• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucatarie internationala

Oua coapte in cartofi

September 4, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Principesa Margareta a României recomandă această reţetă şi ideea mi-a plăcut având în vedere că am două fete şi ca orice părinte, sunt nevoit uneori, să fac tot felul de artificii în bucătatărie pentru a le stimula apetitul. Mi-a atras atenţia prezentarea principesei şi am zis să prepar aceste oua coapte in cartofi şi să evaluam efectele:

Ingrediente necesare oua coapte in cartofi:

  • 4 cartofi mari ( pentru 4 portii)
  • 4 oua
  • 100 gr. cascaval
  • 50 gr. unt
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper

oua coapte in cartofi

Curatam cartofii, ii ungem cu unt si ii punem intr-o tava de copt la cuptor pentru aproximativ o ora, pana se coc. Scoatem cartofii de la cuptor, ii incercam cu furculita daca au devenit moi si ii lasam sa se raceasca putin.

cartofi copti
Coacem cartofii

Taiem un capacel in treimea de sus a cartofului, pe lungime si scoatem miezul cu o lingurita astfel incat sa ramana peretele cartofului de cca. 1 cm.

scoatem miezul cartofului
Scoatem miezul cartofului cu o lingurita

Amestecam miezul cartofului cu unt, cascaval ras, patrunjel tocat, putin piper si sare dupa gust.

pasam miezul cartofului
Amestecam miezul cartofului, cascaval ras, unt , verdeata, piper si sare dupa gust

Umplem –  captusim cartoful cu acest amestec astfel incat sa lasam un loc destul de mare in mijloc care sa cuprinda un ou.

umplem cartoful scobit
Captusim cartoful cu amestec

Spargem un ou si-l punem in mijlocul cartofului, il ornam cu cascaval ras, branza dulce sau smantana, punem capacelul si bagam din nou la cuptor pentru 10 minute.

punem oul in cartof
Punem oul in cartof…

Lasam la cuptor sa se coaca oul dar nu exagerat ci sa ramana moale.

oua coapte in cartofi

La final ornam cu verdeata sau cu ardei rosu. Principesa Margareta a Romaniei orneza ouale coapte in cartofi cu arpagic tocat. Eu nu am avut asa ca am folosit pentru culoare ardei rosu dulce. La fel de buni si asemanatori sunt cartofii cu branza la cuptor.

Sa fiti sanatosi!

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu cartofi, Retete cu oua, Retete gustari, Retete simple Tagged With: cartofi, cartofi copti, cascaval, oua, oua coapte in cartofi, unt

Salata marocana de sfecla rosie

September 3, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Cu toate că prezintă multiple calităţi nutriţionale, sfecla rosie este o leguma lipsita de traditie in bucataria romaneasca cu exceptia unor salate de sfeclă, a unui bors simplu românesc şi a unui borş ucrainian ce a prins şi la noi. Totuşi, in ultimi ani, a început să fie valorificată mai mult în bucătărie, fiind recomandată de nutritionisti pentru calitatile ei şi inclusa pe lista alimentelor medicament. Poate fi un ajutor important pentru sanatate in sezonul rece ( sfecla rosie se poate pastra bine iarna) şi este foarte recomandata pentru femeile insarcinate. Daca cruda, nu are un gust deosebit, coapta sau fiarta capata alte valente. Eu o folosesc la unele ciorbe, sosuri, garnituri si la unele salate. Azi am preparat o salata marocana de sfecla rosie, traditionala in Maroc.

salata de sfecla rosie

Ingrediente necesare salata marocana de sfecla rosie :

  • 3-4 sfecle rosii potrivite
  • 1 legatura patrunjel
  • 4-5 catei usturoi
  • 1 lamaie
  • ulei de masline, piper, chili dulce, chimion,  sare

salata marocana de sfecla rosie

Preparare:

  1. Punem sfecla intr-o tava, o bagam la cuptor si o coacem aproximativ o oră, pana se  inmoaie. Sfecla se poate si fierbe intr-un timp mai scurt dar prefer coacere deoarece consider că sfecla pierde mai puţin din culoare si din gust. Coacem sfecla fara sa o curatam de coaja deoarece, odata coapta, coaja se inlatura foarte usor. Daca sfecla este mai mare este bine sa o injumatatiti pentru a reduce timpul cât stă la cuptor. Verificam cu o furculita daca sfecla este gata, pentru ca ar trebui sa se patrunda usor. Lasam sfecla sa se raceasca putin si o taiem cubulete ( sau, daca preferati, o puteti felia fin).
  2. Curatam usturoiul, il dăm prin presa de usturoi si-l adaugam peste sfecla.
  3. Adaugam 2 linguri de ulei de masline si zeama de la o lamaie mare.
  4. Presărăm condimentele, respectiv un varf de cutit piper, chili, chimion macinat si sare dupa gust. Nu trebuie confundat chimenul cu chimionul ( folosit mult in bucataria mexicana si marocana). Daca nu aveti chimion la indemana puteti folosi cu succes curry, ce contine chimion.
  5. La final, tocam patrunjelul si amestecam totul bine.

salata marocana de sfecla rosie

Salata marocana de sfecla rosie este bine sa o lasam la frigider, inainte de a fi mancata, minim 30 de minute, pentru a se amesteca aromele dar şi pentru ca este mai buna rece.

P.S. Daca sfecla pe care o pregatiti nu este suficient de dulce ( nu toate sfecla rosie este la fel si se mai intampla sa cumparam si sfecla mai  putin gustoasa) puteti adauga o lingurita de zahar.

Sa fiti sanatosi!

 

Filed Under: Bucataria orientala, Categorii retete, Retete de salate, Retete simple Tagged With: salata, salata de sfecla cu usturoi, salata de sfecla rosie, sfecla rosie

Pui cu sos bechamel cu ciuperci

September 2, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Sos alb francez,   menţionat în lucrarea Le cuisinier françois, scrisă în 1651 de Francois Pierre la Varenne, ia mai tarziu numele lui Louis de Bechamel, marchiz de Nointel, responsabil cu finanţele franceze în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. A fost introdus de catre Marie-Antoine Carême cunoscut sub numele de “Rege al bucatarilor” in categoria  “sosurilor mama”  alaturi de alte 4 sosuri: sosul spaniol (brun), sos olandez, sos de rosii si sos Velouté. Aceste patru sosuri sunt folosite ca baza pentru alte sosuri. Cum imi place mult carnea de pui cu sos, azi pofta mi-a cerut să însoţesc carnea de pui cu sos bechamel:

Pui cu sos bechamel

Ingrediente necesare pui cu sos bechamel cu ciuperci:

  • pulpa de pui sau piept de pui
  • 50 gr. unt
  • 250 ml lapte
  • faina
  • ciuperci (  am folosit ciuperci feliate, la borcan 280 gr.)
  • sare, piper, patrunjel verde proaspat

 

Pui cu sos bechamel cu ciuperci

Preparare pui cu sos bechamel:

Se curata si se pregateste carnea bucati potrivite.  Preparam carnea la cuptor sau o prăjim în tigaie, functie de preferinta, pana se frăgezeste si rumeneste bine. Intr-o tigaie incinsa punem o lingura cu unt si la foc potrivit calim ciupercile feliate timp de max 10 minute dupa care le lasam in asteptare, intr-un bol.

ciuperci in unt pentru pui cu sos bechamel
Ciuperci in unt

Adaugam 50 gr. unt in tigaie si il topim, presaram 2 linguri cu faina si amestecam continuu  pana rezulta o pasta -crema mai ferma. Incepem sa adaugam incet lapte fierbinte timp in care nu ne oprim din amestecat. Incorporam incet, treptat tot laptele si mai lasam sa fiarba 2-3 minute, – pentru a se gati bine faina,- fara a ne opri din amestecat, deoarece se lipeste foarte usor.

pui cu sos bechamel
Adaugam ciupercile si mai tinem pe foc 2-3 minute amestecand continuu

Daca considerati ca este prea consistent sosul, mai adaugati putin lapte. Condimentam cu sare si piper alb macinat (daca nu este alb se  foloseşte si negru). La origine in sosul bechamel se adauga si nucsoara asa ca dacă doriti puteti adauga. Eu nu obisnuiesc. Odata cu condimentele adaugam si ciupercile calite, mai lasam sa bolboroserasca 1 minut si  oprim focul. Aromam cu pătrunjel proaspăt tocat. Peste carnea de pui rumenita adaugam sosul bechamel cald.

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

Pui cu sos bechamel

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: bechamel, ciuperci, pui, pui cu sos, sos alb

Legume Umplute la Cuptor – Ardei, Dovlecei, Vinete, Rosii

August 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Legume umplute – mancare ce apartine patrimoniului otoman, cunoscuta sub numele “dolma” de la turcescul dolmak – a umple. Se regaseste intr-o mare diversitate in Balcani, Caucaz, Orientul Mijlociu, Europa centrala si mediteraneana. Fiecare popor si-a pus amprenta asupra retetelor “dolma”, asa incat, cu timpul, au intrat sub diverse variatiuni in meniul bucatariilor nationale. Ca fapt divers, ar fi interesant de spus ca aceasta mancare otomana a ajuns pana si in Suedia sub denumirea de kaldolmar, adusa de un rege suedez, Karl XII, tinut prizonier de turci… Daca au ajuns si la suedezi cum sa nu avem noi, aflati langa ei, atatea influente culinare otomane? Cel putin sunt influente gustoase si cu o tusa romaneasca de autenticitate si finete…

legume umplute

Ingrediente necesare legume umplute:

  • 400 gr carne tocata amestec, vita si porc
  • 2 dovlecei
  • 3-4 ardei grasi
  • 2 vinete
  • 2 rosii mai mari pentru umplut
  • 1 ceascuta smantana
  • bulion, ulei

Pentru umplutura:

  • 2 cepe potrivite
  • 100 g orez
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 ou
  • piper macinat, boia, cimbru, sare
legume umplute
Vanata, ardei, rosii si dovlecei

Preparare:

1. Se spala ardeii si se taie un capacel in jurul coditei, inlaturandu-se semintele. Vinetele si dovleceii daca sunt suficienti de lungi se taie in doua pe latime si se scoate miezul prin scobire cu o lingurita. Daca sunt mai micuti nu-i mai taiem in doua, dar trebuie sa fie suficient de rotunjori pentru a permite umplerea. Rosiile se taie in jurul coditei si cu o lingurita le inlaturam miezul.

2. Curatim si taiem ceapa marunt, o calim putin pana devine transparenta si o amestecam cu carnea tocata. Adaugam oul impreuna cu orezul spalat, piper, boia, un praf de sare si cimbru dupa cat dorim sa fie de aromata compozitia. Tocam mararul, il adaugam compozitiei si amestecam bine sa se omogenizeze.

 

carne tocata amestec
Amestecam carnea tocata cu ceapa calita, ou, orez, boia, piper, sare si marar

Pentru compozitie se poate folosi si carne de pui, caz in care va trebui sa mai completam cu miez de paine inmuiat in lapte, cartof fiert sau eventual morcov fiert deoarece prin fierbere, carnea de pasare din umplutura, neavand grasime, va deveni foarte inchegata si tare, ori la final legumele umplute trebuie sa fie putin zemoase. 

3. Umplem legumele cu compozitie si le capacim cu capacele de rosii, ardei, dovlecei inlaturate in momentul pregatirii si curatarii legumelor.

legume umplute
2 linguri bulion, rosie tocata, piper si sare

4. In cratita sau in vasul in care vom aseza legumele punem doua linguri de bulion, una de ulei si miezul tocat de la cele doua rosii maricele ce le-am pregatit pentru umplere. Dam un praf de sare si unul de piper. Acest sos poate fi prelucrat mai mult, prin adaugarea unui pahar de vin alb sau putem prepara un sos romanesc.

legume umplute
Aranjam legumele in vas astfel incat sa nu se rastoarne in momentul fierberii

5. Aranjam cu grija legumele in vas, astfel incat sa se sprijine reciproc si sa nu se rastoarne in timpul fierberii. Punem apa (sau supa de carne, daca avem) astfel incat sa fie legumele trei sferturi in sos. Acoperim vasul si-l dam la cuptor, la foc incet, o ora, sa scada. Cand a expirat timpul scoatem vasul, ii luam capacul, luam cu lingura din el sos fierbinte si amestecam incet, intr-un bol, cu smantana. Acest amestec il  turnam peste legume si bagam din nou la cuptor dar de data asta fara capac si mai lasam 10-15 minute sa se rumeneasca auriu, capacele legumelor.

legume umplute

Scoatem vasul si presaram patrunjelul tocat marunt. Aceste legume umplute se mananca fierbinte, eventual cu iaurt acrisor sau iaurt amestecat cu putin usturoi zdrobit.

Sa fiti bine!

legume umplute

Filed Under: Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ardei, carne tocata, dovlecei, rosii, smantana, sos, vinete

Platica pe pat de sare

August 13, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Aceasta reteta de platica pe pat de sare se intalneste destul de des in Spania, unde se prepara sub un “munte de sare” diversi pesti, dar in principal platica si biban de mare. Acest fel de preparare este specific zonei mediteraneene de vest, fiind considerata de sorginte punica – punii fiind denumirea data de romani cartaginezilor. Secretul consta in acoperirea completa a pestelui cu sare iar spaniolii sustin ca pestele nu trebuie eviscerat si eventual intestinele trebuie scoase cumva, pe la branhii. Tehnica o stapanesc propietarii spanioli de pescarii si o aplica la cererea clientului ce doreste sa prepare pestele pe pat de sare.

Ingrediente necesare platica pe pat de sare sau altfel spus – in crusta de sare.

  • 1 platica mai maricica, de 1kg
  • 1 kg sare grunjoasa
  • cimbru, patrunjel, rozmarin
platica
Am preparat o platica de cca. 1 kg

Preparare:

Evisceram, curatam si spalam platica in apa rece. Nu ii curatam solzi si nu inlaturam capul. Umplem platica cu verdeturi: cimbru, patrunjel si rozmarin. Intr-o tava, formam un pat de sare grunjoasa pe care asezam platica. Cea mai buna este sarea de mare. Punem restul sarii peste platica dar avand grija sa nu patrunda sarea in interiorul pestelui. Practic platica trebuie sa fie acoperita in totalitate cu sare.

platica pe pat de sare

Introducem tava la cuptor pentru 30 de minute sau 45, daca pestele este unul mai mare.  Sarea va forma o crusta pe care va trebui sa o inlaturam, operatiune cea mai dificila la aceasta reteta. Lovim (ciocanim)  incet cu o lingurita sau un cutit sarea si aceasta se va desprinde. Pielea cu solzi se poate inlatura, dupa coacere, foarte usor prin jupuire.

platica pe pat de sare

S-ar pute crede ca pestele, astfel preparat, este foarte sarat. Nimic mai fals. Daca nu bagam sare in burta pestelui, rezultatul final, nu este mai deloc sarat. Platica pe pat de sare se mananca cu lamaie,  salata, spanac ( care merge de cele mai multe ori cu pestele), dovlecei inabusiti, cu cartofi fierti stropiti cu ulei de masline.

Aceasta este reteta specifica acestui fel de peste, totusi trebuie mentionate unele aspecte despre acest mod de preparare:

Daca veti cauta aceasta reteta veti constata ca, de cele mai multe ori, sarea este amestecata cu albus de ou pentru a lega sarea in custra. Acest mod de pregatire al sarii eu nu l-am aplicat datorita faptului ca am preparat  platica de apa dulce, despre care se stie ca are mai multe oase mici si am fost interesat ca sarea sa ” respire” pentru a permite coacerea pestelui si astfel sa nu mai simti prea mult oasele mici.  Puteti amesteca sarea cu albus de ou la orice alt peste, oceanic sau de apa dulce si se va face in propiul suc. Alte variante recomanda umezirea sarii cu apa. Sarea are umezeala captata din aer si oricum se va forma crusta compacta. Daca preparati un alt fel de peste: dorada, crap, platica oceanica, somon etc, sfatul meu este sa-l acoperiti complet cu sare, sa nu se vada milimetru din peste ( nu cum am facut eu platica de apa dulce unde am fost interesat de coacere – vezi foto- unde pestele se vede sub sare).  Umplutura poate fi foarte variata functie de preferintele fiecaruia – menta, patrunjel, cimbru, usturoi, coaja de lamaie, marar, rozmarin.

Sa aveti pofta!

platica pe pat de sare

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete simple Tagged With: lamaie, peste, peste pe pat de sare, platica, platica in crusta de sare, verdeturi

Musaca turceasca de vinete

August 6, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă “servit rece” şi asta datorită faptului că aşa o servesc arabii, ca antreu. De asemenea, ei nu folosesc carne la musaca ci numai roşii si vinete. La noi s-a impus mai mult varianta grecească dar şi o variantă de musaca balcanică, numai cu cartofi, ambele preparate în straturi alternante. Varianta turcească are drept specific faptul ca totul se amestecă – deci fară straturi-, nu folosesc cartofii si o prepară numai cu carne roşie, de vită sau de oaie. De asemenea, când se prepară musaca turceasca nu se adaugă deasupra sosul de smântână și ou, așa cum fac grecii.

musaca turceasca

Ingrediente necesare musaca turceasca:

  • 4 vinete potrivite
  • 500 gr carne tocata
  • 6 rosii
  • 3 ardei capia sau grasi
  • 1 ceapa mare
  • 4-5 catei de usturoi
  • pătrunjel, piper, boia dulce, boabe muştar,  sare, ulei
ingrediente musaca turceasca
Necesar ingrediente musaca turceasca

Preparare:

Spălam vinetele, le tăiem pe lungime în sferturi şi mai departe în cubuleţe de 3-4 cm lungime. Lăsăm vinetele tăiate într-un vas cu apă şi sare timp de 20-30 minute pentru a elimina  sucul amărui prezent în vinete. Un alt motiv pentru care sunt ţinute în apă cu sare este dat de faptul că vinetele absorb în momentul preparării multă grăsime iar sarea are rolul de a opri acest proces.

vinete cu sare pentru musaca turceasca
Taiem vinetele si le lasam 20-30 minute in apa cu sare

Între timp, curăţăm şi tăiem ceapa julien şi o punem la călit cu o linguriţă boabe de muştar. Curăţăm şi căţeii de usturoi, îi feliem si îi adăugăm peste ceapă.

taiem ceapa juliene
Taiem ceapa julien

În momentul când ceapa a devenit transparentă adăugăm carnea tocată. Turcii prepară musacaua numai cu carne de oaie sau de vita. Putem folosii orice fel de carne cu specificaţia că dacă folosim numai carnea tocata de porc aceasta va lasă mai multă grăsime. Este preferabil să folosim carne tocată amestec vită-porc.

adaugam carnea tocata pentru musaca cu carne
Adaugam carnea tocata peste ceapa calita

Carnea tocată adaugată peste ceapa călită va lăsa ceva zeamă şi prin urmare o lăsăm câteva minute sa fiarbă încet, amestecând şi fiind atenţi să nu se prindă. Decojim patru roşii coapte bine şi le tăiem cubuleţe. Pentru a le decoji repede răzuim cu lama cuţitului, partea neascuţită, întreaga suprafată a roşiei, după care coaja se ia foarte uşor.

Musaca turceasca - adaugam rosiile peste carne
Adaugam rosiile cubulete mici peste carnea tocata

Adaugăm cubuleţele de roşii peste carne şi lăsam să fiarbă pentru a scădea sucul. Procedăm la fel cu doi ardei capia, numai că ardeiul îl tăiem bucăţi ceva mai măricele. Adăugăm un vărf cuţit piper şi un praf de boia dulce.

Adaugam ardeiul capia taiat
Adaugam ardeiul capia taiat

Scoatem vinetele din apa cu sare şi le presăm pe un tocător pentru a se scurge. Punem vinetele scurse de apă într-o cratiţă sau într-un vas roman.

Musaca turceasca - punem vinetele stoarse
Punem vinetele scurse intr-un vas roman

Adăugăm uniform peste ele carnea tocată şi legumele călite.

Musaca turceasca - punem calitura peste vinete
Adaugam uniform peste vinete carnea si legumele calite

Tocăm mărunt pătrunjelul verde şi il presărăm uniform în vas.

adaugam patrunjelul peste musaca
Presaram patrunjelul tocat

Am tăiat al treilea ardei capia şi l-am adăugat peste compoziţie. Am făcut acest lucru deoarece acest ardei se va rumeni frumos la cuptor şi diferă, prin preparare, ca gust de ardeiul călit împreuna cu ceapa. Feliem doua roşii şi tapăm musacaua.

Musaca turceasca - Ornam cu felii de rosii
Tapam cu felii de rosie

O dăm la cuptor 30 minute şi o lăsăm să scadă şi să se rumenească roşiile.

Musaca turceasca la cuptor
Lasam la cuptor sa se rumeneasca

Se serveşte caldă, cu iaurt sau orez – aşa cum o preferă şi turcii. Variante interesante sunt şi musacaua de varză murată sau musacaua cu piure de cartofi.

Să fiţi bine!

musaca turceasca

Filed Under: Bucataria orientala, Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne tocata, musaca, turceasca, vinete

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 22
  • Page 23
  • Page 24
  • Page 25
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate