• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Saramura de Peste. Ardeiata la Mal de Balta

October 26, 2012 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Cine a petrecut un apus de soare, la malul unei balţi, împreună cu prietenii, în jurul unui foc mocnit pe care bolboroseşte încet, într-un ceaun, un borş sau o saramura de peste, cu siguranţă că a gustat din bucuria unor momente, poate, cinstit de sărace culinar dar înălţător de bogate sufleteşte. Dacă aduni câţiva străini, în aer liber, la o saramură de peste şi o mămăligă fierbinte, cu siguranţă că vor pleca prieteni buni, aceasta fiind calitatea intrinsecă a unor preparatelor care, uneori, peste aspectele culinare, leagă oamenii, reaşezând valori umane şi sufleteşti. Saramura asta ce, privind la a ei faţă neprefăcută, zici că-i nescoasă-n lume, te împinge să te lepezi mai mult de tine şi să te îngrijeşti de binele altuia. Cu aşa deschidere şi poftă ne-am îndreptat spre malul apei, către aceeaşi baltă primitoare de ceaun, ce ne-a mai ostoit în trecut pofta, cu un borş de peşte. Ardeiată şi înmiresmată cu ciuşcă coaptă, mare distincţie va primi saramura de peste, o rotundă lucrare culinară al cărei parfum nu îl veţi uita niciodată.

Ingrediente necesare reteta saramura de peste:

  • peşte de apă dulce, mai mare sau mai mic, de ce fel se nimereşte
  • ardei gras sau kapia
  • roşii bine coapte
  • verdeaţă – pătrunjel
  • ciuşcă
  • sare grunjoasă

Saramura de peste Papamond.ro

Preparare saramura de peste:

S-a plecat pe principiul – ce prindem, aia saramurim aşa că am pescuit ceva caras, biban, mârliţe (ştiucă mică) si 2-3 şalăi micuţi.

saramura de peste Papamond.ro

1. Am eviscerat peştele, am înlaturat măruntaiele, l-am spălat cu apă rece şi i-am dat sare grunjoasă. La peştele copt pe gratar nu se curaţă solzii, astfel acesta nu se va lipi de grătar şi sfărâma. Solzi arşi se curăţă, prin răzuire cu un cuţit, după ce peştele a fost copt. Lăsăm peştele în aşteptare, sa-şi tragă sare şi sa-l ia aerul, aproximativ o oră.

saramura de peste Papamond.ro

2. Între timp aprindem focul şi pe o tablă coacem 4-5 roşii si 4-5 ardei kapia. Odată copţi, le dam un praf de sare şi îi lăsăm într-un vas acoperit, să se mai răcească. Când s-au răcit, curăţăm de coajă atât roşiile cât si ardeii. Roşiile le pasăm cu o furculiţă iar ardeii îi putem lăsa întregi sau, de asemenea, îi curăţăm de seminţe şi îi mărunţim.  Obişnuiesc ca în aer liber să las ardeii  întregi, să las o notă de arhaic, dar dacă prepar acasă saramura, procedez la curăţare şi tocare. Depinde de plăcerea fiecăruia. Prin tocare se mai câştigă la gust, datorită valorificării mai bune a sucului din ardeii copţi. Este important atunci când curăţăm ardeii copţi să nu pierdem zeama, sucul ce se acumulează în interiorul lor în timpul coacerii deoarece este valoros pentru aromă şi gust. După ce am pregătit roşiile şi ardeii copţi, le lăsăm într-un vas acoperit, până coacem peştele.

saramura de peste la gratar Papamond.ro

3. Roşiile şi ardeii s-au copt pe tablă, la flacară, aşa că acum pregătim jarul şi grătarul pentru peşte. Punem peştele pe grătar şi în paralel punem, într-un ceaun, apă cu un praf de sare să ajungă la punctul de fierbere şi să dea câteva clocote. Peştele se va coace destul de repede.

saramura de peste la gratar Papamond.ro

Chiar dacă vi se pare mai bine făcut, mai ars, nu vă îngrijoraţi, se curăţă repede cu un cuţit, deoarece arsura este reprezentată de solzi. În saramura preparată cu peşte la grătar, trebuie să regăsim gustul de peşte copt aşa că peştele trebuie bine făcut. Pentru a coace peşte este mai bun un disc (mă refer la discul de tractor folosit la discuit pământul arat şi care a fost transformat în grătar), daca ai, ceea ce nu era cazul la noi, pe baltă. Se controlează mai uşor puterea focului şi implicit temperatura.

saramura de peste la gratar Papamond.ro

4. Ceaunul cu apă fierbinte se ia de pe foc şi în el se pune peştele curăţat de arsură, repejor se pun si roşiile cu ardeii şi se acoperă să se armonizeze totul în mireasmă şi gust. În ceaun trebuie să fie apă cât să acopere peştele, ci nu cum am mai văzut, o cănuţă de apă. Se numeşte saramură pentru că are saramură, adică zeamă.

Cât timp coacem roşiile, ardeii şi peştele, pregătim şi usturoiul, îl curăţăm, îl zdrobim bine şi-l frecăm puţin (ca pe mujdei) cu un praf de sare, să-şi lase şi să-i valorificăm bine sucul  şi aroma.

5. Lăsăm ceaunul cu saramura de peste sa se odihnească 5 minute şi să mai scadă fierbinţeala deoarece nu dorim să anulăm contribuţia usturoiului prin opărirea acestuia. Nu este bine pentru saramură, usturoiul trebuie să-l simţim, să fie “viu”. După ce am adăugat şi usturoiul, gustăm sa vedem cum stăm cu sarea (chiar dacă toate ingredientele au avut sare, s-ar putea să mai trebuiască să punem), tocăm o legătură sănătoasă de pătrunjel şi aromăm saramura. Pe jarul ce încă mai fumegă, coacem nişte ciuşti uscate de vreme, mai iuţi sau mai puţin iuţi, după cum ne e pofta şi le adaugăm în ceaun, ca o încununare finală a lucrării noastre. Acoperim şi lăsăm să se împlinească la gust.

Saramura de peste dulce Papamond.ro

Saramura de peste se mănâncă cu mămaligă răsturnată pe cârpător şi tăiată cu aţa. Înainte se bea o ţuică fiartă cu condimente dar şi cu ceva miezuri de nucă, al căror ulei iese la suprafaţă şi dă aromă. Uleiul ăsta de nucă pe langă aroma este şi un bun pansament gastric.

Vin nou ce merge cu saramura de peste Papamond.ro

Am stat doua zile la baltă şi cum din bătrâni se spune că atunci când cade bruma, când se culeg gutuile şi când vinul s-a oprit din fiert, este timpul pentru pastramă de oaie, nu am putut să nu ascultăm înaintaşii şi să nu muncim mai mult grătarul.

Pastrama de oaie...dupa saramura de peste. Papamond.ro

Astfel că, pe lângă peşte, ne-am mai făcut de lucru cu ceva pastramă de oaie şi cu doi pui tăiaţi jumătăţi, unşi cu ulei, condimente şi ierburi aromatice.

Pui la gratar ...dupa pastrama...dupa saramura de peste. Papamond.ro

Cred că japonezi au o vorbă, cum că burta plină nu ţine mintea sprintenă. Dacă mai trebuia vreo dovadă în sensul ăsta, ea a venit în momentul în care, după masă, Nea Ion şi amicul Victor s-au preocupat frenetic de şah. Fotografia vorbeşte de la sine de cât de şprinţari erau la mutări şi în strategii.

Şahiştii Papamond.ro
Luptă crancenă la şah

Să fiţi bine!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: balta, gratar, pastrama, peste, pui, saramura, saramura la ceaun

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

October 8, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind o toamnă lungă au reapărut urzicile tinere pe meleaguri ce numai bătrânele precupeţe din pieţe le cunosc şi le străbat pentru culegerea acestei verzituri. Ele fac urzica prezentă în pieţe pentru suma modică de 1 leu punga. În schimbul a câţiva lei mi-am satisfăcut pofta şi plăcerea de urzici cu usturoi si mamaliga la grătar, găteală de regulă primăvăratică, când toţi mâncătorii de urzici aspirăm, conform obiceiului pământului, să ne schimbăm sângele. Era păcat, cu atâta tineret de urzică în piaţă, să nu încerc încă odată, cu speranţă, mişcarea cu schimbarea, chiar dacă toamna.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Ingrediente urzici cu usturoi si mamaliga la gratar:

  • 500 gr. urzici
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 legătură mărar
  • faină
  • ulei, sare
Urzici cu usturoi si mamaliga
Urzicile se pun in strecuratoare sa se scurga

Preparare:

1. Se curăţă urzicile de codiţele mai groase, se spală bine şi se fierb în apă cu sare 20 minute. Odată fierte, se pun într-o strecurătoare mare să se scurgă bine. Se opreşte din apa în care au fiert urzicile o cană cu zeamă. Urzicile se toacă mărunt în acelaşi mod în care măruntim vinetele pentru salată.

2. Tocăm ceapa foarte mărunt şi o punem la călit în 3 linguri de ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, tocăm mărarul şi-l punem peste ceapa călită, adăugăm 2-3 linguri din zeama oprită în cană şi presărăm puţin câte puţin făină, amestecând continuu până se formează rântaşul.

urzici cu usturoi si mamaliga
Preparam rantasul: ceapa, marar, faina, zeama de la fierberea urzicilor

3. Peste rântaş adăugăm urzicile bine mărunţite şi omogenizăm totul în tigaie. Trebuie să rezulte o pastă mai tartinabilă asa că, funcţie de rezultat, mai adăugăm puţină zeamă sau făină (dar fără să abuzăm de făina – 3 linguri total- sunt suficiente), amestecând astfel încât să se lege bine ingredientele.

Urzici cu usturoi si mamaliga
Adaugam usturoiul frecat cu ulei, sare si piper

4. Usturoiul curăţat îl zdrobim şi îl frecăm cu ulei, sare şi piper măcinat, să-i extragem bine sucul.  Îl adăugăm în tigaie, peste urzici şi amestecăm bine. Gustăm şi eventual îi mai dăm sare după preferinţe.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Facem o mamaligă mai tare, o lăsăm să se răcească pentru a o putea tăia felii şi punem felii de mămăligă pe grill. Se mănâncă urzicile cu usturoi, reci cu felii de mămăligă pe grătar, calde. Celor ce le plac urzicile le recomand ca fiind foarte gustoase sunt si urzicile cu friganele.

Să fiţi bine!

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliga, mamaliga la gratar, rantas, urzici, usturoi

Scoici de Dunare. Chiftele Gustoase la Superlativ

October 7, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiftele din scoici de Dunare sau de baltă, pentru că vorbim de acelaşi scoici, seamănă puţin cu cele din carne de pui şi sunt recunoscute în mediul dunărean, şi nu numai, pentru gustul lor excelent şi pentru viteza cu care dispar din farfurie.  Nu are rost sa mai specificăm sau să argumentăm cum că sunt comestibile şi că nu te ia cu leşin sau cu dureri la lingurea dacă mănânci şi scoici de apă dulce nu numai de apă sărată. În anumite zone se mănâcă inclusiv melcii de apa dulce. Despre cum se aleg şi se curăţă scoicile, am mai spus câte ceva la reţeta de drop din scoici.

Chiftele de scoici de Dunare

Ingrediente necesare chiftele din scoici de Dunare:

  • 500 gr carne scoici
  • 1 ceapă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ou
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • pesmet, sare, piper, făină, ulei pentru prăjit

Carne scoici de Dunare

Preparare chiftele:

1. Fierbem scoicile 10 minute şi le înlăturăm pe cele care nu se deschid pentru că sunt moarte. Fierte, scoicile se curăţă mai uşor, aşa că recoltăm carnea celor ce s-au deschis şi o punem într-un vas.  Scoicile au la un capăt o punguliţă negricios-verzuie ce trebuie curăţată. Se rupe cu mana şi se înlătură depozitul negricios din această pungă. Practic, acestă punguliţă este stomacul în care se acumulează alge. Scoicile sunt organisme filtratoare ce filtrează în medie 10 litri de apă pe zi cu scopul de a reţine hrana, respectiv alge şi alte organisme. Pe măsură ce curăţăm fiecare scoică în parte, le spălăm pe rând cu apă rece şi le punem într-o strecurătoare să se scurgă. Când considerăm că s-a scurs apa, montăm maşina de tocat şi le dăm prin maşină.

Carne tocata de scoici de Dunare cu pesmet
Carne tocata de scoici cu pesmet

2. Va trebui să dăm o altă consistenţă tocăturii, deoarece nu se pot forma chiftelele, aici intervenind pesmetul sau pâinea. Prin urmare, presărăm 2-3 linguri de pesmet sau cât este nevoie să se “ţină compoziţia”. Putem folosi şi pâinea, respectiv când dăm scoicile prin maşina de tocat adăugăm şi 3-4 felii de pâine.

3. Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa şi o adăugăm peste amestec, zdrobim bine usturoiul şi îl punem în vas, verdeaţa o tocăm fin şi o încorporăm în amestec. Finalizăm compoziţia adăugând oul bătut.

Compozitia pentru chiftele din scoici de Dunare
Scoici, pesmet, ceapa, usturoi, patrunjel, marar, ou, sare si piper

Amestecăm bine să se omogenizeze şi dacă considerăm că mai este nevoie, la final, mai presărăm şi încorporăm puţin pesmet.

Omogenizam compozitia pentru chiftele din scoici de Dunare
Omogenizam compozitia pentru chiftele

4. Când compoziţia este bine omogenizată şi suficient de fermă, punem într-o farfurie o mână de făină şi formăm chiftele rotunde.  Le tăvălim prin făină şi le rumenim în tigaia încinsă.

Chiftele de scoici de Dunare

 Ţinem focul potrivit, să nu se ardă prea rău pesmetul la suprafaţă. La 2-3 chiftele mai umezim mâna pentru a evita lipirea compoziţiei de mână. Continuăm până terminăm toată compoziţia.

Chiftele de scoici de Dunare

P.S. Usturoi se pune după cum preferă fiecare chiftele, mai mult sau mai puţin usturoiate. Mie îmi plac mai usturoiate. Îmi plac şi cu fulgi de ardei iute, dar nu-mi permit întotdeauna pentru că strigă consoarta ” Băi, nu mai pune atâta ardei iute” şi trebuie să mă conformez că sunt trei fete în casă şi eu sunt singur şi nu de capul meu. Dar punctez pe final şi îmi fac lutenitsa…ce merge foarte bine cu aceste scoici de Dunare.

Să fiţi bine!

Chiftele din scoici de Dunare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine Tagged With: chiftele, chiftele de scoici, chiftele din scoici de apa dulce, scoici de balta, scoici de Dunare

Chiftele de Dovlecei si Branza Feta Servite cu Tzatziki

September 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceste chiftele de dovlecei şi feta sunt specifice Greciei fiind cunoscute sub denumirea de kolokithokeftedes. Kolokitho înseamna dovlecel si keftedes, dupa cum v-aţi dat seama, chiftea. Originile acestei reţete sunt cretane.

Chiftele de dovlecei si feta

Ingrediente necesare chiftele de dovlecei si feta:

  • 1 kg dovlecei
  • 150 gr feta ( se poate folosi şi telemea sau brânzeturi afumate)
  • 1 ceapă ( sau 1 legătură ceapă verde)
  • 1 ou
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 5-6 frunze de mentă proaspătă
  • pesmet, făina
  • piper măcinat, sare, ulei pentru prăjit
Chiftele de dovlecei - Razuim dovleceii pe razatoarea mare
Dam dovleceii pe razatoarea mare

Preparare:

1. Se curăţă dovleceii de coajă şi se dau pe răzătoarea mare dar fără a răzui şi mijlocul dovlecelului, cu seminţe. Se pun într-o strecurătoare mare, se dă un praf de sare şi se lasă 10 minute să lase apă. După 10 minute se storc bine, de câteva ori, pentru ca vor pierde multă apă.

2. Se pun dovleceii storşi într-un castron şi se amestecă cu brânză feta fărâmiţată, ceapa data pe răzătoare sau tocată mărunt, căţeii de usturoi zdrobiţi, pătrunjelul şi mărarul tocat. Tocăm mărunt şi frunzele de mentă şi le amestecăm în compoziţie. Nu punem frunze de mentă întregi deoarece au un gust prea puternic şi intens. Se adaugă oul, se condimentează cu piper proaspăt măcinat şi se amestecă bine să se omogenizeze.

Compozitie chiftele de dovlecei si feta
Dovlecei, feta, ceapa, usturoi. marar, patrunjel, menta, ou si piper

Adăugăm treptat, câte o lingură de pesmet şi amestecăm până constatăm că putem da formă chiftelelor, bile sau plate, după cum dorim. Nu depăşim măsura cu pesmetul ci ne limităm la 2-3 linguri, pentru că oricum le dăm prin faină şi ajută şi asta la formare. Lăsăm 10 minute să se odihnească şi să lăsăm timp pesmetului să aboarbă din lichidele amestecului pentru chiftele.

Chiftele de dovlecei si feta cu tzatziki

3. Punem într-o farfurioară o mână de făină. Modelăm chiftelele, le dăm prin făină şi le punem în uleiul încins. Suntem cu ochii pe tigaie pentru că se rumenesc destul de repede. Va trebui sa punem ceva mai mult ulei în tigaie pentru a se rumenii chiftelele uniform. Dacă doriţi să evitaţi uleiul, aceste chiftele se pot rumeni şi la cuptor. O dată rumenite, le luăm cu paleta şi le punem pe o farfurie largă unde am pus în prealabil un prosop de hârtie sau şerveţele pentru a absorbi uleiul în exces.

Chiftelele de dovlecei şi feta se servesc calde, cu tzatziki, o alta specialitate greceasca sau cu salata.

Sa fiţi bine!

Chiftele de dovlecei si feta

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: chiftele, dovlecei, feta, Grecia, menta

Salata de patrunjel, energie si gust ferm

September 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Poate pare o salata mai excentrica, dar este foarte tonifianta, recomandata pentru revigorare, fiind foarte energizanta si cu un gust foarte ferm. Imi place sa o prepar mai brut, fiind interesat de gustul puternic al patrunjelului tocat, neindoit de  prea multe ingrediente. Intamplator, am citit undeva un top al celor mai sanatoase salate si am sesizat faptul ca aceasta salata de patrunjel este considerata, de catre nutritionisti, printre cele mai sanatoase si de recomandat salate.

Salata de patrunjel

Ingrediente necesare salata de patrunjel:

  • 6-7 legaturi de patrunjel
  • 1 rosie
  • 1 ceapa
  • 1 lamaie
  • sare, ulei
Salata de patrunjel -Patrunjel, ceapa, rosie...
Patrunjel, ceapa, rosie…

Se spala si se toaca marunt patrunjelul. Daca doriti un rezultat mai estetic puteti taia sau rupe frunzele  de pe firul de patrunjel fara sa le tocati, caz in care se pierde din aroma pentru ca nu se valorifica (ca aroma) sucul din patrunjel. Rosiile se felieaza si se taie marunt, cubulete. Ceapa se marunteste foarte mic pentru a-si lasa sucul.

Se pun toate in castron si se adauga o lingura de ulei si  zeama de la lamaie si se amesteca bine. Se presara sare dupa gust. Sau, daca doriti preparati rapid un sos vinegreta din 3 parti ulei, una otet sau lamaie, sare si piper dupa gust. Agitati acest amestec si devine rapid emulsie cu care asezonati  salata de patrunjel.

Salata de patrunjel

Este important sa fie lasata minim o ora la frigider intr-un vas acoperit. Daca doriti un gust mai putin puternic de patrunjel puteti folosi hasmatuchi – patrunjel cret al carui gust este ceva mai putin intens. Pe acest fond se poate improviza cu succes adaugand de exemple parmezan, prosciutto, sfecla rosie rasa, portocala, ceapa verde sau usturoi verde.

Cand aveti musafiri asemenea salate pot fi surprinzatoare si de efect depasind rutina clasicelor salate cu maioneza, ciuperci si pui.

Sa fiti bine!

 Salata de patrunjel

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: lamaie, patrunjel, rosii, salata, vinegreta

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

September 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia)  de ţuică. Păhărelul ăsta mergea cu acritura acestei salate, punea sângele-n mişcare şi făcea poftă de mâncare pentru masa ce urma sa vina. Reţeta era invariabil aceiaşi:  varză, bulion, boia, ulei. Astăzi, datorită acelor vremuri, de cate ori ma întâlnesc cu varza acră o fac si salată cu toate ca ţuica nu prea am şi nici, iarna, in faţa blocului, nu tai lemne pentru soba.

salata de varza murata

Ingrediente necesare salata de varza acra:

  • 1 varză acră
  • bulion sau 2-3 roşii
  • ţelină frunze
  • boia, piper, ulei

Iarna am varză preparată bătrâneşte, la putină ( a nu se confunda putina cu butoiul în care se ţine vinul), dar azi, în septembrie, nu am si nevrând să încurajez traficul de varză acră din piaţă  (la produsul ăsta, numai a ţărani nu arată ciudaţii ăia de vând varza murată şi nu am încredere în ce prepară ei) îmi mai fac eu de 2-3 ori pe vară varză acră. Mai sunt şi alte motive pentru care nu iau neapărat de la supermarket si anume – zeama care mă interesează pentru ciorbe si pe care o prefer borşului din magazin.

varza - pentru salata de varza acra
Varza tocata cu marar si apa cu sare. In 4-5 zile se acreste. Nu trebuie tinuta in loc special. Trebuie pritocita zilnic sa nu prinda floare.

Am acrit varza aşa:  am tocat o varza mare, 2-3 legături  de mărar, am pregătit apă calduţă cu sare într-o oală si  am pus varza si mărarul. Punem un capac, o pritocim odată pe zi cu un pai de băut suc (introducem paiul in oala cu varza si suflăm pentru a pune moarea in mişcare) si in 4 zile este gata. Astfel am si varză acră pentru diverse mâncăruri si vreo 4-5 litri de zeamă. Am un ataşament faţă de zeama de varză şi pentru mine se află în primele cinci, generic spus, alimente, cele mai benefice sănătaţii.

salata de varza murata

1. Amestecăm varza murată tocată cu 2-3 roşii tocate cubuleţe mărunte şi cu frunze de ţelină mărunţite bine să valorificăm cum trebuie aroma. Ţelina mărunţită dă aromă si personalitate verzei acre.

2. Presărăm piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia, o lingură de ulei si amestecăm bine. Lăsăm la odihnă 30 minute să se cunoască între ele ingredientele.

Se poate pune si bulion dulce, din cel făcut în casă, ce merge mult mai bine decât cel din comerţ. În acest caz renunţăm la roşii.

Salata de varza acra cu telina si rosii tocate marunt

Mai este un preparat ce poate înlocui roşiile sau bulionul şi care se armonizează de minune cu varza acră şi anume zarzavatul pentru ciorbe, pregătit toamna din roşii, ardei gras si ţelina, tocate. Acest zarzavat este asemănător la consistenţă cu bulionul dar legumele nu se dau prin maşină şi este aromat si acrişor. Binenţeles ca figura dominantă în salată trebuie sa rămână varza acră.

Salata de varza acră cu bulion se prezintă cu un gust dulceag pe când salata cu zarzavat pentru ciorbe rămâne viguros acrişoară. Condimentele si uleiul se menţin pentru orice variantă de salata de varza acra.

Sa fiţi bine!

Salata de varza acra

Filed Under: Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete de salate, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bulion, salata, varza, varza acra, varza murata, zarzavat, zeama de varza

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 23
  • Page 24
  • Page 25
  • Page 26
  • Page 27
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate