• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Altele

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante

January 24, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (1)

Salata de broccoli si cartofi, consistenta si delicioasa, poate fi o variantă gustoasă de valorificare a energizantei legume verzi alături de hrănitorul cartof. Pentru sănătate și energie este bine să mâncăm cât mai mult verde crud sau ușor preparat. Broccoli, ca și alte legume, luat individual, poate fi considerat destul de fad, dar se dovedește un participant gustos la salate, piureuri sau diverse ghiveciuri. De exemplu, eu care am mare poftă și plăcere să mânănc urzici, găsesc broccoli, preparat piure cu usturoi și ulei de măsline, foarte apropiat de gustul urzicilor. Așa că, atunci când îmi aduc aminte de urzicile primăverii, apelez la broccoli. Pe lângă baza de cartofi și broccoli, am adus drept contributor la această salată și măslinele picante care, alături de răcoritorul gogoșar acru, dau mai multă prestață și stimulează pofta de mâncare. În concluzie, avem o salata de broccoli si cartofi, simplă, gustoasă și hrănitoare, de pus în mijlocul mesei de familie, la sfârșit de săptămînă.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (5)

Ingrediente necesare salata de broccoli si cartofi:

  • 1 broccoli mai mare
  • 4 cartofi roșii sau albi nefăinoși
  • 100 gr măsline picante
  • 3-4 bucăți de gogoșar în oțet
  • 3 căței de usturoi
  • sare, piper,
  • ulei de măsline
  • oțet sau o lămâie

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (7)

Spălăm cartofii și, fără ai curăța de coajă, îi punem într-o oală cu apă, la fiert. Cu ajutorul unui cuțit separăm buchețelele de broccoli. Broccoli trebuie gătit la aburi, să păstreze o textură fermă, al dente, și să nu-și piardă propietățile hrănitoare. Eu am pus buchețelele într-o strecurătoare mare, pe care am așezat-o deasupra oalei în care fierbeau cei patru cartofi. Astfel, aburul ce se ridică prin fierberea cartofilor va lovi în strecurătoare și va găti broccoli. Odată fierți cartofii, îi lăsăm să se răcească pentru a-i curăța ușor de coajă, cu un risc mai mic de a se sfărâma. După ce îi curățăm de coajă îi tăiem cubulețe. Punem într-un bol buchețelele al dente de broccoli și cubulețețe de cartofi.

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (8)

Măslinele picante, fără sâmburi, le tăiem mărunt, rondele, și le punem în bol.  De asemenea, tăiem cubulețe gogoșarul acru și îl adăugăm la salată. Într-un bol mai mic punem cca 100 ml ulei de măsline în care adăugăm o lingură de oțet sau zeama de la o lămâie (eu prefer la această salată oțetul), piperul proaspăt măcinat, un praf de sare și cățeii de usturoi zdrobiți cu presa. Bătem ușor cu o furculiță pentru a se amesteca toate aromele. Se va forma, după cum spune chimia, o suspensie, adică un amestec tulbure care va fi dressing-ul salatei noastre.

Punem acest dressing peste cartofi, broccoli, măsline și gogoșar. Amestecăm ușor cu două linguri, să punem în valoare dressing-ul, ce are datoria să învelească și să aromeze legumele. Asta-i salata de broccoli și cartofi căreia i-am făcut de petrecanie astăzi!

Bineînțeles, cantitățile folosite la dressing pot fi modificate după cum poftește fiecare – mai mult ulei, usturoi sau piper, după preferințe. Dacă nu agreați usturoiul, îl puteți scoate din rețetă și puteți introduce o ceapă, eventual roșie, tocată. 

Să fiți bine!

Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (9)Salata de Broccoli si Cartofi cu Masline Picante (4)

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu cartofi, Retete de salate, Retete simple Tagged With: broccoli, cartofi, gogosar, masline, salata

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate

January 21, 2016 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Ciolan de porc așezat pe pat de muraturi și rumenit la cuptor este o rețetă ce se cere a fi încercată îndeosebi în zilele de iarnă aprigă, friguroasă, din ianuarie-februarie, dar si spre începutul postului Paștelui, când murăturile sunt pe sfărșite și cer a ieși onorabil din scena ocupată de verdețurile primăverii. Dacă vi se pare ciudat rolul muraturilor și gătirea acestora la cuptor vă spun că există în unele locuri o tradiție a participării murăturilor la diverse mâncăruri. Fără a exista neapărat o regulă în ce privește selectarea murăturilor participante, eu am ales să mă bazez pe varză murată, ardei kapia, gogoșar și ardei bulgăresc, puțin iute.

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (1)

Ingrediente necesare ciolan de porc cu muraturi la cuptor:

  • 1 ciolan de porc
  • 1 jumătate de varză murată
  • ardei kapia, gogoșar, ardei lung murat – în cantitate cât varza
  • 1 ceapă mare
  • 1 pahar de bulion – cca 100 gr, sau 2 linguri de pastă
  • piper boabe, foi de dafin, coriandru, boia
  • ulei

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (3)

Grijim ciolanul, îl trecem prin flacără dacă șoriciul mai are păr, îl spălăm în apă caldă și îl răzuim cu cuțitul. Îl punem într-o oală și îl acoperim cu apă. Adăugăm foi de dafin, boabe de piper și boabe de coriandru. Îl fierbem cca o oră până ce se poate curăța carnea de pe os. Apa în care a fiert ciolanul de porc nu o aruncăm.

Tăiem mărunt varza și ardeii murați. Încingem o tigaie și călim ceapa tocată mărunt. Când ceapa este gata adăugăm bulionul și o linguriță de boia și mai ținem un minut pe foc. Într-o tavă amestecăm murăturile tocate cu călitura de ceapă și bulion. Ceapa călită va da dulceață mâncării. Punem în tavă, peste murături, două polonice cu zeamă din oala în care a fiert ciolanul.

Desfacem ciolanul și înlăturăm oasele. Așezăm carnea peste patul de murături, în tavă. Dăm tava la cuptor pentru cca o oră. Încercăm după o oră textura murăturilor, dacă sunt gătite și ne satisfac gustul. Dacă le dorim mai moi mai putem ține tava la cuptor, adăugând eventual zeamă suplimentară de la fierberea ciolanului.

Foarte simplă și ușor de preparat, mâncarea asta cu ciolan de porc și murături, vă asigur, este delicioasă. Se mănăncă fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăligă caldă.

Să fiți bine!

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (4)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (5)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (6)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (9)

Ciolan de Porc la Cuptor cu Muraturi Asortate (7)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne la cuptor, ciolan de porc, muraturi, varza murata

Reteta de Moravuri Usoare: Fudulii si Pizdulice la Tigaie

January 7, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Hâtru din fire, pentru a evidenția calitățile acestei bucăți firave de pulpă, românul a găsit ca fiind edificator termenul de pizdulice. Fiind considerată delicatesă și oferind senzații culinare tari, pizdulicea la grătar sau în tigaie, a început să-și facă simțită prezența în meniul unor restaurante (poate mai exclusiviste, cum ar fi cel al lui Mircea Dinescu). De asemenea, ici-colo a ieșit la vedere și prin galatarele unor lanțuri de magazine. Extrem de fragedă și cu un gust deosebit această bucățică trufanda face parte din pulpa vitei sau a porcului (de la mușchii inghinali), animalul sacrificat oferiind, pentru cei pofticioși de pizdulice, doar câteva sute de grame. Asociată cu fudulii de porc și de curcan formează o tripletă cum nu se poate mai gustoasă, care poate ofensa pe cei degrabă simțitori, dar în nici un caz gustul.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (1)

Ingrediente necesare reteta de moravuri usoare: pizdulice si fudulii

  • 1 bucată pizdulice de porc sau vită – cca 300 gr
  • 3 fudulii de porc
  • 3-400 gr fudulii curcan
  • 300 gr măsline verzi umplute cu ardei iute
  • ulei, unt sau untură
  • sare, piper, boia, cimbru
  • puțin vin alb – 3-4 linguri, cât să stropești carnea
  • murături țărănești, după preferință

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (5)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (6)

Se curăță fuduliile de porc de membrana protectoare cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit, prin răzuire dacă este necesar. Se țin fuduliile în apă rece, cu puțin oțet și foi de dafin, pentru 30 de minute. Se taie rondele sau cubulețe. Fuduliile de curcan nu necesită nici o pregătire prealabilă obligatorie (dacă totuși doriți, le puteți ține în lapte 30 de minute). Bucățica de pulpă – pizdulicea – se taie îmbucături. Se freacă toate cu ceva sare, piper și boia, să se îmbujoreze.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (7)

Se încinge o tigaie cu ulei, unt sau cu untură (are gust mai bun) și se pun toate cărnurile la prajit. Acestea vor lăsa apă, în special fuduliile, prin urmare așteptăm să se evapore și să se rumenească frumos. Spre final, scuturăm în tigaie ceva cimbru uscat, stopim cu vin, amestecăm și mai lăsăm câteva minute să se evapore.

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (3)

Eu am ales să le fac roată, pe toate cele rumene, în jurul unor măsline verzi, ghiftuite cu ardei iuți, ce dau o îmbietoare adiere picantă. De asemenea, am găsit cu rost prezența unor acrituri țărănești ce stimulează cu succes digestia și vinul.

Să fiți bine!

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (4)

Reteta de Moravuri Usoare Fudulii si Pizdulice la Tigaie (2)

Filed Under: Retete cu carne de curcan, Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide Tagged With: curcan, fudulii, masline, pizdulice, porc, tigaie

Iepure pe Varza Murata Preparat la Cuptor

December 14, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De cele mai multe ori, în bucătărie, carnea de iepure este acompaniată de un sos, dat fiind faptul că iepurele, vietate mai energică, nu prea vine cu suficientă grăsime. Totuși, și carnea de iepure, ca majoritatea cărnurilor se împacă bine și își poate găsi locul pe un pat de varză murată deoarece “acreala” acesteia se echilibrează bine cu dulceața iepurelui. Partea cu grăsimea cerută de varza murată poate fi rezolvată simplu prin împănarea cărnii cu slaninuță, în special la iepurele sălbatic, vânat. Nemaipunănd la socoteală că este o rețetă foarte simplă, iepure pe varza poate fi o delicioasă rezolvare culinară a iepurelui descoperit în frigiderul dumneavoastră.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (5)

Ingrediente iepure pe varza

  • 1 iepure
  • 2 verze murate
  • 1 fir praz
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri de bulion
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 5-6 cubulețe de slăninuță
  • 3-4 foi de dafin, piper boabe, boia dulce sau iute (după preferință), cimbru, mărar

Pentru marinadă

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 felie de țelină
  • 4-5 căței de usturoi
  • 200 ml vin roșu
  • piper, cimbru, foi de dafin,
  • ulei de măsline, apă

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (8)

Curățăm iepurele de pielițe și înlăturăm eventualele fire de păr din blană, rămase pe carne. Masăm carnea cu ulei de măsline, piper măcinat și usturoi zdrobit. Așezăm iepurele într-o tavă încăpătoare și punem peste el vinul completat cu apă, cât să cuprindă bine carnea. Adăugăm legumele tăiate felii mari și condimentele. Aceasta operațiune o facem seara, urmând ca a doua zi să preparăm iepurele. Iepurele de casă nu necesită această operațiune pentru a fragezi carnea, deoarece acesta, spre deosebire de iepurele de câmp, are carnea fragedă. Totuși, eu pregătesc această marinadă și pentru iepurele de casă, cu scopul de a-i da aromă și gust superior cărnii.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (1)

A doua zi preparăm iepure pe varza. Tăiem varza fideluță și o așezăm într-o tavă. Tava să fie de calitate, să nu se prindă varza. O stropim generos cu ulei de măsline. Tocăm rondele prazul, morcovul și ardeiul iute și le punem peste varză. Adăugăm piper, foi de dafin, cimbru, mărar și boia precum și cele 2-3 linguri de bulion. Amestecăm varza cu aceste ingrediente și în mijlocul tavii, pe lung, pregătim un spațiu în care vom așeza iepurele.

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (2)

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (4)

Scoatem iepurele din marinadă și îl împănăm cu usturoi și slaninuță sau bacon. Îl așezăm întreg în mijlocul tăvii, în golul pregătit în varză. Acoperim tava cu folie de aluminiu și o băgăm la cuptor pentru cca 2 ore. După 2 ore înlăturăm folia de aluminiu și mai lăsăm 10 minute la cuptor, să se rumenească. La final, decorăm cu verdeață sau cu rondele de ardei iute roșu. La iepure pe varza folosesc puțin ardei iute, nu mult ci cât să piște oleacă, ca o chemare, o invitație, pentru un pahar de vin.

Să fiți bine!

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (7)

Iepure pe Varza Murata la Cuptor (9)

Filed Under: Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de iepure, friptura, iepure, varza murata

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci

December 5, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această friptura de porc, ca tehnică de preparare, este îndeosebi rezultatul gătirii încet la cuptor ci nu al unui procedeu de frigere propiu-zisă. Dorindu-mi o porție de friptură fragedă și temeinic lucrată la cuptor, am ales să las carnea să beneficieze pe îndelete, timp de două ore, atât de puterea și calitățile vinului cât și de aportul, la gust și aromă, adus de condimente și legume. Sosul de vin rezultat odată cu frageda carne, va concentra toate ale gustului și se va armoniza delicios cu un piure ușor piperat, preparat din cartofi dulci și cartofi obișniți.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (1)

Necesar friptura de porc in sos de vin

  • 1,5 kg pulpă de porc
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă,
  • 4-5 caței de usturoi
  • 250 ml vin rosu
  • 250 ml apă
  • sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia, 2-3 frunze de salvie
  • 3-4 linguri de făină
  • ulei

Pentru piure

  • 1-2 cartofi dulci
  • 3-4 cartofi obișnuiți
  • 1 lingură unt
  • piper alb, boia ușor iute

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (3)

Tăiem carnea felii cu grosimea de 1-1,5 cm. Într-o farfurie amestecăm făina cu un praf de piper, unul de sare și puțină boia. Tăvălim bine feliile de carne prin făină, ca și cum am prepara șnițele. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim sumar toate feliile pe ambele fețe. Această făină prăjită va ajuta sosul, odată băgată carnea la cuptor, să se lege ușor.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (4)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (5)

Pregătim o tavă, punând în ea: piper boabe, cimbru, salvie, foi de dafin, morcovii, ceapa tăiată sferturi și cățeii de usturoi curățați. Așezăm feliile de carne rumenite în tavă, peste condimente și legume. Adăugăm vinul și apa și acoperim bine tava cu folie de aluminiu. Întroducem tava în cuptorul încins pentru cca 2 ore. După o oră verificăm, ridicând folia de aluminiu – cu grijă mare la aburi – cât de fragedă este carnea și dacă mai necesită apă. Dacă dorim carnea mai fragedă (după preferința fiecăruia), putem crește timpul de preparare, adăugând puțină apă și lăsăm tava mai mult la cuptor. Când carnea este suficient de fragedă și moale, înlăturăm folia și mai lăsăm tava 10 minute la cuptor, să scadă suficient sosul. Pentru a înlătura condimentele și legumele ce și-au făcut datoria, putem strecura sosul printr-o strecurătoare mai mare.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (7)

Curățăm toți cartofii și îi punem la fiert în apă cu un praf de sare. Cartofii fierți îi pasăm, adăugăm o lingură de unt la piure și îl condimentăm cu piper alb. Când servim, peste piure putem presăra boia. Eu prefer să așez carnea peste piure și peste carne să pun 2-3 linguri de sos (așa mâncam în copilărie, carnea cu piure). În final, ornăm cu verdeață proaspătă fiecare porție de friptura de porc cu sos și piure.

Să fiți bine!

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (6)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (8)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (2)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de porc, cartofi dulci, friptura, piure, sos de vin

Ochiuri pe Mamaliguta ca la Bunica

November 29, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi, zi de iarnă începută cu o dimineață friguroasă și cețoasă, m-am întors oleacă la o simplă dar gustoasă încropeală culinară, specifică mai mult iernilor copilăriei, petrecute la sat, la bunici. Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica intră în panoplia mâncărurilor țărănești, plăcere de moment de iarnă, neprogramabilă, legată mai mult de un amalgam de trăire sufletească, poftă și amintire decât de ideea simplă de hrană. Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (1)

Necesar ochiuri pe mamaliguta ca la bunica

  • 500 gr mălai
  • 0,800-1 l lapte
  • 100 gr unt
  • 100 gr smantană
  • 150-200 gr brânză de oaie
  • 8-12 ouă, depinde de tavă

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (7)

Preparăm o mămăligă obijnuită înlocuind apa cu lapte. Adăugăm, totodată, jumătate din unt, smântâna și brânza telemea rasă. Brânza fiind sărată, nu mai este nevoie să adaugăm sare. Este bine ca mămăliga să fie mai moale pentru a o așeza mai bine în tavă. Totodată evităm ca mamaliga, în final, să fie prea tare, având în vedere că va mai sta cca. 10 minute la cuptor.

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (6)

Ungem o tavă cu untul rămas și formăm un strat de mămăligă fierbinte. Peste mămăligă spargem ouăle astfel încât să nu rămână nici o porțiune din mămăligă neacoperită de ou. Dăm tava la cuptor până ce se coc ouăle. Se mânâncă imediat, caldă.

Să fiți bine!

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (5)

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (4)

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (3)

Ochiuri pe mamaliguta ca la bunica (2)

Filed Under: Retete cu branza, Retete din Muntenia, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, lapte, mamaliga, oua, smantana, unt

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 72
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate