• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu varza

Macrou cu varza murata. Grijit la cuptor

March 5, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Macrou cu varza? Ei bine, chiar dacă pare forțată această asociere, vă spun că dacă depășim bariera mentală născută din obișnuințele noastre culinare, vom descoperi o mâncare savuroasă, care pe mulți îi va câștiga drept adepți. Cei care s-au bucurat de ea prin părțile Dobrogei sau în Delta Dunării, știu cu ce mâncare gustoasă avem de-a face! E drept, bătrânii pescari din Deltă, puneau pe varză crapul autohton, dar și macroul face o delicioasă lucrare alături de varza noastră murată. Așadar, deocamdată vă poftesc să faceți de încercare unui macrou cu varza murata la cuptor, urmând ca mai la toamnă, când crapul va fi mai durduliu și varza nouă în rod, să-i alocăm și acestuia un loc de frunte pe varză.

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  13

Necesar macrou cu varza murata la cuptor

  • 3-4 pești macrou, cât să ne ajungă să facem un pat de pește în cratiță
  • 2 verse murate
  • o ceașcă de bulion
  • 2 roșii
  • 2-3 foi de dafin, piper boabe
  • ulei
  • verdeață la alegere – pătrunjel, mărar sau chiar busuioc verde

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  8

Preparare

Am eviscerat peștele, l-am curățit, l-am spălat și l-am tăiat rondele de 2-3 cm grosime. Am încins o tigaie cu ceva ulei și l-am prăjit oleacă, întorcându-l pe o față și pe alta. Am lăsat peștele deoparte și m-am ocupat de varză, tăind-o fideluță cât mai fin. Dacă varza este prea sărată, necesită o desărare de 15-20 de minute în apă rece. Într-o cratiță încinsă am pus 3-4 linguri de ulei și am călit varza cca 20 de minute până ce i-am mai înfrânt tăria. Spre final i-am dat și ceșcuța de bulion, am amestecat-o și am mai lăsat-o câteva minute pe foc să se îmbujoreze.

Acum, ori chivernisim mâncarea în altă cratiță, ori o folosim pe aceeași în care am călit varza, dar mai întâi va trebui să scoatem varza călită deoparte, într-un vas. Am curățat o ceapă, am tăiat-o julien și am tapat uniform fundul cratiței. Am condimentat cu 2-3 foi de dafin și câteva boabe de piper. Peste covorașul de ceapă am format un strat din varza călită anterior, folosind două treimi din varză. Peste patul de varză am așezat bucată lângă bucată, rondelele prăjite de pește, formând un strat de pește. În fine, peste rondelele de pește am aranjat uniform ultima treime din varza călită, formând un ultim strat. Cu un ultim efort de creație, am grijit toată lucrarea cu rondele de roșii. Chiar dacă varza și roșiile vor lasă sucuri, eu am considerat necesar să mai adaug o jumătate de ceșcuță de apă, pentru nevoia de abur și pentru a avea de unde să scadă. Am pus capac pe cratiță și am dat-o la cuptor pentru cca 1 oră. Când îi vine sorocul, peste 45-60 de minute, gustăm varza și dacă considerăm că este prea tare pentru gustul nostru o mai lăsăm la cuptor. Totodată verifică să nu fie mâncarea pe uscat, pentru că riscăm să se prindă. Spre final, înlăturăm capacul cratiței și lăsăm să se rumenească oleacă roșiile. Când roșiile sunt gata, avem semn că trebuie scoasă cratița de la cuptor. Asta-i tot! Recomand acest macrou cu varza murata ca fiind prilej de împlinire pe baricada bucătăriei!

Să fiți bine!

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  1

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  2

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  3

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  5

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  6

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  7

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  14

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  12

macrou cu varza murata la cuptor - Papamond  10

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete cu varza, Retete din Dobrogea, Retete la cuptor Tagged With: macrou, peste, varza

Krautsuppe. Supa de Varza cu Ciolan Afumat si Carne de Curcan

January 13, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă este să pomenim despre originea demersului de a combina astfel cărnurile, putem spune că nemții au obiceiul de a alătura diversitatea de carne cu varza murată și să ne prezinte delicioasa fiertură drept krautsuppe. Ciorba asta, pentru mine, este extraordinară și este o prezență nelipsită în special în meniul de iarnă. Ici și colo, umblă vorba, că ar fi o ciorbă mai bărbătească, statisticile guvernului arătând probabil că clientela dornică de afumătură, varză acră și ciușcă iute este predominant masculină. Supa de varză murată – krautsuppe – este primitoare cu carnea de vițel, cu afumătură, curcan, alte păsărele și feluriți cârnați. Se pot combina cât mai multe pentru obținerea gustului suprem al ciorbei de varză. Supa mea de varza murată își fundamentează gustul pe ciolan de porc afumat și aripă de curcan, pe contribuția tripletei de albitură – țelină, păstârnac, pătrunjel rădăcină – și pe nelipsita (la mine) ciușcă coaptă. Făceți-i de-ncercare!

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (17)

Necesar krautsuppe, supa de varză

  • 1 buc ciolan afumat (sau mai puțin dacă sunteți mai nemîncăcios)
  • 1 aripă bună de curcan
  • 2 verze murate mai mărunte
  • 1 rădăcină mai mică de țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ceșcuță bulion
  • 1 ardei uscat, potrivit de iute (dacă vă priește)
  • sare, 2-3 frunze dafin, o rămurică cimbru, piper

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (12)

Preparare

1. Grijim ciolanul și tăiem în două bucăți aripa mare de curcan. Le punem la fiert în 4 litri de apă. Înlăturăm spuma rezultată. Fierbem cca 30 de minute cât să putem curăța mai ușor carnea de pe oase. Scoatem carnea, o lăsăm să se mai răcească, o curățăm de pe oase și o tăiem bucăți.

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (2)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro 18

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (5)

2. Tăiem varza murată fideluță, cât de fin putem. Rădăcinoasele le curățăm și le tăiem mărunt. Punem legumele și varza, în oala în care am fiert carnea. Adăugăm frunzele de dafin, piper boabe, cimbru, ciușca coaptă și mărunțită din cuțit și bulionul.

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (3)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (4)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (6)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (9)

3. Când începe fierberea adăugăm și carnea tăiată bucăți. Lăsăm să fiarbă la foc mai mic, până ce varza este fiartă. Gustăm și eventual, la final potrivim de sare, funcție de cât de sărată a fost și varza acră. Mie îmi place ca supa de varză să fie oleacă iute, cât să te întărâte la o a doua porție. Este foarte de apreciat și gustat și varianta cu cârnaț afumat și cărniță de vițel, ambele lângă purcel și curcan. Este una din ciorbele mele preferate, mai ales că am senzația (nu certitudinea) că, mâncând-o, dau jos suta de grame care îmi blochează accesul la greutatea ideală.

Să fiți bine!

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (11)

Krautsuppe. Supa de varza cu ciolan afumat si carne de curcan - www.papamond. ro (13)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de supe si ciorbe Tagged With: ciolan, ciorba, curcan, krautsuppe, varza acra

Ciolan cu varza noua si marar. La cuptor

May 29, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Oarecum ritualic, atunci când apare varza nouă pe tarabe, în piaţă, pregătesc mult mâncatul ciolan cu varza noua şi mărar.  De această dată, am ales să prepar un ciolan crud, adică neafumat, iar varza, pentru a-i da vioiciune am preferat să o frec cu sare de lămâie. Bineînţeles că ciolanul crud poate fi înlocuit cu ciolan afumat iar cine preferă varza dulce, poate renunţa la sarea de lămăie.

ciolan cu varza noua 6

Necesar ciolan cu varza noua

  • 1 ciolan
  • 1 varză mare sau 2 mai micuţe
  • 2 roşii
  • 1 legătură bună de mărar
  • piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, 1 plic sare de lămâie, sare
  • 1 ardei iute – opţional
  • 1 felie de ţelină
  • 1 ceapă

ciolan cu varza noua 11

Preparare

1. Pregătim ciolanul şi îl punem la fiert într-o oală cu foi de dafin, sare, boabe de piper, o felie de ţelină şi o ceapă întreagă curăţată.

ciolan cu varza noua 1

ciolan cu varza noua 3

Îl fierbem cca o oră şi îl scoatem pe o farfurie. Punem ciolanul fiert într-o tăvă sau vas roman cu o ceşcuţă de apă şi îl băgăm la cuptor să se rumenească.

ciolan cu varza noua 4

Dacă consideraţi prea consumatoare de timp această variantă, puteţi alege să puneţi ciolanul într-un vas cu ceva apă, cu condimente, să-i puneţi capac şi să-l daţi la cuptor. Adică să faceţi şi fierberea şi rumenirea la cuptor. În orice caz, ciolanul trebuie frăgezit înainte de a fi pus pe varză.

2. Tocăm fideluţă varza şi tăiem roşiile cubuleţe. Punem varza tocată într-un vas şi presărăm peste ea un plic sare de lămâie şi cât iei între trei degete, sare grunjoasă. Frecăm în mâini varza tocată pentru a se înmuia şi pentru a pierde din apă. Lăsăm varza 10 minute să lase apă.  Scurgem varza de apă şi o punem într-un vas roman sau cratiţă. Adăugăm roşiile cubuleţe, mărarul tocat, 2-3 frunze de dafin, câteva boabe de piper, cimbru uscat şi amestecăm totul.

ciolan cu varza noua 2

ciolan cu varza noua 13

3. Ciolanul rumenit îl punem pe varză. Eu am avut un ciolan ceva mai mare şi am preferat să-l tai în câteva bucăţi şi să-l aşez pe varză. Punem un polonic cu zeama din oala în care am fiert ciolanul. Pentru că îmi place să mănânc mai iute, am tocat şi un ardei iute, suficient cât să dea o uşoară iuţeală. Cei care nu pot mânca iute, să înlăture ardeiul.

ciolan cu varza noua 8

4. Băgam vasul cu varză şi ciolan la cuptor şi îl lăsăm cca 1 oră. Timpii, în genere sunt orientativi, pentru că depinde şi de cum coace cuptorul. Verificaţi varza, gustaţi-o şi când sunteţi mulţumiţi de textură, opriţi focul. Oricum, nu trebuie ţinut la cuptor până se moleşeşte rău varza. Este mai bună, mai gustoasă, varza ce prin gătire îşi păstrează din fermitate. Ciolanul cu varză este o mâncare ce se mănâncă întotdeuna caldă.

Să fiţi bine!

ciolan cu varza noua 7

ciolan cu varza noua 10

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ciolan, marar, varza cu ciolan la cuptor, varza dulce

Ciorba de Varza a Unui Neamt Pripasit la Craiova

March 6, 2014 by Ovidiu Slavulete 3 Comments

Se cunoaşte faptul istoric că, dupa ce Ginghis Han a adus în Europa varza murată, neamţul a devenit foarte ataşat culinar de aceasta, promovând-o în fel şi chip, mai ales lângă mândria lor de cârnat tradiţional. Cinstit vorbind – chiar dacă în alte privinţe ne-a cam umflat buza şi înnegrit ochiul – în ce priveşte varza murată, nici noi nu am fost lăsaţi de izbelişte de Ginghis Han şi încă din acele vremuri depărtate alocăm în iarnă câte o putină de varză murată pentru plăcerea şi pofta noastră. Prin nu ştiu ce împrejurări, coborât de la poala munţilor, după nevastă, la Craiova (o fi aflat ce pomeni extraordinare fac oltencele) un neamţ, mi-a susurat la ureche cum ştie el din bătrâni (au şi nemţii bătrânii lor!) a face o ciorba de varza pricopsită. Numită krautsuppe – bănăţenii probabil ştiu cum stă treaba cu această ciorba – zeama asta dă dovadă de o mare bogăţie de cărnuri şi gusturi. Chiar dacă ciorba krautsuppe este populară pe mese în mai multe variante, neamţul meu mi-a recomandat să folosesc dinspre partea leguminoasă numai albitură, adică: ţelină, păstârnac şi rădăcină de pătrunjel.

Ciorba de varza a neamtului pripasit la Craiova 12

Necesar reteta ciorba de varza krautsuppe

  • 2 aripi de curcan
  • os de vită cu ceva carne
  • cârnat de porc afumat
  • afumătură de porc – oase garf
  • 1 ţelină mică
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 verză murată mai măricică
  • 1 ciuşcă – ardei iute uscat
  • 2-3 linguri de bulion
  • leuştean
  • piper, foi de dafin, cimbru, sare

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1

Preparare

1. Spălăm cărnurile, le tăiem bucăţi şi le punem la fiert în 4-5 litri de apă rece. Cârnatul afumat îl lăsăm deoparte, că încă nu i-a venit vremea. De la vită ar fi bună o bucată de piept cu os. Dacă nu găsim, merge şi altă bucăţică, dar cel mai important şi obligatoriu este să avem un os falnic, cu măduvă. Ca la orice ciorbă, pe măsură ce fierbe, spumuim bine.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (2)

2. Până fierbe carnea, curăţăm rădăcinoasele albe – ţelina, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel – şi le tăiem cubuleţe.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (3)

De asemenea, varza o tăiem fideluţă, cât de fin ne permite mâna şi răbdarea. Tăiem cârnatul îmbucături.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (4)

Când constatăm că putem curăţa carnea de pe os o scoatem din fiertură, o lăsăm puţin să se răcească şi o curăţăm. Repunem carnea curăţată în oală. Dacă fiertura a scăzut prea mult, mai punem o cană cu apă. Adăugăm albitura tocată şi lăsăm să bolborosească încet, câteva minute.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (5)

3. Este timpul să punem şi varza tăiată fideluţă. Condimentăm cu 2-3 foi de dafin, piper şi puţin cimbru uscat. Lăsăm să reînceapă fierberea şi adăugăm cârnaţii şi 2-3 linguri de bulion.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (6)

4. Coacem pe flacăra aragazului ardeiul iute uscat şi îl mărunţim din cuţit. Tocăm verdeaţa. Gustăm ciorba şi dacă varza este fiartă, oprim focul şi aromăm cu ardeiul copt şi verdeaţa tocată. Ardeiul iute trebuie folosit numai cât să întărâte pofta, să te îndeamne să mai ceri o porţie, vezi doamne, că ar fi nevoie să stingi iuţeala. Binenţeles că, după ce o gustăm, dacă este nevoie, o potrivim şi de sare.

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (8)

Ei bine, nu rămâne decât să va spun că această ciorba de varza, cu gustul rotunjit de aceste felurite cărnuri, este o desfătare, o ciorbă de-a dreptul de pus în vitrină. Reţeta asta de ciorba nemţească este a treia reţetă de ciorba de varza, după varza cu şir de porc şi ciorba cu cozi afumate, pe care o scriu pe acest site. Mai am planificată o singură variantă şi anume ciorba de varza cu carne de oaie, o ciorba pe care s-a bazat multă vreme, ţăranul şi satul nostru atunci când a fost timpul să facă nuntă.

Să fiţi bine!

Ciorba de varza a unui neamt pripasit la Craiova 1 (13)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu varza, Retete de supe si ciorbe, Retete din Ardeal Tagged With: carnati, ciorba, curcan, krautsuppe, oase garf, varza murata, vita

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele

February 11, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum îmi place mult varza murată, încerc să o potrivesc în tot felul de reţete, încurajat de credinţa că nici o mâncare bazată pe acest vechi aliat al bucătăriei noastre, nu poate fi sortită eşecului. Spun vechi aliat, gândindu-mă la o vorbă ţărănească care spune că dacă ai mălai în ladă şi varză murată în putină, iarna-i ca şi învinsă. Vorbă a cărei valoare nu mai este de actualitate, dar care arată cât de trainică este legătura noastră cu mamăliga şi varza murată. Pe trăinicia acestei relaţii, verificată în generaţii de meseni, mi-am bazat şi eu iniţiativa de a răsfira sarmalele în ceaun, adică de a folosi, aproximativ, aceleaşi ingrediente de la sarmale dar într-o altă orânduire, mai versatilă şi economă ca timp. Acestea fiind spuse, să purcedem la făptuire de varza cu carne tocata şi alte cele.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (14)

Necesar varza cu carne tocata

  • 2 verze murate potrivite ca mărime
  • 400 gr carne tocată amestec
  • 100 gr şunculiţă afumată
  • 1 ceapă albă sau roşie
  • 1 bucată praz (cam aceeaşi cantitate ca şi ceapa)
  • 2 linguri de orez
  • 1 cutie mica de roşii cuburi
  • 1 legătură de mărar
  • piper, foi de dafin, cimbru

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (12)

Preparare

1. Încingem ceaunul (sau cratiţa) şi călim şuculiţa afumată tăiată mic. Puteţi folosi orice afumătură sau deloc, dar afumătura dă valoarea de rustic şi tradiţional iar de gust nu mai vorbim.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (2)

2. După ce am călit afumătura adăugăm carnea tocată, o răsfirăm cu lingura de lemn, amestecăm şi lăsăm să o ia fierbinţeala şi să-şi schimbe culoarea. O călim sumar.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (3)

3. Tocăm ceapa şi prazul şi le punem peste călitură. Dăm puţină sare să ajutăm ceapa să-şi lase sucul. Condimentăm şi aromăm cu o linguriţă de cimbru uscat, piper măcinat proaspăt şi 2 frunze de dafin. Amestecăm şi lăsăm 2 minute să se înmoaie puţin ceapa şi prazul.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (4)

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (5)

4. E timpul să punem cele 2 linguri de orez, ce completează baza mâncării noastre. Amestecăm 30 de secunde, să omogenizăm şi să respire toată călitura formată.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (6)

5. Desfacem conserva de roşii cuburi şi o golim în ceaun. Se poate folosi la fel de bine şi bulion de casă. Tocăm mărarul, dacă nu este deja mărunţit, şi îl punem în ceaun. Acum, dacă nu agreaţi mărarul, daţi-l afară din reţetă. Lăsăm la foc mic să bolborosească până pregătim varza.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (8)

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (9)

6. Varza murată o tăiem mărunt din cuţit. Cum bănuiesc că se ştie, varza trebuie gustată în prealabil şi dacă ni se pare cam sărată, o lăsăm într-un vas cu apă rece pentru o juma’ de ceas. Punem varza tocată în ceaun şi amestecăm uşor să devină treaba rotundă. Varza o să lase suficientă zeamă care să asigure o fierbere molcomă, la foc încet.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (10)

Lăsăm să fiarbă, la foc mic, 30-45 de minute. Timpul depinde de câtă tărie are varza. Gustăm şi când varza aproape că este gata ( adică, pătrunsă dar fermă ca textură ci nu moleşită) băgăm ceaunul sau cratiţa la cuptor să se rumenească puţin la obraz.

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (11)

Oprim focul la cuptor şi o lăsăm acolo să rămână caldă, timp în care noi muncim la o mămăligă. Avem şi ceva smântână şi după cum este recomandat de etichetă, la varză, câţiva ardei iuti muraţi tari în carne. Cam asta-i lucrarea noastră iar dacă imaginaţia vă dă ghes să contribuiţi cu o aromă, cu un gust, cu o tuşă de identitate propie, nu vă sfiiţi să le implementaţi în ceaun.

Să fiţi bine!

Varza cu carne tocata sau cum am rasfirat sarmalele (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Ardeal, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: afumatura, carne tocata, varza murata

Piept de rata cu varza condimentata

November 6, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi am avut în probe, în bucătărie, varza băgată la murat toamna asta, cu ceva timp în urma. Încă nu este definitivată în totalitate, dar nu m-am putut abţine, având o slăbiciune pentru acrituri. Şi cum destinul unei verze poate fi împlinit printr-o întâlnire cu raţa şi viceversa, am făcut să se realizeze această întâlnire, deosebit de gustoasă pentru mine. Mi-am dorit un piept de rata cu varza condimentata, mai aromată şi mai iute, cu oarece înclinaţie germanică datorată chimenului dar şi cu puţin exotism indian datorat turmericului.

piept de rata cu varza condimentata

Necesar reteta piept de rata cu varza condimentata:

  • 1 piept de raţă
  • 1 varza mare murată
  • o linguriţă chimen, o linguriţă piper boabe, 2-3 frunze dafin, cimbru uscat
  • turmeric ( opţional) dacă aveţi
  • o lingură ardei semiiute proaspăt tocat sau în oţet
  • ulei (dacă aveţi şi suportaţi, 2 linguri de untură)

piept de rata cu varza condimentata

Preparare:

1. Înjumătăţim varza murată şi o tăiem fideluţă, cât mai fin.

piept de rata cu varza condimentata

2. Încingem 2 linguri de untură sau de ulei într-o cratiţă şi punem varza tocată. Amestecăm să se călească puţin la foc mai repede. Adăugăm condimentele, câte o linguriţă de chimen, piper, cimbru uscat, turmeric, 2-3 frunze de dafin, punem o cană cu apă călduţă (sau şi mai bine supă de legume). Reducem focul, acoperim cratiţa şi lăsăm să fiarbă molcom, la foc potrivit. Germanii folosesc mult chimen la prepararea verzei. Turmeric sau curcuma este un condiment praf de culoare galben-portocalie ce se poate găsi la magazinele naturiste. Dă o culoare frumoasă mâncării si un gust distinctiv. Eu îl folosesc cel mai des la mancaruri cu orez sau varza. Se obţine din rădăcina rizom – asemănătoare cu ghimbirul- a unei plante ce creşte preponderent în India şi Pakistan. În India se foloseşte de mii de ani ca medicament pentru boli hepatice, de stomac, artrită, afecţiuni ale pielii şi multe altele.

piept de rata cu varza condimentata

3. Adăugăm o lingură cu ardei tăiat rondele, mai mult sau mai puţin iute, după cum vă place. Eu am pus ardei preparat pentru ciorbe, iuţică.

piept de rata cu varza condimentata

4. Pe măsură ce zeama scade mai adăugăm câte o ceaşcă cu apă călduţă. Gustăm varza şi când este mulţumitor de fiartă, după gustul fiecăruia, lăsăm să scadă bine şi oprim focul.  Dacă varza nu a fost suficient de sărată îi dăm sare după gust.

piept de rata cu varza condimentata

5. Pieptul de raţă îl crestăm pe partea cu piele şi îl punem într-o tigaie încinsă. Îl prăjim prima dată, câteva minute, pe partea cu piele, pentru a se topi grăsimea şi pentru a deveni pielea crocantă, după care îl întoarcem şi îl rumenim şi pe partea cealaltă. Pieptul trebuie la mijloc să rămână de o culoare roşiatică, să fie preparat în sânge. Un piept de rata foarte gustos se obţine daca se prepara in prealabil la aburi cu mirodenii, aşa cum fac chinezii, dar necesită timp mai mult.

piept de rata

Odată prăjit, îi dăm sare şi piper şi îl lăsăm 5 minute acoperit, să se maturizeze gustul. Îl feliem şi îl aşezăm pe varza aurie.

Să fiţi bine!

piept de rata cu varza condimentata

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: piept de rata, rata, turmeric, varza

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 6
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate