• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Friptura De Ied La Cuptor, Aromata Si Suculenta

April 13, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai uşoară şi mai fragedă comparativ cu carnea de miel, carnea de ied se prepară repede şi este un deliciu pentru cei ce nu au trac în faţa preparatelor din capră sau oaie. Preparată îndeosebi în primăvară, în perioada sărbătorilor de Paşti, acestă friptura de ied la cuptor beneficiează de aportul valoric al unor condimente ce-i potenţează gustul şi de participarea unor ingrediente – cepă, măr, verdeţuri – care îi asigură suculenţa şi aromele necesare unui succes culinar. Vă recomand, dacă aveţi ocazia, să optaţi pentru carne de ied şi să nu vă daţi înlături de la această încercare gastronomică.

Friptura de Ied La Cuptor

Ingrediente necesare friptura de ied la cuptor:

  • pulpă de ied, coastă, muşchi (ce se găseşte la îndemâna gurmandului)
  • 1 măr verde
  • 2 cepe roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • usturoi
  • sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin
  • ulei

Friptura de Ied La Cuptor

Spălăm şi grijim bine carnea de ied, înlăturând pieliţele şi eventualele fire de păr din blana vietăţii. Formăm un amestec de condimente dintr-o linguriţă piper, 2 linguriţe boia, cimbru uscat şi o linguriţă sare, şi presărăm şi masăm carnea cu acest amestec. Acest amestec va da vigoare gustului şi supliment de aromă pentru friptura de ied.

Friptura de Ied La Cuptor 2

Aşezăm carnea frecată cu condimente într-o tavă. Curăţăm usturoiul şi împănăm carnea cu căţei de usturoi, ajutându-ne de un cuţit. Pe lângă bucăţile de carne, în tavă, aşezăm felii de măr verde, sferturi de ceapă şi fire de pătrunjel verde.

Friptura de Ied La Cuptor 3

Stropim totul cu 2-3 linguri de ulei şi adăugăm şi adăugăm 50 ml de apă. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o băgăm la cuptor, la foc mic, pentru cca 1,5 ore. După o oră, înlăturăm folia de aluminiu şi lăsăm carnea să se rumenească, întorcând-o pe ambele parţi. Friptura de ied va fi foarte fragedă, suculentă, aromată şi gustoasă. Se mănâncă cu ceapă şi usturoi verde, alături de pâine de casă (pe vatră).

Să fiţi bine!

Friptura de Ied La Cuptor 4

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carne de ied, carne de miel, friptura, friptura la cuptor

Mancare De Urzici Cu Usturoi, Servita Cu Mamaliga

April 4, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cea mai simplă si, probabil, cea mai apreciată dintre preparatele cu urzici, această mancare de urzici cu usturoi este vedeta care deschide meniul de primăvară, bazat în mare parte pe o abundentă prezenţă a verziturilor sălbatice – leurda, loboda, dragavei, urzici – sau de grădină ţărănească – spanac, salată. Toate aceste daruri culinare oferite de primăvară sunt liantul şi fac trecerea de la mâncărurile de iarnă, mai consitente şi cu mai mult porc, către sărbătorile pascale şi miel. Mancarea de urzici cu usturoi necesită oarece migală la grijirea urzicilor, mai ales dacă au fost recoltate mai neglijent, dar, ca tehnică de preparare, este la îndemâna oricui doreşte şi este îmboldit de poftă de urzici.

Mancare De Urzici Cu Usturoi

Necesar ingrediente mancare de urzici cu usturoi:

  • 1 kg urzici proaspăt culese
  • 2 căpăţăni de usturoi românesc
  • 3 linguri făină
  • 1 lingură mălai
  • ulei
  • sare, piper

Spălăm bine urzicile, le curăţăm de codiţele mai tari dacă au fost recoltate astfel, de eventualele fire de iarbă şi alte buruieni. Le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă bine. Punem o oală cu apă pe foc şi când apa este fierbinte adăugăm urzicile şi le opărim 2-3 minute. Scoatem urzicile opărite şi le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă apa. Nu aruncăm apa în care le-am opărit.

Mancare De Urzici Cu Usturoi 1

Într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă, punem o lingură de ulei şi un polonic de zeamă din oala în care le-am opărit. Amestecăm făina cu mălai şi adăugăm treptat în cratiţă, aşezată pe foc mic, până formăm rântaşul şi se găteşte bine făina. Pe măsură ce zeama este absorbită, mai adăugăm căte un polonic. Mărunţim bine urzicile opărite şi le punem în cratiţă, peste rântaş. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, ţinând în continuare cratiţa pe foc mic, până se leagă bine mâncarea. Cantitatea de făină şi mălai se reglează funcţie de cantitatea de urzici, astfel încât mâncarea să se lege bine, să de vină tartinabilă.

Mancare De Urzici Cu Usturoi 2

Funcţie de căt de usturoiată dorim mâncarea, putem pune usturoiul zdrobit când măncarea este încă pe foc şi amestecăm un minut  pentru ca, datorită fierbinţelii, usturoiul să-şi mai piardă din tărie. A doua variată este să oprim focul, să zdrobim usturoiul şi apoi să-l adăugăm la mâncare. Eu, fiind ataşat de usturoi, prefer mancarea de urzici mai usturoiată şi aplic a doua variantă. La final, gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este nevoie. Această mancare de urzici cu usturoi se mănâncă, tradiţional, cu mămăligă.

Să fiţi bine!

Mancare De Urzici Cu Usturoi 3

Mancare De Urzici Cu Usturoi 4

Mancare De Urzici Cu Usturoi 5

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mamaliga, mancare de urzici, urzici, urzici cu usturoi

Salata de Paste si Sunca cu Maioneza

January 20, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă vă place salata de boeuf sau salata a la russe atunci cu siguranţă o să vă încânte această săţioasă dar, totodată, înviorătoare salata cu paste. Înscrisă în gama reţetelor de salate cu maioneză această salata de paste se distinge ca şi suratele ei în primul rând prin gustul acrişor dat de castraveţi şi gogoşarii acri si prin consistenţa oferită de şuncă şi ciuperci. Pentru un gust oleacă mai elaborat şi dichisit, pe lângă clasica şunca de Praga, eu obişnuiesc să mai adaug şi ceva afumat, o pulpă de pui afumată sau muşchi de porc, dar şi ciuperci conservate.

Salata de Paste

Ingrediente necesare salata de paste cu maioneză:

  • 250 gr paste fusilli, penne, macaronii, la alegere
  • 200 gr şuncă de Praga
  • 100-150 gr piept de porc afumat sau 1 pulpă de pui afumată
  • 1 borcan de castraveţă acri – 600-700 gr
  • 4-5 bucăţi de gogoşar acru
  • 1 borcan mic de ciuperci conservate – 280 gr
  • 1 cutie de porumb dulce
  • 4 linguri maioneză
  • 1 ligură smântână
  • 1 linguriţă muştar clasic
  • piper proaspăt măcinat

Salata de Paste 1

Scoatem castraveţii şi gogoşarii din borcane îi tăiem cubuleţe şi îi punem într-o strecurătoare să se scurgă bine. De asemenea, şunca de praga şi muşchiul afumat le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol mare. Ciupercile conservate, după ce le presăm puţin să elimine zeama, le mărunţim din cuţit, dar nu foarte mic. Le punem în bol, lângă şuncă.

Salata de Paste 2

Punem pe foc o oală cu apă şi o lingură de sare şi aşteptăm să ajungă la temperatura de fierbere. Când începe fierberea punem pastele în apa fierbinte pentru 5-6 minute, astfel încât să obţinem pastele al dente. Obligatoriu suntem cu ochiul pe paste şi le gustăm pentru a verifica când sunt gata. Pastele nu trebuie bine fierte pentru că se mai umflă şi în salată. Cand pastele sunt gata le răsturnăm într-o strecurătoare şi le trecem sub jet de apă rece. În genere, pastele folosite la salată se spală pentru a înlătura amidonul care face ca pastele să fie lipicioase. Acest amidon lipicios poate să ne strice puţin salata. Când preparam paste cu sos, este invers, avem nevoie de amidon pentru a ajuta sosul să adere pe paste.

Salata de Paste 3

Punem în bolul cu şunca de Praga şi muschi afumat, castraveţii, gogoşarul, porumbul dulce şi ciupercile, toate scurse bine. Adăugăm pastele răcite cu apă rece şi scurse bine. Dăm un praf de piper prospăt măcinat. Amestecăm uşor toate ingredientele. Adăugăm maioneza, smântâna şi muştarul, şi amestecăm bine cu o lingură. Lăsăm salata 10 minute după care o putem servi la masă. Sunt convins că o să vă placă salata de paste, o salată foarte gustoasă şi simplu de preparat. În privinţa cărnurilor folosite, vă puteţi orienta, funcţie de preferinţă, şi spre alte ingrediente.

Să fiţi bine!

Salata de Paste 4

Salata de Paste 5

Salata de Paste 6

Filed Under: Bucataria europeana, Retete aperitive, Retete de mancaruri cu carne, Retete de paste si pizza, Retete de salate, Retete simple Tagged With: castraveti acri, gogosar acru, maioneza, muschi afumat, paste fusilli, salate cu maioneza, sunca de Praga

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

January 15, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dulceaţa ardeiului gras si fragezimea pieptului de pui fac din acest preparat o gustare uşoara şi savuroasă ce poate fi preparată repede şi fără sofisticate cerinţe. Reţeta se bazează exclusiv pe două ingrediente, pe două gusturi: ardei gras şi piept de pui, bine asezonate cu condimente. Seamana uşor cu tocana ungurească de ardei. Tocmai pentru că, de regula, ardeiul gras se foloseşte la mâncăruri în asociere cu alte legume, am vrut să evidenţiez cu acestă reţetă simplă, exclusiv gustul ardeiul gras, folosit de data aceasta ca bază a preparatului. Mie unul îmi place această gustare, bine condimentată, după cum mi-e pofta şi obiceiul, aşa că, cine doreşte, îi poate face de încercare.

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

Ingrediente necesare ardei gras cu piept de pui:

  • 3 ardei graşi, diverse culori
  • 1 piept de pui
  • ulei de masline
  • oregano, piper, paprika iute, sare

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 1

Curăţăm pieptul de pui de pieliţe şi îl tăiem imbucături. Punem bucăţile de piept intr-un bol în care am pus o lingură de ulei de măsline şi o condimentăm cu boia de ardei (eu am folosit iute), oregano şi o linguriţă de piper proaspăt măcinat. Amestecăm bine carnea pentru ca bucăţile de piept să fie bine invelite de ulei şi arome. Încingem o tigaie cu puţin ulei de măsline şi rumenim pieptul de pui până îşi schimbă culoarea. Carnea uşor rmenită o punem într-un bol.

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 2

Tăiem ardeiul gras fideluţă şi îl punem în tigaia în care am prăjit carnea. Dăm un praf de sare, călim ardeiul cateva minute după care întoarcem în tigaie pieptul de pui. Amestecăm şi mai călim câteva minute până ce ardeiul se găteşte şi îşi lasă gustul, fără însă a se fărâmiţa. la final putem aroma cu verdeaţă, pătrunjel sau chiar busuioc.

Să fiţi bine!

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui 3

Ardei Gras Tras la Tigaie cu Piept de Pui

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei gras, piept de pui, tocana de ardei

Pastrama de Berbecut la Tigaie cu Mamaliga si Rosii Coapte

November 29, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mancare de vreme rece si de vin roşu, pastrama de berbecut este o delicatesa pentru cei ce nu sunt sensibili la mirosul lasat de transhumantă. Pe linie tradiţională, pofta de pastrama de berbecut, de oaie sau capra, se ivea de îndată ce vinul îşi înceta fierberea şi ajungea la maturitate, acesta fiind singura asociere bahică ce a fost confirmată de istorie ca fiind potrivită. Pastrama, pentru a fi riguroşi în definiţie, presupune obligatoriu şi un proces de uscare care duce la pierderea pana la 30% din greutatea initială a cărnii. De cele mai multe ori, ce găsim azi în galantare, drept pastramă, este de fapt carne de oaie tratată cu marinadă dar acest aspect, când pofta este mare, nu impietează asupra dorinţei de a-i face de-ncercare. Am servit pastrama de berbecut cu mămăligă fierbinte şi cu un sos rustic, preparat din roşii coapte pe gratar şi frecate cu usturoi. Eu, tradiţionalist şi gurmand, adept mai degrabă al gustului nealterat de prea multe artificii, am fost pe deplin multumit de această faptă de tigaie cu pastrama de berbecut!

Pastrama de Berbecut

Necesar pastrama de berbecut la tigaie cu mamaliga si rosii coapte

  • 1 kg pastrama de berbecut, sau daca vreti, de oaie sau capra
  • 3-4 roşii
  • 5-6 caţeii de usturoi
  • 200-300 gr malai pentru mamaliga
  • sare, piper
  • ulei

Pastrama de Berbecut 1

Patrama se taie îmbucături, felii de cca. 0,5 cm, se încinge o tigaie cu ulei şi se perpeleşte pastrama pe toate părţile, timp de 5 minute. Carnea nu trebuie prăjită excesiv deoarece este semipreparată prin marinare, afumare, uscare. În mod normal, pastrama gătită la tigaie ar trebui să fie mai fragedă decât cea coaptă pe grătar. Odată rumenită, scoatem pastrama pe o farfurie mai primitoare.

Pastrama de Berbecut 2

Incingem un grill şi punem roşiile la copt. Acestea ar trebui să fie alese din cele potrivite ca mărime, sau chiar mici, pentru că se coc şi se pătrund mai uşor. Odată coapte, le îndepărtăm coaja arsă şi le zdrobim bine cu o furculiţă. Dăm un praf de sare, unul de piper şi adăugăm usturoiul (românesc, nu chinezesc care nu-mi place deloc) zdobit şi o linguriţă de ulei. Amestecăm şi obţinem un sos cu o aromă excelentă.

Pastrama de Berbecut 3

Punem apă în ceaun şi preparăm o mămăligă, care poate fi mai tare sau mai moale, după cu o preferă fiecare. Asezăm mămăliga lângă pastrama de berbecut şi alături de aromatul sos de roşii coapte şi usturoi. Chiar dacă nu obişnuieşti să bei vin, un pahar de vin roşu se cere abitir a fi prezent, de gustul şi aroma preparatului nostru.

Să fiţi bine!

mamaliga pentru pastrama

Pastrama de Berbecut 4

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Dobrogea, Retete din Moldova, Retete din Muntenia, Retete simple Tagged With: berbecut, carne de oaie, mamaliga, pastrama, sos de rosii

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii

September 23, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Azi încerc să va extrag din perioada mâncărurilor de vară, bazată pe multe legume, şi să vă tentez cu un carbohidrat de toamnă, pregătit simplu şi repede sub numele de – gnocchi cu sunca si masline picante. Pentru cei care nu s-au întâlnit încă cu gnocchi trebuie spus că aceştia sunt un fel de găluşte mici preparate dintr-un amestec de cartofi cu făină, griş sau pesmet. Cei mai întâlniţi sunt cei preparaţi din cartofi şi făină, putând fi achizionaţi gata preparaţi din magazine sau se pot prepara, cei drept, cu ceva efort, în casă. Reţetele cu gnocchi sunt în genere reţete simple, foarte asemănătoare cu reţetele de paste, fiind foarte consumaţi în bucătăria italiană şi nu numai. Reţeta de gnocchi cu sunca şi masline se încadrează tot pe linie mediteraneană, mai ales că eu am optat pentru o aromă de busuioc proaspăt.

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii

Necesar reteta de gnocchi cu sunca si masline:

  • 500 gr gnocchi
  • 200 gr suncă presată, la alegere sortimentul
  • 200 gr măsline verzi picante
  • 1 cutie de roşii cubuleţe sau 5-6 roşii proaspete
  • 1 ceapă mică
  • 3-4 căţei de usturoi
  • cimbru, piper, sare
  • câteva frunze de busuioc
  • ulei de măsline sau unt

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 1

Într-o oală punem 1,5-2 litri de apă la fiert cu o lingură de ulei şi o linguriţă de sare. Până ce începe apa să fiarbă pregătim sosul. Tăiem şunca cubuleţe sau fâşii, mărunţim bine ceapa, şi le punem la călit în puţin ulei de măsline, într-o tigaie suficient de încăpătoare. Puteţi folosi ce fel de şuncă doriţi – de pui, de Praga, prosciuto, afumată sau nu. Dăm un praf de sare şi când ceapa s-a înmuiat şi şunca s-a rumenit puţin, adăugăm căţeii de usturoi mărunţiţi, condimentăm cu un praf de piper şi aromăm cu puţin cimbru.

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 2

Amestecăm uşor să-şi aducă condimentele obolul de gust şi aromă şi adăugăm măslinele verzi. Desfacem conserva de roşii, o punem în tigaie şi amestecăm să se formeze sosul. Între timp, apa a început să fiarbă aşa că este timpul să punem gnocchi la fiert. Pe măsură ce aceştia ies la suprafaţă şi plutesc, îi luăm cu o paletă şi îi punem în sos. Completăm sosul cu un puţină apă din oala în care au fiert gnocchi, şi mai lăsăm 5 minute la foc mic. Oprim focul, mărunţim frunzele de busuioc şi aromăm gnocchi cu sunca.

Să fiţi bine

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 4

Gnocchi cu Sunca si Masline Picante in Sos de Rosii 5

Filed Under: Bucataria europeana, Retete de paste si pizza, Retete simple Tagged With: gnocchi, masline picante, sos de rosii, sunca de Praga

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate