• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Loboda, leurda si altele

Urzici cu Mamaliga Rumenita si Bacon Crocant

March 24, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cât încă nu a îmbătrânit urzica şi îşi oferă frăgezimea tinereţii lucrez săptămânal la coada tigăii, preparând câte o mâncare de urzici, pe care o chivernisesc după plăcerea şi inspiraţia de moment. De data asta, verdele de primăvară al urzicii l-am asociat cromatic şi culinar cu galbenul unei mămăligi rumenite în unt, tandem la care, pentru a nu mă dezice de carnivorul din mine, am găsit de cuvinţă să particip şi cu oleacă de bacon crocant. Aşa că, vă poftesc, pe cei iubitori de asemenea rod verde de primăvară, să încercaţi, pentru sănătate şi diversitate, urzici cu mamaliga si bacon.

Urzici cu mamaliga rumenita si bacon crocant (5)

Necesar ingrediente urzici cu mamaliga si bacon:

  • 500 gr urzici (4-5 pungi de la măicuţele din piaţă)
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de bulion
  • 5-6 căţei de usturoi
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • sare, piper, boia
  • 200 gr mălai – pentru mămăligă
  • 100 gr unt
  • 5-6 felii subţiri de bacon
  • ulei

Pentru început preparăm o mămăligă mai micuţă şi o lăsăm deoparte să se răcească.

Grijim urzicile trecându-le prin mână şi înlăturând eventualele beţe, fire de iarbă, sau alţi neinvitaţi la reţetă. De asemenea, dacă întâlnim la vârfurile de urzici, codiţe mai tari, tulpini mai bătrâne, le rupem şi aruncăm. Punem pe foc o oală cu 1,5-2 litri de apă. Când apa începe să fiarbă punem urzicile şi le fierbem-opărim pentru cca 5 minute. Le scoatem într-o strecurătoare mai mare şi le lăsăm să se scurgă. Păstrăm din apa verzuie în care au fiert. După ce se răcesc urzicile, le mărunţim bine pe tocător.

Urzici cu mamaliga rumenita si bacon crocant (3)

Încingem o tigaie cu o lingură de ulei şi călim ceapa tocată mărunt. Adăugăm bulionul, piper, sare şi un praf de boia. Când ceapa s-a înmuiat, punem urzicile bine mărunţite şi amestecăm omogen. Adăugăm un polonic din zeama în care le-am opărit anterior şi le lăsăm la foc mic, să bolborosescă uşor. După 5 minute adăugăm făina şi încă un polonic de zeamă. Amestecăm bine şi lăsăm să se gătescă făina şi să lege urzicile. Dacă mai consideraţi că mai trebuie, pentru cremozitate, mai puteţi adăuga făină. După ce scad şi au devenit o pastă tartinabilă, adăugăm usturoiul zdrobit, amestecăm şi mai ţinem două minute pe foc. În timpul preparari gustăm mâncarea şi completăm după gustul propiu cu sare, piper, sau usturoi, dacă vrem urzicile mai usturoiate.

Urzici cu mamaliga rumenita si bacon crocant (1)

Încingem o tigaie cu oleacă de ulei şi prăjim feliile de bacon. Când se vor răci, se vor întârii şi vor deveni crocante.

Între timp, mămăliga s-a răcit bine şi s-a întărit. Cu ajutorul unei furcuţiţe fărâmiţăm grosier, în bulgăraşi, mămăliga rece din ceaun. În aceiaşi tigaie în care am prăjit baconul (care lasă gust), adăugăm untul şi bulgăraşii de mămăligă. Amestecăm uşor şi lăsăm ca mămăliga să devină uşor crocantă şi rumenă. Practic, prăjim mămăliga în unt.

Lângă măncarea de urzici adăugăm bulgăraşii rumeni de mămăligă şi baconul crocant şi strigăm: La masă! Şi uite aşa ne-am îndeletnicit azi, spre bucuria firii de gurmand, cu preparatul acestor urzici cu mamaliga si bacon.

Să fiţi bine!

Urzici cu mamaliga rumenita si bacon crocant (2)

Urzici cu mamaliga rumenita si bacon crocant (6)

 

 

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: bacon, mamaliga, unt, urzici

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante

January 24, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (1)

Salata de broccoli si cartofi, consistenta si delicioasa, poate fi o variantă gustoasă de valorificare a energizantei legume verzi alături de hrănitorul cartof. Pentru sănătate și energie este bine să mâncăm cât mai mult verde crud sau ușor preparat. Broccoli, ca și alte legume, luat individual, poate fi considerat destul de fad, dar se dovedește un participant gustos la salate, piureuri sau diverse ghiveciuri. De exemplu, eu care am mare poftă și plăcere să mânănc urzici, găsesc broccoli, preparat piure cu usturoi și ulei de măsline, foarte apropiat de gustul urzicilor. Așa că, atunci când îmi aduc aminte de urzicile primăverii, apelez la broccoli. Pe lângă baza de cartofi și broccoli, am adus drept contributor la această salată și măslinele picante care, alături de răcoritorul gogoșar acru, dau mai multă prestață și stimulează pofta de mâncare. În concluzie, avem o salata de broccoli si cartofi, simplă, gustoasă și hrănitoare, de pus în mijlocul mesei de familie, la sfârșit de săptămînă.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (5)

Ingrediente necesare salata de broccoli si cartofi:

  • 1 broccoli mai mare
  • 4 cartofi roșii sau albi nefăinoși
  • 100 gr măsline picante
  • 3-4 bucăți de gogoșar în oțet
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper,
  • ulei de măsline
  • oțet sau o lămâie

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (7)

Spălăm cartofii și, fără ai curăța de coajă, îi punem într-o oală cu apă, la fiert. Cu ajutorul unui cuțit separăm buchețelele de broccoli. Broccoli trebuie gătit la aburi, să păstreze o textură fermă, al dente, și să nu-și piardă propietățile hrănitoare. Eu am pus buchețelele într-o strecurătoare mare, pe care am așezat-o deasupra oalei în care fierbeau cei patru cartofi. Astfel, aburul ce se ridică prin fierberea cartofilor va lovi în strecurătoare și va găti broccoli. Odată fierți cartofii, îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăța ușor de coajă, cu un risc mai mic de a se sfărâma. După ce îi curățăm de coajă îi tăiem cubulețe. Punem într-un bol buchețelele al dente de broccoli și cubulețețe de cartofi.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (8)

Măslinele picante, fără sâmburi, le tăiem mărunt, rondele, și le punem în bol.  De asemenea, tăiem cubulețe gogoșarul acru și îl adăugăm la salată. Într-un bol mai mic punem cca 100 ml ulei de măsline în care adăugăm o lingură de oțet sau zeama de la o lămâie (eu prefer la această salată oțetul), piperul proaspăt măcinat, un praf de sare și cățeii de usturoi zdrobiți cu presa. Bătem ușor cu o furculiță pentru a se amesteca toate aromele. Se va forma, după cum spune chimia, o suspensie, adică un amestec tulbure care va fi dressing-ul salatei noastre.

Punem acest dressing peste cartofi, broccoli, măsline și gogoșar. Amestecăm ușor cu două linguri, să punem în valoare dressing-ul, ce are datoria să învelească și să aromeze legumele. Asta-i salata de broccoli și cartofi căreia i-am făcut de petrecanie astăzi!

Bineînțeles, cantitățile folosite la dressing pot fi modificate după cum poftește fiecare – mai mult ulei, usturoi sau piper, după preferințe. Dacă nu agreați usturoiul, îl puteți scoate din rețetă și puteți introduce o ceapă, eventual roșie, tocată. 

Să fiți bine!

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (9)Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (4)

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu cartofi, Retete de salate, Retete simple Tagged With: broccoli, cartofi, gogosar, masline, salata

Salata de Telina, Ridichi Rosii si Mere Verzi

May 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de telina, ridichi si mere verzi, cu lamaie si ulei de masline

Sucul de țelină și țelina ca atare sunt recunoscute pentru beneficiile reale aduse sănătății, fiind recomandate de medicii ca a fi consumate regulat în cazul unor boli deloc ușoare. Puternic aromată și consistentă, țelina crudă are totuși un gust mai aspru, care îți dă o reținere în a o consuma-o în cantități suficiente încât să-și pună amprenta “sănătoasă”asupra organismului. Pentru mine, în salate, țelina face un tandem foarte bun cu mărul, în special mărul verde Granny Smith, al cărui gust acrișor echilibrează foarte bine gustul dulceag al țelinei. Această salata de telina, foarte simplă, vreau să v-o recomand astăzi! La cele două ingrediente, țelina și mărul, am adăugat ridichi roșii care vin cu un plus de gust mai vioi și ușor condimentat.

salata de telina, ridichi rosii si mere verzi

Necesar salata de telina cu mar si ridiche

  • 1 țelină
  • 1 măr verde
  • 4 ridichi roșii
  • ulei de măsline, lămâie, sare, piper

Prepararea salatei este clasică, cum nu se poate mai simplă. Curățăm țelina și o dăm pe o răzătoare mai mare. La fel procedăm și cu mărul verde, fără al curăța de coajă. Aceasta conține vitamine și oricum, prin răzuire, nu face decât să dea un plus de culoare verde, fără a afecta textura. Imediat ce dăm pe răzătoare mărul, tăiem lămâia și stoarcem puțină zeama peste măr pentru a nu-și schimba culoarea, prin oxidare. Ridichile le spălăm și le tăiem felii, cât se poate de subțiri. Într-un bol punem o lingură de ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper alb și un praf de sare. Amestecăm acest dressing și îl punem peste țelină, măr și ridiche, toate aflate într-un bol. Amestecăm cu ajutorul a două linguri și asta-i tot. O lăsăm, ca pe oricare salată, să stea 5-10 minute, să se amestece aromele și sucurile, pentru a se maturiza gustul.

Să fiți bine!

salata de telina crudă, ridichi rosii si mere verzi

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu fructe, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mere, salata de ridichi, telina

Tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

May 7, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Fiind vorba despre mămăligă, ai crede că prezența ei într-o tartă este o inițiativă autohtonă, pornită din imaginația vreunui mămăligar rebel. Ei bine, această credință ar fi falsă, deoarece ideea este de sorginte occidentală, vestul fiind, spre deosebire de noi, degrabă consumator de tot felul de tarte. Ori, având italianul polenta (mămăligă în italiană), s-a încumetat să-i găsească rostul și în diverse tarte. Astfel, limitați doar de imaginație, putem încredința unei tarte de mămăligă diverse tandemuri, cum ar fi: cârnați și linte, brânză și roșii, vinete și carne tocată, dovlecei și brânză și multe, multe altele. Azi, pentru că piețele sunt încă încărcate de spanac – și este bine să mâncăm cât mai mult verde -, vă poftesc la o tarta de mamaliga cu spanac și ciuperci. Asta așa, ca idee de cum să mai diriguim spanacul prin bucătărie…

Tarta de mamaliga cu cascaval ras si spanac

Necesar tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

  • 250-300 gr. mălai
  • 5-6 ciuperci
  • 2 mâini bune de spanac
  • 1 ceapă
  • un boț de cașcaval, cât să răzuim abundent deasupra
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Eu am folosit ceapă roșie pentru culoare, dar fiecare folosește ce ceapă dorește. Ciupercile le ștergem cu un prosop uscat și le tăiem sferturi. Încingem o tigaie, cu o lingură de ulei, și călim ceapa și ciupercile. Dăm un praf de sare și unul de piper. Înlăturăm codițele mai groase ale spanacului, dacă este cazul. Îl spălăm și îl scurgem bine de apă. Punem spanacul în tigaie, peste călitura de ceapă și ciuperci. Sub influența căldurii, spanacul va scădea destul de mult și repede. Amestecăm și luăm tigaia de pe foc.

Călim ceapa si ciupercile

Punem spanacul peste ceapa si ciuperci

Preparăm o mămăligă mai moale, care, mai apoi, să poată fi ușor așezată în forma pentru tartă. Cu ajutorul unei linguri umezite, formăm un pat de mămăligă în tava pentru tartă. Este suficient ca patul de mămăligă să fie gros de un deget. Peste mămăligă punem uniform, în strat, conținutul tigăii, respectiv amestecul de ceapă, ciuperci și spanac. Răzuim uniform, peste tartă, cașcavalul.

Pregatim patul de mamaliga pentru tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Spanac cu ciuperci si ceapa, peste mamaliga

Cascaval peste tarta de mamaliga

Dăm tarta de mamaliga la cuptor, pentru 10-15 minute, cât se topește cașcavalul și le leagă pe toate. Scoatem tarta de la cuptor și o lăsăm 5 minute să se răcorească, înainte de a o servi la masă. Este excelentă, atât caldă cât și rece, și vă invit să-i faceți de-ncercare cu încredere!

Să fiți bine!

Tarta de mamaliga cu spanac, ciuperci si cascaval

tarta cu spanac si ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cascaval, ciuperci, mamaliga, spanac

Bame cu orez si carne de curcan

April 30, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Până în urmă cu trei ani, indiferent de potecile bătute, bamele nu se întrupaseră deloc în calea mea, așa că nu am avut nici un prilej să ne cunoaștem. Știam, ca teorie, că țăranul le planta mai cu preocupare în trecut și că se mâncau oarecum frecvent, fiind apreciate și considerate o mâncare cu oarece tentă boierească. Ei bine, de vreo trei ani în piața centrală a orașului, s-a format un cartel din 2-3 măicuțe, care, implementând în practică trâmbițatele principii de competitivitate și sustenabilitate, cultivă și valorifică o mică producție de bame, ce rodesc în grădina din spatele casei. În altă parte nu le-am întâlnit și lor le datorez prezența bamelor în farfuria mea, spre a lor cunoaștere culinară.

Dacă anul trecut am făcut zicere despre mâncarea de bame cu carne de pui, azi încerc să vă captez oleacă atenția și pofta cu o garnitură de bame cu orez, peste care am rânduit niște fâșii de carne moale și delicată de curcan. Acesta a fost felu’ doi, pulpa de curcan fiind mai întâi fiartă bine într-o supă, curățată de carne și oleacă rumenită.

Bame cu orez si carne de curcan

Ingrediente bame cu orez si carne de curcan

  • 300 gr bame
  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 pulpă de curcan
  • sare, piper
  • 1 lingură de unt
  • 1 linguriță sos de soia
  • supă de pui sau legume
  • ulei

Bame cu orez . Garnitura la carne de curcan

În primul rând trebuie spus că bamele secretă un lichid lipicios și trebuie pregătite puțin înainte de preparare. Bamele folosite de mine la această rețetă erau deja curățate și congelate. Dacă doriți să aflați cum se pregătesc bamele înainte de prepararea efectivă, puteți afla acest lucru dând click pe reteta mancare de bame cu carne de pui.

Bame calite

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. O punem la călit într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Dăm un praf de sare peste ceapă pentru ca aceasta să elimine apă și să prevenim rumenirea excesivă. Când ceapa devine translucidă, adăugăm bamele. Bamele se înmoaie repede, așa că peste 2-3 minute adăugăm și orezul. Călim încă 2-3 minute și punem un polonic de supă. Eu am adăugat și o lingură de vegeta de casă (morcov, rădăcinoase, verdeață – uscate) dar acest lucru nu este neapărat necesar. Nu mai folosesc vegeta din comerț de câțiva ani. Când supa este absorbită, adăugăm încă un polonic și continuăm tot așa până când orezul este moale și pufos, dar totuși ferm. La o cană de orez folosim cca 3 cănii de supă. La final, adăugăm lingura de unt și dăm un praf de piper proaspăt măcinat, cu o aromă vioaie. Gustăm și potrivim de sare.

Garnitura de orez cu bame

Pulpa fiartă în prealabil în supă, se desface de carne în fâșii. Într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei, punem franjurii de carne și ardeiul gras roșu, tăiat cuburi. Le călim ușor, câteva minute, și adăugăm sosul de soia și încă o dată, puțin piper. Toată operațiunea durează 5 minute. Ardeiul lângă carne, va veni cu gust și aromă distinctă, completând foarte plăcut garnitura de bame și orez. Se servește carnea pe patul de bame cu orez.

Să fiți bine!

Mancare de bame cu orez si carne

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de curcan, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: bame, curcan, orez

Oua Incaierate cu Leurda. Cu Mamaliga Crocanta si Sunca Taraneasca

April 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spune o vorbă din bătrâni că este bine să mănânci mult verde pentru a avea picioare puternice și inimă rezistentă. Ne aliem și noi înțelepciunii populare și ne facem de lucru în bucătărie cu două legături de leurdă. Mai este puțin timp și o să-i dea floarea, așa că, dacă vrem să ne mai întărim picioarele și inima, acum este momentul, cât încă ne ofertează lelițele prin piețe. Plecând de la premisa matematică că bun adunat la bun ne aduce o dublă bucurie pentru sfânta gură, am purces cu râvnă la o gustoasă încăierare între leurdă, ouă, ciuperci, mămăligă și șuncă. Pentru mine aceste oua incaierate cu leurda trag obloanele peste sezonul de leurdă, urmând a ne găsi de lucru, la cratiță, cu alte bolbotine binefăcătoare organismului.

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 6

Necesar oua incaierate cu leurda

  • 2 legături de leurdă
  • 6 ouă
  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 jumătate ardei gras
  • 4-5 felii de șuncă
  • 2-3 castraveți murați
  • 400-500 gr mamaliga rece
  • 1 lingură de unt
  • piper, sare
  • ulei

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 12

Preparare

Mai înainte de toate, preparăm o mămăligă micuță dar vârtoasă. O lăsăm deoparte, să se răcească, până preparăm noi încăierarea.

Curățim și tocăm ceapa și ardeiul gras. Ștergem ciupercile cu un prosop curat și le tăiem felii. Încingem o tigaie cu o lingură de ulei și călim ceapa. Peste ceapa călită, adăugăm ardeiul cubulețe și ciupercile felii și le mai călim 3-4 minute, cât să-și lase ciupercile gustul. Asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Grijim și spălăm leurda, o scurgem de apă și o tăiem mai mare. Punem leurda peste toate cele călite, în tigaie, și amestecăm ușor. Spargem ouăle și le punem peste leurdă. Amestecăm să se încaiere bine toate ingredientele și să se prăjească ouăle. Luăm tigaia de pe foc și o lăsăm deoparte. Într-o altă tigaie, prăjim până se rumenesc feliile de șuncă, crestate în prealabil pentru a se desface frumos. Dacă nu avem șuncă tradițională putem folosi bacon sau piept de porc afumat și usturoiat (sunt produse diferite chiar dacă au la bază pieptul de porc).

În ce privește prăjitul mămăligi avem două variante: fie o prăjim în grăsimea rămasă de la șuncă, fie în unt, după cum se dorește. Fărâmițăm mămăliga (care s-a răcit și întărit) și o punem în tigaia încinsă. O prăjim până ce începe să capete o crustă crocantă și ușor rumenită. Mămăliga preparată astfel este excelentă. Am mai prezentat-o la rețeta de vițel cu ciuperci. 

Așezăm în farfurie un pat din mămăligă prăjită, iar peste acest pat punem o porție de oua incaierate cu leurda. Alături, în stânga și dreapta, așezăm șunca rumenă, ușor crocantă și castraveții murați (care au rol de mediere între îmbucături). Asta-i tot!

Să fiți bine!

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 1

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 2

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 3

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 4

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 11

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 7

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide Tagged With: ciuperci, leurda, mamaliga, oua, sunca

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 9
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate