• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

May 7, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Fiind vorba despre mămăligă, ai crede că prezența ei într-o tartă este o inițiativă autohtonă, pornită din imaginația vreunui mămăligar rebel. Ei bine, această credință ar fi falsă, deoarece ideea este de sorginte occidentală, vestul fiind, spre deosebire de noi, degrabă consumator de tot felul de tarte. Ori, având italianul polenta (mămăligă în italiană), s-a încumetat să-i găsească rostul și în diverse tarte. Astfel, limitați doar de imaginație, putem încredința unei tarte de mămăligă diverse tandemuri, cum ar fi: cârnați și linte, brânză și roșii, vinete și carne tocată, dovlecei și brânză și multe, multe altele. Azi, pentru că piețele sunt încă încărcate de spanac – și este bine să mâncăm cât mai mult verde -, vă poftesc la o tarta de mamaliga cu spanac și ciuperci. Asta așa, ca idee de cum să mai diriguim spanacul prin bucătărie…

Tarta de mamaliga cu cascaval ras si spanac

Necesar tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

  • 250-300 gr. mălai
  • 5-6 ciuperci
  • 2 mâini bune de spanac
  • 1 ceapă
  • un boț de cașcaval, cât să răzuim abundent deasupra
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Eu am folosit ceapă roșie pentru culoare, dar fiecare folosește ce ceapă dorește. Ciupercile le ștergem cu un prosop uscat și le tăiem sferturi. Încingem o tigaie, cu o lingură de ulei, și călim ceapa și ciupercile. Dăm un praf de sare și unul de piper. Înlăturăm codițele mai groase ale spanacului, dacă este cazul. Îl spălăm și îl scurgem bine de apă. Punem spanacul în tigaie, peste călitura de ceapă și ciuperci. Sub influența căldurii, spanacul va scădea destul de mult și repede. Amestecăm și luăm tigaia de pe foc.

Călim ceapa si ciupercile

Punem spanacul peste ceapa si ciuperci

Preparăm o mămăligă mai moale, care, mai apoi, să poată fi ușor așezată în forma pentru tartă. Cu ajutorul unei linguri umezite, formăm un pat de mămăligă în tava pentru tartă. Este suficient ca patul de mămăligă să fie gros de un deget. Peste mămăligă punem uniform, în strat, conținutul tigăii, respectiv amestecul de ceapă, ciuperci și spanac. Răzuim uniform, peste tartă, cașcavalul.

Pregatim patul de mamaliga pentru tarta de mamaliga cu spanac si ciuperci

Spanac cu ciuperci si ceapa, peste mamaliga

Cascaval peste tarta de mamaliga

Dăm tarta de mamaliga la cuptor, pentru 10-15 minute, cât se topește cașcavalul și le leagă pe toate. Scoatem tarta de la cuptor și o lăsăm 5 minute să se răcorească, înainte de a o servi la masă. Este excelentă, atât caldă cât și rece, și vă invit să-i faceți de-ncercare cu încredere!

Să fiți bine!

Tarta de mamaliga cu spanac, ciuperci si cascaval

tarta cu spanac si ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete gustari, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: cascaval, ciuperci, mamaliga, spanac

Salata de pui cu ciuperci

April 28, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de pui cu ciuperci eu o percep ca fiind foarte populară, devreme ce o regăsesc în meniu pe la mai toate evenimentele la care se întinde masa. Ca multe alte salate, nici aceasta nu-ți complică prea mult existența în bucătărie, fiind simplu și destul de rapid de preparat.

Apare un oarece sentiment de mâhnire când freci din greu la gălbenușul de ou pentru al transforma în maioneză, dar trece repede când, în final, guști din salată. Bineînțeles că se poate prepara și cu maioneză din comerț, dar dacă vrei autenticitate atunci alegi să muncești oleacă și să-ți freci singur maioneza. Aș mai spune că, după gustul meu, prezența mărarului este esențială pentru zestrea acestei salate. Dressing-ul cremos se echilibrează bine cu aroma și vioiciunea mărarului.

 Salata de piept de pui cu maioneza

Necesar de ingrediente pentru salata de pui cu ciuperci:

  • 1 piept de pui
  • 1 borcan de ciuperci marinate
  • 2-3 castraveți murați
  • 3 linguri de maioneză
  • 3 linguri de smântână
  • 1 legătură de mărar
  • piper

Salata de piept de pui cu ciuperci, smantana si maioneza

1. Punem pieptul într-un vas cu apă rece și o linguriță de sare. Îl punem pe foc și îl fierbem pentru 30 de minute. După ce a fiert îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. Tăiem castraveții cubulețe și îi lăsăm într-o strecurătoare, să se scurgă bine. Desfacem borcanul cu ciuperci, scoatem ciupercile pe tocător și le mărunțim cu cuțitul. Între timp s-a mai răcit pieptul de pui, așa că îl tăiem întâi fâșii și apoi cubulețe.

2. Cât timp se răcoresc bine cubulețele de pui și se scurg de zeamă cele de castraveți, preparăm maioneză dintr-un gălbenuș de ou. Tocăm mărunt legătura de mărar. Punem într-un bol pieptul de pui, castraveți, ciupercile și mărarul. Adăugăm maioneza și smântâna și amestecăm să se omogenizeze, astfel încât ingredientele să fie bine învelite de dressing. La final îi dăm un praf de piper.

Probabil ați observat că nu am folosit sare în rețetă. Am folosit la fierberea pieptului și acesta și-a luat puțină sare iar castraveții murați și ciupercile au ceva sare din procesul de conservare. Dacă totuși doriți salata mai sărată, nu presărați sarea peste salata finalizată, deoarece s-ar putea ca salata să devină “mai apoasă”. Presărați sarea pe pieptul de pui, imediat după ce l-ați tăiat cubulețe, urmând ca acesta să devină mai sărat până o să-l puneți în salată. 

Salata de pui cu ciuperci 9

Filed Under: Retete aperitive, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete de salate, Retete gustari, Retete simple Tagged With: castraveti, ciuperci, piept de pui, smantana

Ciorba de Dragavei cu Orez si Zdrente de Ou

April 3, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai demult, în vreme, această chiaburească zeamă, cunoscută drept ciorba de dragavei cu orez si zdrențe de ou, era rânduită cam după următorul canon: Ca să câștige timp, toca muica bolbotinele și, lăsând oala pe foc să bolborosească leneș, se ducea în spatele oborului, să rupă o poală de ștevie, numai sfârc. Când trecea prin obor, striga la ăl bătrân ce bocănea cu chisăru’ pe la pătul, să urce la păier să caute un cuibar de oauă. O auzise p’ aia golașă cotcodăcind de dimineață pe la păier. Se întorcea la vatră cu poala plină de dragavei, peste care arunca alea 2-3 ouă, găsite în cuibar. Până ce grijea verziturile, îl mai trimitea pe ăl bătrân în beci, la putină, să scoată o oală de zeama de varză, să acrească fiertura. Coborâtul în beci era treaba omului, nu a femeii. Tot treaba omului era să rupă niște ardei iute uscat, din șirul atârnat la gura beciului, și să-l coacă pe plită. Cam asta era ritualul cu ciorba de dragavei sau cu cea de lobodă… Ciorbe românești autentice, sănătoase și foarte gustoase.

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (1)

Necesar ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou

  • 1 kg dragavei
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac mic
  • 1 nucă, oleacă mai trupeșă, de țelină
  • 1 ceapă
  • 1 pahar bulion
  • 1 pahar mic de orez
  • 2 ouă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de mălai
  • 1 legătură de leuștean
  • 1/2 l zeama de varză sau mai mult, după obicei și poftă
  • sare, piper

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (3)

Preparare

Spălăm și curățim morcovul, păstârnacul, țelina și ceapa. Le mărunțim și le punem la fiert în 3 litri de apă rece cu un praf de sare. Până fierb legumele, grijim dragaveiul, înlăturând eventualele resturi de ierburi. Îl spălăm sub jet de apă și îl lăsăm să se scurgă. Rupem frunzele de dragavei cu mâna, făcându-le bucăți și înlăturând partea mai groasă a codițelor (nervura principală). Lăsăm dragaveiul astfel pregătit, într-un bol.

Când legumele aproape au fiert punem zeama de varză (sau borș) și bulionul (sau zarzavat acrișor, de ciorbe). Lăsăm să înceapă fierberea și adăugăm orezul. Gustăm să verificăm cât de acrișoară este ciorba, dacă mai este nevoie de zeamă suplimentară (după pofta fiecăruia). Când orezul s-a umflat adăugăm dragaveiul pregătit mai înainte. Într-un bol, spargem două ouă, punem 3-4 căței de usturoi zdrobiți, o lingură de mălai și un praf de sare. Amestecăm ușor cu o furculiță, dar fără să batem amestecul, deoarece urmărim să obținem zdrențe de ou. După ce dragaveiul a fiert două minute, oprim focul la oală și punem amestecul de ouă, răscolindu-l ușor cu o furculiță la contactul cu ciorba fierbinte. Tocăm leușteanul și aromăm ciorba. Dăm un praf de piper. Gustăm și potrivim de sare, dacă mai este cazul. Punem capac pe oală și o lăsăm 10-15 minute. Se mănâncă fierbinte, dar și rece, că-i răcoritoare, dacă-i cald afară.

Să fiți bine!

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (9)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (10)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (8)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (12)

Ciorba de dragavei cu orez si zdrente de ou - Papamond (7)

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu oua, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba, dragavei, stevie, traditionala, zdrente de ou

Placinta englezeasca cu mere. Apple crumble

March 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Placinta englezeasca cu mere este un desert traditional in Anglia, pregătit la cuptor și acoperit cu o crustă crocantă. Ingredientele includ de obicei mere, zahăr, făină, unt dar de multe ori se folosesc și diverse cereale, semințe, musli, precum și o varietate mare de arome și condimente. Merele pot fi înlocuite cu succes cu alte fructe cum ar fi: pere, piersici, fructe de pădure, etc. Pe undeva seamănă cu tarta franțuzească Tatin, dar nu m-aș grăbi să le includ în același capitol. Una peste alta, apple crumble este o placintă (impropriu numită plăcintă) gustoasă, dulce-acrișoară, potrivită pentru duminicile în familie, nu este costisitoare și se prepară destul de simplu și repede. Este un desert “prietenos” în sensul că îți permite să lucrezi cu o diversitate mare de ingrediente, pentru a obține în final ce gust și ce aromă dorești. Recomand a se servi cu înghețată sau frișcă deoarece, prin cremozitate, acestea pun în valoare mult mai bine potențialul acestui desert. Eu, ființă curioasă, după cum am obiceiul, am adus unele modificări rețetei, în sensul că am înlocuit făina cu biscuiți, am folosit zahăr brut și merele le-am însoțit cu curmale mărunțite.

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 21

Necesar placinta englezeasca cu mere:

  • 1,5 kg mere acrișoare
  • 400 gr biscuiți
  • 150 gr unt
  • 3-4 linguri zahăr brut de trestie de zahăr
  • 150 gr zahăr alb
  • 10-15 curmale fără sâmburi
  • scorțișoară, coajă rasă de lămâie și portocală
  • înghețată sau frișcă

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 17

Preparare

Fărâmițăm bine biscuiți, cu blender-ul, cu sucitorul sau pur și simplu cu mâna, pentru că nu este necesar să fie perfect fărâmițați. Untul moale, ținut la temperatura camerei, se frământă cu biscuiții fărâmițați și cu zahărul brun până se omogenizează. Adăugăm scorțișoară și coajă de lămâie și portocală (sau, dacă vreți, numai una dintre ele). Am preparat cu două tipuri de biscuiți: biscuiți cu miere și biscuiți cu diverse semințe. Se poate folosi o mare diversitate de biscuiți, dar cred că cei cu semințe sunt gustoși și foarte buni pentru această rețetă. De asemenea, în schimbul biscuiților, se poate folosi făină (rețeta clasică) sau 1-2 linguri de făină amestecată cu musli. În ce privește aroma, se poate aroma pe lângă scorțișoară, de ex. cu anason sau vanilie, după cum dorește fiecare.

Dăm pe răzătoarea mare două mere. Într-o cratiță topim zahărul alb (avem grijă să nu se ardă) și adăugăm merele date pe răzătoare. Amestecăm, și aromăm și acest amestec de zahăr și mere, cu scorțișoară. Tăiem cuburi potrivite celelalte mere și le punem în cratiță. Mărunțim cu cuțitul curmalele fără sâmburi și le punem în cratiță, peste mere. Amestecăm ușor și lăsăm cca 15-20 de minute pe foc (depinde de mere, ne orientăm după ochi, să nu se fărâme merele). Mai amestecăm din când în când, dar cu grijă să nu fărâmițăm excesiv cuburile de mere. Pe lângă curmale sau în schimbul lor, putem folosi caise confiate, prune uscate, smochine, merișoare, fructe goji, la alegere.

După ce s-au cunoscut și armonizat toate, tragem cratița de pe foc, și peste minunata noastră creație, presărăm în strat uniform, amestecul aromat de biscuiți, unt și zahăr brut. Dăm lucrarea englezească la cuptor, pentru max 30 de minute. Se mănâncă atât caldă, cât și rece. cu înghețată sau frișcă.

Să fiți bine!

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 5

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 13

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 8

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 9

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 12

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 14

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 16

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 20

placinta englezeasca cu mere. Apple crumble - Papamond 4

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: crumble, curmale, desert, mere, placinta

Pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi

March 27, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Sosul de roșii, ușor usturoiat și condimentat, este sosul meu preferat încă din copilărie sau, mai bine spus, din motive de copilărie. Obișnuia bunica să-mi facă plăcerea asta și m-am obișnuit cu acest sos, gustul său mai rustic rămânând pentru mine o constantă de bucurie culinară. Din punctul meu de vedere acestă mâncare nu se poate prepara mai simplu de atât și nici nu trebuie forțată prezența altor ingrediente, devreme ce parteneriatul dintre roșie și usturoi dă roade de mult timp în prea multe bucătării. Simplu preparate, aceste pulpe de pui cu sos de roșii echivalează cu o plăcere obținută facil, fără travaliu în bucătărie. Lângă ciocănelele de pui și sosul de roșii usturoiat, pofta mi-a dorit niște cartofi rumeni, crocanți la exterior și pufoși în interior.

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (6)

Necesar pulpe de pui cu sos de rosii

  • 6 pulpe (ciocanele) de pui
  • 1 cutie roșii cubulețe sau 1 kg roșii de grădină, bine coapte, decojite și tăiate cubulețe
  • 1 căpățână usturoi ( sau mai mult, după poftă)
  • 1 cană supă de pui
  • sare, piper
  • ulei pentru prăjit
  • 3-4 cartofi

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (8)

Preparare

Grijim ciocănelele și le rumenim bine pe toate părțile, într-o tigaie încinsă, cu două linguri de ulei. Tigaia să fie suficient de încăpătoare, pentru că în ea vom finaliza preparatul. Dăm pulpelor un praf de sare și unul de piper proaspăt zdrobit. După ce pulpele s-au prăjit, punem în tigaie roșiile și supa de pui. Pun supă pentru că vreau ca pulpele să se pătrundă bine, să bolborosească ușor sosul timp de 20-30 de minute, să se maturizeze gustul. Gustați roșiile și în caz că sunt prea acrișoare, adăugați puțin zahăr. Unele conserve de roșii cubulețe sunt bune, altele mai puțin bune. Roșiile și supa, vor “degresa” și încorpora prăjeala rezultată de la pulpe. Pentru a nu pierde acel gust, se folosește aceeași tigaie. După ce, la foc mic, sosul a scăzut, tăiem felii subțiri cățeii de usturoi și îi oferim sosului. Mai ținem 2-3 minute, tigaia pe aragaz, după care oprim focul. Gustăm și potrivim de sare. Punem capac pe tigaie și o lăsăm 5-10 minute, să se maturizeze gustul și să-și lase usturoiul toată aroma.

Cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi cu latura de 1,5-2 cm. Îi punem la fiert în apă cu sare, preț de cca. 10 minute, cât să se înmoaie, fără a se fărâma. Îi scoatem într-o strecurătoare, îi lăsăm să se scurgă și să se răcească puțin. Încingem ulei într-o tigaie și îi rumenim frumos. Vor fi puțin crocanți, dar pufoși în interior, asemeni cartofilor fondanți.

Să fiți bine!

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (2)

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (1)

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (3)

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (4)

pulpe de pui cu sos de rosii si cu cartofi pufosi - Papamond (7)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: cartofi, pulpe de pui, rosii, sos

Ciorba de salata cu afumatura

March 12, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În fiecare an, odată cu sosirea primăverii, pofta de verzituri se accentuează și ca urmare acestea câștigă o prezență serioasă în meniu, și când spun aceasta nu mă refer la salate. Mai toată oferta piețarilor – loboda, salata verde, măcriș, spanac, leurda, dragavei – își găsește loc în diverse mâncăruri și ciorbe, unele pe loc încropite, după cum îmi cere inima și după cum îmi permite imaginația la momentul respectiv. Chiar dacă salata verde este la îndemână pe tot parcursul anului, ciorba de salata cu afumatura mă prinde în mrejele ei numai când mijește iarba, în primăvară. Este drept, când căldura verii își intră în drepturi, mă mai răcoresc cu o ciorba de salata verde cu zdrențe de ou sau cu orez, dar zeama de salata cu afumatura, ca o fatalitate, mă cucerește de fiecare dată în primăvară. Asemenea simptome prezintă ciorbarii, din a căror categorie recunosc că fac parte, și drept urmare îmi tratez azi pofta, cu ciorba de salata cu afumatura.

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  13

Necesar ciorba de salata cu afumatura

  • 1 bucată coastă afumată, cca 500 gr.
  • 1 salată verde mare și bogată
  • 1 ceapă
  • rădăcinoase: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 țelină micuță
  •  1 cartof
  • 1 lingură bulion
  • cimbru uscat, piper, sare
  • ulei
  • smântână, pentru cei ce preferă să dreagă ciorba

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  16

Preparare

Într-o oală cu cca 4 litri de apă și un praf de sare, punem coasta afumată la fiert, pentru cca 30 de minute. Scoatem costița fiartă și strecurăm fiertura printr-o sită fină. Desfacem carnea de pe oase și o tăiem bucăți potrivite. Tocăm mărunt ceapa și o călim sumar într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Alături de ceapă, în tigaie adăugăm bucățile de costiță afumată și o lingură de bulion sau pastă de roșii (eu am folosit pastă de roșii cu ardei gras). Călitura de ceapa, costiță și bulion, o punem în zeama strecurată anterior, în oala aflată pe foc. Când reîncepe fierberea, adăugăm și rădăcinoasele mărunțite.

După ce rădăcinoasele au fiert, adăugăm cartoful tăiat cubulețe. După câteva minute, timp în care a fiert cartoful, adăugăm și salata verde tăiată franjuri. Aromăm cu cimbru uscat și cu un praf de piper proaspăt măcinat. Mai ținem pe foc 3-4 minute, deoarece salata se înmoaie și își lasă gustul repede. Gustăm și potrivim de sare. Cine dorește poate drege acum ciorba cu smântână sau își poate pune fiecare în farfurie, atunci când mănâncă. Este o ciorbă excelentă! Dacă preferați alt tip de afumătură, se poate folosi, dar eu prefer la ciorba asta o coastă afumată de calitate.

Să fiți bine!

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  2

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  3

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  4

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  5

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  6

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  9

Ciorba de salata cu afumatura - Papamond  11

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de porc, Retete de supe si ciorbe, Retete din Muntenia, Retete simple Tagged With: ciorba, coasta afumata, salata verde

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 8
  • Page 9
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate