• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Mancare de conopida si alte zarzavaturi

November 8, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am mai spus că nu mă dau în vânt după conopida gătită și că îmi place nespus în murături sau mâncată crudă, simplă sau în salate. Ei bine, după ce am descoperit că poate fi foarte gustoasă preparată asemeni musacalei, după o rețetă destul de simplă, mai veche și oarecum uitată, am reevaluat potențialul conopidei de a câștiga meseanul de partea ei. Azi, când prazul abundă în piețe, când vânăta și conopida noastră, sănătoase, de grădină, încă se mai prezintă pe tarabă vă propun o altă mancare de conopida, similară ca tehnică de preparare aceleiași musacale.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (13)

Necesar mancare de conopida si alte zarzavaturi

  • 400-500 gr carne tocată – la alegere – porc, vită, pui
  • 1 conopidă
  • 1 țelină potrivită
  • 1 praz
  • 2 ardei grași sau kapia
  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de bulion
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Tăiem cubulețe ardeiul kapia, vânăta și țelina. Mărunțim prazul și doi căței de usturoi.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (1)

Le punem pe toate într-o tigaie și călim sumar 2 minute. Le dăm puțină sare și piper proapăt măcinat, le luăm cu o lingură din tigaie și le punem în strat, într-o tavă sau vas ceramic sau de Jena. Apropo de sticla de Jena pe care o mai poți intalni pe internet scrisa de Yena sau Iena. Pe scurt: Denumirea vine de la orașul Jena unde germanul Otto Schott a inventat sticla termorezistentă prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita. Deci, corect este sticla de Jena. 

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (2)

2. Tocăm mărunt ceapa și o călim într-o tigaie încinsă. Adăugăm carnea tocată, condimentăm cu piper și sare, și amestecăm să se omogenizeze. După ce călim 5-6 minute la foc potrivit, adăugăm bulionul și pătrunjelul tocat.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (4)

Amestecăm, mai ținem câteva minute pe foc după care întindem uniform această compoziție peste stratul de legume, în tavă.

mancare de conopida 20

3. Cu ajutorul unui cuțit desfacem și tăiem conopida în buchețele micuțe. Punem aceste buchețele într-un vas cu apă, pe foc, și le firbem-opărim timp de 2 minute. După ce le-am opărit, le scoatem și le lăsăm să se scurgă. Formăm din buchețelele de conopidă, peste stratul de carne tocată călită, un alt strat uniform.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (6)

4. Din două linguri de bulion și 4 căței de usturoi preparăm un fel de mujdei țărănesc pe care îl punem cât de cât uniform peste conopidă.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (7)

Tăiem felii cele două roșii și tapetăm întreaga noastră lucrare. Dăm la cuptor vasul pentru cca 30 de minute. Când mâncarea se rumenește frumos, oprim focul.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (9)

PS. Aceasta mancare de conopida se poate prepara cu orice fel de carne, inclusiv tocată cubulețe din cuțit, nu neapărat tocată.

Să fiți bine!

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (16)

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, conopida, musaca, praz, vinete

Parjoale Ferchezuite In Sos Usturoiat De Rosii Cu Ciuperci

November 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pârjoala din Moldova este o surată mai lătăreață a chiftelei noastre cea de toate zilele, ce se poate înfățișa diferit ca urmare a mai multor rețete ce pot conține diverse cărnuri, ouă, legume, produse de morărit, usturoi și diverse mirodenii. Spre deosebire de rotunjimile căutate și mai firave ale chiftelei, pârjoala ia forma unei mici turte. Numele de pârjoală nu poate veni, așa cum ne-am obișnuit în bucătăria noastră, decât de la turci, din al lor pirzola. Cum chiftelele preparate de mine azi au fost mai dolofane, le-am încadrat la categoria mai grea, respectiv parjoale. Pe câteva din aceste parjoale mi-a venit pofta să le scot puțin din provincie și să le ferchezuiesc într-un sos deloc sărac.

Parjoale ferchezuite ca in Moldova

Necesar parjoale ferchezuite în sos

Pentru parjoale

  • 500 gr carne tocată porc, vită, miel sau amestec
  • 1 ceapă mare
  • 2 felii de pâine
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt sau mărar
  • pesmet
  • sare, piper
  • un cartof sau un morcov – opțional
  • lapte sau apă, la alegere, pentru înmuiat pâinea

Pentru sos

  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 2-3 roșii sau o juma’ de cutie roșii cubulețe în bulion
  • 1 căpățână usturoi românesc (mult mai bun)
  • 4-5 linguri cu smântână sau cașcaval
  • sare, piper

Parjoale moldovenesti in sos de rosii

Preparare

1. Preparăm pârjoalele astfel: amestecăm carnea tocată cu ceapa tocată mărunt și călită, cu ouăle, pâinea înmuiată în apă sau lapte, stoarsă și fărâmițată, cu usturoiul ras, cu verdeața mărunțită și condimentele. Dacă doriți să obțineți niște parjoale mai pufoase puteți adăuga un morcov sau un cartof, ras sau dat prin mașina de tocat, odată cu carnea. Amestecăm și frământăm bine compoziția până ce se omogenizează, după care, o lăsăm să stea 15-20 de minute să se formeze gustul. Formăm gogoloaie mai măricele, le turtim cu podul palmei și le tăvălim prin pesmet. Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și pârjolim pârjoalele.

Parjoale moldovenesti preparate in sos

2. Preparăm sosul. Într-o tigaie punem la călit ceapa tocată, cu un praf de sare și piper măcinat. Grijim ciupercile și le tăiem sferturi dacă sunt mai mari. Le călim alături de ceapă. Tăiem ardeiul și îl adăugăm în tigaie.

Calim ciupercile, ceapa si ardeiul gras

3. După ce toate sau călit adăugăm roșiile, amestecăm și mai lăsăm 2-3 minute pe foc. Înainte de a opri focul, mărunțim cățeii de usturoi și îi punem în sos.

parjoale cu sos de rosii, ciuperci si ardei

4. În aceeași tigaie – dacă merge băgată la cuptor – sau într-un vas ceramic, punem sosul pregătit anterior și în el așezăm pârjoalele.

Asezam parjoalele in sosul de rosii cu ciuperci

Dăm vasul la cuptor pentru cca 20 de minute. După trecerea celor 20 de minute, scoatem vasul de la cuptor și punem câte o lingură de smântână sau cașcaval ras pe fiecare pârjoală. Dăm din nou vasul la cuptor pentru alte 10 minute. Când este gata mâncarea îi dăm pătrunjel verde.

Să fiți bine!

Parjoale cu smantana, in sos aromat cu verdeata proaspata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Moldova Tagged With: carne tocata, chiftele, ciuperci, parjoale, sos

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie

October 29, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru că vă știu necenzurați la poftă și căutători de gust vă recomand cu îndârjire combinația de pulpe de pui, cuprinse de un sos bogat, cu un piure de linte roșie, ferchezuit cu ceapă mărunțită și ceva acritură. Lintea reapărută prin magazine și ici colo pe mese, se mânca cu destul de multă sârguință în trecutul nostru ceva mai agrar, ajungând în anii în care grânele noastre de bază, grâul și porumbul, lipseau de prin pătule, să fie făcută până și mămăligă. Este drept că mămăliga de linte nu prea te făcea să-ți plouă în gură dar ostoia foamea țăranului. Treptat, a dispărut aproape total din alimentație, pentru o perioadă destul de lungă. Azi, oarecum timid, își face din nou apariția ba într-o supă de sorginte turcească sau într-un piure sau o salată. Teoreticienii alimentației o cataloghează drept aliment de grad nutrițional A, fiind bogată în fibre, magneziu, fier, fosfor și proteină și cu un conținut foarte scăzut de grăsimi, respectiv fără colesterol.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro

Necesar pulpe de pui cu piure de linte rosie

  • 3 pulpe de pui
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • 1 ardei gras roșu sau kapia
  • 200 gr. ciuperci
  • 4-5 căței de usturoi românesc (mai puțin iute)
  • 1 lingură pastă de roșii sau 3-4 linguri bulion sau o ceșcuță de roșii cubulețe la conservă
  • piper, boia, sare, opțional puțin cimbru
  • 1 cană de supă de pui sau legume
  • ulei pentru prăjit

Pentru piure de linte

  • 300 gr linte roșie
  • 1 ceapă
  • 1 gogoșar acru sau 1 castravete acru
  • 1 legătură mărar
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro

Preparare

1. Tăiem pulpele jumătăți, le dăm sare și piper și le rumenim într-o tigaie încinsă sau o cratiță. Alegem un vas care merge a fi băgat la cuptor.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (1)

După ce rumenim pulpele pe ambele fețe, adăugăm ceapa tocată și lăsăm pe foc mic până ce devine ceapa transparentă.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (2)

2. Tăiem cubulețe ardeiul gras, țelina și morcovul și le adăugăm în tigaie. Lăsăm 2 minute pe foc să se înfierbinte legumele tocate.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (3)

3. Ștergem ciupercile cu un prosop uscat de resturile de compost sau le curățăm de pieliță dacă sunt prea murdare. Le adăugăm în tigaie, întregi dacă sunt micuțe sau tăiate bucăți, dacă sunt mai mari. Amestecăm cu grijă să se gătească și ciupercile, să-și lase gustul.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (5)

4. Adăugăm bulionul și cățeii de usturoi mărunțiți din cuțit sau dați pe răzătoare. Dăm un praf de boia roșie și eventual puțin cimbru. Mai ținem 2 minute pe foc și punem o cană cu supă, cât să cuprindă pulpele. Dacă nu avem supă, punem apă caldă.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (8)

5. Dăm vasul la cuptor până scade și se formează un sos. Timpul nu ar trebui să depășească 30 de minute, depinde de cât de gros dorim sosul. În timpul asta pulpele se vor găti bine iar gustul se va maturiza.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (11)

6. Cât timp se gătesc pulpele pregătim piureul de linte. Punem lintea într-un vas, pe foc, împreună cu o cană de apă fierbinte. Dăm un praf de sare și puțin piper. Lintea va fierbe repede și va absorbi apa. Dacă mai trebuie, mai adăugăm apă, puțin câte puțin, gustând lintea pentru a verifica fierberea. Putem folosi în loc de apă și supă de pui sau legume. Atenție că lintea fierbe repede și trebuie să stăm cu ochiul pe ea.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (6)

7. Lintea fiartă o pasăm cu o lingură de lemn amestecând-o viguros. Fiartă bine, fiind moale, se pasează foarte ușor și repede. Cei ce doresc o finețe de laudă, pot folosi blenderul, cei cărora le vine mai greu, asemeni mie, să scoată blenderul vor susține că gătesc rustic, ceea ce este, de asemenea, de laudă. Tocăm mărunt o ceapă, doi căței de usturoi și mărarul, adăugăm o lingură cu ulei de măsline și amestecăm bine. Normal lintea va absorbi tot și va rezulta un piure consistent așa că dacă vrem să-l facem mai moale, luăm cu o lingură sos din tigaia aflată la cuptor și punem peste el.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (9)

8. Tăiem cubulețe mici un gogoșar acru, o kapia murată sau un castravete acru și le adăugăm la piureul de linte. Amestecăm și neapărat gustăm. Mai dregem ici colo dacă este nevoie, după gustul fiecăruia, cu o sare, un piper, ori o plantă aromată. Dacă îl dorim o idee mai acrișor, putem pune 2-3 picături de oțet.  Rezultatul trebuie să fie atât de bun încât să-ți dorești, să-i faci de petrecanie mâncându-l pe pâine.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (10)

9. Punem la fiecare porție un pat de piure și peste el, sos cu legume și ciuperci și bineînțeles, pulpa de pui. Presărăm peste toată tărășenia, pătrunjel verde sau ceapă verde tocată sau chiar rondele de praz.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (14)

Se pot folosi și alte cărnuri, de la alte viețuitoare, dar gătite în așa fel încât la final să fie moi și suculente.

Să fiți bine!

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ciuperci, linte rosie, piure de linte, pulpe de pui, sos

Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei

October 24, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Plăcut la cuptor sau în diverse dulcegării, în vreme de toamnă, când dă bruma, dovleacul își poate face un rost și în mâncăruri, fiind o curcubitacee suficient de versatilă încât să vină cu gust și vitamină atât în supe ușoare cât și în lucrări culinare mai laborioase. Este drept că repetiția naște și în gust rutină și o anumită obișnuință, așa că, din punctul meu de vedere, în mâncăruri, dovleacul vine cu un gust care trebuie cultivat, care trebuie să-și găsească un loc al lui în paleta de preferințe. Obișnuiți mai mult cu personalitatea lui dulce, i-am rezervat un rol ca atare, probabil oarecum nestimulați de necesități în ai rotunji rostul. Chiar dacă rețetele sunt vechi, internetul a făcut mai populare și a supus atenției ba o supă cremă, ba un piure de dovleac. După gustul meu, unele preparate îmi plac, altele nu, unele se promovează singure, prin gust, arome, aspect și propietăți, altele sunt aduse în față de trend și prețiozitate. În mod firesc, trebuie să încercăm să-l introducem în combinații care treptat să se maturizeze în rețete, care să reușească să împlinească pofte și gusturi cât mai multe și variate, care să întrunească sufragiile a cât mai multor bucătari cu inițiativă și meseni cu dorință. De ce spun asta? – Că doar nu am găsit nectarul zeilor în dovleacul nostru – O spun pentru că toamna îl avem din plin în piețe și magazine, pentru că este rod gustos prezent în grădinile multor lelițe și pentru că tot ce ne dă grădina noastră nu poate fi decât sănătos și bine venit. Așă că încercăm să-l gătim, de data asta în combinație cu cartofi și dovlecei, drept pat gustos pentru coaste de miel la cuptor.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (9)

Necesar coaste de miel la cuptor cu dovleac si cartofi

  • 1 kg coaste de miel
  • 1 dovleac plăcintar potrivit
  • 3-4 cartofi
  • 1 dovlecel
  • boia, piper, sare, cimbru, fulgi de ardei
  • ulei pentru prăjit și de măsline

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (18)

Preparare

1. Într-un bol amestecăm o lingură cu boia și câte o linguriță de piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și sare mare. Amestecăm aceste condimente și cu acest amestec frecăm bine coastele de miel pe toate părțile. Le lăsăm să stea zece minute. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim bine coastele.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (1)

2. Curățăm dovleacul de coajă, îl înjumătățim și înlăturăm semințele după care îl tăiem cuburi, bucăți, de 1,5-2 cm, cât o îmbucătură. La fel, curățim și tăiem cartofii. Dovlecelul, tânăr și proaspăt, îl tăiem cuburi fără ai înlătura coaja.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (3)

3. Bucățile de dovleac, cartofi și dovlecel le punem într-o tava, asemeni unui pat. Peste ele punem 2-3 linguri de ulei de măsline, presărăm sare, puțin piper, cimbru cât ei între trei degete și o lingură cu fulgi de ardei ( fulgii de ardeii îi puteți face și dintr-un ardei uscat, mărunțindu-l cu cuțitul – chiar este mai aromat). Amestecăm ușor cuburile cu o lingură, să se învelească bine în ulei și condimente.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (4)

4. Așezăm militărește (adică ordonat) în tavă, coastele de miel rumenite, pe patul din dovleac, cartofi și dovlecel.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (6)

Dăm tava la cuptor pentru cca 45 de minute, până ce toate-s rumene și îmbujorate. Combinația asta de barabule cu bostan cu coaste fragede de miel merge bine cu murătura ce tocmai s-a împlinit la gust.

Să fiți bine!

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (11)

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (12)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi, coaste de miel, dovleac, dovlecei, miel

Pilaf cu Dovlecei. Cu Carne Rumenita la Tigaie si Sos

October 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru a pune în valoare dovlecelul, ceva mai puțin pus la treabă în bucătăria noastră, am preparat un pilaf cu dovlecei, mâncare atrăgătoare dacă o ferchezuiești bine, inspirată mai mult din canoanele mâncărurilor de post. Cum inspirația și canoanele sunt una iar pofta alta, nu am putut a mă reține să nu-l însoțesc cu pulpe de pui date prin ceva condimente și trase la tigaie până ce au căpătat o ispititoare îmbujorare. Dulceții recunoscute a pilafului am găsit de cuviință să îi dau drept pereche, gustul mai vioi al unui sos de roșii, ușor usturoiat, încercând astfel un pas final spre rotunjirea acestui pilaf cu dovlecei.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (10)

Necesar pilaf cu dovlecei

  • 2 dovlecei tineri
  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (roșu, pentru culoare)
  • 1 legătură mărar
  • 2 linguri de unt
  • 3 cănii supă de pui sau legume
  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • boia, piper, sare

Pentru sos

  • 2 roșii sau 1/2 conserva roșii cubulețe
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • piper, sare

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Spălăm dovleceii și îi tăiem cuburi cu latura de cca 1 cm. Dacă dovleceii sunt tineri nu este nevoie să-i curățăm de coajă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (1)

Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei și rumenim cubulețele de dovlecei, fără a le ține prea mult pe foc pentru a evita să se fărâmițeze excesiv. După ce au început să prindă culoare, punem dovleceii rumeniți într-un bol.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (2)

2. Curățăm și tăiem mărunt ceapa și ardeiul gras. Spălăm tigaia în care am rumenit dovleceii și o punem din nou pe foc, tot cu două linguri de ulei. În tigaia încinsă punem ceapa și ardeiul, dăm un praf de sare și unul de piper și le călim până devine ceapa transparentă.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (3)

3. Spălăm orezul  în 2-3 ape și îl adăugăm la ceapă și ardei. Amestecăm și călim 2-3 minute orezul după care punem o cană cu supă de pui sau legume. După ce supa este absorbită, punem a doua cană și în final, a treia. Gustăm și verificăm dacă orezul este pufos sau mai necesită supă. În mod normal, o cană orez și trei căni supă ar trebuie să fie combinația reușită.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (4)

4. Tocăm mărunt mărarul. Dovleceii rumeniți și mărarul tocat se adaugă la orez și se amestecă omogen.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (5)

Punem pilaful rezultat într-un vas ceramic și adăugăm două linguri de unt. Dăm vasul cu pilaf la cuptor pentru 15 minute.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (6)

5. Într-un bol mic, amestecăm puțină sare grunjoasă cu puțin piper proaspăt măcinat și cu mai multă boia. Frecăm bine pulpele, pe toată suprafața, cu acest amestec. Încingem o tigaie cu puțin ulei și prăjim bine pulpele în uleiul încins. Le scoatem pe o farfurie sau un tocător și le lăsăm 5 minute, după care le tăiem felii pe lățime.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (8)

6. În tigaia în care am prăjit pulpele, fără a o spăla (pentru a nu pierde gustul lăsat de pulpe) adăugăm cea de-a doua ceapă tocată. Dacă nu este suficient ulei, mai punem puțin. Călim puțin ceapa tocată (( cei care apreciează ardeiul iute, pot toca și ceva ardei), adăugăm roșiile cubulețe și puțină apă. Lăsăm pe foc mic să-și lase roșiile sucul și să se formeze sos. Dăm foarte puțină sare și eventual piper. Când s-a format sosul, ținem o răzătoare deasupra tigăii și dăm pe răzătoare cățeii de usturoi. Amestecăm sosul și oprim focul.

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (9)

7. Punem în farfurie pilaf cu dovlecei, deasupra felii de pulpă rumenă și arătoasă, și în final, una-două linguri de sos, după cum dorește fiecare. Dacă vă plac dovleceii, recomand și o iahnie de dovlecei, lesne de preparat.

Să fiți bine!

pilaf cu dovlecei - www.papamond.ro (14)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: carne de pui, dovlecei, orez, pilaf, sos de rosii

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane

October 13, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Prepararea acestei rețete de tocanita din piept de pui nu a avut drept scop tocănița în sine ci stingerea, pe cât se poate, a poftei de praz care începuse să mă roadă lăuntric. Nu știu cum stă treaba cu prazul în alte zone, dar vă pot spune sigur că tot olteanul trece prin viață și cu o groapă cu praz alături. Mă refer, bineînțeles, la cei care au și pământ unde să pună praz și să facă și groapă. Probabil știți că pe la noi, prin Oltenia, obiceiul strămoșesc ne obligă să săpăm o groapă în care să punem prazul la păstrare peste iarnă, pentru a-l ferii de intemperii. Cam toți care avem radăcină prin vreun sat oltenesc păstrăm amintirea acestei groape din care scotea muica prazul să-l toace eventual la ciorba de raci. Din groapa aia, prazul și-a găsit un loc și în cinematografie, popularizat din plin de Nea’ Mărin, fie că se ducea pe litoral cu prazul în diplomat, fie la nașu’ Pantelică, de Revelion. De aici și până la a fi ridicat la rang de pașaport oltenesc nu a mai fost decât un pas. Eu, azi, îl pusei (să folosesc graiul adecvat) într-o tocanita din piept de pui, preparată rapid și servită cu crutoane rumenite în unt.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (11)

Necesar tocanita din piept de pui cu praz

  • 1 piept de pui
  • 2 fire de praz
  • 3 roșii
  • 1 ardei gras sau 1 kapia – roșu, că este mai arătos
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • supă de pui sau legume
  • piper, sare, cimbru uscat
  • ulei
  • 50 gr de unt
  • 3 felii de paine neagră
  • pătrunjel verde

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (16)

Preparare

1. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Pieptul de pui îl tăiem îmbucături iar cățeii de usturoi îi mărunțim din cuțit. Încingem 2 linguri de ulei într-o tigaie mai mare sau o cratiță și călim puțin carnea până își schimbă culoare. În momentul în care carnea iși schimbă culoarea și începe să de-a semne că s-ar rumeni, adăugăm ceapa tocată. Dăm un praf de sare și unul de piper și călim până când ceapa se înmoaie și devine transparentă. În acest moment vine rândul usturoiului mărunțit. Amestecăm și mai călim la foc scăzut încă vreo două minute să-și lase și usturoiul aroma.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (1)

2. Decojim roșiile – operațiune mai ușoară dacă le scufundăm în apă fierbinte – și le tăiem cubulețe. Ardeiul kapia îl tăiem rondele, adică îl lăsăm mai mare să-l vedem, mirosim și gustăm lângă praz. Astfel tăiate, adăugăm roșiile și ardeiul în cratița noastră. Amestecăm și le lăsăm să se înfierbânte și să-și lase sucul.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (2)

3. Grijim prazul de mustăți și foi mai prăpădite și-l tăiem bucăți de cca 2 cm. Punem bucățile de praz în cratiță peste celelalte și amestecăm ușor. Dăm puțin cimbru uscat, cât iei între trei degete.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (4)

4. Adăugăm cca 3 polonice de supă, cât să cuprindă bine toate cele din cratiță și lăsăm să bolborosească încet până scade și se formează sos.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (5)

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (6)

5. Tăiem feliile de pâine cubulețe. Am folosit pâine neagră pentru că este mai gustoasă, mai dulce. Încingem o tigaie, topim untul și prăjim cubulețele de pâine până se rumenesc.

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (7)

6. Când mâncăm punem crutoanele peste tocăniță și presărăm pătrunjel tocat proaspăt.

Să fiți bine!

Tocanita din piept de pui cu praz. Servita cu crutoane - www.papamond.ro  (9)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: crutoane, piept de pui, praz, tocanita

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 19
  • Page 20
  • Page 21
  • Page 22
  • Page 23
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate