• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete la cuptor

Peste cu legume la cuptor

February 13, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În bucătăria noastră, de regulă, pestele la cuptor este asociat mai mult cu roșii, ceapă sau cartofi și mai puțin cu mazărea. Ceva mai târziu, experimentând diverse rețete de peste cu legume la cuptor, am descoperit cât de gustos este peștele alături de mazăre. Vă recomand această combinație ca fiind una reușită cu mai toate felurile de pește, oceanic sau de apă dulce. Eu am rumenit azi doi avați pe pat de mazăre, cartof, roșie și ceapă, și vă pot spune că, deși avatul este un pește cu destul de multe oscioare, preparatul a fost un deliciu. Avatul este un pește răpitor, prins în principal în Dunăre, care are o carne potrivit de grasă încât să nu fie fadă. Puteți prepara această rețetă cu macrou, cod, somon, doradă, crap, plătică sau oricare alt pește mai măricel.

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (7)

Necesar peste cu legume la cuptor

  • 1-2 pești mai mari – oceanic sau de apă dulce
  • 400-500 gr mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 cartof
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • piper, sare, cimbru
  • ulei

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (9)

Preparare

Eviscerăm peștele, înlăturăm intestinele și curățăm solzii. Îl crestăm din loc în loc, pe ambele părți, până la os, la o distanță de 1,5-2 cm. Astfel îl va pătrunde mai bine căldura cuptorului și mai scăpăm puțin și de oase, în caz că are.

Stropim și ungem bine o tavă cu ulei de măsline. Punem în tavă ceapa tăiată juliene, mazărea, cartoful și roșia, ambele tăiate cuburi, dăm un praf de sare și unul de piper. Așezăm peștele pe patul de legume, după ce în prealabil l-am umplut cu pătrunjel verde, o crenguță de cimbru, o felie de lămâie, un praf de sare. Adăugăm o ceșcuță cu apă în tavă. Putem pune câteva felii de lămâie în crestăturile făcute în pește.

Băgăm tava la cuptor pentru 30-45 de minute. Gustăm legumele și peștele înainte de a opri focul.

Să fiți bine!

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (1)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (3)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (4)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (6)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (10)

peste cu legume la cuptor - www.papamond. ro (11)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu mazare, Retete cu peste, scoici, melci, Retete la cuptor Tagged With: mazare, peste, peste la cuptor

Floare din aluat cu crema de ciocolata

February 8, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Așa cum mi-am luat angajamentul, săptămâna asta, pe pagina Papamond, azi am preparat floarea din aluat cu crema de ciocolata, prezentată în scurtul film care a circulat zilele astea pe unele pagini de facebook. Pentru o floare din aluat moale si pufoasă, am folosit aluatul din care, de regula, prepar cornuri. De fapt, cu excepția formei de floare, gustul și textura sunt același ca la cornurile cu ciocolată. Pentru umplutură am folosit crema de ciocolată Nutella. Rezultatul este oarecum de efect, deoarece rumenită la cuptor, floarea cu ciocolata este foarte îmbietoare și apetisantă. În special, copii, sunt foarte încântați de această floare, care de regulă se prepară de Crăciun, fiind numită și stea de Crăciun. Pentru a nu fi neclarități în ce privește modul cum se lucrează aluatul, am atașat la acest post și un filmuleț destul de explicit în ce privește modul cum se dă formă florii cu ciocolată.

floare din aluat cu crema de ciocolata 9

Necesar floare din aluat cu crema de ciocolată

  • 800 gr făină
  • 1 cutie nutela
  • 3 ouă
  • 1 plic mic drojdie uscată
  • 2 linguri zahăr
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 1 lingură miere
  • 1 cană lapte
  • 50 gr unt
  • 50 gr ulei
  • un praf sare
  • 1 ou pentru uns floarea

floare din aluat cu crema de ciocolata 12

Preparare

Într-un bol punem o ceșcuță cu lapte călduț și drojdia uscată. Lăsăm puțin, la căldură, să se activeze drojdia. Punem făina într-un vas mai mare, în care să putem forma aluatul. Facem o gaura în mijlocul făinii și adăugăm laptele cu drojdia. Punem cele trei ouă, zahărul, zahărul vanilat și mierea și amestecăm până se formează aluatul. Acum dăm un praf de sare, după ce drojdia a fost încorporată în aluat. Adăugăm untul și uleiul și frământăm bine. Dacă mai este nevoie mai completăm cu puțin lapte sau, după caz, cu un praf de făină. După ce am omogenizat bine aluatul, îl lăsăm acoperit, în vas, cca 30 de minute, până crește.

Împărțim în patru aluatul și formăm 4 foi din care decupăm cu ajutorul unei farfurii, 4 clătite. Ungem prima foaie rotundă cu cremă de ciocolată și apoi punem peste ea cea de-a doua foaie. Ungem ce-a dea doua foaie și o punem peste ea pe cea de-a treia. Procedăm la fel cu foaia patru.

Punem cele patru foi unse cu ciocolată în tava aragazului, peste hârtia de copt. Formăm floarea: punem un pahar în mijloc și tăiem 16 raze în jurul paharului, la distanțe egale. Formăm petalele florii la fel ca în filmulețul următor. În film tehnica de preparate este puțin diferită, în sensul ca pune foile unse cu ciocolată, una peste alta, și apoi le dă forma rotundă cu ajutorul farfuriei. Eu întâi le-am dat forma rotundă, apoi le-am uns și așezat una peste alta. Procedați cum credeți de cuvință. Bătem un ou și ungem floarea, pentru a se rumeni frumos. O dăm la cuptor, cca 30 de minute, până devine aurie. Să fiți bine!

floare din aluat cu crema de ciocolata 1

floare din aluat cu crema de ciocolata 2

floare din aluat cu crema de ciocolata 3

floare din aluat cu crema de ciocolata 4

floare din aluat cu crema de ciocolata 5

floare din aluat cu crema de ciocolata 6

floare din aluat cu crema de ciocolata 7

floare din aluat cu crema de ciocolata 8

floare din aluat cu crema de ciocolata 13

floare din aluat cu crema de ciocolata 11

Filed Under: Categorii retete, Retete aluaturi, Retete desert, Retete la cuptor Tagged With: aluat, ciocolata, cornuri, prajitura

Mancare de conopida si alte zarzavaturi

November 8, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am mai spus că nu mă dau în vânt după conopida gătită și că îmi place nespus în murături sau mâncată crudă, simplă sau în salate. Ei bine, după ce am descoperit că poate fi foarte gustoasă preparată asemeni musacalei, după o rețetă destul de simplă, mai veche și oarecum uitată, am reevaluat potențialul conopidei de a câștiga meseanul de partea ei. Azi, când prazul abundă în piețe, când vânăta și conopida noastră, sănătoase, de grădină, încă se mai prezintă pe tarabă vă propun o altă mancare de conopida, similară ca tehnică de preparare aceleiași musacale.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (13)

Necesar mancare de conopida si alte zarzavaturi

  • 400-500 gr carne tocată – la alegere – porc, vită, pui
  • 1 conopidă
  • 1 țelină potrivită
  • 1 praz
  • 2 ardei grași sau kapia
  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de bulion
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (11)

Preparare

1. Tăiem cubulețe ardeiul kapia, vânăta și țelina. Mărunțim prazul și doi căței de usturoi.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (1)

Le punem pe toate într-o tigaie și călim sumar 2 minute. Le dăm puțină sare și piper proapăt măcinat, le luăm cu o lingură din tigaie și le punem în strat, într-o tavă sau vas ceramic sau de Jena. Apropo de sticla de Jena pe care o mai poți intalni pe internet scrisa de Yena sau Iena. Pe scurt: Denumirea vine de la orașul Jena unde germanul Otto Schott a inventat sticla termorezistentă prin adaugarea de acid boric in sticla obisnuita. Deci, corect este sticla de Jena. 

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (2)

2. Tocăm mărunt ceapa și o călim într-o tigaie încinsă. Adăugăm carnea tocată, condimentăm cu piper și sare, și amestecăm să se omogenizeze. După ce călim 5-6 minute la foc potrivit, adăugăm bulionul și pătrunjelul tocat.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (4)

Amestecăm, mai ținem câteva minute pe foc după care întindem uniform această compoziție peste stratul de legume, în tavă.

mancare de conopida 20

3. Cu ajutorul unui cuțit desfacem și tăiem conopida în buchețele micuțe. Punem aceste buchețele într-un vas cu apă, pe foc, și le firbem-opărim timp de 2 minute. După ce le-am opărit, le scoatem și le lăsăm să se scurgă. Formăm din buchețelele de conopidă, peste stratul de carne tocată călită, un alt strat uniform.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (6)

4. Din două linguri de bulion și 4 căței de usturoi preparăm un fel de mujdei țărănesc pe care îl punem cât de cât uniform peste conopidă.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (7)

Tăiem felii cele două roșii și tapetăm întreaga noastră lucrare. Dăm la cuptor vasul pentru cca 30 de minute. Când mâncarea se rumenește frumos, oprim focul.

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (9)

PS. Aceasta mancare de conopida se poate prepara cu orice fel de carne, inclusiv tocată cubulețe din cuțit, nu neapărat tocată.

Să fiți bine!

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (16)

mancare de conopida si alte zarzavaturi - www.papamond.ro (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de vita, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne tocata, conopida, musaca, praz, vinete

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie

October 29, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru că vă știu necenzurați la poftă și căutători de gust vă recomand cu îndârjire combinația de pulpe de pui, cuprinse de un sos bogat, cu un piure de linte roșie, ferchezuit cu ceapă mărunțită și ceva acritură. Lintea reapărută prin magazine și ici colo pe mese, se mânca cu destul de multă sârguință în trecutul nostru ceva mai agrar, ajungând în anii în care grânele noastre de bază, grâul și porumbul, lipseau de prin pătule, să fie făcută până și mămăligă. Este drept că mămăliga de linte nu prea te făcea să-ți plouă în gură dar ostoia foamea țăranului. Treptat, a dispărut aproape total din alimentație, pentru o perioadă destul de lungă. Azi, oarecum timid, își face din nou apariția ba într-o supă de sorginte turcească sau într-un piure sau o salată. Teoreticienii alimentației o cataloghează drept aliment de grad nutrițional A, fiind bogată în fibre, magneziu, fier, fosfor și proteină și cu un conținut foarte scăzut de grăsimi, respectiv fără colesterol.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro

Necesar pulpe de pui cu piure de linte rosie

  • 3 pulpe de pui
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • 1 ardei gras roșu sau kapia
  • 200 gr. ciuperci
  • 4-5 căței de usturoi românesc (mai puțin iute)
  • 1 lingură pastă de roșii sau 3-4 linguri bulion sau o ceșcuță de roșii cubulețe la conservă
  • piper, boia, sare, opțional puțin cimbru
  • 1 cană de supă de pui sau legume
  • ulei pentru prăjit

Pentru piure de linte

  • 300 gr linte roșie
  • 1 ceapă
  • 1 gogoșar acru sau 1 castravete acru
  • 1 legătură mărar
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro

Preparare

1. Tăiem pulpele jumătăți, le dăm sare și piper și le rumenim într-o tigaie încinsă sau o cratiță. Alegem un vas care merge a fi băgat la cuptor.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (1)

După ce rumenim pulpele pe ambele fețe, adăugăm ceapa tocată și lăsăm pe foc mic până ce devine ceapa transparentă.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (2)

2. Tăiem cubulețe ardeiul gras, țelina și morcovul și le adăugăm în tigaie. Lăsăm 2 minute pe foc să se înfierbinte legumele tocate.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (3)

3. Ștergem ciupercile cu un prosop uscat de resturile de compost sau le curățăm de pieliță dacă sunt prea murdare. Le adăugăm în tigaie, întregi dacă sunt micuțe sau tăiate bucăți, dacă sunt mai mari. Amestecăm cu grijă să se gătească și ciupercile, să-și lase gustul.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (5)

4. Adăugăm bulionul și cățeii de usturoi mărunțiți din cuțit sau dați pe răzătoare. Dăm un praf de boia roșie și eventual puțin cimbru. Mai ținem 2 minute pe foc și punem o cană cu supă, cât să cuprindă pulpele. Dacă nu avem supă, punem apă caldă.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (8)

5. Dăm vasul la cuptor până scade și se formează un sos. Timpul nu ar trebui să depășească 30 de minute, depinde de cât de gros dorim sosul. În timpul asta pulpele se vor găti bine iar gustul se va maturiza.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (11)

6. Cât timp se gătesc pulpele pregătim piureul de linte. Punem lintea într-un vas, pe foc, împreună cu o cană de apă fierbinte. Dăm un praf de sare și puțin piper. Lintea va fierbe repede și va absorbi apa. Dacă mai trebuie, mai adăugăm apă, puțin câte puțin, gustând lintea pentru a verifica fierberea. Putem folosi în loc de apă și supă de pui sau legume. Atenție că lintea fierbe repede și trebuie să stăm cu ochiul pe ea.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (6)

7. Lintea fiartă o pasăm cu o lingură de lemn amestecând-o viguros. Fiartă bine, fiind moale, se pasează foarte ușor și repede. Cei ce doresc o finețe de laudă, pot folosi blenderul, cei cărora le vine mai greu, asemeni mie, să scoată blenderul vor susține că gătesc rustic, ceea ce este, de asemenea, de laudă. Tocăm mărunt o ceapă, doi căței de usturoi și mărarul, adăugăm o lingură cu ulei de măsline și amestecăm bine. Normal lintea va absorbi tot și va rezulta un piure consistent așa că dacă vrem să-l facem mai moale, luăm cu o lingură sos din tigaia aflată la cuptor și punem peste el.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (9)

8. Tăiem cubulețe mici un gogoșar acru, o kapia murată sau un castravete acru și le adăugăm la piureul de linte. Amestecăm și neapărat gustăm. Mai dregem ici colo dacă este nevoie, după gustul fiecăruia, cu o sare, un piper, ori o plantă aromată. Dacă îl dorim o idee mai acrișor, putem pune 2-3 picături de oțet.  Rezultatul trebuie să fie atât de bun încât să-ți dorești, să-i faci de petrecanie mâncându-l pe pâine.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (10)

9. Punem la fiecare porție un pat de piure și peste el, sos cu legume și ciuperci și bineînțeles, pulpa de pui. Presărăm peste toată tărășenia, pătrunjel verde sau ceapă verde tocată sau chiar rondele de praz.

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (14)

Se pot folosi și alte cărnuri, de la alte viețuitoare, dar gătite în așa fel încât la final să fie moi și suculente.

Să fiți bine!

Pulpe de pui grijite la cuptor. Servite cu piure de linte roșie - www.papamond.ro  (15)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ciuperci, linte rosie, piure de linte, pulpe de pui, sos

Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei

October 24, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Plăcut la cuptor sau în diverse dulcegării, în vreme de toamnă, când dă bruma, dovleacul își poate face un rost și în mâncăruri, fiind o curcubitacee suficient de versatilă încât să vină cu gust și vitamină atât în supe ușoare cât și în lucrări culinare mai laborioase. Este drept că repetiția naște și în gust rutină și o anumită obișnuință, așa că, din punctul meu de vedere, în mâncăruri, dovleacul vine cu un gust care trebuie cultivat, care trebuie să-și găsească un loc al lui în paleta de preferințe. Obișnuiți mai mult cu personalitatea lui dulce, i-am rezervat un rol ca atare, probabil oarecum nestimulați de necesități în ai rotunji rostul. Chiar dacă rețetele sunt vechi, internetul a făcut mai populare și a supus atenției ba o supă cremă, ba un piure de dovleac. După gustul meu, unele preparate îmi plac, altele nu, unele se promovează singure, prin gust, arome, aspect și propietăți, altele sunt aduse în față de trend și prețiozitate. În mod firesc, trebuie să încercăm să-l introducem în combinații care treptat să se maturizeze în rețete, care să reușească să împlinească pofte și gusturi cât mai multe și variate, care să întrunească sufragiile a cât mai multor bucătari cu inițiativă și meseni cu dorință. De ce spun asta? – Că doar nu am găsit nectarul zeilor în dovleacul nostru – O spun pentru că toamna îl avem din plin în piețe și magazine, pentru că este rod gustos prezent în grădinile multor lelițe și pentru că tot ce ne dă grădina noastră nu poate fi decât sănătos și bine venit. Așă că încercăm să-l gătim, de data asta în combinație cu cartofi și dovlecei, drept pat gustos pentru coaste de miel la cuptor.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (9)

Necesar coaste de miel la cuptor cu dovleac si cartofi

  • 1 kg coaste de miel
  • 1 dovleac plăcintar potrivit
  • 3-4 cartofi
  • 1 dovlecel
  • boia, piper, sare, cimbru, fulgi de ardei
  • ulei pentru prăjit și de măsline

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (18)

Preparare

1. Într-un bol amestecăm o lingură cu boia și câte o linguriță de piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și sare mare. Amestecăm aceste condimente și cu acest amestec frecăm bine coastele de miel pe toate părțile. Le lăsăm să stea zece minute. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim bine coastele.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (1)

2. Curățăm dovleacul de coajă, îl înjumătățim și înlăturăm semințele după care îl tăiem cuburi, bucăți, de 1,5-2 cm, cât o îmbucătură. La fel, curățim și tăiem cartofii. Dovlecelul, tânăr și proaspăt, îl tăiem cuburi fără ai înlătura coaja.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (3)

3. Bucățile de dovleac, cartofi și dovlecel le punem într-o tava, asemeni unui pat. Peste ele punem 2-3 linguri de ulei de măsline, presărăm sare, puțin piper, cimbru cât ei între trei degete și o lingură cu fulgi de ardei ( fulgii de ardeii îi puteți face și dintr-un ardei uscat, mărunțindu-l cu cuțitul – chiar este mai aromat). Amestecăm ușor cuburile cu o lingură, să se învelească bine în ulei și condimente.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (4)

4. Așezăm militărește (adică ordonat) în tavă, coastele de miel rumenite, pe patul din dovleac, cartofi și dovlecel.

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (6)

Dăm tava la cuptor pentru cca 45 de minute, până ce toate-s rumene și îmbujorate. Combinația asta de barabule cu bostan cu coaste fragede de miel merge bine cu murătura ce tocmai s-a împlinit la gust.

Să fiți bine!

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (11)

Reteta de Coaste de miel la cuptor. Pe pat de dovleac, cartofi si dovlecei - www.papamond.ro  (12)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: cartofi, coaste de miel, dovleac, dovlecei, miel

Conopida la Cuptor cu Cartofi si Praz. Grijita cu Rost

October 10, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Când o mâncare este prezentată simplu, fără a fi împovărată de podoabe inutile, abia atunci ei i se dă șansa să treacă testul timpului, să-și găsească împlinirea în aprecierile a generații de meseni, să devină subiect de transmitere din vorbă în vorbă și din slovă în slovă. Altfel, multe mâncăruri cu potențial  pot încânta ochiul la fel ca fata de la pagina 5 și tot ca ea pot eșua în uitare. Boala de a farda totul, de a împopoțona inutil și ipocrit tot și toate în speranța că vei căpăta mai multă atenție, amăgindu-te ca astfel urci, a devenit cronică și îi vedem manifestările peste tot și în toate, inclusiv în bucătarie. Simplitatea reprezinta sofisticarea maximă a spus Leonardo da Vinci și el chiar era artist. Ori, dacă tot vorbim de artă culinară, asta ar trebui căutată, simplitatea! Și mai trebuie căutat ceva în mâncăruri sau mai bine zis, pus în mâncăruri, respectiv suflet, spirit. Acolo unde lucrarea Spiritului nu folosește unealta mâinii, nu există artă a spus același Leonardo da Vinci. Pentru niște banale mâncăruri, această cerință poate părea exagerată, dar v-ați gândit vreodată de ce ne întoarcem cu drag, oarecum legați peste timp, la turtele și pita bunicii, la gogoșile, papanașii, saramura și mămăliga ei cu brânză. Pentru că ceva în noi, poate nedefinit și subtil, ne spune că acolo, în vremea aia și în bucatele alea simple, lipsite de podoabe inutile, se punea suflet. Se punea dorința de a servi, de a aduce bucurie altora, mâncarea nefiind redusă la o simplă necesitate trupească ci devenind o lucrare dedicată să însenineze, să transmită sentimente. O astfel de sofisticare ar trebui să căutăm, în simplitate plus suflet. Să o căutăm în toate! … Și uite așa mă luai iar cu vorba și mă abătui de la subiect, un subiect cu conopida la cuptor, cartofi și praz, cu niscai brânză, smântână și ouă dar și cu delicioase frigănele. Nimic mai simplu!

conopida la cuptor cu cartofi, praz si branza

Necesar conopida la cuptor cu cartofi si praz

  • 1 conopidă potrivită
  • 3 cartofi
  • 1 fir de praz, partea de până la frunze
  • 2oo smântână
  • 300 gr brânză sărată, telemea de oaie
  • 3 ouă
  • sare, piper,

Pentru frigănele

  • 2-3-4 felii de pâine, cât să acoperi fundul tăvii
  • 1-2 ouă
  • lapte pentru înmuiat pâinea

conopida gratinata la cuptor, cu cartofi si praz

Preparare

1. Desfacem conopida în buchețele și le spălăm bine în apă rece. Punem bucățelele într-un vas cu apă, la fiert, timp de 5 minute. Le scoatem într-o strecurătoare și le trecem pe sub jet de apă rece. Le lăsăm să se scurgă. În același timp spălăm cartofii în coajă și îi punem întregi la fiert, într-un alt vas. Este preferabil să alegem cartofi roșii deoarece sunt mai puțin sfărâmicioși. După ce au fiert cartofii, îi lăsăm să se răcească, îi curățăm de coajă și îi tăiem cubulețe potrivite.

conopida, cartofi si praz

2. Într-un bol punem 3 ouă, smântâna și brânza rasă. Le amestecăm bine cu o furculiță, să se omogenizeze.

Branza, oua si smantana

3. Punem într-o farfurie adâncă puțin lapte și în alta batem un ou sau două – depinde de câte frigănele ne trebuie să tapăm tava. Înmuiem feliile de pâine în lapte, le dăm prin oul bătut și le rumenim într-o tigaie încinsă.

Friganele- paine cu ou

4. Într-un vas ceramic, tăviță sau cratiță, punem frigănelele astfel încât să tapăm fundul vasului. Tăiem prazul rondele și într-un vas amestecăm cartofii cuburi cu buchețelele de conopidă și cu rondelele de praz. Punem amestecul peste frigănele, în tavă. Dăm un praf de piper.

Punem cartofi si conopida in tava

5. Turnăm uniform peste toată suprafața, amestecul de brânză, smântână și ouă. Agităm ușor vasul să pătrundă mai bine compoziția printre bucățile de conopidă și cartofi.

Punem deasupra oua cu branza si smantana

6. Dăm mâncarea la cuptor pentru cca 30 de minute, până se rumenește.

Rumenim conopida la cuptor

Cantitățile sunt orientative și se pot modifica după gustul fiecăruia. De asemenea, se poate folosi o diversitate ridicată de condimente sau plante aromatice. Brânza poate fi dulce sau sărată, dar este preferabil să fie sărată pentru a compensa dulceața conopidei.

Să fiți bine!

Conopida gratinata

conopida rumenita la cuptor cu cartofi si praz

conopida la cuptor cu cartofi si praz. Cu oua, smantana si branza

Filed Under: Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu oua, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete pentru mic dejun, Retete simple Tagged With: branza, cartofi, conopida, oua, praz, smantana

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Interim pages omitted …
  • Page 17
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate