• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Categorii retete Retete aperitive Fasole facaluita

Fasole facaluita

Termenul “facaluit” vine de la unealta cu care taranii pasau fasolea fiarta sau orice alta leguma respectiv numitul –  facalet.  Este aceasi ustensila cu care mestecau mamaliga. Oltenii cunosc facaletul drept mestecau, banatenii drept brucelnic si maramuresenii il stiu de tocanau iar ca sa fie unanim rezonant s-a numit sugestiv mamaligau. Cu asa scule preparau vechii nostri fasole facaluita …

fasole facaluita

Ingrediente fasole facaluita:

  • 500 gr fasole
  • 3 cepe
  • 2 ardei grasi – optional
  • 2 rosii
  • 4-5 morcovi mici – tineri
  • boia, sare, ulei

fasole facaluita

Preparare:

1. Punem fasolea in apa peste noapte,  sa se inmoaie. A doua zi o punem la fiert si dupa ce fierbe 2-3 minute ii schimbam apa. Dupa ce am schimbat apa, lasam fasolea la fiert si adaugam o lingurita de sare. O fierbem 2-3 ore si spre final adaugam si morcovi tineri, curatati.

2. Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit in ulei cu putina boia. Spalam, curatam de seminte si tocam ardeiul, adaugandu-l peste ceapa calita impreuna cu rosiile curatate de pielita si tocate marunt. Atat ardeiul cat si rosiile vor lasa apa asa ca lasam pe foc sa scada si sa devina prajeala consitenta.

prajeala pentru fasole facaluita
Calim ceapa in ulei cu boia si adugam ardeiul gras si rosiile cubulete

3. Scurgem fasolea si morcovi de apa in care au fiert, adaugam un praf de boia si le dam prin mixer sau le pasam cu o furculita pana devin piure. Luam 2-3 linguri cu ulei din tigaia in care am calit ceapa si frecam cu el piureul. Gustam si adaugam sare dupa gust.

fasole facaluita
Fasole fiarta cu boia si morcovi

4. Acoperim piureul de fasole cu prajeala. Mancare apreciata in post fasolea facaluita merge excelent, cand avem dezlegare, langa carnati taranesti prajiti sau cu orice prajeala de porc – gen pomana porcului-, cu muraturi si ciusca uscata coapta pe flacara.

Sa fiti sanatosi!

 

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Ciorba de Varza a Unui Neamt Pripasit la Craiova

Tarta cu pere. Tatin cu pandispan

Raci Oltenesti Pe Orez. Rumeniti La Cuptor

Parjoale Ferchezuite In Sos Usturoiat De Rosii Cu Ciuperci

porumb copt, porumb fiert

Porumb Fiert, Porumb Copt. Bogdaproste

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025