• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu sos

Curcan cu Sos Vanatoresc, cu Rosii si Ciuperci

September 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Curcan cu sos vanatoresc este o reteta gustoasa si usor de preparat, sosul vanatoresc asigurand succesul atata vreme cat carnea ( si nu numai de curcan) este bine pregatita in prealabil. Sosul vanatoresc prezinta mai multe variante dintre care cele mai abordate sunt cea franceza, italiana si germana. Totusi, la baza, ramane  varianta franceza fie si pentru ca Franta este acreditata cu patentul si pentru ca a contribuit major la popularizarea acestui sos.

curcan cu sos vanatoresc

Ingrediente necesare curcan cu sos vanatoresc:

  • 1 piept curcan
  • 300 gr ciuperci
  • 3 cepe marisoare
  • 5 rosii
  • 5 catei de usturoi
  • 200 ml vin alb
  • 50 gr unt
  • 1 legatura patrunjel
  • piper, ienibahar, foi de dafin, cimbru, sare, ulei

Preparare:

Pieptul de curcan l-am lasat la marinat o noapte, pentru ca orice carne castiga in valoare prin procesul de  marinare. Carnea de curcan ( carne alba cu putin colesterul)  fiind o carne cu o rigiditate mai accentuata, poate fi marinata pentru ai potenta gustul, fragezimea si savoarea. Pentru marinada am folosit usturoi, 3 linguri ulei, un pahar mai  mare cu vin alb, piper, ienibahar, boabe de mustar, cimbru si foi de dafin. Am amestecat toate ingredientele, am frecat bine carnea cu aceasta marinada, am pus carnea intr-un vas acoperit (este indicat ca vasul sa fie din plastic ci nu metalic) si am lasat-o la frigider o noapte.

Curcan cu sos - rumenim pieptul de curcan
Rumenim pieptul de curcan marinat in prealabil

Scoatem pieptul de curcan din marinada, il spalam in apa rece, il portionam ( eu l-am taiat in patru dar puteti sa-l portionati cum va place dar nu bucati prea mici) si il rumenim intr-o tigaie cu putin ulei incins. Odata rumenit, il asezam intr-un vas roman ( sau cratita) si trecem la operatiunea urmatoare.

Tocam ceapa marunt si o calim pana se inmoaie in 50 gr. unt (5-6 minute). Curatam ciupercile cu un prosop uscat si le feliem. Ciupercile proaspete nu trebuie obligatoriu curatate de pielita pentru ca nu-si are rostul (multi nutritionisti nici nu recomanda datorita prezentei vitaminei D2). Ciupercile feliate le punem in tigaie, peste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit cu latul cutitului si tocat ( incerc, in general la mancaruri, sa adaug usturoiul ceva mai tarziu si sa nu-l calesc cu ceapa deoarece cu cat fierbe sau se prajeste mai mult cu atat se diminueaza gustul si aroma lasate de acesta, plus ca poate deveni amarui). Amestecam si lasam ciupercile sa se inmoaie timp de cca. 10 minute.

Curcan cu sos - Calim ceapa si ciupercile in unt
Calim in unt intai ceapa si mai apoi, ciupercile si usturoiul

Dupa ce s-au calit si ciupercile, feliem rosiile, le taiem cubulete si le adaugam in tigaie.

Curcan cu sos - Adaugam rosiile taiate cubulete
Adaugam rosiile taiate cubulete

Lasam 5-10 minute sa-si lase rosiile sucul si sa se omogenizeze dupa care adaugam vinul. Obisnuiesc, dar nu este obligatoriu, sa prepar carnea alba (curcan, pui, peste) cu vin alb si carnea rosie (vita, porc, miel) cu vin rosu, la ambele variante, folosind vin sec.

Curcan cu sos -Adaugam si vinul alb
Adaugam si vinul alb

Adaugam condimentele – un praf piper proaspat macinat, la fel ienibahar, 3 frunze de dafin, o crenguta cimbru – si lasam sa bolboroseasca 5 minute pe foc, sa se evapore alcoolul.

Curcan cu sos - Punem sosul peste carnea de curcan
Punem sosul peste carnea de curcan, dam un praf de sare si presaram patrunjelul tocat

Turnam sosul rezultat in vasul roman peste pieptul de curcan, dam un praf de sare, presaram patrunjelul tocat marunt, punem capacul la vas si-l dam la cuptor pentru o ora. Dupa o ora verificam gustul sosului si fragezimea carnii si daca este nevoie mai lasam la cuptor 10-15 minute. In aceasta faza dam un ultim praf de piper a carui aroma va ramane mai viguroasa.

Curcan cu sos vanatoresc –  poate fi mancat simplu, cu paine neagra sau mamaliga, sau cu diverse garnituri cum ar fi cartofi natur sau orez.

Sa fiti bine!

curcan cu sos vanatoresc 1

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de curcan, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne alba, cartofi natur, ciuperci, curcan, mamaliga, sos, sos vanatoresc

Tocana de pipote de pui cu mamaliguţa

September 3, 2012 by Ovidiu Slavulete 2 Comments

Cu toate că tocana de pipote este săţioasă, gustoasă şi simplu de preparat,  o prepar destul de rar şi numai pentru propia-mi poftă deoarece copii nu agreează pipotele. De fiecare dată, în orice mâncare s-ar găsi, că este ciorba de pasare, tocaniţă, ciulama sau altă găteală, pipotele îmi revin mie.  Puţin egoist, îmi convine situaţia pentru că îmi plac foarte mult inclusiv gătite simplu, fierte cu sare şi mâncate cu hrean.

Tocana de pipote

Ingrediente necesare tocana de pipote:

  • 500 gr. pipote de pui
  • 4 cepe mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 ardei gras
  • pasta de rosii sau bulion
  • 1 legatura patrunjel
  • piper, boia, foi de dafin, sare, ulei

Pipote pentru tocana de pipote

Preparare:

1. Curătăm ceapa, o tocăm mai mare sau mai mărunt, după preferintă si o călim uşor cu putin ulei într-o cratită. Tocăm ardeiul gras cubuleţe si il adăugăm peste ceapă, împreună cu 2-3 frunze de dafin. Amestecăm cu o spatulă şi înăbuşim totul cu o ceşcuţă de apă. Fierbem uşor 2 minute. Ardeiul nu este obligatoriu dar mie imi place în orice tocană si ca atare, il folosesc.

2. Cand s-au înăbuşit adăugăm pipotele curăţate bine si tăiate felii sau in două dacă sunt mai mici. Adăugăm apă căldută sau supă de carne (dacă este) astfel încât să fie acoperite pipotele şi lăsăm să fiarbă acoperit cca. o ora la foc încet. Verificăm cu o furculiţă dacă pipotele sunt fierte. Dacă avem pipote de curcan, gâscă sau raţă va fi necesar sa creştem timpul de fierbere.

tocana de pipote
Adaugam pipotele peste ceapa inabusita

3. Dupa o ora adăugăm usturoiul tocat mărunt si 3-4 linguri de pastă de rosii sau bulion si amestecăm sa se omogenizeze. Dacă veti folosi rosii proaspete tăiate cubulete este bine, eventual sa mai adăugati 1 lingurită de zahăr pentru a echilibra aciditatea roşiilor şi pentru a obţine o tocană mai gustoasă.

4. Imediat, după căteva clocote, punem sare, piper macinat si boia dupa gust. Eu obişnuiesc să folosesc mai mult piper si boia pentru ca imi place mai picant. Mai lăsam 10 minute pe foc mic şi tocăniţa este gata. 

5. Aromăm cu pătrunjel proaspăt tocat.

tocana de pipote cu mamaliguta

Tocana de pipote se mănâncă fierbinte cu mămăliguţă caldă dar, dacă preferaţi, merge si cu orez sau cartofi natur. Am scris si despre tocanita de ciuperci sau tocana de pui. În materie de tocaniţe interesanta este tocana moldoveeneasca in vas de lut acoperit cu aluat.

Sa fiti sănătoşi !

tocana de pipote

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: pipote cu mamaliga, pipote de pui, tocana, tocanita de pipote

Pui cu sos bechamel cu ciuperci

September 2, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Sos alb francez,   menţionat în lucrarea Le cuisinier françois, scrisă în 1651 de Francois Pierre la Varenne, ia mai tarziu numele lui Louis de Bechamel, marchiz de Nointel, responsabil cu finanţele franceze în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. A fost introdus de catre Marie-Antoine Carême cunoscut sub numele de “Rege al bucatarilor” in categoria  “sosurilor mama”  alaturi de alte 4 sosuri: sosul spaniol (brun), sos olandez, sos de rosii si sos Velouté. Aceste patru sosuri sunt folosite ca baza pentru alte sosuri. Cum imi place mult carnea de pui cu sos, azi pofta mi-a cerut să însoţesc carnea de pui cu sos bechamel:

Pui cu sos bechamel

Ingrediente necesare pui cu sos bechamel cu ciuperci:

  • pulpa de pui sau piept de pui
  • 50 gr. unt
  • 250 ml lapte
  • faina
  • ciuperci (  am folosit ciuperci feliate, la borcan 280 gr.)
  • sare, piper, patrunjel verde proaspat

 

Pui cu sos bechamel cu ciuperci

Preparare pui cu sos bechamel:

Se curata si se pregateste carnea bucati potrivite.  Preparam carnea la cuptor sau o prăjim în tigaie, functie de preferinta, pana se frăgezeste si rumeneste bine. Intr-o tigaie incinsa punem o lingura cu unt si la foc potrivit calim ciupercile feliate timp de max 10 minute dupa care le lasam in asteptare, intr-un bol.

ciuperci in unt pentru pui cu sos bechamel
Ciuperci in unt

Adaugam 50 gr. unt in tigaie si il topim, presaram 2 linguri cu faina si amestecam continuu  pana rezulta o pasta -crema mai ferma. Incepem sa adaugam incet lapte fierbinte timp in care nu ne oprim din amestecat. Incorporam incet, treptat tot laptele si mai lasam sa fiarba 2-3 minute, – pentru a se gati bine faina,- fara a ne opri din amestecat, deoarece se lipeste foarte usor.

pui cu sos bechamel
Adaugam ciupercile si mai tinem pe foc 2-3 minute amestecand continuu

Daca considerati ca este prea consistent sosul, mai adaugati putin lapte. Condimentam cu sare si piper alb macinat (daca nu este alb se  foloseşte si negru). La origine in sosul bechamel se adauga si nucsoara asa ca dacă doriti puteti adauga. Eu nu obisnuiesc. Odata cu condimentele adaugam si ciupercile calite, mai lasam sa bolboroserasca 1 minut si  oprim focul. Aromam cu pătrunjel proaspăt tocat. Peste carnea de pui rumenita adaugam sosul bechamel cald.

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

Pui cu sos bechamel

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: bechamel, ciuperci, pui, pui cu sos, sos alb

Pui cu usturoi si turte

August 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cu usturoi si turtite calde, preparat taraneste cu un sos format din prajeala condimentata a puiului rumenit si usturoi, tocmai bun de intins in el cu turta calda. Mancare simpla, ce nu necesita iscusinta dar care te face sa te lingi pe degete. Se insoteste obligatoriu cu vin rosu usor.

pui cu usturoi

Necesar pui cu usturoi si turta:

  • 4 pulpe
  • 1 capatana usturoi
  • amestec de sare, piper, boia, cimbru uscat

Pentru turte:

  • faina
  • drojdie
  • sare
  • zahar
faina cu drojdie
Punem drojdia cu apa calduta in faina

Incepem cu prepararea turtelor deoarece necesita un timp ceva mai lung. Intr-un castronel punem o treime dintr-un cub mic de drojdie sau o lingurita drojdie uscata. Adaugam o lingurita mica zahar si un pahar de apa calduta si amestecam bine pana se topeste drojdia. Nu punem sare in acest amestec pentru ca inhiba drojdia. Intr-un vas punem un kg faina si presaram sare amestecand-o cu faina. In mijlocul fainii pregatim un lacas in care turnam drojdia diluata in apa calduta. Amestecam incet  si mai adaugam treptat apa calduta pana incorporam toata faina. Odata incorporata faina incepem sa framantam bine aceasta coca direct pe masa sau pe un tocator mare unde in prealabil am presarat faina (sa nu se lipeasca coca de masa sau de maini). Framantatul este foarte important si trebuie facut cu simt de raspundere.

aluat la dospit
Acoperim cu o punga aluatul pentru a grabi dospitul

Aluatul framantat il asezam din nou in vas si acoperim vasul cu o punga simpla sau un sac de plastic. Acoperitul cu o punga a aluatului este o tehnica pe care am observat-o la o firma mare, din domeniul panificatiei unde aluatul pentru cozonac, se acopera cu folie subtire pentru a creste mai bine. Nu ne ramane decat sa ne ocupam de pulpele de pui cat timp creste aluatul.

pui cu usturoi

Pulpele le frecam cu amestecul de sare, piper, boia si putin cimbru uscat si le lasam 20-30 minute sa lucreze condimentele. Cand a expirat timpul le punem la prajit intr-o tigaie cu 3-4 linguri ulei. Cand s-au rumenit si au prins crusta punem un pahar de supa sau apa calduta si bagam tigaia la cuptor pana scade supa, 10-15 minute. Astfel carnea devine foarte moale, rumena si frageda, aproape sa cada de pe oase. Curatam usturoiul, il pisam bine si il frecam cu putina sare sa extragem bine seva. Il facem mujdei, mai lung, cu 2-3 linguri de apa. Pulpele rumenite le asezam intr-un vas, punem uniform, cu o lingura, usturoiul peste carnea fierbinte si acoperim vasul, lasandu-i timp sa se formeze putin sos, sa se valorifice aromele.

pui cu usturoi

Daca, intre timp, aluatul a crescut, formam turtele mai mult sau mai putin rotunde si le punem pe rand, fie intr-o tigaie de teflon, pe aragaz, fie in tava de la cuptor (la cuptor turtele sunt mai crocante).

turta rotunda
Pregatim turtele…

Pe masura ce se coc le punem una peste alta si le acoperim cu un prosop de bucatarie. Se mananca calde langa pui cu usturoi.

turta in tigaie
Coacem turtele in tigaie de teflon

Asta-i tot.  Sa fiti sanatosi!

turta

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: aluat, condimente, faina, pui, pui cu turta, pui prajit, turta

Ficatei cu sos de rosii coapte

August 8, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Intotdeauna mi-au placut rosiile coapte fie in saramura, in salata de vinete sau in salata de ardei copti dar si in sosuri si ostropeluri. Azi m-am gandit ca niste ficatei rumeniti s-ar impaca bine cu un sos usturoiat din rosii coapte zdrobite,  mai cu seama daca sunt alaturi de o mamaliga vartoasa. Asa ca am preparat ficatei cu sos ….

ficatei cu sos de rosii

Ingrediente necesare ficatei cu sos de rosii coapte:

  • 500 gr ficat pui
  • 1 kg rosii
  • 1 capatana usturoi
  • mix condimente: cimbru, piper boabe, foi de dafin
  • sare, ulei

 

ficatei cu sos de rosii

Preparare:


Lasam ficateii in lapte pentru 30 minute, timp in care spalam rosiile si le punem pe gratar la copt. Laptele ia din gustul amarui si ii fragezeste. Curatam usturoiul, il pasam si il frecam cu sare si ulei pentru a-i potenta gustul.

usturoi cu ulei
Pasam si frecam usturoiul cu ulei si sare

Scoatem ficatul din lapte, il scurgem bine si il punem la prajit, lasandu-l sa se rumeneasca. Uneori se face greseala de a se pune sare pe ficat fapt ce duce la intarirea ficateilor in momentul prajirii. Sarea se presara la final, dupa ce a fost prajit ficatul. Nu-l prajim exagerat pentru ca isi schimba textura.

rumenim ficatul

Dupa ce s-au racit rosiile astfel incat sa nu ne friga la degete, inlaturam coaja, le pasam si le punem cu doua frunze de dafin intr-o cratita, la foc mic.

sos de rosii coapte
Punem rosiile pasate si foi de dafin pe foc

Adaugam ficatul prajit in sosul de rosii, mixul de condimente si lasam cratita 10 minute pe foc. Amestecam cu grija sa nu se faramiteaza ficatul. La final adaugam si usturoiul, ii dam sare dupa gust si oprim focul.

ficatei cu sos

Acesti ficatei cu sos sunt foarte buni cu mamaliguta, rosiile coapte avand o aroma deoasebita.

Sa aveti pofta!

ficatei cu sos

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ficaciori, ficat cu rosii, mamaliguta, rosii coapte, sos de rosii copate

Paste tagliatelle cu sos de rosii si masline

June 28, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tagliatelle – taitei, pot fi preparate proaspăt în casă si sunt ideale, în general, pentru sosuri groase, realizate cu carne de vită, de vițel, de porc sau ocazional, de iepure. Cel putin asa spun italienii ca se mananca preponderent, dar tot de la italieni este si reteta de mai jos de paste tagliatelle cu sos de rosii si masline:

paste tagliatelle cu sos de rosii

Ingrediente paste tagliatelle cu sos de rosii si masline:

  • 400 gr paste late tagliatelle
  • 6 rosii
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • 100 gr masline
  • 1 pahar vin alb
  • sare, zahar, piper, o crenguta cimbru, o crenguta busuioc

1. Intr-un vas se pun 2 litri de apa si se pune pe foc ( pastele in general nu se fierb in apa putina). In momentul  in care apa incepe sa fiarba se adauga 2 linguri de sare si se pun  pastele la fiert. Nu se pune  sarea in vas inainte de  a incepe fierberea deoarece  ingreuneaza fierberea

2. Rosiile se oparesc, pentru a se curata cu usurinta pielitele si se paseaza bine cu o furculita.

3. Rosiile se pun intr-un vas impreuna cu  ceapa data marunt pe razatoare, o lingurita zahar,  un praf de sare, putin piper macinat, cateva frunze de cimbru si busuioc, tocate marunt. Peste toate se adauga vinul si se pune vasul pe foc pentru a prepara sosul.

4. Se  înlătură samburii la masline, se  taie si se adauga la sos.  Usturoiul se curata, se piseaza bine si se adauga la sos in momentul in care sosul este aproape gata. Usturoiul se pune după preferinţa fiecăruia mai mult sau mai putin. Ramane la aprecierea fiecaruia daca doreste sosul mai scazut sau mai subtire.

Pentru a verifica pastele daca sunt fierte, cel mai bine este sa gustam o bucatica. Pastele nu trebuie sa fie exagerat de fierte, ci trebuie sa fie moi, dar ferme.Cand considerati ca sunt fierte adaugati apa rece in vas pentru a opri procesul de fierbere si puneti  pastele fierte intr-o sita pentru a se scurge.  Nu spalam pastele cu apa rece pentru că  sosul nu va mai avea aceeasi aderenţă.  Nu am folosit ulei ( consider ca nu aduce nimic in plus ca gust) dar daca sunteti obisnuiti sa folositi ulei, atunci puneti putin, eventual de masline, la sos dar in nici un caz nu  puneti in vasul in care fierbeti pastele pentru ca devin uleioase.

Cine doreste sosul mai condimentat poate adauga un praf de ardei iute. O alta reteta care mie imi place este cea de paste spaghetti cu muschi de porc.

Sa aveti pofta!

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu sos, Retete de paste si pizza Tagged With: masline, paste, paste tagliatelle, sos de rosii, tagliatelle cu sos

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate