• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete din Oltenia

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga

September 9, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Tot ce se înrudeşte cu saramura mă atrage la coada tigăii şi la masă mai abitir decât oricare alt preparat. Aşa păţesc şi cu aceste aripioare de pui prăjite şi servite cu mujdei şi mămăligă. Oricâte provocări culinare de pe alte meleaguri mi-ar da tarcoale întotdeauna mă voi întoarce la bucătăria romănească ţărănească, bazată pe gusturi autentice, primare şi rustice, care pun în valoare orătăniile din curte şi grădina ţărănescă. Nu ştiu de ce, dar de mic copil am fost prins în mrejele saramurii de pui, o saramură de vatră ţărănească fără brizbizuri de bucătărie boierească. Prin  urmare, reţetele în care se întâlneşte carnea de pui cu usturoiul şi cu mămăliga sunt o ispită căreia nu-i pot rezista.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga

Necesar aripioare de pui prăjite servite cu mujdei şi mămăligă:

  • 1 kg aripioare de pui
  • 2 căpăţâni de usturoi romănesc
  • amestec pentru condimentat şi aromat – boia, piper, rozmarin, cimbru, sare, ulei
  • mălai, sare, apă, pentru mămăligă
  • ulei

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 1

Punem aripioarele de pui într-un bol şi adăugăm o lingură de ulei şi condimente: o lingură boia, o linguriţă piper, puţin rozmarin şi cimbru uscat. Le amestecăm astfel încât amestecul de condimente să cuprindă şi să “învelească” bine aripioarele de pui. Le lasăm 30 de minute la frigider, să se formeze şi maturizeze gustul şi aroma.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 2

Încingem ulei într-o tigaie şi prăjim bine aripioarele de pui. Curăţăm usturoiul, îl zdrobim şi facem un mujdei cu o ceşcuţă de apă şi un praf de sare. Când aripioarele de pui sunt rumenite adăugăm peste ele, în tigaie, mujdeiul de usturoi, punem un capac peste tigaie şi le lăsăm 10 minute.

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 3

Între timp pregătim o mămăligă vărtoasă. Servim aripioare de pui rumenite şi usturoiate lângă mămăliga caldă. Putem orna cu ceva pătrunjel proaspăt. Cantitatea de usturoi se adaptează după gustul şi plăcerea fiecăruia. Sunt atât de bune aceste aripioare de pui rumenite încât te lingi pe degete.

Să fiţi bine!

Aripioare de Pui Prajite Servite cu Mujdei de Usturoi si Mamaliga 4

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: aripioare de pui, mamaliga, mujdei de usturoi

Mancare De Urzici Cu Usturoi, Servita Cu Mamaliga

April 4, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cea mai simplă si, probabil, cea mai apreciată dintre preparatele cu urzici, această mancare de urzici cu usturoi este vedeta care deschide meniul de primăvară, bazat în mare parte pe o abundentă prezenţă a verziturilor sălbatice – leurda, loboda, dragavei, urzici – sau de grădină ţărănească – spanac, salată. Toate aceste daruri culinare oferite de primăvară sunt liantul şi fac trecerea de la mâncărurile de iarnă, mai consitente şi cu mai mult porc, către sărbătorile pascale şi miel. Mancarea de urzici cu usturoi necesită oarece migală la grijirea urzicilor, mai ales dacă au fost recoltate mai neglijent, dar, ca tehnică de preparare, este la îndemâna oricui doreşte şi este îmboldit de poftă de urzici.

Mancare De Urzici Cu Usturoi

Necesar ingrediente mancare de urzici cu usturoi:

  • 1 kg urzici proaspăt culese
  • 2 căpăţăni de usturoi românesc
  • 3 linguri făină
  • 1 lingură mălai
  • ulei
  • sare, piper

Spălăm bine urzicile, le curăţăm de codiţele mai tari dacă au fost recoltate astfel, de eventualele fire de iarbă şi alte buruieni. Le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă bine. Punem o oală cu apă pe foc şi când apa este fierbinte adăugăm urzicile şi le opărim 2-3 minute. Scoatem urzicile opărite şi le lăsăm într-o strecurătoare să se scurgă apa. Nu aruncăm apa în care le-am opărit.

Mancare De Urzici Cu Usturoi 1

Într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă, punem o lingură de ulei şi un polonic de zeamă din oala în care le-am opărit. Amestecăm făina cu mălai şi adăugăm treptat în cratiţă, aşezată pe foc mic, până formăm rântaşul şi se găteşte bine făina. Pe măsură ce zeama este absorbită, mai adăugăm căte un polonic. Mărunţim bine urzicile opărite şi le punem în cratiţă, peste rântaş. Dăm un praf de sare şi unul de piper. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, ţinând în continuare cratiţa pe foc mic, până se leagă bine mâncarea. Cantitatea de făină şi mălai se reglează funcţie de cantitatea de urzici, astfel încât mâncarea să se lege bine, să de vină tartinabilă.

Mancare De Urzici Cu Usturoi 2

Funcţie de căt de usturoiată dorim mâncarea, putem pune usturoiul zdrobit când măncarea este încă pe foc şi amestecăm un minut  pentru ca, datorită fierbinţelii, usturoiul să-şi mai piardă din tărie. A doua variată este să oprim focul, să zdrobim usturoiul şi apoi să-l adăugăm la mâncare. Eu, fiind ataşat de usturoi, prefer mancarea de urzici mai usturoiată şi aplic a doua variantă. La final, gustăm şi potrivim de sare, dacă mai este nevoie. Această mancare de urzici cu usturoi se mănâncă, tradiţional, cu mămăligă.

Să fiţi bine!

Mancare De Urzici Cu Usturoi 3

Mancare De Urzici Cu Usturoi 4

Mancare De Urzici Cu Usturoi 5

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: mamaliga, mancare de urzici, urzici, urzici cu usturoi

Ciorba de Bibilica Dreasa cu Zdrente de Ou

October 14, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Bibilica sau bibiloiul, pasăre de curte zburatoare şi degrabă gălăgioasă, are o carne foarte asemănătoare cu a vânatului păsăresc, de o culoare mai vânătă, oleacă mai cu fibră şi grăsime galben intens. Ciorba de bibilica se remarcă prin dulceaţă şi gust intens, condiţionate, bineînţeles, de prezenţa, alaturi de bibilică, a unui bogat mix de legume, cu accent pus pe rădăcinoasele tradiţionale. Oul bătut cu mălai dă, nu numai zdreţele cu care înzestrăm ciorba de bibilica, ci şi rusticitatea aferentă blidului de vatră ţărănească, pe care foarte mulţi o îndrăgim şi o dorim la mesele noastre.

Ciorba de Bibilica

Necesar ciorba de bibilica dreasa cu ou:

  • 1 bibilica
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 păstarnac
  • 1 ţelină micuţă
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 200 gr bulion de casă sau roşii cubuleţe
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt şi câteva fire de leuştean
  • 1 ou plus o lingură de mălai
  • sare, piper, cimbru uscat (opţional)

Ciorba de Bibilica - carne de bibilica

Spălăm şi grijim bine bibilica, înlăturând resturi de pene şi puf (păsărica mea a fost din bătătură şi a necesitat această operaţiune), după care o tăiem bucăţi. Punem toată carnea într-o oală, inclusiv căpăţâna şi ghearele, şi o acoperim cu 5 litri de apă rece. O punem la fiert, pe foc mediu. Pe măsură ce apare spuma, o înlăturăm cu ajutorul unei strecurători dese sau a unei linguri. Lăsăm bibilica să fiarbă până ce, înfigând o furculiţă în carne, constatăm că acesta şi-a pierdut din rezistenţă şi s-a frăgezit.

Ciorba de Bibilica 2

Curăţăm şi tocăm toate legumele: ceapa, morcovul, ţelina, pastârnacul, rădăcina de pătrunjel, ardeiul. Le punem pe toate odată, în ciorba nostră. Poate vă întrebaţi de ce mă lupt cu atâtea rădăcinoase dar, dacă veţi face un experiment de chimie a ciorbii cu şi fără tripleta de ţelina, păstârnac şi pătrunjel, veţi constata diferenţele. Datorită rădăcinoaselor, am renunţat de mult la folosirea de vegeta sau alţi potenţiatori de arome. Adăugăm şi bulionul sau roşiile prospete tăiate mărunt. Lăsăm să fiarbă încet, până ce se gătesc legumele.

Ciorba de Bibilica 4

Spargem un ou într-un bol, punem peste el o lingură de mălai şi îi dăm un praf de sare. Îl bătem cu o furculiţă, pentru omogenizare. Putem pune un polonic de ciorbă fierbinte peste el sau îl punem direct în oală, nu importă. Gustăm ciorba şi o potrivim de sare. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat şi aromăm cu pătrunjel mărunţit. Pe o vreme răcoroasă, ciorba de bibilica merge de minune cu hrean ras în oţet, combinaţie care te drege trupeşte de minune. Dacă preferaţi o ciorba mai acrişoară, zeama de varză sau borşul vă vor aduce mare mulţumire.

Să fiţi bine!

Ciorba de Bibilica 4

Ciorba de Bibilica 4

Filed Under: Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia Tagged With: bibilica, ciorba de pasare, ciorba taraneasca

Tocana Picanta din Carne de Capra Servita cu Orez Brun

September 29, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Această simplă reţetă de tocana picanta este o idee despre cum am putea să ne îndeletnicim cu o bucăţică de carne de capră atunci când o avem în bucătărie. Mie, carnea de capră, îmi face o impresie foarte bună, şi deşi se găseşte mai rar, este bine a fi achiziţionată atunci când se iveşte ocazia. Toamna este momentul optim pentru a ne bucura de participarea acestei cărni, care, alături de varză, poate face multe like-uri printre meseni. Cum aroma de ciuşcă coaptă mi se pare răscolitoare, nu m-am putut abţine să nu personalizez această tocană cu o aromă rustică. Orezul care o însoţeşte este preparat făra pretenţii de chiverniseală, bazându-se pe propria-i calitate de orez brun, pe ceapa dulce, unt şi arome.

Tocana Picanta

Ingrediente necesare tocana picanta din carne de capra:

  • 1 kg carne de capra (pulpă, muşchi)
  • 200 gr orez brun
  • 2 cepe
  • 4 roşii bine coapte
  • 2 ardei bulgăreşti sau alt fel dar să fie doar semiiuţi
  • 1 ciuşcă – ardei uscat
  • 70-100 gr unt
  • sare, piper, boia dulce
  • pătrunjel verde pentru ornat şi aromat
  • ulei

Tocana Picanta 1

Tăiem carnea de capră bucăţi potrivite, cât o îmbucătură. În prealabil o curăţăm de eventualele pieliţe sau grăsime în exces, fără a exagera cu eliminarea grăsimii. Într-un ceaun sau cratiţă punem carnea de capră cu 3-4 linguri de ulei şi o rumenim uşor, până îşi schimbă culoarea. Adăugăm o cană bună de apă, cât sa nu înnece carnea şi lăsăm pe foc potrivit să scadă şi să se fragezească carnea. Când apa s-a evaporat şi aproape s-a prăjit carnea, adăugăm o ceapă tocată mărunt, un praf de piper şi unul de sare. Lăsăm la foc mic, să se înmoaie ceapa.

Tocana Picanta 2

Roşiile le crestăm şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor de coajă. Tocăm mărunt atât roşiile cât şi ardeiul şi le punem în ceaun peste tocana. Adăugăm o linguriţă de boia dulce. Completăm sucul lăsat de roşii cu un panar mic de apă şi lăsăm să bolborosească şi să se formeze sosul de roşii. Când roşiile s-au gătit, sosul s-a format şi a “îmbrăcat” bine carnea, coacem pe flacăra de la aragaz un ardei uscat şi îl tocăm mărunt în tocana picanta. Amestecăm, gustăm, potrivim de sare şi oprim focul. Ardeiul uscat este acel ardei numit de olteni “ardei de raci”, care nu este iute. Acest ardei uscat copt îi va da tocanei o aromă aparte, care te invită la masă. Ardeiul verde cât şi cel uscat poate fi folosit la alegere, mai iute sau mai puţin iute, după cum obişnuiţi.

Tocana Picanta 3

Într-o tigaie călim cea dea doua ceapă tocată mărunt, cu un praf de sare. Când ceapa devine sticloasă adăugăm orezul brun şi amestecăm, călindu-l uşor şi pe acesta. Adăugăm un polonic de apă fierbinte sau supă de legume dacă avem. Amestecăm uşor şi lăsăm orezul să absoarbă apa şi să se umfle. Dacă mai este nevoie mai completăm cu apă până ce orezul este pufos. La final adăugăm untul şi piper proaspăt măcinat. Gustăm şi potrivim de sare.

Tocana Picanta 4

Aşezăm tocana picanta pe patul de orez pufos, ornăm cu pătrunjel verde şi o servim astfel la masă. Cei care doresc un orez mai aromat pot folosi, de exemplu, cimbru uscat. De asemenea, după preferinţe, acesta poate fi îmbogăţit cu legume după cum vede fiecare că i-ar sta mai bine lângă tocana picanta.

Să fiţi bine!

Tocana Picanta 5

Tocana Picanta 6

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete de sosuri, Retete din Oltenia Tagged With: carne de capra, garnitura de orez, orez brun, sos de rosii, tocana picanta, tocanita, tochitura

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei

September 10, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Carnea de ied este mai putin grea decât carnea de miel, mai fragedă si se prepară mai repede, drept pentru care în ultimul timp am preferat-o celei de miel. Astazi am preparat o pulpa de ied la ceaun, gatită suficient încât carnea, oricum fragedă, să se desprindă uşor de pe os, pe care am servit-o alături de o garnitură de orez cu ardei kapia, bine condimentată cu piper. Am înclinat pentru un gust mai dulce al garniturii, drept pentru care am folosit din plin ceapă şi ardei.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei

Ingrediente pulpa de ied la ceaun cu garnitura de orez cu ardei:

  • 1 pulpă de ied de cca 1 kg
  • 200 gr orez
  • 2 cepe
  • 2 ardei kapia
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper, cimbru, foi de dafin
  • 50 gr unt
  • ulei

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 1

Spălăm pulpa de ied, o curatim de pieliţe şi o tăiem bucăţi. Încingem puţin ulei într-un ceaun, punem bucăţile de care, piper boabe, un praf de sare, puţin cimbru şi două foi de dafin. Când carnea s-a rumenit uniform, adăugăm un pahar de apă, dăm focul încet, punem un capac pe ceaun, şi lăsăm carnea să se gătească încet până ce se desprinde uşor de pe os.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 2

Între timp curăţăm 2 cepe şi le tăiem mărunt. Ardeiul kapia îl spălăm, îi înlăturăm vinişoarele şi seminţele şi îl tăiem fideluţă. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi călim ceapa. Dăm un praf de sare pentru ca ceapa să se înmoaie fără a se rumeni. Condimentăm cu piper proaspăt măcinat. Când ceapa începe să devină sticloasă, adăugăm ardeiul kapia şi căţeii de usturoi mărunţiţi. Călim până se înmoaie şi ardeiul şi adăugăm orezul. Amestecăm uşor ca orezul fie învelit de ulei şi să îl prindă fierbinţela puţin şi punem un polonic de supă de legume sau de apă călduţă. Când prima apă este absorbită, punem al doilea polonic şi tot aşa până obţinem un orez pufos. La final adăugăm untul şi sare după gust şi amestecăm uşor.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 4

Carnea, care între timp s-a gătit bine, o scoatem din ceaun şi o facem bucăţi, franjuri, înlăturând oaselele. Aşezăm bucăţile de carne peste orezul fierbinte, aromăm cu pătrunjel verde, punem capacul pe tigaie şi lăsăm 10 minute. După cum se vede, pulpa de ied la ceaun însoţită de această garnitură de orez şi ardei, se bazează pe ingrediente foarte puţine şi la îndemână, nu cere mult timp şi poate fi preparată şi de cei fără prea multă experienţă în bucătărie. Cu credinţa că o mâncare nu trebuie încărcată excesiv pentru a obţine savoare şi gust, şi această pulpa de ied la ceaun cade sub acelaşi verdict.

Să fiţi bine!

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 3

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 5

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 6

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 7

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, carne de ied, ceaun, garnitura, ied, orez

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar

August 25, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că mâncarea de fasole verde cu rosii este cea mai simplă şi rapidă modalitatea de a fructifica fasolea verde fără a pierde nimic din bucuria gustului oferită de acestă legumă. Această potrivită asociere de fasole verde si rosii este una din preferatele mele în special primăvara, atunci când fasolea verde apare în pieţe, şi toamna, la a doua recoltă a grădinarilor. Anul acesta, nu am apelat la grădinari sau supermarket, deoarece am avut plantată, pe ogorul familie, atât tradiţionala fasole oloagă, cât şi o fasole verde cu teci lungi, adică deloc oloagă. Aceste teci lungi au participat la mâncarea mea de fasole verde cu rosii. Deşi am mai mâncat felul asta de fasole pastai, este prima dată când o am din grădina familiei, drept pentru care vă pot spune (pentru cei care au posibilitatea să planteze) că este foarte productivă, face flori şi teci până toamna târziu şi are mania căţăratului peste tot. Ca gust, această fasole verde lungă mi se pare ceva mai dulce şi mai fragedă, şi nu prea face aţe.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (7)

Ingrediente necesare fasole verde cu rosii:

  • 500 gr fasole verde
  • 3 roşii bine coapte (sau bulion sau roşii cuburi la conservă)
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură mică pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (2)

Spălăm fasolea, înlăturăm capetele şi o tăiem în bucăţi de 4-5 cm. Atunci când cumpărăm fasole verde trebuie să o verificăm dacă este proaspătă şi să nu aibă aţe (să fie bătrână). Acest lucru se face simplu prin ruperea unei teci între degete. Dacă se rupe uşor, prin îndoire, este fragedă, dacă doar se îndoaie este cam pălită.

Într-un vas micuţ încălzim apă. Crestăm roşiile în cruce şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte. Le lăsăm să se răcească 1-2 minute şi le înlăturăm coaja. Le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (3)

Tocăm mărunt ceapa şi o călim într-o tigaie sau cratiţă cu 2 linguri de ulei încins. Dăm un praf de sare peste ceapă, să se înmoaie fără a se rumeni. După ce ceapa devine sticloasă, adăugăm fasolea teci tăiată bucăţi. Amestecăm pentru ca uleiul fierbinte să îmbrace fasolea verde, mai lăsăm 2 minut pe foc mic şi adăugăm roşiile din bol. Adăugăm o ceaşcuţă de apă şi lăsăm să înceapă fierberea.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (5)

Curăţăm usturoiul, mărunţim căţeii cu cuţitul şi îi punem în mâncare. Spălăm legătura de mărar şi o punem aşa întreagă, nedesfăcută, în mâncare. Prin fierbere, mărarul îşi va lăsa aroma bogată. mai completăm cu o ceaşcă de apă şi lăsăm să fiarbă încet cca 30 de minute. Timpul de gătire depinde de tinereţea şi prospeţimea tecilor de fasole, aşa că după cca 30 de minute verificăm dacă fasolea verde a fiert, dacă mai trebuie apă sau nu. Pastăile nu trebuie fierte excesiv, până se sfarmă ci, în final, trebuie să-şi păstreze din fermitate.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (6)

Când mâncarea de fasole verde cu rosii a scăzut (fiecare alege cât de mult sos doreşte şi o lasă să scadă ca atare) şi tecile au fiert, înlăturăm legătura de mărar şi potrivim după gust, cu sare şi piper. Dacă doriţi ca mărarul să râmână în mâncare, îl tocaţi şi puneţi odată cu usturoiul. După ce am oprit focul, mărunţim pătrunjelul verde şi aromăm mâncarea. Această simplă dar gustoasă mâncare de fasole verde cu rosii poate fi servită la masă atât caldă cât şi rece, la temperatura camerei. Iubitori de arome şi condimente pot încerca să lucreze şi cu cimbru, paprika sau chiar oregano.

Să fiţi bine!

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (10)

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (8)

Filed Under: Retete cu fasole, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: fasole păstăi, fasole teci, fasole verde, marar, rosii

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Interim pages omitted …
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate