• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete simple

Scoici si melci cu verzituri. Arheologie culinara

May 30, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Unii le vor blama, alţii le vor aprecia, mulţi vor rămâne indiferenţi şi mai mulţi vor fi curioşi! Cam aşa se prezintă situaţia acestor scoici si melci de râu, de baltă sau de apă dulce, după cu vreţi să le spunem. Scoicile astea se mănâncă de când lumea şi încă sunt foarte prezente în special în sudul dunărean. Melcii de râu, deşi se mâncau bine în trecut, azi nu se mai întâlnesc decât sporadic. Accesul la scoici si melci este destul de restrâns şi poţi obţine aceste moluşte numai dacă ai vreo legătura cu satul unde încă se mai consumă sau dacă ai un pescar în familie şi le întâlneşte în peregrinări pe râuri, bălţi sau Dunăre. Prin sud, vara, când Dunărea scade destul de mult, rudarii îşi umplu căruţele cu scoici din Dunăre şi le vând prin sate sau fac troc cu cereale.

scoici si melci

Necesar scoici si melci cu verzituri:

  • 500 gr carne scoici
  • 200 gr melci – opţional, se găsesc greu
  • 3 fire ceapa verde
  • 8-10 fire de usturoi verde tânăr
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 roşii
  • 1 pahar mic vin alb
  • 1 ardei iute
  • 1 legătură bogată de pătrunjel proaspăt
  • piper, sare

scoici si melci

Preparare:

1. Scoicile si melcii se fierb 10 minute şi se scoate carnea din cochilii. Despre scoici în general şi despre cum se curăţă am mai scris la chiftele din scoici şi la drob de scoici aşa că nu mai rescriu. Cum arată melcii de baltă şi câte ceva despre ei găsiţi la saramură de melci. Se încinge tigaia cu 2 linguri de ulei, se aromează cu căţeii de usturoi feliaţi şi ardei iute tocat şi se rumenesc 2 minute scoicile şi carnea de melci. Nu se prăjesc foarte mult pentru că devin tari, cauciucate.

scoici si melci

2. Se stinge cu cu vin alb şi se lasă să se evapore alcoolul. Se adaugă ceapa şi usturoiul verde mărunţit. Se amestecă cu spatula de lemn.

scoici si melci

3. Se pun roşiile tăiate cubuleţe mai mari. Se dă un praf de piper şi unul de sare. Se mai perpelesc 1 minut la foc mic să lase roşiile ceva suc.

scoici si melci

4. Se adaugă o legătură bună de pătrunjel verde, tocat mai mare. Se amestecă şi se opreşte focul.

scoici si melci

 Cei ce au mâncat cu plăcere asemenea moluşte ştiu să citească semnele acestui amestec cu verzituri şi să-l aprecieze ca atare. Pentru ceilalţi, nu pot decât să-i încurajez ca, în caz că întâlnesc aşa ceva, să guste cu îndrăzneală. Mai am câteva reţete cu scoici de râu şi când voi pleca la pescuit şi apa va fi suficient de scăzută voi culege ceva scoici pentru nişte sarmale în foi de viţă şi un drob în cochilie, la cuptor.

Să fiţi bine!

scoici si melci

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: melci, moluste, scoici, scoici de rau, usturoi verde

Orez cu carnati si afumatura

May 29, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am mai spus că devin pătimaş în preajma cârnaţilor proaspeţi, aromaţi şi condimentaţi şi din reflex mâna găseşte tigaia pentru a împlini menirea şi a da un rost cârnaţilor. Când ai de partea ta cârnaţii şi ca bonus ceva afumătură, nu este cazul să complici prea mult căutările pentru a le găsii o partidă bună, pentru că au calitatea de a fi obedienţi oricărei combinaţii. Orez cu carnati si afumatura este împlinirea pe care şi-au găsit-o azi şi nu s-au dezminţit în aportul de savoare şi gust.

orez cu carnati si afumatura

Necesar orez cu carnati si afumatura:

  • 500 gr cârnaţi proaspeţi în maţ de oaie, de la măcelărie
  • 200-300 gr şunculiţă afumată
  • 1 cană orez – cca. 200 gr
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 morcov
  • 2 fire usturoi verde
  • 1 cubuleţ de unt – 20-30 gr
  • pătrunjel verde
  • piper, sare
  • 2 canii supă de pui sau legume sau apă
  • ardei iute – opţional

orez cu carnati si afumatura

Preparare:

1. Într-o oală potrivită punem 2 căni de supă de pui sau legume, o cană orez şi o punem pe foc. Dacă nu avem supă punem apă. Obişnuiesc, când fac supă, să pun în 2-3 jumătăţi, să bag sticlele în ladă şi să le valorific când prepar orez. Dăm un praf de orez şi unul de sare şi lăsăm să fiarbă 2-3 minute. Amestecăm să nu se prindă orezul de fundul oalei. Luăm oala de pe foc şi o acoperim cu o farfurie mai mare, să poată lucra fiertura şi aburul pentru a umfla orezul. În aproximativ 15 minute orezul va fi umflat. Normal două măsuri de apă la una de orez trebuie să fie de ajuns pentru a umfla orezul, făra al face terci. Dacă, totuşi, textura orezului nu este mulţumitoare, mai adăugăm puţină apă fierbinte. La final, după ce orezul este umflat, punem cubul de unt şi amestecăm.

2. Tăiem cârnaţii înbucături, feliem afumătura şi într-o tigaie încinsă, cu o lingură ulei, le rumenim. Tigaia trebuie să fie mai mare şi suficient de înaltă pentru că, în final, în ea se vor aduna toate. Punem, pentru început, cârnaţii, pentru că necesită un timp mai lung de prăjire şi mai apoi afumătura. Nu trebuie mai mult ulei, pentru că vor lăsa cârnaţi şi şunca grăsime şi nu trebuie înecaţi în ulei. Dacă doriţi, pentru aromă mai pregnantă, se poate pune în tigaie o crenguţă rozmarin, cimbru sau oregano. Scoatem într-un bol cârnaţii şi şunca şi trecem mai departe.

carnati si sunca prajita

3. Tăiem morcovul, ardeiul, ceapa julienne – adică felii subţiri-, tocăm usturoiul verde şi ardeiul iute – dacă doriţi iute- şi le călim sumar în tigaie, astfel încât să râmână al dente. La călirea legumelor vom folosi din sucurile şi grăsimea rămase după prăjirea cârnaţilor şi suncii pentru că este păcat să pierdem acel gust. Dacă considerăm că este prea multă grăsime mai înlăturăm.

legume pentru orez si carnati cu afumatura

4. După ce căldura a învăluit legumele 2 minute, punem orezul umflat şi amestecăm cu o spatula de lemn 1-2 minute să se armonizeze toate.

orez cu carnati si sunca

5. Punem cârnaţii şi afumătura şi ornăm cu pătrunjel proaspăt.

Să fiţi bine!

orez cu carnati si afumatura

orez cu carnati si afumatura

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: afumatura, carnati, carnati proaspeti, orez, sunca afumata

Paste cu carnati condimentati proaspeti

May 20, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul timp am avut un apetit ridicat pentru cârnaţi proaspeţi, aromaţi cu rozmarin şi puţin picanţi. Dacă în urma cu câteva zile am pus carnaţii pe cartofi, azi pofta m-a împins spre această combinaţie de paste cu carnati. Având totul proaspăt şi cu arome vii şi în putere, roşiile, usturoiul verde, verdeaţa şi cârnaţii nu pot oferii decât savoare şi gust.

paste cu carnati

Necesar paste cu carnati condimentati:

  • 500 gr cârnaţi proaspeţi
  • spaghetti sau alte paste
  • 3 roşii
  • 2 fire de usturoi verde
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei

paste cu carnati

Preparare:

1. Punem într-o oală apă suficientă, la fiert cu o lingură de sare mare. Când apa începe să fiarbă, adăugăm pastele. Am folosit spaghetti dar puteţi prepara orice fel de paste doriţi.

2. Tăiem cârnaţii îmbucături de 2-3 cm şi îi rumenim într-o tigaie încinsă în 2-3 linguri de ulei.

carnati prajiti

3. Tăiem roşiile cuburi, mai mări sau mai mici, după preferinţă. Când s-au rumenit cărnaţii, dăm focul mic, adăugăm roşiile şi dăm un praf de piper şi sare. Prăjim roşiile 2 minute, să-şi lase ceva zeamă, dar fără să se fârâmiţeze ci să-şi păstreze fermitatea. În privinţa condimentelor, ca la orice mâncare, fiecare poate completa cu ce doreşte baza de piper şi sare. Dacă se doreşte şi se mănâncă iute, acum este momentul pentru a se toca un ardei iute.

paste cu carnati

4. Mărunţim usturoiul verde, partea de tulpină, până la frunze şi îl adăugăm în tigaie.

paste cu carnati

5. Pastele fierte al dente se scurg într-o strecurătoare mare şi se pun în tigaie. Nu spălăm pastele pentru că amidonul rezultat prin fierbere ajută sosul să adere mai bine. Pastele se spală, în genere, când se folosesc în salate. Amestecăm astfel încât sosul format în tigaie să cuprindă pastele. În tot acest timp tigaia a rămas pe foc mic.

paste cu carnati

6. Oprim focul, tocăm pătrunjelul, ornăm şi aromăm pastele din tigaie. Putem folosi şi busuioc sau frunze de coriandru. Puteţi obţine coriandru dacă plantaţi în ghivece, boabele de coriandru vândute în sectorul de condimente din supermarketuri.

Să fiţi bine!

paste cu carnati

paste cu carnati

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de paste si pizza, Retete simple Tagged With: carnati, paste, rosii, spaghetti, usturoi verde

Gustare calda improvizata

May 18, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Improvizaţia şi imaginaţia, de multe ori stimulate de sărăcie şi nevoi, au stau la baza multor mâncăruri foarte cunoscute azi cum ar fi, de exemplu, pastele, pizza şi făinoasele italienilor în general sau combinaţiile româneşti de mămăligă şi brânzeturi. Dacă nu ne-am manifesta imaginaţia în bucătarie, arta culinară nu ar mai fi artă ci doar o satisfacere fadă, în absenţa atracţiei, a unor nevoi fiziologice. Dacă suntem pasionaţi de gastronomie, este bine să încercăm combinaţii noi în bucătărie iar când apar eşecuri, pentru că sigur apar, să nu dezarmăm pentru că şi acestea fac parte inevitabil din procesul de creştere şi dezvoltare personală în acest domeniu ca şi în oricare altul, în care investim suflet. Astfel am improvizat o gustare calda…

Gustare calda improvizată

Necesar gustare calda:

  • 1 pulpă dezosată
  • 1 ou
  • 250 ml bulion
  • 1 fir usturoi verde
  • piper, boia, sare
  • busuioc verde sau pătrunjel, leuştean, mărar – la alegere

gustare calda improvizata

Preparare:

1. Într-un bol bătem oul, adăugăm şi amestecăm bulionul şi condimentăm cu sare şi piper.

2. Pulpa dezosată o frecăm bine cu boia dulce sau iute, după preferinţă, cu sare grunjoasă şi un praf de piper. O punem pe grătarul încins cu pielea în jos şi o rumenim bine pe ambele părţi.

gustare calda

3. Amestecul de ou cu bulion îl punem într-o tigaie fără ulei, la foc potrivit, amestecăm şi lăsăm să se mai evapore din apa conţinută de bulion până devine mai consistent. Se pot folosi şi roşii tăiate cubuleţe sau roşii decojite în bulion. În câteva minute, timp în care amestecăm constant, ar trebuie să-şi piardă din suculenţă.

gustare calda

Când îşi schimbă consistenţa adăugăm usturoiul verde tocat şi amestecăm. Mai lăsăm 1 minut pe foc mic şi finalizăm. Usturoiul trebuie să rămână al dente. Gustăm şi potrivim, dacă mai este nevoie, de sare şi piper, dacă dorim mai condimentat. Bineînţeles că, la alegere, îşi pot găsi locul şi alte condimente sau verdeţuri suplimentare.

gustare calda improvizata

4. Feliem carnea rumenă şi o aşezăm peste patul de ou şi roşii. Ornăm cu busuioc verde sau alte verdeţuri după preferinţe.

gustare calda

Cred că ar fi interesantă combinaţia şi dacă am adăuga şi nişte brânză sau parmezan ras şi eventual să o însoţim cu cartofi fondanţi, crocanţi la suprafaţă şi pufoşi la interior. Fiind accentul pus pe dulce, spre echilibru, se cer castraveciori muraţi micuţi, cunoscuţi drept bulgăreşti.

Să fiţi bine în toate!

gustare calda improvizata

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu oua, Retete gustari, Retete rapide, Retete simple Tagged With: oua, oua cu rosii, pulpa de pui, pulpa de pui cu garnitura, usturoi verde

Tocana campeneasca

May 16, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tocana campeneasca este mâncare văratică ce se prepară în baza carni de porc şi cu aportul legumelor ce sunt, la momentul poftei, în rod în grădina gospodarului sudist. Legumele pot fi multe sau puţine şi foarte variate aşa că nu avem vreo obligaţie anume de o paleta fixă de ingrediente. Dacă avem vreo obligaţie, aceasta este faţă de carne ce trebuie bine preparată astfel încât fragezimea să fie de necontestat.

tocana campeneasca

Necesar tocana campeneasca:

  • 500 gr carne porc
  • 1 fir praz
  • 1 ceapă
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 morcov
  • 3 ardei graşi diverse culori
  • 1 dovlecel
  • 2 cartofi
  • 200 ml bulion
  • 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare, ulei

tocana campenesca

Preparare:

1. Tăiem carnea bucaţi şi o călim într-o cratiţă, în 2-3 linguri de ulei. Când şi-a schimbat culoarea stingem cu o cană de apă călduţă, cât să acopere carnea, punem capac la cratiţă şi lăsăm să fiarbă încet până se înmoaie carnea. Când apa se evaporă şi începe procesul de rumenire, adăugăm prazul, ceapa şi morcovul mărunţite. Amestecăm şi lăsăm 3-4 minute să se călească.

tocana campeneasca

2. Adăugăm bulionul şi încă o ceaşcă cu apă călduţă ( sau supă de carne dacă aveţi).

tocana campeneasca

Tocăm bucăţi mai mari, cartofii, ardeii şi dovlecelul şi le punem în cratiţă. Dăm un praf de sare, piper proaspăt măcinat şi cățeii de usturoi feliaţi. Amestecăm şi lăsăm să dea câteva clocote.

tocana campeneasca

3. Băgăm cratiţa la cuptor să scadă, 25-30 minute. La final ornăm cu pătrunjel proaspăt.

Să fiţi bine!

tocana campeneasca

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: porc, tocana cu carne de porc, tocana cu legume, tocanita

Gogosi. De pofta si de dor

May 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Oricât ar fi de cotidiană reţeta şi indiferent cât de fără secrete ar fi preparatul, din când în când ne cuprinde pofta şi dorul de gogosi. Rotundă şi umflată, împletită, încovrigată, cu vanilie, rom sau alte arome, cu zahăr pudră, cu ciocolată sau topping de fructe, gogoaşa ne bucură şi ne atrage periodic şi pentru faptul că vine cu un bagaj emoţional legat de copilărie şi ale ei bucurii inocente.

gogosi

Necesar gogosi:

  • 1 kg făina ( pentru două platouri cu gogoşi)
  • 1 cub drojdie
  • 500 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 2 ouă
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • esenţă rom
  • 1 vârf cuţit sare
  • ulei pentru prăjit

gogosi

 Preparare:

1. Se dizolvă drojdia într-un bol în care am pus un pahar de lapte călduţ, un pumn de faină şi zahărul, inclusiv cele două plicuri de zahăr vanilat. Se lasă 10 -15 minute să se umfle, semn ca drojdia devine activă.

maia pentru gogosi

2.  Într-un vas mai mare punem făina şi adăugăm maiaua, 4 ouă, 100 gr unt topit, sarea şi esenţa. Punem treptat restul laptelui, amestecăm şi frământăm până obţinem un aluat. Îl acoperim şi îl lăsăm o oră, la loc călduţ, să crească. Practic, punem vasul pe aragaz lângă un ochi aprins.  Pentru a creşte mai repede şi mai bine acoperim vasul cu o pungă ce permite acumularea căldurii.

aluat pentru gogosi

3. Când s-a umflat îl scoatem pe masa pe care presărăm o mână de făină. Întindem aluatul cu sucitorul şi formăm o foaie de cca 1 cm grosime. Dacă nu avem loc împărţim aluatul în bile şi facem, pe rând, mai multe foi.

4. Cu un pahar, a cărui gură o trecem în prealabil prin făină, decupăm gogoşile. Putem face şi alte forme după cum ne place – de ex am făcut inele aşa le preferă şi le mănâncă mai bine copii.  Lăsăm gogoşile încă 30 minute pe masă să mai crească.

gogosi

5. Încingem cca. o jumătate de ulei într-un ceaun sau tigaie adâncă şi punem gogoşile pe rând, câte 4-5-6 bucăţi, să se rumenească pe ambele părţi.

gogosi

6. Pe măsură ce se rumenesc,  scoatem gogoşile pe o farfurie şi le punem pe un şerveţel de hârtie, pentru a înlătura excesul de ulei.

gogosi

7.  Se presară peste gogosi zahăr pudră aromat cu diverse arome – vanilie, scorţişoară, etc.

Să fiţi bine!

gogosi

Filed Under: Categorii retete, Retete aluaturi, Retete desert, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: aluat, gogosi aromate, gogosi pufoase

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 27
  • Page 28
  • Page 29
  • Page 30
  • Page 31
  • Interim pages omitted …
  • Page 47
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate