• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Fasole Lata cu Pui de Tara. Aromata cu Marar

June 24, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pofticios din fire şi vulnerabil la leguma ţărănească proaspătă, azi, în piaţă, am fost ispitit cu o fasole lata fragedă, ce plesnea de prospeţime când o rupeai între degete. Cum o găină de ţară era programată pentru supă, ispita a bine primită pentru felul doi: o mâncare de fasole lata proaspătă, cu sos de roşii, usturoiată şi parfumată cu mărar. După ce găina a fost bază pentru supă, am împreunat pulpele, pieptul şi aripile cu fasolea lată, rezultând un gust şi o aromă, ce sper să răzbată din fotografii şi să vă îndemne la cratiţă.

Fasole lata cu carne de pui 16

Necesar fasole lata cu pui

  • 3-4 pulpe de pui sau părţile cărnoase dintr-o găină, dacă situaţia este similară cu a mea
  • max 1 kg de fasole lata
  • 3 roşii cărnoase şi coapte
  • 2 cepe
  • 1 căpăţănă de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • piper, sare
  • ulei

Fasole lata cu carne de pui 15

Preparare

1. Spălăm bine fasolea lată şi îi tăiem capetele. Pentru că de obicei este mai lungă (sunt şi soiuri cu teaca scurtă) o tăiem jumătăţi sau sferturi, după cum place fiecăruia. Când se cumpăra, fasolea teci se verifică să nu fie bătrână şi să nu aibă cumva aţe. Când este proaspătă nu este prea elastică ci se rupe între degete cu o uşoară pocnitură. Punem fasolea la fiert în apă cu sare.

Fasole lata cu carne de pui 1

2. Grijim carnea de pui, o spălăm şi eventual tăiem pulpele întregi în două bucăţi. Încingem o tigaie şi rumenim pulpele pe ambele părţi. Dacă avem pasăre de ţară, carnea trebuie fiartă înainte pentru că, altfel, va fi tare. După cum am spus, carnea folosită de mine a contribuit la supă. După ce rumenim pulpele, le lăsăm deoparte, să aştepte, într-o farfurie.

3. În uleiul în care am călit carnea punem cele două cepe, tocate mărunt. Nu pierdem acel ulei pentru că este plin de gust. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat, să-l ia uleiul încins şi să-i valorifice aroma. Dăm şi un praf de sare.

Fasole lata cu carne de pui 2

4. Decojim (le scufundăm în apă fierbinte, eventual în cea în care fierbem tecile de fasole) roşiile şi le tăiem felii. Eu am ales să le tai felii şi nu cubuleţe pentru că am vrut să simt, cât de cât, în mâncare textura roşiei. După ce ceapa a devenit sticloasă adăugăm şi roşiile. Amestecăm şi lăsăm două minute să lase roşiile zeamă.

Fasole lata cu carne de pui 3

5. Fasolea lată nu o fierbem excesiv ci cât să se înmoaie mediu şi să-şi păstreze fermitatea. Adăugăm fasolea lată fiartă peste sosul format. Amestecăm şi punem jumătate din legătura de mărar tocată.

Fasole lata cu carne de pui 5

6. Aşezăm carnea rumenită peste fasolea teci şi punem două polonice de supă sau din zeama în care a fiert fasolea. Punem un capac şi lăsăm să mai fiarbă încet până scade şi se formează sosul, mai subţire sau mai gros, după cum ne convine.

Fasole lata cu carne de pui 6

7. Curăţăm căpăţâna de usturoi, zdrobim căţeii, îi frecăm cu puţină sare şi preparăm cu puţină apă un mujdei simplu. Usturoiul este din cel românesc, nou, fără multă vlagă. Pentru asta am pus o căpăţână. Fiecare poate pune după cum ştie că mănâncă de usturoiat. Când mâncarea este scăzută adăugăm mujdeiul şi mai ţinem 2 minute la foc mic.

Fasole lata cu carne de pui 7

Oprim focul şi aromăm cu restul de mărar tocat.  Punem capac pe cratiţă şi lăsăm 10 minute să se odihnească.

Să fiţi bine!

Fasole lata cu carne de pui 8

Fasole lata cu carne de pui 9

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: fasole lata, gaina de tara, marar, rosii

Paste cu bacon, ciuperci şi roşii cherry

June 23, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deşi îmi plac pastele, nu le prepar decât atunci când îmi solicită copii, ce le agreează în mod deosebit, şi atunci când nu am timp sau pur şi simplu nu am chef de stat prea mult în bucătărie. Mai toate reţetele de paste sunt simplu de preparat şi neconsumatoare de timp, fiind în acelaşi timp suficient de săţioase astfel încât să nu ai surpriza ca peste o jumătate de oră să strige cineva că îi e foame (cum păţesc uneori cu copii, la puţin timp după ce s-au ridicat de la masă). Preferatele mele, ca rapiditate de preparare şi gust, sunt aceste paste cu bacon şi ciuperci, cărora, atunci când le prepar special pentru mine, le dau puţin ardei iute şi  mai mult usturoi.

Paste cu bacon si ciuperci 13

Paste cu bacon si ciuperci

  • 250 paste penne
  • 150 bacon
  • 5 ciuperci – cca 200 gr
  • 400 gr rosii cherry / 3-4 roşii coapte şi zemoase
  • puţin ardei iute
  • 3-4 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde
  • piper, sare
  • ulei

Paste cu bacon si ciuperci 14

Preparare:

1. Punem ceva mai multă apă la fiert ( pastele se fierb în apă mai multă) cu o lingură cu sare. Adăugăm pastele în apa fierbinte şi le fierbem al dente.

Paste cu bacon si ciuperci 1

2. Tăiem felii subţiri baconul şi ciupercile, curăţate în prealabil cu un prosop curat.

Paste cu bacon si ciuperci 3

Roşiile cherry le spălăm şi le înjumătăţim. Dacă folosim roşii mari le curăţam de coajă (le scufundam în apă fierbinte) şi apoi le tăiem cubuleţe. Vara optez pentru roşii proaspete, coapte şi zemoase, pe când iarna aleg să folosesc roşii cubuleţe  la conservă.

3. Încingem o tigaie cu două linguri de ulei şi călim baconul.

Paste cu bacon si ciuperci 4

Adăugăm feliile de ciuperci şi amestecăm constant până ce acestea se călesc.

Paste cu bacon si ciuperci 5

Punem roşiile cherry înjumătăţite, dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm şi aşteptăm să lase roşiile ceva zeamă.

Paste cu bacon si ciuperci 7

Mărunţim ardeiul iute şi usturoiul şi le punem în tigaie.

Paste cu bacon si ciuperci 8

Luăm cu o paletă pastele fierte al dente şi le punem în tigaie peste sosul format. Amestecăm uşor şi mai lăsăm 2-3 minute pe foc să cuprindă sosul pastele.

Paste cu bacon si ciuperci 9

Tocăm pătrunjelul verde şi aromăm pastele.

Paste cu bacon si ciuperci 10

Amestecăm şi oprim focul. Aceasta-i cea mai simplă variantă ce o prepar eu. Uneori mai adaug o ceapă şi un ardei gras, ce le călesc odată cu baconul. Se poate adăuga puţin parmezan sau caşcaval ras în farfurie când se mănâncă. 

Să fiţi bine!

Paste cu bacon si ciuperci 11

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bacon, ciuperci, paste, penne, rosii cherry

Gustare cu salata, dovlecei usturoiati si gratar

June 16, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă,  de obicei, cei mai mulţi ne limităm a mânca spanacul gătit în diverse reţete, în jumătatea acesta de an, eu am folosit mai mult ca oricând spanacul proaspăt în diverse salate, combinat cu multe alte verziuri locale, cum ar fi: macriş, lobodă, leurdă, salată verde. La fel am procedat şi cu loboda roşie, pe care mă mărginisem până acum să o reduc, ca participare, numai la tradiţionala ciorbă de lobodă. Aşa că, abundenţa diverselor frunze comestibile în pieţe dar şi dorinţa de a creşte participarea acestei flore, zic eu, binefăcătoare pentru sănătate, m-a făcut să integrez spanacul, loboda, ştevia, etc în diverse meniuri, mai mult sau mai puţin lucrate. Gustări, salate sau mâncăruri, unele în baza unor combinaţii ceva mai ieşite din tipicul nostru culinar, mi-au întărit convingerea că aceste plante, atât de comune pentru noi, au mai mult de oferit în bucătărie.  Azi, am improvizat o gustare pe bază de spanac, macriş şi lobodă roşie prospătă, dovlecei la grătar usturoiaţi şi ceva cărniţă la grill.

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 12

Ingrediente gustare improvizată

  • 2 legături spanac tânăr
  • 2 legături macriş
  • 1-2 legături lobodă roşie
  • 3 dovlecei
  • 3-4 căţei de usturoi
  • carne pentru grill – porc, pasare sau chiar fileuri de peşte
  • 1 legătură pătrunjel
  • ulei măsline, oţet mai puţin tare
  • cimbru, piper, sare

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 9

Preparare

1. Înlăturăm codiţele la frunzele de spanac, macriş şi lobodă şi le spălă. Le lăsăm să se scurgă bine de apă. Cantităţile sunt orientative, în sensul că se pot modifica după cum doreşte fiecare. Dacă cumva, există convingerea că loboda roşie nu merge mâncată proaspătă, adică negătită, trebuie renunţat la această convingere şi vă asigur că loboda roşie, atâta vreme cât este prospătă şi tânără, merge excelent în salate. Pregătim un dressing clasic din 3 linguri ulei măsline, 1 lingură oţet, sare şi piper prospăt măcinat. În loc de oţet putem folosi lămâia.  “Bătem” dressingul cu o furculiţă până devine albicios, netransparent (adică devine suspensie) şi îl punem peste frunzele noastre, amestecate în prealabil într-un bol. Amestecăm uşor cu două linguri, pentru ca dressingul să îmbrace bine verziturile.

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 3

2. În paralel, spălăm dovleceii şi îi tăiem felii de cca. o jumătate de cm. Nu este cazul să îi decojim, deoarece coaja “îi ţine” şi ne ajută să nu se destrame pe grill. Punem feliile într-un bol şi le aromăm şi condimentăm cu puţin cimbru şi piper. Adăugăm 1-2 linguri de ulei şi le amestecăm cu mâna să le cuprindă uleiul şi condimentele.

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 1

Încingem grill-ul şi în 1-2-3 runde coacem toate feliile de dovlecei. Pe măsură ce se coc le punem într-un bol. Zdrobim căţeii de usturoi cu presa, îi frecăm cu sare şi puţin ulei şi punem 1-2 linguri de oţet. Tocăm mărunt pătrunjelul proaspăt. Punem dressingul usturoiat şi pătrunjelul tocat peste dovleceii copţi şi amestecăm uşor să nu-i fărâmiţăm. Singurul criteriu în ce priveşte cantităţile folosite este propiul gust. Gustăm şi mai putem adăuga după nevoie usturoi, oţet, piper sau sare.

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 2

3. Pe grill-ul eliberat de feliile de dovlecei punem carne, după cum apreciem, porc, piept pui, file peşte. Carnea o putem prelucra înainte la fel cum am procedat cu feliile de dovlecel.

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 4

Carnea se face repede, aşa că pregătim farfuria sau farfuriile, punând ca bază salata de spanac, macriş şi lolobodă roşie, iar peste, în mijloc, dovlecei usturoiaţi. Când este carnea gata, o adăugăm pe farfurie şi trecem la fapte. Pentru că îmi place iuţeala, am adăugat câteva rondele de ardei iute în propia-mi farfurie.

Să fiţi bine!

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 11

Gustare cu salata, dovlecei si gratar 8

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de porc, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: dovlecei, gratar, loboda, macris, spanac

Hamsii cu Orez, Rosii Cherry si Ardei Gras

June 11, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întotdeauna peştele mic, uşor sărat, a făcut casă bună cu orezul, că a fost preparat la tigaie sau la cuptor. Gustul şi aroma specifică peştelui dă o valoare deosebită consistenţei orezului, fapt materializat în sudul dunărean în reţeta cu valenţe tradiţionale de obleţi pe orez. Astfel, pentru că îmi plac mult peştii mici – pe care îi mănânc “cu totul” -, aleg uneori să prepar această reţetă simplă de hamsii cu orez, care nu cere timp mult şi care, zic eu, pentru cei ce apreciază astfel de peşte, poate fi o încântare. De regulă, aleg să prepar hamsii mai puţin săraţi, ce se găsesc congelaţi în supermarket. Hamsii mai săraţi, ce se găsesc mai tot timpul la pescării, trebuie desăraţi în apă rece, scurşi bine şi apoi folosiţi în mâncăruri, inclusiv cu orez, sau salate.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 9

Necesar hamsii cu orez

  • 200 orez
  • 2 pumni de hamsii
  • 1 ardei gras roşu
  • 7-8 roşii cherry sau două roşii obişnuite
  • 1 ceapă mare
  • 1 căţel usturoi
  • puţin ardei iute (opţional)
  • piper, sare
  • pătrunjel verde

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 12

Preparare

1. Curăţăm ceapa şi o tăiem mediu. Încingem o tigaie cu 2-3 linguri de ulei şi călim ceapa. Tăiem fideluţă ardeiul gras şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat. Călim sumar şi ardeiul.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 1

2. Spălăm bine orezul şi îl punem în tigaie împreună cu căţelul de usturoi mărunţit şi puţin ardei iute tocat mărunt.  Amestecăm şi punem apă, dublu măsurii de orez. Lăsăm ca orezul să absoarbă apa.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 4

3. Roşiile cherry le tăiem jumătăţi şi le punem peste orez împreună cu pătrunjelul tocat. Mai adăugăm puţină apă, aproximativ cât o măsură de orez (pentru ca un orezul să fie bine făcut se pun trei măsuri de apă la una de orez).

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 5

Amestecăm uşor şi lăsăm ca orezul să absoarbă zeama.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 6

4. Spre final adăugăm hamsii şi amestecăm uşor să nu se fărâmiţeze peştii.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 8

Punem un capac pe tigaie şi mai lăsăm 3-4 minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este nevoie.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 7

Când se mănâncă se mai aromează cu pătrunjel proaspăt. Este bun atât cald cât şi rece.

Să fiţi bine!

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 11

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei gras, hamsii, orez, rosii cherry

Mazare cu orez “rizi-bizi”

June 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Şi eu, probabil ca mulţi alţii care s-au lovit de acest rizi-bizi, m-am întrebat care este provenienţa termenului. Nu am găsit un răspuns satisfăcător privind denumirea de rizi-bizi, dar pot spune că este destul de veche, din prima jumătate a secolului trecut, poate chiar mai devreme. În fine, referitor la reţetă, putem vorbi de o garnitură de mazare cu orez rizi-bizi sau de o mâncărică singulară, eventual de post, dacă dorim. Se prepară foarte simplu şi repede, iar mazărea nouă, proaspătă, a apărut în piaţă, aşa că îi facem de încercare reţetei. Recomandat, de obicei, a se mânca cu unt sau cu caşcaval, eu am ales, după pofta mea, să o mănânc cu brânză rasă.

mazare cu orez rizi-bizi 10

Necesar mazare cu orez rizi-bizi

  • 400 – 500 gr mazăre
  • 150-200 orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei kapia roşu
  • 1 linguri de unt
  • brânză de oaie

mazare cu orez rizi-bizi 1

Preparare

1. Punem mazărea la fiert în apă cu sare. După ce fierbe o trecem pe sub jet de apă rece să îi înviorăm culoarea verde. Păstrăm apa în care am fiert mazărea.

2. Curăţim ceapa şi o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, topim untul şi călim ceapa în el. Tăiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper.

mazare cu orez rizi-bizi 3

3. Spălăm orezul şi îl punem peste călitura de ceapă şi ardei.

mazare cu orez rizi-bizi 4

Amestecăm 30 de secunde şi înecăm totul cu apă fierbinte din oala în care am fiert mazărea. Punem trei măsuri de apă la una de orez. Eu am folosit polonicul, adică la un polonic orez am pus trei polonice de zeamă. Lăsăm să fiarbă domol, la foc mic, până ce orezul se umflă. Gustăm şi dacă nu suntem mulţumiţi de textura orezului mai putem adăuga zeamă.

mazare cu orez rizi-bizi 5

 

4. Spre final adăugăm mazărea fiartă. Amestecăm şi mai ţinem câteva minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

mazare cu orez rizi-bizi 6

Mazărea cu orez rizi-bizi se mânâncă caldă, cu caşcaval ras sau, aşa cum am ales eu să o mănânc, cu brânză rasă.

Să fiţi bine!

mazare cu orez rizi-bizi 9

mazare cu orez rizi-bizi 12

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei rosu, branza, mazare, orez

Cartofi Noi cu Marar si Branza Telemea

May 28, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Un platou mare cu cartofi noi cu marar şi branză rasă, aşezat în mijlocul mesei pentru a se servi fiecare, poate constitui o garnitura excelentă, apreciată lângă orice fel de carne. Am încredere că sunt suficiente argumente în favoarea gustului şi prezentării unor cartofi noi rumeni, aromaţi cu cimbru şi mărar, peste care s-a topit brânza şi care s-au asezonat cu ceapă sau usturoi verde. Se prepară foarte simplu şi aduşi la masă aburind, vor fi un deliciu pentru meseni.

cartofi noi cu marar si branza 3

Necesar cartofi noi cu marar si branza

  • 1 kg cartofi noi micuţi
  • 300 gr brânză telemea
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • 2 fire de usturoi sau ceapă verde
  • cimbru uscat, piper, sare
  • ulei

cartofi noi cu marar si branza 10

Preparare

1. Spălăm bine cartofii. Este bine ca aceştia să fie proaspeţi şi cum sunt noi, coaja nu este obligatoriu a fi curăţată. Spălarea este suficientă şi prin coacere, coaja va deveni crocantă. Dacă consideraţi necesară, din diverse motive, curăţarea cartofilor, o puteţi face. Îi punem într-o tavă, punem 2-3 linguri de ulei şi presărăm peste ei sare, cimbru şi piper. Îi amestecăm cu mâna să-i cuprindă uleiul şi condimentele.

cartofi noi cu marar si branza 1

Băgăm tava la cuptor să se coacă cartofii. Din când în când, deschidem cuptorul şi agităm puţin tava să ma răscolim oleacă cartofii. Când sunt rumeniţi, îi încercăm cu o furculiţă dacă s-au pătruns şi au devenit pufoşi.

cartofi noi cu marar si branza 2

2. Scoatem cartofii pe un platou sau farfurie mai largă şi presărăm peste ei mărarul tocat. Răzuim peste ei brânza telemea. Tăiem rondele usturoiul sau ceapa verde şi presărăm rondele peste brânză. Cartofii trebuie să fie fierbinţi când răzuim brânza pentru ca aceasta să se topească.

cartofi noi cu marar si branza 4

Se acoperă farfuria cu cartofii fierbinţi cu o alta farfurie pentru a ajuta branza să se topescă. Serviti pe post de garnintură sau ca o gustare, aceşti cartofi noi cu marar si branză se mănâncă şi sunt delicioşi calzi.

Să fiţi bine!

cartofi noi cu marar si branza 8

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi noi, garnitura

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Page 15
  • Page 16
  • Page 17
  • Page 18
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate