• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de porc

Ciorba de Perisoare Acrita cu Zeama de Varza

June 3, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Una dintre cele mai apreciate ciorbe româneşti, ciorba de perisoare mi-a plăcut întotdeauna acrită cu zeamă de varză şi aromată cu leuştean proaspăt. De asemenea, îmi place ca ciorba să aibă zeamă suficientă ce merge mâncată fierbinte cu ardei iute sau cu hrean în oțet. Pentru perișoare se pot folosi diverse cărnuri, tradițional amestecul porc-vită fiind cel mai folosit, dar vă spun ca de ex. din carne de curcan iese o foarte gustoasă ciorbă de perișoare. Excelentă pentru mahmureală, răceală sau oboseală, ciorba de perisoare are efecte miraculoase atunci când ești afectat în capacitatea de funcționare din diverse motive.

ciorba de perisoare 9

Necesar ciorba de perisoare:

  • 400 gr. carne tocata, de porc sau vita sau amestec din ambele
  • 2 morcovi,
  • 1 rădăcina potrivita de pătrunjel
  • 1 rădăcină micuță păstârnac
  • 1 telina potrivită
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 ardei gras,
  • bulion sau 3-4 rosii,
  • o jumătate litru zeama de varza sau borș.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (6)

Preparare

Morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina, ardeiul gras și o ceapa se toaca mărunt sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se pun la fiert pentru o jumătate de ora.

ciorba de perisoare 2

În acest timp preparam compoziția perișoarelor. Amestecam  carnea tocata, 2 oua, o ceșcuță mica cu orez, un vârf de cuțit piper, sare și cea de-a doua ceapa, tocata și călită în prealabil. Ceapa poate fi dată pe o răzătoare fină, nu neapărat călită. Se adauga patrunjel frunze tocat si putin leustean. Se amesteca bine pana se omogenizează compoziția.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (1)

Înainte de a prepara perișoarele, adăugăm roșiile tăiate cubulețe. Dacă avem roșii românești, bine coapte și zemoase, sunt foarte bune, în caz contrar ( de ex. iarna), este mai bine să folosim bulion sau roșii cubulețe la conservă. Roșiile turcești sau olandeze ce se găsesc iarna nu au nici o valoare. Preparăm perișoarele. Se ia cu lingura din amestec, se rotunjește cu mana udă și formăm perișoarele. După ce terminăm, punem perișoarele, una câte una, în ciorba ce fierbe încet de 25-30 de minute. Se mai lasă sa fiarbă oala acoperită, la foc încet, încă o jumătate de ora.

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (3)

Cu 10 minute înainte de final se adaugă borșul sau zeama de varza.  Se gusta și se potrivește de sare. Se trage oala de pe foc și se aromează cu pătrunjel și leuștean tocat (eu aromez cu ambele). Dacă doriți puteți drege ciorba de perișoare, la final, cu ou și cu smântână. Aşa am dres ciorba de perisoare de curcan prezentată aici.

Sa fiti bine!

ciorba de perisoare - www.papamond. ro (5)

ciorba de perisoare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de supe si ciorbe, Retete din Muntenia Tagged With: bors, ciorba, perisoare, traditii

Ardei umpluti cu carne. Reteta clasică

May 29, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu toate ca multi dintre noi considera ardeii umpluti ca fiind o mancare traditional romaneasca, se pare ca originile acestui preparat, sau mai degraba acestui gen de preparate (legume umplute), le aflam in Turcia unde sub denumirea de “dolma” ( de la verbul dolmak – a fi umplute), inca din vremea Imperiului Otoman, intalnim o varietate de retete  bazate pe legume umplute. Umplutura se aplica in principal la rosii, vinete, dovlecei, ceapa si ardei.  In orice caz azi, intalnim ardei umpluti cu carne sau nu, in multe bucatarii europene si cu nenumarate variatiuni de preparare. Mai jos voi prezenta reteta cel mai des intalnita in gospodariile romanesti din jumătatea de jos a ţării, ardei umpluti cu carne.

Ardei umpluti cu carne

Ingrediente necesare ardei umpluti cu carne :

  • Pentru cinci portii ne sunt necesari 10 ardei mari si sanatosi, de preferat rosii deoarece, spre deosebire de cei albi, acestora li se exfolieaza mai greu pielita, fiind mai rezistenti, mai aspectosi si totodata  mai dulci .
  • Carnea, in cantitate de cca. 500 g, folosita pentru umplutara este bine sa fie amestec porc-vita in proportii egale sau sa domine porcul, avand in vedere ca prezenta intr-o cantitate mai mare a carnii de vita duce la intarirea compozitiei.

Pentru umplutura si sos ne mai trebuie:

  • 150 g orez
  • 3 cepe mai mari
  • 1 ou
  • 1 kg de rosii
  • bulion ( bine ar fi sa fie de casa)
  • piper, sare, cimbru
  • marar, patrunjel si cateva frunze de leustean

Preparare:

1. Se taie cotorul si se curata semintele la ardei, se spala si se cresteaza la varf dupa care se lasa la scurs.

2. Trecem la prepararea umpluturii prin amestecarea carnii cu orezul, oul si cu doua cepe tocate marunt si putin călite.

Se adauga piperul si sarea ( dupa gustul si obiceiul bucatarului, mai mult sau mai putin ), praful de cimbru si verdeata tocata marunt. Se mai adauga cca 50 g de bulion si se amesteca bine pana se omogenizeaza umplutura.

3. Se umplu ardeii si se acopera fiecare cu o felie de rosie sau cu cotorele taiate in momentul curatirii  (se pot capaci si cu alte legume cum ar fi felii de dovlecel). Compozitia nu trebuie sa fie prea deasa si nici ardei umpluti indesat pentru a lasa loc de crestere orezului. Se aseaza intr-o cratita in care s-a pus in prealabil putin ulei, ardei langa ardei cu gura in sus, astfel incat sa nu se rastoarne.

ardei umpluti cu carne

Ar fi bine daca am avea un litru supa de carne sa turnam peste ardeii umpluti, daca nu, putem folosi apa incalzita in prealabil. Apa trebuie sa acopere trei sferturi ardeii si pe masura ce scade se mai poate completa.

4. Punem cratita pe foc si o lasam sa fiarba la foc mic 30 de minute  in timp ce a treia ceapa calita o  amestecam cu rosiile taiate cubulete si cu 2-3 linguri de bulion ( care leaga mai bine sosul), cu piper si sare. Nu ar strica sa adaugam la sos si o lingurita de zahar care sa taie aciditatea rosiilor proaspete. Punem sosul peste ardei in cratita, mai completam cu supa de carne sau cu apa calda, cat este nevoie si mai lasam sa fiarba inca 30 de minute  dupa care, dam cratita la cuptor cat sa se rumeneasca auriu” capacele” ardeilor. Pe parcurs, daca sosul devine prea gros mai completam cu supa.

5. Se scoate vasul cu ardei umpluti de la cuptor, se orneaza cu putina verdeata si se servesc ardeii cu smantana. Asta-i tot despre ardei umpluti cu carne. Lasa-ti dupa o zi pe alta ardeii umpluti  pot capata un gust usor metalic deoarece pielita ce ii acopera oxideaza destul de repede.

Sa fiţi bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ardei, ardei gras, ardei umpluti, carne tocata

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 17
  • Page 18
  • Page 19

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate