• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu cartofi

Piure cu pulpe de rata. Asortat cu țelină, morcov și praz prajit

November 25, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi avem raţă. După ce carnea de raţă a contribuit la o supă de raţă cu găluşte a trebuit să caut să-i găsesc împlinirea într-un ” felul doi”. Dacă data trecută am rumenit carnea din supă pe un pat de cartofi sau am “băgat în tavă, la cuptor”  de data aceasta am pregătit repede un piure cu pulpe de rata şi praz prăjit. Am economisit timp şi cu ajutorul piureului asortat am introdus în meniu ţelina pe care copii nu prea vor să o mănânce. Adăugând morcovi și țelină piureul capătă mai multă dulceață ce merge foarte bine cu rața crocantă.

Piure cu pulpe de rata

Necesar piure cu pulpe de rata

  • 4 pulpe de raţă pentru 4 porţii
  • 4-5 cartofi
  • 1 morcov mare
  • 1 ţelină
  • 1 fir praz
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 lingură unt
  • sare, piper, nucşoară
  • verdeaţă

piure cu pulpe de rata

Preparare:

1.  Pulpele de raţă, în cazul meu, fierte în prealabil în supă, le rumenim pe ambele părţi într-o tigaie încinsă. Dacă carnea de raţă este prospătă, prăjiţi-o puţin până prinde crustă apoi băgaţi tigaia, acoperită cu folie de aluminiu, la cuptor.

2. Curăţăm cartofii, morcovul şi ţelina şi le punem la fiert cu un praf de sare. Ţelina o tăiem felii. Pe măsură ce sunt fierte, le scoatem într-un bol, prima dată cartofii şi apoi morcovul şi ţelina. Pasăm bine legumele şi dacă este nevoie adăugăm puţin din zeama în care au fiert. Acest gen de piure asortat ( se pot folosi mai multe legume) îmi place să fie mai rustic aşa că zdrobesc legumele cu furculiţa. La final răzuim un căţel de usturoi, dăm un praf de piper şi unul de nucşoară şi punem o lingură de unt. Amestecăm bine să se armonizeze aromele.

piure de legume cu pulpe de rata

3. Prazul îl tăiem rondele de 2-3 cm lungime şi îl prăjim în ulei încins pe ambele părţi. Îi dăm sare şi piper. În trecut, prazul prăjit era o garnitură mai des întâlnită lângă diverse cărnuri.

piure cu pulpe de rata

4. Cât sunt calde, se serveşte piure cu pulpe de rata crocante şi praz prăjit. Se poate aroma cu pătrunjel tocat mărunt sau cu ceapă verde.

Să fiţi bine!

piure cu pulpe de rata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de rata, piure de legume, praz, pulpe de rata

Gulas de Ciuperci si Cartofi. Pentru o Zi Fara Carne

November 18, 2013 by Ovidiu Slavulete 4 Comments

Pentru că a început postul şi pentru că se apropie sărbătorile, este bine să mai rărim mâncărurile cu carne şi să ne pregătim puţin organismul pentru zilele mai încărcate culinar ce va să vie de sărbători. Încerc şi eu să fac ce pot, să echilibrez balanţa şi să mai introduc în meniul casei câte o mâncare de post. Vă recomand sincer acest gulas de ciuperci si cartofi şi am siguranţa că îl veţi găsi foarte gustos şi bine-venit în perioada postului.

gulas de ciuperci si cartofi

Necesar reteta de gulas de ciuperci si cartofi:

  • 800gr -1 kg ciuperci champignon
  • 4-5 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras roşu sau kapia
  • 2 linguri boia
  • piper, sare
  • ulei

gulas de ciuperci si cartofi

Preparare:

1. Tocăm ceapa şi ardeiul roşu mărunt cubuleţe. Încingem într-o cratiţă sau ceaun 2-3 linguri de ulei şi călim sumar ceapa şi ardeiul.

gulas de ciuperci si cartofi

2. Curăţăm ciupercile cu un prosop curat de resturile de pământ şi le înjumătăţim. Le punem peste ceapa şi ardei şi le călim până îşi lasă zeama.

gulas de ciuperci si cartofi gulas de ciuperci si cartofi

3. Adăugăm boia, un praf de piper şi unul de sare şi lăsăm să fiarbă încet deoarece ciupercile vor lăsa suficientă apă.

gulas de ciuperci si cartofi

4. Curăţăm cartofii şi îi tăiem cubuleţe potrivite. Am folosit cartofi roşii deoarece sunt mai puţin sfărâmicioşi. Punem şi cartofii în ceaun.

gulas de ciuperci si cartofi

gulas de ciuperci si cartofi

5. Adăugăm o cană cu apă până la nivelul cartofilor dar fără să-i înecăm. Punem un capac pe cratiţă şi lăsăm să fiarbă încet până scade şi se înmoaie cartofii, în 20-25 de minute. La final, eventual, mai potrivim de sare şi îi dăm verdeaţă proaspătă.

gulas de ciuperci si cartofi

Nu ştiu dacă aţi folosit vreodată arpacaşul în reţete, dar vă recomand, tot pentru post, o mâncare excelentă de arpacaş cu ciuperci.

Să fiţi bine!

gulas de ciuperci si cartofi

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Ardeal, Retete din Banat, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cartofi, ciuperci, gulas, mancare de post

Ciorba de cartofi cu afumatura. Olteneasca

November 18, 2013 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Azi, spre încălzirea trupului în aste vremuri zgribulite de noiembrie, am preparat o ciorba ce, sub pretextul că ar fi de cartofi, vine să te îmbie cu afumătură. Ardelenii mănâncă ciorba de cartofi cu afumatura dreasă din răsputeri cu smântână şi eventual înmiresmată cu o coroniţă de tarhon. În sud, olteanul îi dă zeamă de varză proaspătă şi în loc de ceapă, scoate praz din groapa de pământ, că-i vremea lui şi-i mai dulce. Aromează ciorba cu o măturică de cimbru şi o mănâncă cu ciuşcă iute uscată şi coaptă pe flacără.

ciorba de cartofi cu afumatura

Necesar ciorba de cartofi cu afumatura:

  • 1 kg oase garf afumate sau 500-700 gr scăriţă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac mic
  • 1 ţelină mică
  • praz cât să înlocuiască 2 cepe
  • 1 lingură orez
  • 800 gr-1 kg cartofi
  • 2-3 roşii
  • 1 ceaşcă bulion de casă
  • 1 litru zeama varză
  • 2 crenguţe serioase de cimbru
  • pătrunjel verde
  • sare

ciorba de cartofi cu afumatura

Preparare:

1. După ce spălăm bine afumătura o tăiem bucăţi şi o punem la fiert în 5 litri de apă rece. Spumuim fiertura şi lăsăm să fiarbă până când carnea poate fi curăţată uşor de pe oase. Când este fiartă scoatem carnea, o lăsăm să se răcească şi o curăţim, înlăturând oasele.

ciorba de cartofi cu afumatura

2. Dăm pe răzătoarea mai mare, morcovul, păstârnacul şi ţelina şi mărunţim bine prazul din cuţit. Pe o bază bogată de rădăcinoase: morcov, păstârnac, ţelină, rădăcină de pătrunjel orice ciorbă devine o reuşită. Le punem la fiert în zeama în care a fiert carnea. Roşiile le tăiem cubuleţe şi le adăugăm în oală împreună cu ceaşca de bulion. Când legumele sunt aproape fierte punem zeama de varză şi băgăm măturica de cimbru în ciorbă. În momentul când ciorba reîncepe să fiarbă adăugăm cartofii tăiaţi cuburi şi lingura de orez.

3. Repunem franjuri de carne afumată în oală şi lăsăm să fiarbă cartofii. Când cartofii sunt fierţi, gustăm şi potrivim de sare ( depinde şi de cât de sărată aveţi zeama de varză). Scoatem şi înlăturăm crenguţele de cimbru după care oprim focul. Tocăm mărunt pătrunjelul proaspăt, aromăm ciorba şi punem capac pe oală. Lăsăm 5-10 minute acoperită. Pe flacăra aragazului coacem ciuşcă uscată, iute sau neiute, pe care o zdrobim cu lingura în farfurie în momentul în care mâncăm.

Tot pentru timpurile astea, când varza este pe tarabă, vă recomand să încercaţi ciorba de varză cu cozi de porc afumate.

Să fiţi bine!

ciorba de cartofi cu afumatura

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: afumatura, cartofi, cimbru, ciorba, oase garf, zeama de varza

Pui cu sos de rosii si usturoi. Cu cartofi aromati

November 17, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Ştiu că eticheta combate, dar mă îndoiesc că sunt prea mulţi oameni ce, bucurându-se de un sos şi o pâine caldă, s-au abţinut să nu “întingă”, aşa cum mâncai când erai de-o şchioapă, în farfuria cu sos aburind şi cu carne moale. Prin urmare, ceva pulpe de pui cu sos de rosii si usturoi nu pot decât să servească lipsei de inhibiţii şi să te îndemne să-ţi faci de cap în propia-ţi farfurie cu pâine caldă sau turtă ţărănească. Şi dacă mai vii şi cu nişte cartofi gătiţi molatic la cuptor şi aromaţi cu verdeţuri, poţi spune că ai avut o zi, pe cât de simplă culinar, pe atât de gustoasă.

pui cu sos de rosii si usturoi

Necesar reţeta de pui cu sos de rosii si usturoi:

  • 3-4 pulpe superioare de pui
  • 1 cutie de roşii cubuleţe în bulion sau o cană de bulion
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ceapă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 cană supă de pui
  • 1 linguriţă boia, sare
  • ulei pentru prăjit

Pentru cartofi:

  • 4-5 cartofi
  • ulei de măsline
  • cimbru sau rozmarin, oregano
  • sare

pui cu sos de rosii si usturoi. Cu cartofi la cuptor

Preparare:

1. Spălăm pulpele, le scurgem de apă, încingem o tigaie cu 2-3 linguri de ulei şi le rumenim începând cu partea cu piele. După ce le-am rumenit pe ambele feţe, le lăsăm într-un bol.

pui cu sos de rosii si usturoi . Prajim pulpele de pui

2. În aceeaşi tigaie călim sumar ceapa şi ardeiul roşu, acestea fiind tăiate cubuleţe foarte mici. Dăm o linguriţă de boia dulce şi un praf de sare.

Calim ardeiul gras

3. După ce s-au călit ceapa şi ardeiul adăugăm o cană de bulion de casă sau o conservă de roşii cubuleţe.

Adaugam sosul de rosii in tigaie

4. Pulpele rumenite le punem în sos şi turnăm o cană de supă de pui. Punem un capac pe tigaie şi lăsăm să scadă la foc mic, să se înmoaie carnea şi să se pătrundă de aroma sosului.

pui cu sos de rosii si usturoi . Asezam pulpele in sos

5. Când este aproape scăzut, adăgăm usturoiul mărunţit din cuţit. Usturoi adăugaţi funcţie de cât de puternic doriţi sosul usturoiat.  Mai lăsăm 2-3 minute pe foc, să-şi lase usturoiul aroma în sos. Gustăm şi eventual îi mai dăm sare, după preferinţă.

pui cu sos de rosii si usturoi. Adaugam usturoi tocat marunt

6. Curăţăm cartofii, îi tăiem felii mai subţiri şi îi punem într-o tavă. Punem peste ei 2 linguri de ulei de măsline, le dăm un praf de sare şi presărăm cimbru uscat sau altă verdeaţă preferată cum ar fi rozmarin, oregano, ierburi de provence. Îi amestecăm, să-i învelească uleiul şi ierburile aromatice. Punem o folie de aluminiu sau hârtie de copt umezită peste tavă şi o băgăm la cuptor. În 25-30 de minute ar trebui să fie gata.

pui cu sos de rosii si usturoi. Bagam cartofii la cuptor

Cartofii rezultaţi sunt moi, aromaţi şi se împacă foarte bine cu pulpele de pui cu sos de rosii si usturoi. Se mănâncă cu pâine ţărănească proaspătă sau cu turte la ceaun.

Să fiţi bine!

pui cu sos de rosii si cartofi aromati, la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: cartofi la cuptor, pui, sos cu usturoi, sos de rosii, usturoi

Salau cu rosii. Pe cartofi si praz

October 1, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Peşte răpitor ca specie dar şi răpitor de gustos, cu carne albă, delicioasă, lipsită de oase ce pot inhiba unii doritori de peşte, şalăul îl punem azi pe un pat de cartofi şi praz. Pentru o mâncare mai vioaie, armonizăm acest salau cu rosii si usturoi şi apoi îl echilibrăm dulce cu cartofi şi praz.

salau cu rosii

Necesar salau cu rosii pe cartofi si praz:

  • 1 şalău ( 4 porţii)
  • 300 gr roşii cherry
  • 1 kg cartofi
  • 1/2 fir praz
  • 4-5 căţei de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline
  • pătrunjel verde

salau cu rosii

Preparare:

1. Tăiem şalăul rondele, îi dăm sare şi piper şi îl prăjim câte un minut pe fiecare parte, într-o tigaie încinsă, cu 2 linguri ulei de măsline. În momentul în care îşi schimbă culoarea, îl scoatem din tigaie şi îl lăsăm în aşteptare pe o farfurie.

salau cu rosii

2. În aceeaşi tigaie încinsă punem roşiile cherry întregi, le călim 2-3 minute şi adăugăm usturoiul feliat, un praf de sare şi piper măcinat. După ce roşiile lasă ceva suc, luăm tigaia de pe foc.

salau cu rosii

3. Punem roşiile într-o tavă şi peste ele aşezăm rondelele de şalău. Dăm tava la cuptor încins pentru 15 minute.

salau cu rosii

4. Curăţăm cartofii, îi feliem rondele potrivite ca grosime şi le punem într-o cratiţă. Acelaşi lucru îl facem cu prazul, ce îl punem alături de cartofi. Adăugăm în cratiţă, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare şi piper măcinat şi amestecăm astfel încât cartofii şi prazul să fie bine unşi cu ulei (dacă mai este nevoie mai adăugăm ulei suplimentar). Punem un capac la cratiţă şi o băgăm la cuptor. În maxim 30 de minute cartofii şi prazul for fi gata, fragezi şi gustoşi.

salau cu rosii

5. Punem cartofii şi prazul pe un platou şi aşezăm peste roşiile cu usturoi, rondelele de şalău. Aromăm cu pătrunjel verde tocat.

Să fiţi bine!

salau cu rosii

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: carne alba, cartofi, peste rapitor, praz, rosii cherry, salau

Pastrav cu cartofi

September 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aflat cu un amic în faţa televizorului,  la meciul România-Ungaria, emoţiunea ce ne-a cuprins, ne-a lăsat un gol în stomac, gol ce l-am interpretat ca find nimic altceva decât foame. Aşa că a trebuit să rezolvăm cât de cât rezonabil problema cu ceva de-ale gurii, care să nu ne răpească prea mult timp din faţa televizorului. Ne-am orientat scurt la pastrav cu cartofi, socotind noi că până la pauza meciului va fi gata şi ne vom îndestula. În mod normal nu prea asociez peştele cu cartoful, dar combinaţia s-a dovedit gustoasă. Ar fi fost şi mai bună dacă am fi avut timp să facem şi un mujdei. Dar cu un ochi la meci şi cu unul la tigaie, mai faci şi mici sacrificii, important este să învingă ai noştri.

pastrav cu cartofi

Necesar reteta pastrav cu cartofi:

  • 3-4 păstrăvi
  • 1 kg cartofi
  • 200 gr branză mai tare, de dat pe răzătoare
  • ulei de măsline
  • cimbru, piper, sare mare

pastrav cu cartofi

Preparare:

1. Eviscerăm peştele, îl curăţăm şi îl spălăm în apă rece. Dăm un praf de sare mare într-o tigaie teflonată o lăsăm să se încingă la foc potrivit şi punem peştele la copt. Dacă tigaia este bună peştele nu se va prinde şi îl întoarcem după circa 8-10 minute. În cca 20 de minute este gata.

pastrav cu cartofi

2. Spălăm cartofii şi îi punem într-o oală la fiert dar fără ai curăţa de coajă. Când intră furculiţa în ei sunt gata, în cca. 15 minute de fiert. Îi lăsăm să se răcească puţin, să nu ne frigă la degete şi îi curăţim de coajă.

pastrav cu cartofi

Îi înjumătăţim sau îi tăiem sferturi, funcţie de mărime şi îi punem într-un vas termorezistent sau o tavă. Îi prăfuim cu cimbru, piper şi sare şi îi stropim cu ulei de măsline. Răzuim brânza peste cartofi şi îi dăm la cuptor pentru 10-15 minute.

pastrav cu cartofi

3. Pregătim  un mujdei mai lung sau o combinaţie de zeamă de lămâie, puţin ulei de măsline, usturoi, piper, sare.

Cam atât am mâncat în pauza meciului şi ne-a priit, mai ales că am învins Ungaria cu 3-0.

Să fiţi bine!

pastrav cu cartofipastrav cu cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete cu peste, scoici, melci, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, pastrav, peste

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Interim pages omitted …
  • Page 9
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate