• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de porc

Tocana campeneasca

May 16, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tocana campeneasca este mâncare văratică ce se prepară în baza carni de porc şi cu aportul legumelor ce sunt, la momentul poftei, în rod în grădina gospodarului sudist. Legumele pot fi multe sau puţine şi foarte variate aşa că nu avem vreo obligaţie anume de o paleta fixă de ingrediente. Dacă avem vreo obligaţie, aceasta este faţă de carne ce trebuie bine preparată astfel încât fragezimea să fie de necontestat.

tocana campeneasca

Necesar tocana campeneasca:

  • 500 gr carne porc
  • 1 fir praz
  • 1 ceapă
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 morcov
  • 3 ardei graşi diverse culori
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi
  • 200 ml bulion
  • 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei

tocana campenesca

Preparare:

1. Tăiem carnea bucaţi şi o călim într-o cratiţă, în 2-3 linguri de ulei. Când şi-a schimbat culoarea stingem cu o cană de apă călduţă, cât să acopere carnea, punem capac la cratiţă şi lăsăm să fiarbă încet până se înmoaie carnea. Când apa se evaporă şi începe procesul de rumenire, adăugăm prazul, ceapa şi morcovul mărunţite. Amestecăm şi lăsăm 3-4 minute să se călească.

tocana campeneasca

2. Adăugăm bulionul şi încă o ceaşcă cu apă călduţă ( sau supă de carne dacă aveţi).

tocana campeneasca

Tocăm bucăţi mai mari, cartofii, ardeii şi dovlecelul şi le punem în cratiţă. Dăm un praf de sare, piper proaspăt măcinat şi cățeii de usturoi feliaţi. Amestecăm şi lăsăm să dea câteva clocote.

tocana campeneasca

3. Băgăm cratiţa la cuptor să scadă, 25-30 minute. La final ornăm cu pătrunjel proaspăt.

Să fiţi bine!

tocana campeneasca

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: porc, tocana cu carne de porc, tocana cu legume, tocanita

Carnati cu cartofi

May 15, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Trecând peste simplitatea ideii de carnati cu cartofi – simplitate care, de altfel, ne şi atrage – valoarea acestei clasice combinaţii este dată de calitatea cârnaţilor. Rezultatul este irezistibil cu cârnaţi proaspeţi de calitate ce îşi lasă sucul şi aroma, să cuprindă cartofii pe care sunt aşezaţi. O nuanţă vagă de iute şi o aromă de usturoi trebuie să invăluie carnaţii şi cartofii. Acum este un moment foarte prielnic, pentru o asemenea combinaţie, deoarece cartofii noi sunt deja în pieţe şi pot fi un mare câştig pentru plăcere. La fel cum poate fi şi însoţirea acestora cu focaccia.

carnati cu cartofi

Necesar carnati cu cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 300-400 gr carnaţi
  • 2 roşii
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • busuioc proaspăt – sau altă verdeaţă la alegere
  • ardei iute, oregano, piper, sare, ulei de măsline

carnati cu cartofi

Preparare:

1. Curăţăm cartofii şi îi tăiem pe lung, bucăţi mai mari. Dacă sunt mai mici îi înjumătăţim.

2. Curăţăm ceapa şi o tăiem julien. Căţeii de usturoi îi mărunţim din cuţit.  Încingem o tigaie mai adâncă sau o cratiţă şi în 2-3 linguri de ulei, călim un minut ceapa, usturoiul şi ardeiul iute. Dăm un praf de piper, unul de sare şi aromăm cu oregano, cât iei între trei degete. Tigaia să fie cu mâner metalic pentru că o vom băga la cuptor.

Ceapa calita

3. Adăugăm cartofii şi amestecăm bine să-i cuprindă uleiul şi condimentele. Mai stropim cu puţin ulei de măsline şi îi mai dăm un praf de sare grunjoasă.

carnati cu cartofi

4. Tăiem cârnaţii şi îi aşezăm pe cartofi. Punem un capac pe tigaie – să se “coacă” în suc propiu şi cârnaţii proaspeţi să-şi lase sucul – şi o băgăm la cuptor pentru 25-30 minute. Când a trecut timpul – încercăm cartofii cu o furculiţă, să fie moi –, punem roşiile feliate şi mai lăsăm tigaia fără capac la cuptor încă 10 minute, să se rumenească.

carnati cu cartofi

5. Ornăm cu busuioc proaspăt sau altă verdeaţă. Busuioc vă puteţi pune în ghiveci, la fereastră şi creşte foarte frumos şi destul de repede. Seminţe de busuioc se găsesc în supermarket sau la magazine specializate. Am mâncat aceşti carnati cu cartofi cu pâine lipie focaccia, cu roşii si busuioc.

Să fiţi bine!

focaccia si carnati cu cartofi

carnati pe cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: busuioc, carnati, carnati la cuptor, cartofi, cartofi la cuptor

Mancare de Mazare cu Snitel de Porc

May 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spectaculos de gustoasă această combinaţie de mancare de mazare cu snitel de porc! Am gătit-o oarecum întâmplător, când s-a potrivit să dispun de ambele preparate în acelaşi timp şi m-am gândit să iau şniţelul şi să-l adaug la mâncarea de mazăre. Ideea în sine nu este vreo mare revelaţie, dar gustul rezultat depăşeşte aşteptările ce pot fi avute de la o combinaţie aparent banală. Este important ca şniţelul de porc să fie preparat cu pesmet, adică varianta vieneză, deoarece acesta se va combina foarte bine cu sosul mâncării de mazare.

mancare de mazare cu snitel de porc

Necesar mancare de mazare cu snitel de porc:

Pentru mancare de mazare:

  • 500 gr mazare
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 200 ml bulion
  • 1/2 legătură mărar
  • sare, piper, ulei pentru prăjit

Pentru şniţel de porc:

  • 4 felii pulpă de porc a câte 100 gr.
  • 1 ou
  • 3 -4 linguri de făină
  • 3-4 linguri de pesmet
  • sare, piper
  • ului pentru prăjit

mancare de mazare cu snitel de porc

Preparare:

1. Pregătim necesarul pentru şnitele: bătem bine carnea şi îi dăm câte un praf de sare şi de piper, bătem oul cu furculiţa, într-un bol, cu puţină sare. Pregătim o farfurie cu făină şi una cu pesmet. Am mai scris despre şnitele la reţeta şniţel de pui parizian.

2. Curăţăm ceapa şi morcovul, tocăm mărunt ceapa şi tăiem morcovul rondele sau cubuleţe. Le călim până cănd ceapa devine sticloasă, în două linguri de ulei, într-o tigaie sau crăticioară încinsă. Piperăm şi sărăm călitura. Stingem prăjeala cu o ceşcuţă de apă caldă (sau supă dacă avem) şi lăsăm să fiarbă la foc mic, câteva minute.

3. Adăugăm mazărea şi bulionul şi lăsăm să fiarbă încet, 15-20 minute până când mazărea este fiartă. Este preferabil să folosim mazăre proaspătă sau congelată, cea conservată având calitate mult scăzută. Dacă mai este nevoie şi a scăzut mâncarea prea mult mai adăugăm apă călduţă. La final adăugăm mărarul tocat mărunt.

4. Cât timp fierbe mazărea preparăm şniţelele. Dăm feliile de carne prin făină, prin ou şi în final prin pesmet şi le prăjim într-o tigaie încinsă până devine pesmetul auriu. Le scoatem pe un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.

mancare de mazare ci snitel de porc

mancare de mazare cu snitel de porcsnitel de porc

5. Tăiem şnitelele bucăţi şi le punem în mâncarea de mazăre. Lăsăm să mai dea câteva clocote, să se îmbibe pesmetul sniţelelor cu sosul mâncarii de mazăre. Se completează foarte bine cele două preparate, împrumutându-şi una alteia savoare, şniţelele îmbibate cu sos câştigând noi valenţe alături de “garnitura” de mazăre. Aceasta mancare de mazare cu snitel este asemanatoare si la fel de gustoasă şi de recomandat ca si mancarea de mazare cu friganele.

Să fiţi bine!

mancare de mazare cu snitel de porc

mancare de mazare cu snitel de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu mazare, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de mazare, mazare, porc, snitel de porc

Musaca de piure. Placere de familie

April 20, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această musaca de piure este unul din preparatele ce au calitatea de a strânge rapid familia în jurul mesei, dar mai ales copii ce sunt mai greu de ademenit. Cel puţin asta mi se întâmplă mie când prepar acest fel de musaca. Probabil este valabilă până apare altă plăcere culinară la orizont şi se schimbă opţiunile. Este puţin migăloasă, nu necesită cine ştie ce pregătire, foarte hrănitoare şi arătoasă. Am denumit acest preparat musaca de piure pentru că seamănă cu musacaua in straturi, grecească sau balcanică, prin prepararea în straturi.

musaca de piure

Necesar musaca de piure:

  • 400 gr carne tocată amestec vită – porc ( pentru 4 portii)
  • 2 cepe
  • 2-3 ardei graşi coloraţi
  • 800 gr-1 kg cartofi
  • 1 ou
  • 200 gr smântână
  • piper, sare, ulei

musaca de piure

Preparare:

1. Pentru început punem cartofii la fiert pentru piure. Ce trebuie şi cum se face un piure de cartofi bun am mai scris pe site. În cazul nostru merge şi un piure mai rustic.

2. Se curăţă şi se toacă ceapa mărunt. Se căleşte într-o tigaie, în 2 linguri de ulei. În foto se vede că am călit şi ceapă roşie. Asta pentru că o aveam întâmplător şi trebuia să o folosesc, dar nu este important. Se adaugă carnea tocată şi se dă un praf de piper şi unul de sare. Se poate folosi orice fel de carne tocată, după preferinţă.

musaca de piure

3. Când carnea şi-a schimbat culoarea şi a prins-o căldura două minute adăugăm ardeiul gras, tăiat bucăţi mai mari sau rupt cu mâna. Pentru atracţie este bine să fie culori variate.

musaca de piure

4. Amestecăm, mai lăsăm 1 minut să se înfierbânte ardeiul şi punem 3-4 linguri de roşii cubuleţe în bulion sau o ceaşcă de suc de roşii. Omogenizăm şi peste două minute oprim focul.

calim carnea pentru musaca

4. Cât timp noi am călit carnea, cartofii s-au fiert şi putem prepara piureul. Aşezăm un prim strat din carnea tocată călită, cu ceapă şi ardei, într-o tavă potrivită. Punem peste acest prim strat un al doilea strat de piure de cartofi.

musaca de piure cu smantana

5. Bătem oul cu smântăna până se omogenizează. Turnăm uniform peste piure până acoperim întreaga suprafaţă.

musaca de piure cu smantana

6. Băgăm tava în cuptorul încins pentru cca. 40 de minute. Musacaua va fi gata când se va umfla şi rumeni frumos.

musaca de piure

Se scoate din cuptor şi se poate servi caldă dar şi rece. Rece se taie mult mai bine, dar ăsta este aspect secundar. Se ornează cu verdeaţă după cum preferă fiecare. Am presărat busuioc proaspăt pentru că îmi place şi pentru faptul că mi-a crescut frumos busuiocul la fereastră, în ghiveci. Dar despre plante aromatice, pe care zic eu că este bine să ni le plantăm acasă, voi scrie câte ceva săptămâna viitoare. Am mai scris pe site despre musacaua turceasca care este altceva decât cea care se prepară preponderent la noi, dar si despre inedita musaca cu varza acră.

Să fiţi bine!

musaca de piure

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, musaca, musaca cu smantana, musaca la cuptor, piure de cartofi

Rinichi de porc cu sos si mamaliga

April 18, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă nu tot consumatorul agreează mâncărurile din organe, ele rămân pentru unii gurmanzi lipsiţi de inhibiţii, un soi de trufandale ce merită toată consideraţia. O dată pe an obişnuiesc instinctiv să pun la ceaun ficat, rinichi şi splină şi care se manâncă obligatoriu cu mămăligă şi cu murături. Nevenindu-i încă sorocul ceaunului – găteală de toamnă târzie – voi încerca să vă captez, pe cât se poate, atenţia cu rinichi de porc cu sos românesc, odihniţi pe mămăligă aburindă.

rinichi de porc cu sos

Necesar rinichi de porc cu sos:

  • 3 rinichi
  • 300 ml lapte
  • ulei pentru prăjit

Pentru sos:

  • 1 cutie roşii decojite cubuleţe sau 400 ml suc de roşii
  • 3 cepe
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 100 gr unt
  • 1 lingură făină (sau amidon)
  • 1 cană supă

Pentru mămăligă:

  • 200 gr mălai
  • sare

rinichi de porc cu sos

Preparare:

1. Se taie rinichi jumătăţi pe lungime. Cu un cuţit îndepărtăm nervurile şi partea albă din interior.

rinichi de porc

Tăiem rinichi în bucăţi de 2-3 cm. Îi spălăm bine în mai multe ape reci şi îi acoperim cu lapte rece pentru 1,5 – 2 ore pentru a înlătura mirosul înţepător.

rinichi de porc

Îi scoatem din lapte şi îi opărim 2 minute până îşi lasă spuma.

rinichi de porc

2. Rumenim rinichii în 2 linguri de ulei, cu un praf de sare şi unul de piper. După ce s-au rumenit punem rinichi într-un bol şi ne ocupăm de sos.

rinichi de porc

3. Curăţăm şi tocăm foarte mărunt ceapa. Într-o cratiţă, ceaun sau tigaie mai mare, în 10o de grame unt încins punem 1 lingură de făină şi amestecăm. Se fuge mult de făina pusă în mâncăruri, dar gătită bine, făina nu este cu nimic mai rea decât alte alimente. Când făina s-a rumenit 1 minut, se pune şi ceapa tocată. Amestecăm 1 minut să prăjim puţin ceapa şi stingem cu supa sau cu apă călduţă.

4. Adăugăm roşiile cuburi sau sucul de roşii şi lăsăm să dea un clocot.

sos romanesc pentru rinichi de porc

5. Punem rinichii prăjiţi în sos şi lăsăm să bolborosească la foc mic 30 minute. Lăsăm să scadă după cum dorim sosul, mai gros sau mai subţire. Eventual mai adăugăm supă. După 30 minute oprim focul şi adăugăm căţeii de usturoi tocaţi mărunt. Căpăcim cratiţa.

rinichi de porc in sos

6. Învârtim o mămăligă mai molatică. Am scris despre asta în articolul referitor la  prepararea mămăligii. Punem mămăligă în mijlocul farfuriei şi rinichi de porc cu sos în jurul mămăligii. Aromăm cu verdeaţă proaspătă.

Să fiţi bine!

rinichi de porc cu sos

rinichi de porc in sos

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mancare de rinichi de porc, rinichi de porc, rinichi de porc sote, rinichi in sos romanesc

Musaca de Varza Murata cu Carne Tocata si Orez

April 15, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Musaca de varza murata, o mâncare din sud vestul Olteniei ce se aseamănă cu mult mai cunoscuta varza a la Cluj sau cu sarmalele împrăştiate. Diferenţa consta în faptul că este prezent ardeiului gras, lipseşte smântâna în faza de preparare şi carnea folosită este tocată mărunt din cuţit. Rezultantă a imaginaţiei şi spiritului practic al bunicilor noştri, mâncarea asta este inspirată, pe de o parte, de cunoscuta musaca de cartofi şi pe de altă parte, de sarmalele tradiţionale. Aceasta musaca de varza murata se mănâncă, cu onestitate tradiţională, cu mămăligă şi cu ardei iute murat. Este gustoasă, rustică şi se însoţeşte cu vin roşu, uşor şi tineresc.

musaca de varza murata

Necesar musaca de varza murata

    • 500 gr carne porc
    • 2 verze murate potrivite
    • 200 gr orez
    • 2 cepe
    • 4 ardei gras sau kapia
    • 4 roşii
    • 3 linguri de bulion sau roşii decojite cuburi
    • 1 legătură pătrunjel
    • 1 cană supă de carne

<li>cimbru, piper, boia de ardei, foi de dafin, sare, ulei

musaca de varza murata

Preparare:

1. Se toacă carnea din cuţit cât mai mărunt. Se pune la călit pentru 3-4 minute, împreună cu ceapa tocată, în 2-3 linguri de ulei. Se aromează şi condimenteză cu o crenguţă de cimbru verde sau cimbru uscat fărâmiţat împreună cu un praf de piper măcinat şi o linguriţă de boia. După ce s-au călit, se adaugă un pahar cu apă să se înăbuşe.

calim carnea si ceapa - musaca de varza murata

2. Se fierbe orezul al dente, două măsuri de apă la una de orez. Se pune orezul împreună cu 3 linguri de roşii decojite cuburi peste carne şi ceapă. Se amestecă şi se omogenizează un minut, pe foc.

musaca de varza

3. Se taie un ardei cubuleţe, se toacă jumătate din pătrunjelul verde, se pun în călitură şi se amestecă. Se potriveşte de sare, după gust.

musaca de varza

4. Varza murată se spală în apă rece şi se toacă mărunt, fideluţă. Dacă varza este prea sărată se ţine la desărat, 2 ore în apă rece. Se păstrează 4-5 foi de varză întregi.

5. Pe fundul cratiţei sau vasului roman se aşează un strat de varză tocată cu ardei gras tăiat, o lingură de bulion şi condimente: 2 foi de dafin, piper, boabe, cimbru. Se mai pun şi 2 linguri de ulei.

musaca de varza murata

6. Peste varză se pune un strat de carne cu orez, ardei, roşii. Urmează din nou un strat de varză, un al doilea strat de carne şi se încheie totul cu varză.

7. Se căpăceşte totul cu felii de roşii şi ardei taiat mai mare, se aromează cu cealaltă jumătate de pătrunjel verde. Se condimentează iarăşi cu piper boabe, cimbru şi 2 frunze de dafin. Se acoperă totul cu foile de varză întregi.

musaca de varza

8. Se pune o cană de supă sau, în lipsă, apă călduţă. Se pune capac pe cratiţă şi se bagă la cuptor pentru cca. o oră. Se ia capacul ultimele 10 minute, sa se rumeneasca putin. Aceasta musaca de varza se serveste la masa cu mamaliga si ciusca iute.

Să fiţi bine!

musaca de varza murata

musaca de varza murata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Ardeal, Retete din Banat, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, musaca, musca de varza murata, porc, sarmale rasfirate, varza murata

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14
  • Page 15
  • Interim pages omitted …
  • Page 19
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate