• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Musaca de Legume cu Sos de Rosii Usturoiat

July 23, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă musacaua, la origine, nu se preparara în straturi, la noi, ca şi la vecinii din Balcani, este mai populara varianta de preparare grecească, adică în straturi. Tocmai aceste straturi m-au făcut să denumesc această mâncare, cu gust susţinut de grădina românească şi participare de aromă mediteraneană, musaca de legume. Mâncată rece de către arabi, musacaua – în arabă înseamnă “servit rece” – se serveşte ca antreu şi se prepara, fără straturi, din roşii şi vinete.

De la arabi a pătruns la greci şi în Balcani, diversificându-se totodată. În cazul de faţă, alegerea legumelor şi modul de combinare este făcută după simţul meu de orientare dar sunt convins că este loc de multă imaginaţie şi participare legumicolă. Aşa că dacă vă inspiră prezenţa unui dovlecel, a unei conopide, a unor rondele de ceapă, lăsaţi-vă cuprinşi de actul creaţiei şi regândiţi structura arhitecturala a lucrării. Asemenea compoziţii nu prea au de ce să aducă eşec în bucătărie. Sunt convins că o să vă placă această nesofisticată musaca de legume, este bine împlinită la gust, delicioasă, iar sosul de roşii – neapărat usturoiat – îi dă mireasma aia, inconfundabilă, de vatră.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (14)

Musaca de legume cu sos de roşii

  • 4-5 cartofi
  • 4 ardei – doi graşi şi două kapia
  • 2 vinete mai micuţe
  • 5-6 roşii măricele, coapte bine şi zemoase
  • o juma’ de ardei iute
  • 1 căpăţână de usturoi
  • piper, sare
  • ierburi aromatice la alegere: oregano, busuioc, ierburi de Provence
  • ulei

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (9)

Preparare

1. Tăiem felii cartofii, încingem o tigaie şi îi rumenim frumos. Aşezăm cartofii rumeniţi într-o tavă, într-un prim strat.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro

2. Încingem grill-ul şi coacem ardeii. Am folosit ardei gras şi ardei kapia, pentru un gust divers. După ce s-au copt, îi lăsăm să se răcească puţin şi îi curăţăm de pieliţă.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (2)

Îi rupem fâşii şi îi aşezăm în tavă, peste cartofi, într-un al doilea strat.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (5)

3. Tăiem vinetele felii şi le rumenim în tigaia încinsă. Vor trage ulei dar nu importă. Atenţie să nu se ardă pentru că le ia repede focul! Aşezăm peste ardeii copţii al treilea strat format din felii de vinete. Dacă ne place puţin iute tăiem nişte rondele de ardei iute peste vinete.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (6)

4. Încălzim apă, opărim roşiile, le lăsăm să se răcească şi apoi le decojim. Tăiem roşiile cubuleţe mărunte şi le punem într-o tigaie. Adăugăm o linguriţă de zahăr să reglăm aciditatea, piper proaspăt măcinat, sare mare, ierburi aromatice şi usturoi tăiat felii.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (3)

Lăsăm pe foc câteva minute să-şi lase roşiile zeama şi să se formeze un semi-sos. Eu am pus şi în sosul de roşii ceva ardei iute tocat mărunt. Mănânc în ultimul timp mult ardei iute aşa că îl cam folosesc la mai toate reţetele. Zic eu că este foarte sănătos ardeiul iute şi vine cu gust şi aromă, fireşte, folosit rezonabil (că altfel mă fulgeră sexul frumos cu privirea în faţă şi cu tigaia după cap) , adică să dea o tuşă uşoară de iute. Cine vrea mai iute mai toacă în propia-i farfurie, când mănâncă.

5. Punem peste straturile formate în tava, sosul de roşii. Băgăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute.

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (7)

Mâncarea asta – musaca de legume – se poate prepara şi tăind cartofii şi vinetele cubuleţe, nu neapărat felii. Şi aceste, eventuale, cubuleţe se rumenesc. Aşa cum am spus mai sus, mai pot fi adăugate şi alte legume. Cantităţile de legume sunt orientative, le apreciează fiecare funcţie de tavă şi de câte persoane cu apetit are la masă.

Să fiţi bine!

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (11)

musaca de legume cu sos de rosii - www.papamond.ro (10)

Filed Under: Bucataria europeana, Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete la cuptor Tagged With: ardei, cartofi, musaca, vinete

Tocanita Taraneasca de Curcan cu Sos pe Saturate

July 15, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Tăiate mai mari, legumele nu participă la o tocăniţă numai cu gust şi aromă ci vin să se mândrească cu o participare mai trupeşă, mai personalizată. În defilarea lor prin blidul cu tocăniţă, fiecare se oferă să te cucerească obligându-te subtil să exclami copilăreşte “- Ce bună este!”. De fiecare dată acelaşi truism! Eşti deja prins şi de aici până la a întinge cu pâine în sos nu mai este decât un pas. Sosul unei tocaniţe este oarecum o problema de paradox în sensul că ştii dinainte că va fi insuficient dar totuşi în final întrebi nemulţumit “Nu mai este sos?”. Şi asta de fiecare dată. Ar fi o dovadă de lipsă de imaginaţie să spui că există o reţetă definitorie pentru o tocană, fie ea şi tocanita taraneasca de curcan. Nu poţi încorseta creativitatea în cazul unei tocăniţe. Eu am ales să prepar o tocăniţă uşoară, mai puţin muncită, de vară, mai bogată în roşii coapte şi zemoase, aromată cu usturoi tânăr şi pătrunjel proaspăt.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (12)

Necesar tocanita taraneasca de curcan

  • 1 piept curcan sau pulpă dezosată
  • 4-5 cepe potrivite, lungi, de Buzău (sau 2-3 cepe rotunde)
  • 1 căpăţână de usturoi nou
  • 2 ardei graşi
  • 1 ţelină mică
  • 5 roşii bine coapte
  • sare, piper boabe, 2 foi de dafin, 2-3 fire de cimbru verde
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei
  • unt

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (13)

Preparare

1. Curăţăm ceapa şi o tăiem sferturi. Am folosit aşa zisa ceapă de Buzău, mai dulce. Dezvelim căpăţâna de usturoi şi lăsăm căţei întregi în coajă. Încingem două linguri de ulei într-o cratiţă şi călim sumar ceapa sferturi şi căţeii de usturoi. La căţelul de usturoi se va mânca conţinutul cremos şi se va arunca coaja.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro

2. Tăiem cubuleţe pieptul de curcan. Punem carnea tăiată în cratiţă împreună cu câteva boabe de piper, două frunze de dafin şi cimbru verde. Dăm un praf de sare mare. Păstrăm focul potrivit şi lăsăm carnea să prindă puţină culoare.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (1)

3. Tăiem mare ardeii graşi şi îi punem în cratiţă. Amestecăm şi-i lăsăm să se înfierbante.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (2)

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (3)

4. Tăiem cubuleţe ţelina şi o punem în tocană. Ţelina vine cu o aromă puternică şi distinctă.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (4)

5. Opărim roşiile şi le decojim. Le tăiem felii mai mari. Le adăugăm în cratiţă.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (5)

Lăsăm câteva minute pe foc potrivit să-şi lase roşiile sucul.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (6)

Completăm cu un pahar de supă de legume sau pasăre, sau, dacă nu avem la îndemână, cu un pahar de apă.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (7)

6. Punem un capac la cratiţă şi o introducem la cuptor. Lasăm la cuptor până scade şi se formează sosul. În ultimele 10 minute luăm capacul.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (9)

7. Tăiem felii de pâine, pe lung, în 3 baghete fiecare felie. Într-o tigaie topim 2 linguri de unt şi rumenim pâinea tăiată.

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (8)

6. Scoatem tocăniţa de la cuptor şi îi dăm aromă cu pătrunjel prospăt tăiet mai mare. Mâncăm tocanita taraneasca de curcan cu pâine rumenită în unt.

Să fiţi bine!

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (14)

tocanita taraneasca de curcan cu sos pe saturate - Papamond.ro (16)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia Tagged With: ardei gras, curcan, rosii, sos, tocana

Paste cu branza, stafide si mere caramelizate

July 11, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Uşor de făcut, fără prea multă muncă şi cu reţete flexibile, dulci sau sarate, cred că macaroanele cu branză au fost prezente în copilăria oricui. Pentru mine, acea perioadă, a fost vârf în ce priveşte mâncatul de paste cu branza, iar treptat, discret, aproape au dispărut din meniul meu. Cum copii au început să-mi ceară, după ce au mâncat la bunici, paste cu branza, a trebuit să înnod tradiţia şi să rezolv rezonabil cererea. Chiar dacă, probabil, asemenea reţetă este foarte cunoscută, ţin să vă arăt cum mi-am îndeplinit ieri sarcina trasată de stăpânirea pofticioasă. Mă gândesc că poate vreo fotografie, vă îmbie şi vă trezeşte pofta, aşa încât, faceţi în week-end o cratiţă de paste cu branza, stafide şi alte cele.

paste cu branza 12

Necesar paste cu branza

  • 200 gr branză dulce sau sărată ( eu am folosit branză de oaie)
  • 300 paste penne
  • 3 ouă
  • 1 pumn de stafide
  • 4-5 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă rom sau vanilie
  • 2 linguri de unt
  • 1-2 mere

paste cu branza 15

Preparare

1. Pentru început punem stafidele într-un vas mic, cu o fiolă esenţă de rom şi apă cât să le acopere. Le lăsăm să se parfumeze. Într-un bol, dăm branza pe răzătoare. Dacă folosiţi branză dulce, doar se frământă puţin. Bătem 2 ouă întregi şi albuşul de la al treilea şi le punem peste branză. Adăugăm coaja de lămâie rasă, 4-5 linguri de zahăr şi stafidele cu tot cu siropul în care au stat. Omogenizăm bine amestecul. Zahăr se poate pune mai mult sau mai puţin, după cât de dulce doriţi preparatul. De asemenea, se poate folosi orice esenţă sau combinate. În genere merge orice fel de brânză – de oaie, de vacă, mai grasă sau telemea, dulce sau sărată, etc.

paste cu branza 2

2. Se pune apă la fiert cu o linguriţă de sare şi se fierb pastele 7-8 minute, ceva mai al dente, să nu se rupă prea uşor. Se scot într-o strecurătoare.

paste cu branza 3

3. Amestecăm într-un vas pastele fierte cu compoziţia cu branza şi o lăsăm 5 minute să se aromeze pastele. Într-un vas de jena, tavă, cratiţă turnăm pastele cu branză. Punem untul ici-colo, deasupra şi gălbenuşul celui de-al treilea ou.

paste cu branza 6

Întroducem vasul în cuptorul încins şi lăsăm să se lege şi să se rumenească, cca 20 minute.

paste cu branza 7

4. Tăiem merele felii subţiri, le punem într-o tigaie şi punem peste ele 2-3 linguri de zahăr şi un strop de apă.

paste cu branza 9

Lăsăm să se topească zahărul şi să se caramelizeze merele. Eu am pus şi un strop de oţet balsamic, pentru a potenţa gustul merelor. Cine doreşte să încerce, poate s-o facă. Mie îmi place aroma dată de oţetul balsanic. Altfel, întru totul opţional.

paste cu branza 18

5. Când servim la masă, punem paste cu branza şi mere caramelizate peste paste. Se poate cerne şi puţin zahăr vanilat. Se pot folosi orice alte fructe de sezon.

Să fiţi bine!

paste cu branza 14

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu oua, Retete de paste si pizza, Retete desert, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: branza, macaroane, oua, paste

Salata cu Linte Verde, Rosii, Ardei si Patrunjel Proaspat

July 8, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Destul de populara în trecutul nostru gastronomic, după o penurie prelungită in meniu, lintea revine treptat pe raft şi ca atare, evidenţiată într-o supă, într-o mâncare sau salată, îşi face loc şi pe masa noastră. Mi-a plăcut mult supa de linte roşie de inspiraţie turcească şi, după mesaje, cred că nu numai mie, iar lintea verde m-a foarte mulţumit în salate. A fost foarte gustoasă alături de verziturile primăvarii – leurdă, lobodă, spanac – şi cred că face o bună impresie într-o largă varietate de salate, aducând un rezonabil spor de consistenţă, prin bogăţia de fibre şi proteine cu care este înzestrată. Că sunt salate simple şi rapide, de zi de vară călduroasă, sau ceva mai sofisticate, de week-end cu familia, o încercare culinară cu linte verde nu o să vă dezamăgească. Azi, o zi foarte călduroasă, am preparat o salata cu linte verde, cu roşii şi ardei gras, aromată din plin cu mult pătrunjel verde. O salată comună şi simplă, în care lintea se regăseşte foarte bine.

salata cu linte verde, rosii si ardei (5)

Necesar salata cu linte verde, rosii, ardei si patrunjel

  • 200 gr linte verde
  • 3 roşii
  • 2 ardei
  • 1 legătură bogată de pătrunjel verde proaspăt
  • puţin ardei iute – optional
  • 2 căţei de usturoi
  • ulei de măsline
  • oţet de mere
  • sare, piper

salata cu linte verde, rosii si ardei (7)

Preparare

1. Punem lintea verde la fiert în apă cu sare. Lintea fierbe destul de repede, în 20-30 de minute. O gustăm şi când este fiartă, o răsturnăm într-o strecurătoare mai mare să se scurgă bine apa. Nu trebuie fiartă excesiv pentru că se fârâmiţează destul de uşor. Ne bazăm pe gustat ci nu pe timp, care este orientativ.

2. Feliem subţire roşiile şi ardeiul sau, dacă preferăm, le tăiem cubuleţe. Pătrunjelul verde îl tăiem potrivit (nu mărunt ca la ciorbă), să-l simţim în salată.

3. Într-un bol punem 3 linguri de ulei, una de oţet, un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm cu o furculiţă să rotunjim dressing-ul. În acest dressing răzuim căţeii de usturoi.

salata cu linte verde, rosii si ardei 4. Punem roşiile, ardeii, pătrunjelul şi lintea într-un bol. Adăugăm dressing-ul şi amestecăm uşor, să se armonizeze. Dacă ne place puţin iute, tăiem rondele ardeiul iute şi îl adăugăm. Dacă doriţi mai acru se mai poate adăuga oţet. Fiecare îşi reglează cantităţile de condimente şi dressing după propiul gust. Să fiţi bine! salata cu linte verde, rosii si ardei (2)

Filed Under: Bucataria asiatica, Bucataria orientala, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei gras, linte verde, patrunjel, rosii, salata

Dovlecei Umpluti cu Ciuperci, Orez şi Branza

July 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă iniţial, în vremea când eram mai fraged, dovleceii mă lăsau oarecum indiferent, cu excepţia tradiţionalei salate cu usturoi şi oţet, astăzi, după ce, în timp, am exersat pe această legumă mai multă diversitate şi imaginaţie, concluzionez ca aceştia au mult mai mult de oferit în bucătărie. După ce dovleceii umpluţi cu carne mi-au plăcut nu numai mie, dar şi celor care s-au mai intersectat cu ei, reţeta de dovlecei umpluti cu ciuperci, vine să confirme că acestei legume îi stă bine (şi) umplută. Contrastul dintre umplutura dulceagă şi brânza mai sărată împlineşte gustul şi îi dă o identitate aparte.

dovlecei umpluti cu ciuperci (14)

Necesar reţeta de dovlecei umpluti cu ciuperci

  • 3 dovlecei ( pentru 6 porţii)
  • 6-7 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 3 linguri de orez
  • 2 roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • brânză telemea
  • piper, sare
  • ulei

Pentru sos

  • 2 roşii
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei de usturoi
  • sare, piper

dovlecei umpluti cu ciuperci (16)

Preparare

1. Curăţăm dovleceii de coajă şi îi tăiem jumătăţi, pe lungime.

dovlecei umpluti cu ciuperci

Punem o oală cu apă şi o lingură de sare, pe aragaz, la fiert, şi când apa este fierbinte opărim-fierbem dovlecei 3 minute în apa clocotită. Scoatem dovleceii şi îi lăsăm într-o strecurătoare mare, să se răcească şi să se scurgă apa. După ce s-au răcit, cu o lingură, scobim miezul jumătăţilor de dovlecei, lăsând spre coajă max. 1 cm grosime.

dovlecei umpluti cu ciuperci (8)

2. Tăiem mărunt ceapa şi o punem la călit într-o tigaie încinsă. Când ceapa a devenit transparentă, adăugăm ciupercile mărunţite. Dăm un praf de sare şi unul de piper şi adăugăm şi pătrunjel tocat. Călim până ce se pătrund ciupercile.

dovlecei umpluti cu ciuperci (2)

3. Decojim roşiile şi le tăiem cubuleţe mărunte. Amestecăm şi lăsăm să-şi lase roşiile sucul.

dovlecei umpluti cu ciuperci (1)

Adăugăm orezul spălat şi o ceşcuţă de apă fierbinte. Amestecăm, lăsăm pe foc mic să bolborosească încet şi să se umfle orezul.

dovlecei umpluti cu ciuperci (3)

4. Umplem dovleceii cu această compoziţie şi îi arânjăm, unul lângă altul, într-o tava unsă cu ulei.

dovlecei umpluti cu ciuperci (4)

Dăm brânza pe răzătoare şi o presărăm pe dovlecei. Se poate folosi şi caşcaval, ce se va topi frumos peste compoziţie. Eu prefer o brânză bună de oaie, care să contrasteze cu dulceaţa compoziţiei. Pentru doritori, dacă renunţăm la brânză, obţinem o mâncare de post.

dovlecei umpluti cu ciuperci (5)

Încingem cuptorul şi dăm tava la cuptor pentru cca. 20 de minute.

dovlecei umpluti cu ciuperci (11)

5. Decojim celelalte două roşii şi le tăiem cubuleţe. Tăiem foarte mărunt ceapa. Punem ceapa la călit, adăugăm roşiile, dăm sare şi piper. Lăsăm pe foc încet până ce se omogenizează şi se formează sosul. La final, adăugăm căţeii de usturoi daţi pe răzătoare.

dovlecei umpluti cu ciuperci (13)

Când mâncăm dovleceii umpluţi, punem peste ei acest sos, uşor usturoiat. Sosul nu este obligatoriu, cine doreşte poate renunţa la el, dar eu îi prefer aşa.

Să fiţi bine!

dovlecei umpluti cu ciuperci (17)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: branza, ciuperci, dovlecei, orez, sos

Pulpa de miel coaptă încet la cuptor. Cu legume, ciuperci si bacon

June 30, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar daca cere mai multă răbdare, datorită timpului lung de preparare, pulpa de miel, gătită încet la cuptor, la foc molcom, este incontestabil, un deliciu. Cu siguranţă, vă va încânta fragezimea greu de egalat a cărnii preparate astfel, justificând din plin aşteptarea de câteva ore necesare acestui preparat. Pentru un gust rotund şi împlinit este bine ca osul să fie prezent, fiind suficient ca pulpa să fie tăiată felii transversale, cu grosimea de 2-3 cm, cu bucăţica de os aferentă. Timpul lung de preparare dă, cărnii de miel sau berbecuţ, o textură şi un gust neîntrecut, iar condimentele, legumele, ciupercile şi baconul afumat, toate în sos de roşii cu vin, întregesc definitoriu acest preparat şi îl introduc în vitrina preferinţelor noastre.

Pulpa de miel coapta incet in sos 15

Necesar pulpa de miel coaptă încet la cuptor

  • 1 pulpă de miel
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov
  • 1 felie ţelină
  • câteva rondele de ardei iute ( dacă agreaţi puţină iuţeală, dacă nu, nu puneţi)
  • 300- 400 ciuperci
  • 150 gr bacon
  • 4-5 roşii coapte bine sau o conservă de roşii cubuleţe
  • 1 pahar cu vin alb
  • supă de legume sau apă
  • cimbru, piper, 2 foi de dafin, sare
  • ulei

Pulpa de miel coapta incet in sos 21

Preparare

1. Pulpa de miel trebuie să fie la temperatura camerei şi să nu fie atunci scoasă din apă. O tăiem felii transversale de 2-3 cm. O asezonam cu sare mare şi piper proaspăt măcinat şi o punem într-o tigaie încinsă. O rumenim câteva minute pe ambele părţi, pentru ai potenţa aroma şi o lăsăm deoparte.

Pulpa de miel coapta incet in sos 2

2. Tăiem, ceva mai mare, ceapa, morcovul şi ţelina. Ardeiul iute îl tăiem rondele. Le punem pe toate la călit, într-o cratiţă. Condimentăm şi aromăm cu sare, piper boabe, cimbru şi foi de dafin.  Le călim până ce ceapa devine sticloasă.

Pulpa de miel coapta incet in sos 3

3. Tăiem baconul şi îl adăugăm în cratiţă, alături de legume. Amestecăm şi mai călim două minute pentru ca baconul să aromeze şi să lase gust.

Pulpa de miel coapta incet in sos 4

4. Curăţăm ciupercile de eventuale resturi de compost, cu un prosop uscat şi curat şi le tăiem felii. Le adăugăm în cratiţă. Amestecăm uşor şi lăsăm pe foc redus până ce ciupercile pierd apa şi se gătesc.

Pulpa de miel coapta incet in sos 7

5. Adăugăm roşiile decojite cubuleţe. Amestecăm şi lăsăm să înceapă să bolborosească uşor. Gustăm şi eventual mai adăugăm puţină sare.

Pulpa de miel coapta incet in sos 8

6. Aşezăm pulpa de miel rumenită în sosul format. Punem un pahar de vin alb şi completăm cu supă de legume sau apă, până ce carnea este aproape acoperită.

Pulpa de miel coapta incet in sos 10

7. Punem capac la cratiţă şi o introducem în cuptorul bine încins. Lăsăm focul mic şi gătim încet timp de min. 3 ore. După 3 ore verificăm dacă a scăzut suficient şi s-a format un sos mai gros, consistent. Luăm capacul cratiţei şi mai lăsăm 20-30 de minute, după care oprim focul.

Pulpa de miel coapta incet in sos 12

8. Îmi place să mănânc carnea şi sosul cu o garnitură, alegând de data asta un piure aromat cu frunze tocate de busuioc. Am format pe farfurie un pat de piure şi peste, am aşezat bogatul sos şi felia de pulpă.

Pulpa de miel coapta incet in sos 25

Carnea este atât de fragedă şi moale încât nu mai opune nici o rezistenţă. Gustul este extraordinar.

Să fiţi bine!

Pulpa de miel coapta incet in sos 17

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: bacon, carne de miel, ciuperci, gatit la cuptor, sos

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 22
  • Page 23
  • Page 24
  • Page 25
  • Page 26
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate