• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Placinta englezeasca cu mere. Apple crumble

March 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Placinta englezeasca cu mere este un desert traditional in Anglia, pregătit la cuptor și acoperit cu o crustă crocantă. Ingredientele includ de obicei mere, zahăr, făină, unt dar de multe ori se folosesc și diverse cereale, semințe, musli, precum și o varietate mare de arome și condimente. Merele pot fi înlocuite cu succes cu alte fructe cum ar fi: pere, piersici, fructe de pădure, etc. Pe undeva seamănă cu tarta franțuzească Tatin, dar nu m-aș grăbi să le includ în același capitol. Una peste alta, apple crumble este o placintă (impropriu numită plăcintă) gustoasă, dulce-acrișoară, potrivită pentru duminicile în familie, nu este costisitoare și se prepară destul de simplu și repede. Este un desert “prietenos” în sensul că îți permite să lucrezi cu o diversitate mare de ingrediente, pentru a obține în final ce gust și ce aromă dorești. Recomand a se servi cu înghețată sau frișcă deoarece, prin cremozitate, acestea pun în valoare mult mai bine potențialul acestui desert. Eu, ființă curioasă, după cum am obiceiul, am adus unele modificări rețetei, în sensul că am înlocuit făina cu biscuiți, am folosit zahăr brut și merele le-am însoțit cu curmale mărunțite.

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 21

Necesar placinta englezeasca cu mere:

  • 1,5 kg mere acrișoare
  • 400 gr biscuiți
  • 150 gr unt
  • 3-4 linguri zahăr brut de trestie de zahăr
  • 150 gr zahăr alb
  • 10-15 curmale fără sâmburi
  • scorțișoară, coajă rasă de lămâie și portocală
  • înghețată sau frișcă

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 17

Preparare

Fărâmițăm bine biscuiți, cu blender-ul, cu sucitorul sau pur și simplu cu mâna, pentru că nu este necesar să fie perfect fărâmițați. Untul moale, ținut la temperatura camerei, se frământă cu biscuiții fărâmițați și cu zahărul brun până se omogenizează. Adăugăm scorțișoară și coajă de lămâie și portocală (sau, dacă vreți, numai una dintre ele). Am preparat cu două tipuri de biscuiți: biscuiți cu miere și biscuiți cu diverse semințe. Se poate folosi o mare diversitate de biscuiți, dar cred că cei cu semințe sunt gustoși și foarte buni pentru această rețetă. De asemenea, în schimbul biscuiților, se poate folosi făină (rețeta clasică) sau 1-2 linguri de făină amestecată cu musli. În ce privește aroma, se poate aroma pe lângă scorțișoară, de ex. cu anason sau vanilie, după cum dorește fiecare.

Dăm pe răzătoarea mare două mere. Într-o cratiță topim zahărul alb (avem grijă să nu se ardă) și adăugăm merele date pe răzătoare. Amestecăm, și aromăm și acest amestec de zahăr și mere, cu scorțișoară. Tăiem cuburi potrivite celelalte mere și le punem în cratiță. Mărunțim cu cuțitul curmalele fără sâmburi și le punem în cratiță, peste mere. Amestecăm ușor și lăsăm cca 15-20 de minute pe foc (depinde de mere, ne orientăm după ochi, să nu se fărâme merele). Mai amestecăm din când în când, dar cu grijă să nu fărâmițăm excesiv cuburile de mere. Pe lângă curmale sau în schimbul lor, putem folosi caise confiate, prune uscate, smochine, merișoare, fructe goji, la alegere.

După ce s-au cunoscut și armonizat toate, tragem cratița de pe foc, și peste minunata noastră creație, presărăm în strat uniform, amestecul aromat de biscuiți, unt și zahăr brut. Dăm lucrarea englezească la cuptor, pentru max 30 de minute. Se mănâncă atât caldă, cât și rece. cu înghețată sau frișcă.

Să fiți bine!

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 5

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 13

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 8

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 9

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 12

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 14

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 16

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 20

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 4

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: crumble, curmale, desert, mere, placinta

Mancare de muraturi cu carne. Din bucătăria taraneasca

February 23, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se cam apropie vremea să lichidăm – dacă mai sunt – stocul de murături, pentru că, în scurt timp, o să ne bucurăm de verzituri primăvăratice, o să începem un alt “ciclu culinar” și, cum e și firesc, orice murătură va fi într-un fel “uzată moral”. Aceasta este (sau era), prin unele locuri, o veche obișnuință a bunicilor și străbunicilor noștri care,  înainte de a face încercarea anuală de întinerire pe bază de urzici, făceau de petrecanie în tigaie ultimelor murături. Îndrăgostit de satul vechi românesc și de felul de a fi al oamenilor săi, apreciez și respect mult mai mult ideile și lucrările culinare născute din legătura strânsă a săteanului cu pământul, natura și cu bunul simț, decât puzderia de imperative culinare promovate în prezent de falși și extremiști guru ai alimentației sănătoase. Am mai scris în trecut despre o mâncare asemănătoare, respectiv mâncare de gogonele murate, fără carne, urmând ca de data asta să vă spun cum am preparat mancare de muraturi cu carne tocată și bacon, folosind murături asortate, dintre cele mai diverse. Poate pentru unii, neobișnuiți cu atâta rusticitate în tigaie, poate părea ciudat un asemenea preparat dar îi asigur că nu este o mâncare de lepădat ci dimpotrivă, îți oferă o nouă experiență culinară. Totodată, cred că dacă ar fi, să presupunem, inclus în meniul unui restaurant tradițional ar căpăta oarece ștaif, depășind ulița prăfuită a satului. Mâncarea este foarte simplă, se prepară repejor, și îți oferă o partitură de gusturi ce nu au de-a face cu rutina. Gama de murături este deschisă, prin urmare se pot folosi orice acrituri, se poate condimenta și aroma după gustul fiecăruia, mancarea de murături permițând fiecăruia să-și pună în valoare creativitatea, dacă asta se dorește.

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 23

Necesar mancare de muraturi cu carne

  • 1 kg murături asortate – sfeclă roșie, morcov, varză, țelină, gogonele, conopidă, ardei kapia și ardei ușor iute
  • 200-250 gr carne tocată porc
  • 100-150 gr bacon sau piept de porc cu usturoi sau kaiser
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • cca 200 gr roșii cubulețe la conservă sau bulion
  • 1 ardei uscat ( se găsește în piețe) sau boia de calitate
  • verdeață pentru aromat
  • ulei

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 15

Preparare

Din capul locului vreau să vă spun că toate cantitățile de mai sus sunt orientative, în sensul că oricine le poate modifica după cum dorește. Eu am folosit carne tocată de porc dar se poate prepara cu orice fel de carne tocată, că este amestec, porc, vită sau pasăre. De asemenea, am folosit ceapă roșie și ardei uscat puțin iute, copt pe flacără și mărunțit cu cuțitul. De ceva timp folosesc asemenea ardei (uneori îmi prepar boia din acești ardei), înlocuind astfel boiaua la plic care este mai degrabă praf de cărămidă. Îmi place să completez gama de murături cu câțiva ardei murați ușor iuți ca mâncarea să fie condimentată. Prin urmare, dacă nu vă place iute, sau nu suportă organismul, nu-i folosiți la mâncare. Ca verdețuri, se pot folosi cu succes pătrunjelul sau mărarul.

Am curățat ceapa, am tăiat-o fideluță și am pus-o în tigaia încinsă, într-o lingură de ulei, la înmuiat. Împreună cu ceapa, am călit carnea tocată și bacon-ul tăiat cubulețe. Am condimentat cu piper proaspăt zdrobit. În principiu sare nu ar mai trebui adăugată, deoarece murăturile sunt sărate, dar aceasta o decide fiecare după gust și după cât de sărate sunt murăturile. După ce carnea și ceapa s-au perpelit câteva minute, am adăugat usturoiul mărunțit.

Cât timp s-a călit carnea, am pregătit murăturile, tăindu-le relativ mărunt, după cum se vede în imagini. Am pus toate murăturile mărunțite în tigaie, am amestecat și le-am călit 5-6 minute. Am desfăcut conserva cu roșii și am pus jumătate (cca 200 gr) în mâncare, amestecând ușor. Am copt ardeiul uscat pe flacăra aragazului – umplând bucătăria cu un parfum care mie îmi place foarte mult – l-am mărunțit cu un cuțit pe tocătorul de lemn și l-am pus în mâncare. Am pus un pahar de apă călduță, cât să nu treacă peste murături, și am lăsat mancarea de murături să bolborosească ușor, la foc potolit, până a scăzut. La final, i-am dat pătrunjel verde.

Cam asta-i tot! Mancarea de muraturi cu carne se mănâncă cu mult spor fie cu pâine pufoasă, fie cu mămăligă. Ambele variante nu numai că sunt foarte gustoase, dar s-ar putea chiar să vă întoarcă puțin pe ulița bunicilor.

Să fiți bine!

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 2

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 3

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 5

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 6

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 9

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 12

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 14

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 16

Mancare de muraturi cu carne - Papamond 19

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mamaliga, mancare taraneasca, muraturi

Paste cu piept de pui si sos de rosii

February 11, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mă întâlnesc cu pastele de câteva ori pe lună, fiind des solicitate în meniu de către fiică-mea, încântată de mai toate rețetele de paste. Îmi plac ca întotdeauna să fie preparate cu sos din abundență, alegând, de regulă, să folosesc unul din cele două sosuri de roșii preferate de mine, respectiv unul aromat cu busuioc și unul cu usturoi. Azi am ales să prepar paste cu piept de pui si sos de rosii aromat cu busuioc, o combinație de-a dreptul gustoasă dintre penne și piept de pui fraged.

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (8)

Necesar paste cu piept de pui

  • 1 piept de pui
  • 300 paste penne
  • 400 gr sos de roșii
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline, frunze proaspete de busuioc (dacă sunt)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (11)

Preparare

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim ușor într-o tigaie mai mare. Pieptul de pui îl tăiem cuburi și îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare și unul de piper. Când pieptul își schimbă culoarea, adăugăm sosul de roșii. Punem o ceșcuță de apă și lăsăm să fiarbă încet, 10 minute. Am folosit sos de roșii aromat cu busuioc (cumpărat, nu preparat). Dăm focul mic și lăsăm să se formeze sosul și să se gătească bine pieptul.

Între timp, punem pastele la fiert în apă cu o linguriță de sare. Le fierbem 6-7 minute, cât să fie al dente. Scoatem pastele cu o paletă și le punem în tigaie peste sos. Înainte de a adăuga pastele în tigaie, tocăm mărunt cățeii de usturoi și îi punem în sos. Amestecăm ușor astfel încât pastele să fie cuprinse de sos. Deasupra presărăm frunze proaspete de busuioc. Lăsăm câteva minute înainte de servire, pentru ca pastele să absoarbă din sos.

Să fiți bine!

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (1)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (2)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (4)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (5)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (9)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, penne, piept de pui, sos de rosii

Salata de radacinoase

January 27, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de radacinoase o recomand cu toata inima ca fiind un depozit de vitamine, revitalizantă și foarte protectoare cu sănătatea noastră. Se mănâncă în special iarna, când poate fi de folos organismului în lupta cu răcelile specifice anotimpului și când rădăcinoasele, oricare ar fi ele, sunt mai la îndemână. Mulți medici o recomandă în cazul unor afecțiuni, punând de ex. accentul în salată fie pe țelină, fie pe sfeclă roșie. Eu de regulă, în realizarea acestei salate, mă bazez pe patru rădăcini: sfeclă roșie, ridiche negră, țelină și morcov. Acum, dacă se întâmplă să nu fie prezente chiar toate să știți că nu-i bai, că tot bună și sănătoasă este. Pentru a o mai înfoia puțin și ai stimula pe copii s-o mănânce mai bine, în ultimul timp, îi adaug și foi de salată verde, care o fac mai ușoară dându-i un gust mai soft, mai bine echilibrat.

salata de radacinoase - www.papamond (11)

Necesar salata de radacinoase

  • 1 ridiche neagră
  • 1 sfeclă roșie
  • 1 morcov măricel
  • 1 țelină românescă (mai mică decât cea olandeză)
  • 1 salată verde
  • ulei de măsline, 1 lămâie, sare, piper măcinat

salata de radacinoase - www.papamond (3)

Preparare

Curățăm de coajă cele patru rădăcinoase și le dăm pe o răzătoare mai mică sau mai mare – aici fiecare alege cât de fin dorește să le răzuiască. Eu le prefer date pe o răzătoare mai mare să simt mai bine fiecare rădăcină participantă la salată. Dacă se dorește, la cele patru se mai poate adăuga și rădăcina de pătrunjel, care este dulce și foarte gustoasă. Cantitățile sau bucățile de sfeclă, ridiche, țelină și morcov să fie aproximativ egale ca participare în salată. Oricum din patru rădăcini medii rezultă o salată destul de mare.

salata de radacinoase - www.papamond (4)

Pregătim dressing-ul punând ulei de măsline într-un bol și peste el zeama de lămâie. Adăugăm un praf de sare și unul de piper proaspăt  măcinat. Îl “bătem”  puțin cu furculița până devine suspensie (adică se amestecă toate și nu mai este limpede). Punem dressing-ul peste rădăcinoasele date pe răzătoare și le amestecăm bine. Cu cantitatea de dressing jonglați, funcție de cum vă place și preferați, mai multă sau mai puțină. Se poate folosi și oțet balsamic sau oțet de mere sau vin. Recomand la toate salatele folosirea unui oțet obținut prin fermentație naturală ci nu din cel obținut prin diluarea acidului acetic obținut chimic. Pe sticlă va scrie de ex. “oțet obținut prin fermentarea naturală a vinului” sau “obținut prin diluarea acidului acetic” Cum este firesc, sfecla roșie va colora întreaga salată. Spălăm salata verde, o scurgem bine de apă, o tăiem sau o rupem cu mâna și o punem în salata de radacinoase. Mai amestecăm odată, ușor.

salata de radacinoase - www.papamond (6)

Salata de radacinoase se poate mânca fără nimic altceva dacă doriți să urmați o scurtă cură de dezintoxicare sau poate sta foarte bine lângă o friptură. Este consistentă și energizantă și nu minte foamea doar pentru 5 minute.

P.S. Dacă vi se pare cu un gust forte și vreți să o mai îmblânziți, puteți să-i adăugați un măr dat pe răzătoare.

Să fiți bine!

salata de radacinoase - www.papamond (9)

salata de radacinoase - www.papamond (10)

Filed Under: Categorii retete, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: morcov, radacinoase, ridiche, salata verde, sfecla rosie, telina

Paste cu sos de rosii, aromate cu busuioc

January 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am început să folosesc busuioc la rețetele de paste de aproape 4 ani, până atunci singura dar periodică întâlnire cu această plantă având-o, încă de mic copil, doar prin intermediul preacuviosului părinte, când mă stropea de Bobotează. Dacă îmi aduc bine aminte, din busuiocul preotului venit cu botezul, fetele rupeau rămurele și le puneau sub pernă, cu scopul precis de a-și visa iubirea ce va fi să vie mai târziu. Gândind la această întrebuințare a busuiocului, ca metodă de deslușire a ițelor viitorului, este foarte probabil ca, dacă și băieții ar fi practicat-o, eu să visez vreo cratiță. Lăsând gluma și busuiocul popii deoparte, vreau să vă spun că folosesc foarte des busuiocul la paste, drept pentru care mi-l cultiv în ghiveci și îl țin la fereastră. Bineînțeles că este alt soi de busuioc, nu din cel bisericesc. Ori de câte ori prepar paste, câteva frunze de busuioc sunt binevenite. Rețetele de paste nu au nevoie de prea multe ingrediente și nici de tehnici deosebite pentru a fi o reușită. Pentru a mânca niște paste gustoase este suficient un sos de roșii abundent (eu așa îl prefer), o ceapă să dea dulceață, ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, sare și piper, orice altceva putând fi opțional. Aceste paste cu sos de rosii, preparate simplu și rapid, aromate cu câteva frunze de busuioc, pentru mine sunt suficiente în a-mi ostoi pofta de paste.

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (7)

Necesar paste cu sos de rosii

  • 300 gr spaghetti sau alte paste
  • 500 gr roșii pasate
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • piper, sare,
  • ulei de măsline
  • opțional: parmezan, cașcaval și 5-6 frunze de busuioc proaspăt

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (6)

Preparare:

Tăiem mărunt ceapa și o punem la călit, într-o tigaie mai trupeșă. Dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Când ceapa este călită punem roșiile pasate. Iarna, de obicei folosesc roșii pasate, la sticlă, aromate cu plante aromatice sau cu usturoi. Vara, când folosesc roșii proaspete autohtone adaug și o linguriță de zahar să reduc aciditatea. Lăsăm să bolborosească încet, la foc mic. Cățeii de usturoi mărunțiți îi adăugăm înainte de a pune spaghetele peste sos.

Punem spaghetele la fiert în apă cu sare pentru 6-7 minute. Le gustăm să fie al dente. Când sunt gata, le scoatem și le punem peste sosul de roșii. Pastele nu se spală când se gătesc cu sos ci numai când se folosesc în salate. Amidonul rămas, prin fierbere, pe paste, ajută la aderența sosului. Oprim focul. Mărunțim o mână de frunze de busuioc și le punem peste paste. Amestecăm ușor ca sosul să învăluie pastele și le lăsăm 2-3 minute ca busuiocul să-și lase aroma. Când mâncăm, dacă dorim, răzuim peste spaghetti parmezan. Astfel obținem, foarte rapid, paste cu sos de rosii, gustoase și sățioase.

Să fiți bine!

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (1)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (2)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (3)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (8)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, sos de rosii, spaghetti

Rinichi de porc cu usturoi

January 21, 2015 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Organele de porc, vită sau oaie sunt considerate, în multe bucătării, respectabile cărnuri din care, bucătari cu mână bună, prepară delicioase mâncăruri cu ștaif. Știu că la o primă vedere, aceste mâncăruri, pot părea mai degrabă dedicate bărbatului vânător, pescar și culegător (cum era el organizat mai demult) dar cred că și doamnele mai cochete pot să arunce o ocheadă și chiar să le facă de-ncercare. Pofta vine mâncând! În cazul rinichilor și al fuduliilor (le băgăm tot aici) ar fi etapa de pregătire, dar asta nu este mare lucru. Acum ceva timp am preparat rinichi cu sos de roșii și mămăligă urmând ca de data asta să simplificăm puțin lucrurile și să gătim ceva mai rapid, respectiv rinichi de porc cu usturoi. Moromete din mine nu poate să vadă acest gen de preparate rustice decât însoțite de mămăligă sau de pâine țărănească, din aia cu coaja bine rumenită și crocantă și cu miezul pufos.

rinichi de porc cu usturoi - www.papamond. ro (4)

Necesar rinichi de porc cu usturoi

  • 4 rinichi
  • 1 căpățănă bună de usturoi
  • ulei, sare, piper
  • Pentru acompaniament: mămăligă cu murături, inclusiv ceva coarnă mai iute

rinichi de porc cu usturoi - www.papamond. ro (5)

Preparare

1. Pregătim rinichi. Îi tăiem în două pe lungime și curățăm, pe cât se poate, rețeua de vinisoare și grăsime din interior. Îi băgăm în apă rece cu puțin oțet sau în lapte. Lăsăm minim o oră să-și mai piardă din miros. Despre un mod de curățare a rinichilor am scris mai amănunțit aici.

rinichi de porc cu usturoi - www.papamond. ro (1)

2. Tăiem rinichi în bucăți. Încingem o tigaie cu 3 linguri de ulei și punem la prăjit rinichi în ulei încins. Rinichi vor lăsa apă și se for strânge destul de mult. Lăsăm să scadă și să se rumenească bine. Când rinichi sunt rumeniți dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Tot acum punem usturoiul zdrobit sau tăiat mic din cuțit. Nu mai ținem mult pe foc să nu se piardă tăria usturoiului, decât amestecăm și oprim focul. Punem un capac la tigaie și trecem la ceaun, să preparăm mămăliga. Punem mămăliga fierbinte în farfurie și rinichi cu usturoi peste mămăligă. Alăturate acestei simple lucrări de tigaie, murăturile fac o treabă excelentă.

Să fiți bine!

rinichi de porc cu usturoi - www.papamond. ro (3)

rinichi de porc cu usturoi - www.papamond. ro (7)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliga, rinichi de porc, usturoi

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Interim pages omitted …
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate