• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

October 6, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Acestă rețetă este un mod simplu de a pregăti vinete umplute, mâncare de sorginte orientală, care se poate găsi în diverse variante în bucătăriile mediteraneene și din Levant. Umplutura este, de regulă, o cremă pe bază de brânză, dulce sau sărată, de oaie sau vacă, care mai poate cuprinde diverse legume, verdețuri aromate, picanterii locale sau chiar fructe. Turcii preferă vinete umplute picante, pe când grecii le savurează pe cele dulci, iar o parte a Orientului Mijlociu vine cu adaos de fructe, rodie sau smochine, și lapte bătut.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

Ingrediente necesare vinete umplute cu branză:

  • 1 vânătă ( 2 porții, creșteți cantitățile funcție de porțiile dorite)
  • 100 gr brânză dulce
  • 2 linguri iaurt
  • 1 ardei kapia
  • 1 cățel de usturoi
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare, oregano
  • ulei de măsline

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 1

 Spălăm vinetele și, fără a le curîța de coajă sau tăia cotoarele, le tăiem în două jumătăți. Crestăm miezul jumătăților de vinete după cum se vede în imagine, le așezăm într-o tavă și le ungem cu ulei de măsline. Presărăm sare și oregano peste jumătățile unse cu ulei și băgăm tava șa cuptor pentru cca 30 de minute, până ce vinetele se coc și se rumenesc.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 2

Coacem pe grill ardeiul kapia, îl curățăm de coajă și il mărunțim cubulețe mici. Curățăm usturoiul și îl zdobim. Pregătim crema de brânză dulce: amestecăm brânza cu iaurtul, cu usturoiul, ardeiul copt, o lingură ulei de măsline și pătrunjelul verde mărunțit. Amestecăm să se omogenizeze bine. Cine preferă un gust picant poate adăuga piper măcinat sau ardei iute mărunțit.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 3

Scoatem vinetele rumenite de la cuptor și cu o lingură, așezăm pe ele crema de brânză. Prin coacere vinetele sau înmuiat și au lăsat spațiul necesar pentru a fi umplute cu cremă. Eventual, mai apăsăm cu dosul lingurii pentru a putea să le umplem bine. După ce le încărcăm cu cremă introducem din nou tava la cuptor pentru cca. 10-15 minute. la final, ornăm vinetele umplute cu pătrunjel prospăt sau cu oregano.

Să fiți bine!

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 4

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 5

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 6

Filed Under: Bucataria orientala, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete cu vinete, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei copt, branza dulce, cuptor, iaurt, vinete umplute

Tocanita de Ied Picanta si Aromata, Servita cu Mamaliga

September 18, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această tocanita de ied este preparată cu accent principal pe carne şi mai puţin pe legume, tocmai pentru a pune în evidenţă şi a lăsa rol principal gustoasei şi fragedei pulpe de ied. Am păstrat minimul necesar unui sos gustos, picant, aromat cu cimbru şi usturoi, întocmai potrivit pentru o mămăligă vârtoasă. Sosul uşor dulce, cu o prezenţă accentuată de paprikă, îmbracă carnea de ied bine gătită şi pune în valoare frăgezimea acestei cărni. Pentru cei ce aprecieză carnea de ied sau miel, tocanita de ied nu este deloc de lepădat la o cană de vin şi de vorbă.

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga

Necesar tocanita de ied:

  • 1 pulpă de ied
  • 1 ardei kapia sau gras, roşu (este mai dulce)
  • 2 cepe
  • 400 gr conservă roşii decojite cuburi sau bulion sau roşii proaspete decojite
  • 1 lingură paprikă, 3 căţei de usturoi, cimbru, piper, sare
  • 1 ardei iute
  • ulei

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 1

Se grijeşte carnea, se spală şi se taie bucăţi potrivite, nu prea mari. Se încinge o tigaie cu 2 linguri de ulei şi se prăjeşte carnea de ied cu un praf de sare. După ce carnea este bine rumenită se scoate pe o farfurie şi în grăsimea rămasă în tigaie se căleşte ceapa tăiată mărunt.

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 2

După ce ceapa s-a înmuiat se adăugă ardeiul roşu tăiat cubuleţe mici. Se amestecă şi se călesc împreună câteva minute la foc mic. Se pune o lingură rasă de paprika, se amestecă şi se adaugă roşiile mărunţite. Întoarcem carnea prăjită în tigaie şi adăugăm o ceşcuţă de apă. Lăsăm focul mic, să bolborosească încet, să se formeze sosul.

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 3

Dacă dorim carnea mai fragedă (carnea de ied se găteşte repede) mai adăugăm apă. După ce sosul a scăzut şi a ajuns la consistenţa dorită, iar carnea s-a frăgezit după cum ne place, curăţăm căţeii de usturoi, îi zdrobim şi aromăm tocanita de ied. Tot acum adăugăm cimbrul şi piperul. Amestecăm, oprim focul, punem un capac pe tigaie şi lăsăm tocanita de ied să se odihnească cât timp preparăm mămăliga.

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 4

Se serveşte la masă tocanita de ied alaturi de mamaligă, ornată cu rondele de ardei iute (dacă mâncaţi iute) şi, eventual, cu pătrunjel proaspăt tocat. Este potrivit un vin roşu, care să stingă picanteria.

Să fiţi bine!

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 5

Tocanita de Ied Picanta Servita cu Mamaliga 6

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti, Retete din Banat, Retete din Muntenia Tagged With: carne de ied, mamaliga, picant, tocana picanta, tocanita

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga

September 9, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tot ce se înrudeşte cu saramura mă atrage la coada tigăii şi la masă mai abitir decât oricare alt preparat. Aşa păţesc şi cu aceste aripioare de pui prăjite şi servite cu mujdei şi mămăligă. Oricâte provocări culinare de pe alte meleaguri mi-ar da tarcoale întotdeauna mă voi întoarce la bucătăria romănească ţărănească, bazată pe gusturi autentice, primare şi rustice, care pun în valoare orătăniile din curte şi grădina ţărănescă. Nu ştiu de ce, dar de mic copil am fost prins în mrejele saramurii de pui, o saramură de vatră ţărănească fără brizbizuri de bucătărie boierească. Prin  urmare, reţetele în care se întâlneşte carnea de pui cu usturoiul şi cu mămăliga sunt o ispită căreia nu-i pot rezista.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga

Necesar aripioare de pui prăjite servite cu mujdei şi mămăligă:

  • 1 kg aripioare de pui
  • 2 căpăţâni de usturoi romănesc
  • amestec pentru condimentat şi aromat – boia, piper, rozmarin, cimbru, sare, ulei
  • mălai, sare, apă, pentru mămăligă
  • ulei

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 1

Punem aripioarele de pui într-un bol şi adăugăm o lingură de ulei şi condimente: o lingură boia, o linguriţă piper, puţin rozmarin şi cimbru uscat. Le amestecăm astfel încât amestecul de condimente să cuprindă şi să “învelească” bine aripioarele de pui. Le lasăm 30 de minute la frigider, să se formeze şi maturizeze gustul şi aroma.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 2

Încingem ulei într-o tigaie şi prăjim bine aripioarele de pui. Curăţăm usturoiul, îl zdrobim şi facem un mujdei cu o ceşcuţă de apă şi un praf de sare. Când aripioarele de pui sunt rumenite adăugăm peste ele, în tigaie, mujdeiul de usturoi, punem un capac peste tigaie şi le lăsăm 10 minute.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 3

Între timp pregătim o mămăligă vărtoasă. Servim aripioare de pui rumenite şi usturoiate lângă mămăliga caldă. Putem orna cu ceva pătrunjel proaspăt. Cantitatea de usturoi se adaptează după gustul şi plăcerea fiecăruia. Sunt atât de bune aceste aripioare de pui rumenite încât te lingi pe degete.

Să fiţi bine!

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 4

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: aripioare de pui, mamaliga, mujdei de usturoi

Oua cu Ciuperci Pleurotus in Sos de Smantana

August 4, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tributar unei ciorbe de bureţi de rouă mâncată în copilărie, de cele mai multe ori ciupercile pleurotus le prepar ciorbă. Pentru ca nu mai am posibilitatea să procur bureţi de rouă, am găsit înlocuitor aceste ciuperci care se aseamănă ca textură şi gust. Totuşi, am avut mereu senzaţia că aceste ciuperci sunt slab valorificate şi că trebuie să le experimentăm în mai multe preparate. Cărnoase, cu o textură mai elastică, ciupercile pleurotus se comportă bine şi dacă fac subiectul unor mâncăruri preparate la tigaie, drept pentru care, azi, le-am însărcinat să însoţească nişte ouă ochiuri într-un sos de smântână. Oua cu ciuperci şi smantână – o gustare uşor de preparat, într-un timp scurt, care, cu siguranţă, va caştiga aprecieri.

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana

Ingrediente necesare reţeta de oua cu ciuperci:

  • 200 gr ciuperci pleurotus
  • 2-3 ouă
  • 150 gr smantână
  • 1 ceapă verde
  • jumătate de ardei gras
  • ardei iute (opţional)
  • sare, piper, boia
  • ulei

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 1

Încingem o tigaie cu un strop de ulei şi călim uşor ciupercile mărunţite cu cepa tocată, timp de 5 minute. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Oprim puţină ceapă verde pentru ornat, la final.  Supă ce ciupercile s-au călit, adăugăm ardeiul gras cubuleţe şi câteva rondele de ardei iute (numai dacă mâncăm iute). Călim totul încă 2-3 minute.

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 2

Adăugăm smântăna şi amestecăm. Lăsăm să fiarbă uşor timp de 2-3 minute, facem cu lingura 2 lăcaşuri şi punem ouăle. Punem un capac pe tigaie, pentru a-şi face căldura şi aburul datoria de a gătii ouale. Când ouăle sunt gata, luăm tigaia de pe foc şi ornăm cu ceapa verde şi boia.

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 3

Aceasta porţie de oua cu ciuperci pleurotus este foarte gustoasă cu pâine proaspătă sau (pentru mămăligari) cu mămăligă rece.

Să fiţi bine!

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 4

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 5

Oua cu Ciuperci Pleurotus si Smantana 6

Filed Under: Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ciuperci pleurotus, oua ochiuri, smantana, sos de smantana

Mancare De Marar Cu Pulpe De Pui

July 15, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Puternic aromantă, acestă mancare de marar, este un preparat de vară ce nu necesită mai mult de o oră pentru preparare. Ea poate fi un deliciu pentru cei ce îndrăgesc aroma de mărar şi sosurile dulci-acrişoare ce se înţeleg bine cu mămăliga. Alături de mărar, la mancare poate participa orice carne, de pasăre, porc sau vită, după cum apreciează fiecare.

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI

Ingrediente necesare mancare de marar:

  • 3 pulpe de pui sau 6 ciocanele
  • 3-4 legături mari de mărar
  • 3 cepe
  • 1 cutie de 400 gr de roşii cuburi, suc de roşii, sau bulion de casa
  • 2 fire ceapă verde
  • sare, piper, zahăr
  • ulei

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 1

Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi prăjim la foc mic carnea de pui, 20-25 de minute până se rumeneşte frumos. După ce s-a prăjit scoatem carnea pe o farfurie. În uleiul rămas punem cepele tocate mărunt. Atenţie la cantitatea de ulei rămasă în tigaie, să nu fie prea mare si să iasă mâncarea uleioasă. Dăm un praf de sare şi călim ceapa până se înmoaie.

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 2

Adăugăm bulionul şi un varf de linguriţă de zahăr pentru a reduce aciditatea. Aromăm cu piper proaspăt măcinat. Punem şi 100 ml se apă şi lăsăm pe foc, să fiarbă încet, să se formeze sosul, timp de 3-4 minute.

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 3

Între timp spălăm, curăţăm mărarul de eventualele codiţe mai groase şi îl tocăm mai mare. Adăugăm mărarul tocat la sosul de roşii şi ceapă. Amestecăm pentru ca mărarul să se armonizeze cu sosul. Punem pulpele prăjite în mâncare şi acoperim tigaia cu un capac, mai lăsam 2-3 minute pe foc să se maturizeze aromele.

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 4

Mărunţim ceapa verde şi o adăugăm în tigaie, mai lăsăm la foc mic încă 3-4 minute li mancarea este gata. Aceasta mancare de marar este excelentă şi se împacă foarte bine cu tradiţionala nostră mămăligă.

Să fiţi bine!

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 5

MANCARE DE MARAR CU PULPE DE PUI 6

Filed Under: Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mancare de marar, pulpe de pui, sos de rosii

Friptura De Ied La Cuptor, Aromata Si Suculenta

April 13, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai uşoară şi mai fragedă comparativ cu carnea de miel, carnea de ied se prepară repede şi este un deliciu pentru cei ce nu au trac în faţa preparatelor din capră sau oaie. Preparată îndeosebi în primăvară, în perioada sărbătorilor de Paşti, acestă friptura de ied la cuptor beneficiează de aportul valoric al unor condimente ce-i potenţează gustul şi de participarea unor ingrediente – cepă, măr, verdeţuri – care îi asigură suculenţa şi aromele necesare unui succes culinar. Vă recomand, dacă aveţi ocazia, să optaţi pentru carne de ied şi să nu vă daţi înlături de la această încercare gastronomică.

Friptura de Ied La Cuptor

Ingrediente necesare friptura de ied la cuptor:

  • pulpă de ied, coastă, muşchi (ce se găseşte la îndemâna gurmandului)
  • 1 măr verde
  • 2 cepe roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • usturoi
  • sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin
  • ulei

Friptura de Ied La Cuptor

Spălăm şi grijim bine carnea de ied, înlăturând pieliţele şi eventualele fire de păr din blana vietăţii. Formăm un amestec de condimente dintr-o linguriţă piper, 2 linguriţe boia, cimbru uscat şi o linguriţă sare, şi presărăm şi masăm carnea cu acest amestec. Acest amestec va da vigoare gustului şi supliment de aromă pentru friptura de ied.

Friptura de Ied La Cuptor 2

Aşezăm carnea frecată cu condimente într-o tavă. Curăţăm usturoiul şi împănăm carnea cu căţei de usturoi, ajutându-ne de un cuţit. Pe lângă bucăţile de carne, în tavă, aşezăm felii de măr verde, sferturi de ceapă şi fire de pătrunjel verde.

Friptura de Ied La Cuptor 3

Stropim totul cu 2-3 linguri de ulei şi adăugăm şi adăugăm 50 ml de apă. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o băgăm la cuptor, la foc mic, pentru cca 1,5 ore. După o oră, înlăturăm folia de aluminiu şi lăsăm carnea să se rumenească, întorcând-o pe ambele parţi. Friptura de ied va fi foarte fragedă, suculentă, aromată şi gustoasă. Se mănâncă cu ceapă şi usturoi verde, alături de pâine de casă (pe vatră).

Să fiţi bine!

Friptura de Ied La Cuptor 4

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carne de ied, carne de miel, friptura, friptura la cuptor

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate