• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Scoici de Apa Dulce Umplute si Coapte la Cuptor

June 19, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Obişnuit din copilarie cu mâncăruri preparate din melci sau scoici de apa dulce, nu trece nici o vară fără să mă dedau la asemenea preparate. Copilărind aproape de Dunăre, consumul acestor scoici este pentru mine firesc, înţelegându-i totodată pe cei ce privesc suspicios asemenea inedite mâncăruri, dat fiind faptul că poate împrejurări obiective i-au ţinut departe de aceste fructe de baltă. Dacă nu te-ai intersectat cu aşa ceva este firesc să nu prea pofteşti la scoici de baltă. Pe de altă parte, sunt convins că mulţi (in special cu rădăcini în localităţile dunărene) apreciează chifteluţele de scoici, sarmalele sau drobul de scoici, poftesc la ele fripte pe ţepuşă la foc viu sau pe tablă, cu sare, iar alţii îşi amintesc cu plăcere de ai lor bătrâni încercând o săracă saramură de melci. Fundamentul acestei reţete de scoici de apa dulce, umplute şi coapte la cuptor, este preluat din Ostroveni de Dolj, eu improvizând pe acest fundament după propia-mi poftă.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 11

Necesar ingrediente reţeta de scoici de apa dulce umplute

  • cochiliile a 10 scoici mari, cât să umpli tava de la aragaz (aşa zişii popular, scoicani)
  • carne de scoici de la cele 10 plus încă atât ( cam de la 20 de scoici)
  • 2 cepe
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceaşcă de orez
  • 2 roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • puţin ardei iute (opţional pentru cei ce nu suportă)
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • piper, sare
  • ulei

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 1

Preparare

1. Spălăm bine scoicile şi le punem în apă clocotită pentru a se desface. Le lăsăm 2-3 minute şi le scoatem, lăsându-le să se răcorească puţin.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 2

Le desfacem cu ajutorul unui cuţit, scoatem carnea, şi punem cochiliile deoparte. Spălăm carnea, păstrăm piciorul scoicii (carne mai tare) şi înlăturăm din săculeţul stomacului, depozitul negriceos  (se observă cu uşurinţă). Nu intru în amănunte privind curăţarea pentru că se pot citi mai multe la drobul de scoici. După ce le curăţăm, alegem 10 cochilii mai mari – pentru a putea fi umplute – şi le spălăm bine în interior şi exterior (eventual cu o perie). Restul cochillilor le putem arunca. Atenţie la accidente, la lucrul cu acestea pentru că taie destul de bine. Carnea recoltată o spălăm bine şi o lăsăm să se scurgă apa.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 3

2. Montăm maşina de tocat şi dăm prin maşină carnea scoicilor. O lăsăm deoparte, în aşteptare. Curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt, ardeiul şi roşiile le tăiem cubuleţe (eu am pus cherry tăiate sferturi). Încingem o tigaie şi călim ceapa cu un praf de sare, piper şi ardei iute.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 4

Când ceapa a devenit transparentă adăugăm ardeiul gras tăiat mărunt. Amestecăm şi mai călim 2-3 minute pe foc potrivit.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 5

Spălăm orezul şi îl adăugăm, împreună cu roşiile tăiate, în tigaie.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 6

Călim puţin să-şi lase roşiile din zeamă şi mai completăm cu o  ceşcuţă cu apă pentru a umfla orezul. Când orezul a absorbit zeama, adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 7

Amestecăm şi peste 1 minut adăugăm carnea de scoică tocată. Carnea va mai lăsa zeamă. Omogenizăm şi lăsăm la foc mic să se umfle orezul bine şi să nu mai fie zemoasă această compoziţie.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 8

La final parfumăm cu pătrunjel proaspăt tocat şi mai dăm un praf de sare, amestecăm şi oprim focul.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 9

3. Cu o lingură umplem bine jumătatea unei cochilii, închidem scoica cu cealaltă jumătate şi o legăm cu o sfoară, de orice fel. Procedăm aşa şi cu celelalte cochilii până terminăm compoziţia.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 15

Pe măsură ce le umplem şi legăm, aşezăm scoicile în tava de la aragaz. Punem în tavă un pahar de apă şi băgăm tava în cuptorul încins, cu foc mai moale. Lăsăm aproximativ 30-45 de minute.

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 12

Eu am complicat puţin reţeta, tradiţional, bătrânii, căleau ceapa cu o lingură de bulion, adăugau carnea de scoici şi cu acest amestec umpleau scoicile, care erau mai apoi legate cu aţă de cânepă. Uneori adăugau şi orez, dar cam atât. Oricum, erau delicioase. Eu le-am ţinut mai puţin la cuptor pentru că orezul era deja umflat iar compoziţia era aproape gătită din tigaie. Bunică-mea punea mai multă apă în tavă şi le ţinea mai mult la cuptor, iar compoziţia era cca. 70% carne de scoică.

Să fiţi bine!

Scoici de apa dulce umplute, la cuptor 16

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete la cuptor Tagged With: ardei, cuptor, orez, scoici, traditii

Hamsii cu Orez, Rosii Cherry si Ardei Gras

June 11, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întotdeauna peştele mic, uşor sărat, a făcut casă bună cu orezul, că a fost preparat la tigaie sau la cuptor. Gustul şi aroma specifică peştelui dă o valoare deosebită consistenţei orezului, fapt materializat în sudul dunărean în reţeta cu valenţe tradiţionale de obleţi pe orez. Astfel, pentru că îmi plac mult peştii mici – pe care îi mănânc “cu totul” -, aleg uneori să prepar această reţetă simplă de hamsii cu orez, care nu cere timp mult şi care, zic eu, pentru cei ce apreciază astfel de peşte, poate fi o încântare. De regulă, aleg să prepar hamsii mai puţin săraţi, ce se găsesc congelaţi în supermarket. Hamsii mai săraţi, ce se găsesc mai tot timpul la pescării, trebuie desăraţi în apă rece, scurşi bine şi apoi folosiţi în mâncăruri, inclusiv cu orez, sau salate.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 9

Necesar hamsii cu orez

  • 200 orez
  • 2 pumni de hamsii
  • 1 ardei gras roşu
  • 7-8 roşii cherry sau două roşii obişnuite
  • 1 ceapă mare
  • 1 căţel usturoi
  • puţin ardei iute (opţional)
  • piper, sare
  • pătrunjel verde

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 12

Preparare

1. Curăţăm ceapa şi o tăiem mediu. Încingem o tigaie cu 2-3 linguri de ulei şi călim ceapa. Tăiem fideluţă ardeiul gras şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat. Călim sumar şi ardeiul.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 1

2. Spălăm bine orezul şi îl punem în tigaie împreună cu căţelul de usturoi mărunţit şi puţin ardei iute tocat mărunt.  Amestecăm şi punem apă, dublu măsurii de orez. Lăsăm ca orezul să absoarbă apa.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 4

3. Roşiile cherry le tăiem jumătăţi şi le punem peste orez împreună cu pătrunjelul tocat. Mai adăugăm puţină apă, aproximativ cât o măsură de orez (pentru ca un orezul să fie bine făcut se pun trei măsuri de apă la una de orez).

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 5

Amestecăm uşor şi lăsăm ca orezul să absoarbă zeama.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 6

4. Spre final adăugăm hamsii şi amestecăm uşor să nu se fărâmiţeze peştii.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 8

Punem un capac pe tigaie şi mai lăsăm 3-4 minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este nevoie.

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 7

Când se mănâncă se mai aromează cu pătrunjel proaspăt. Este bun atât cald cât şi rece.

Să fiţi bine!

Hamsii cu orez, rosii cherry si ardei gras 11

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei gras, hamsii, orez, rosii cherry

Mazare cu orez “rizi-bizi”

June 4, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Şi eu, probabil ca mulţi alţii care s-au lovit de acest rizi-bizi, m-am întrebat care este provenienţa termenului. Nu am găsit un răspuns satisfăcător privind denumirea de rizi-bizi, dar pot spune că este destul de veche, din prima jumătate a secolului trecut, poate chiar mai devreme. În fine, referitor la reţetă, putem vorbi de o garnitură de mazare cu orez rizi-bizi sau de o mâncărică singulară, eventual de post, dacă dorim. Se prepară foarte simplu şi repede, iar mazărea nouă, proaspătă, a apărut în piaţă, aşa că îi facem de încercare reţetei. Recomandat, de obicei, a se mânca cu unt sau cu caşcaval, eu am ales, după pofta mea, să o mănânc cu brânză rasă.

mazare cu orez rizi-bizi 10

Necesar mazare cu orez rizi-bizi

  • 400 – 500 gr mazăre
  • 150-200 orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei kapia roşu
  • 1 linguri de unt
  • brânză de oaie

mazare cu orez rizi-bizi 1

Preparare

1. Punem mazărea la fiert în apă cu sare. După ce fierbe o trecem pe sub jet de apă rece să îi înviorăm culoarea verde. Păstrăm apa în care am fiert mazărea.

2. Curăţim ceapa şi o tocăm mărunt. Încingem o tigaie, topim untul şi călim ceapa în el. Tăiem cubuleţe ardeiul roşu şi îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare şi unul de piper.

mazare cu orez rizi-bizi 3

3. Spălăm orezul şi îl punem peste călitura de ceapă şi ardei.

mazare cu orez rizi-bizi 4

Amestecăm 30 de secunde şi înecăm totul cu apă fierbinte din oala în care am fiert mazărea. Punem trei măsuri de apă la una de orez. Eu am folosit polonicul, adică la un polonic orez am pus trei polonice de zeamă. Lăsăm să fiarbă domol, la foc mic, până ce orezul se umflă. Gustăm şi dacă nu suntem mulţumiţi de textura orezului mai putem adăuga zeamă.

mazare cu orez rizi-bizi 5

 

4. Spre final adăugăm mazărea fiartă. Amestecăm şi mai ţinem câteva minute pe foc mic. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

mazare cu orez rizi-bizi 6

Mazărea cu orez rizi-bizi se mânâncă caldă, cu caşcaval ras sau, aşa cum am ales eu să o mănânc, cu brânză rasă.

Să fiţi bine!

mazare cu orez rizi-bizi 9

mazare cu orez rizi-bizi 12

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei rosu, branza, mazare, orez

Cartofi Noi cu Marar si Branza Telemea

May 28, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Un platou mare cu cartofi noi cu marar şi branză rasă, aşezat în mijlocul mesei pentru a se servi fiecare, poate constitui o garnitura excelentă, apreciată lângă orice fel de carne. Am încredere că sunt suficiente argumente în favoarea gustului şi prezentării unor cartofi noi rumeni, aromaţi cu cimbru şi mărar, peste care s-a topit brânza şi care s-au asezonat cu ceapă sau usturoi verde. Se prepară foarte simplu şi aduşi la masă aburind, vor fi un deliciu pentru meseni.

cartofi noi cu marar si branza 3

Necesar cartofi noi cu marar si branza

  • 1 kg cartofi noi micuţi
  • 300 gr brânză telemea
  • 1 legătură mărar proaspăt
  • 2 fire de usturoi sau ceapă verde
  • cimbru uscat, piper, sare
  • ulei

cartofi noi cu marar si branza 10

Preparare

1. Spălăm bine cartofii. Este bine ca aceştia să fie proaspeţi şi cum sunt noi, coaja nu este obligatoriu a fi curăţată. Spălarea este suficientă şi prin coacere, coaja va deveni crocantă. Dacă consideraţi necesară, din diverse motive, curăţarea cartofilor, o puteţi face. Îi punem într-o tavă, punem 2-3 linguri de ulei şi presărăm peste ei sare, cimbru şi piper. Îi amestecăm cu mâna să-i cuprindă uleiul şi condimentele.

cartofi noi cu marar si branza 1

Băgăm tava la cuptor să se coacă cartofii. Din când în când, deschidem cuptorul şi agităm puţin tava să ma răscolim oleacă cartofii. Când sunt rumeniţi, îi încercăm cu o furculiţă dacă s-au pătruns şi au devenit pufoşi.

cartofi noi cu marar si branza 2

2. Scoatem cartofii pe un platou sau farfurie mai largă şi presărăm peste ei mărarul tocat. Răzuim peste ei brânza telemea. Tăiem rondele usturoiul sau ceapa verde şi presărăm rondele peste brânză. Cartofii trebuie să fie fierbinţi când răzuim brânza pentru ca aceasta să se topească.

cartofi noi cu marar si branza 4

Se acoperă farfuria cu cartofii fierbinţi cu o alta farfurie pentru a ajuta branza să se topescă. Serviti pe post de garnintură sau ca o gustare, aceşti cartofi noi cu marar si branză se mănâncă şi sunt delicioşi calzi.

Să fiţi bine!

cartofi noi cu marar si branza 8

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete garnituri, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, cartofi noi, garnitura

Suc de soc. Socata

May 26, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Este timpul, pentru cei ce îndrăgim sucurile naturale autohtone, să ne răcorim cu un suc de soc şi eventual să punem la uscat flori de soc pentru a le folosi peste an. Reţeta de preparare a acestui suc este simplă şi nu cred că ridică cuiva dificultăţi, necesitând doar apă, zahăr, flori de soc şi eventual lămâie. Pentru ai creşte aciditatea se poate folosi drojdia sau orezul. De cele mai multe ori prefer să nu folosesc nici drojdia, nici orezul, ci să am răbdare 2-3 zile în plus. Dacă totuşi, vreau să obţin un suc mai acidulat prefer, fără discuţie, să folosesc câteva boabe de orez. Drojdia nu-mi place în sucul de soc deoarece cred că, oricât de puţină ai folosi, tot lasă un miros şi gust caracteristic, care mie îmi displace.

suc de soc 5

Necesar suc de soc

  • 10-12 flori de soc
  • 10 litri apă
  • 1 kg zahăr
  • 2 lămâi

suc de soc 1

Preparare

1. Se întâlnesc mai multe variante de prepare, dar va pot spune ca toate au acelaşi rezultat calitativ, aşa că o să alegem varianta cea mai facilă. Într-un vas punem doi litri de apă şi kg de zahăr, îl punem pe foc, amestecăm şi îl lăsăm până se topeşte zahărul. După ce s-a topit zahărul, lăsăm apa îndulcită să se răcească.

suc de soc 4

2. Într-un borcan de 10 litri (sau două de 5 litri), punem florile de soc. Când apa îndulcită s-a răcit, o punem în borcan, peste flori. Stoarcem zeama celor două lămâi, le tăiem bucăţi ţi le punem în borcan.

3. Completăm cu apă rece până umplem borcanul. Îl acoperim cu tifon sau îi punem un capac, fără al strânge, şi îl punem într-un loc luminos. Ar fi bine ca locul ales să permită razelor soarelui să atingă borcanul. În 4-5 zile sucul este gata. Dacă se doreşte obţinerea unui suc mai acidulat adăugăm o liguriţă cu boabe de orez.

suc de soc 8

4. Sucul de soc se ţine în sticle, la rece şi se bea, de asemenea, rece. Ţinut în sticlă, la temperatura camerei, procesul de acidificare va continuă şi presiunea în sticlă va creşte.

Să fiţi bine!

suc de soc 3

suc de soc 6

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete aperitive, Retete de muraturi si conserve, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: flori de soc, suc

Salata de cartofi noi cu hamsii

May 18, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De puţin timp au apărut cartofii noi pe tarabă, fie din cei mari, de la turci şi polonezi, fie din aia mai micuţi, româneşti, scoşi în primă fază din solar. Dornici de nou, mai toţi îi apreciem şi îi mâncăm mai degrabă pe cei mici, tineri şi proaspeţi, de-i trecem prin mână şi îi despuiem de firava coajă. Din asemenea cartofi mici, cu hamsii marinate, ou, gogoşar acru şi ceapă verde, vă propun să încercaţi o salata de cartofi noi, gustoasă, îndestulătoare şi prezentabilă.

salata de cartofi noi cu hamsii (2)

Necesar salata de cartofi noi

  • 1 kg cartofi noi mici
  • 300 gr hamsii marinate
  • 1 gogoşar acru
  • 3-4 fire ceapă verde
  • 3 ouă
  • 1 lămâie
  • sare, piper
  • ulei măsline, oţet de mere

salata de cartofi noi cu hamsii (11)

Preparare

1. Spălăm cartofii şi le înlăturăm prin frecare coaja subţire. Dacă sunt proaspeţi ar trebui să se cureţe uşor. Unde nu merge, ne ajutăm de un cuţit şi răzuim. Îi punem la fiert în apă rece cu sare. Îi încercăm cu o furculiţă şi după ce s-au fiert, îi înjumătăţim pe cei mai măricei să fie bucăţile cam de aceeaşi mărime.

2. Gogoşarul acru îl tăiem fideluţă sau cubuleţe. Fierbem 3 ouă tari, le curăţăm şi le tăiem sferturi. Tăiem mărunt ceapa verde. Dacă nu vă plac ouăle în salată se poate renunţa la ele.

3. Într-o ceaşcă amestecăm o lingură de ulei de măsline cu o linguriţă oţet, un praf de sare şi unul de piper. Ce ce ţin obligatoriu la prezenţa lămâiei pot înlocui oţetul. Opinia mea este că în acest caz (în genere la salatele cu cartofi) oţetul este obligatoriu, lămâia servind ca supliment în momentul servirii. Oţetul potenţează mult mai bine gustul cartofului fiert.

salata de cartofi noi cu hamsii (7)

4. Punem cartofii în bol, adăugăm gogoşarii, ceapa şi hamsia. Adăugăm dresingul şi amestecăm uşor ca dresingul să cuprindă bine ingredientele. Pentru a face salata mai prezentabilă, după ce am amestecat, mai presărăm puţină ceapă, ornăm cu hamsii şi aşezăm sferturile de ou. Aşezăm lămâia la îndemână şi eventual punem zeamă atunci când mâncăm. Hamsiile mai bune sunt cele marinate, mai uleioase, ci nu cele exagerat de sărate.

Cantităţile sunt oarecum orientative deoarece se pot modifica funcţie de plăcerea fiecăruia. Unul poate vrea să domine net cartoful, altul doreşte mai mult gogoşar acru. Mie unul, îmi place cu mult peşte. Se pot folosi şi castraveciori dar să fie din cei micuţi, pentru că sunt mai puţin zemoşi. Salata de cartofi cu hamsii este spornică şi destul de arătoasă pentru o masă la evenimente.

Să fiţi bine!

salata de cartofi noi cu hamsii (12)

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu peste, scoici, melci, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: cartofi noi, ceapa verde, gogosar acru, hamsii

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Interim pages omitted …
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate