• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Hrean la borcan. Leac din batrani

September 30, 2013 by Ovidiu Slavulete 12 Comments

Dacă ar fi să fac un top al ingredientelor ce le apreciez cel mai mult în bucătărie şi fără de care multe mâncăruri ce la prepar ar fi anoste, patru s-ar afla cu siguranţă în vârf, respectiv ardeiul iute, usturoiul, zeama de varză şi hreanul. În timp, preferinţa pentru aceste ingrediente s-a transformat oarecum în manie încât nu prea mai agreez ciorba fără zeama de varză, iar absenţa usturoiului şi ardeiului iute din mâncare sau de lângă mâncare îmi cam subminează pofta. Hreanul la borcan, odată preparat, nu rezistă prea mult deoarece am constatat că-mi place să-l mănânc inclusiv pe pâine. Hreanul este o plantă perenă ce nu necesită nici o îngrijire specială, aşă că odată pus în grădină îşi cam vede singur de creştere în fiecare an. În cultura indiană, se spune că persoanele mai temperamentale, mai agitate nu neapărat fizic ci şi mental, ajung să mănânce mai mult ardei iute, mai mult hrean pentru a se echilibra. Pentru a afla că sunt foarte folositoare organismului nu trebuie să ne uităm mai departe de ograda bătrânilor noştri ce având aliaţi aceste patru ingrediente, nu prea erau atinşi de răceli şi alte boli. Bineînţeles că mai existau şi alte ajutoare, cum sunt gazul şi ţuica. În altă ordine de idei, fără a trece prea des pe la nutriţionist, reuşea ţăranul nostru să-şi găsească natural echilibrul între alimentaţie şi efort, iar spitalul reprezenta cel mult o curiozitate. Azi, odată cu răcirea vremii, mă îndeletnicii cu preparare primei tranşe de hrean la borcan.

hrean

În satul românesc hreanul era valorificat pentru sănătate în diverse moduri: amestecat cu miere pentru hipertensiune, cataplasme călduţe cu hrean pentru nevralgii, infuzie pentru tuse sau amestecat cu ţuică. Era şi este folosit din plin la murături deoarece se consideră a fi cel mai bun conservant natural. În fine, cine doreşte să afle mai multe despre ale sale calităţi, internetul este plin, eu dorind să mai adaug, deoarece am întâlnit această întrebare, că pentru a se păstra pentru o perioadă mai lungă se înveleşte necurăţat în hârtie şi se ţine la frigider. De asemenea, vreau să mai spun că la cumpărare trebuie evitată rădăcina cu o nuanţă mai verzuie deoarece este mai amăruie, rădăcina excesiv de mare, matură şi veche deoarece şi-a pierdut din aromă şi a devenit fibroasă. Eu folosesc hreanul la mai toate ciorbele cu carne, ca este de pasăre, vită sau porc, obligatoriu la ciorba de burtă, ca acompaniament pentru orice fel de carne (cu carne de vită merge extraordinar), pentru sosuri, amestecat cu smântână. Pentru ciorbă, hreanul la borcan îl prepar extrem de simplu, aşa cum l-am preluat de la bătrâni, cu oţet şi sare, fără a adăuga miere sau zahăr.

reteta de hrean la borcan

Necesar hrean la borcan:

  • rădăcină proaspătă de hrean
  • oţet de mere
  • sare

reteta de hrean la borcan

Preparare:

1. Curăţăm hreanul de coajă prin răzuire cu un cuţit şi îl dăm pe răzătoarea mică, cea mai fină. Din punctul meu de vedere, a prepara hrean fără să-l mărunţeşti cât mai fin, nu are nici o valoare. Aşa că oricât o să plângem şi o să ne usture ochi, nu trebuie să ne predăm ci să rămânem pe baricadă până la victoria finală, până umplem borcanul de 800. Nu am încercat vreodată să folosesc robotul sau maşina de tocat, aşa că nu am ce să spun despre comportamentul acestor ustensile în raport cu hreanul. Dăm ce dăm la răzătoare şi când nu mai vedem nimic şi nu mai putem deschide ochi, mergem bâjbăind până la un scaun sau un pat (preţioasă indicaţie de reţetă datorată realităţii obiective) unde stăm şi cugetăm la binefacerile hreanului şi când ne revine curajul şi vederea, mai facem o tură în bucătărie.

reteta de hrean la borcan

2. Punem hreanul ras în borcan şi-l îndesăm puţin cu lingura, astfel încât să nu stea prea răsfirat, aerisit în borcan şi să fie inundat de oţet. Dăm o linguriţă rasă de sare în gura borcanului şi punem uşor oţet până când tot hreanul este îmbibat cu oţet dar, foarte important, fără a fi inundat. Nu obişnuiesc să îndoi oţetul cu apă. Oţetul ( acidul) neutralizează iuţeala hreanului şi îi stabilizează aroma care de altfel la hrean, dacă nu-l prepari imediat, se pierde rapid. Acest hrean la borcan eu îl folosesc în special la ciorbe. Ţinut un timp mai lung, peste 45-60 de zile, începe să-şi pierdă din propietăţi şi din aromă şi capătă o culoare maronie. O lingură cu hrean din borcan se poate amesteca de ex. cu smântână şi poate însoţi friptura, sau se poate amesteca cu sfeclă roşie coaptă pentru o garnitură – salată. Merge, de asemenea, foarte bine cu cartofi fierţi. Hreanul ras proaspăt se poate folosi la diverse reţete cu condiţia să fie adăugat în fazele finale pentru a i se valorifica aroma şi propietăţile.

Să fiţi bine!

reteta de hrean la borcan

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Loboda, leurda si altele, Retete de muraturi si conserve, Retete simple Tagged With: hrean, hrean in otet, hrean pentru ciorba

Mancare de arpacas cu ciuperci

September 28, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că cei mai mulţi dintre noi am mâncat arpacaşul doar în colivă, nemaiîntâlnind o altă reţetă care să-l aibă ca ingredient. Chiar dacă la noi nu se obişnuieşte, sunt bucătării cum ar fi cea orientală, cea asiatică sau mai aproape de noi, bucătăria italiană unde arpacaşul, meiul, ovăzul, secara, orzul, grâul sunt tradiţional valorificate şi a căror prezenţă în meniu nu s-a diminuat sub influenţa unor curente culinare mai mult sau mai puţin moderne. În trecut genul acesta de alimente, seminţe, cereale erau mult mai prezente în bucătăria românească şi cred că era bine aşa, pentru sănătate şi nutriţie în general, devreme ce azi se recomandă tot mai mult produsele din cereale integrale, din seminţe cât mai puţin prelucrate. Arpacasul se obţine prin decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, dar cum cererea este predominant de arpacas de grâu pentru colivă, acesta se întâlneşte cel mai des în comerţ. Este bine dacă încercăm să aducem în alimentaţia noastră asemenea seminţe şi cereale fapt pentru care azi am preparat o mancare de arpacas cu ciuperci, ceapă şi ardei, foarte simplă şi care nu cere timp, surprinzător de gustoasă, de care eu sunt mulţumit. Bineinţeles că se pot aduce completări reţetei, se poate adăuga carne, legume sau condimente, funcţie de imaginaţia şi gustul fiecăruia.

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Necesar mancare de arpacas cu ciuperci:

  • 300 gr arpacas
  • 400 gr ciuperci
  • 1 ardei roşu
  • 1 ardei verde
  • 1 ceapă
  • 20-30 gr unt
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • sare, piper, ulei de măsline

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Preparare:

1. Arpacasul îl preparăm asemeni orezului. Punem într-o oală o cană de arpacas şi două căni de apă, lăsăm 5 minute la fiert, după care acoperim oala şi lăsăm arpacaşul să se umfle, să ia apă.

2. Curăţăm ciupercile de eventuale urme de compost şi le sotăm în ulei încins, să se rumenească puţin. Despre cum sotăm ciupercile astfel încât să obţinem o culoare caramel am scris la ciuperci sote. După ce sunt gata punem ciupercile într-un bol şi le lăsăm în aşteptare.

3. Tocăm ceapa şi tăiem ardeii. Într-o tigaie mai mare, încinsă, în 2-3 linguri de ulei de măsline, punem ceapa la călit şi după 2 minute adăugăm şi ardeiul.

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Dăm un praf de piper proaspăt măcinat şi sare mare (şi cine doreşte, ceva fulgi de ardei iute) şi după ce ardeiul este puţin călit adăugăm arpacaşul. Amestecăm şi gustăm, să verificăm dacă ne convine cât este de fiert arpacaşul. În caz contrar mai putem adăuga puţină apă ( sau dacă este, supă de legume sau de pui).

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

4. Adăugăm ciupercile rumenite şi amestecăm uşor să se încorporeze şi să se armonizeze aromele. Punem untul tăiat cubuleţe şi amestecăm în continuare. Gustăm şi potrivim de sare şi piper.

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

5. Tocăm mai mare pătrunjelul verde şi-l adăugăm peste mancare. Amestecăm, omogenizăm şi oprim focul.

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Aceasta mancare de arpacas este foarte bună ca preparat de post dar şi ca garnitură lângă o friptură suculentă. Este sănătoasă şi plină de fibre. Încercaţi-o!

Să fiţi bine!

reteta de mancare de arpacas cu ciuperci

Filed Under: Categorii retete, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei, arpacas, ciuperci, garnitura, patrunjel

Dovlecei umpluti cu carne. Infierbantati la cuptor

September 27, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După ce am umplut vinete albe, după ardeii bucovineni şi imam bayildi azi vom face de petrecanie, tot prin umplere, unor dovlecei tomnatici. Îs buni umpluţi sârguincios cu călitură de carne şi legumă, înfierbântaţi la cuptor în sos aromat, dulce acrişor şi mâncaţi, dacă vor muntenii, cu smântână sau, dacă vor vălenii, cu ciuşcă iar restul, să nu cumva să stea sfioşi deoparte ci să-i mănânce după cum îi rabdă inima şi pofta. Îs dovlecei umpluti cu carne tocata, pe cât de arătoşi, pe atât de savuroşi, nu cer mare îndemânare, nu-s costisitori ca timp, sunt doar gust.

dovlecei umpluti cu carne

Necesar dovlecei umpluti cu carne:

  • 2 dovlecei potriviţi ( pentru 4 porţii)
  • 250 gr carne tocată amestec
  • 2 ciuperci
  • 0 ceşcuţă mică de orez
  • 2 cepe
  • 1 ardei kapia
  • 2 linguri cu morcov ras
  • 4-5 roşii
  • 1 lingură pastă de roşii
  • pătrunjel verde
  • piper, sare, cimbru, ulei pentru prăjit
  • 1 lingură ulei de măsline

dovlecei umpluti cu carne

Preparare:

1. Amestecăm carnea tocată cu orezul, cu ciupercile mărunţite, cu morcovul ras. Adăugăm puţin pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper proaspăt măcinat şi omogenizăm umplutura. Curăţăm şi tocăm o ceapă şi tăiem cubuleţe ardeiul kapia roşu. Într-o tigaie încinsă, în puţin ulei călim sumar ceapa şi ardeiul roşu. Adăugăm amestecul pentru umplutură, amestecăm şi călim 2 minute până ce carnea îşi schimbă culoarea. Lăsăm tigaia deoparte şi ne ocupăm de dovlecei.

dovlecei umpluti cu carne

2. Curăţăm dovleceii de coajă şi îi înjumătăţim, pe lung. Cu o linguriţă, ca în fotografia de mai jos, curăţăm interiorul dovleceilor formând bărcuţe cu grosimea de cca. 0,5 cm.

dovlecei umpluti

3. Umplem dovleceii cu călitura din tigaie şi-i aşezăm ordonat într-o tavă.

dovlecei umpluti cu carne

4. Păstrăm 2 roşii pentru a căpăci dovleceii şi celelalte le tăiem cubuleţe. Tocăm cea de-a doua ceapă şi mărunţim miezul înlăturat de la dovlecei. Călim în puţin ulei ceapa, adăugăm roşiile cubuleţe şi miezul dovleceilor, punem o lingură cu pastă de roşii, condimentăm cu sare, piper şi cimbru, amestecăm şi lăsăm pe foc 2 minute să se formeze sos.

dovlecei umpluti

5. Punem sosul din tigaie în tava cu dovlecei şi completăm cu puţină supă de legume sau pui, dacă avem, sau cu apă, astfel încât dovleceii să fie trei sferturi în sos. Punem ploaie o lingură cu ulei de măsline, ce vine cu gust şi contribuţie la legarea sosului. Feliem 2 roşii şi punem felii de roşii peste umplutura dovleceilor.

Dovlecei umpluti cu carne

6. Dăm tava la cuptor până scade, cca 1 oră, timp în care de vreo trei ori, tragem tava afară şi punem cu linguriţa supă în dovlecei, printre şi peste feliile de roşii, astfel încăt să saturăm umplutura cu supă.  Dacă nu avem supă, luăm uşor, cu lingura, zeamă din tava dovleceilor şi punem peste umplutură, să o absoarbă. Când dovleceii şi roşiile sau rumenit, când sosul a scăzut suficient, oprim focul cuptorului.

dovlecei umpluti cu carne

Aşa cum am spus se pot mânca asemeni ardeiului umplut, cu smântână, ardei murat. Dovlecelul nu va deveni fârâmicios ci dimpotrivă va fi al dente, cu o constituţie fermă.

Să fiţi bine!

dovlecei umpluti cu carne

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: ardei, carne tocata, dovlecei, dovlecei la cuptor, orez, rosii

Salata cu porumb si fasole rosie. Mexicana

September 26, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Îi spun eu salata cu porumb si fasole, dar la cât este de consistentă şi generoasă lucrarea asta cu origine mexicană, cred că depăşeşte acest cadru. Este cunoscut apetitul mexicanilor pentru fasole şi porumb pe care le regăseşti în mai toată bucătăria lor într-o mare diversitate de preparate, de gusturi şi culori. Fasolea în salată, se dovedeşte a fi foarte gustoasă chiar dacă o mâncăm, scoasă din oala în care fierbe ciorba de fasole, numai cu ceapă tocată şi puţină acritură.

salata cu porumb si fasole

Necesar salata cu porumb si fasole rosie:

  • 1 cutie fasole roşie
  • 2 stiuleţi de porumb sau din conservă
  • 1 ceapă roşie mare
  • 1 gogoşar

Pentru dressing:

  • piper, sare, fulgi de ardei iute
  • ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie
  • o mână de pătrunjel verde proaspăt

salata cu porumb si fasole

Preparare:

1. Desfacem conserva de fasole roşie şi o golim într-o strecurătoare pentru a scurge sosul. Depănuşăm ştiuleţii de porumb şi îi punem la fiert. Câtă vreme se mai găseşte porumb prin pieţe,  prefer porumbul fiert celui din conservă.

2. Tăiem cubuleţe gogoşarul. La asemenea salate este mai indicat gogoşarul decât ardeiul kapia, acesta fiind mai cărnos şi mai dulce. Ceapa roşie o tăiem, de asemenea, cubuleţe. Punem fasolea, gogoşarul, ceapa într-un bol şi răzuim ştiuleţi de boabe.

3. Într-un borcănel punem 3 linguri de ulei de măsline, stoarcem lămâia şi dăm câte un vârf de cuţit de sare, piper şi fulgi de ardei. Punem capacul la borcan şi agităm să se formeze suspensie. Punem dressing-ul peste salată, adăugăm pătrunjelul proaspăt tocat şi amestecăm să omogenizăm. Lăsăm să stea 10 minute să se armonizeze.

Gustoasă, săţioasă şi plină de culoare această salata cu porumb şi fasole. Poate fi mâncată şi drept garnitură lângă o carne suculentă, preparată la grill sau la cuptor.

Să fiţi bine!

salata cu porumb si fasole

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ceapa rosie, fasole, gogosar, Mexic, porumb

Pilaf de orez cu pui. La cuptor

September 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În nenumăratele lor peregrinării războinice, la nord de Dunăre, otomanii îşi luau în raniţa culturală meniul bucătăriei lor încărcat de sarmalele, musacale, legumele umplute şi pilafuri. Când mă gândesc că tot în raniţa aia se afla şi ciubucul, cu care ne-au umplut de fală, parcă mi se strepezesc dinţii şi atunci aleg să văd partea bună a lucrurilor sau mai degrabă a mâncărurilor ce ni le-au lăsat, spre bucuria casei. Pilaful nostru de orez de la turci ni se trage şi al lor, la rândul lui, se trage de la persani. Se prepară în nenumărate feluri, de la casă la casă, este bine văzut de gospodine că satură şi mulţumeşte pe mai toţi mesenii normali în apetit. Azi preparăm un pilaf de orez cu pui, la cuptor sau cum i-ar zice bătrânii – băgăm orez în tavă.

reteta de pilaf de orez cu pui

Necesar pilaf de orez cu pui:

  • 3-4 pulpe de pui ( eu am avut pui de ţară sau, ca să nu-l jignesc, pui organic de la care am prelevat pentru pilaf  pulpele şi pieptul)
  • 300 gr orez
  • 2 cepe
  • 1 ardei roşu
  • 1 ardei verde
  • 1 morcov
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 3 linguri pastă de roşii
  • pătrunjel verde
  • piper, cimbru, sare

reteta de pilaf de orez cu pui

Preparare:

1. Punem carnea de pui la fiert pentru 30 minute ( eu, pentru că am preparat cu pui de ţară , fiind carnea mai tare, a trebuit s-o fierb mai mult). Spălăm, curăţăm şi tăiem ceapa, ardeiul roşu şi verde, morcovul, usturoiul şi le călim în 2-3 linguri de ulei încins. Adăugăm piper, un praf de sare şi puţin cimbru şi călim 4-5 minute. Punem şi pasta de roşii, amestecăm şi mai ţinem 2 minute pe foc.

reteta de pilaf de orez cu pui

2. Toată călitura o punem într-o cratiţă sau vas roman şi adăugăm orezul spălat. Turnăm puţină supă care să permită o bună omogenizare a orezului cu legumele călite.

reteta de pilaf de orez cu puireteta de pilaf de orez cu pui

3. Aşezăm carnea fiartă în vas şi mai completăm cu supa rezultată în urma fierberii până la 600 ml ( adică de două ori cantitatea de orez).

reteta de pilaf de orez cu pui

4. Punem capac la vas şi îl dăm în cuptorul încins. Verificăm peste 30-45 de minute şi dacă orezul s-a umflat îl gustăm şi dacă considerăm că mai cere supă mai adăugăm câte o ceşcuţă. La final luăm capacul şi lăsăm pilaful să prindă obraz. Scoatem vasul din cuptor şi ornăm cu pătrunjel verde.

reteta de pilaf de orez cu pui

După cum se vede, reţeta este simplă şi procedura la fel. Legumele se pot completa după cum apreciează fiecare, cu puţină fasole verde, mazăre sau chiar 2-3 cartofi tăiaţi cubuleţe. La condimente se poate de asemenea umbla.

Să fiţi bine!

reteta de pilaf de orez cu pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ardei, orez, pilaf, pilaf la cuptor, pui

Paste cu sardine

September 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu toate că în ultimi ani pastele s-au evidenţiat destul de bine în preferinţele nostre, combinaţia de paste cu sardine are mai puţină trecere tocmai datorită acestei asocieri inedite, mai greu acceptabilă mental, ca idee. Tradiţională în Sicilia, unde sardina înoată la ea acasă şi organismul italianului conţine pe lângă cei 70% apă şi 30% făinoase, asocierea asta de paste cu sardine, îmi dau şi eu cu părerea, este o mâncare al cărei gust trebuie cultivat, pentru că din prima s-ar putea să nu meargă la inima ta pofticioasă.

reteta de paste cu sardine

Necesar paste cu sardine:

  • 200 gr spaghete
  • 1 conservă sardine în ulei sau suc de roşii, la alegere
  • 3 roşii coapte bine
  • 1 ceapă
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 6-7 căţei de usturoi românesc
  • 1/2 lămâie
  • ceva capere sau măsline Kalamata
  • ulei de măsline
  • piper, sare, fulgi de ardei

reteta de paste cu sardine

Preparare:

1. Punem pastele la fiert, timp de 7-8 minute, cât să fie al dente. Tăiem ceapa mărunt şi roşiile cubuleţe, usturoiul îl feliem. Într-o tigaie punem 2 linguri de ulei de măsline şi călim puţin ceapa la foc mic, adăugăm roşiile cubuleţe, dăm un praf de sare, unul de piper proaspăt măcinat şi ceva fulgi de ardei. Amestecăm şi lăsăm puţin, 2-3 minute, să le ia căldura şi roşiile să-şi lase sucul. Adăugăm caperele (sau măsline Kalamata) şi usturoiul feliat. După ce au fiert, răsturnăm pastele într-o strecurătoare mare să se scurgă şi apoi le punem în tigaie imediat ce am adăugat usturoiul ( usturoiul de trebuie călit excesiv, e bine să rămână mai viu). Le amestecăm uşor timp de un minut, în tigaia aflată la foc mic, după care oprim focul.

2. Adăugăm imediat pătrunjelul tocat şi  sardinele. Amestecăm uşor şi stoarcem jumătate de lămâie.

Aşa cum am spus, combinaţia de peşte cu paste este mai dificil de acceptat dar dacă sunteţi curioşi încercaţi-o şi “reglaţi-o” după cum credeţi că v-ar plăcea. Eu o prefer cu usturoi mult, fulgi de ardei iute şi verdeaţă din abundenţă.

Să fiţi bine!

reteta de paste cu sardine

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: capere, masline, paste, peste, rosii, sardine, spaghete

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 36
  • Page 37
  • Page 38
  • Page 39
  • Page 40
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate