• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu ciupeci

Curcan cu Sos Vanatoresc, cu Rosii si Ciuperci

September 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Curcan cu sos vanatoresc este o reteta gustoasa si usor de preparat, sosul vanatoresc asigurand succesul atata vreme cat carnea ( si nu numai de curcan) este bine pregatita in prealabil. Sosul vanatoresc prezinta mai multe variante dintre care cele mai abordate sunt cea franceza, italiana si germana. Totusi, la baza, ramane  varianta franceza fie si pentru ca Franta este acreditata cu patentul si pentru ca a contribuit major la popularizarea acestui sos.

curcan cu sos vanatoresc

Ingrediente necesare curcan cu sos vanatoresc:

  • 1 piept curcan
  • 300 gr ciuperci
  • 3 cepe marisoare
  • 5 rosii
  • 5 catei de usturoi
  • 200 ml vin alb
  • 50 gr unt
  • 1 legatura patrunjel
  • piper, ienibahar, foi de dafin, cimbru, sare, ulei

Preparare:

Pieptul de curcan l-am lasat la marinat o noapte, pentru ca orice carne castiga in valoare prin procesul de  marinare. Carnea de curcan ( carne alba cu putin colesterul)  fiind o carne cu o rigiditate mai accentuata, poate fi marinata pentru ai potenta gustul, fragezimea si savoarea. Pentru marinada am folosit usturoi, 3 linguri ulei, un pahar mai  mare cu vin alb, piper, ienibahar, boabe de mustar, cimbru si foi de dafin. Am amestecat toate ingredientele, am frecat bine carnea cu aceasta marinada, am pus carnea intr-un vas acoperit (este indicat ca vasul sa fie din plastic ci nu metalic) si am lasat-o la frigider o noapte.

Curcan cu sos - rumenim pieptul de curcan
Rumenim pieptul de curcan marinat in prealabil

Scoatem pieptul de curcan din marinada, il spalam in apa rece, il portionam ( eu l-am taiat in patru dar puteti sa-l portionati cum va place dar nu bucati prea mici) si il rumenim intr-o tigaie cu putin ulei incins. Odata rumenit, il asezam intr-un vas roman ( sau cratita) si trecem la operatiunea urmatoare.

Tocam ceapa marunt si o calim pana se inmoaie in 50 gr. unt (5-6 minute). Curatam ciupercile cu un prosop uscat si le feliem. Ciupercile proaspete nu trebuie obligatoriu curatate de pielita pentru ca nu-si are rostul (multi nutritionisti nici nu recomanda datorita prezentei vitaminei D2). Ciupercile feliate le punem in tigaie, peste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat ( incerc, in general la mancaruri, sa adaug usturoiul ceva mai tarziu si sa nu-l calesc cu ceapa deoarece cu cat fierbe sau se prajeste mai mult cu atat se diminueaza gustul si aroma lasate de acesta, plus ca poate deveni amarui). Amestecam si lasam ciupercile sa se inmoaie timp de cca. 10 minute.

Curcan cu sos - Calim ceapa si ciupercile in unt
Calim in unt intai ceapa si mai apoi, ciupercile si usturoiul

Dupa ce s-au calit si ciupercile, feliem rosiile, le taiem cubulete si le adaugam in tigaie.

Curcan cu sos - Adaugam rosiile taiate cubulete
Adaugam rosiile taiate cubulete

Lasam 5-10 minute sa-si lase rosiile sucul si sa se omogenizeze dupa care adaugam vinul. Obisnuiesc, dar nu este obligatoriu, sa prepar carnea alba (curcan, pui, peste) cu vin alb si carnea rosie (vita, porc, miel) cu vin rosu, la ambele variante, folosind vin sec.

Curcan cu sos -Adaugam si vinul alb
Adaugam si vinul alb

Adaugam condimentele – un praf piper proaspat macinat, la fel ienibahar, 3 frunze de dafin, o crenguta cimbru – si lasam sa bolboroseasca 5 minute pe foc, sa se evapore alcoolul.

Curcan cu sos - Punem sosul peste carnea de curcan
Punem sosul peste carnea de curcan, dam un praf de sare si presaram patrunjelul tocat

Turnam sosul rezultat in vasul roman peste pieptul de curcan, dam un praf de sare, presaram patrunjelul tocat marunt, punem capacul la vas si-l dam la cuptor pentru o ora. Dupa o ora verificam gustul sosului si fragezimea carnii si daca este nevoie mai lasam la cuptor 10-15 minute. In aceasta faza dam un ultim praf de piper a carui aroma va ramane mai viguroasa.

Curcan cu sos vanatoresc –  poate fi mancat simplu, cu paine neagra sau mamaliga, sau cu diverse garnituri cum ar fi cartofi natur sau orez.

Sa fiti bine!

curcan cu sos vanatoresc 1

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne alba, cartofi natur, ciuperci, curcan, mamaliga, sos, sos vanatoresc

Pateu din ficat de pui si ciuperci

September 11, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Daca ne raportam la intrebarea clasica –  Este sanatos sa mancam…? diferenta calitativa dintre un pateu din ficat de pui ( sau orice alt ficat) facut acasa si unul preparat industrial este foarte mare.

Cunoasteti dialogul Pus-ai ficat?… Pus. Pus-ai slanina?…Pus. Pus-ai fainosag?… Iooooi. Cu singuranta ca-l cunosteti si este foarte posibil sa va fi venit si putina lehamite de la atata fainosag. Atunci precis nu v-ati putut abtine si v-ati intrebat: Ce este fainosagul asta?  Nu trebuie sa cautam prea mult si mai departe de eticheta unui pateu ca sa aflam ca pe langa ficat si slanina mai contine si  zaharuri (zahar si dextroza), rosii pudra, potentiator de aroma (glutamat monosodic), antioxidanti, carmin, maltrodextrina, gelefiant, conservant (nitrit de sodiu), aroma si altele. Astfel, aflam secretul fainosagului…

Pateu de casa din ficat de pui si ciuperci

Ingrediente necesare pateu din ficat de pui si ciuperci:

  • 500 g ficat pui
  • 100 gr.  ciuperi ( proaspete sau cutie)
  • 100 gr. unt
  • 2 cepe potrivite
  • 3-4 catei de usturoi
  • patrunjel, marar
  • lapte, 200 ml. supa de carne de pui
  • lapte, sare, piper, nucsoara, ienibahar cimbru

Se spala si se curata ficatul de pielite. Se tine in lapte o jumatate de ora. Curatam ceapa si o tocam marunt. Procedam la fel si cu usturoiul. Le punem pe ambele la calit in jumatate din unt, respectiv 50g. Cand s-au inmuiat punem si ciupercile feliate.

Pateu din ficat de pui -Calim ceapa si ciupercile
Calim ceapa si ciupercile

Amestecam si peste 5 minute adaugam si ficatul impreuna cu o crenguta mica de cimbru. Lasam sa se caleasca ficatul 5 minute si adaugam supa de pui.

Pateu din ficat de pui- punem ficatul de pui
Adaugam si ficatul..

Se fierbe acoperit la foc incet pana scade astfel incat sa mai ramana putina supa ( cateva linguri). Ficatul nu trebuie sa se faramiteze exagerat ci trebuie sa ramana destul de ferm.

 

pateu din ficat de pui
Punem supa si lasam sa fiarba

Lasam sa se raceasca, recuperam crenguta de cimbru si punem totul intr-un vas. Tocam cateva fire de marar  si patrunjel si le adaugam in vas impreuna cu restul de unt ( 50 gr.). Condimentam cu un praf de piper si ienibahar proaspat macinate precum si cu o jumatate de lingurita de nucsoara.

pateu din ficat de pui
Punem totul in blender cu verdeata, unt si condimente

Amestecam totul cu blenderul pana obtinem pasta de pateu din ficat de pui. Adaugam sare dupa gust. Pasta nu trebuie sa fie prea groasa pentru ca pe masura ce se va raci la frigider se va intarii si mai mult. Putem sa punem pateul in vase mai mici si sa turnam unt topit peste el. Este bine sa il lasam la frigider o ora astfel incat sa se cunoasca aromele intre ele si apoi putem manca. Pateu din ficat de pui – se poate prepara in foarte multe variante, fiecare avand posibilitatea sa incerce diverse retete si sa se opreasca la pateul care eventual il gadila, ca in reclama cunoscuta, la limbuta  dar important este faptul ca, indiferent ce reteta preparati, cu siguranta va fi mai sanatoasa decat orice pateu facut industrial.

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

 

Pateu din ficat de pui cu turte

 

 

Filed Under: Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciuperci, ficat, pate, pateu, pateu de casa, pui, unt

Mancare de praz cu masline si ciuperci

September 9, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă tinem cont ca prazul este pasaportul celor ce provin din Republica Oltenia am putea denumi aceasta mancare de praz si  – mancare de pasapoarte oltenesti. Avand in vedere prezenta cepei oltenesti in aceasta mancare  dedicam, pentru magulire, cateva versuri olteanului:

Oltenii şi integrarea

Pasaportul de oltean
M-a făcut european:
Si-astăzi pot să sar pârleazul
Să lansez în U. E…. prazul. Dumitru Botar-Tabor din Taborisme (2010)

N-ar fi rau ca macar prazul sa-l lansam in U.E. si asta nu pentru ca francezi sau englezii l-ar vedea rar, dimpotriva au in toate gradinile si market-urile si mananca mult mai mult decat noi numai ca, al lor, este mai mult prazoaica ( adica prazul ala mai scurt si indesat). Mai mult, Tara Galilor are ceapa olteneasca printre simbolurile nationale. La lipirea prazului de oltean a contribuit decisiv, cu mult umor, marele actor Amza Pellea dar Occidentul mananca mult mai mult praz decat olteni sau romani in general asa ca aceasta idee este falsa.

Ingrediente necesare pentru mancare de praz cu masline si ciuperci:

  • 3 fire de praz,
  • 400 gr ciuperci
  • 200 gr masline
  • o ceapa mare
  • 2 rosii
  • 3 linguri de pasta de rosii
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura marar
  • 2-3 crengute micute de cimbru, piper macinat, boia, sare si ulei

mancare de praz cu masline si ciuperci

 

Preparare mancare de praz:

Curatam ceapa, o tocam si o punem la calit intr-o cratita cu ulei, nu prea mult, dar incins la foc mic. Cand ceapa s-a rumenit  adaugam ciupercile tocate ( eu am avut ciuperci la borcan), usturoiul feliat, rosiile taiate cubulete, un praf piper si unul boia. Am pus si trei lingurite de pasta de rosii sa ajut cele doua rosii tocate, pentru culoare.

Mancare de praz cu masline - ceapa, rosii si ciuperci
Rumenim ceapa tocata, adaugam rosiile maruntite si ciupercile

Tinem 5 minute pe foc ( mestecam sa nu cumva sa se lipeasca)  si adaugam prazul curatat, spalat si taiat bucati de 2-3 cm ( cat o imbucatura). Adaugam si crengutele de cimbru. Tot acum punem si o cana cu apa si lasam sa fiarba incet pentru 30  minute.

Mancare de praz cu masline si ciuperci
Adaugam prazul, crengutele de cimbru si o cana cu apa

Mai aruncati un ochi la cratita sa nu scada zeama, caz in care mai puneti o cescuta cu apa. Cand s-a scurs jumatatea de ora si prazul  s-a inmuiat, adaugam si maslinele cu samburi sau fara, dupa preferinta fiecaruia.

Mancare de praz cu masline
Adaugam maslinele, mai lasam 10 minute si presaram mararul

Mai lasam 10 minute pe foc si  mancarea-i gata. La final adaugam sare dupa gust, tocam mararul si-l presaram peste mancarea de post. Aceasta mancare de praz cu masline si ciuperci  se poate manca atat calda cat si rece, fiind racoroasă si usoară.

Sa fiti sanatosi si prosperi!

Mancare de praz cu masline

 

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa, ciuperci, masline, praz, praz cu ciuperci, praz cu masline

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate