• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci

February 27, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Faptul că vestitorii primăverii încep a se ridică spre lumină şi soare este semn bun pentru toţi iubitorii verdeţurilor primăvăratice, ce aşteaptă a se deda la o cură de vitamine şi sănătate cu urzici, leurdă, spanac, dragavei sau lobodă. Cum trecerea de la greutăţile culinare ale iernii către verdele uşoarelor bucate de primăvară nu trebuie s-o facem abrupt ci mai cu sfială şi blândeţe, mi-am zis că, ar fi bine să facem un mic ocol şi să punem în operă culinară un crap la cuptor. Personajul cu pricina este nevoie a avea binişor peste 2 kg, adică să fi avansat de la gradul de ciortan, mai ales că o să trebuiască să poarte cu el o umplutură de orez cu ciuperci şi ierburi. Dulceaţa acestei vietăţi acvatice o vom echilibra, în principal, cu roşii tăiate mai abrupt, pentru a le găsii mai trupeşe în farfurie şi mai cu prestanţă la gust.

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (1)

Ingrediente crap la cuptor

  • 1 crap 2,5 kg
  • 150 gr orez
  • 500 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • 8-9 roşii potrivite
  • 1 tulpină apio sau ţelină romanescă
  • 3-4 ardei iuţi (opţional)
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 caţei de usturoi
  • cimbru, piper, boia, sare
  • 100 ml vin alb
  • ulei de măsline

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (5)

Curăţăm crapul de solzi, îl eviscerăm, înlăturăm intestinele şi îl spălăm bine în apă rece. Îl tamponăm cu un prosop de hârtie sau îl lăsăm puţin la aer, să se zvânte uşor. Ungem bine o tavă încăpătoare cu ulei de măsline. Aşezăm crapul în tavă şi îl crestăm adânc, la distanţă de 2-3 cm, numai pe partea de sus. Crestătura să meargă pănă la coloana vertebrală.

Într-o tigaie încinsă călim ceapa tocată şi jumătate din ciuperci mărunţite. Dăm un praf de sare, unul de piper şi cimbru cât iei între trei degete. Când ceapa sa înmuiat adăugăm orezul şi un vârf linguriţă de boia. Punem o ceşcuţă de apă călduţă (sau supă de legume sau pui) şi amestecăm uşor să se umfle oleacă orezul. La final adăugăm pătrunjelul mărunţit.

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (6)

Cu această călitură umplem bine burta crapului aflat deja în tavă. Pe lângă crapul umplut, în tavă, aşezăm roşiile crestate în cruce, ciupercile întregi (alegem să folosim ciuperci tinere, micuţe), tulpina de apio tăiată bucăţii de 1 cm şi căţeii de usturoi întregi. Dacă nu ne-a ieşit în cale apio putem folosi o tulpină de ţelină autohtonă sau chiar rădăcină tăiată cubuleţe (10-15 cubuleţe). Ţelina dă o aromă rustică.

După ce am aşezat toate ingredientele în jurul crapului, adăugăm un pahar de vin alb. Presărăm, peste roşii şi ciuperci, sare mare şi piper proaspăt zdrobit (are aromă puternică). Coacem uşor ardeiul iute şi îl aşezăm peste şi printre roşii. Puţin copt, ardeiul eliberează o aromă mai puternică. Dacă nu vă îngăduiţi să vă iuţiţi oleacă, nu folosiţi ardei iute sau alegeţi unul mai puţin iute. Oricum, ardeii îi lăsăm întregi şi astfel iuţeala va afecta mai puţin, atât cât trebuie, restul ingredientelor.

La final, peste crap, punem ulei de măsline, astfel încât acesta să fie bine uns. Uleiul de măsline, vinul, sucul roşiilor şi al peştelui vor forma un sos gustos dar care va permite roşiilor să-şi păstreze o textură uşor fermă (asemănătoare roşiilor caramelizate). Introducem crapul umplut la cuptor pentru cca 45 -60 de minute.  Din când în când, mai tragem tava din cuptor şi cu o lingură, luăm sos din tavă şi punem peste peşte. Avem grijă ca, la final, sosul să nu scadă de tot (să nu se ardă legumele) iar peştele să se îmbujoreze îmbietor.

Asta-i tot, drept pentru care vă fac chemare la un crap la cuptor, la început de natură verde de primăvară.

Să fiţi bine!

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (9)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (10)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (8)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (14)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (15)

Crap la Cuptor. Umplut cu Orez si Ciuperci (3)

Filed Under: Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Dobrogea, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: crap, la cuptor, peste

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor

February 13, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gustoşi şi îndestulători, poţi prepara cartofi cu bacon la cuptor extrem de simplu şi fără a consuma prea mult timp. Necesită ingrediente banale şi de regulă fac faţă cu brio la pretenţii şi pretenţioşi. Sunt o soluţie gustoasă când nu prea ai chef sau timp de stat în bucătărie. Poţi fi mâncaţi cu spor lângă o salată de verzituri sau, pentru gurmanzii de categorie grea, pot ocupa postul de garnitură.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (8)

Ingrediente cartofi cu bacon la cuptor

  • 1 kg cartofi
  • 200 gr bacon
  • 200 gr ciuperci
  • 1 ceapă
  • sare, piper, boia,
  • ulei de măsline

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (1)

Curăţăm cartofii şi îi tăiem cuburi nu foarte mici. Baconul îl tăiem franjuri mai subţiri sau mai trupeşi, după cum apreciem estetic că ne-ar place. Eu am folosit ciuperci conservate dar la fel de bune (dacă nu mai bune) pot fi şi ciupercile proaspete care, la rândul lor, trebuie tăiate felii.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (2)

Tăiem ceapa fideluţă, rostuită să dea dulceaţă lucrării noastre. Punem totul – cartofi, bacon, ciuperci, ceapă – într-o tavă, aşezonăm cu sare şi piper şi îi dăm culoare cu un praf de boia. Peste toate adăugăm 2-3 linguri de ulei de măsline şi amestecăm temeinic astfel încât uleiul şi condimentele să învelescă protector şi gustos toate ingredientele. Dăm tava la cuptor până ce, încercându-i cu o furculiţă, constatăm că s-au gătit cartofii. Este elegant să nu lăsăm peste măsură cartofii la cuptor pentru că se pot fărâmiţa excesiv şi pierdem la aspect.

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (4)

Reţeta de cartofi cu bacon poate fi abordată şi mai sofisticat sau pe căi mai ocolite, dar cum azi nu ne-am propus să ne zdruncinăm existenţa efemeră sau bucătăria, ne mulţumim cu cea mai simplă variantă posibilă. Bineînţeles, condimentele pot fi îmbogăţite după poftă şi dorinţă. Eu i-am servit la masă alături de o salată verde, uşor înviorată cu zeamă de lămâie, aşa, pentru digestie.

Să fiţi bine!

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (5)

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor (7)

 

Filed Under: Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bacon, cartofi, ciuperci, garnitura

Carne de Vita cu Gnocchi in Sos de Rosii

February 7, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gnocchi sunt un fel de găluște mici preparate de obicei din cartofi și făină, foarte prezente, în special, în bucătăria italiană. Se pot prepara în casă sau le puteți găsi gata preparate în magazine. Rețetele după care se gătesc gnocchi sunt asemănătoare celor de paste, respectiv cu sos de roșii, cu verdețuri și legume, sau în diverse tocane. Eu am ales să prepar carne de vita cu gnocchi în sos de roșii cu vin și dovlecei, o rețetă tot de sorginte italiană. Sper să vă impulsionez la poftă! Dacă vita nu vă atrage, puteți alege altă carne, fie că este de porc sau piept de pasăre.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (16)

Ingrediente necesare carne de vita cu gnocchi

  • 500 gr carne de vită, pulpă sau mușchi
  • 500 gr gnocchi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică sau 2 tulpini de țelină
  • 1 dovlecel
  • 3 căței de usturoi
  • 2 conserve de roșii cubulețe
  • 1 pahar de vin roșu – cca 150 ml
  • foi de dafin, piper, sare
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru servire – pâine crocantă aromată

  • 100 gr unt
  • pătrunjel sau busuioc proaspăt
  • 2 căței de usturoi

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (1)

1. Tăiem carnea de vită în bucăți micuțe, îmbucături. Încingem o tigaie sau cratiță cu două linguri ulei de măsline și rumenim carnea. Scoatem carnea rumenită pe o farfurie și în uleiul rămas și resturile de la carne (dau gust) călim ceapa tăiată mărunt,usturoiul zdrobit, țelina și morcovul mărunțite, până ce se înmoaie ceapa. Dăm un praf de sare și de piper proaspăt măcinat.

2. Întoarcem în tigaie carnea de vită rumenită anterior și stingem totul cu vin roșu. Adăugăm conservele de roșii, 2 foi de dafin și completăm cu o cană cu apă. Aducem totul la fierbere, dăm focul încet și lăsăm să fiarbă până ce carnea devine fragedă astfel în cât să se desfacă ușor în firișoare. Fierberea poate dura între o oră și două ore, până ce se înmoaie și gătește bine carnea. Pe parcurs, pe măsură ce scade prea mult sosul, mai adăugăm puțintică apă.

3. Tăiem dovlecelul cubulețe. Eu nu îi curăț coaja dar, dacă doriți, o puteți face. Când carnea este bine gătită adăugăm dovlecelul. Mai fierbem ușor cca 10 minute până ce se înmoaie dovlecelul, dar fară a-și pierde fermitatea. Dovlecelul dă o aromă aparte acestui preparat cu carne de vita si gnocchi.

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (17)

4. În oala mai mică, punem apă cu o linguriță sare, și o lăsăm să ajungă la fierbere. Când apa dă în clocot punem gnocchi. În 2-3 minute aceștia sunt gata. Pe măsură ce fierb, se vor ridica la suprafață. Îi culegem din oală cu o strecurătoare și îi punem în cratița cu sos de roșii și vită. Mai lăsăm două minute să bolborosească ușor, să se îmbrace gnocchi în sos, și oprim focul. Putem adăuga pătrunjel proaspăt tocat.

 5. Într-un mojar (dacă nu avem, le putem mărunți bine din cuțit) zdrobim frunzele de busuioc sau de pătrunjel cu usturoi. Le amestecăm bine cu unt, până obținem o pastă tartinabilă. Întindem acestă pastă pe câteva felii de pâine neagră, punem feliile într-o tavă și le băgăm la cuptor. În zece minute feliile de pâine devin foarte gustoase, crocante și aromate.

Acest preparat de carne de vita cu gnocchi îngăduie foarte gustos, pentru cine preferă, parmezanul ras. Se mânăncă cu pâine crocantă aromată cu diverse ierburi.

Să fiți bine!

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (2)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (3)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (4)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (5)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (10)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (12)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (13)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (7)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (8)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (14)

Carne de vita cu gnocchi in sos de rosii (15)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete de paste si pizza, Retete de post Tagged With: gnocchi, sos de rosii, vita

Ciorba de Os de Porc cu Tarhon

February 1, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fără ciorbă, meniul e pustiu! Pentru mine, ciorba de os de porc, este o desfătare cum nu se poate mai mare, la care mă dedau, în special în zilele mai plumbuite de iarnă, de câteva ori pe anotimp. Acestei ciorbe de os, îi dau tarhon aromat, buruiana al cărei nume a fost transformat în renume de catre Ardeal, și-i mai dau un leac de zeama de varză dintr-o putină oltenescă, așa pentru vioiciune. Continui lucrarea, și trecând prin Moldova, îi dau valoare adăugată cu îndestulătoare smântână și suficiente ouă. Finalizând periplu într-o unire fierbinte și îmbietoare numită ciorbă de os, te chem și pe tine, iubite cetitorule, să-i facem de petrecanie .

Ciorba de os de porc cu tarhon (6)

Necesar ciorba de os de porc cu tarhon

  • 1,5 kg oase porc proaspete încărcate cu carne – șir de porc și alte oase
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 500 gr smântână
  • 4-5 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură hrean în oțet
  • 3 căței de usturoi
  • 500 ml zeamă de varză
  • tarhon în oțet, uscat sau proaspăt
  • sare, piper, opțional boia

Ciorba de os de porc cu tarhon (1)

Spargem și tăiem oasele în bucăți, le spălăm în apă rece, le punem la fiert într-o oală cu apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă și pe măsură ce se formează spumă, o înlăturăm.

Între timp, curățăm și mărunțim legumele. Participarea spornică a celor 4 rădăcinoase – țelină, morcov, păstârnac și rădăcina de pătrunjel – rotunjește pe deplin gustul acestei ciorbe. După ce spumuim bine fiertura, adăugăm legumele și lăsăm să fiarbă cca 1 oră, până ce carnea se desprinde ușor de pe os. Adăugăm zeama de varză șă așteptăm să reînceapă fierberea.

Ciorba de os de porc cu tarhon (2)

Într-un bol punem smântâna, gălbenușurile de ou, hreanul și usturoiul zdrobit. Le amestecăm și omogenizăm bine cu un tel. Luăm 2-3 polonice de zeamă fierbinte din oală și punem în bol amesecând ușor. Ridicăm astfel temperatura liezon-ului și înlăturăm riscul brânzirii. Dregem ciorba cu liezon, mai dăm câteva clocote și aromăm din plin cu tarhon. Gustăm, potrivim de sare și dăm un praf de piepr.

Ciorba de os de porc cu tarhon umple bucătaria cu un parfum ce te cheamă la masă. Se mânăncă fierbinte, eu dându-i uneori un praf de boia iute.

Să fiți bine!

Ciorba de os de porc cu tarhon (5)

Ciorba de os de porc cu tarhon (7)

Ciorba de os de porc cu tarhon (8)

 

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete de supe si ciorbe, Retete din Ardeal Tagged With: ciorba, os de porc, tarhon

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante

January 24, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (1)

Salata de broccoli si cartofi, consistenta si delicioasa, poate fi o variantă gustoasă de valorificare a energizantei legume verzi alături de hrănitorul cartof. Pentru sănătate și energie este bine să mâncăm cât mai mult verde crud sau ușor preparat. Broccoli, ca și alte legume, luat individual, poate fi considerat destul de fad, dar se dovedește un participant gustos la salate, piureuri sau diverse ghiveciuri. De exemplu, eu care am mare poftă și plăcere să mânănc urzici, găsesc broccoli, preparat piure cu usturoi și ulei de măsline, foarte apropiat de gustul urzicilor. Așa că, atunci când îmi aduc aminte de urzicile primăverii, apelez la broccoli. Pe lângă baza de cartofi și broccoli, am adus drept contributor la această salată și măslinele picante care, alături de răcoritorul gogoșar acru, dau mai multă prestață și stimulează pofta de mâncare. În concluzie, avem o salata de broccoli si cartofi, simplă, gustoasă și hrănitoare, de pus în mijlocul mesei de familie, la sfârșit de săptămînă.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (5)

Ingrediente necesare salata de broccoli si cartofi:

  • 1 broccoli mai mare
  • 4 cartofi roșii sau albi nefăinoși
  • 100 gr măsline picante
  • 3-4 bucăți de gogoșar în oțet
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper,
  • ulei de măsline
  • oțet sau o lămâie

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (7)

Spălăm cartofii și, fără ai curăța de coajă, îi punem într-o oală cu apă, la fiert. Cu ajutorul unui cuțit separăm buchețelele de broccoli. Broccoli trebuie gătit la aburi, să păstreze o textură fermă, al dente, și să nu-și piardă propietățile hrănitoare. Eu am pus buchețelele într-o strecurătoare mare, pe care am așezat-o deasupra oalei în care fierbeau cei patru cartofi. Astfel, aburul ce se ridică prin fierberea cartofilor va lovi în strecurătoare și va găti broccoli. Odată fierți cartofii, îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăța ușor de coajă, cu un risc mai mic de a se sfărâma. După ce îi curățăm de coajă îi tăiem cubulețe. Punem într-un bol buchețelele al dente de broccoli și cubulețețe de cartofi.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (8)

Măslinele picante, fără sâmburi, le tăiem mărunt, rondele, și le punem în bol.  De asemenea, tăiem cubulețe gogoșarul acru și îl adăugăm la salată. Într-un bol mai mic punem cca 100 ml ulei de măsline în care adăugăm o lingură de oțet sau zeama de la o lămâie (eu prefer la această salată oțetul), piperul proaspăt măcinat, un praf de sare și cățeii de usturoi zdrobiți cu presa. Bătem ușor cu o furculiță pentru a se amesteca toate aromele. Se va forma, după cum spune chimia, o suspensie, adică un amestec tulbure care va fi dressing-ul salatei noastre.

Punem acest dressing peste cartofi, broccoli, măsline și gogoșar. Amestecăm ușor cu două linguri, să punem în valoare dressing-ul, ce are datoria să învelească și să aromeze legumele. Asta-i salata de broccoli și cartofi căreia i-am făcut de petrecanie astăzi!

Bineînțeles, cantitățile folosite la dressing pot fi modificate după cum poftește fiecare – mai mult ulei, usturoi sau piper, după preferințe. Dacă nu agreați usturoiul, îl puteți scoate din rețetă și puteți introduce o ceapă, eventual roșie, tocată. 

Să fiți bine!

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (9)Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (4)

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu cartofi, Retete de salate, Retete simple Tagged With: broccoli, cartofi, gogosar, masline, salata

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate

January 21, 2016 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Ciolan de porc așezat pe pat de muraturi și rumenit la cuptor este o rețetă ce se cere a fi încercată îndeosebi în zilele de iarnă aprigă, friguroasă, din ianuarie-februarie, dar si spre începutul postului Paștelui, când murăturile sunt pe sfărșite și cer a ieși onorabil din scena ocupată de verdețurile primăverii. Dacă vi se pare ciudat rolul muraturilor și gătirea acestora la cuptor vă spun că există în unele locuri o tradiție a participării murăturilor la diverse mâncăruri. Fără a exista neapărat o regulă în ce privește selectarea murăturilor participante, eu am ales să mă bazez pe varză murată, ardei kapia, gogoșar și ardei bulgăresc, puțin iute.

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (1)

Ingrediente necesare ciolan de porc cu muraturi la cuptor:

  • 1 ciolan de porc
  • 1 jumătate de varză murată
  • ardei kapia, gogoșar, ardei lung murat – în cantitate cât varza
  • 1 ceapă mare
  • 1 pahar de bulion – cca 100 gr, sau 2 linguri de pastă
  • piper boabe, foi de dafin, coriandru, boia
  • ulei

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (3)

Grijim ciolanul, îl trecem prin flacără dacă șoriciul mai are păr, îl spălăm în apă caldă și îl răzuim cu cuțitul. Îl punem într-o oală și îl acoperim cu apă. Adăugăm foi de dafin, boabe de piper și boabe de coriandru. Îl fierbem cca o oră până ce se poate curăța carnea de pe os. Apa în care a fiert ciolanul de porc nu o aruncăm.

Tăiem mărunt varza și ardeii murați. Încingem o tigaie și călim ceapa tocată mărunt. Când ceapa este gata adăugăm bulionul și o linguriță de boia și mai ținem un minut pe foc. Într-o tavă amestecăm murăturile tocate cu călitura de ceapă și bulion. Ceapa călită va da dulceață mâncării. Punem în tavă, peste murături, două polonice cu zeamă din oala în care a fiert ciolanul.

Desfacem ciolanul și înlăturăm oasele. Așezăm carnea peste patul de murături, în tavă. Dăm tava la cuptor pentru cca o oră. Încercăm după o oră textura murăturilor, dacă sunt gătite și ne satisfac gustul. Dacă le dorim mai moi mai putem ține tava la cuptor, adăugând eventual zeamă suplimentară de la fierberea ciolanului.

Foarte simplă și ușor de preparat, mâncarea asta cu ciolan de porc și murături, vă asigur, este delicioasă. Se mănăncă fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăligă caldă.

Să fiți bine!

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (4)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (5)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (6)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (9)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (7)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne la cuptor, ciolan de porc, muraturi, varza murata

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate