• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Ciorba de raci. Olteneasca, cu praz si zeama de varza

July 5, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Racii sunt un fel de ardei foarte populari la olteni, asemănători cu kapia dar mai puţin cărnoși, ceea ce permite o buna uscare. Se înşira toamna pe sfoară şi se lasă la uscat alături de alte şiruri de ardei, iuţi sau neiuţi, pe unde se poate – în gura beciului sau pe la pătul -, în orice caz, la loc aerisit, să se usuce bine şi să nu prindă mucegai. Se prepară tradiţional în bucătăria oltenească într-o diversitate de reţete cum ar fi: la cuptor cu sos, umpluţi cu fasole făcăluita şi usturoi, umpluţi cu carne sau orez, amestecaţi printre sarmale sau ciorba de raci olteneasca. Au un gust aparte, foarte apreciat în zonă şi de regulă se prepară mai mult în iarnă şi în perioadele de post dar şi vara, când, ciorba de raci mâncată rece este foarte răcoritoare.

ciorba de raci (10)

Necesar reteta ciorba de raci:

  • 15-20 ardei uscaţi raci (se găsesc la ţărani, în pieţe -raci înşiraţi pe sfoară)
  • 6 cepe mari
  • 4-5 fire praz
  • 1 litru zeama de varza
  • făină
  • 5 linguri de bulion
  • boia, piper, sare

ciorba de raci (8)

Preparare:

1. Ardeiul uscat se curăţă de cotoare şi seminţe şi se lasă la înmuiat în apă călduţă pentru 10-15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se scurgă. Se curăţă ceapa şi prazul şi se toacă mărunt. Se încinge o tigaie mai mare şi jumătate din ceapa şi prazul tocat se căleşte sumar. Se dă un praf de sare şi piper proaspăt măcinat. Tot acum, în paralel cu prepararea rântaşului, punem pe foc o oală cu 3-4 litri de apă, adăugăm restul (jumătate) de ceapă şi praz tocate şi lăsăm să fiarbă 10-15 minute. După ce au fiert 10-15 minute, punem în oală si litrul de zeama de varză şi lăsăm să fiarbă încet cât timp preparăm noi rântaşul.

ciorba de raci (1)

Continuăm cu rântaşul. Peste călitura de ceapă şi praz punem 2 linguriţe de boia şi 2 de bulion. Amestecăm să se omogenizeze.

ciorba de raci (3)

Punem o ceşcuţă de apă călduţă şi presărăm două linguri de făină. Amestecăm uşor să nu formăm cocoloaşe. Când amestecul este omogen, mai punem apă călduţă şi lăsăm să fiarbă puţin după care, punem din nou făină. Apreciem cantitatea de rântaş funcţie de câţi ardei raci avem de umplut şi adăugăm apă călduţă şi făină până obţinem cantitatea necesară. Dificultatea principală la ciorba de raci constă în prepararea rântaşului astfel încât sa nu fie nici prea gros, ca prin fierbere, racii să devină foarte tari dar nici prea subţire pentru că nu se va lega compoziţia şi va cadea din raci, în timpul fierberii. Practic, rântaşul are aceeaşi consistenţă ca şi o cocă.

ciorba de raci (2)

Când rântaşul este gata, începem să umplem racii cu ajutorul unei linguriţe. Înainte de a-i umple, racii trebuie crestaţi la vârf, să respire, pentru a nu cădea, prin fierbere, rântaşul din ardei. Pe măsură ce îi umplem cu rântaş, punem racii în oala aflată în fierbere. Dacă mai rămâne rântaş, după ce am umplut toti racii, formăm găluşte cu o lingură udă şi le punem la fiert, odată cu racii.  Treptat, pe măsură ce fierb, racii umpluţi se ridică la suprafaţă. Se pun în oala 3-4 linguri de bulion si se adaugă sare dupa gust. Dupa ce raci au fiert cca. 15-20 de minute, la foc încet,  putem considera ca este gata ciorba de raci. Se mănâncă atât caldă cât şi rece.

ciorba de raci (5)

Reţeta de mai sus este reţeta clasică care nu necesită nimic mai mult decat ceapă, praz, rântaş, raci şi zeamă de varză. Unele reţete, mai noi, includ orez, verdeaţă, morcovi, păstârnac (leguma mai rar cultivata în trecut în grădina ţăranului român) şi sunt rezultat al imaginaţiei, atât de necesară în domeniul culinar, si al preferinţelor de gust personale. Asemenea reţete, cum este ciorba de raci, ca si alte ciorbe, de exemplu de salata sau ciorba de urzici  sau mâncăruri cum ar fi tocana de cartofi, urzicile facaluite sunt de bază în bucătăria traditional ţărănească în perioada postului.

Sa fiţi bine!

ciorba de raci (9)

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine Tagged With: ardei raci, ardei uscat, praz, raci umpluti

Cartofi cu branza la cuptor

July 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Imi plac fierbinti, condimentati si putin zemosi, nu uscati. Se prepara repede, sunt satiosi, te salveaza cand apare “nu stiu ce sa mai gatesc” si rar gasesti persoane care sa spuna “nu-mi plac”. Acesea fiind spuse sa trecem la cartofi cu branza la cuptor.

cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente necesare – cartofi cu branza la cuptor :

  • 1 kg cartofi
  • 300 gr branza
  • 300 gr sunca
  • 5 oua
  • 200 gr. smantana
  • 100 gr unt
  • boia, sare

Preparare:

Fierbem in coaja cartofii pana cand intra furculita in ei dar nu foarte mult sa nu se faramiteze la feliere. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja dupa care ii taiem felii de cca. 0,5-1 cm. Ungem un vas de jena ( se poate folosi si o cratita obisnuita) cu unt si aranjam feliile de cartofi astfel incat sa formam un prim pat de cartofi.

Radem prin razatoarea mare branza peste primul pat de cartofi. Am preparat cu branza de oaie, dar se poate folosi orice fel de branza, fie ca merge sau nu data pe razatoare. Daca este branza mai moale o faramitam cu mana si o punem peste cartofi, in tava.

cartofi cu branza la cuptor
Se rade branza pe razatoarea mare

Feliem sunca si adaugam feliile de sunca peste branza formand un al treilea strat. Cu feliile de cartofi ramase formam un ultim strat, al patrulea. Peste acest ultim strat de cartofi imprastiem uniform untul ramas. Mai departe, in ce priveste smantana si ouale, avem doua variante :

  1. fie batem bine ouale, le  amestecam cu smantana si turnam uniform peste cartofi
  2. fie punem atat smantana cat si ouale separat peste cartofi
cartofi cu branza la cuptor
Batem ouale spuma si turnam uniform peste cartofi

Am ales sa pun intai smantana peste cartofi si la final, ouale batute bine. Am presarat peste oua putina boia, care poate fi dulce sau iute dupa cum prefera fiecare si am dat un praf de sare. Dam tava la cuptor pentru 15 -20 minute pana se rumeneste. Untul se va topi si va trece prin toate straturile. Cartofii cu branza se mananca calzi. Tot in aceasta linie se incadreaza si ouale coapte in cartofi.

Sa fiti bine!

cartofi cu branza la cuptor

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, cartofi cu branza, cartofi cu sunca, oua, smantana, sunca

Salata bulgareasca ovcharska

June 27, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata ovcharska, cunoscuta la noi drept salata bulgareasca se afla, de fapt, pe locul doi in topul preferintelor bulgarilor dupa salata shopska, adevarata “salata bulgareasca”. Nu  stim de ce se numeste  aceasta salata “salata bulgareasca”, pentru ca se intalneste in toate tarile balcanice, dar probabil este o denumire mai veche, rezultata in urma calatoriilor mai la indemana si mai dese la vecinii bulgari.

ovtcharska- salata bulgareasca

Ingrediente necesare salata bulgareasca ovcharska:

  • 4 rosii
  • 2 castraveti
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa
  • 200 gr branza
  • 200 gr sunca de Praga
  • 2 oua
  • 100 gr masline
  • ulei masline
  • sare, piper

Se taie rosiile, castravetii si sunca in forma de cuburi (legumele taiate cuburi lasa mai putin suc). Se spala, se curata de seminte si se taie ardeiul gras.
Ceapa se curata si se taie pestisori. Maslinele se lasa 20 de  minute in apa rece inainte sa le scoatem samburii si sa le feliem. Ouale se pun la fiert (trebuie sa fie tari) si dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca.
Rosiile, castravetii, ardeiul, sunca si maslinele se pun intr-un bol, se stropesc cu ulei de masline, se adauga un praf de sare, putin piper si se amesteca toate. Se rade deasupra branza tare pe razatoarea cu gauri mari ( sau se taie cubulete – dupa cum doreste fiecare). Se orneaza salata cu ouale fierte si taiate sferturi. Daca va place sa mancati bine condimentat puteti adauga in salata un ardei iute tocat, asa cum au obiceiul sa serveasca, multi bulgari, salatele si in special salatele lor preferate:  shopska  (salata  lor preferata) si ovcharska

Sa aveti pofta!

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete de salate Tagged With: bulgareasca, Europa, salata

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara

June 24, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba de fasole teci se prepara îndeosebi vara având calitatea, la fel ca ciorba de roşii şi de dovlecei, de a fi uşoară şi răcoritoare. Din motiv de caniculă se serveşte mai rece, dar cine preferă, este la fel de bună şi caldă. Există o destul de ridicată diversitate de fasole teci, dar toate se preteză de a participa la o ciorbă de vară. Eu, de regulă, prefer fasolea verde mai subţire, aşa numita fideluţă. Îmi place ca ciorba de teci să fie bogată atât în teci cât şi în roşii, să o mânânc rece cu ardei iute mărunţit şi pus în farfurie.

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (5)

Ingrediente ciorba de fasole teci:

  • 1 kg fasole teci fideluţă
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 telina mica
  • 1 păstârnac
  • 5 roşii coapte şi zemoase
  • tăitei sau fidea
  • patrunjel, leuştean
  •  sare, piper

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (3)

Se curata ceapa, morcovul, păstârnacul si telina, se taie marunt si se pun la fiert in 2 litri de apa. Tecile (pastai) de fasole se curata de ate, se taie vârfurile şi se spala. Se taie bucati de cca 2 cm.

Dupa ce au fiert ceapa, morcovul si telina timp de 10 de minute se adauga tecile de fasole verde. Se adauga si rosiile curatate de pielita si taiate cuburi (pentru a curata rosiile de pielita se scufunda in prealabil in apa fierbinte). Eu prefer să folosesc la ciorba de fasole teci o cantitate mai mare de roşii, 5-6 bucăţi, pentru a obţine o ciorbă mai acrişoară. Ca alternativă, pentru acreală, uneori folosesc borş.

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara

Se gusta tecile de fasole pentru a verifica daca sunt fierte. La final se adauga taitei si se mai tine 5 minute pe foc. Se asezonează cu sare şi piper, după gust. Se opreste focul si se adauga patrunjelul  şi leuştean tocate marunt. Folosirea tâiţeilor este opţională acesta fiind un obicei mai mult în sudul ţării, în Oltenia. De asemenea puteţi aroma fie cu pătrunjel, fie cu leuştean. Eu le prefer pe amândouă.

In multe zone ale tarii se drege ciorba de fasole verde cu faina prajita in ulei, stinsa cu bulion si subtiata cu zeama din ciorba. Ciorba de fasole teci, în special in zilele toride de vara, este foarte  gustoasa si revigoranta, mai ales servita rece cu oleacă de ardei iute.

Să fiţi bine!

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (1)

Ciorba de Fasole Teci. Racoritoare in Zilele de Vara (4)

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de supe si ciorbe, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, ciorba de vara, fasole fideluta, fasole teci, fasole verde

Ghiveci de legume cu carne de pui

June 22, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Provenit din cuvantul turcesc güveç, termenul de ghiveci folosit in bucataria noastra, defineste imaginatia fara limite pusa in slujba  simturilor organoleptice. Nu va sfiiti sa dati frau liber imaginatiei, garantia rezultatelor fiind asigurata de varietatea combinatiilor de legume si/sau carnuri ce onoreaza numele de ghiveci.

Ghiveci de legume cu carne de pui
Ghiveci de legume cu carne de pui

Ingrediente ghiveci:

carne de pui (pulpe si piept)

4-5 ciuperci

200 gr. orez

300 gr. teci fasole verde

1 vanata

1 dovlecel

4-5 cartofi

2-3 ardei gras

2 morcovi

3 cepe verzi si o ceapa uscata

1 capatana usturoi

3-4 rosii

patrunjel, leustean, marar

piper, boia, sare

Legume pentru ghiveci

Se curata, se spala bine carnea si se pune la fiert 30 minute. Se felieaza vanata si  dovlecelul si se prajesc feliile usor, pe ambele fete intr-o tigaie  cu putin ulei. Se spala bine orezul si se lasa intr-un bol cu apa. Se felieaza morcovii, se taie ardeiul, cartofii, ceapa verde, rosiile in bucati mai mari. Se curata si se taie pestisor ceapa uscata. Tecile se cu rata si se taie in doua, nu mai mici. Ciupercile se spala, se curata si se injumatatesc.

Pregatirea patului de dovlecei

Se formeaza un pat de felii dovlecei pe fundul vasului (cratitei). Avem rezultate mai bune daca folosim un vas de lut, roman.

Adaugam legume taiate si ciuperci

Se adauga legume taiate si ciuperci pana la jumatatea vasului. Totodata uniformizam peste legume cateii de usturoi, tocati marunt.

Adaugam orez, piper si boia

Se adauga jumatate din orez si un praf de piper, boia si sare ( dupa gustul fiecaruia). Se formeaza al doilea pat din feliile de vinete prajite. Se repeta ca si mai sus, adaugarea ultimelor legume, ciuperci si a orezului ramas. Se toaca marunt patrunjelul, leusteanul si mararul si se orneaza legumele.

Adaugam verdeata

Carnea fiarta se aseaza uniform peste legume si  supa rezultata se adauga pana se umple vasul pe jumatate. Punem un capac la  vas si bagam la cuptor 40-60 minute. In ultimele 10 minute, luam capacul vasului si lasam sa se rumeneasca carnea.

Ghiveci de legume cu carne de pui

Ghiveciul se serveste atat cald, cat si rece, cu ardei iute, ceapa, usturoi sau ceva acritura. Mancare de vara, ghiveciul permite sa folositi o diversitate larga de legume, asa ca daca aveti la indemana conopida, varza, gogosar nu ezitati in a le adauga la reteta. Daca va place sa mancati condimentat, tocati un ardei  iute.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cuptor, ghiveci, legume, pui

Saramura de biban

June 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am gasit la pescarie biban – un peste rapitor de carne alba, prezent in multe din apele noastre. De cate ori aduc peste proaspat la pescarie nu ma pot abtine sa nu cumpar si  ca urmare, cu gandul la o saramura de biban, am procedat la achizitionarea bibanului. Fiind pescar impatimit si pregatind saramura de biban mi-am amintit de o sceneta monumentala interpretata de doi titani ai cinematografiei nostre: Stefan Mihailescu Braila si Dem Radulescu-Bibanul, sceneta de care nu ma mai satur si care-mi da o stare de bine de cate ori o urmaresc. Jos palaria pentru cei doi maestri…

Saramura de biban

Necesar saramura de biban:

  • 1 Kg biban
  • 4-5 fire de usturoi verde ( daca nu aveti merge si usturoi uscat)
  • 3 ardei capia
  • 3 rosii
  • leustean, sare grunjoasa

Se curata taie bibanii si se inlatura maruntaiele. Bibanul fiind un peste  rapitor nu este prea  mult de curatat. Avand in vedere ca vom pregati bibanul la gratar nu este cazul sa curatam  solzii ( solzii bibanului necesita o tehnica mai speciala de curatat). Dam un praf de sare peste bibani si ii lasam 20 de minute sa ia putina sare.

Intr-o cratita punem 1,5 l de apa la fiert cu un varf de cutit sare.

saramura de biban

Incingem gratarul si punem bibanii la copt, ii lasati sa se faca bine pe o parte si pe alta. In momentul in care sunt gata ii luam si ii punem in apa fierbinte. Cand punem bibani in saramura opriti focul pentru a inceta fierberea. Bibanii copti pe gratar trebuie sa-si lase gustul in saramura fierbinte dar nu sa fiarba. Punem toti bibanii in saramura si acoperim vasul cu un capac.

Cand am terminat cu bibanii, punem pe gratar ardeiul kapia si rosiile. Putem adauga pe gratar si un ardei iute. Ardeiul kapia copt il crestam si il punem in saramura sa-si lase sucul si aroma. Rosiile coapte le curatam de pielita arsa si le pasam cu furculita intr-un bol,  dupa care le adaugam in saramura.

Se toaca  marunt usturoiul si se  freca putin cu sare. Daca saramura este prea fierbinte mai lasam sa scada temperatura pentru a  adauga usturoiul. Usturoiul isi va pierde din propietati, gust si aroma, daca il punem in apa fierbinte,

Saramura de biban

Gustam si potrivim de sare. Se toaca marunt, putin leustean si se presara in saramura.

Se serveste cu mamaliguta calda. Oltenii obisnuiesc sa serveasca saramura cu ciusca uscata coapta pe foc. In multe retete de saramura, prezenta efectiva a saramurii ( a cantitatii de apa) este intr-o mica masura, ori traditia ne invata ca pestii trebuie sa fie mai mult de trei sferturi acoperiti de saramura.

Sa aveti pofta!

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: biban, biban copt pe gratar, saramura de peste

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 73
  • Page 74
  • Page 75
  • Page 76
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate