• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete cu sos

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar

August 25, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că mâncarea de fasole verde cu rosii este cea mai simplă şi rapidă modalitatea de a fructifica fasolea verde fără a pierde nimic din bucuria gustului oferită de acestă legumă. Această potrivită asociere de fasole verde si rosii este una din preferatele mele în special primăvara, atunci când fasolea verde apare în pieţe, şi toamna, la a doua recoltă a grădinarilor. Anul acesta, nu am apelat la grădinari sau supermarket, deoarece am avut plantată, pe ogorul familie, atât tradiţionala fasole oloagă, cât şi o fasole verde cu teci lungi, adică deloc oloagă. Aceste teci lungi au participat la mâncarea mea de fasole verde cu rosii. Deşi am mai mâncat felul asta de fasole pastai, este prima dată când o am din grădina familiei, drept pentru care vă pot spune (pentru cei care au posibilitatea să planteze) că este foarte productivă, face flori şi teci până toamna târziu şi are mania căţăratului peste tot. Ca gust, această fasole verde lungă mi se pare ceva mai dulce şi mai fragedă, şi nu prea face aţe.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (7)

Ingrediente necesare fasole verde cu rosii:

  • 500 gr fasole verde
  • 3 roşii bine coapte (sau bulion sau roşii cuburi la conservă)
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură mică pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (2)

Spălăm fasolea, înlăturăm capetele şi o tăiem în bucăţi de 4-5 cm. Atunci când cumpărăm fasole verde trebuie să o verificăm dacă este proaspătă şi să nu aibă aţe (să fie bătrână). Acest lucru se face simplu prin ruperea unei teci între degete. Dacă se rupe uşor, prin îndoire, este fragedă, dacă doar se îndoaie este cam pălită.

Într-un vas micuţ încălzim apă. Crestăm roşiile în cruce şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte. Le lăsăm să se răcească 1-2 minute şi le înlăturăm coaja. Le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (3)

Tocăm mărunt ceapa şi o călim într-o tigaie sau cratiţă cu 2 linguri de ulei încins. Dăm un praf de sare peste ceapă, să se înmoaie fără a se rumeni. După ce ceapa devine sticloasă, adăugăm fasolea teci tăiată bucăţi. Amestecăm pentru ca uleiul fierbinte să îmbrace fasolea verde, mai lăsăm 2 minut pe foc mic şi adăugăm roşiile din bol. Adăugăm o ceaşcuţă de apă şi lăsăm să înceapă fierberea.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (5)

Curăţăm usturoiul, mărunţim căţeii cu cuţitul şi îi punem în mâncare. Spălăm legătura de mărar şi o punem aşa întreagă, nedesfăcută, în mâncare. Prin fierbere, mărarul îşi va lăsa aroma bogată. mai completăm cu o ceaşcă de apă şi lăsăm să fiarbă încet cca 30 de minute. Timpul de gătire depinde de tinereţea şi prospeţimea tecilor de fasole, aşa că după cca 30 de minute verificăm dacă fasolea verde a fiert, dacă mai trebuie apă sau nu. Pastăile nu trebuie fierte excesiv, până se sfarmă ci, în final, trebuie să-şi păstreze din fermitate.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (6)

Când mâncarea de fasole verde cu rosii a scăzut (fiecare alege cât de mult sos doreşte şi o lasă să scadă ca atare) şi tecile au fiert, înlăturăm legătura de mărar şi potrivim după gust, cu sare şi piper. Dacă doriţi ca mărarul să râmână în mâncare, îl tocaţi şi puneţi odată cu usturoiul. După ce am oprit focul, mărunţim pătrunjelul verde şi aromăm mâncarea. Această simplă dar gustoasă mâncare de fasole verde cu rosii poate fi servită la masă atât caldă cât şi rece, la temperatura camerei. Iubitori de arome şi condimente pot încerca să lucreze şi cu cimbru, paprika sau chiar oregano.

Să fiţi bine!

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (10)

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (8)

Filed Under: Retete cu fasole, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: fasole păstăi, fasole teci, fasole verde, marar, rosii

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi

June 2, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru că îmi plac mâncărurile cu sos, azi m-am îndeletnicit cu un ostropel de curcan servit cu piure de cartofi noi îmbogăţit cu ceapă verde. Ostropelul l-am preparat ceva mai consistent în sensul că am contribuit cu ardei gras, iar tomata, a fost reprezentată de combinaţia roşii proaspete – bulion. Din piureul de cartofi noi nu a lipsit untul, încercând totodată să-i dau mai multă prestanţă cu trei fire de ceapă verde. Chiar dacă putem găsi corespondenţi în alte bucătării, ostropelul este mai degrabă o mâncare de sorginte autohtonă, de casă, de familie şi de masă gustoasă.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (1)

Ingrediente ostropel de curcan cu piure de cartofi:

  • 2 pulpe superioare de curcan
  • 2 ardei graşi
  • 2 roşii
  • 200 ml bulion de casă sau roşii pasate din comerţ
  • 4-5 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde
  • sare, piper
  • ulei

Pentru piure de cartofi

  • 1 kg cartofi – pentru că este sezonul, eu am folosit cartofi noi
  • 3 fire de ceapă verde
  • 50 gr unt
  • piper, sare

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (4)

Dezosăm pulpele de curcan şi le tăiem bucăţi potrivite. Încingem puţin ulei într-o tigaie şi prăjim carnea. După ce carnea s-a prăjit, în uleiul rămas după prăjire, punem ardeiul gras tăiat mărunt şi roşiile tăiate cubuleţe. Asezonăm cu sare şi piper. După ce ardeiul şi roşiile s-au înmuiat adăugăm bulionul. Amestecăm şi în sosul format întoarcem bucăţile de carne prăjite anterior. Completăm cu un pahar de apă (150 ml) sau de supă de legume, dacă avem, dăm focul mic, punem un capac pe tigaie şi lăsăm să bolborosescă uşor, să scadă şi să se formeze sos.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (5)

Între timp spălăm cartofii noi şi îi punem la fiert. Când prepar piure cu cartofi noi, de regulă, nu înlătur coaja firavă a cartofilor. Aşa am procedat şi de data aceasta. Odată fierţi, pasăm cartofii şi îi asezonăm cu sare şi piper. La final, adăugăm untul şi ceapa verde tăiată rondele. Folosim numai partea verde a firelor de ceapă.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (6)

După ce s-a format sosul şi are consistenţa dorită, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi felii fine. La ostropel, obişnuiesc – aşa şi este tradiţional – să tai usturoiul felii ci nu să îl zdrobesc.  Deci, adăugăm usturoiul, amestecăm, şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. Astfel, alăturăm ostropel de curcan cu piure de cartofi noi, formăm un tandem gustos şi ne ostoim pofta!

Să fiţi bine!

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (2)

Filed Under: Retete cu carne de curcan, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia Tagged With: ardei gras, cartofi noi, curcan, ostropel, piure, sos de rosii

Mancare de Limba cu Rosii si Marar

March 12, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Încă din vechime se spune că mărarul este iarba renașterii şi că are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul. Păi, dacă este aşa, nu cred că găsim pe cineva să nu-şi dorească o asemenea renaştere de amploare. Dacă la aceste spuse mai adăugăm şi vechea zicală cum că “limba dulce, mult aduce”, pentru mine, ca bărbat la cratiţă, dornic de asemenea beneficii, nu se impune decât o singură concluzie: mancare de limba aromată cu mărar. Aşa intenţionez să-mi tratez renaşterea în acest weekend şi vă invit şi pe voi, dacă vă place limba, să-i faceţi de încercare acestei populare lucrări culinare.

Mancare de limba cu rosii si marar (7)

Ingrediente necesare mancare de limba:

  • 500 gr limba de porc
  • 1 ceapă
  • 10-15 măsline
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 tulpină mică de apio sau o felie de ţelină
  • 1 conservă roşii decojite în bulion sau 5-6 roşii proaspete, bine coapte
  • 1 legătură de mărar
  • sare, piper, 1 foaie dafin
  • ulei

Mancare de limba cu rosii si marar (1)

Spălăm bine limba şi o punem la fiert pentru 30 de minute, în apă cu o linguriţă de sare, până când se pătrunde. Scoatem limba fiartă pe o farfurie şi o lăsăm să se răcească (o putem curăţa şi fierbinte dacă nu ne deranjează). După ce s-a răcit o curăţăm de piele şi o tăiem felii de jumătate de cm. Păstrăm 2 polonice din supa în care a fiert limba.

Încingem ulei într-o tigaie şi călim ceapa şi apio (sau ţelina) mărunţită. Ţelina dă o aromă subtilă, de grădină ţărănească, Când ceapa devine transparentă, adăugăm bucăţile de limbă şi căţeii de usturoi tăiaţi felii subţiri. Dăm un praf de sare şi unul de piper şi amestecăm să se înfierbinte oleacă. Peste două minute punem roşiile în bulion şi foaia de dafin. Putem folosi roşii întregi decojite în bulion, roşii cubuleţe sau roşii proapete tăiate cubuleţe. În cazul roşiilor proaspete, adăugăm în plus un praf de zahăr să reducem aciditatea.

Adăugăm două polonice din supa rezultată în urma fierberii limbii. Lăsăm focul mic şi când începe sosul să bolborosească, adăugăm măslinele. Lăsăm să fiarbă uşor cca 30 de minute, până ce scade sosul suficient. Spre final, tocăm mărarul şi aromăm a noastră mancare de limba. Punem un capac peste tigaie şi lăsăm mâncarea 10 minute, să se maturizeze la gust şi aromă. Fiecare o mănâncă după cum doreşte, fiindu-i potrivită atât pâinea cât şi mămăliga.

Să fiţi bine!

Mancare de limba cu rosii si marar (2)

Mancare de limba cu rosii si marar (3)

Mancare de limba cu rosii si marar (4)

Mancare de limba cu rosii si marar (5)

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: limba, marar, masline, rosii, sos

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci

December 5, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această friptura de porc, ca tehnică de preparare, este îndeosebi rezultatul gătirii încet la cuptor ci nu al unui procedeu de frigere propiu-zisă. Dorindu-mi o porție de friptură fragedă și temeinic lucrată la cuptor, am ales să las carnea să beneficieze pe îndelete, timp de două ore, atât de puterea și calitățile vinului cât și de aportul, la gust și aromă, adus de condimente și legume. Sosul de vin rezultat odată cu frageda carne, va concentra toate ale gustului și se va armoniza delicios cu un piure ușor piperat, preparat din cartofi dulci și cartofi obișniți.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (1)

Necesar friptura de porc in sos de vin

  • 1,5 kg pulpă de porc
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă,
  • 4-5 caței de usturoi
  • 250 ml vin rosu
  • 250 ml apă
  • sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia, 2-3 frunze de salvie
  • 3-4 linguri de făină
  • ulei

Pentru piure

  • 1-2 cartofi dulci
  • 3-4 cartofi obișnuiți
  • 1 lingură unt
  • piper alb, boia ușor iute

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (3)

Tăiem carnea felii cu grosimea de 1-1,5 cm. Într-o farfurie amestecăm făina cu un praf de piper, unul de sare și puțină boia. Tăvălim bine feliile de carne prin făină, ca și cum am prepara șnițele. Încingem o tigaie cu puțin ulei și rumenim sumar toate feliile pe ambele fețe. Această făină prăjită va ajuta sosul, odată băgată carnea la cuptor, să se lege ușor.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (4)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (5)

Pregătim o tavă, punând în ea: piper boabe, cimbru, salvie, foi de dafin, morcovii, ceapa tăiată sferturi și cățeii de usturoi curățați. Așezăm feliile de carne rumenite în tavă, peste condimente și legume. Adăugăm vinul și apa și acoperim bine tava cu folie de aluminiu. Întroducem tava în cuptorul încins pentru cca 2 ore. După o oră verificăm, ridicând folia de aluminiu – cu grijă mare la aburi – cât de fragedă este carnea și dacă mai necesită apă. Dacă dorim carnea mai fragedă (după preferința fiecăruia), putem crește timpul de preparare, adăugând puțină apă și lăsăm tava mai mult la cuptor. Când carnea este suficient de fragedă și moale, înlăturăm folia și mai lăsăm tava 10 minute la cuptor, să scadă suficient sosul. Pentru a înlătura condimentele și legumele ce și-au făcut datoria, putem strecura sosul printr-o strecurătoare mai mare.

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (7)

Curățăm toți cartofii și îi punem la fiert în apă cu un praf de sare. Cartofii fierți îi pasăm, adăugăm o lingură de unt la piure și îl condimentăm cu piper alb. Când servim, peste piure putem presăra boia. Eu prefer să așez carnea peste piure și peste carne să pun 2-3 linguri de sos (așa mâncam în copilărie, carnea cu piure). În final, ornăm cu verdeață proaspătă fiecare porție de friptura de porc cu sos și piure.

Să fiți bine!

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (6)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (8)

Friptura de Porc in Sos de Vin. Cu Cartofi Dulci (2)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de porc, cartofi dulci, friptura, piure, sos de vin

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi

October 10, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După cum spuneam cu ocazia mielului copt încet la cuptor, mă avânt la masă pentru orice bucată de carne, preparată cu stăruință la foc încet, frăgezită și îmbogățită, pe îndelete, cu arome. De data aceasta ne vom ostoi pofta cu o pulpa de porc la cuptor, gătită încet cu ceva legume alături și însoțită, mai apoi, de o mămăligă și de feluriți ardei copți. Pentru asemenea lucrare, mă orientez întotdeauna la o bucată de pulpă tăiată rotund, transversal, din piciorul porcului, adică cu tot cu os, cu stratul subțire de grăsime și cu șorici. De cele mai multe ori asemenea “rondele” se găsesc în magazine cu eticheta de ciolan de porc. După mine, șoriciul este absolut necesar a fi prezent ca și zeama de usturoi cu legume zdrobite, ambele conlucrând să ridice ștacheta mult peste o banală friptură de porc.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (1)

Necesar pulpa de porc la cuptor

  • una bucată pulpă cu os – 1-1,5 kg
  • 3-4 morcovi mici
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 3-4 fire de pătrunjel, leuștean
  • 2 căpățâni usturoi românesc
  • sare, piper, foi de dafin, cimbru
  • câțiva ardei proaspeți feluriți – iuți, bulgăresc, peștișor, kapia
  • cele trebuincioase pentru mămăligă

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (3)

Masăm pulpa cu cimbru, piper, sare (eventual și alte condimente, după preferință, coriandru, nucșoară, cuișoare, salvie). Încingem puțin ulei într-o tigaie încăpătoare și rumenim pulpa pe ambele fețe. După ce am rumenit pulpa adăugăm în jurul ei morcovii, ceapa tăiată sferturi, ardeiul gras tăiat mare, verdeața, 2-3 foi de dafin și piper boabe. Adăugăm o cană de apă sau supă de legume cât aproape să acoperim carnea. Punem un capac pe tigaie și o băgăm la cuptor la foc mic pentru cca 2 ore. Verificăm pe parcurs să nu sece zeama și eventual mai adăugăm puțină.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (5)

După aproape două ore scoatem tigaia, în care s-a format ceva sos. Carnea sa frăgezit foarte bine, iar șoriciul nu mai are nici o vlagă. Scoatem cu o lingură, într-un bol, legumele și foile de dafin, ingrediente ce și-au făcut datoria și nu ne mai sunt necesare. Curățăm usturoi și îl zdrobim cu presa, preparând din el un mujdei. Alegem din legume, tot ce se poate zdrobi fin, îndeosebi morcovii. Le zdrobim cu o furcuțiță și le punem în bolul cu mujdei. Acest mujdei cu legume pisate îl punem în tigaie, în jurul pulpei, în sosul format anterior.

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (6)

Introducem din nou tigaia la cuptor, dar făra capac de data asta, și o mai lăsăm 20-30 de minute, tot la foc mic. Între timp coacem ardeii pe grill și preparăm mămăliga. Servim bucată de pulpă cu sosul aferent, lângă mămăligă și ardei copți. Usturoiul își va pierde mult din tărie la cuptor, contribuind mai mult cu aromă. Dacă doriți un gust mai viguros de usturoi, mai puteți adăuga după ce scoateți, la final, tigaia din cuptor.

Să fiți bine!

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (7)

Pulpa de porc la cuptor. Gatita incet in zeama de usturoi (2)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu sos, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de porc, carne la cuptor, mamaliga, pulpa de porc, sos de usturoi

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos

September 26, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Menită să dea vigoare, tocana de vita si porc este o mâncare cum nu se poate mai robustă, fiind lansată odată cu venirea toamnei, pentru colecția toamnă-iarnă. Porcul si vita se cunosc și, împreună, se frăgezesc îndelung într-un sos dulceag, bine aromat și condimentat. Acest sos va susține și desăvârșii garnitura de cartofi mari, înjumătățiți, ce se vor muia și parfuma odată cu tocănița. Participarea cartofilor trupeși ne sugerează să reducem participarea pâinii la actul final ce încununează zbaterea nostră în bucătărie respectiv, mâncatul.

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (1)

Necesar tocana de vita si porc:

  • 500 gr mușchi/pulpă porc
  • 500 gr mușchi/pulpă vită
  • 3-4 cepe micuțe
  • 3-4 cartofi roșii mai măricei
  • 1 morcov
  • 1 țelină micuță
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 conservă roșii cubulețe sau bulion
  • sare, piper boabe, 2-3 foi de dafin, coriandru boabe
  • ulei

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (2)

Tăiem carnea în bucăți nu foarte mici. Încingem ulei într-o cratiță sau tigaie mai înaltă, punem carnea și o rumenim. Curățăm cepele și le înjumătățim, morcovul îl tăiem rondele, țelina o tăiem cubulețe, curățăm cățeii de usturoi. Punem toate legumele peste carnea rumenită, dăm un praf de sare, amestecăm și lăsăm puțin să se înfierbinte și legumele. Adăugăm bulionul, piperul, coriandru și foile de dafin. Amestecăm și completăm cu apă (sau supă de legume) cât aproape să acoperim bucățile de carne. Dăm focul mic și lăsăm să bolborosească domol. Pe parcurs verificăm carnea, să se înmoaie după cum dorim, mai adăugând lichid dacă se impune.

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (8)

Când carnea este aproape gata, curățăm cartofii și îi tăiem jumătăți, pe lungime. Punem cartofii în cratiță, împingându-i ușor să între puțin în sos ( care trebuie să fie suficient ci nu prea scăzut). Este bine să folosim cartofi roșii, mai puțin fărâmicioși. După ce arânjăm cartofii, punem un capac pe cratiță, formându-se astfel aburi ce vor înăbuși și înmuia cartofii. Când cartofii sau gătit, putem spune că tocana de vita si porc este gata. Dacă apreciem, îi putem da verdeață, pătrunjel sau oleacă de leuștean.

Să fiți bine!

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (3)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (4)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (5)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (6)

Tocana de vita si porc. Cu cartofi muiati in sos (7)

Filed Under: Retete cu carne de porc, Retete cu carne de vita, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: carne de porc, carne de vita, sos de rosii, tocanita

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 13
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate