• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu carne de pui

Risotto si Pui. Cremos si Crocant

June 10, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi pregătim risotto si pui. Două texturi diferite ce se împacă foarte bine tocmai datorită faptului că sunt contrarii. Risotto este cremos, rafinat cu unt şi parfumat cu vin alb iar pulpele, rumenite încet la cuptor, sunt crocante şi în acelaşi timp cu o carne lipsită de ataşamente faţă de os. Cum risotto cere un ingredient marcant îl îmbogăţim cu ciuperci şi îi dăm o pată de culoare cu ardei gras roşu.

risotto si pui

Necesar risotto si pui:

  • 300 gr orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 cutie ciuperci sau 5-6 ciuperci proaspete
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 pahar vin alb
  • 50 gr unt
  • cca. 700 ml supă de carne sau legume
  • pătrunjel verde
  • piper alb, sare, ulei

risotto si pui

 

Preparare:

1. Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. O călim în puţin ulei până devine sticloasă. Adăugăm şi căţeii de usturoi feliaţi împreună cu ciupercile şi mai ţinem 2 minute pe foc încet. Dăm un praf de piper şi unul de sare. Dacă folosim, ca în cazul de faţă, ciuperci de conservă, nu este cazul să fie rumenite înainte. Când folosesc ciuperci proaspete, în special champignon, prefer să le sotez înainte ca aici, pentru a le da culoare. Astfel, evit să lase apă direct în orez şi eventual să influenţeze culoarea orezului.

risotto si pui

2. Adăugăm orezul fără a-l spăla deoarece amidonul prezent pe boabe ne ajută. Amestecăm şi lăsăm 1 minut să se înfierbânte orezul. Punem un polonic de supă şi lăsăm la foc încet, să se umfle orezul. Supa poate fi de pui sau de legume. Când este absorbită supa, punem al doilea polonic şi continuam până orezul devine cremos. Cu ultimul polonic punem şi vinul alb şi ardeiul roşu tăiat cubuleţe. Când orezul este gata adăugăm untul şi oprim focul. Ornăm cu pătrunjel verde.

risotto si pui

3. Pulpele de pui le frecăm cu amestec de sare şi piper, le rumenim într-o tigaie până capătă crustă după care le băgăm la cuptor. Dăm focul mic să se coacă încet şi să devină crocante la exterior dar moi în interior. Carnea trebuie să “cadă” de pe oase.

risotto si pui

4. Aşezăm pulpele pe un pat de orez şi eventual mai aromăm cu verdeaţă.

Să fiţi bine!

risotto si pui

risotto si pui

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carne de pui, ciuperci, orez, orez cu carne, pulpe de pui, unt

Aripioare si cartofi. Cu salsa racoritoare

June 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai mult meniu decât reţetă, mai uşor şi vesel, ca pentru început de weekend senin, îmi iau avânt şi vă ridic la fileu o porţie de aripioare si cartofi noi servită lângă o salsa răcoritoare. Aripioarele condimentate vor sta trântite pe un pat de hrean, cartofii noi vor fi decoraţi cu usturoi verde iar salsa de roşii va fi susţinută de ardei iute şi pătrunjel, toate atât cât trebuie să ne trezească apetitul pentru un weekend bine punctat culinar.

aripioare si cartofi

Necesar aripioare si cartofi cu salsa de roşii:

Pentru aripioare:

  • 1 kg aripioare
  • boia, piper, rozmarin, sare
  • ulei, oţet
  • o rădăcină hrean
  • 2 linguri de smântână

aripioare si cartofi

Preparare:

1. Amestecăm condimentele boia, piper, sare şi rozmarin cu o lingură de ulei. Frecăm şi masăm aripioarele cu acest mestecul până se ung bine. Acoperim vasul cu aripioare şi îl lăsăm o jumătate de oră la frigider.

2. Coacem aripioarele pe tigaia grill până se rumenesc frumos pe ambele părţi. Dăm rădăcina de hrean pe răzătoarea mică şi punem hreanul într-un borcănel. Punem oţet cât să se îmbibe hreanul ci nu să-l înece. Dăm un praf de sare şi adăugăm şi cele două linguri de smântână. Amestecăm bine cu o linguriţă, în borcan până se omogenizează şi devine pastă. Se poate folosi şi hrean din comerţ dar este mai puţin puternic. Pe o farfurie mai mare sau un platou, facem cu lingura un pat de hrean şi punem aripioarele deasupra.

aripioare si cartofi

Pentru cartofi:

  • 1 kg cartofi noi mai mici
  • 3  căţei de usturoi
  • 2 fire usturoi verde
  • 3o gr unt
  • pătrunjel
  • piper, sare, ulei

Curăţăm şi spălăm cartofii de coaja subţire. Îi rumenim într-o tigaie încinsă cu două linguri de ulei, până prind puţină crustă. Tigaia să fie cu coadă metalică sau detaşabilă, să poată fi băgată la cuptor. După ce s-au rumenit, punem cei 3 căţei de usturoi necurăţaţi dar zdrobiţi şi untul. Adăugăm un păhărel de apă, dăm un praf de piper şi unul de sare şi dăm la cuptor pentru 30 de minute. Încercăm cartofii cu o furculiţă să verificăm dacă sunt făcuţi. Peste cartofii rumeniţi la cuptor punem usturoiul verde mărunţit şi pătrunjelul tocat.

aripioare si cartofi

Pentru salsa de roşii:

  • 4-5 roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapă
  • zeama de la o lămâie
  • piper, sare, ulei de măsline

aripioare si cartofi cu salsa

Tăiem roşiile cubuleţe mai micuţe. Tocăm ardeiul iute- fiecare pune mai mult sau mai puţin, după preferinţe şi pătrunjelul verde. Ceapa o mărunţim din cuţit, cât se poate de mică. Punem într-un bol roşiile, ardeiul, ceapa şi pătrunjelul. Preparăm un sos din 2 linguri ulei de măsline, zeama de lămăie, piper măcinat, sare şi cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare. Omogenizăm sosul, îl punem în bol peste roşii şi amestecăm.

Vă doresc un sfârşit de săptămână frumos şi să fiţi bine!

Aripioare si cartofi cu salsa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: aripioare de pui, aripioare la gratar, cartofi noi, hrean, salata salsa, salsa de rosii

Dovlecei cu pui. Pe deplin gustosi

June 6, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Nu mă dau în vânt după dovlecei despre care am considerat întotdeauna, spre deosebire de alte legume, că au nevoie de o susţinere mai amplă din partea altor ingrediente, pentru a fi puşi în valoare. Mi-au plăcut întotdeauna, prăjiţi sau copţi,  în clasica salata de dovlecei şi în chiftelele greceşti dar cam atât, în rest, erau o susţinere în plus la un ghiveci sau la nişte legume umplute. În fapt, cred că pe undeva mi-a scăpat ceva şi nu am reuşit să le văd potenţialul, să mă bucur de dovlecei, dealtfel o legumă foarte recomandată pentru sănătate.

Asta până azi când, preparând aceşti dovlecei cu pui, leguma în cauză a întrecut orice aşteptări şi s-a dovedit pe deplin gustoasă şi de apreciat. De obicei nu luam dovleceii ca bază pentru o mâncare, considerându-i lipsiţi de o personalitate viguroasă, dar această mâncare cu toată simplitatea ei a reuşit să-mi schimbe optica şi pe drept cuvânt trebuie să le acord mai mult credit. Aşa că, în următoarele săptămâni, vom supune aceste curcubitacee cu 95% apă mai multor încercări culinare.

Dovlecei cu pui la cuptor

Necesar dovlecei cu pui:

  • 3-4 dovlecei
  • 2 pulpe
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 legătură mărar
  • 4căţei de usturoi
  • 1 cutie roşii cubuleţe – 400 gr sau 2-3 roşii proaspete
  • cimbru, boabe de muştar şi coriandru, piper, sare
  • ulei

dovlecei cu pui, rumeniti la cuptor

Preparare:

1. Zdrobim în mojar coriandru şi muştarul. Curăţăm şi crestăm pulpele, le dăm un praf de sare şi le frecăm cu coriandru, muştar  şi piper. Le punem la prăjit într-o tigaie încinsă, cu 2 linguri de ulei şi 2-3 rămurele de cimbru. Le rumenim bine pe ambele părţi. La final, adăugăm un păhărel cu apă pentru a degresa tigaia şi a obţine un fel de sos condimentat, pentru a nu pierde aromele lăsate de carne.

Dovlecei cu pui. Prajim carnea

2. Continuăm în aceeaşi tigaie dacă este suficient de mare sau lucrăm cu o crăticioară. Punem sosul rămas de la carne în cratiţă şi adăugăm ceapa tăiată cubuleţe şi morcovul tăiat rondele. Adăugăm şi 2 căţei de usturoi feliaţi.

Dovlecei cu pui. pat de legume

3. Curăţăm de coajă dovleceii (nu este obligatoriu dacă dovlecei sunt foarte tineri) şi îi tăiem cuburi mai măricele. Punem dovleceii în cratiţă, peste ceapă şi dăm un praf de sare.

dovlecei cu pui. Asezam dovleceii

4. Adăugăm roşiile din conservă sau roşii proaspete decojite şi mărunţite şi amestecăm. Tot acum punem şi mărarul proaspăt mărunţit. Punem o ceaşcă cu apă şi lăsăm să bolborosescă încet spre înmuierea dovleceilor.

Dovlecei cu pui. Adaugam bulionul

5. Dovleceii nu trebuie să se fărâmiţeze ci să rămână fermi, să le simţim textura. Când dovleceii şi-au pierdut culoarea de crud, băgăm cratiţa la cuptor pentru 20 de minute, să scadă şi să se rumenească. Este foarte important pentru a ne bucura gustul dovleceilor să nu se facă praf ci să rămână cuburi al dente, rumene.

Dovlecei cu carne de pui, rumeniti la cuptor

6. Scoatem cratiţa de la cuptor şi arânjăm pulpele rumene pe dovlecei. Ornăm cu verdeaţă la alegere, după cum preferăm – mărar, pătrunjel sau chiar leuştean. Îmi plac cu usturoi aşa că am feliat ceilalţi doi căţei de usturoi şi i-am pus peste dovlecei. Dacă înlăturăm carnea putem obţine o mâncare de post reuşită.

Dovlecei cu pui, in tava la cuptor

Pe cât de simplă pe atât de mult mi-a plăcut găteala asta. Cred că păcătuim când preparăm excesiv dovleceii, în special în combinaţie cu alte legume şi în final nu mai putem să le identificăm şi apreciem gustul. De asemenea, la dovlecei ca şi la broccoli, usturoiul face o treabă excelentă şi sprijină leguma fără a-i submina gustul.

Să fiţi bine!

Dovlecei cu pui si usturoi

Dovlecei la cuptor cu carne de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: dovlecei, dovlecei la cuptor, mancare de dovlecei, pulpe de pui

Fasole Verde cu Carne de Pui

May 28, 2013 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Una din cele mai prolifice perioade pentru un împătimit al bucătăriei este aprilie – mai când ai posibilitatea să schimbi şi să diversifici cu uşurinţă registrul în care lucrezi. Înviorarea grădinilor şi verziturile din pieţe îţi permit cu prisosinţă acest lucru. Este perioada în care folosesc la mai toate mâncărurile ceapa şi usturoiul verde ce au capacitatea, din punctul meu de vedere, de a da unei reţete, oricât de prăfuite şi anoste, savoare şi atractivitate. Să nu mai spunem de potenţialul de sănătate ce-l deţin. Din păcate nu le avem întregul an, aşa că profităm cât putem în această perioadă. Azi am îmbogăţit cu ceapă şi usturoi verde o mâncare de fasole verde cu carne de pui. De câte ori doresc să ajung mai “pe  scurtătură”, din lipsă de timp, la o mâncare, aleg fasolea verde sau mazărea. Se prepară rapid şi cele două găteli sunt încă bine cotate în preferinţele copiilor.

fasole verde cu carne de pui

Necesar fasole verde cu carne de pui:

  • 500 gr fasole verde proaspătă sau congelată
  • 2 pulpe de pui
  • 3 fire ceapă verde
  • 3 fire usturoi verde
  • 2 roşii
  • 1 legătură mărar
  • piper, sare, boia, coriandru
  • ulei

fasole verde cu carne de pui

Preparare:

1. Frecăm pulpele de pui cu un amestec de sare, piper şi boia şi le rumenim într-o tigaie cu 3-4 linguri de ulei şi boabe de coriandru. Punem un pahar de supă sau apă, punem capac şi le băgăm la cuptor pentru cca. 30 minute. În final carnea trebuie să fie bine făcută, să se desprindă uşor de pe oase. În tigaie va rămâne ceva sos în care carnea şi condimentele şi-au lăsat aromele şi care nu trebuie pierdut, punându-se în final peste carne.

 fasole verde cu carne de pui

2. Tăiem ceapa şi usturoiul verde în bucăţi de 1-2 cm şi le călim sumar într-o tigaie, cu 2-3 linguri de ulei, un praf de piper şi unul de sare.

calim ceapa si usturoiul

3. Punem fasolea verde peste ceapă şi usturoi, amestecăm, ţinem 2 minute pe foc să o învăluie căldura şi punem un pahar de supă sau apă caldă. Dăm focul mic şi lăsăm, să se înmoaie fasolea, timp de 20-25 minute. Gustăm fasolea, să fie fragedă dar totuşi să-şi păstreze din fermitate, să nu fie prea fiartă.

fasole verde cu carne de pui

4. Tăiem cele două roşii cuburi mai mari şi le punem peste fasole. Amestecăm şi mai lăsăm 5 minute pe foc să-şi lase roşiile sucul şi să se armonizeze gusturile şi aromele. Gustăm şi potrivim mâncarea de sare.

fasole verde cu carne de pui

5. Desprindem carnea fâşii, de pe oase, o aşezăm peste fasolea verde, punem 1-2 linguri din sosul rămas în tigaia cu carne şi aromăm cu mărar prospăt tocat. Când o prepar pentru mine, fiindcă mănânc mai condimentat folosesc boia iute la condimentarea pulpelor astfel că uleiul, sosul rămas în tigaie devine iute.

Să fiţi bine!

fasole verde cu carne de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de pui, ceapa verde, fasole verde, fasole verde cu carne, usturoi verde

Piure cu carne si sos usturoiat

May 20, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ce poţi face cu carnea de pasăre după ce a fiert şi contribuit la obţinerea unei supe? Variante sunt multiple, de exemplu, o poţi pune pe cartofi şi rumeni la cuptor cum am mai scris sau o poţi însoţi de un sos care, lângă un piure de cartofi, poate să facă impresie bună. Azi am ales să prepar şi să mă bucur de această simplitate gustoasă, piure cu carne si sos usturoiat.

piure cu carne si sos

Necesar piure cu carne si sos:

Pentru piure de cartofi:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 200 ml lapte
  • piper, sare

Pentru sos:

  • carne fiartă în supă
  • 400 gr. – 1 cutie cuburi roşii în bulion
  • 4-5 căţei de usturoi
  • oregano, piper, sare
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • ulei

piure cu carne si sos usturoiat

Prepararea:

1. Carnea fiartă în prealabil în supă se rupe franjuri şi se rumeneşte în 2 linguri de ulei. Se dă piper măcinat, sare şi se aromează cu oregano.

piure de cartofi cu sos usturoiat

2. Se pun roşiile în bulion şi se lasă să fiarbă la foc încet, câteva minute, până ce se topesc roşiile mărunţite într-un sos.

3. Se adaugă usturoiul mărunţit şi se mai ţine 1 minut pe foc. Se pune usturoi, mai mult sau mai puţin, după pofta fiecăruia. Gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este cazul. Dacă preferaţi iute, un ardei iute tocat îşi poate face treaba.

piure cu carne si sos de rosii

4. Preparăm piureul de cartofi. Pentru un piure gustos este obligatoriu untul şi laptele. Despre tehnica de preparare am scris în amănunt aici.

5. Punem sosul cu carne lângă piure sau pe piure şi ornăm cu pătrunjel verde. Piureul şi sosul să fie fierbinţi, carnea să fie moale, totul şă fie condimentat şi aromat şi vom avea un fel doi, după supă, uşor şi repede preparat şi cu siguranţă delicios.

Să fiţi bine!

piure cu carne si sospiure cu carne si sos

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne, carne cu sos, piure de cartofi, sos, sos cu usturoi, usturoi

Gustare calda improvizata

May 18, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Improvizaţia şi imaginaţia, de multe ori stimulate de sărăcie şi nevoi, au stau la baza multor mâncăruri foarte cunoscute azi cum ar fi, de exemplu, pastele, pizza şi făinoasele italienilor în general sau combinaţiile româneşti de mămăligă şi brânzeturi. Dacă nu ne-am manifesta imaginaţia în bucătarie, arta culinară nu ar mai fi artă ci doar o satisfacere fadă, în absenţa atracţiei, a unor nevoi fiziologice. Dacă suntem pasionaţi de gastronomie, este bine să încercăm combinaţii noi în bucătărie iar când apar eşecuri, pentru că sigur apar, să nu dezarmăm pentru că şi acestea fac parte inevitabil din procesul de creştere şi dezvoltare personală în acest domeniu ca şi în oricare altul, în care investim suflet. Astfel am improvizat o gustare calda…

Gustare calda improvizată

Necesar gustare calda:

  • 1 pulpă dezosată
  • 1 ou
  • 250 ml bulion
  • 1 fir usturoi verde
  • piper, boia, sare
  • busuioc verde sau pătrunjel, leuştean, mărar – la alegere

gustare calda improvizata

Preparare:

1. Într-un bol bătem oul, adăugăm şi amestecăm bulionul şi condimentăm cu sare şi piper.

2. Pulpa dezosată o frecăm bine cu boia dulce sau iute, după preferinţă, cu sare grunjoasă şi un praf de piper. O punem pe grătarul încins cu pielea în jos şi o rumenim bine pe ambele părţi.

gustare calda

3. Amestecul de ou cu bulion îl punem într-o tigaie fără ulei, la foc potrivit, amestecăm şi lăsăm să se mai evapore din apa conţinută de bulion până devine mai consistent. Se pot folosi şi roşii tăiate cubuleţe sau roşii decojite în bulion. În câteva minute, timp în care amestecăm constant, ar trebuie să-şi piardă din suculenţă.

gustare calda

Când îşi schimbă consistenţa adăugăm usturoiul verde tocat şi amestecăm. Mai lăsăm 1 minut pe foc mic şi finalizăm. Usturoiul trebuie să rămână al dente. Gustăm şi potrivim, dacă mai este nevoie, de sare şi piper, dacă dorim mai condimentat. Bineînţeles că, la alegere, îşi pot găsi locul şi alte condimente sau verdeţuri suplimentare.

gustare calda improvizata

4. Feliem carnea rumenă şi o aşezăm peste patul de ou şi roşii. Ornăm cu busuioc verde sau alte verdeţuri după preferinţe.

gustare calda

Cred că ar fi interesantă combinaţia şi dacă am adăuga şi nişte brânză sau parmezan ras şi eventual să o însoţim cu cartofi fondanţi, crocanţi la suprafaţă şi pufoşi la interior. Fiind accentul pus pe dulce, spre echilibru, se cer castraveciori muraţi micuţi, cunoscuţi drept bulgăreşti.

Să fiţi bine în toate!

gustare calda improvizata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: oua, oua cu rosii, pulpa de pui, pulpa de pui cu garnitura, usturoi verde

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate