• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Salata de ceapa rosie

August 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spartă tradițional cu pumnul sau preparată într-o simplă dar prezentabilă salată, ceapa este ingredientul care pune punctul pe I atunci când te confrunți cu o fasole sau cu o ispititoare slană. Chiar dacă ceapa roșie este ceva mai puțin iute, uneori o ferchezuiesc și o îndulcesc, aducând-o la întâlnirea cu slana, cu hamsia marinată sau cu fasolea, sub formă de salata de ceapa rosie. Pentru a nu lăsa urmă de reproș, șunca și salata de ceapa rosie trebuie întregite cu turte coapte în ceaun sau pe plită.

Salata de ceapa rosie (2)

Ingrediente salata de ceapa rosie

  • 2-3 cepe roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare mare, piper
  • ulei, oțet

Salata de ceapa rosie (1)

Curățăm și tăiem felii ceapa roșie. Presărăm pe ceapă oleacă de sare mare, o amestecăm și o lăsăm 10 minute pentru a obține sucurile și dulceața dorită. Acum îi dăm puțin piper alb, pătrunjel verde mărunțit și amestecul de oțet și ulei. După preferință, putem folosi mărar în schimbul pătrunjelului. Dacă nu agreați piperul și verdeața, acestea pot fi înlăturate, deoarece este suficientă combinația de sare, ulei și oțet pentru a griji ceapa. Verdeața îi dă un plus de parfum și vitamină. De asemenea, oricând, o măslină neagră este bine primită lângă ceapa roșie.

Să fiți bine!

Salata de ceapa rosie (6)

Filed Under: Retete de salate, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa rosie, salata

Vinete cu usturoi si rosii, rumenite la cuptor

August 15, 2015 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Rețeta de vinete cu usturoi și roșii asigură o întâlnire gustoasă cu un trio a cărui armonie culinară, bine probată în timp, nu poate fi contestată de nici un chițibușar de bucătărie. Deși această combinație a fost supusă la diverse tehnici de preparare, deși a suportat contribuții estetice și de design sau chiar, de multe ori, adăugiri de ingrediente, ea a rămas un suport pentru gust delicios și savoare. Rețetă ce suportă diverse abordări, această gustare păstrează constantă simplitatea și facilitatea preparării. Săptămâna aceasta am preparat-o de două ori. Un motiv ar fi că prima dată nu prea a rămas suficient în tigaie pentru mine (după ce s-au ocupat fetele de ea) pentru a mă declara îndestulat și al doilea motiv ar fi că am dorit să o prepar în două moduri: cu vinete prăjite și cu rondele de vinete neprăjite. Categoric, recomand varianta cu vinete prăjite ca fiind cea mai gustoasă.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (8)

Ingrediente vinete cu usturoi și roșii:

  • 2 vinete
  • 1-1,2 kg roșii
  • 1 ardei roșu kapia
  • 2 căpățâni de usturoi – românesc, adică mai blând la gust
  • 1 ardei semi-iute
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3-4 frunze de busuioc
  • piper, sare
  • ulei

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (7)

Încingem o tigaie cu ulei, tăiem vinetele rondele groase de cca. 1 cm și le rumenim pe ambele părți. Vom face operațiunea în două tranșe pentru că nu au loc într-o singură tigaie, decât dacă aveți una foarte mare. După cum probabil știți, rondelele de vinete vor absorbi uleiul din tigaie ceea ce este firesc și nu afectează rețeta noastră, mai ales că uleiul ăsta ne va fi util mai târziu. Dacă am pus puțin ulei și a fost absorbit tot, mai adăugăm oleacă, să aibă vinetele în ce să se prăjească. Procedăm la fel și cu a doua tranșă de vinete. Pe măsură ce se rumenesc pe o față, le întoarcem, și în final scoatem feliile rumenite într-un bol. Nu are rost să aplicăm tehnica aia – despre care probabil ați citit ici-colo – care recomandă sărarea feliilor și lăsarea lor o jumătate de oră să se elimine amăreală. Pierdere de timp cu efecte insesizabile. 

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (1)

Cât timp se rumenesc vinetele în tigaie, punem roșiile într-o oală și le acoperim cu apă. Punem oala pe foc și o lăsăm 5-10 minute până observăm că începe să plesnească ici-colo coaja la roșii. Luăm oala de pe foc și scoatem roșiile cu paleta pe o farfurie. Le lăsăm să se răcească, timp în care pe ochiul de aragaz eliberat punem grill-ul și coacem ardeiul kapia.

Curățăm roșiile de coajă și le tăiem felii. Într-o tigaie încăpătoare (care poate fi băgată la cuptor, deci atenție la materialul din care este făcută coada tigăii) sau într-o cratiță, așezăm un pat de rondele de roșii decojite, din jumătate din cantitatea de roșii. Dăm roșiilor un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Peste patul de roșii așezăm feliile de vinete prăjite, formând un al doilea strat. Lăsăm preparatul în acestă fază și lucrăm la mujdei.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (2)

Curățăm usturoiul, îl zdobim cu presa și îl punem într-un bol. Tocăm mărunt pătrunjelul și busuiocul și le punem în bol peste usturoi. Ardeiul kapia copt îl curățim de coaja arsă și îl tocăm cât de mărunt din cuțit. De asemenea, îl punem în bol. Ardeiul iute îl tocăm la fel de mărunt și îl punem peste usturoi. Adăugăm un strop de apă și amestecăm aceste cinci ingrediente: usturoi, pătrunjel, busuioc, ardei kapia tocat, ardei iute tocat. Funcție de preferințe busuiocul și ardeiul iute pot fi înlăturate. Mie îmi place aroma dată de câteva frunze de busuioc și o tentă de puțin iute, nu foarte mult, ci cât să piște puțin, pentru înviorare. Acest mujdei improvizat îl împrăștiem uniform, cu o lingură, peste rondelele de vinete.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (3)

În ultimă fază, din jumătatea de roșii rămasă, formăm un ultim strat de rondele. Mai dăm puțină sare deasupra roșiilor. Astfel cratița pregătită, o dăm la cuptor pentru 30-45 de minute sau chiar mai multișor, până scade. Probabil ați observat ca nu am mai adăugat ulei în cratiță și asta datorită faptului că feliile de vinete, prin prăjire, au suficient ulei încorporat, care își va face datoria de liant.

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (4)

Mâncarea asta de vinete cu usturoi și roșii poate fi servită la masă, imediat ce o scoți din cuptor, adică caldă, dar recomandarea mea este să o încercați rece, pentru că s-ar putea să vă placă mai mult.  No, amu, vă doresc poftă mare!

Să fiți bine!

Vinete cu usturoi si rosii la cuptor (6)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: mujdei de usturoi, preparate la cuptor, rosii, vinete

Salata de Telina, Ridichi Rosii si Mere Verzi

May 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de telina, ridichi si mere verzi, cu lamaie si ulei de masline

Sucul de țelină și țelina ca atare sunt recunoscute pentru beneficiile reale aduse sănătății, fiind recomandate de medicii ca a fi consumate regulat în cazul unor boli deloc ușoare. Puternic aromată și consistentă, țelina crudă are totuși un gust mai aspru, care îți dă o reținere în a o consuma-o în cantități suficiente încât să-și pună amprenta “sănătoasă”asupra organismului. Pentru mine, în salate, țelina face un tandem foarte bun cu mărul, în special mărul verde Granny Smith, al cărui gust acrișor echilibrează foarte bine gustul dulceag al țelinei. Această salata de telina, foarte simplă, vreau să v-o recomand astăzi! La cele două ingrediente, țelina și mărul, am adăugat ridichi roșii care vin cu un plus de gust mai vioi și ușor condimentat.

salata de telina, ridichi rosii si mere verzi

Necesar salata de telina cu mar si ridiche

  • 1 țelină
  • 1 măr verde
  • 4 ridichi roșii
  • ulei de măsline, lămâie, sare, piper

Prepararea salatei este clasică, cum nu se poate mai simplă. Curățăm țelina și o dăm pe o răzătoare mai mare. La fel procedăm și cu mărul verde, fără al curăța de coajă. Aceasta conține vitamine și oricum, prin răzuire, nu face decât să dea un plus de culoare verde, fără a afecta textura. Imediat ce dăm pe răzătoare mărul, tăiem lămâia și stoarcem puțină zeama peste măr pentru a nu-și schimba culoarea, prin oxidare. Ridichile le spălăm și le tăiem felii, cât se poate de subțiri. Într-un bol punem o lingură de ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper alb și un praf de sare. Amestecăm acest dressing și îl punem peste țelină, măr și ridiche, toate aflate într-un bol. Amestecăm cu ajutorul a două linguri și asta-i tot. O lăsăm, ca pe oricare salată, să stea 5-10 minute, să se amestece aromele și sucurile, pentru a se maturiza gustul.

Să fiți bine!

salata de telina crudă, ridichi rosii si mere verzi

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu fructe, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mere, salata de ridichi, telina

Tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

May 7, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Fiind vorba despre mămăligă, ai crede că prezența ei într-o tartă este o inițiativă autohtonă, pornită din imaginația vreunui mămăligar rebel. Ei bine, această credință ar fi falsă, deoarece ideea este de sorginte occidentală, vestul fiind, spre deosebire de noi, degrabă consumator de tot felul de tarte. Ori, având italianul polenta (mămăligă în italiană), s-a încumetat să-i găsească rostul și în diverse tarte. Astfel, limitați doar de imaginație, putem încredința unei tarte de mămăligă diverse tandemuri, cum ar fi: cârnați și linte, brânză și roșii, vinete și carne tocată, dovlecei și brânză și multe, multe altele. Azi, pentru că piețele sunt încă încărcate de spanac – și este bine să mâncăm cât mai mult verde -, vă poftesc la o tarta de mamaliga cu spanac și ciuperci. Asta așa, ca idee de cum să mai diriguim spanacul prin bucătărie…

Tarta de mamaliga cu cascaval ras si spanac

Necesar tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

  • 250-300 gr. mălai
  • 5-6 ciuperci
  • 2 mâini bune de spanac
  • 1 ceapă
  • un boț de cașcaval, cât să răzuim abundent deasupra
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Eu am folosit ceapă roșie pentru culoare, dar fiecare folosește ce ceapă dorește. Ciupercile le ștergem cu un prosop uscat și le tăiem sferturi. Încingem o tigaie, cu o lingură de ulei, și călim ceapa și ciupercile. Dăm un praf de sare și unul de piper. Înlăturăm codițele mai groase ale spanacului, dacă este cazul. Îl spălăm și îl scurgem bine de apă. Punem spanacul în tigaie, peste călitura de ceapă și ciuperci. Sub influența căldurii, spanacul va scădea destul de mult și repede. Amestecăm și luăm tigaia de pe foc.

Călim ceapa si ciupercile

Punem spanacul peste ceapa si ciuperci

Preparăm o mămăligă mai moale, care, mai apoi, să poată fi ușor așezată în forma pentru tartă. Cu ajutorul unei linguri umezite, formăm un pat de mămăligă în tava pentru tartă. Este suficient ca patul de mămăligă să fie gros de un deget. Peste mămăligă punem uniform, în strat, conținutul tigăii, respectiv amestecul de ceapă, ciuperci și spanac. Răzuim uniform, peste tartă, cașcavalul.

Pregatim patul de mamaliga pentru tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Spanac cu ciuperci si ceapa, peste mamaliga

Cascaval peste tarta de mamaliga

Dăm tarta de mamaliga la cuptor, pentru 10-15 minute, cât se topește cașcavalul și le leagă pe toate. Scoatem tarta de la cuptor și o lăsăm 5 minute să se răcorească, înainte de a o servi la masă. Este excelentă, atât caldă cât și rece, și vă invit să-i faceți de-ncercare cu încredere!

Să fiți bine!

Tarta de mamaliga cu spanac, ciuperci si cascaval

tarta cu spanac si ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cascaval, ciuperci, mamaliga, spanac

Oua Incaierate cu Leurda. Cu Mamaliga Crocanta si Sunca Taraneasca

April 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spune o vorbă din bătrâni că este bine să mănânci mult verde pentru a avea picioare puternice și inimă rezistentă. Ne aliem și noi înțelepciunii populare și ne facem de lucru în bucătărie cu două legături de leurdă. Mai este puțin timp și o să-i dea floarea, așa că, dacă vrem să ne mai întărim picioarele și inima, acum este momentul, cât încă ne ofertează lelițele prin piețe. Plecând de la premisa matematică că bun adunat la bun ne aduce o dublă bucurie pentru sfânta gură, am purces cu râvnă la o gustoasă încăierare între leurdă, ouă, ciuperci, mămăligă și șuncă. Pentru mine aceste oua incaierate cu leurda trag obloanele peste sezonul de leurdă, urmând a ne găsi de lucru, la cratiță, cu alte bolbotine binefăcătoare organismului.

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 6

Necesar oua incaierate cu leurda

  • 2 legături de leurdă
  • 6 ouă
  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 jumătate ardei gras
  • 4-5 felii de șuncă
  • 2-3 castraveți murați
  • 400-500 gr mamaliga rece
  • 1 lingură de unt
  • piper, sare
  • ulei

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 12

Preparare

Mai înainte de toate, preparăm o mămăligă micuță dar vârtoasă. O lăsăm deoparte, să se răcească, până preparăm noi încăierarea.

Curățim și tocăm ceapa și ardeiul gras. Ștergem ciupercile cu un prosop curat și le tăiem felii. Încingem o tigaie cu o lingură de ulei și călim ceapa. Peste ceapa călită, adăugăm ardeiul cubulețe și ciupercile felii și le mai călim 3-4 minute, cât să-și lase ciupercile gustul. Asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Grijim și spălăm leurda, o scurgem de apă și o tăiem mai mare. Punem leurda peste toate cele călite, în tigaie, și amestecăm ușor. Spargem ouăle și le punem peste leurdă. Amestecăm să se încaiere bine toate ingredientele și să se prăjească ouăle. Luăm tigaia de pe foc și o lăsăm deoparte. Într-o altă tigaie, prăjim până se rumenesc feliile de șuncă, crestate în prealabil pentru a se desface frumos. Dacă nu avem șuncă tradițională putem folosi bacon sau piept de porc afumat și usturoiat (sunt produse diferite chiar dacă au la bază pieptul de porc).

În ce privește prăjitul mămăligi avem două variante: fie o prăjim în grăsimea rămasă de la șuncă, fie în unt, după cum se dorește. Fărâmițăm mămăliga (care s-a răcit și întărit) și o punem în tigaia încinsă. O prăjim până ce începe să capete o crustă crocantă și ușor rumenită. Mămăliga preparată astfel este excelentă. Am mai prezentat-o la rețeta de vițel cu ciuperci. 

Așezăm în farfurie un pat din mămăligă prăjită, iar peste acest pat punem o porție de oua incaierate cu leurda. Alături, în stânga și dreapta, așezăm șunca rumenă, ușor crocantă și castraveții murați (care au rol de mediere între îmbucături). Asta-i tot!

Să fiți bine!

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 1

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 2

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 3

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 4

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 11

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 7

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide Tagged With: ciuperci, leurda, mamaliga, oua, sunca

Ciorba de Dragavei cu Orez si Zdrente de Ou

April 3, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai demult, în vreme, această chiaburească zeamă, cunoscută drept ciorba de dragavei cu orez si zdrențe de ou, era rânduită cam după următorul canon: Ca să câștige timp, toca muica bolbotinele și, lăsând oala pe foc să bolborosească leneș, se ducea în spatele oborului, să rupă o poală de ștevie, numai sfârc. Când trecea prin obor, striga la ăl bătrân ce bocănea cu chisăru’ pe la pătul, să urce la păier să caute un cuibar de oauă. O auzise p’ aia golașă cotcodăcind de dimineață pe la păier. Se întorcea la vatră cu poala plină de dragavei, peste care arunca alea 2-3 ouă, găsite în cuibar. Până ce grijea verziturile, îl mai trimitea pe ăl bătrân în beci, la putină, să scoată o oală de zeama de varză, să acrească fiertura. Coborâtul în beci era treaba omului, nu a femeii. Tot treaba omului era să rupă niște ardei iute uscat, din șirul atârnat la gura beciului, și să-l coacă pe plită. Cam asta era ritualul cu ciorba de dragavei sau cu cea de lobodă… Ciorbe românești autentice, sănătoase și foarte gustoase.

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (1)

Necesar ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou

  • 1 kg dragavei
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac mic
  • 1 nucă, oleacă mai trupeșă, de țelină
  • 1 ceapă
  • 1 pahar bulion
  • 1 pahar mic de orez
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de mălai
  • 1 legătură de leuștean
  • 1/2 l zeama de varză sau mai mult, după obicei și poftă
  • sare, piper

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (3)

Preparare

Spălăm și curățim morcovul, păstârnacul, țelina și ceapa. Le mărunțim și le punem la fiert în 3 litri de apă rece cu un praf de sare. Până fierb legumele, grijim dragaveiul, înlăturând eventualele resturi de ierburi. Îl spălăm sub jet de apă și îl lăsăm să se scurgă. Rupem frunzele de dragavei cu mâna, făcându-le bucăți și înlăturând partea mai groasă a codițelor (nervura principală). Lăsăm dragaveiul astfel pregătit, într-un bol.

Când legumele aproape au fiert punem zeama de varză (sau borș) și bulionul (sau zarzavat acrișor, de ciorbe). Lăsăm să înceapă fierberea și adăugăm orezul. Gustăm să verificăm cât de acrișoară este ciorba, dacă mai este nevoie de zeamă suplimentară (după pofta fiecăruia). Când orezul s-a umflat adăugăm dragaveiul pregătit mai înainte. Într-un bol, spargem două ouă, punem 3-4 căței de usturoi zdrobiți, o lingură de mălai și un praf de sare. Amestecăm ușor cu o furculiță, dar fără să batem amestecul, deoarece urmărim să obținem zdrențe de ou. După ce dragaveiul a fiert două minute, oprim focul la oală și punem amestecul de ouă, răscolindu-l ușor cu o furculiță la contactul cu ciorba fierbinte. Tocăm leușteanul și aromăm ciorba. Dăm un praf de piper. Gustăm și potrivim de sare, dacă mai este cazul. Punem capac pe oală și o lăsăm 10-15 minute. Se mănâncă fierbinte, dar și rece, că-i răcoritoare, dacă-i cald afară.

Să fiți bine!

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (9)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (10)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (8)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (12)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (7)

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu oua, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, dragavei, stevie, traditionala, zdrente de ou

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Interim pages omitted …
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate