• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete din Oltenia

Iutica. Pentru o ciorba vioaie si o mancare cu obraz

reteta de iutica

N-am fost niciodată atât de lingav încât să mă mulţumesc cu o ciorbă tristă şi singuratică şi să refuz o ciorba chivernisită, par egzamplu, ba cu un ardei iute, ba cu un hrean sau o iutica, ce au puterea să stingă focul lăuntric al pofticiosului de gurmand şi să-l întremeze pentru felu’ doi. Da’ şi felu’ doi nu poţi să-l laşi palid şi fără trecere la meseni şi-i dregi obrazul tot cu iutica şi astfel îţi iese din mână lucru bun şi sănătos.

Ciorba de cozi de porc afumate si varza. Ardeiata cu ciusca

reteta de ciorba de varza cu afumatura

Este de notorietate culinară faptul că afumătura de porc se asociează de minune cu varza, că rezultatul, dacă pofta şi dorinţa mesenilor este aţâţată, te poate trimite grabnic la cules de lauri. O afumătură mai exotică dar şi mai vitregită de cratiţă, pe falsul motiv că nu ar avea potenţial, este coada de porc afumată. Este drept că nu se prea înscrie în estetica zilei, dar se încadrează fără eroare în ceaunul cu varză, sub semnul vremii, care dă aprecierea finală la orice, respectiv gust garantat pentru ciorba de varza cu afumatura.

Supa de vita a lui nea’ Frasie

supa de vita

Nea’ Frasie, oltean din Gorj, este bunicul prietenului Bogdan, amic degrabă gustător de felurite mâncăruri. Nea’ Frasie dichiseşte supa de vita, ca tot omul gospodar, cu multe rădăcinoase albe şi cu tăiţei de casă dar, la final, intervine în reţetă şi mănâncă supa cu castraveţi muraţi.

Ciorba de Vacuta Acrita cu Agurida. Preparata la Iarba Verde

ciorba de vacuta

La sfârşitul saptămânii trecute, cum se întâmplă de câteva ori pe vară, patru prieteni lăsam în spate frenezia şi agitaţia oraşului şi ne cantonam pentru 2 zile pe malul unei balţi, cautând sublimul tăcut al naturii. Binenţeles că ne-am îndeletnicit cu pescuitul, am trândăvit sub roşul apusului de soare dar ne-am şi agitat în jurul unui ceaun şi al unui disc de tractor, aşezate deasupra focului.

Ciorba de Dovlecei Acrita cu Corcoduse

ciorba de dovlecei

Ciorba de dovlecei, acrişoară şi răcoroasă, ca mai toate ciorbele de legume este prielnică şi primită cu poftă când suntem atinşi de căldura verii. Ciorbele astea văratice se pot mânca atât fierbinţi – să te treacă apele, cum spuneau bătrânii – cât şi reci, să te răcorească în torida vară. Sunt ciorbe simple, fără mari secrete de preparare în care dovlecelul, cartoful, roşia, fasolea verde devin pe rând vedete în timp ce celălalte legume le ţin trena.

Raci oltenesti in sos de rosii si ardei copti

raci oltenesti

Azi am improvizat pe tema racilor olteneşti. Sunt cunoscuţii ardei uscaţi, specifici Olteniei, pe care îi regăsiţi uneori pitulaţi printre sarmale, alteori în ciorba de raci cu praz şi tot oltenii îi mai pun pe orez, în tavă. Au o aromă deosebită, uneori pişcă puţin alteori nu sunt deloc iuţi. Ardeiul se pune toamna la uscat, înşirându-se pe aţă şi se valorifică în special iarna de multe ori cu contribuţia prazului şi a verzei murate.

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Ciorba de rata tânără cu zeamă de varză

Gogosi cu flori de salcam

chiftele marinate in sos

Chiftelute marinate in sos imbogatit. Cu piure

Pui cu smantana. Cu parfum de afumatura si mamaliga

Cartofi cu Bacon si Ciuperci la Cuptor

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025