Pentru că tot suntem în post am preparat o tocana de cartofi, pe care recunosc ca o gătesc foarte rar, fiind de cele mai multe ori sedus şi captiv în mrejele cărnurilor de tot felul. Cu toate ca este foarte greu se egalezi savoarea şi generozitatea gustului tocaniţei de cartofi a bunicii, de care mulţi ne-am bucurat în jurul mesei rotunde, cu trei picioare, aşezată în prispa casei, totuşi pun chezăşie onoarea mea de bărbat la cratiţă că tocana asta are pe vino-ncoa’.
Necesar tocana de cartofi:
- 1 kg cartofi
- 2 cepe mari
- 1 ardei gras rosu
- 4-5 roşii coapte
- 4-5 caţei de usturoi
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- 1 linguriţă boia
- cimbru, piper, sare
- ulei pentru călit
Preparare:
1. Se curăţă cartofii şi se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare, într-o cratiţă. Apă să fie cât să acopere cartofii, nu mai mult.
2. Se curăţă cepele, se taie peştişori şi se pun la călit cu linguriţa de boia, într-o tigaie, în două linguri de ulei. Se dă un praf de piper şi unul de cimbru uscat sau, dacă este, se adaugă o crenguţă de cimbru verde.
3. Când ceapa s-a călit adăugăm roşiile taiate mărunt. Se amestecă bine.
4. Se taie ardeiul cubuleţe şi se adaugă peste roşii. Se lasă, la foc mic, să bolborosească încet, 2 minute şi să-şi lase roşiile sucul.
5. Căţeii de usturoi şi jumătate din pătrunjelul verde se toacă şi se pun în tigaie. Se amestecă.
6. Între timp cartofii au fiert în cca. 15 minute. Peste cartofii şi apa rămasă, se pun legumele din tigaie, se amestecă şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. Se gustă şi se potriveşte de sare. Se opreşte focul şi se aromează cu pătrunjelul rămas.
Să fiţi bine!