Lipsa morcovilor din dieta si implicit a vitaminei A poate provoca vedere slaba in timpul noptii. Despre morcov, o legenda veche spune ca cine mananca cantitati mari de morcovi vede noaptea. Legenda a fost intretinuta de tunarii britanici din al doilea razboi mondial care au fost in masura sa doboare avioane germane in bombardamentele de noapte asupra Londrei. Intr-adevar, se pare ca, atat pilotii germani cat si tunarii englezi consumau foarte multi morcovi.
Despre morcov:
Despre morcov se cunoste ca este indigen (morcovul salbatic) in Europa si parti din Asia si dovezile arheologice ne arata ca semintele fosilizate gasite dateaza din vremuri mezolitice, cu circa 10000 de ani în urma. Nu se poate considera ca radacina plantei (morcovul) ar fi fost consumata la acel moment, dar semintele, este cunoscut, au fost folosite ca medicament. Morcovul cultivat si comestibil dateaza de aproximativ 5.000 de ani, existand dovezi ca morcovul cu radacina violet sau galbena crestea în zona cunoscuta azi ca fiind Afganistan. Mai tarziu, in 2000 i.Hr. desenele aflate in templele din Egipt prezentau o planta violet, despre care egiptologi cred ca ar fi morcovul violet.

Multe soiuri, de diverse culori au fost gasite în Asia si exista, de asemenea, dovezi privind utilizarea morcovilor în Grecia antica. In cea mai mare parte, morcovul a fost folosit ca medicament fiind prezent ca planta medicinala în gradinile din Roma antica. Se stie despre morcov ca aceasta leguma a fost bine cunoscut anticilor pentru beneficiile aduse sanatatii. Astfel, grecul Pedanius Dioscoride insotind in primul secol d.H, ca medic, o armata romana in expeditiile sale descrie cu exactitate 600 de specii de plante medicinale printre care si morcovul.
Acesta carte, Materia Medica, scrisa in jurul anului 65 d.Hr. a fost destinata a fi una dintre cele mai cunoscute carti de farmacologie si medicina, dar este, de asemenea si foarte bogata în informatii de horticultura.
Nume de “carota” acordat morcovului se intalneste pentru prima data în scrierile lui Athenaeus din anul 200 d.Hr. si într-o carte de bucate a lui Apicius Czclius scrisa în 230 d.Hr., carte ce sta la baza bucatariei occidentale.
Dupa caderea Romei, in perioada tulbure a Evului Mediu, morcovul nu mai este regasit in carti sau alte reprezentari, pâna când arabii l-au reintrodus in Europa, prin Spania, in jurul anului 1100. Exista o singura exceptie, anul 795 atunci când regele Carol a inclus morcovul (si ceapa) în lista de plante recomandate pentru cultivare în imperiul francilor care acopera Europa de Vest si Europa Centrala.
In aceasta perioada, pana in secolul XVI, morcovul era frecvent confundat cu pastarnacul deoarece in Europa era prezent preponderent morcovul de culoare alb-murdar ca si pastarnacul, acest lucru fiind frustrant pentru actualii istorici ai produselor alimentare si agricole.

Morcovul modern, de culoare portocalie a fost dezvoltat si stabilizat de catre cultivatorii olandezi in secolele XVI-XVII. O poveste spune ca morcovul “Orange” a fost dezvoltat în Olanda (culoarea portocaliu a Olandei!) in onoarea lui William de Orania, ce reusise sa castige independenta Tarilor de Jos fata de Spania. Desi morcovul portocaliu, a aparut in perioada lui William este putin probabil ca cinstirea lui William de Orania sa aiba ceva de a face cu morcovul portocaliu!
Concomitent cu morcovul portocaliu, morcovul asiatic s-a dezvoltat plecand din Afganistan si astfel, un tip de morcov rosu, a aparut în China si India, în jurul anilor 1700.
In America de Nord, morcovi au ajuns oarecum mai târziu, odata cu sosirea primilor colonisti englezi în Virginia în 1607, iar in Australia englezii au introdus morcovii în 1788.
Morcovii violet si albi înca cresc salbatic în Afganistan, unde sunt utilizati in producerea unei bauturi alcoolice. De-a lungul secolelor, morcovii portocalii au inceput sa domine iar morcovi de alte culori se mai cultiva in cantitati mici.
Despre morcov se stie ca este bogat in anti-oxidanti, vitamine si fibre alimentare si contine doar 41 de calorii la 100 g si o cantitate neglijabila de grasimi si colesterol.
Este o sursa bogata de caroten si vitamina-A.
Morcovii proaspeti sunt, de asemenea, bogati in vitamina C si anti-oxidanti ce ajuta organismul sa mentina tesutul conjunctiv sanatos.
El are, de asemenea, niveluri ridicate de minerale sanatoase, cum ar fi cupru, calciu, potasiu, mangan si fosfor. Potasiul este o componenta importanta, care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor de sodiu.

Beneficii pentru sanatate
Prevenirea cancerului
Multe studii arata ca prezenta constanta in dieta a morcovilor poate ajuta la scaderea riscului de cancer de san, cancer pulmonar si cancer de colon. Recent, cercetatorii au izolat un compus numit falcarinol în morcovi care este anti-cancer. Falcarinol este un pesticid natural care se gaseste în morcovi si protejeaza radacinile morcovului de boli. În dieta de zi cu zi, morcovii sunt aproape singura sursa a acestui compus.
Îmbunatatirea vederii
Retina ochiului are nevoie de vitamina A pentru a vedea noaptea, lipsa de vitamina A fiind una din cauzele orbirii accentuate pe timp de noapte. Morcovii sunt bogati in beta-caroten, o substanta care se transforma în vitamina A in ficat. În retina, vitamina A este transformata in rhodopsin, un pigment violet, care este necesar pentru vederea pe timp de noapte. În plus, beta-carotenul ajuta la protejarea impotriva cataractei.
Prevenirea bolilor de inima
Studiile arata ca introducerea constanta in dieta a morcovilor este asociata cu un risc mai mic de boli de inima. De asemenea, se considera ca un consum regulat de morcovi reduce nivelul colesterolului.
Reducerea riscului de accident vascular cerebral
Conform cercetarilor efectuate pe un esantion, oamenii care mananca mai mult de sase morcovi pe saptamana sunt mult mai putin susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care mananca doar un morcov.
Hranirea pielii
Morcovul are puternice proprietati de curatare, care sunt eficiente în detoxifierea ficatului ( unde carotenul se transforma in vitamina A), astfel este foarte eficient pentru acnee, care este cauzata de toxinele din sânge. Morcovul este de asemenea util pentru tratarea pielii cu tonuri neuniforme din cauza pigmentarii. Vitamina A si alte elemente nutritive continute în morcovi hranesc eficient pielea, pentru a preveni pielea uscata si pete ale pielii.
Anti-îmbatrânire
Morcovii contin o multime de beta-caroten, care serveste ca antioxidant care ajuta organismul sa lupte împotriva radicalilor liberi. Aceasta încetineste îmbatrânirea celulelor si lupta cu diverse efecte negative asociate cu imbatranirea.
Sanatatea dintilor
Morcovii pot ajuta chiar la curatarea dintilor, si este cel mai bun mod de a-ti tine gura curata dupa masa. Mineralele din morcovi ajuta la eliminarea microbilor din gura si previn deteriorarea dintilor.