• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Sfecla rosie cu frunze. Facuta salata

August 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De obicei sfecla rosie ce se comercializează prin pieţe este lipsită de frunze deoarece acestea nu prezintă interes pentru gurmandul de la oraş, drept pentru care ţăranul nostru, cel cu sfecla roşie, le oferă spre festin raţelor din propia-i curte. Azi, spre surprinderea vânzătorului de sfeclă, am decis să-i las raţele cu ochii-n soare şi să mănânc eu frunzele de sfecla rosie. Ei bine, asta se întâmplă, nu din duşmănie faţă de raţe ci pentru faptul că frunzele astea se mănâncă. Ele se încadrează şi continuă peste vară aceeaşi linie ce se deschide primăvara cu spanacul, dragaveiul, ştevia, loboda, salata verde adică tot felul de verzituri sănătoase ce ne fac vioi la minte şi la trup. De data aceasta am introdus frunzele în cunoscuta şi sănătoasa salată de sfecla rosie.

salata de sfecla rosie cu frunze

Necesar salata de sfecla rosie cu frunze:

  • 2 sfecle cu frunze cu tot
  • brânză tare, preferabil de oaie – opţional
  • ulei măsline
  • 2 căţei de usturoi
  • oţet sau zeamă lămâie
  • sare, piper

sfecla rosie cu frunze

Preparare:


1. Rupem frunzele şi fierbem numai sfeclele, fără a le curăţa de coajă, până se înmoaie (când intră furculiţa în ele). În apa în care le fierbem punem un praf de sare şi 2-3 linguri de oţet. Nu este necesar să curăţăm coaja sfeclei înainte deoarece după fierbere se curăţă foarte uşor şi în plus, coaja asigura o protecţie împotriva pierderii, prin fierbere, de culoare, gust şi substanţe nutriţionale. Dacă preferaţi, o altă variantă ar fi să coaceţi sfeclele la cuptor.

salata de sfecla rosie cu frunze

2. Înlăturăm cotoarele roşii ale frunzelor şi păstrăm numai partea verde. Este bine să păstrăm pentru salată frunzele mai tinere şi fragede iar cotoarele şi celelalte frunze mai mari şi bătrâne să le folosim eventual la mâncare de frunze de sfecla.

3. Preparăm dresingul din trei părţi ulei, o parte oţet sau zeamă de lămâie, un praf sare şi unul piper. În bolul în care am preparat dresingul adăugăm cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoarea mică. Amestecăm bine, gustăm şi putem jongla de ex. cu oţetul şi usturoiul după plăcerea fiecăruia.

salata de sfecla rosie

4. Curăţăm sfeclele fierte de coajă şi le tăiem felii subţiri. Le punem într-un bol cu frunzele tăiate mai mare (ca la salata verde), punem dresingul şi amestecăm bine.

5. În jurul salatei, pe farfuria cu salată am ras brânză tare, de oaie şi am mâncat totul cu pâine prăjită.

Să fiţi bine!

salata de sfecla rosie cu frunze

 

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu branza, Retete de post, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, frunze de sfecla, salata, sfecla

Prajitura mille feuille, crocant si cremos

August 5, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Prăjitură recunoscută pentru contrastul dintre crocant şi cremos, prajitura mille feuille  sau în traducere o mie de frunze este de origine franceză şi cu siguranţă a-ţi întâlnit-o într-o variantă mult mai cunoscută la noi, respectiv napoleon. De asemenea, varianta germană este foarte prezentă în cofetăriile noastre şi cred că toţi am mâncat cel puţin odată crèmeschnitte. Am ales să prepar, cred eu, cea mai simplă şi rapidă variantă de prajitura mille feuille, variantă ce te poate salva când vrei rapid ceva dulce, cu priză la musafiri.

Prajitura mille feuille

Necesar prajitura mille feuille:

  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 1 cutie mică de creme patisserie -200 ml
  • 1 pahar de mure sau fragi, zmeură sau orice alte fructe doriţi
  • 1 ou
  • 1/2 păstaie de vanilie

prajitura mille feuille

Preparare:

1. Întindem foaia de aluat într-o tavă, pe o hărtie de copt şi o tăiem pătrăţele, aproximativ de mărimea unor cărţi de joc sau chiar mai mici. Batem oul şi ungem cu el foietajul tăiat. Băgăm tava la cuptor până se rumeneşte foietajul.

foietaj

2. Cât timp se rumeneşte foietajul, punem într-un vas crema patisserie şi o mixăm. Punem în crema, pentru a o aroma, jumătate din seminţele unei pastăi de vanilie.

3. Foietajul rumenit se desface în pătrăţele, după cum a fost iniţial tăiat, şi se lasă să se răcească. Deoarece foietajul se şi umflă fiecare pătrat poate fi tăiat în două pe grosime, pentru a obţine felii mai subţiri şi care ţin mai uşor crema.

foietaj rumenit

De obicei, mille feuille este formată din trei straturi de foietaj alternate cu doua straturi de cremă de patiserie. Ajutându-ne de o linguriţă sau, dacă doriţi, puteţi folosiţi pos-ul, procedăm ca atare, alternând foietaj cu cremă.

6. Decorăm fiecare prăjitură cu o mură. Dacă vă face plăcere, se poate cerne deasupra,  zahăr pudră sau se poate decora, de asemenea, cu fulgi de migdale.

prajitura mille feuille

Genul asta de prajitura mille feuille se poate prepara foarte rapid, este bine primită de meseni şi este foarte uşoară pentru organism.

Să fiţi bine!

prajitura mille feuile

 

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu fructe, Retete desert Tagged With: crema cu vanilie, crema de patiserie, foaie de aluat, foietaj, frisca, mure

Vinete cu branza in rosii sotate

July 24, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Întâlnirea dintre vânăta de Izbiceni si branza dulce de Sibiu, armonizată de prezenţa busuiocului, bineînţeles că aduce, ca să fim mărinimoşi, a parfum de briză şi egidă mediteraneeană. Sub aceste auspicii generoase obţinem o mâncare de vinete cu branza in rosii sotate, gustare vioaie de vară, versatilă şi fără mari secrete tehnice. Brânza stă la pofta fiecăruia, dulce sau sarată, cremoasă sau mai fermă, inclusiv delicioasele brânzeturile de sorginte italiană -parmezan, mozzarella, gorgonzola, etc.

vinete cu branza in rosii sotate

Necesar vinete cu branza in rosii sotate:

  • 1 vânătă
  • 4-5 roşii
  • 300 -400 gr branză
  • 2 căţei usturoi
  • 1 ou
  • busuioc proaspăt
  • sare, piper
  • ulei de floarea soarelui şi ulei de măsline

vinete cu branza in rosii sotate

Preparare:

 1. Tăiem vânăta felii de 0,5 cm grosime. Feliile să fie mai mari astfel încât să poată fi împăturite. Bătem oul cu sare şi piper, dăm vinetele prin ou şi le rumenim într-o tigaie încinsă, în ulei de floarea soarelui. Punem feliile de vinete rumenite pe hârtie absorbantă să înlăturăm uleiul în exces.

2. Tăiem roşiile sferturi sau mai mici ( dacă sunt roşiile mari) şi le călim 1 minut în ulei de măsline să lase suc şi să se formeze ceva sos. După ce roşiile s-au înfierbântat, curăţăm căţeii de usturoi şi îi dăm pe răzătoare, peste roşii.

rosii sotate

3. Punem o linguriţă de brânză peste feliile de vinete rumenite şi 2-3 frunze de busuioc proaspăt. Împăturim în două feliile de vinete cu brânză şi busuiocul la mijloc.

vinete cu branza

vinete cu branza

Peste feliile astfel împăturite mai punem o linguriţă de brânză. Aşezăm vinetele cu brânză în tigaia cu roşii şi sosul aferent. Punem capac pe tigaie şi lăsăm 10 minute pe foc mic să se înăbuşe toate şi să se armonizeze preparatul.

vinete cu branza in rosii sotate

4. Aromăm de final cu alte frunze de busuioc proaspăt. La cererea mesenilor am preparat vinetele cu brânză dulce dar, aşa cum am spus, puteţi apela la multe alte brânzeturi. Puteţi de asemenea rade parmezan pe deasupra, înainte de a pune capacul pe tigaie. De asemenea brânza poate fi, în prealabil, amestecată cu verdeaţă, usturoi sau orice credeţi că e conform poftei. La condimente şi verdeţuri, libertatea este la fel de mare.

Să fiţi bine!

vinete cu branza in rosii sotate

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete gustari Tagged With: branza, busuioc, rosii, vinete, vinete cu sos

Pilaful nevestei de macelar

July 24, 2013 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Mâncare de ospătărie populară interbelică şi de secol trecut, pilaful nevestei de macelar aduce din galantare la podium ingrediente ceva mai neglijate în bucătărie, respectiv organe de porc. Celor ce nu evită la masă ficatul şi rinichii de porc le recomand cu gând bun acest pilaf deosebit de gustos. Poate fi preparat, după preferinţe, numai cu ficat sau se pot adăuga suplimentar splină şi rinichi. Populare şi apreciate într-un trecut nu prea îndepărtat, organele de porc sunt oarecum neglijate de bucătării şi au intrat într-un con de umbră.

pilaful nevestei de macelar

Necesar pilaful nevestei de macelar:

  • 500 gr ficat de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 3 cepe mari
  • 3-4 roşii
  • 300  gr orez
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute – opţional
  • verdeaţă – mărar sau pătrunjel
  • piper, sare, ulei

pilaful nevestei de macelar

Preparare:

1. Curăţăm şi spălăm ficatul şi rinichii de porc. Cum se curăţă rinichii de porc am prezentat aici. Tăiem îmbucături organele şi le prăjim în ulei încins, într-o tigaie mai generoasă sau cratiţă, până se rumenesc şi formeză acel sos lăsat de orice ficat la prăjire. Tigaia să aibă coadă care permite introducerea în cuptor, dacă nu, folosiţi o cratiţă. Eliberăm cratiţa, lăsând organele în aşteptare, într-un bol.

ficat de porc si rinichi

2. Curăţăm, mărunţim ceapa şi o călim în aceeaşi cratiţă. Când ceapa a devenit sticloasă adăugăm roşiile decojite şi bine mărunţite.

calitura pentru pilaf

Lăsăm 1 minut pe foc, să se topească roşiile, să formeze un sos şi punem în sos ficatul şi rinichii prăjiţi. Tot acum adăugăm şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Pentru culoare am folosit combinat, câte o jumătate de ardei, roşu şi galben. Punem un păhărel cu apă şi lăsăm să bolborosescă molcom pe foc potrivit.

pilaful nevestei de macelar

3. Punem orezul la fiert pentru câteva minute, după care îl lăsăm acoperit să se umfle. Când orezul este umflat îl punem peste organele aflate în sos. Amestecăm şi potrivim, după gust, de sare şi piper.

pilaful nevestei de macelar

Băgăm cratiţa la cuptor pentru 20 de minute. Orezul va împrumuta din gustul lăsat de ficat şi legume şi va deveni delicios.

pilaful nevestei de macelar

4. Ornăm cu mărar sau pătrunjel proaspăt şi eventual cu rondele de ardei iute. Se mănâncă cu turtă caldă sau altă pâine de casă şi se însoţeşte cu castraveciori muraţi.

Să fiţi bine!

pilaful nevestei de macelar

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete ieftine Tagged With: ficat de porc, orez, pilaf, rinichi

Bruschette cu Ciuperci si Salata Salsa

July 23, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Intrate de curând în meniul nostru, bruschettele au câştigat rapid teren şi aprecieri atât pentru gust, dar şi pentru uşurinţa şi rapiditatea cu care se prepară. Aperitiv specific Italiei, a apărut ca o modalitate de valorificare a pâinii uscate. Genul asta de preparat este foarte versatil pentru că practic, pe o felie de pâine prăjită, poţi pune multe. Prin urmare am preparat bruschette cu ciuperci şi le-am însoţit cu o salată salsa, o combinaţie gustoasă şi care nu cere prea mult timp.

Bruschette cu ciuperci si salata salsa

Necesar orientativ bruschette cu ciuperci:

  • 4-5 ciuperci
  • 3-4 felii de pâine
  • unt
  • 2 căţei de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • piper, sare

Bruschette cu ciuperci

Necesar orientativ salată salsa:

  • 3 roşii
  • 1 castravete
  • 1/2 ardei gras
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei iute
  • 1 căţel de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt
  • zeamă de lămăie
  • piper, sare

salata salsa

Preparare:

1. Tăiem roşiile, castravetele, ardeiul gras cubuleţe şi mărunţim bine ceapa. Ardeiul iute îl tăiem rondele sau îl mărunţim. Preparăm un dressing din 3 părţi ulei de măsline, o parte zeamă de lămâie (pentru cantităţile de mai sus am folosit o jumătate de lămâie), un praf de sare, unul de piper şi căţelul de usturoi dat pe răzătoare. Punem toate ingredientele într-un bol, adăugăm dressing-ul şi amestecăm bine. Ornăm şi aromăm din plin cu pătrunjel proaspăt. După gustul fiecăruia, se pot modifica cantităţile.

Bruschette cu ciuperci

2. Feliem ciupercile şi le rumenim în ulei de măsline, la foc mare. La final adăugăm cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi pătrunjelul tocat. Potrivim de sare şi piper, mai amestecăm o dată şi oprim focul. Cum se rumenesc ciupercile şi cum se produce reacţia Maillard am scris la ciuperci sote.

Bruschette cu ciuperci

3. Prăjim feliile de pâine şi aşa calde, le ungem cu unt şi le ” încărcăm” cu ciuperci. Asta-i tot! Bruschetta – de vară, preparat rapid şi cu mare trecere la apetit.

Să fiţi bine!

Bruschette cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, bruschette, ciuperci, rosii, salata, salsa

Piept de Pui cu Sos si Mamaliga cu Cartofi

July 15, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Amestecul de mamaligă cu cartofi vine din Bucovina pentru a da o notă de inedit şi savoare bucătăriei româneşti. Calitatea şi fineţea acestei mămăligi era, în tradiţia locului, aport important la lada de zestre a tinerelor bucovinene cărora le venise vremea de măritiş. Însoţim această mămăligă fudulă cu un sos uşor, de vară, din roşii şi ardei copţi şi cu un piept de pui şatirat pe grill. Îi dăm o notă de latinitate cu ajutorul aromei de oregano şi ne bucurăm de această simplitate cu gust atât de cunoscut dar totuşi mereu surprinzător. Piept de pui cu sos de rosii si mamaliga cu cartofi…

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Necesar piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi:

  • 1 piept de pui
  • 1 kg roşii bine coapte
  • 1-2 ardei kapia
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 4-5 cartofi
  • 1 cană mălai
  • piper, boia, oregano, sare
  • ulei de măsline
  • 2 linguri de unt

piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Preparare:

1. Spălăm roşiile, le punem într-o tavă şi le băgăm la cuptor să se coacă. Curăţăm cartofii îi tăiem cuburi şi îi punem la fiert în apă cu sare. După ce s-au copt roşiile, le curăţim coaja şi le pasăm cu o furculiţă.

rosii coapte pentru sos

2. Feliem pieptul de pui îi dăm piper şi boia şi îl aşezăm pe tigaia grill încinsă. Îi dăm sare la final, după ce s-a copt, să nu se piardă sucurile şi să devină prea uscat. Cine preferă, poate prepara pulpă dezosată. Lângă pieptul de pui, dacă este loc, punem şi ardeiul kapia la copt.

Piept de pui cu sos

3. Curăţăm de pieliţă ardeiul kapia copt şi îl tăiem din cuţit, franjuri de 1 cm. Încingem o tigaie cu o lingură ulei de măsline, punem 2 căţei de usturoi zdrobiţi să aromăm uleiul şi punem roşiile şi ardeiul copt. Lăsăm să dea câteva clocote, piperăm şi îi dăm sare după gust. La final adăugăm ceilalţi căţei de usturoi daţi pe răzătoare şi aromăm cu oregano.

sos de rosii

4. Cartofii fierţi îi pasăm şi îi transformăm într-un piure. Punem malaiul la fiert în apă cu sare şi preparăm o mămăligă moale. Când mămăliga este aproape gata, adăugăm piureul şi amestecăm vârtos. Mai ţinem mămăliga pe foc încet cca. 5 minute, timp în care tot amestecăm să nu se prindă. La final adăugăm 2 linguri de unt şi amestecăm încă odată. În mod clasic, mămăliga asta se face punând peste cartofii zdrobiţi, în apa în care au fiert, mălaiul şi procedând mai departe ca la o mămăligă normală. Eu am procedat invers. Cantitatea de cartofi, în genere trebuie să fie dublă faţă de cantitatea de mălai, respectiv unui 1 kg de cartofi îi revine 500 gr de mălai.

mamaliga de cartofi

5. Feliem pieptul de pui îmbucături, aşezăm mămăliga în centrul atenţiei adică în mijlocul farfuriei şi o înconjurăm de sos. Peste sosul fierbinte punem pieptul de pui feliat. Îi mai dăm o tuşă de oregano sau orice altă verdeaţă a cărei aromă şi gust consideraţi că vă aranjează.

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

Cei mai aprigi pot toca un ardei iute care să-i sporească vigoarea acestui piept de pui cu sos.

Să fiţi bine!

Piept de pui si mamaliga cu cartofi

Piept de pui cu sos si mamaliga cu cartofi

piept de pui si mamaliga cu cartofi

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: ardei copti, cartofi, mamaliga, piept de pui, sos de rosii

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 41
  • Page 42
  • Page 43
  • Page 44
  • Page 45
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate