• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu peste, scoici, melci

Platica la cuptor cu legume. In vin

September 8, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Considerat un peste mai putin gustos si cu multe oase ( ceea ce este adevarat) platica a fost vitregita mai mereu in aprecieri culinare primind si denumirea de “pestele saracului”. Mancat cu placere in mediul rural, in general si pe valea Dunarii, in special, platica capata alte valente fiind inobilata de priceperea localnicilor dunareni in ale bucataritului. O platica saramurata, afumata, coapta pe tabla sau pe disc, insotita de mamaliga rece merita toata aprecierea. La oras in schimb, probabil  multi si-au pierdut abilitatea tehnica de a manca un peste cu oase.  In ce priveste platica, problema nu este la peste ci este la bucatar, care trebuie sa stie ce sa faca cu ea. Am preparat platica la cuptor cu legume si vin sec, care a inmuiat oasele.

platica la cuptor

Ingrediente necesare platica la cuptor:

  • 1 platica mai mare de 1 kg, sau 2 mai  mici
  • 2 ardei dulci rosu si verde (culori pentru aspect)
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lamaie
  • cateva fire de patrunjel si leustean
  • vin alb, ulei
  • pier macinat, boabe de mustar macinate, foi de dafin, cimbru, sare

Preparare:

Curatam solzii, evisceram platica si o spalam bine in apa rece. O prafuim cu sare si piper macinat si o lasam sa astepte o ora. Daca doriti puteti folosi si alte mirodenii. Eu nu am gasit la pescarie platica mare (cum ar fi  indicat) si ca atare, am preparat doua platici mai mici. Taiem rondele ardeiul, tocam ceapa julien, mai mare, feliem morcovul pe lungime. Intr-o cratita, tava sau vas roman ( asta am folosit eu) formam un pat de verdeturi, leustean si patrunjel ( nu le-am tocat), presaram o lingurita boabe de mustar zdrobite in mojar si 2-3 foi de dafin. Adaugam legumele tocate peste verdeata  si usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat.

Platica la cuptor - pat de legume pentru platica
Pregatim patul pentru platici…

Taiem 2-3 felii de lamaie si completam patul. Dupa ce platicile s-au odihnit o ora, le asezam frumos pe patul de legume si verdeata. Punem trei linguri de ulei peste platici, stoarcem ce a mai ramas din lamaie si presaram cimbru maruntit. Acoperim cu vin alb, sec sau demi.

platica la cuptor in vin si cimbru
Punem vin si presaram cimbru…

Punem capac la vas si bagam la cuptor o oră. În ultimele 10 minute luam capacul si lasam la cuptor sa se rumeneasca ( pestele nu se va sfarama si asta este un efect al faptului ca platica a fost lasata timp de o ora, sa isi ia putina sare). Daca doriti ca oasele mici sa se inmoaie in totalitate acoperiti intreaga platica  cu vin si veti tine mai mult tava la cuptor pentru a scadea. Eu nu am acoperit-o in totalitate cu vin pentru ca nu ma deranjeaza oasele, care oricum, in mare parte sau marinat si inmuiat – datorita acizilor din vin si lamaie- fiind interesat mai mult sa reduc timpul de preparare.

platica la cuptor cu legume

Legumele vor avea un gust dulce acrisor, dar dominant acrisor. Daca nu va place gustul mai pregnant de acrisor eliminati lamaia. Daca doriti mai dulce adaugati la inceput o lingurita de zahar. Puteti jongla asa cum va place cu gustul, important este ca nu veti mai simti inconvenientul oaselor mici care abunda la platica. Observati ca nu am folosit rosii sau suc de rosii si asta pentru faptul ca cea cu rosii este o alta reteta de platica la cuptor unde domina gustul dulceag. Este interesanta si platica pe pat de sare.

P.S. Sa aveti in vedere, pe unde mergeti, daca intalniti platica saramurata si afumata, coapta pe tabla, cu mamaliga rece si sprit de vin rosu. Sa te tii atunci chef de taina…

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete simple Tagged With: peste la cuptor, platica, platica cu legume, platica fara oase, platica in vin cu lamaie

Drob de scoici de Dunare

August 16, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Am observat ca mai multe persoane intreaba pe diverse forumuri daca scoicile de apa dulce sunt comestibile. Avand in vedere ca mi-am petrecut vacantele copilariei intr-un sat dunarean, Ostroveni – Dolj, de unde sunt parintii, pot raspunde in cunostinta de cauza ca:  da, se mananca si nu de acum ci de mult timp – scoicile reprezentand un aliment apreciat in satele dunarene si nu numai. In acest sens vin cu aceasta reteta de drob de scoici. Fiind organisme care filtreaza apa pentru a se alimenta, scoicile necesita o curatare ceva mai speciala. In primul rand se tin min 48 ore ( 2 zile) intr-un vas mai mare cu apa curata. Apa se schimba in fiecare zi. Scopul este filtrarea acestei ape de catre scoici, ce isi vor curata in acest mod tubul digestiv si organismul. Aceasta operatiune, zic eu, daca exista posibilitatea, este bine sa fie facuta cu toate ca multi localnici dunareni nu prea au rabdarea asta si trec direct la preparare. Apoi trebuie verificate sa fie vii (pentru ca printre ele de obicei mai sunt si moarte). Lasate putin la aer au tendinta sa se deschida si sa scoata putin piciorusul din cochilie. Dar cea mai buna metoda, consider ca este punerea acestora in tigaie sau in apa fiarta si orice scoica care nu se deschide se arunca pentru ca este moarta. Dupa ce au fost indepartate scoicile moarte prin oparire, celor vii, scoase din cochilie li se inlatura cu un cutit partea negru-verzuie. Nu are rost sa incercati sa le curatati fara sa le opariti deoarece este un proces greoi.

drob de scoici

Ingrediente drob de scoici de Dunare:

  • 1 kg carne de scoici de apa dulce
  • 3 cepe
  • 300 gr. orez
  • 1 legatura patrunjel
  • bulion, piper,boia, sare
  • coriandru, piper boabe, marar, telina, pastarnac, ceapa – combinatie de mirodenii si legume, necesara pentru fierberea scoicilor

Reteta de drob de scoici este simpla si nu presupune abilitati deosebite.  Este denumita drob pentru ca la gust dar si la aspect seamana cu drobul clasic, de miel.

scoici
Scoici de apa dulce

Preparare drob:

1. Scoicile curatate se fierb 10 minute in apa imbogatita cu condimente, ierburi aromatice si legume: coriandru, piper boabe, marar, telina, un pastarnac si o ceapa intreaga curatata. Carnea scoicilor fierte se lasa la scurs si se da prin masina de tocat.

2. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit. Cand ceapa a devenit transparenta se stinge cu un pahar cu apa si se pune orezul spalat. Dam un praf de sare si unul de piper  si lasam sa fiarba incet pana se umfla orezul pe jumatate . Mestecam din cand in cand si eventual mai adaugam cate putin apa. Cand orezul este pe jumatate fiert adaugam doua linguri de bulion, amestecam, mai lasam 2 minute si oprim focul.

3. Carnea de scoici data prin masina de tocat se amesteca cu aceasta fiertura, cu patrunjel tocat si se da un praf de boia. Amestecul trebuie sa fie putin zemos avand in vedere ca orezul trebuie sa mai creasca la cuptor si sa absoarba zeama.

4. Se amesteca bine totul, se pune in cratita si se da la cuptor 30 de minute sa devina ferm (prin fierberea completa a orezului)  si sa se rumeneasca. La final drobul de scoici trebuie sa fie suficient de ferm incat sa se poata portiona fara sa se faramiteze excesiv.

Daca ati avut scoici mari (scoicani cum se numesc in termeni populari in Oltenia) adica cu cochilia mare, puteti aplica o alta varianta ( care mie imi place mai mult) mai interesanta si anume umpleti cochiliile scoicilor cu acest amestec – tocatura, inchideti cochiliile si le legati cu sfoara pe mijloc. Odata umplute cochiliile se pun in tava si se baga la cuptor. Se mananca direct din cochilie. Am mai multe retete cu scoici de apa dulce pe care le voi posta cu siguranta in vara lui 2013 cand va veni sezonul scoicilor. Deocamdata, am mai scris despre chiftele din scoici de Dunare.

scoici
Se leaga scoica cu sfoara pe mijloc

Nu stiu daca aveti posibilitatea sa va intalniti cu scoici de apa dulce, dar daca vreodata va ies in cale, parerea mea este sa nu le evitati si sa gustati si asemenea preparate …iar daca vreodata petreceti vreun asfintit de soare pe malul unei ape ce poarta scoici si un foc va tine companie infrangeti-va alte atasamente si retineri, insirati niste scoici pe o nuielusa si perpelitile cu grija la foc incet ca pe frigarui pentru ca nu veti avea regrete…Foarte bune sunt si chiftelele din scoici.

Sa aveti pofta!

 drob de scoici de apa dulce

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: drob, orez, scoici de apa dulce, scoici de balta, scoici de Dunare

Platica pe pat de sare

August 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceasta reteta de platica pe pat de sare se intalneste destul de des in Spania, unde se prepara sub un “munte de sare” diversi pesti, dar in principal platica si biban de mare. Acest fel de preparare este specific zonei mediteraneene de vest, fiind considerata de sorginte punica – punii fiind denumirea data de romani cartaginezilor. Secretul consta in acoperirea completa a pestelui cu sare iar spaniolii sustin ca pestele nu trebuie eviscerat si eventual intestinele trebuie scoase cumva, pe la branhii. Tehnica o stapanesc propietarii spanioli de pescarii si o aplica la cererea clientului ce doreste sa prepare pestele pe pat de sare.

Ingrediente necesare platica pe pat de sare sau altfel spus – in crusta de sare.

  • 1 platica mai maricica, de 1kg
  • 1 kg sare grunjoasa
  • cimbru, patrunjel, rozmarin
platica
Am preparat o platica de cca. 1 kg

Preparare:

Evisceram, curatam si spalam platica in apa rece. Nu ii curatam solzi si nu inlaturam capul. Umplem platica cu verdeturi: cimbru, patrunjel si rozmarin. Intr-o tava, formam un pat de sare grunjoasa pe care asezam platica. Cea mai buna este sarea de mare. Punem restul sarii peste platica dar avand grija sa nu patrunda sarea in interiorul pestelui. Practic platica trebuie sa fie acoperita in totalitate cu sare.

platica pe pat de sare

Introducem tava la cuptor pentru 30 de minute sau 45, daca pestele este unul mai mare.  Sarea va forma o crusta pe care va trebui sa o inlaturam, operatiune cea mai dificila la aceasta reteta. Lovim (ciocanim)  incet cu o lingurita sau un cutit sarea si aceasta se va desprinde. Pielea cu solzi se poate inlatura, dupa coacere, foarte usor prin jupuire.

platica pe pat de sare

S-ar pute crede ca pestele, astfel preparat, este foarte sarat. Nimic mai fals. Daca nu bagam sare in burta pestelui, rezultatul final, nu este mai deloc sarat. Platica pe pat de sare se mananca cu lamaie,  salata, spanac ( care merge de cele mai multe ori cu pestele), dovlecei inabusiti, cu cartofi fierti stropiti cu ulei de masline.

Aceasta este reteta specifica acestui fel de peste, totusi trebuie mentionate unele aspecte despre acest mod de preparare:

Daca veti cauta aceasta reteta veti constata ca, de cele mai multe ori, sarea este amestecata cu albus de ou pentru a lega sarea in custra. Acest mod de pregatire al sarii eu nu l-am aplicat datorita faptului ca am preparat  platica de apa dulce, despre care se stie ca are mai multe oase mici si am fost interesat ca sarea sa ” respire” pentru a permite coacerea pestelui si astfel sa nu mai simti prea mult oasele mici.  Puteti amesteca sarea cu albus de ou la orice alt peste, oceanic sau de apa dulce si se va face in propiul suc. Alte variante recomanda umezirea sarii cu apa. Sarea are umezeala captata din aer si oricum se va forma crusta compacta. Daca preparati un alt fel de peste: dorada, crap, platica oceanica, somon etc, sfatul meu este sa-l acoperiti complet cu sare, sa nu se vada milimetru din peste ( nu cum am facut eu platica de apa dulce unde am fost interesat de coacere – vezi foto- unde pestele se vede sub sare).  Umplutura poate fi foarte variata functie de preferintele fiecaruia – menta, patrunjel, cimbru, usturoi, coaja de lamaie, marar, rozmarin.

Sa aveti pofta!

platica pe pat de sare

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete simple Tagged With: lamaie, peste, peste pe pat de sare, platica, platica in crusta de sare, verdeturi

Plachie de Peste din Sudul Dunarean

July 15, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Plachie de peste – si ca termen si ca reteta, provine de la greci, din cuvantul “plaki”, reprezentand in Grecia acelasi preparat si aceiasi tehnica de preparare. La noi, plachia de peste este specifica nu atat satelor pescaresti din Delta, cat sudului dunarean al tarii, respectiv vechea Tara Romaneasca…Felul asta de plachie, cu pestele dat prin faina si prajit si apoi bagat la cuptor, se intalneste la mal doljean de Dunare, intre Dabuleni si Calafat.

plachie de peste

Ingrediente plachie de peste:

  • 3-4 pesti potriviti ( functie de tava) sau unul mai mare
  • 4-5 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 5-6 rosii
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lamaie
  • faina, sare, piper boabe, foi de dafin, patrunjel, ulei
ingrediente plachie de peste
Ingrediente plachie de peste

Preparare:

1. Curatam pestele, il spalam in apa rece si ii dam un praf de sare lasandu-l sa stea o jumatate de ora pentru a se scurge bine si sa-si ia putina sare.

caras pentru plachie
Peste de apa dulce – caras. Il curatam si ii dam sare

Eu am preparat patru pesti – caras  ce au incaput in tava ( am folosit un vas de jena), dar se poate folosii, in  general, orice fel de peste. Totusi, cea mai gustoasa plachie ramane cea de crap.

2. Dupa ce s-a scurs si s-a sarat pestele punem intr-o  farfurie intinsa un pumn de faina si tavalim pestele prin faina. Punem o tigaie cu ulei pe foc si prajim foarte putin pestele, cat sa se intareasca faina, cate un minut pe fiecare parte. Aceasta faina va lega sosul cand vom introduce tava la cuptor.

peste pentru plachie de peste
Dam carasul prin faina si il prajim sumar pe ambele parti astfel incat sa se coaguleze faina la suprafata

3. Curatam ceapa si o taiem jullien. Cum se taie jullien? – prima data taiem ceapa in doua, pe lungime ( de la radacina la capat) si apoi taiem cele doua jumatati felii subtiri dar din lateral, perpendicular pe axa radacina-capat, pentru a taia felii perfect rotunde.

ceapa julien
Taiem ceapa jullien

In tigaia in care am prajit pestele punem ceapa la calit.

ceapa calita
Calim ceapa

4. Spalam si curatam de seminte ardeiul gras, il tocam fideluta si il adaugam peste ceapa cu un varf de cutit sare.

ardei tocat
Taiem ardeiul gras fideluta…
calim ceapa
…si adaugam peste ceapa

5. Cand au devenit transparente ceapa si ardeiul le punem in tava si formam un pat peste care mai adaugam 2-3 frunze de dafin, piper si cateii de usturoi curatati si tocati.

calitura pentru plachie de peste
Punem ceapa calita si ardeiul in tava si formam un pat peste care adaugam piper boabe, foi de dafin si usturoiul tocat

6. O parte din rosii ( 3-4) le taiem cubulete si le punem in tava, peste ceapa si ardei.

rosii pentru plachie
O parte din rosii le taiam cubulete, le punem peste ceapa si ardei…

7. Aranjam pestii prajiti, unul langa altul, peste patul de legume.

plachie de peste
… si asezam pestele prajit peste patul de legume

8. Nu este obligatoriu, dar mie imi place, pe langa cubuletele de rosii,  sa tapez si cu felii mari de rosii, asa ca, feliez doua rosii si pun in tava si pe peste si pe langa.

rosii pentru plachie
Feliem doua rosii si…
plachie de peste
…tapam pestele cu rondele de rosii

9. Taiem lamaia in doua si stoarcem jumatate, uniform peste peste. Eu nu am adaugat dar puteti pune si un paharel de vin alb. Tava, aranjata asa dichisit, o dam la cuptor 30-45 minute.

plachie de peste
…lasam la cuptor 30-45 minute

Cand este gata, scoatem tava de la cuptor si ornam cu patrunjel tocat. Cu plachie de peste, rezoneaza bine un vin alb. Bun si gustos este si pestele in sos tomat la cuptor, despre care am scris pe site.

Sa fiti bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Dobrogea, Retete la cuptor Tagged With: caras, la cuptor, peste, plachie, plachie de caras, prajit

Peste prajit cu mamaliguta

July 5, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Zile de iulie, foarte fierbinti, 38 grade… caldura mare…Plec sa scap de betoanele din oras si sa petrec o noaptea pe malul Jiului, cu undita in fata si cu un sprit rece la indemana. In urma acestei insomnii, petrecuta pe malul apei, au rezultat 2-3 somotei, 2-3 mrene, ceva obleti si un clean pe care i-am pregatit repede si simplu, asa cum in copilarie, in vacantele de vara, imi placeau pregatiti de mamaie, la tara, peste prajit cu mamaliguta.

peste prajit cu mamaliguta

Peste prajit cu mamaliguta :

  • 1,5 kg de peste nu prea mare, de apa dulce
  • 2 capatini de usturoi
  • patrunjel, malai, sare

Curatam pestele , il spalam in apa rece, portionam pesti mai mari in doua bucati si le dam un praf de sare.

peste prajit
Curatam pestele, il spalam cu apa rece si il portionam

Il lasam sa-si ia sare cca. 30 minute. Intr-o farfurie punem doi pumni de malai. Dupa ce au trecut 30 minute scurgem pestele si il tavalim prin malai.

peste prajit cu mamaliga si mujdei
Scurgem pestele si il tavalim prin malai

Il punem la prajit intr-o tigaie incinsa.  Este preferabil sa intoarcem pestele in tigaie de cat mai putine ori, sa nu se faramiteze.

prajim pestele
Prajim pestele intr-o tigaie incinsa…

Curatam catei de usturoi, il zdrobim si pregatim un mujdei simplu, cu sare si putina apa rece. Tocam cateva fire de patrunjel si le adaugam in mujdei. Pestele odata prajit, il aranjam pe un platou si uniformizam mujdeiul peste peste.

peste cu mujdei
..mujdei cu patrunjel peste peste…

Ca fapt divers, cuvântul mujdei provine din must de ai = must de usturoi, termenul ai fiind o formă arhaică pentru usturoi ( in franceza ail )

In final pregatim si mamaliguta, facuta ceva mai tare si putem manca fara inhibitii, intingand cu mamaliga in zeama usturoiata. Simplu pregatit si bun de te lingi pe degete.

Sa aveti pofta!

peste prajit cu mamaliguta

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliguta, mujdei, peste, peste prajit cu mamaliga, peste prajit cu mujdei, prajit

Saramura de biban

June 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am gasit la pescarie biban – un peste rapitor de carne alba, prezent in multe din apele noastre. De cate ori aduc peste proaspat la pescarie nu ma pot abtine sa nu cumpar si  ca urmare, cu gandul la o saramura de biban, am procedat la achizitionarea bibanului. Fiind pescar impatimit si pregatind saramura de biban mi-am amintit de o sceneta monumentala interpretata de doi titani ai cinematografiei nostre: Stefan Mihailescu Braila si Dem Radulescu-Bibanul, sceneta de care nu ma mai satur si care-mi da o stare de bine de cate ori o urmaresc. Jos palaria pentru cei doi maestri…

Saramura de biban

Necesar saramura de biban:

  • 1 Kg biban
  • 4-5 fire de usturoi verde ( daca nu aveti merge si usturoi uscat)
  • 3 ardei capia
  • 3 rosii
  • leustean, sare grunjoasa

Se curata taie bibanii si se inlatura maruntaiele. Bibanul fiind un peste  rapitor nu este prea  mult de curatat. Avand in vedere ca vom pregati bibanul la gratar nu este cazul sa curatam  solzii ( solzii bibanului necesita o tehnica mai speciala de curatat). Dam un praf de sare peste bibani si ii lasam 20 de minute sa ia putina sare.

Intr-o cratita punem 1,5 l de apa la fiert cu un varf de cutit sare.

saramura de biban

Incingem gratarul si punem bibanii la copt, ii lasati sa se faca bine pe o parte si pe alta. In momentul in care sunt gata ii luam si ii punem in apa fierbinte. Cand punem bibani in saramura opriti focul pentru a inceta fierberea. Bibanii copti pe gratar trebuie sa-si lase gustul in saramura fierbinte dar nu sa fiarba. Punem toti bibanii in saramura si acoperim vasul cu un capac.

Cand am terminat cu bibanii, punem pe gratar ardeiul kapia si rosiile. Putem adauga pe gratar si un ardei iute. Ardeiul kapia copt il crestam si il punem in saramura sa-si lase sucul si aroma. Rosiile coapte le curatam de pielita arsa si le pasam cu furculita intr-un bol,  dupa care le adaugam in saramura.

Se toaca  marunt usturoiul si se  freca putin cu sare. Daca saramura este prea fierbinte mai lasam sa scada temperatura pentru a  adauga usturoiul. Usturoiul isi va pierde din propietati, gust si aroma, daca il punem in apa fierbinte,

Saramura de biban

Gustam si potrivim de sare. Se toaca marunt, putin leustean si se presara in saramura.

Se serveste cu mamaliguta calda. Oltenii obisnuiesc sa serveasca saramura cu ciusca uscata coapta pe foc. In multe retete de saramura, prezenta efectiva a saramurii ( a cantitatii de apa) este intr-o mica masura, ori traditia ne invata ca pestii trebuie sa fie mai mult de trei sferturi acoperiti de saramura.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: biban, biban copt pe gratar, saramura de peste

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate