• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu branza

Bruschette cu Ciuperci si Salata Salsa

July 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Intrate de curând în meniul nostru, bruschettele au câştigat rapid teren şi aprecieri atât pentru gust, dar şi pentru uşurinţa şi rapiditatea cu care se prepară. Aperitiv specific Italiei, a apărut ca o modalitate de valorificare a pâinii uscate. Genul asta de preparat este foarte versatil pentru că practic, pe o felie de pâine prăjită, poţi pune multe. Prin urmare am preparat bruschette cu ciuperci şi le-am însoţit cu o salată salsa, o combinaţie gustoasă şi care nu cere prea mult timp.

Bruschette cu ciuperci si salata salsa

Necesar orientativ bruschette cu ciuperci:

  • 4-5 ciuperci
  • 3-4 felii de pâine
  • unt
  • 2 căţei de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • piper, sare

Bruschette cu ciuperci

Necesar orientativ salată salsa:

  • 3 roşii
  • 1 castravete
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei iute
  • 1 căţel de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt
  • zeamă de lămăie
  • piper, sare

salata salsa

Preparare:

1. Tăiem roşiile, castravetele, ardeiul gras cubuleţe şi mărunţim bine ceapa. Ardeiul iute îl tăiem rondele sau îl mărunţim. Preparăm un dressing din 3 părţi ulei de măsline, o parte zeamă de lămâie (pentru cantităţile de mai sus am folosit o jumătate de lămâie), un praf de sare, unul de piper şi căţelul de usturoi dat pe răzătoare. Punem toate ingredientele într-un bol, adăugăm dressing-ul şi amestecăm bine. Ornăm şi aromăm din plin cu pătrunjel proaspăt. După gustul fiecăruia, se pot modifica cantităţile.

Bruschette cu ciuperci

2. Feliem ciupercile şi le rumenim în ulei de măsline, la foc mare. La final adăugăm cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi pătrunjelul tocat. Potrivim de sare şi piper, mai amestecăm o dată şi oprim focul. Cum se rumenesc ciupercile şi cum se produce reacţia Maillard am scris la ciuperci sote.

Bruschette cu ciuperci

3. Prăjim feliile de pâine şi aşa calde, le ungem cu unt şi le ” încărcăm” cu ciuperci. Asta-i tot! Bruschetta – de vară, preparat rapid şi cu mare trecere la apetit.

Să fiţi bine!

Bruschette cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, bruschette, ciuperci, rosii, salata, salsa

Coltunasi cu branza. Sau cu dulceata

February 25, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Grecii antici păstrau carnea pentru un timp mai lung, învelind-o în aluat. Cu timpul, pentru că-şi păstra suculenţa, au şi prăjit-o aşa, în aluat. Aceasta a fost plăcinta cu carne în forma ei primară şi antică şi de aici până la coltunasi nu a mai fost decât un pas. Cocheta îmbucătură din aluat umplut cu carne, brânză, dulceţuri sau legume, prezentă în mai toate bucătariile lumii, este cunoscută la noi tradiţional drept coltunasi şi pe alocuri, în nordul Moldovei, Bucovina, drept piroşcă. Dacă noi nu am acordat o atenţie prea mare colţunaşilor noştri, italienii au pus la loc de frunte ale lor “piroşti” şi le-au diversificat în ravioli – pătraţi, tortellini – rotunzi, canelloni – tuburi, lunnete – semilună şi cappelleti – pălărioară. Din cauza acestei atenţii pe care nu o acordăm alor noastre, fiind cu ochii aţintiţi la ravioli, întâlnim destul de des părerea cum că noi, românii, nu am avea bucătărie.

coltunasi cu branza

Ingrediente necesare coltunasi:

Pentru aluat:

  • 400 gr făină
  • 2 ouă
  • un pahar lapte
  • 2 linguri ulei
  • sare

Pentru umplutură:

  • 100 gr brânză dulce
  • 1 ou
  • zahăr vanilat
  • scorţişoară
  • coajă de lămâie rasă
  • dulceaţă

Pentru ornat coltunasi:

  • pesmet
  • unt
  • zahăr tos

colţunaşi cu dulceata

Preparare coltunasi:

Pentru prepararea aluatului pentu coltunasi, ţăranul nostru, în sărăcia lui, nu avea trebuinţă decât de făiană, apă şi sare, aceasta fiind baza. Azi adăugăm la aluat, după preferinţă şi obişnuinţă: unt, smântână, lapte, ulei, ouă sau diverse arome.

1. Am preparat aluatul în felul următor: am dat un praf de sare la 400 gr făină, am adăugat două ouă şi două linguri de ulei, am amestecat şi treptat am pus laptele căduţ până s-a putut încorporat toată făina.  Aluatul astfel format se frământă căteva minute până se omogenizează bine şi nu se mai lipeşte de mână ( dacă este nevoie se mai presară făină). Se lasă 20 minute să se odihnească.

aluat pentru coltunasi

2. Brânza pasată am amestecat-o cu un ou, cu un praf de scărţişoară, un plic de zahăr vanilat şi coajă rasă de lămâie.

 branza pentru colţunaşi

3. Jumătate din colţunaşi i-am umplut cu dulceaţă şi deoarece îmi place foarte mult dulceaţa de fructe de pădure am ales să prepar ad hoc această dulceaţă. Binenţeles că fiecare poate folosi ce dulceaţă doreşte. Procedura: am pus o ceaşcă cu zahăr în tigaia încinsă,  să se topească; am adăugat 150 gr fructe de pădure congelate ( se găsesc în supermarket-uri şi sunt destul de ieftine); am completat cu două felii de portocală tăiate cubuleţe mici, cu tot cu coajă; am dat un praf de scorţişoară; am adăugat o jumătate de ceaşcă cu apă şi am lăsat să fiarbă încet 20 minute până s-a evaporat apa şi a căpătat consistenţă dulceaţa.

dulceaţa pentru coltunasi

4. Întindem aluatul cu sucitorul şi formăm o foaie subţire din care decupăm cercuri cu un pahar.  Punem în mijlocul fiecărui cerc, cu o linguriţă, dulceaţă sau branză, îndoim aluatul, obţinând o semilună şi presăm marginile cu o furculiţă pentru a se lipi. Atenţie, odată formaţi colţunaşii să nu se aşeze unii peste alţii pentru că se vor lipi.

coltunasi cu branza

coltunasi cu dulceata

5. Punem o oală cu apă pe foc şi când începe fierberea se adaugă colţunaşii să fiarbă 10 minute. Din 400 gr făină se vor obţine destul de mulţi colţunaşi astfel încât este necesară fierberea în tranşe, deoarece se pot lipi sau fărâmiţa dacă sunt fierţi toţi odată. În momentul în care sunt puşi în apa fierbinte, se depun pe fundul oalei şi trebuie amestecat încet cu o lingură de lemn pentru a nu se lipi de oală. Treptat apa reîncepe să fiarbă şi colţunaşii se ridică, încet la suprafaţă. Îi luăm cu o paletă şi îi punem într-o strecurătore mare să se scurga 2 minute, după care îi punem pe un platou.

Se fierb coltunasi

6. Am topit untul în tigaie şi am presărat pesmet până a fost absorbit. Acest pesmet cu unt l-am presărat peste colţunaşi. Mai putem presăra peste ei zahăr tos sau îi putem da prin unt topit şi apoi prin pesmet cu zahăr.

coltunasi

Se mănâncă calzi. Putem prepara coltunasi cu umplutură de carne, ciuperci sau legume şi pot fi serviţi cu sos de roşii.

Să fiţi sănătoşi!

coltunasi cu gem

 coltunasi

Filed Under: Categorii retete, Retete aluaturi, Retete cu branza, Retete desert, Retete din Moldova Tagged With: chiroste, coltunasi, coltunasi cu branza, coltunasi cu dulceata, coltunasi moldovenesti, piroste, ravioli

Placinta turceasca. Gozleme cu branză

January 26, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Gozleme este placinta turceasca traditionala preparabilă cu o umplutură foarte variată: spanac, brânză, ouă, carne tocată, ciuperci, fructe de mare, cartofi şi foarte lesne de preparat, atât la banuţi cât şi la timp. Plăcintele astea se mai numesc şi crepes turceşti cu trimitere la cunoscutele clătite franţuzeşti ce de asemenea, suportă nenumărate umpluturi. Bunicile turcoaice fac gozleme pentru nepoţi aşa cum făceau şi poate mai fac bunicile noastre  gogoşi pentru noi. Pentru plăcinta asta, turci au nişte foi speciale numite yufka ce se pot găsi şi la noi în magazinele cu specific turcesc, dacă aveţi în oraş. Eu nu am, aşa că am folosit foi de plăcintă Bella, ce sunt foarte asemănătoare cu yufka şi se găsesc peste tot.

placinta turceasca cu branza

Ingrediente necesare placinta turceasca gozleme:

  • brânză de vaci, telemea sau altă brânză care se poate răzui sau face pastă
  • 1 pachet foi plăcintă subţiri Bella
  • o legătură mărar
  • un pahar mic lapte

Preparare:

Am pasat brânza cu o furculiţă şi am amestecat-o cu mărarul tocat. Poate fi brânză dulce sau sărată. Dacă este tare, daţi brânza pe răzătoare.

Placinta turceasca cu branza, gozleme
Se amestecă mărarul cu branza

Se întinde o foaie subţire pe masa de lucru şi se umezeşte puţin şi uniform cu lapte ajutându-ne de o pensulă (dacă este prea mult lapte foaia se înmoaie şi rupe). Se întâmplă ca în pachetele cu foi de plăcintă unele foi să nu fie într-o stare prea bună caz în care puneţi două foi, una peste alta.

placinta turceasca cu branza

 Se presară brânza sau se pune din loc în loc crema de brânză cu verdeaţă.

placinta turceasca cu branza gozleme

Se împacheteză asemeni plăcintelor macedonene, sub forma unui paralelipiped (foto). La fiecare împăturire se umezeşte marginea foii pentru a se lipi de parte peste care se îndoaie foaia (asemeni unui plic).

placinta turceasca cu branza

Dacă aţi folosit cremă de brânză după prima împăturire presaţi puţin să se întindă brânza.

placinta turceasca cu branza

Încingem o tigaie unsă cu puţin ulei şi le coacem la foc mediu, pe ambele părţi, până se rumenesc. Dacă se doreşte înlăturarea uleiului, se pot coace şi fără să ungem tigaia cu ulei.

Placinta turceasca cu branza gozleme

Sunt delicioase, seamănă cu placinta macedonia şi după cum se vede se prepară foarte simplu şi repede.

Să fiţi sănătoşi!

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete aluaturi, Retete cu branza, Retete desert, Retete simple Tagged With: branza, gozleme, placinta, placinta macedonia, placinta turceasca

Bulz orasenesc. Preparat in trendul zilei

November 9, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

I-am spus bulz orasenesc, preparat în trendul zilei, pentru că este mai aproape de preparatul ce se serveşte azi drept bulz şi departe de cocoloşul de mămăligă tărănesc, umplut cu brânză de burduf, ce se mănâncă la stânele naţionale şi care este adevaratul bulz (ardelenesc sau moldovenesc) sau urs de mămăligă. Pofta a venit, amintindu-mi de anii copilăriei petrecuţi la bunici, la ţară, când, nerăbdători să ne întoarcem la joacă, pe uliţă, nu aveam răbdarea să stăm la masă şi luam în fugă mămăligă cu brânză, le amestecam şi făceam o papară ce o mâncam tot în fugă, justificând astfel bunicii că am mâncat. Am însoţit mămăliga şi brănza de oaie, cu carnaţi, kaizer şi ou, având astfel motiv să vă invit la masă.

Bulz ciobanesc

Ingrediente necesare bulz orasenesc:

  • 500 gr cârnaţi
  • 500 gr kaizer sau costiţă, şuncă, pastramă
  • 200 gr brânză de oaie
  • 1 ou
  • 200 gr mălai
  • sare, ulei pentru prăjit

Bulz  ciobanesc- rumenim cârnaţii şi kaizerul

Preparare bulz orasenesc:

1. Kaizerul şi cârnaţii se tăie îmbucături şi se rumenesc într-o tigaie încinsă. Se pun intr-un vas şi se lasă în aşteptare.

2. Într-un ceaun se pun trei cănii de apă, se dă un praf de sare şi unul de mălai. Aşteptăm să dea în clocot, praful de mălai să se umfle şi să facă spumă moment în care punem în mijlocul ceaunului o cană de mălai. Lăsăm să fiarbă la foc potrivit astfel încăt apa în fierbere să înghită încet din mălaiul aflat în mijloc. După 7-10 minute începem să mestecăm continuu cu făcăleţul sau cu o lingură de lemn solidă. Mestecăm bine să nu facă cocoloaşe şi mălaiul să încorporeze apă astfel încăt să devină pastoasă. Dacă o doriţi mai tare o mestecaţi mai mult, dar trebuie să ţineţi cont că se va mai întări pe măsură ce se răceşte. Dacă preparaţi mămăliga într-o oală mai mică s-ar putea să fiţi nevoiţi (depinde de oală) să începeţi mestecarea mai repede pentru a evita prinderea de oală.

Bulz  ciobanesc

Pentru estetică, la acest bulz mămăliga se ia de pe foc ceva mai moale, se pune de ex. într-o strachină sau castronel să-i dea formă şi apoi se răstoarnă în mijlocul farfuriei sau platoului ţărănesc (foto).

Bulz ciobanesc

În jurul mămăligii răsturnate pe platou punem kaizerul şi cârnaţii rumeniţi.

Bulz ciobanesc

Pregătim rapid un ou prăjit şi-l aşezăm pe mămăligă. Peste ou adăugăm brânza rasă sau fărâmiţată, funcţie de ce brânză avem în dotare.

Bulz ciobanesc

Este important ca toată operaţiunea să se încheie cât mămăliga este încă caldă pentru ca aceasta să se armonizeze bine cu brânza. Pe baza de mamaligă poate vă tentează şi un cocârţău oltenesc, preparat de vatră bătrânească.

Să fiţi bine!

Bulz ciobanesc

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: branza, bulz, bulz ardelenesc, carnati, kaizer, mamaliga

Chiftele de Dovlecei si Branza Feta Servite cu Tzatziki

September 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceste chiftele de dovlecei şi feta sunt specifice Greciei fiind cunoscute sub denumirea de kolokithokeftedes. Kolokitho înseamna dovlecel si keftedes, dupa cum v-aţi dat seama, chiftea. Originile acestei reţete sunt cretane.

Chiftele de dovlecei si feta

Ingrediente necesare chiftele de dovlecei si feta:

  • 1 kg dovlecei
  • 150 gr feta ( se poate folosi şi telemea sau brânzeturi afumate)
  • 1 ceapă ( sau 1 legătură ceapă verde)
  • 1 ou
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 5-6 frunze de mentă proaspătă
  • pesmet, făina
  • piper măcinat, sare, ulei pentru prăjit
Chiftele de dovlecei - Razuim dovleceii pe razatoarea mare
Dam dovleceii pe razatoarea mare

Preparare:

1. Se curăţă dovleceii de coajă şi se dau pe răzătoarea mare dar fără a răzui şi mijlocul dovlecelului, cu seminţe. Se pun într-o strecurătoare mare, se dă un praf de sare şi se lasă 10 minute să lase apă. După 10 minute se storc bine, de câteva ori, pentru ca vor pierde multă apă.

2. Se pun dovleceii storşi într-un castron şi se amestecă cu brânză feta fărâmiţată, ceapa data pe răzătoare sau tocată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, pătrunjelul şi mărarul tocat. Tocăm mărunt şi frunzele de mentă şi le amestecăm în compoziţie. Nu punem frunze de mentă întregi deoarece au un gust prea puternic şi intens. Se adaugă oul, se condimentează cu piper proaspăt măcinat şi se amestecă bine să se omogenizeze.

Compozitie chiftele de dovlecei si feta
Dovlecei, feta, ceapa, usturoi. marar, patrunjel, menta, ou si piper

Adăugăm treptat, câte o lingură de pesmet şi amestecăm până constatăm că putem da formă chiftelelor, bile sau plate, după cum dorim. Nu depăşim măsura cu pesmetul ci ne limităm la 2-3 linguri, pentru că oricum le dăm prin faină şi ajută şi asta la formare. Lăsăm 10 minute să se odihnească şi să lăsăm timp pesmetului să aboarbă din lichidele amestecului pentru chiftele.

Chiftele de dovlecei si feta cu tzatziki

3. Punem într-o farfurioară o mână de făină. Modelăm chiftelele, le dăm prin făină şi le punem în uleiul încins. Suntem cu ochii pe tigaie pentru că se rumenesc destul de repede. Va trebui sa punem ceva mai mult ulei în tigaie pentru a se rumenii chiftelele uniform. Dacă doriţi să evitaţi uleiul, aceste chiftele se pot rumeni şi la cuptor. O dată rumenite, le luăm cu paleta şi le punem pe o farfurie largă unde am pus în prealabil un prosop de hârtie sau şerveţele pentru a absorbi uleiul în exces.

Chiftelele de dovlecei şi feta se servesc calde, cu tzatziki, o alta specialitate greceasca sau cu salata.

Sa fiţi bine!

Chiftele de dovlecei si feta

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: chiftele, dovlecei, feta, Grecia, menta

Cartofi cu branza la cuptor

July 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Imi plac fierbinti, condimentati si putin zemosi, nu uscati. Se prepara repede, sunt satiosi, te salveaza cand apare “nu stiu ce sa mai gatesc” si rar gasesti persoane care sa spuna “nu-mi plac”. Acesea fiind spuse sa trecem la cartofi cu branza la cuptor.

cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente necesare – cartofi cu branza la cuptor :

  • 1 kg cartofi
  • 300 gr branza
  • 300 gr sunca
  • 5 oua
  • 200 gr. smantana
  • 100 gr unt
  • boia, sare

Preparare:

Fierbem in coaja cartofii pana cand intra furculita in ei dar nu foarte mult sa nu se faramiteze la feliere. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja dupa care ii taiem felii de cca. 0,5-1 cm. Ungem un vas de jena ( se poate folosi si o cratita obisnuita) cu unt si aranjam feliile de cartofi astfel incat sa formam un prim pat de cartofi.

Radem prin razatoarea mare branza peste primul pat de cartofi. Am preparat cu branza de oaie, dar se poate folosi orice fel de branza, fie ca merge sau nu data pe razatoare. Daca este branza mai moale o faramitam cu mana si o punem peste cartofi, in tava.

cartofi cu branza la cuptor
Se rade branza pe razatoarea mare

Feliem sunca si adaugam feliile de sunca peste branza formand un al treilea strat. Cu feliile de cartofi ramase formam un ultim strat, al patrulea. Peste acest ultim strat de cartofi imprastiem uniform untul ramas. Mai departe, in ce priveste smantana si ouale, avem doua variante :

  1. fie batem bine ouale, le  amestecam cu smantana si turnam uniform peste cartofi
  2. fie punem atat smantana cat si ouale separat peste cartofi
cartofi cu branza la cuptor
Batem ouale spuma si turnam uniform peste cartofi

Am ales sa pun intai smantana peste cartofi si la final, ouale batute bine. Am presarat peste oua putina boia, care poate fi dulce sau iute dupa cum prefera fiecare si am dat un praf de sare. Dam tava la cuptor pentru 15 -20 minute pana se rumeneste. Untul se va topi si va trece prin toate straturile. Cartofii cu branza se mananca calzi. Tot in aceasta linie se incadreaza si ouale coapte in cartofi.

Sa fiti bine!

cartofi cu branza la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, cartofi cu branza, cartofi cu sunca, oua, smantana, sunca

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate