• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete la cuptor

Peste la cuptor. Chefal cu roşii aromate

December 5, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Deunăzi, a fost dezlegare la peşte, ziua în care cei ce ţin post pot mânca peşte. Bineînţeles că şi cei ce nu postesc pot mânca, numai că pentru ei nu este dezlegare pentru simplu motiv că nu au fost legaţi de nici un post. Cam aşa stau lucrurile cu dezlegarea ci nu cum s-ar crede de unii enoriaşi că, după ce am măncat azi carne pe saturate, mâine luăm cu asalt pescăria pentru că se mănâncă peşte şi nicidecum nu trebuie să ne punem rău cu cele sfinte. Eu o singură dată, în urmă cu ceva ani, am reuşit să ţin un post şi de atunci, din punctul asta de vedere, sunt un păcătos care nu a avut onoarea să primească dezlegare la peşte. Am mâncat peşte ca un păcătos care nu s-a legat, dar care nici nu a mimat dezlegarea în speranţa că poate am trecere la Sf. Pătru. Azi am preparat peste la cuptor, respectiv un chefal cu roşii aromate cu ….

Peste la cuptor, chefal cu rosii aromate

Necesar peste la cuptor cu rosii aromate:

  • 1 peşte de 1,5 kg , chefal, peşte marin cu foarte puţine oase
  • 5-6 roşii potrivite
  • 1 lămâie
  • ghimbir, usturoi, coaja de lămâie, piper, coriandru, sare de mare, ulei

Peste la cuptor, chefal cu rosii aromate cu ghimbir

Preparare:

Eviscerăm peştele şi îl curăţăm de intestine şi de solzi. Îl spălăm bine în apă rece şi îl feliem rondele late de două degete.

Chefal, pentru peste la cuptor

Îl aşezăm într-o tavă – eu am folosit tava de jena – şi îl lăsăm în aşteptare până pregătim roşiile. Într-un wok încins ( puteţi folosi şi o tigaie normală dacă nu aveşi wok ) punem 2 linguri de ulei, 5-6 căţei de usturoi feliaţi, ghimbir mărunţit, coajă de lămâie rasă, coriandru şi piper proaspete măcinate. Din coaja de lămâie radem numai parte galbenă deoarece partea albă dă o nuaţă de amărui.

Ingrediente pentru peste la cuptor

Călim 30 secunde să se aromatizeze uleiul şi adăugăm roşiile tăiate sferturi. Dăm un praf de sare şă lăsam pe foc câteva minute ( dar nu foarte mult să nu se fărâmiţeze roşiile ), agitând wok-ul mereu să-şi lase roşiile sucul.

Rosii aromate pentru peste la cuptor

Punem sosul rezultat, uniform peste peşte, în tavă. Tăiem lămâia şi împănăm peştele cu felii de lămâie.

Peste la cuptor, chefal cu rosii aromate 3

Dăm la cuptor pentru 30 minute să se rumenească.

Peste la cuptor cu rosii aromate

Acest peste la cuptor l-am mâncat fierbinte, cu turtiţe mici, gen tortillas. Am mai pregatit la cuptor si am mai scris despre platica.

Să fiţi sănătoşi!

Peste la cuptor, chefal cu rosii aromate 4

Peste la cuptor, chefal cu rosii aromate 5

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor Tagged With: chefal, chefal la cuptor, cuptor, ghimbir, lamaie, rosii

Sarmale in dovleac. Lucrare pioasă pentru stomac eretic

November 20, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Degustători din alte vremuri, înzestraţi în spirit şi gust, au făcut de notorietate faptul că, dintr-o perspectivă culinar – antropologică,  românul a convieţuit în deplină armonie cu sarmaua, din timpuri cu mult mai vechi, când încă, otomanii de la care am împrumutat numele, derivat din sarmak, nu se stabiliseră în sud. Sarmalele au însoţit românii la sărbători, nunţi, botezuri, parastase, la evenimente mai mult sau mai puţin ritualice, mai vesele sau triste şi au dat acestor evenimente gustul necesar pentru a puncta acel dram de timp şi spaţiu. Se preparau fără grabă, cu ritual, cu pioşenie şi se mâncau cu un soi de religiozitate, nu oricând şi oricum, cu o undă de venerare a divinului şi de mulţumire pentru bucatele aflate pe masă.  Sarmale in dovleac este lucrare din nordul ţării, de prin Maramureş, de la poalele munţilor Ţibleş, -cu toate că sunt vorbe că ar fi fost întâlnită şi în Moldova- şi are valenţe antropologice şi de pioşenie.

Sarmale in dovleac

Ingrediente necesare sarmale in dovleac:

  • 1 kg carne tocată amestec porc-vită
  • 200 gr slănină
  • 1 cană orez
  • 3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 ou
  • 1 cană bulion
  • 2 verze murate mari
  • 1 legătură pătrunjel
  • cimbru uscat ( pentru compoziţia sarmalelor) şi crenguţe de cimbru, mărar, piper boabe şi măcinat, boia, foi de dafin, sare, ulei pentru călit
  • 1 dovleac mare dulce

Sarmale in dovleac cu ardei iute

Preparare:

Dezveliţi varza murată şi pregătiţi foile înlăturând nervura principală, tare de la cotor. Gustaţi varza şi dacă este prea sărată o lăsaţi în apă rece timp de 30 minute, să-şi mai lase sarea. Tăiaţi foile de varză funcţie de cât de mari doriţi sarmalele, mici ca în Moldova, potrivite ca în Ardeal sau mai mari ca în Oltenia. Dacă preparaţi sarmale cu varză proaspătă, foile trebuie opărite în apă fierbinte cu puţin oţet pentru a se putea rula.

Curăţăm ceapa şi ardeiul gras şi le tocăm mărunt. Orezul îl spălăm bine în apa rece. Într-o tigaie încinsă, cu doua linguri de ulei, călim ceapa şi ardeiul până se înmoaie. Adăugăm peste ceapă şi ardei o linguriţă boia şi orezul spălat şi scurs. Amestecăm câteva minute până ce orezul devine sticlos, translucid. Boiaua se pune, întotdeauna, mai târziu peste călitură, deoarece poate deveni amăruie dacă este tratată termic un timp mai lung.

Compozitia pentru sarmale in dovleac

Într-o crăticioară punem carnea tocată, amestecul călit, un praf de cimbru, unul de piper, pătrunjelul tocat, un praf de sare şi un ou. Le amestecăm bine până se omogenizează. Învelim sarmalele – luăm compoziţie cu lingura şi punem pe foaia de varză pe care o rulăm şi o închidem la capete prin introducerea foii în interior.

Sarmale invelite pentru reteta - Sarmale in dovleac

Datorită faptului că sarmalele necesită un timp de fierbere mai mare, comparativ cu dovleacul, acestea se fierb o oră într-o oală (pe aragaz sau la cuptor) după care se mută în dovleac. Dacă se pun direct în dovleac fie sarmalele nu vor fi suficient de fierte, fie dovleacul se coace excesiv şi se face praf. Acest lucru este valabil atâta vreme cât pregătim sarmalele pe aragaz sau în cuptorul aragazului pentru că la un cuptor ţărănesc de cărămidă sau pământ lucrurile se pot schimba.

sarmale in dovleac

Tocăm varză pe fundul oalei, punem crenguţe de cimbru, mărar, 2-3 foi de dafin, boabe de piper şi aşezăm sarmalele ordonat, completând printre ele, din loc în loc cu felii de şunculiţă, afumată sau nu, ciolan, costiţă, slănina, cârnaţi după cum ne e plăcerea. Deasupra punem, din nou, crenguţă de cimbru şi mărar, varză tocată, o ceaşcă bună de bulion şi acoperim bine cu 2-3 foi de varză întregi. Punem apă încălzită în prealabil ( aici ar fi bună o zeamă de carne dacă este), cât să acopere sarmalele şi lăsăm să fiarbă încet cca. o oră.

Sarmale in dovleac - Pregătim dovleacul ...

Între timp pregătim dovleacul – tăiem pe rotund în jurul codiţei astfel încăt să obţinem un capac. Îl curăţim de seminţe şi de franjurii ce le ţin, răzuindu-l cu o lingură. Dovleacul trebuie să fie obligatoriu dulce, astfel nu are cu ce să contribuie la gustul şi savoarea întregii lucrări. Se spune că dovlecii pe care bruma i-a găsit în vrej sunt dulci. De asemenea, dovlecii bine copti devin mai grei raportat la volumul şi mărimea lor, comparativ cu cei care încă sunt cruzi. Dacă dovlecul este păstrat pe balcon până dă frigul, se coace şi devine gustos. Cea mai bună metodă rămâne gustatul, se răzuieşte puţin şi se gustă dacă este dulce. Dacă nu este dulce nu are rost să puneţi sarmale în dovleac pentru că nu o să obţineţi nici o noutate.

După ce sarmalele au fiert o oră, oprim focul şi le lăsăm să se răcescă pentru a le muta în dovleac.

Sarmale in dovleac cu cimbru si ardei iute

Punem în dovleac, la fel ca şi în oală, 1-2 crenguţă de cimbru şi de mărar şi arânjăm sarmalele răcite în dovleac după aceeaşi procedură aplicată la oală. În dovleacul meu au intrat cca. 30 sarmale. Ideea este să “tragem” dovleacul spre sarmale ci nu invers. Spun asta pentru că am întâlnit păreri, cum că, în dovleac nu mai pui nici cimbru, nici mărar, nici piper pentru că ar afecta gustul dovleacului. Ori, nu gustul final al dovleacului ne interesează pe noi, ci gustul sarmalelor. Ele trebuie să tragă cât mai mult din savoarea dovlecului. Oricum, dovleacul, bineînţeles că se poate mânca.

Sarmale in dovleac

După ce am umplut dovleacul, acoperim sarmalele cu varză tocată, bulion şi foi de varză întregi, care să nu le lase să respire prea mult. Nu adăugăm apa. Practic, de aici încolo vom prepara sarmale coapte în dovleac ci nu fierte. Zeamă va lăsa şi dovleacul, suficientă. Punem capacul cu codiţă la dovlec, îl aşezăm într-o oală de pământ ( dacă avem şi îl încape) sau într-o tavă sau vas dar cu ceva margine, să ţină zeama care, încet, în procesul de coacere, se va scurge prin dovlec. Altfel, vom avea parte de o surpriză neplăcută, se va scurge zeamă în cuptorul aragazului şi vom avea de muncă, după, cu frecatul. Lăsăm focul încet şi minim 4 ore lăsăm la cuptor.

Sarmale in dovleac acoperite cu foi de varza

Sarmalele, cu cât sunt mai fierte, cu atât sunt mai bune. Nu se fac sarmale în doua ore, sau se fac, dar fără “valoare adăugată”. Nu ne impacientăm dacă dovleacul pare prea copt sau dacă a lăsat prea multă zeamă în tavă pentru că la mijlocul lui totul este OK. Când sunt gata, oprim focul şi lăsăm tava, vasul cu dovlec să iasă încet din călduri, în cuptor. Dacă nu ne grăbim îl lăsam până a doua zi “să lucreze” în continuare şi metamorfoza să fie deplină.

Sarmale in dovleac

Lucrul ăsta, cu lăsatul sarmalei  să se odihnească, are o noimă şi am să exemplific cu ceva interesant (zic eu!) legat de asta şi de sarmale. În trecut, deşi sărăcia era mare prin satele noastre, totuşi, fiecare om avea, pe lângă casă, un porc sau purceluş de Craciun, că aşa cerea datina, dar mulţi ţărani aveau lipsă de lemne iarna şi atunci, când venea momentul să pregătească sarmalele mult aşteptate, de sărbători, nu prea le dădea inima şi buzunarul ghes să ardă lemne 4-5 ore lângă o oală de pământ. Dar Dumnezeu nu i-a lăsat şi le-a dat inspiraţia să procedeze în felul următor: umpleau oala de lut cu sarmale, o dădeau în câteva clocote, după care, pentru că nu mai aveau lemne, puneau oala fierbinte pe 2-3 mâini de paie şi o acopereau cu plapuma, cu perne, cu cojocul, cu ce avea fiecare mai ţiitor de căldură şi după ce o grijeau bine, o lăsau acolo peste noapte. A doua zi sarmalele din oală erau numai bune de pus pe masa ţăranului, erau fierte şi gustoase. Acest fenomen se petrece numai cu oala de pământ. Aşa se prepară sarmalele la plapumă. Sunt multe alte feluri de sarmale, cum ar fi aceste sarmale fierte in vin despre care am scris sau sarmale împreună cu raci olteneşti.

Sarmale in dovleac

Cu siguranţă ca aceste sarmale in dovleac sunt mult mai gustoase preparate în cuptor de ţară, cu atât mai mult dacă nu sunt fierte a priori, pentru că sarmaua crudă are loc mai mult pentru savoarea dovleacului şi atunci obţinem a posteriori, sarmale in dovleac cu altă trecere la meseni.

Asta-i tot despre sarmale in dovleac! Vă doresc prosperitate, bucurie şi inspiraţie în bucătarie!

Sarmale in dovleac cu cimbru

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Ardeal, Retete la cuptor Tagged With: dovleac, porc, sarmale, sarmale coapte in dovleac, sarmale din Maramures, sarmale fierte in dovleac, vita

Costite de porc la cuptor

November 14, 2012 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Mai zilele trecute, un amic bun din Timişoara m-a anunţat ca vine în Craiova şi o să-mi facă o vizită în weekend, cerându-mi să nu fiu cusurgiu şi să procur ceva zaibăr oltenesc, care să ne încurajeze să punem lumea la cale, măcar pentru câteva ore, înainte de culcare. Cum zaibărul se însoţeşte cu religiozitate de o placere culinară, tot religiozitatea m-a dus cu gândul la gestul altruist al lui Adam care a renunţat la propia-i coastă pentru a fi creată făptura sublimă – femeia-,  gest ce m-a încurajat să apelez, de asemenea, la costitele din frigider pentru a-i provoca plăcere prietenului meu cu costite de porc la cuptor. Înaite de a le da la cuptor am marinat si am mozolit costitele de porc cu sos aromat si condimentat.

Costite de porc la cuptor

Ingrediente costite de porc la cuptor:

Pentru marinat costitele:

  • costiţă sau scăriţă de porc proaspătă – 1,5 kg (cam atât am avut eu)
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 4 linguri ulei
  • zeama de la o lămâie
  • 1 păhărel de vin roşu sec  (poate fi şi alb – fără a ne formaliza)
  • 1 lingură piper măcinat, 1 lingură boia dulce şi una iute, o linguriţă ienibahar, 2 crenguţe de cimbru, o linguriţă maghiran, o linguriţă sare de mare grunjoasă

Costite de porc la cuptor

Sosul pentru uns costitele:

  • o ceşcuţă de ketchup
  • 2 linguriţe muştar
  • 1 lingură sos de soia
  • 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriţă boia dulce (sau iute dacă doriţi )
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 2 linguri miere (se adaugă la final în sos când coastele sunt deja rumenite)
  • zeama de la jumătate de portocală (se adaugă la final în sos când coastele sunt deja rumenite)

Costita de porc la cuptor

Preparare costite de porc la cuptor:

Se pregătesc coastele, se curăţă de  pieliţe si de grasimea în exces ( Nu este un lucru obligatoriu şi fiecare le pregăteşte după cum pofteşte şi îi permite organismul. Eu nu curăţ excesiv grăsimea deoarece îmi place să fie prezentă în procesul de coacere şi să se topească. Ce rămâne o înlătur atunci când mănânc )

Preparăm marinada amestecând ceapa tocată, usturoiul zdrobit, zeama de lămâie, vinul şi condimentele. Punem costita într-o caserolă sau pungă, adăugăm marinada peste costita, punem capacul la caserolă sau răsucim punga şi agităm bine caserola sau punga. O lăsăm la frigider pentru a se marina si a o prepara a doua zi. Dacă vă grăbiţi, puteţi ţine costita la marinat minim 2 ore. O marinadă bună conţine grăsimi (uleiuri) pentru suculenţă, acizi ce atacă fibrele ( vin, lămâie sau oţet balsamic) şi diverse condimente, mirodenii pentru aromat. Libertatea în alegerea ingredientelor este mare.

Pregătim sosul pentru costite de porc la cuptor

A doua zi pregătim sosul cu care vom unge, vopsi cu o pensulă costiţele. Amestecăm într-un bol ketchup-ul, muştarul, sosul de soia, usturoiul zdrobit, piperul, boiaua şi cimbrul. Nu punem, încă, în sos mierea şi zeama de portocală. Cu acest sos ungem cu o pensulă costiţele pe ambele feţe şi le aşezăm pe grătarul cuptorului de la aragaz. Sub grătar băgăm o tavă mare ( tava aflată în dotarea aragazului) în care punem doua cani de apă. Dăm focul potrivit.

Costite de porc la cuptor, pe gratar

Verificăm peste 30 minute şi dacă costiţele au început să se rumenească, tragem uşor gratarul, cât să le întoarcem şi să le mai ungem odată cu sos. Pe măsură ce apa din tavă se evaporă mai completaţi ( se evaporă repede).

Costita de porc la cuptor

Repetăm operaţiunea cu întorsul şi mozolitul cu pensula, peste alte 30-45 minute, funcţie de cât de coapte sunt costitele. Eu am uns costiţele de trei ori  în timpul coacerii (şi cu prima ungere când le-am băgat la cuptor -4) , astfel încăt sosul sa prins şi costiţele sau rumenit frumos. Le lăsăm în continuare la cuptor.

Costita de porc la cuptor

Acum punem mierea şi zeama de portocala în sosul rămas în bol, amestecăm bine şi ungem pentru a 4-a oară costiţele, tot cam la 30 de minute după ultima operaţiune. Le mai lăsăm 10-15 minute şi oprim cuptorul. În total aceste costite de porc au stat cca. 2 ore la cuptor.

Cum costiţele au mare trecere la gurmanzi, poate vă atrag si costitele cu sos si turta calda despre care am scris  sau costite prajite cu ciuperci si mamaliguta.

P.S. Lângă aceste costiţe au mers şi nişte gogonele rozalii şi o conopidă murată. Şi zaibăr-ul aferent

Să fiţi bine!

Costite de porc la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: coaste coapte cu muraturi, coaste coapte la cuptor, coaste marinate, costite de porc marinate, costite la cuptor, muraturi

Varza de Bihor. Creatie cu smantana

November 5, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Se pare ca numele de varza de Bihor nu este contribuţia bihorenilor, ei fiind, doar cei ce au gătit şi cinstit cu asemenea deliciu pe cei ce le-au trecut pragul şi care, astfel onoraţi, i-au dat nume de Bihor ce peste ani şi graniţe a devenit renume. Vorbire frumoasă despre această varză, mâncată la Bihor, au făcut inaintaşii preocupaţi de creaţia noastră culinară, ultimul ce-a condimentat cu spirit găteala bihoreană fiind, de toţi indrăgitul, Radu Anton Roman.

Varza de Bihor

Ingrediente necesare reteta varza de Bihor:

  • 500 gr. carne de porc ( se potriveşte orice carne – porc, vită sau pasăre)
  • 100 ml smântână
  • 1 varză măricică
  • 2 ardei graşi
  • 1 gogoşar
  • 3 roşii
  • 1 ceapa
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • cimbru, piper, sare, ulei

Varza de Bihor cu smântână

Preparare:

Tocam ceapa, ardeii şi gogoşarul şi le punem la călit în puţin ulei. Taiem şi carnea in bucaţi potrivite, cât o îmbucătură. Din obişnuinţă (admit că nu prea sănătoasă) am adăugat 4-5 jumări. Completez carnea principală proaspătă- în acest caz, de porc – cu câteva bucăţele de şucă, jumări sau ceva afumătură.

Ingrediente varza de Bihor

Carnea marunţită o adăugăm peste călitură. Amestecăm şi prăjim până îşi schimbă carnea culoarea, apoi stingem cu o cană cu apă călduţa. Lăsăm să fiarbă la foc încet 20 de minute, până ce carnea se mai înmoaie.

Călim ingredientele pentru varza de Bihor

Tocăm marunt varza şi o opărim. Când carnea s-a inmuiat, mutăm călitura într-o cratiţă sau vas roman şi punem varza tocată. Adăugăm căţeii de usturoi zdrobiţi, sare şi piper. Punem un pahar cu apă, feliem roşiile şi tapăm varza cu aceste felii. Presăram peste roşii cimbru uscat, punem capacul şi băgam vasul la cuptor. Lăsăm până scade bine.

Tapăm cu roşii varza de Bihor

Tocăm mărarul şi-l amestecăm cu smântâna. Când varza este gata, scoatem vasul şi turnăm smântâna, uniform peste varză.

Adaugăm smântâna la varza de Bihor

Se mănâncă fierbinte cu ardei iute proaspăt sau murat. Plăcându-mi varza am tot postat retete cu varza: varza calita, varza cu costita sau varza cu carne.

Să fiţi bine!

Varza de Bihor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Banat, Retete la cuptor Tagged With: porc, smantana, varza, varza cu carne de porc, varza cu smantana

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

October 25, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cartofii taranesti, placuţi de toti gurmanzii, au fost introduşi in circuitul culinar de pe poziţia de solişti – adica se mancau de capul lor, fiind imperecheaţi cu ceva şunculiţa – si cu timpul au ajuns sa joace şi in roluri de acompaniament – adica de insoţitor – pentru a pune în valoare alt personaj culinar, acesta fiind de obicei porcul de pe langa casa romanului şi derivatele lui. Aşa am facut şi eu, am însoţit pulpa de porc cu cartofi taranesti si ca urmare am pregatit reteta mama – cartofi, ceapa si boia, baza de la care imaginaţia poate lucra.

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Ingrediente necesare pulpa de porc cu cartofi ţaraneşti:

  • 1, 5 kg pulpa de porc – pentru mai multe guri ce trebuie hranite
  • 1 kg cartofi
  • 2 cepe
  • 1 lingura boia
  • 1 legatura patrunjel
  • condimente pentru pulpa – sare, boia, piper, cimbru, maghiran, patrunjel, ceapa, usturoi, ulei, vin roşu, ierburi de Provence

Pentru început trebuie să procurăm pulpa…

Pulpa de porc cu cartofi - Taierea porcului
Cand porcul doarme, tragem uşor patura şi…
Pulpa de porc cu cartofi - Taiere porcului
… îi dam cu sare şi îi luam pulpa.

Preparare:

1. Tăiem pulpa de porc felii mai grosuţe de 2,5 cm si le punem într-un vas pentru marinare. Ungem feliile de carne cu 2 linguri de ulei de măsline. Marinada o preparăm din ceapă tocată, 4-5 căţei de usturoi zdrobiti, un pahar mai maricel de vin roşu ( folosesc vin rosu la carne roşie şi vin alb la carne alba), ierburi aromatice de Provence, piper proaspăt măcinat, boia dulce si sare mare, cimbru uscat si maghiran, pătrunjel verde. Uleiul va păstra carnea suculentă, vinul (acidul din vin) va ataca fibra şi o va fragezi iar condimentele vor potenţa gustul. Lăsăm carnea la marinat, peste noapte, pentru a doua zi.

Pulpa de porc marinata
Pulpa de porc marinata pregatita pentru cuptor in vas roman

2. Carnea cu tot cu marinadă o aşezăm într-o tavă sau un vas pentru cuptor (am folosit vasul de pământ, roman), acoperim vasul şi îl introducem la cuptor, la foc încet pentru cca. 1,5 ore astfel încât carnea să se înmoaie, să se frăgezească şi să nu mai opună nici o rezistenţă.

3. Cât timp carnea este la cuptor, cartofii îi spălăm şi îi punem la fiert, fără a le curăţi coaja, în apă cu un praf de sare. După cca 30 minute, când începe să se exfolieze coaja cartofilor, îi scoatem şi îi lăsăm să se răcească. Odată răciţi, le înlăturăm coaja şi îi tăiem cubuleţe.

Cartofi taranesti pregatiti pentru pulpa de porc cu cartofi
Taiem cartofi fierţi …

4. Ceapa o tăiem fideluţa, julien si o punem la călit într-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei. Când ceapa este sticloasă, adăugăm o lingură de boia dulce, amestecăm, mai lăsăm 1 minut şi adăugăm şi cubuleţele de cartofi. Dăm un praf de sare după gust şi întoarcem cartofii cu o atitudine grijulie sa nu-i zdrobim prea rău. Mai ţinem tigaia pe foc 5 minute şi oprim. Punem cartofii într-un bol şi ornăm cu pătrunjel tocat. Eu i-am dotat şi cu nişte rondele de praz, ca să nu mă dezmint de origine. Acoperim castronul.

pulpa de porc cu cartofi taranesti
Cartofi ţaraneşti – reţeta mama: cartofi, boia si ceapa – cu verdeaţa

Aşa cum am spus la început, aceşti cartofi fiind însoţiţi de pulpă, am considerat ca nu este cazul sa mai adaug bacon, kaiser sau altă şunculiţă la ei. De asemenea, nu am plusat nici cu condimente, carnea fiind suficient de condimentată. Aceasta este baza pentru cartofii ţărăneşti: ceapă, boia si cartofi. Plecând de la această bază- mamă puteţi pregăti o mare varietate, pentru gusturile fiecăruia: clasica reţetă cu bacon, cu cârnaţi, cu usturoi, cu bulion, cu cimbru şi piper, cu ardei iute şi chiar cu ceva caşcaval.

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Împerechem pulpa de porc cu cartofii pe farfurie, scoatem nişte acritură din beci, pivniţa, putină, borcan, bidon, cămară sau de unde o ţinem dosită si mâncăm pe săturate. La această pulpă preparată la cuptor se potriveşte de minune, un hrean ras cu oţet, care să ajute digestia.

Vă doresc sănătate!

Pulpa de porc cu cartofi taranesti

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi taranesti, ierburi aromatice, marinada, pulpa de porc, pulpa de porc la cuptor, pulpa de porc marinata

Pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

October 2, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pe lângă salata de sfecla rosie si borsul ucrainean, pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie este o alta reţetă la care eu plusez cu sfeclă roşie, rădăcinoasă destul de puţin prezentă în bucătăria noastră. Puiul poate fi înlocuit şi cu alte înaripate tinere (cum ar fi un curcan)  dar şi cu un purcel de lapte.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Ingrediente necesare pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie:

  • 1 pui
  • 3-4 cartofi
  • 1 sfecla rosie
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1/2 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • unt, slănină afumată
  • piper boabe si măcinat, boabe de muştar, maghiran, oregano, sare

Ingrediente pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Preparare:

Spălăm în apă rece puiul şi îl masăm bine cu sare şi piper măcinat. Dacă aş fi preparat o orătanie de curte, ca sa fac un pleonasm, cu siguranţă ca aş fi marinat-o a priori, dar puiul meu fiind de gostat, cum se spunea în alte vremuri, nu a fost cazul să-i aplic vreo terapie fizica deosebită.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Masam puiul cu sare si piper

Îl lăsăm sa aştepte 30 de minute, timp în care curătăm cartofii şi sfecla roşie şi le tăiem bucăţi mai mari. Le aşezăm mai mult sau mai puţin algoritmic într-o tavă, cratiţă sau vas roman şi le dăm un praf de piper şi sare.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Formam un pat de cartofi si sfecla rosie

Ceapa o dăm pe o răzătoarea mică şi o punem într-un castron. La fel procedăm şi cu o bucăţică de sfeclă roşie. Feliem 2-3 căţei de usturoi şi-i punem de asemenea în castron. Presărăm maghiran, oregano, muştar boabe şi piper boabe. Tăiem 5-6 bucăţele de slănină afumată, tocăm mărunt pătrunjelul şi amestecăm bine tot ce se s-a adunat în castron. Eu am pus şi un ardei iute pentru că mănânc destul de mult iute, dar asta rămâne la plăcerea fiecăruia.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Sfecla rosie, ceapa, usturoi, piper, mustar, maghiran, oregano, patrunjel pentru umplutura
pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
… cu slanina afumata

Cu acest amestec umplem puiul şi-l aşezăm grijuliu pe patul de cartofi şi sfeclă. Îl  împodobim cu bucăţele de unt, punem capac pe vas şi-l dăm la cuptor. Înainte de asta trebuie să verificăm puiul daca are ceva grăsime pentru ca untul, şunca afumată şi grăsimea puiului trebuie să ajute la formarea cât de cât a unui sos. Dacă constatăm că puiul are un corp mai sportiv, fără grăsimi, completăm cu 2-3 linguri de ulei sau folosim mai mult unt.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie
Asezam puiul pe patul de cartofi si sfecla

După 45 de minute luăm capacul şi mai lăsăm vasul la cuptor cca. 20 de minute să se rumenească puiul bine.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Pregătim într-un bol un mujdei mai lung adică apă, sare şi usturoi bine zdrobit completat cu mărarul bine tocat, şi când puiul este gata rumenit îl încercuim în tavă cu acest mujdei. Mai lăsăm 5 minute la cuptor şi oprim focul.

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Având un presentiment că atât ochiul, cât şi gura, se îndreaptă prioritar către pui, specific onest ca acesta se mănâncă atât ca în vechime, cu mâna, dar şi ca în modernitatea înconjurătoare, adică tot cu mâna.

Să fiţi bine!

pui la cuptor cu cartofi si sfecla rosie

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi, mujdei, pui, pui la cuptor, sfecla rosie, unt

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 13
  • Page 14
  • Page 15
  • Page 16
  • Page 17
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate