• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Ingrediente Retete cu carne de pui Piept de Pui cu Sos si Mamaliga cu Cartofi

Piept de Pui cu Sos si Mamaliga cu Cartofi

Amestecul de mamaligă cu cartofi vine din Bucovina pentru a da o notă de inedit şi savoare bucătăriei româneşti. Calitatea şi fineţea acestei mămăligi era, în tradiţia locului, aport important la lada de zestre a tinerelor bucovinene cărora le venise vremea de măritiş. Însoţim această mămăligă fudulă cu un sos uşor, de vară, din roşii şi ardei copţi şi cu un piept de pui şatirat pe grill. Îi dăm o notă de latinitate cu ajutorul aromei de oregano şi ne bucurăm de această simplitate cu gust atât de cunoscut dar totuşi mereu surprinzător. Piept de pui cu sos de rosii si mamaliga cu cartofi…

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Necesar piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi:

  • 1 piept de pui
  • 1 kg roşii bine coapte
  • 1-2 ardei kapia
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 4-5 cartofi
  • 1 cană mălai
  • piper, boia, oregano, sare
  • ulei de măsline
  • 2 linguri de unt

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Preparare:

1. Spălăm roşiile, le punem într-o tavă şi le băgăm la cuptor să se coacă. Curăţăm cartofii îi tăiem cuburi şi îi punem la fiert în apă cu sare. După ce s-au copt roşiile, le curăţim coaja şi le pasăm cu o furculiţă.

rosii coapte pentru sos

2. Feliem pieptul de pui îi dăm piper şi boia şi îl aşezăm pe tigaia grill încinsă. Îi dăm sare la final, după ce s-a copt, să nu se piardă sucurile şi să devină prea uscat. Cine preferă, poate prepara pulpă dezosată. Lângă pieptul de pui, dacă este loc, punem şi ardeiul kapia la copt.

Piept de pui cu sos

3. Curăţăm de pieliţă ardeiul kapia copt şi îl tăiem din cuţit, franjuri de 1 cm. Încingem o tigaie cu o lingură ulei de măsline, punem 2 căţei de usturoi zdrobiţi să aromăm uleiul şi punem roşiile şi ardeiul copt. Lăsăm să dea câteva clocote, piperăm şi îi dăm sare după gust. La final adăugăm ceilalţi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi aromăm cu oregano.

sos de rosii

4. Cartofii fierţi îi pasăm şi îi transformăm într-un piure. Punem malaiul la fiert în apă cu sare şi preparăm o mămăligă moale. Când mămăliga este aproape gata, adăugăm piureul şi amestecăm vârtos. Mai ţinem mămăliga pe foc încet cca. 5 minute, timp în care tot amestecăm să nu se prindă. La final adăugăm 2 linguri de unt şi amestecăm încă odată. În mod clasic, mămăliga asta se face punând peste cartofii zdrobiţi, în apa în care au fiert, mălaiul şi procedând mai departe ca la o mămăligă normală. Eu am procedat invers. Cantitatea de cartofi, în genere trebuie să fie dublă faţă de cantitatea de mălai, respectiv unui 1 kg de cartofi îi revine 500 gr de mălai.

mamaliga de cartofi

5. Feliem pieptul de pui îmbucături, aşezăm mămăliga în centrul atenţiei adică în mijlocul farfuriei şi o înconjurăm de sos. Peste sosul fierbinte punem pieptul de pui feliat. Îi mai dăm o tuşă de oregano sau orice altă verdeaţă a cărei aromă şi gust consideraţi că vă aranjează.

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Cei mai aprigi pot toca un ardei iute care să-i sporească vigoarea acestui piept de pui cu sos.

Să fiţi bine!

Piept de pui si mamaliga cu cartofi

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

piept de pui si mamaliga cu cartofi

Primary Sidebar

Rețete Diverse

cocârţău oltenesc

Cocartau oltenesc. Din vremuri imemoriale

reteta salata cu de toate

Salata cu de toate

salata de ridiche

Salata de ridiche neagra, cherry si castravete. Aromata cu portocala

snitel de pui

Snitel de pui, parizian

Ciorba cu Afumatura si Verdeturi de Primavara

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025