• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de pui

Tocanita de ceapa cu pulpe de pui la gratar

May 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tocanita de ceapa îşi intra în drepturi în bucătăria ţărănească mai mult în perioada de post când se însoţea, fără exceptie, cu mămăliga. Dacă aşa stăteau lucrurile odată, azi, cum sunt carnivor din fire, am dotat-o cu două pulpe de pui la grătar venite cu aroma aferentă şi specifică grătarului. Bineînţeles că cei ce ţin post nu vor acorda nici o atenţie şi chiar vor repudia ideea profană cu pulpele la gratar.

tocanita de ceapa

Necesar tocanita de ceapa:

  • 6-7 cepe mari
  • 1 morcov
  • 2 roşii bine coapte
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă boia
  • 1 legătură mărar
  • zeama de la 1/2 lămâie micuţă – opţional
  • zahăr, sare, ulei pentru prăjit
  • 2 pulpe de pui

tocanita de ceapa

Preparare:

1. Se curăţă şi se toacă ceapa julien – adică se taie ceapa pentru început în jumătăţi, pe lungime, de la capăt spre mustăţi, după care se feliează jumătăţile pe lungime astfel încăt să obţinem felii rotunde, ce se desfac cu mâna înainte de călire. Căţeii de usturoi se feliază. Se pun la călit în 2-3 linguri de ulei, într-o cratiţă. Se dă morcovul pe răzătoare şi se pune peste ceapă împreună cu o linguriţă de boia.

calim ceapa pentru tocanita

2. Se toacă roşiile cubuleţe şi după ce ceapa a devenit transparentă, se adaugă în cratiţă. Tot acum punem şi un vârf de cuţit zahăr să echilibrăm aciditatea roşiilor. Lăsăm să se scadă zeama lăsată de roşii, la foc mic, timp de 10 minute.

Adaugam rosiile la tocanita

3. Gustăm şi potrivim de sare după poftă. Adăugăm zeama de la jumătate de lămâie (nu este obligatoriu dacă nu se agreează tocăniţa acrişoară). Tocăm mărarul proaspăt şi aromăm tocaniţa de ceapă.

tocanita de ceapa

4. Pulpele de pui frecate cu sare, piper şi boia le coacem bine pe grătar şi le punem, în cratiţă, peste tocanita de ceapa, să-şi lase aroma şi sucul.

Să fiţi sănătoşi!

tocanita de ceapa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ceapa, pulpe de pui, tocana, tocana de ceapa, tocanita de post

Aripioare picante si crocante. KFC

April 12, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aripioarele picante şi crocante, dar şi alte asemenea produse, marinate şi trecute prin fulgi de porumb, făină sau pesmet sunt specifice bucătăriei americane, în special din Texas şi Mexic. În statele din sudul american carnea de pui este foarte consumată şi multe preparate au origini mexicane. Este aceeaşi bucătărie promovată de firme ca Kentucky Fried Chicken – KFC ce a făcut cunoscute peste tot în lume aceste aripioare picante. Pentru că sunt delicioase şi dacă înlăturăm usturoiul praf, vegeta şi alţi potenţiatori de gust, de poftă ne putem prepară acasă aripioarele asemănătoare celor de la  KFC. Totuşi, nu trebuie abuzat de asemenea preparate, cunoscut fiind faptul că nu sunt sănătoase.

aripioare picante si crocante

Necesar aripioare picante şi crocante:

  • 1 kg aripioare
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 1 cană făină
  • fulgi de porumb
  • boia iute, sare

Pentru marinat aripioarele:

  • 4-5 căţei de usturoi
  • piper măcinat
  • boia
  • busuioc uscat
  • ienibahar
  • rozmarin
  • 2 linguri ulei
  • sare

Pentru sos:

  • 200 gr. iaurt
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare

aripioare picante si crocante

Preparare:

1. Se taie aripioarele în trei bucăţi, renunţându-se la cea de-a treia, vârful. Se spală în apă rece şi se pun într-un vas. Se amestecă câte o linguriţă din fiecare condiment şi se pune amestecul peste aripioare. Se curăţă usturoiul, se dă la presă şi se pune peste aripioare. Se adaugă două linguri de ulei. Puteţi folosi ce mix de condimente doriţi. Eu am evitat usturoiul granulat şi vegeta şi am folosit acest mix.

aripioare picante

Se frământă bine aripioarele cu condimentele şi se lasă două ore în vasul acoperit, la frigider.

aripioare picante

2. După două ore se acoperă aripioarele cu apă şi se fierb 10 minute.

aripioare picante si crocante

3. Se bat ouăle într-un bol şi se amestecă cu laptele. Se pune făina într-o farfurie normală şi se amestecă cu o linguriţă boia iute. Fulgi de porumb se mărunţesc în mojar sau strângându-i în mână şi se pun, de asemenea, într-o farfurie.

4. Aripioarele fierte se scot cu o paletă pe o farfurie şi se lasă să se răcească. Se pune ulei de două degete într-o tigaie şi se încinge. Aripioarele se trec prin făină, prin ou şi apoi prin fulgii mărunţiţi de porumb şi se prăjesc în uleiul încins până se rumenesc auriu pe toate părţile. Fulgi de porumb sunt foarte lipicioşi şi se vor lipi de degete aşa că după 4-5 aripioare trebuie să vă spălaţi. De asemenea, dacă nu sunt fulgi de porumb, se pot da aripioarele prin făină, ou cu lapte şi din nou făină. În tigaie se ţin 4-5 minute, nu mai mult, până devin aurii şi crocante. Se pot prăji şi în baie de ulei dacă aveţi sita necesară, dar consumaţi aproximativ o sticlă de ulei. Pe măsură ce se prăjesc se scot pe prosoape de hărtie să absoarbă uleiul în exces.

aripioare picante KFC

Aripioarele picante se mănăncă atât calde cât şi reci, cu sos de iaurt.

Să fiţi sănătoşi!

 aripioare picante kfc

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Cum se face?, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete gustari, Retete la cuptor Tagged With: aripioare crocante, aripioare de pui, aripioare kfc

Snitel de pui, parizian

April 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întâlnim în bucătaria noastră în principal două tipuri de snitele, cel vienez şi cel parizian. Cu toate că diferenţa dintre cele două este dată de un singur ingredient şi anume pesmetul, am întâlnit la mai multe restaurante confuzii. Şnitelul vienez este preparat prin făină – ou – pesmet pe când cel parizian este prin făină -ou- făină. La origine şniţelul în general se prepara din fleică de vită, cel parizian fiind un derivat al celui original, vienez. Târziu, Viena a acceptat spre preparare şi şniţel de curcan sau porc. Chiar dacă azi şniţelul se prepară din multe alte cărnuri şi este cunoscut în toate bucătăriile, principiile de preparare rămân aceleaşi. La noi cred că se mănâncă cel mai mult snitel de pui, fiind o carne mai accesibilă şi mai lesne de preparat.

snitel de pui

Necesar snitel de pui parizian

  • 1 piept de pui ( 2-3 porţii)
  • 1 ou
  • făină
  • sare, piper
  • ulei

Garnitură piure de cartofi sau natur:

  • 500 gr. cartofi
  • 50 gr unt
  • 100 ml lapte
  • sare, piper

snitel de pui

Preparare:

1. Se taie pieptul felii şi se bat pe ambele feţe până devin subţiri. Se dă un praf de sare şi se piperează carnea bătută.

ingrediente pentru snitel de pui

2. Într-un bol se bate oul şi într-o farfurie plată se pune făina. Se mai dă un praf de sare peste făină şi se amestecă. Se mai practică şi varianta în care se formează din ou şi făină un amestec asemănător celui pentru clătite.

snitel de pui

snitel de pui

3. Se încing aproape două degete de ulei într-o tigaie. Se dă felia de carne prin faină, se scutură de făina în exces, se dă prin ou şi din nou prin făină. Se prăjeşte în tigaia încinsă până devine rumen şi auriu – cca. 3 minute pe fiecare faţă.

snitel de pui

4. Scoatem şniţelele pe o farurie, pe un prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces.

Tradiţional un snitel de pui se mănâncă cu cartofi preparaţi natur, salată sau piure de cartofi lângă care se adaugă lămâie. Cu se prepară piureul de cartofi am scris aici.

Să fiţi sănătoşi!

snitel de pui

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete rapide, Retete simple Tagged With: piept de pui, snitel, snitel din piept de pui, snitel parizian

Pui cu masline si sos din abundenta

April 9, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De cele mai multe ori am senzaţia că ce lipseşte din plin mâncărurilor cu sos este tocmai sosul ce lasă impresia că niciodată nu este suficient. Astfel ajung să mănânc în final carnea mai fără sos pentru că este primul care se termină. Dar poate mi se întâmplă numai mie? Poate este un defect de poftă? Pentru a răspunde unui S.O.S. lansat de nevoile mele de gurmand am potrivit unor pulpe de pui cu masline un sos pe înălţimea poftelor mele. Un sos simplu, ţărănesc, pe măsura unor şi mai simple, dar peste poate de gustoase, turtiţe calde cu care am împrietenit sosul.

pui cu masline

Necesar pui cu masline şi sos

  • 2 pulpe mari întregi
  • 600 gr. roşii cuburi în bulion
  • 200 masline
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • piper, frunze de dafin, sare, zahăr

pui cu masline

Preparare pui cu masline si sos:

1. Înjumătăţim pulpele întregi şi le prăjim bine pe ambele părţi până capătă o crustă crocantă.

pui cu masline

2. Într-o cratiţă călim ceapa tocată mărunt şi punem peste ceapa aurie roşiile decojite cubuleţe.

3. Adăugăm o linguriţă piper boabe, 2 foi de dafin şi o linguriţă cu zahăr ce echilibrează aciditatea roşiilor şi lăsăm să dea în clocot 2 minute.

pui cu masline

4. Punem pulpele rumenite în sos şi o ceaşcă cu apă să aibă de unde să scadă. Adăugăm măslinele spălate şi lăsăm să fiarbă încet 25 minute până ce sosul capătă consistenţă. Recomand măslinele mari, cărnoase, mai tari şi nesărate deoarece îşi păstreză fermitatea şi gustul. Dacă totuşi sunt sărate trebuie desărate 30 de minute în apă rece.

adaugam maslinele la sos

5. Cu 5 minute înainte de a opri focul adăugăm usturoiul feliat.

adaugam usturoiul la sos

Nu avem de ce să ne complicăm pentru a obţine un sos bun, de ce să căutăm să folosim multe şi felurite condimente ce nu fac altceva decât să-i dea un caracter nedefinit sosului. O mămăligă sau turtiţe calde şi pufoase fac întotdeauna casă bună cu un sos bazat pe roşii.

Să fiţi bine!

mancare de pui cu masline

pui cu masline si sos

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete de sosuri, Retete simple Tagged With: masline, pui cu sos, rosii, sos, sos cu masline, sos de rosii

Paste cu aripioare. Picanterie cu sos

April 9, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Îmi plac mult aripioarele picante, aromate cu rozmarin, coapte pe grătar. De data aceasta le-am aşezat pe paste fusilli grijite din abundenţă cu sos de roşii provensal. Le-am marinat cu o seară înainte cu un amestec simplu de boia iute, piper, sare, ulei şi rozmarin, le-am pus într-o pungă şi le-am lăsat la frigider până a doua zi. Astfel, am făcut de aşa natură aripioarele, încât să meargă împrietenite cu un pahar de vin. Aşa că va invit la paste cu aripioare…

paste cu aripioare

Necesar paste cu aripioare

  • 1 kg aripioare
  • 500 gr paste
  • boia, iute, piper, rozmarin
  • 2 fire de usturoi verde

Pentru sos:

  • 600 gr. roşii cuburi din conserva ( 1,5 cutii)
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • o mână parmezan ras
  • sare, piper, 1 linguriţă zahăr

paste cu aripioare

Preparare paste cu aripioare:

1. Se amestecă aripioarele cu boia iute, piper, sare, rozmarin şi 3 linguri de ulei. Le punem într-o pungă şi masăm bine punga să se amestece bine. Se lasă la frigider peste noapte. A doua zi când preparăm, rumenim aripioarele pe gratarul încins.

aripioare picante

2. Punem pastele la fiert în apă multă cu sare. Între timp preparăm sosul.

3. Într-o cratiţă încinsă călim ceapa mărunt tocată şi căţeii de usturoi feliaţi. Dăm un praf de piper şi unul de sare. Punem roşiile din conservă şi lăsăm să dea câteva clocote. Adăugăm o linguriţă de zahăr pentru corectarea acidităţii. Radem aproximativ o mână de parmezan peste roşii. Dacă nu este nu se pune dar parmezanul dă întotdeauna o savoare aparte pastelor. Poate fi înlocuit şi cu puţină brânză dulce moale, eventual de capră. Amestecăm i mai dăm câteva clocote. La final adăugăm pătrunjelul tocat şi oprim focul.

sos pentru paste cu aripioare

4. Pastele fierte al dente se scurg de apă într-o strecurătoare mare şi se pun în cratiţă peste sosul de roşii. Se toacă cele două fire de usturoi verde proaspăt şi se amestecă, ca pastele să-şi ia sos.

paste cu aripioare picantepaste cu aripioare picante

Se servesc fierbinţi cu aripioarele aşezate pe paste. Merge un pahar de vin roşu dacă nu este cu supărare.

Să fiţi bine!

paste cu aripioare picante

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: aripioare picante cu paste, paste cu pui, paste cu sos de rosii, sos provensal

Orez cu legume si pulpe de pui. La cuptor

April 5, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Generalizând, se poate spune că toată lumea mănâncă şi ştie să gătească orez cu legume si pulpe de pui. De ce? Pentru că nu se pune problema să ştii reţeta din singurul motiv că nu există o reţetă ci există tradiţie de familie, obişnuinţă şi peste toate tronează pofta fiecăruia. Aşa că orezul nostru poate fi unul simplu aromatizat cu condimente sau poate fi însoţit şi îmbogăţit cu orice legumă după cum, fără a le căuta special, permite frigiderul şi cămara. Mazăre, fasole verde, roşii, dovlecei, vinete, ardei, dovleac, cartofi, ciuperci, porumb dulce, orice rădăcinoasă toate se pot pune în valoare lângă orez. Şi bineînţeles, peste toate posibilele asocieri rămâne să ne îmbie puiul rumen aşezat sau altă vietate dragă gurmandului.

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

Necesar reteta orez cu legume si pulpe de pui:

  • 2 pulpe
  • 300 orez
  • 1 ceapă
  • 2 roşii
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia roşu
  • 3-4 linguri de porumb dulce
  • 6-7 ciuperci
  • piper, turmeric, sare, ulei

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

Preparare:

1. Se rumenesc pulpele până prind crustă crocantă.

pulpe pentru orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

2. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. La fel se procedează cu morcovul şi ardeiul gras şi kapia. Se căleşte ceapa 2 minute după care se adaugă ardeiul şi morcovul. Se dă un praf de sare şi unul de piper. Se amestecă şi peste alte 2 minute se pun roşiile tăiate cubuleţe şi porumbul dulce. Le mai ţinem un minut pe foc şi le punem într-o tavă de jena sau o cratiţă.

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

3.  Orezul spălat îl amestecăm cu legumele în tavă. Aici am pus un praf de turmeric sau curcuma, un condiment indian pe care îl folosesc când vreau să obţin o culoare aurie puternică. Condimentul asta se găseşte la plafar – unde este mai ieftin decât la magazinele de condimente specializate- sau la magazinele cu produse naturiste, cel puţin eu de acolo îl procur. De asemenea este condimentul de bază în cury.

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

4. Pe patul de legume şi orez aşezăm pulpele rumenite şi printre ele intercalăm şi ciupercile. Punem o cană de supă de pui  sau apă călduţă şi înecăm bine orezul. Mai dăm un praf de sare şi băgăm tava la cuptor. Verificăm peste 20 minute dacă orezul a absorbit apa şi eventual mai adăugăm o cană. Este gata când, în urma gustării, constatăm că orezul este pufos şi bine făcut.

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

Orezul cu carne de pui se mănâncă cald presărat cu verdeaţă proaspătă.

Să fiţi sănătoşi!

orez cu legume si pulpe de pui la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: orez cu carne, orez cu legume, orez la cuptor, pui pe orez

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate