• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Mancare de mazare cu carne de pui

August 8, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

mancare de mazare cu carne de pui

Ingrediente necesare mancare de mazare cu carne de pui:

  • 1 piept pui mare
  • 800 gr mazare
  • 3 rosii si 2 liguri bulion
  • 2 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 ardei capia
  • 1 legatura marar
  • sare, faina, cimbru
Portionam pieptul
Portionam pieptul si il dam prin faina
mancare de mazare cu carne de pui
…si il rumenim in tigaia incinsa

Portionam pieptul de pui in bucati de 3-4 cm. Dam bucatile prin faina si le rumenim bine intr-o tigaie incinsa, după care le aşezăm pe o farfurie, peste un servetel. Curatam ceapa, o taiem marunt si o punem la calit impreuna cu ardeiul kapia rosu. Curatam morcovi, ii feliem rondele si îi adaugam peste ceapa.

Calim ceapa pentru mancare de mazare cu carne de pui
Calim ceapa, ardeiul capia rosu si morcovul taiat rondele

Rosiile le curatam de coaja si le taiem cubulete. Adaugam rosiile peste ceapa si lasam pe foc mic 5 minute sa-si lase sucul. Tot acum adaugam si cele 2 liguri de bulion ( ii da mancarii plus de culoare datorita rosului puternic si dulceata suplimentara).

calim rosiile pentru mancare de mazare
Adaugam peste ceapa, ardei si morcov, rosiile taiate cubulete

Se adauga mazarea, bucatile de piept rumenite, mararul tocat ( nu tot, mai pastram putin marar) , sare si se completeaza cu supa de carne daca aveti, daca nu, cu apa fierbinte. Lasati mazarea pe foc incet, cca. 20 de minute, pentru a se intrepatrunde gusturile pentru ca ingredientele se pun in valoare unele pe altele.

mancare de mazare cu carne de pui

Daca considerati si observati ca faina aflata pe carnea rumenita nu are putere sa lege sosul ( pentru ca asta ar trebui sa faca) adaugam, presarat, la final, o lingura de faina – amestecam, mai dam doua clocote si oprim focul. Ii dam o tusa finala cu restul de marar tocat si un praf de cimbru.

Referitor la dulceata este bine in cazul in care cumparati mazare proaspata din piata sa gustati boabele deoarece am intilnit soiuri de mazare furajera la vanzare, in piata, drept mazare buna. Mazarea bună este foarte dulce, cea furajera cu toate ca nu provoaca nici un rau consumatorului, nu are gust dulce si nu are valoare in bucatarie. Mazarea furajera are productivitate mai mare si nu necesita prea multa ingrijire si sunt persoane care din greseala, din prostie sau mai stiu eu de ce, se trezesc ca au cultivat mazare furajera si vin cu ea la piata. 

mancare de mazare cu carne de pui

Daca folositi mazare proaspata trebuie sa o fierbeti inainte iar pe locul doi din punct de vedere al calitatii este mazarea congelata. Mazarea la conserva nu o recomand pentru ca si-a pierdut mult din propietati. Mazarea nu trebuie prajita pentru ca se zbarceste si devine tare.

Sa aveti pofta!

mancare de mazare cu carne de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu mazare, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: mancare, mazare, pui, sos

Pui Taranesc cu Sos de Rosii

August 7, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceata reteta de pui taranesc cu sos de rosii imi aminteste de zilele petrecute la bunici cand, mici fiind, intingeam cu pofta în tigaia cu carne si sos fara sa existe vreo conventie sociala care sa ne cenzureze manifestarea poftei cu care mancam. Apoi fugeam la drum, la joaca, desculţi pe nisipul fierbinte si parca totul era mai sanatos si mai inocent în acele zile.

Pui taranesc cu sos de rosii

Ingrediente necesare pui taranesc cu sos de rosii:

  • 4 pulpe
  • 1 kg rosii
  • 2 cepe
  • 1 capatana usturoi
  • 1 legatura marar verde sau uscat
  • faina, ulei, piper macinat, boia, zahăr, sare
  • pătrunjel verde

Preparare pui taranesc cu sos de rosii:

1. Dam pulpelor un praf de sare si unul de piper, le trecem prin faina si le prajim in tigaia incinsa pana se rumenesc. Faina va contribui la legarea sosului in momentul cand tava cu carne va fi bagata la cuptor.

pui taranesc cu sos de rosii
Dam pulpele prin faina si le rumenim in tigaia incinsa

2. Ceapa tocata marunt o calim in putin ulei cu un varf de cutit boia. Curatam capatana de usturoi, tocam marunt cateii si ii punem peste ceapa, la calit.

adaugam usturoiul pentru pui taranesc cu sos de rosii
Calim ceapa tocata cu putina boia si adaugam si usturoiul

3. Decojim rosiile si le maruntim bine, pasandu-le sau taindu-le cubulete. Pentru a decoji rosiile repede si bine fie le scufundam in apa fierbinte fie le razuim cu partea neascutita a lamei cutitului. Cand ceapa si usturoiul sau calit, la 1 minut după adaugarea usturoiului ( usturoiul se caleste putin), punem rosiile pasate si lasam sa fiarba, la foc mic, in suc propiu 10 minute. Adaugam si o lingurita de zahar sa echilibreze aciditatea rosiilor. La final adaugam mararul maruntit.

adaugam rosiile pentru pui taranesc cui sos de rosii
Rosiile pasate le adaugam peste ceapa si usturoiul calit

4. Pulpele rumenite le aranjam intr-0 tava si turnam sosul peste ele. Se poate folosi si o cratita sau o tava de jena, asa cum am folosit eu. Adaugam o ceasca cu apa calduta ( sau supa de pui daca este) sa aiba de unde sa scada si dam la cuptor 30 de minute, la foc mic.

pui taranesc cu sos de rosii
Asezam pulpele rumenite in tava

5. Dupa ce pulpele sau impregnat de gustul si aroma rosiilor, dupa ce a scazut si s-a format sosul se scoate si se da sare si piper dupa gust. Acest pui taranesc cu sos de rosii  se aromeaza cu pătrunjel proaspat sau busuioc si se mananca cu mamaliga sau cu turta calda si, daca va place, cu smantana.

Sa fiti bine!

pui taranesc cu sos de rosii

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: buna cu mamaliga, pui, pui cu sos la cuptor, pui taranesc, sos cu usturoi, sos de rosii, taranesc

Omleta taraneasca

August 7, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

omleta taraneasca
Omleta taraneasca

Ingrediente omleta taraneasca:

  • 4 oua
  • iaurt
  • 1 ardei capia sau gras rosu
  • 1 ceapa
  • patrunjel si leustean
  • sare, ulei, piper, cimbru

Se spala, se curata de seminte si se taie fin ardeiul capia in fasii de 2-3 cm lungime. Ceapa se curata si se toaca foarte marunt. Atat ardeiul cat si ceapa nu trebuie sa fie prea mari astfel incat sa nu domine oul.

Legume tocate
Taiem ardeiul, ceapa si verdeata

Ouale se amesteca cu o lingura buna de iaurt si se bat bine pana devin aproape spuma. Intr-o tigaie incinsa (folosim la calit foarte putin ulei, practic decat ungem tigaia) punem ardeiul si ceapa, le dam un praf de sare si un varf de cutit piper si le calim 3-4 minute, nu mai mult. Este o calire sumara, deoarece ceapa si ardeiul trebuie sa-si pastreze si din gustul si textura cruda, ferma.

calim legumele
Calim in putin ulei si pentru timp scurt, ceapa si ardeiul

Amestecam ardeiul si ceapa cu oul batut in prealabil si incorporam cateva fire de patrunjel si leustean tocate fin. Amestecam bine sa se omogenizeze. Leusteanul aromatizeaza, dandu-i personalitate acestei omlete.

Ungem tigaia cu ulei ( putin mai mult ca la clatite) o incingem si punem amestecul. Chiar daca se obisnuieste ca omleta sa nu se intoarca, noi asteptam sa se rumeneasca pe o parte si intoarcem omleta si pe partea cealalta. Nu importa daca se rupe putin la intors, dar trebuie intoarsa pentru a se rumeni, fiind o omleta mai corpolenta (…ca doar este omleta taraneasca). Se poate, de asemenea, baga tigaia cu omleta in cuptorul incins pentru rumenire.

omleta taraneasca

Prezenta iaurtului, batutul bine al oualor si uleiul intr-o cantitate mica ne asigura ca omleta va fi pufoasa. Aflata fierbinte in farfurie o insotim de un praf de cimbru uscat ce ii da o tusa finala si o ridica in rang.

Sa aveti pofta!

omleta taraneasca

Filed Under: Categorii retete, Retete cu oua, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, ceapa, iaurt, omleta, oua, reteta, reteta de, taraneasca, verdeata

Musaca turceasca de vinete

August 6, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă “servit rece” şi asta datorită faptului că aşa o servesc arabii, ca antreu. De asemenea, ei nu folosesc carne la musaca ci numai roşii si vinete. La noi s-a impus mai mult varianta grecească dar şi o variantă de musaca balcanică, numai cu cartofi, ambele preparate în straturi alternante. Varianta turcească are drept specific faptul ca totul se amestecă – deci fară straturi-, nu folosesc cartofii si o prepară numai cu carne roşie, de vită sau de oaie. De asemenea, când se prepară musaca turceasca nu se adaugă deasupra sosul de smântână și ou, așa cum fac grecii.

musaca turceasca

Ingrediente necesare musaca turceasca:

  • 4 vinete potrivite
  • 500 gr carne tocata
  • 6 rosii
  • 3 ardei capia sau grasi
  • 1 ceapa mare
  • 4-5 catei de usturoi
  • pătrunjel, piper, boia dulce, boabe muştar,  sare, ulei
ingrediente musaca turceasca
Necesar ingrediente musaca turceasca

Preparare:

Spălam vinetele, le tăiem pe lungime în sferturi şi mai departe în cubuleţe de 3-4 cm lungime. Lăsăm vinetele tăiate într-un vas cu apă şi sare timp de 20-30 minute pentru a elimina  sucul amărui prezent în vinete. Un alt motiv pentru care sunt ţinute în apă cu sare este dat de faptul că vinetele absorb în momentul preparării multă grăsime iar sarea are rolul de a opri acest proces.

vinete cu sare pentru musaca turceasca
Taiem vinetele si le lasam 20-30 minute in apa cu sare

Între timp, curăţăm şi tăiem ceapa julien şi o punem la călit cu o linguriţă boabe de muştar. Curăţăm şi căţeii de usturoi, îi feliem si îi adăugăm peste ceapă.

taiem ceapa juliene
Taiem ceapa julien

În momentul când ceapa a devenit transparentă adăugăm carnea tocată. Turcii prepară musacaua numai cu carne de oaie sau de vita. Putem folosii orice fel de carne cu specificaţia că dacă folosim numai carnea tocata de porc aceasta va lasă mai multă grăsime. Este preferabil să folosim carne tocată amestec vită-porc.

adaugam carnea tocata pentru musaca cu carne
Adaugam carnea tocata peste ceapa calita

Carnea tocată adaugată peste ceapa călită va lăsa ceva zeamă şi prin urmare o lăsăm câteva minute sa fiarbă încet, amestecând şi fiind atenţi să nu se prindă. Decojim patru roşii coapte bine şi le tăiem cubuleţe. Pentru a le decoji repede răzuim cu lama cuţitului, partea neascuţită, întreaga suprafată a roşiei, după care coaja se ia foarte uşor.

Musaca turceasca - adaugam rosiile peste carne
Adaugam rosiile cubulete mici peste carnea tocata

Adaugăm cubuleţele de roşii peste carne şi lăsam să fiarbă pentru a scădea sucul. Procedăm la fel cu doi ardei capia, numai că ardeiul îl tăiem bucăţi ceva mai măricele. Adăugăm un vărf cuţit piper şi un praf de boia dulce.

Adaugam ardeiul capia taiat
Adaugam ardeiul capia taiat

Scoatem vinetele din apa cu sare şi le presăm pe un tocător pentru a se scurge. Punem vinetele scurse de apă într-o cratiţă sau într-un vas roman.

Musaca turceasca - punem vinetele stoarse
Punem vinetele scurse intr-un vas roman

Adăugăm uniform peste ele carnea tocată şi legumele călite.

Musaca turceasca - punem calitura peste vinete
Adaugam uniform peste vinete carnea si legumele calite

Tocăm mărunt pătrunjelul verde şi il presărăm uniform în vas.

adaugam patrunjelul peste musaca
Presaram patrunjelul tocat

Am tăiat al treilea ardei capia şi l-am adăugat peste compoziţie. Am făcut acest lucru deoarece acest ardei se va rumeni frumos la cuptor şi diferă, prin preparare, ca gust de ardeiul călit împreuna cu ceapa. Feliem doua roşii şi tapăm musacaua.

Musaca turceasca - Ornam cu felii de rosii
Tapam cu felii de rosie

O dăm la cuptor 30 minute şi o lăsăm să scadă şi să se rumenească roşiile.

Musaca turceasca la cuptor
Lasam la cuptor sa se rumeneasca

Se serveşte caldă, cu iaurt sau orez – aşa cum o preferă şi turcii. Variante interesante sunt şi musacaua de varză murată sau musacaua cu piure de cartofi.

Să fiţi bine!

musaca turceasca

Filed Under: Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne tocata, musaca, turceasca, vinete

Ciorba radauteana

July 19, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ingrediente ciorba radauteana:

  • pieptul si pulpele de la un pui
  • 1 telina
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei capia rosu
  • 6 catei de usturoi
  • 300 g smantana
  • 2 oua
  • sare, piper, foi de dafin, patrunjel verde
Ingrediente ciorba radauteana
Ingrediente ciorba radauteana

Punem pieptul de  pui si pulpele la fiert cu foi de dafin si piper. Spalam, curatam legumele si le portionam – telina in sferturi, morcovii daca sunt mari ii injumatatim, ceapa intreaga, ardeiul capia injumatatit- si le adaugam la fiert.  Fierbem totul pana cand carnea se desprinde usor de pe oase. Strecuram supa, scoatem ingredientele si le lasam putin sa se raceasca astfel incat sa poata fi prelucrate fara sa ne frigem. Carnea racita o desprindem de oase si o taiem fasii.

Ingrediente ciorba radauteana
Carnea fiarta o taiem fasii, feliem morcovul fiert si taiem cubulete ardeiul capia

In privinta legumelor avem mai multe variante:

  1. putem pasa in totalitate sau numai in parte legumele, respectiv feliem morcovul si ardeiul capia si pasam telina si ceapa si le adaugam la supa.
  2. feliem o parte din legume cum ar fi morcovul si ardeiul capia si le reintroducem in supa iar altele: ceapa si telina fiarta, le eliminam definitiv.
  3. odata ce si-au lasat gustul in supa pot fi eliminate toate legumele.

Eu am renuntat la ceapa  si am pastrat morcovul, telina si ardeiul kapia, pe care le-am feliat si taiat cubulete. Punem din nou supa in oala, adaugam fasiile de carne, morcovul, telina si capia si o mai dam intr-un clocot dupa care stingem focul si o lasam sa se racoreasca 5 minute. Intr-un bol batem bine ouale si le amestecam cu smantana. Luam cu polonicul supa si punem in bol amestecand bine sa se omogenizeze si adaugam amestecul in oala cu supa. Curatam catei de usturoi, ii pasam bine si ii adaugam in oala. Ornam cu patrunjel verde, tocat fin. Prefer sa nu pun otet direct in ciorba si o acresc atunci cand o servesc. Se serveste fierbinte la fel ca ciorba de burta, cu ardei iute, smantana sau hrean ras in otet.

PS. In privinta legumelor folosite la ciorba radauteana exista o paleta mai mare de posibilitati respectiv se poate completa cu pastarnac, radacina de patrunjel, cartofi, praz, etc.  La liezon-ul preparat din oua si smantana se poate adauga si faina.

Sa aveti pofta!

ciorba radauteana

 

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete din Moldova Tagged With: Bucovina, ciorba, legume, pui, radauteana, smantana

Varza Acra si Zeama de Varza. Cum Preparam?

July 19, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Datorita faptului ca imi place foarte mult ciorba preparată cu zeama de varza dar şi varza acra, în general, de mulţi ani obisnuiesc sa prepar, in special vara, cand varza murata din timpul iernii ne lipseste, varza acra si zeama aferenta. De asemenea, pe langa ciorba cu zeama de varza, imi place mult varza acra in salate si cred ca o varza calita este mult mai buna daca este gătită din varza murata ci nu din varza proaspata. In plus, de mai bine de doi ani am renuntat sa mai folosesc in bucatarie borsul praf, la plic, aşa cum am facut si cu vegeta. Îmi displăcea continutul dubios al acestora dar si dependenta pe care ti-o dau, in special vegeta, astfel incat ai senzatia ca fara vegeta mancarea nu mai are gust, ceea ce este fals. Dupa o perioada relativ scurta in care nu am folosit vegeta, nu am mai simtit nevoia sa potentez gustul mancarurilor cu acest adaos, asa ca acum nu-i simpt lipsa si nu-i duc dorul. Revenind la varza mai vreau sa spun ca, pentru mine, zeama de varza bauta rece vara, este excelenta, nemaipunând la socoteala ca este sanatate curata.

Varza acra si zeama de varza
Pentru aroma si o fermentatie mai rapida adaug la varza marar

Necesar varza acra:

  • 3-4 verze functie de vasul in care preparam- poate fi o oala sau un bidon
  • sare mare
  • 2-3 legaturi marar
  • schinduf – nu este obligatoriu dar daca se gaseste este bun

Preparare:

Achizitionez 3-4 verze potrivite sau chiar micute si le curat de primele foi, le scot cotoarele si intregi sau injumatatite – depinde de cum se aseaza mai bine in vas –  le pun intr-o vas. De obicei, folosesc cea mai mare oala din casa de 10-12 l. De ex. acum am pus 2 verze taiate jumatati si doua intregi astfel incat sa se aseze bine si sa fie in intregime acoperite de apa. Verzele intregi, dupa ce le inlatur cotorul, le crestez la cotor in cruce si le pun puţina sare.

varza acra si zeama de varza
…scot cotorul la varza si o crestez in cruce

In doi litri de apa calduta dizolv 150 gr de sare -un pumn de sare – si torn solutia rezultata peste varza. Trebuie gustata solutia rezultata si astfel se stabileste daca se mai pune sare sau nu. O prefer mai putin sarata si pun sare la minim. Completez cu apa calduta astfel incat varza sa fie acoperita in totalitate si sa ramana trei degete pana la buza oalei. Varza o sa se ridice la suprafata asa ca folositi ramurele si asezati-le, in cruce, peste varza si peste ele o farfurie pentru a face presiune si varza sa ramana acoperita cu moare ( solutia apa-sare numita traditional moare). Ca sa ajutam fermentatia si sa-i dam aroma si aciditate mai puternica adaugam fire intregi de marar.

varza acra si zeama de varza
Asez varza int-o oala de 10 l si torn solutia calda de sare peste ea

Pentru a omogeniza solutia folosesc un pai de plastic pentru baut suc sau un furtunas cu ajutorul caruia introduc aer, incet, prin suflare, astfel incat sa se vanture – sa se oxigeneze – si sa se omogenizeze solutia apa-sare. Se cunoaste ca acest proces in termeni traditionali se numeste pritocirea verzei. Repet actiunea de pitrocire dimineata si seara. Oala o asez, dupa ce ii pun un capac, unde am loc disponibil. Nu trebuie sa fie asezata mai la rece sau mai la cald, este suficienta temperatura mediului ambiant. In 4 zile este gata. In acelasi mod prepar vara si castraveti murati – din care printe altele, gatesc si o mancare de castraveti murati.

varza acra si zeama de varza

Putina istorie a verzei murate

Incercand sa-si asigure protectia impotriva invadatorilor, imparatii Chinei au inceput constructia celei mai mari fortificatii de aparare, Marele Zid din China cu 2200 ani in urma. Din aceasta perioada, avem primele referinte la varza murata ce reprezenta un aliment de baza al muncitorilor chinezi ce  lucrau la zid. Aceasta varza murata chinezeasca era fermentata in vin de orez. Peste 1000 de ani, Genghis Khan depasind Marele Zid in raidurile asupra Chinei a facut o pasiune pentru varza murata si a preluat reteta de la chinezi. Se pare ca mongolii sunt cei care au inceput sa foloseasca sarea la muratul verzei.
Armatele mongolilor au fost oprite la granitele Europei prin anul 1241 dar au lasat in urma varza acra, ce a fost repede preluata de germani si astfel ei au devenit responsabili pentru varza murata consumata de europenii medievali. Este ciudat cum varza murata a trebuit sa ajunga in Europa prin intermediul mongolilor devreme ce, mult mai devreme, romanii o cunosteau, asa cum rezulta din instructiunile de fermentare a verzei scrise de savantul roman Pliniu in anul 50 d.Hr.
Mai tarziu, dupa ani in care marile imperii maritime au pierdut echipaje intregi pe mare din cauza scorbutului, o boala de temut pentru marinarii acelor vremuri, capitanul James Cook a dat lovitura cu varza murata.
Pregatindu-se sa plece in explorarea Pacificului de Sud, James Cook a inclus pe lista alimentelor necesare calatoriei  si varza murata deoarece rezista un timp indelungat fara sa se altereze. Navigand aproape 3 ani in jurul lumii James Cook a constatat ca scorbutul nu a mai facut victime si asta din cauza verzei murate foarte bogate in vitamina C. Lipsa acestei vitamine era principala cauza a aparitiei scorbutului.
James Cook a primit datorita verzei murate Medalia Copley, cea mai mare distinctie stintifica a timpului sau. Cu el a inceput o noua era in navigatie prin introducerea verzei acre in dieta marinarilor.
Imigrantii germani au dus varza murata in America de Nord unde aceasta nu a trecut neobservata si in timpul Razboiului Civil si-a facut inca o data datoria reducand rata de deces a prizonierilor de razboi din cauza variolei de la 90% la doar 5%.

varza acra
Varza acra face parte din dieta fotomodelelor

...si nutritie

Consumul de varza murata este un mod excelent de a proteja echilibrul bacteriilor din tractul gastro-intestinal, varza acra continand asa zisele bacterii prietenoase:
– inhiba organismele patogene, inclusiv E. coli si Salmonella si creste rezistenta la infectii
– contine antioxidanti care elimina radicalii liberi ce sunt un precursor al cancerului
– transforma greu-digerabila lactoza din lapte în acid lactic, mult mai usor de digerat
– genereaza substante nutritive noi, inclusiv omega-3, acizi grasi, ajutoare digestive si minerale

Fermentii lactici ai verzei acre sunt dezinfectanti puternici ai tractului intestinal si de aceea este indicat sa nu spalam varza acra, pentru a nu-i distruge. Varza murata si zeama acra sunt remedii populare traditionale pentru constipatie. Fermentarea creste, de fapt, valoarea nutritiva a verzei, prin cresterea continutului de vitamina C, prin facilitarea asimilarii de proteine, si prin efectul calmant asupra sistemului nervos. Persoanele suferinde de depresie pot incerca drept remediu zeama de varza. Varza murata contine vitamina U antiulceroasa deci este buna pentru tratarea ulcerului gastric. Este indicat ca in fiecare zi sa se bea un pahar cu zeama de varza. Totusi  pH-ul scazut şi abundenţa de lactobacili pot supara intestinele oamenilor care nu sunt obisnuiti a consuma alimente acide.
Este excelenta pentru arderea grasimilor fapt pentru care multe fotomodele celebre au inclus in dieta varza murata.

Sa fiti sanatosi!

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete cu varza, Retete simple Tagged With: acrirea verzei, moare de varza, pitrocirea verzei, varza murata, zeama de varza acra

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 71
  • Page 72
  • Page 73
  • Page 74
  • Page 75
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate