate adăuga esență de rom sau vanilie.  Punem biscuiții în vas și îi presăm cu o lingură, formând un blat uniform pe fundul vasului.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (3)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (4)

2. Mixăm crema de brânză, adăugând două linguri de zahăr și două pliculețe de zahăr vanilat, până devine o cremă fină. Mixăm frișca până ce devine fermă. Amestecăm ușor crema de brânză și frișca. Peste stratul de biscuiți întindem uniform jumătate din crema formată.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (8)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (9)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (10)

3. Cât timp regătim budinca lăsăm la rece vasul cu prăjitură. Nu am să scriu despre cum se prepară budinca deoarece scrie pe plic. Aș menționa doar că este mai bine să folosiți ceva mai puțin lapte, respectiv 450 ml de lapte la un plic de budincă decât 500 ml cât scrie la indicații. Lăsăm budinca să se răcească dar o mai amestecăm din când în când să nu prindă coajă și să ajutăm răcirea. Când este puțin călduță (nu este obligatoriu să fie rece bine) o întindem uniform peste stratul de cremă de brânză și frișcă. Lăsăm din nou vasul la rece pentru 10 minute. În final punem cel de-al treilea strat de cremă, respectiv cealaltă jumătate din crema de brânză și frișcă.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (11)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (12)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (13)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (16)

4. Nivelăm bine cu o paletă ultimul strat de cremă și peste el răzuim ciocolată. Eu am răzuit ciocolată neagră cu mentă. Lăsăm prăjitura la rece 3-4 ore să se așeze și să capete mai multă fermitate. După câteva ore îi desfacem forma pentru blat și prăjitura rămâne asemeni unui tort, pe fundul metalic.

Să fiți bine!

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (21)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (28)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete desert Tagged With: budinca, ciocolata, crema de branza, frisca, tort

Paste cu sos de rosii, aromate cu busuioc

January 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am început să folosesc busuioc la rețetele de paste de aproape 4 ani, până atunci singura dar periodică întâlnire cu această plantă având-o, încă de mic copil, doar prin intermediul preacuviosului părinte, când mă stropea de Bobotează. Dacă îmi aduc bine aminte, din busuiocul preotului venit cu botezul, fetele rupeau rămurele și le puneau sub pernă, cu scopul precis de a-și visa iubirea ce va fi să vie mai târziu. Gândind la această întrebuințare a busuiocului, ca metodă de deslușire a ițelor viitorului, este foarte probabil ca, dacă și băieții ar fi practicat-o, eu să visez vreo cratiță. Lăsând gluma și busuiocul popii deoparte, vreau să vă spun că folosesc foarte des busuiocul la paste, drept pentru care mi-l cultiv în ghiveci și îl țin la fereastră. Bineînțeles că este alt soi de busuioc, nu din cel bisericesc. Ori de câte ori prepar paste, câteva frunze de busuioc sunt binevenite. Rețetele de paste nu au nevoie de prea multe ingrediente și nici de tehnici deosebite pentru a fi o reușită. Pentru a mânca niște paste gustoase este suficient un sos de roșii abundent (eu așa îl prefer), o ceapă să dea dulceață, ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, sare și piper, orice altceva putând fi opțional. Aceste paste cu sos de rosii, preparate simplu și rapid, aromate cu câteva frunze de busuioc, pentru mine sunt suficiente în a-mi ostoi pofta de paste.

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (7)

Necesar paste cu sos de rosii

  • 300 gr spaghetti sau alte paste
  • 500 gr roșii pasate
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • piper, sare,
  • ulei de măsline
  • opțional: parmezan, cașcaval și 5-6 frunze de busuioc proaspăt

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (6)

Preparare:

Tăiem mărunt ceapa și o punem la călit, într-o tigaie mai trupeșă. Dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Când ceapa este călită punem roșiile pasate. Iarna, de obicei folosesc roșii pasate, la sticlă, aromate cu plante aromatice sau cu usturoi. Vara, când folosesc roșii proaspete autohtone adaug și o linguriță de zahar să reduc aciditatea. Lăsăm să bolborosească încet, la foc mic. Cățeii de usturoi mărunțiți îi adăugăm înainte de a pune spaghetele peste sos.

Punem spaghetele la fiert în apă cu sare pentru 6-7 minute. Le gustăm să fie al dente. Când sunt gata, le scoatem și le punem peste sosul de roșii. Pastele nu se spală când se gătesc cu sos ci numai când se folosesc în salate. Amidonul rămas, prin fierbere, pe paste, ajută la aderența sosului. Oprim focul. Mărunțim o mână de frunze de busuioc și le punem peste paste. Amestecăm ușor ca sosul să învăluie pastele și le lăsăm 2-3 minute ca busuiocul să-și lase aroma. Când mâncăm, dacă dorim, răzuim peste spaghetti parmezan. Astfel obținem, foarte rapid, paste cu sos de rosii, gustoase și sățioase.

Să fiți bine!

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (1)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (2)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (3)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (8)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, sos de rosii, spaghetti

Krautsuppe. Supa de Varza cu Ciolan Afumat si Carne de Curcan

January 13, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă este să pomenim despre originea demersului de a combina astfel cărnurile, putem spune că nemții au obiceiul de a alătura diversitatea de carne cu varza murată și să ne prezinte delicioasa fiertură drept krautsuppe. Ciorba asta, pentru mine, este extraordinară și este o prezență nelipsită în special în meniul de iarnă. Ici și colo, umblă vorba, că ar fi o ciorbă mai bărbătească, statisticile guvernului arătând probabil că clientela dornică de afumătură, varză acră și ciușcă iute este predominant masculină. Supa de varză murată – krautsuppe – este primitoare cu carnea de vițel, cu afumătură, curcan, alte păsărele și feluriți cârnați. Se pot combina cât mai multe pentru obținerea gustului suprem al ciorbei de varză. Supa mea de varza murată își fundamentează gustul pe ciolan de porc afumat și aripă de curcan, pe contribuția tripletei de albitură – țelină, păstârnac, pătrunjel rădăcină – și pe nelipsita (la mine) ciușcă coaptă. Făceți-i de-ncercare!

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (17)

Necesar krautsuppe, supa de varză

  • 1 buc ciolan afumat (sau mai puțin dacă sunteți mai nemîncăcios)
  • 1 aripă bună de curcan
  • 2 verze murate mai mărunte
  • 1 rădăcină mai mică de țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ceșcuță bulion
  • 1 ardei uscat, potrivit de iute (dacă vă priește)
  • sare, 2-3 frunze dafin, o rămurică cimbru, piper

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (12)

Preparare

1. Grijim ciolanul și tăiem în două bucăți aripa mare de curcan. Le punem la fiert în 4 litri de apă. Înlăturăm spuma rezultată. Fierbem cca 30 de minute cât să putem curăța mai ușor carnea de pe oase. Scoatem carnea, o lăsăm să se mai răcească, o curățăm de pe oase și o tăiem bucăți.

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (2)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro 18

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (5)

2. Tăiem varza murată fideluță, cât de fin putem. Rădăcinoasele le curățăm și le tăiem mărunt. Punem legumele și varza, în oala în care am fiert carnea. Adăugăm frunzele de dafin, piper boabe, cimbru, ciușca coaptă și mărunțită din cuțit și bulionul.

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (3)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (4)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (6)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (9)

3. Când începe fierberea adăugăm și carnea tăiată bucăți. Lăsăm să fiarbă la foc mai mic, până ce varza este fiartă. Gustăm și eventual, la final potrivim de sare, funcție de cât de sărată a fost și varza acră. Mie îmi place ca supa de varză să fie oleacă iute, cât să te întărâte la o a doua porție. Este foarte de apreciat și gustat și varianta cu cârnaț afumat și cărniță de vițel, ambele lângă purcel și curcan. Este una din ciorbele mele preferate, mai ales că am senzația (nu certitudinea) că, mâncând-o, dau jos suta de grame care îmi blochează accesul la greutatea ideală.

Să fiți bine!

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (11)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (13)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de supe si ciorbe Tagged With: ciolan, ciorba, curcan, krautsuppe, varza acra

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Interim pages omitted …
  • Page 18
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate