• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple
Tu esti aici: Retete culinare Ingrediente Retete cu carne de curcan Reteta de Moravuri Usoare: Fudulii si Pizdulice la Tigaie

Reteta de Moravuri Usoare: Fudulii si Pizdulice la Tigaie

Hâtru din fire, pentru a evidenția calitățile acestei bucăți firave de pulpă, românul a găsit ca fiind edificator termenul de pizdulice. Fiind considerată delicatesă și oferind senzații culinare tari, pizdulicea la grătar sau în tigaie, a început să-și facă simțită prezența în meniul unor restaurante (poate mai exclusiviste, cum ar fi cel al lui Mircea Dinescu). De asemenea, ici-colo a ieșit la vedere și prin galatarele unor lanțuri de magazine. Extrem de fragedă și cu un gust deosebit această bucățică trufanda face parte din pulpa vitei sau a porcului (de la mușchii inghinali), animalul sacrificat oferiind, pentru cei pofticioși de pizdulice, doar câteva sute de grame. Asociată cu fudulii de porc și de curcan formează o tripletă cum nu se poate mai gustoasă, care poate ofensa pe cei degrabă simțitori, dar în nici un caz gustul.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (1)

Ingrediente necesare reteta de moravuri usoare: pizdulice si fudulii

  • 1 bucată pizdulice de porc sau vită – cca 300 gr
  • 3 fudulii de porc
  • 3-400 gr fudulii curcan
  • 300 gr măsline verzi umplute cu ardei iute
  • ulei, unt sau untură
  • sare, piper, boia, cimbru
  • puțin vin alb – 3-4 linguri, cât să stropești carnea
  • murături țărănești, după preferință

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (5)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (6)

Se curăță fuduliile de porc de membrana protectoare cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit, prin răzuire dacă este necesar. Se țin fuduliile în apă rece, cu puțin oțet și foi de dafin, pentru 30 de minute. Se taie rondele sau cubulețe. Fuduliile de curcan nu necesită nici o pregătire prealabilă obligatorie (dacă totuși doriți, le puteți ține în lapte 30 de minute). Bucățica de pulpă – pizdulicea – se taie îmbucături. Se freacă toate cu ceva sare, piper și boia, să se îmbujoreze.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (7)

Se încinge o tigaie cu ulei, unt sau cu untură (are gust mai bun) și se pun toate cărnurile la prajit. Acestea vor lăsa apă, în special fuduliile, prin urmare așteptăm să se evapore și să se rumenească frumos. Spre final, scuturăm în tigaie ceva cimbru uscat, stopim cu vin, amestecăm și mai lăsăm câteva minute să se evapore.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (3)

Eu am ales să le fac roată, pe toate cele rumene, în jurul unor măsline verzi, ghiftuite cu ardei iuți, ce dau o îmbietoare adiere picantă. De asemenea, am găsit cu rost prezența unor acrituri țărănești ce stimulează cu succes digestia și vinul.

Să fiți bine!

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (4)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (2)

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Pui taranesc cu sos de rosii

Pui Taranesc cu Sos de Rosii

Salata consistenta de fasole si patrunjel

supa de rosii cu orez

Supa de Rosii cu Orez. Usoara si Racoritoare

Ardei iuti in otet pentru iarna ce va sa vie

paste cu pui

Paste cu pui si ciuperci. Cu sos provensal

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025