• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Mancare de post. Deliciu cu praz si masline

March 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Se apropie Postul Paştelui şi pentru antrenament mental şi fizic am preparat o mancare de post cu praz si masline. Spun antrenament pentru că, dintr-un motiv mai puţin religios şi mai mult egoist, chiar mi-aş dori să ţin postul, deoarece am început să devin durduliu. Folosesc termenul de durduliu pentru a nu fi prea dur cum mine şi pentru a mă încuraja singur, cu speranţa că astfel îndulcesc situaţia de fapt. Pe vremea când mâncam ciorba de praz de aici m-am lăsat de fumat şi indirect, prin efect, de cafea. În aceste 2 luni m-am dezvoltat cantitativ cu aproape 10 kg şi este timpul, după ce m-am împăcat cu lipsa tigării şi cafelei, să încep a mă dezvăţa să acumulez grăsimi iar un eventual post, chiar pe jumătate,  mi-ar fi util în acest demers. Şi ceva mişcare în plus…

 mancare de post cu praz si masline

Ingrediente mancare de post cu praz si masline:

  • 4 fire praz
  • 200 gr măsline
  • 300 gr roşii cubulete
  • 1 ceapă
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • piper, boia, sare, ulei pentru prăjit
  • zeama de la jumătate de lămâie

mancare de post - praz cu masline

Preparare praz cu masline:

1.  Tocăm ceapa mărunt şi o călim în 2 linguri de ulei, într-o cratiţă. Când ceapa este aurie adăugăm căţeii de usturoi feliaţi cât să-i ia căldura.

Calim ceapa pentru praz cu masline

2. Înecăm călitura cu roşiile cubuleţe – ce pot fi proaspete sau din conservă- şi îi dă-m un praf de piper şi unul de boia.

mancare de post - Adăugăm rosiile cubuleţe

3. Tăiem prazul îmbucături de 2-3 cm.

Taiem prazul pentru mancare de post de praz cu masline

4. După ce au fiert roşiile 5 minute şi au lăsat zeamă adaugăm prazul în cratiţă, completăm cu un pahar cu apă şi lasăm să fiarbă molcom juma’ de ceas.

mancare de post Praz cu masline

5. După ce a trecut juma’ de ceas punem şi măslinele, cărora putem sau nu să le înlăturam sâmburii. Stoarcem zeama de la jumătatea de lămâie (o putem înlocui, după preferinţă, cu un pahar de vin alb) şi mai lasăm să clocotească modest 10 minute.

Mancare de post - praz cu masline

6. Aromăm cu mărar proaspăt tocat şi potrivim de sare după gust

La această mâncare se poate plusa şi poate o să vă atragă, transformând-o de exemplu în mancare de praz cu masline si ciuperci. De asemenea, tot în registrul praz, este deosebit şi interesant şi prazul umplut.

Sănătate vă doresc!

 mancarea de post cu praz si masline

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de post, mancare de praz, masline, praz

Pui cu cuscus si sos. Picant si provensal

March 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cu cuscus şi sos, mâncare asemănătoare tocanei de pui, am întâlnit-o şi mâncat-o în Franţa, mare consumatoare de cuşcuş, dată fiind şi provenienţa acestuia din Magreb, ţări ce  au fost, până mai ieri, colonii franceze. În 2011, reieşea dintr-un sondaj că cuşcuş-ul deţine locul trei în topul mâncărurilor favorite ale francezilor, fiind considerat măncare tradiţională. Se mănâncă mult şi a devenit popular şi în Spania, Italia, Portugalia şi Grecia. În general în Occident dar şi în supermarket-urile noastre se gaseşte cuşcuş pre-aburit şi uscat numit şi cuşcuş instant. În schimb, la nord-africanii, tradiţional se prepară la abur în vase speciale denumite kiskas sau couscoussier, în franceză . De obicei, într-o accepţiune generală cuşcuş în meniul unei restaurant înseamnă cuşcuş cu o tocană.

Pui cu cuscus si sos

Ingrediente necesare pui cu cuscus si sos:

  • 2 pulpe dezosate sau piept de pui
  • 200 gr cuscus
  • 1 ceapa
  • 4 caţei de usturoi
  • 400 gr cuburi de roşii decojite
  • 1 ardei iute
  • curry, piper, sare, zahar
  • ulei de măsline

pui cu cuscus si sos

Preparare pui cu cuscus si sos:

1. Se spală carnea, se înlătură pielea şi se taie îmbucaturi. Se aşezonează cu sare şi piper şi se rumeneşte în două linguri de ulei într-o tigaie încinsă. Se acoperă să se păstreze caldă.

pui cu cuscus si sos picant

2. Se toacă ceapa mărunt, se feliează usturoiul şi se călesc într-o altă tigaie 3 minute.

pui cu cuscus si sos

3. Se dă un praf de sare şi se adaugă o lingură de curry. Se  amestecă să se omogenizeze.

pui cu cuscus si sos

4. Se adaugă cuburile de roşii şi o ceaşcă de apă călduţă. Se fierbe încet 5 minute să scadă. Spre final se pune o linguriţă de zahăr să echilibreze aciditatea roşiilor.

Sos pentru pui cu cuscus

5. Punem cuşcus-ul într-un vas, presărăm sare şi îl opărim cu 200 ml apă fierbinte. Deci, o măsură de cuşcuş se prepară cu o măsură de apă. Îl lăsăm 5 minute să se umfle, punem o lingură de ulei de măsline şi îl “înfoiem” cu o furculiţă să se desprindă boabele. Presărăm peste cuşcuş ierburi de Provence.

Cuscus

6. Se pune carnea în farfurie, sosul peste carne şi garnitura de cuşcuş alături. Se ornează cu rondele de ardei iute sau dacă preferaţi cu pătrunjel sau frunze proaspete de busuioc.

Să fiţi sănătoşi!

pui cu cuscus si sos

Filed Under: Bucataria europeana, Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de pui cu cuscus, cuscus, garnitura de cuscus, pui cu sos, pui cu sos picant, tocana cu cuscus

Crema de zahar ars. Reteta clasica

March 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am stat mai toată ziua în bucătărie pentru a satisface tuturor pofta şi necesarul începând cu o ciorba ţărănească de pui, continuînd cu ciulama de ciuperci şi bineînţeles încheind cu ceva dulce. M-am oprit asupra unei reţete clasice, respectiv crema de zahar ars pe care o mâncam – şi probabil, ca mine, mulţi alţi copii- destul de des în copilărie dar pe care azi, o prepar mai rar cu toate că îmi place la fel de mult. Chiar dacă a trecut timpul peste ea şi suntem asaltaţi zilnic de multe şi diverse reţete de dulciuri pe toate canalele culinare cred că, crema de zahar ars s-a menţinut bine în preferinţele noastre privind dulciurile de casă. De aceea am şi încadrat-o la clasici.

crema de zahar ars

Ingrediente necesare crema de zahar ars:

  • 1 litru lapte
  • 8 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • esenţă rom

Pentru caramel:

  • 100 gr zahar

crema de zahar ars

Preparare:

1. Se pune laptele la fiert şi se lasă să se răcească.

2. Într-o cratiţă se caramelizează 100 gr zahăr. Imediat ce s-a topit, se roteşte cratiţa astfel încât să se ungă peretele cratiţei până aproape de margine. Trebuie lăsat să se răcească şi îl veţi auzi deoarece va începe să trosnească şi să crape.

Caramelizam zaharul pentru crema de zahăr ars

3. Se bat cele opt oua cu 200 gr zahăr şi cu zahărul vanilat până se topeşte zahărul. Eu le-am rezolvat repede cu mixerul. Numărul de ouă ce se pot folosi la 1 litru de lapte nu este bătut în cuie ci poate fi între minim 5 şi arhisuficientul 10. Dacă sunt mai puţine se ţine mai mult la cuptor pentru a se închega crema. Am ales să pun opt ouă.

crema de zahar ars

4. Laptele răcit se amestecă şi se omogenizează cu ouăle bătute. Tot acum punem şi esenţa de rom. Esenţa nu este obligatorie dar, dacă doriţi, puteţi aroma cu oricare altă esenţă. Se poate, de asemenea, aroma cu coajă de  lămâie rasă.

Crema de zahar ars

5. Punem cratiţa pe un alt vas cu apă astfel încât să se sprijine în mânere. Dacă nu avem o punem într-o tavă cu apă. La mine s-a potrivit foarte bine pe vasul roman aşa că am pus apă în el şi l-am folosit. Crema de zahăr ars se prepară la bain marie pentru a asigura un transfer încet de căldură care duce la obţinerea siropului de caramel şi evitarea arderii cremei. Lăsăm la cuptor pentru cca o oră. Verificăm după minim 45 minute să vedem dacă s-a rumenit. Crema trebuie să capete consistenţă şi dacă agităm uşor cratiţa trebuie să tremure ca piftia. Când observăm că are consitenţa piftiei oprim focul.

crema de zahar ars

Se serveşte după ce s-a răcit bine, la frigider.

P.S. Dacă cumva aveţi iniţiativă puteţi încerca să adăugaţi stafide ţinute iniţial în esenţă de rom cu apă. Se pun în cratiţă după ce crema a stat jumătate din timp la cuptor şi a început să capete consistenţă.

Să fiţi sănătoşi!

crema de zahar ars

crema de zahar ars

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu oua, Retete desert Tagged With: dulciuri de casa, dulciurile copilariei, lapte, zahar ars, zahăr caramelizat

Supa de pui cu taitei de casa

March 6, 2013 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Care este arma tradiţională principală a românului în lupta cu răceala? Oarecum ritualic, înainte de orice medicament şi doctor, se face uz de supă sau ciorbă fierbinte şi care de cele mai multe ori reuşesc să te monteze şi să te dreagă. Cum mai toţi ai casei sunt răciţi, am apelat şi eu la acest sprijin tradiţional şi am pregătit pentru refacere o supa de pui cu taitei de casa, pentru ca, trebuie sa recunosc, la olteni supa se prepara mai mult în vremuri de boală. Nici eu nu obişnuiam să o prepar mai des dar în ultimi ani datorită copiilor mici am ajuns să o prepar săptămânal. Dacă mai la vale de Carpaţi ciorba este favorizată şi favorită, în schimb, la bănăţeni şi ardeleni, supa deţine loc de cinste la mesele familiale de duminică. Din punctul meu de vedere cea mai bună supă se obţine din pasărea matură, cu experienţă de curte şi dintr-o varietate mai largă de legume, în special rădăcinoase. Tăiţeii de casă, dacă doriţi să-i preparaţi, sunt ca şi cireaşa de pe tort şi alături de onctuozitatea, gustul şi culoarea oferite de “găina bătrână”  şi de aroma delicată a legumelor, dau personalitate şi cresc în rang supa noastră.

supa de pui cu taitei de casa

Ingrediente necesare supa de pui cu taitei de casa:

Pentru supă:

  • 1 pui sau găină
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstranac
  • 1 ţelină cât pumnul
  • 1 ardei gras
  • 1 gulie – dacă este, opţional
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • sare, piper

Pentru tăiţei de casă:

  • 1 ou
  • 1 pumn cu vârf de făină
  • sare

supa de pui cu taitei de casa

Preparare supa de pui cu taitei de casă:

1. Se formeza un aluat din ou, făină şi un praf de sare. Eventual se mai adaugă puţină făină până se obţine consistenţa necesară, a unui aluat normal. Se formeză o bilă şi se lasă 20 minute să se odihnească. Cum prepar taitei am mai spus şi aici la ciorba de curca dar si aici la supa de rata.

aluat pentru supa de pui cu taitei

2. Cu sucitorul se presează aluatul şi se face foiţă subţire. Se taie foaia de aluat în 2-3 fâşii late. Se dă puţină făină pe ambele feţe ale unei fâşii, să nu se lipească şi se rulează pe lungime asemeni unei clătite apoi, pe lăţime, acestea se taie, mai subţire sau mai lat, funcţie de cum dorim să obţinem tăiţeii.

aluat pentru supa de pui cu taitei

3. Spălăm puiul bine şi îl tăiem bucăţi pentru a se aşeza mai bine în oală. Nu este obligatoriu să avem un pui, se poate face supa şi numai din pulpe de pui. Dacă dorim supă mai puţină folosim 1/2 din pui sau 2 pulpe de exemplu dar obligatoriu să fie carne cu os, pentru că oasele contribuie mult la gust. Punem carnea la fiert în 5 -6 sau chiar 7 litri de apă, astfel încăt să aibă de unde scădea- rămâne la aprecierea fiecăruia funcţie de câtă supă doreşte. Dacă punem carnea direct în apa rece va face mai multă spumă, dacă aşteptăm ca apa să înceapă să fiarbă şi apoi să punem carnea, vom avea mai puţin de spumuit. Cănd începe fierberea dăm focul mic să nu scadă repede şi prea mult supa. Spumuim bine de mai multe ori. După ce am spumuit ştergem marinile oalei cu un şerveţel. Dacă avem pasăre de curte, ce fierbe mai greu, ţinem carnea la fiert peste 1 oră iar dacă mai este şi bătrână timpul de fierbere poate creşte şi la 2 ore . Dacă avem pui de market ce fierbe foarte uşor, maxim 45 de minute este suficient pentru a-şi lăsa carnea gustul.  În orice caz, încercăm carnea cu o furculiţă şi cănd este fiartă o scoatem din oală.

supa de pui cu taitei de casa

4. Curăţăm legumele şi le tăiem bucăţi mari. Ceapa o curăţim de foi şi o lăsăm întreagă. Punem legumele la fiert numai după ce am spumuit bine carnea ci nu înainte. Tot acum punem şi sare după gust.

5. Când sunt toate fierte le scoatem din oală şi strecurăm supa printr-o strecurătoare fină sau prin tifon. Astfel obţinem o supă mai limpede. Punem din nou supa pe foc şi când reîncepe să fiarbă adăugăm tăiţeii şi îi lăsăm să fiarbă 5-6 minute. Se practică şi varianta cu fierberea tăiţeilor separat pentru ca amidonul să nu tulbure supa dar eu nu obişnuiesc şi consider că supa este suficient de limpede şi fără a face acest artificiu, plus că mă interesează şi aportul la gust al tăiţeilor. Iar tăiţeii de casă, proaspeţi nu lasă amidon la fel ca cei uscaţi, cumpăraţi. Carnea de pui fiartă se poate pregăti de exemplu, pe pat de cartofi la cuptor  sau rumenită şi  “bagata in tavă”

supa de pui cu taitei de casa

6. Morcovi fierţi îi tăiem rondele şi îi readăugăm în oală. Celelalte legume fierte, se pot transforma într-un piure sau pot fi trase la tigaie. Oprim focul şi aromăm cu pătrunjel verde şi dacă dorim, cu un praf de piper proaspăt măcinat. Punem capacul şi lăsăm supa să se odihnească 10 minute.

Nu-mi place supa reîncălzită aşa că, spre deosebire de ciorbă,  prepar o cantitate mai mică suficientă pentru 4 persoane într-o zi, plus că reîncălzită începe să devină tulbure.

Să fiţi bine!

supa de pui cu taitei de casa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete simple Tagged With: supa cu carne de pui, supa cu legume si carne de pui, supa cu taitei, taitei de casa

Piure de broccoli. Sanatate verde

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obișnuiţi cu conopida noastră autohtonă nu prea ne întrecem în a consuma broccoli, un fel de conopidă “verde” mai puțin vânjoasă și îndesată. Este drept că şi gustul acestuia, luat singular, nu are pe vino-ncoace dar are câteva caracateristici nutriţionale ce ar trebui să-l facă mai atractiv: conţine  calciu aproape la acelaşi nivel ca laptele, este foarte sărac în calorii şi conţine un compus care se luptă cu bacteria care provoacă gastrita şi ulcerele gastrice. Ce mă atrage pe mine foarte mult la broccoli este piureul ce rezultă din această legumă şi în special cel preparat cu usturoi. De ce? Pentru că seamănă foarte mult cu urzicile frecate cu usturoi după care mă dau în vânt, urzici care, după cum ştim, nu se găsesc tot anul aşa că le înlocuiesc cu piure de broccoli. Vă recomand să încercaţi acest piure – mai ales că acum broccoli se găseşte cel puţin congelat în supermarket- uri şi la preţuri rezonabile – pentru că sunt şanse mari să vă cadă cu tronc.

piure de broccoli

Ingrediente necesare piure de broccoli:

  • 1 kg broccoli
  • 4 linguri cu unt
  • 2 căţei de usturoi
  • sare,  piper

piure de broccoli

Preparare piure de broccoli:

1. Se desface broccoli în bucăţele şi se spală. Se fierbe în apă cu sare 15 minute. Broccoli fierbe repede şi se verifică cu o furculiţă când este gata.

2. Se înlătură apa şi se adaugă untul şi usturoiul zdrobit prin presa de usturoi. Se asezonează cu un praf de sare şi unul de piper. Se pasează broccoli sau se mixează până se obţine un piure cremos.

piure de broccoli

Usturoiul se adaugă funcţie de gustul fiecăruia, mai mult sau mai puţin. Îl prefer mai usturoiat pentru că se aseamănă cu urzicile.

Este o garnitură deosebită şi foarte sănătoasă ce se poate servi cu orice fel de carne sau cu peşte. Este delicios dacă îl mâncați cu păine prăjită. Dacă îl doriţi mai dulce şi cremos adăugaţi smântână şi lăsaţi usturoiul să rămână în spate, secundar. De asemenea, se combină bine cu iaurtul sau brânza dulce. Dacă se înlătură toate lactatele este foarte ok pentru post, cu pâine prăjită.

Să fiţi sănătoşi!

piure de broccoli

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de post, Retete garnituri, Retete simple Tagged With: broccoli, broccoli cu usturoi, broccoli pentru post, garnitura de broccoli, piure

Varza la wok cu carne de porc si sos

March 5, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Nu am preparat niciodată, până acum, varza la wok cu toate ca mi-au tot ieşit în cale reţete care trateaza varza astfel. Nu ma dau în vânt după varză proaspătă, gătită ca personaj principal, preferând-o în salate sau în ghiveciuri. În schimb reţetele pe bază de varza murată îmi sunt foarte dragi şi degrabă provocatoare de poftă. Azi am călit prima varza la wok  după o reţetă chinezească ce combină orezul cu varza şi carnea de porc, toate legate de un sos…

Varza la wok cu carne de porc

Ingrediente necesare varza la wok cu carne de porc:

  • 800 gr – 1 kg varză
  • 300 gr carne porc
  • 200 gr orez
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 3 fire ceapă verde
  • 1 cutie roşii decojite cubuleţe sau 400 gr suc de roşii
  • ulei pentru prăjit, ulei de măsline, sos de soia
  • 3-4 căţei usturoi, o linguriţă ghimbir ras, piper, chili, zahăr, sare

varza la wok cu carne de porc

Preparare varza la wok cu carne de porc:

1. Se taie carnea – pulpă, muşchi – fâşii şi se marineaza 30 minute cu un amestec de 2 linguri cu sos de soia, un praf piper, un praf boia dulce, o lingură ulei de măsline, o linguriţă cimbru uscat şi puţină zeamă de lămâie. Se rumeneşte carnea pe toate părţile în tigaia încinsă.

2. Se spală orezul, se pune la fiert – o cană orez şi două căni apă – se dă în clocot 3 minute şi se ia de pe foc. Se dă un praf de sare, se pune o lingură cu ulei de măsline, se lasă acoperit să tragă apa şi să se umfle. Cel mai bun este orezul basmati ce are un parfum deosebit.

varza la wok

3. Într-un crăticioară se pun roşiile cubuleţe sau sucul de roşii cu o lingură sos de soia, o lingură zahăr care taie aciditatea roşiilor, piper  proaspăt măcinat şi o linguriţă fulgi de chili ( dacă nu este merge şi boiaua). Se dă sare după gust. Se pune pe foc, se adaugă o ceaşcă cu apă şi se fierbe 10 minute până se evaporă apa şi se obţine consistenţa dorită. Trebuie să rezulte un sos dulce-sărat, uşor acrişor şi picant.

sos pentru varza la wok cu porc

4. Se taie jumătatea de varză cubuleţe – vezi foto- , ardeiul kapia rondele, morcovul în lung şi ceapa verde bucaţi de 1,5-2 cm. Se feliează subţire usturoiul şi se rade ghimbirul. Se încinge wok-ul cu 3 linguri de ulei normal, se pune usturoiul şi ghimbirul ras – ce vor aroma uleiul – şi se adaugă varza tocată. Se amestecă continuu cu o spatulă de lemn şi se căleşte varza 5 minute. Se adaugă şi celelalte legume – morcov, ardei, ceapă -, 2 linguri de sos de soia, un praf de sare şi unul de piper şi se mai amestecă 2-3 minute.

varza la wok

varza la wok

5. Pe farfurie se formează un pat de orez, se pune pe el varza trasă la wok, peste varză se aşează carne rumenită şi se aromează totul cu sos. Tot ce leagă aceste ingrediente şi dă culoare acestei reţete este sos-ul care trebuie să fie suficient.

Sănătate şi poftă!

varza la wok cu porc si orez

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: varza cu orez, varza cu porc, varza cu porc si orez, varza preparata chinezeste

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 52
  • Page 53
  • Page 54
  • Page 55
  • Page 56
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate