• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucataria romaneasca

Sarmale fierte in vin. Din zestrea gurmandului

August 29, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu toate ca originea acestui gen de preparate se pierde în istorie, numele – sarmak – l-am împrumutat de la otomani, după ce au trecut Dunărea cu tot cu bucătăria de campanie. Astfel, animaţi de tendinele noastre culinar-expansioniste, le-am naţionalizat şi le-am dat personalitate, găsindu-le loc de vază în lada de zestre a românului gurmand. Nu este important că nu le-am inventat noi ci contează ca noi le-am purtat de grijă, noi am aranjat întâlnirea dintre porc şi varză şi tot noi, suntem cei ce nu le tratăm cu indiferenţă, lăsându-le să aştepte în farfurie. Sunt nenumărate reţetele de preparare a sarmalelor dar este foarte posibil ca acest fel, de sarmale fierte în vin, să ne aparţină în totalitate.

sarmale fierte in vin

Gătesc sarmale de 3-4 ori pe an datorită faptului că întrunesc unanim aprecierile gurmanzilor din casă şi ca urmare sunt solicitate în dese rânduri. Modul cum am preparat compoziţia se regăseşte aici şi nu are rost să mai rescriu. Îmi plac mai mult sarmalele preparate cu varză murată şi varza o pregătesc cu câteva zile înainte (asta în caz ca este vară şi nu am varză murată) aşa cum am descris aici. Felul in care am preparat aceste sarmale este unul din favoritele mele, apreciind mâncarea bine condimentată.

sarmale fierte in vin

Preparare sarmale fierte in vin

Particularităţi în preparare intervin după ce sarmalele sunt învelite şi pregătite pentru a fi aranjate în vas. Întotdeauna folosesc un vas de lut (vas roman). Pregătim patul pe care vom aranja sarmalele, respectiv punem în vas o crenguţă cimbru, piper boabe, foi de dafin, ienibahar şi o crenguţă de mărar uscat (poate sa fie şi verde). Aici poate completa fiecare cu alte condimente, după cum îi place.  Peste aceste condimente am adăugat uniform ardei semiiute tocat. Ce este cu acest ardei? În urma cu 4-5 zile când am pus varza la murat am preparat şi acest ardei în felul urmator:

  • am tocat ardeiul, care trebuie sa fie potrivit de iute, rondele (este un ardei putin iute, de culori variate, numit coarna dar care trebuie gustat atunci când se cumpără din piaţă pentru că există şi coarnă care nu este iute). Aproximăm şi tocăm cât să umplem un borcan de 800g.
  • pregătim o ceapă mai mică şi o tocăm mărunt.
  • pătrunjel verde mărunţit.

Fierbem apa cu oţet de mere, sare şi o lingură de zahar (eu am pus jumătate apa – jumatate oţet pentru că îmi place mai acru) şi o adăugăm fierbinte peste cele trei ingrediente puse într-un borcan de 800g.

ardei tocat pentru sarmale fierte in vin
Ardei coarna tocat rondele, ceapa, si verdeata

Ei bine, acest ardei a completat patul de condimente şi pe acest pat am aranjat ordonat sarmalele. Peste sarmalele bine aranjate în vasul de lut am pus doua roşii tocate cubuleţe, pătrunjel tocat şi din nou acelaşi ardei iute – acrişor.

Sarmale aranjate in vas
Peste sarmalele aranjate in vas am tocat 2 rosii si o legatura patrunjel dupa care am adaugat ardeiul rondele

Acoperim cu o pătură de foi de varza şi este gata de băgat la cuptor. În prealabil am pregătit o supa de vită şi acum o turnăm peste sarmale, acoperind puţin mai mult de doua treimii din ele. Introducem vasul în cuptor la foc încet (este esenţial ca focul sa nu  fie iute) şi lăsăm să fiarbă încet până scade zeama ( 2,5-3 ore). Verificăm şi când a scăzut zeama scoatem vasul şi il lăsăm deoparte să se răcească fără să deranjăm pătura din foi de varză ce acoperă sarmalele. Aici apare un alt element de diferenţiere faţă de metoda clasică şi anume, avem alţi timpi de preparare. Lăsăm vasul să se răcească, după care îl băgăm la frigider să se odihnească peste noapte. A doua zi punem peste sarmale vin alb şi băgăm din nou la cuptor până scade, înca odata, bine. Nu folosim vin roşu pentru ca varza capătă o culoare urâtă.

sarmale fierte in vin

Metoda asta cu fiertul de doua ori şi cu o zi în aşteptare este mai veche, din vremea când exista tradiţia ca la sarmale să se folosească carne de bou care era bineînteles o carne mai tare.

Asta-i tot. Mie îmi place rezultatul final şi poate într-o zi o sa încercaţi aceste sarmale fierte in vin chiar dacă modul de preparare vă va rapi mai mult timp.

… si sa nu uit sa mentionez obligativitatea mămăligutei la sarmale. Pentru cei mai cu rabdare la citit şi la bucătărie le  recomand si sarmale în dovleac sau sarmale de post.

Să fiţi bine!

sarmale fierte in vin

Filed Under: Bucataria romaneasca, Retete cu varza, Retete de Craciun, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia Tagged With: mamaliga, sarmale, sarmalute cu vin, varza murata, vin, vita

Pui cu usturoi si turte

August 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cu usturoi si turtite calde, preparat taraneste cu un sos format din prajeala condimentata a puiului rumenit si usturoi, tocmai bun de intins in el cu turta calda. Mancare simpla, ce nu necesita iscusinta dar care te face sa te lingi pe degete. Se insoteste obligatoriu cu vin rosu usor.

pui cu usturoi

Necesar pui cu usturoi si turta:

  • 4 pulpe
  • 1 capatana usturoi
  • amestec de sare, piper, boia, cimbru uscat

Pentru turte:

  • faina
  • drojdie
  • sare
  • zahar
faina cu drojdie
Punem drojdia cu apa calduta in faina

Incepem cu prepararea turtelor deoarece necesita un timp ceva mai lung. Intr-un castronel punem o treime dintr-un cub mic de drojdie sau o lingurita drojdie uscata. Adaugam o lingurita mica zahar si un pahar de apa calduta si amestecam bine pana se topeste drojdia. Nu punem sare in acest amestec pentru ca inhiba drojdia. Intr-un vas punem un kg faina si presaram sare amestecand-o cu faina. In mijlocul fainii pregatim un lacas in care turnam drojdia diluata in apa calduta. Amestecam incet  si mai adaugam treptat apa calduta pana incorporam toata faina. Odata incorporata faina incepem sa framantam bine aceasta coca direct pe masa sau pe un tocator mare unde in prealabil am presarat faina (sa nu se lipeasca coca de masa sau de maini). Framantatul este foarte important si trebuie facut cu simt de raspundere.

aluat la dospit
Acoperim cu o punga aluatul pentru a grabi dospitul

Aluatul framantat il asezam din nou in vas si acoperim vasul cu o punga simpla sau un sac de plastic. Acoperitul cu o punga a aluatului este o tehnica pe care am observat-o la o firma mare, din domeniul panificatiei unde aluatul pentru cozonac, se acopera cu folie subtire pentru a creste mai bine. Nu ne ramane decat sa ne ocupam de pulpele de pui cat timp creste aluatul.

pui cu usturoi

Pulpele le frecam cu amestecul de sare, piper, boia si putin cimbru uscat si le lasam 20-30 minute sa lucreze condimentele. Cand a expirat timpul le punem la prajit intr-o tigaie cu 3-4 linguri ulei. Cand s-au rumenit si au prins crusta punem un pahar de supa sau apa calduta si bagam tigaia la cuptor pana scade supa, 10-15 minute. Astfel carnea devine foarte moale, rumena si frageda, aproape sa cada de pe oase. Curatam usturoiul, il pisam bine si il frecam cu putina sare sa extragem bine seva. Il facem mujdei, mai lung, cu 2-3 linguri de apa. Pulpele rumenite le asezam intr-un vas, punem uniform, cu o lingura, usturoiul peste carnea fierbinte si acoperim vasul, lasandu-i timp sa se formeze putin sos, sa se valorifice aromele.

pui cu usturoi

Daca, intre timp, aluatul a crescut, formam turtele mai mult sau mai putin rotunde si le punem pe rand, fie intr-o tigaie de teflon, pe aragaz, fie in tava de la cuptor (la cuptor turtele sunt mai crocante).

turta rotunda
Pregatim turtele…

Pe masura ce se coc le punem una peste alta si le acoperim cu un prosop de bucatarie. Se mananca calde langa pui cu usturoi.

turta in tigaie
Coacem turtele in tigaie de teflon

Asta-i tot.  Sa fiti sanatosi!

turta

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: aluat, condimente, faina, pui, pui cu turta, pui prajit, turta

Saramura Boiereasca de Pui Aromata cu Ciusca Coapta

August 22, 2012 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Denumirea de “boiereasca” vine din faptul ca puiul întâlneşte uleiul. Adică, spre deosebire de tărani care, pentru saramură, pregăteau carnea la grătar, boierii o prăjeau în ulei. Orice mâncare are o istorie, un trecut si multe variaţiuni mai mult sau mai putin moderne, unele făcând să se piardă orice legătură cu reţeta tradiţională. Saramura tradiţională, părerea mea, are câteva reguli bine stabilite din vechime si anume: carnea se pregateste intodeauna la gratar ( si nimic nu se compara cu un pui tanar de tara); se foloseste sare grunjoasa; nu este sos prin urmare are întodeauna zeamă; usturoiul nu se fierbe sau opăreşte; are un ardei copt – proaspăt sau uscat. In saramura boiereasca prezentata mai jos puiul copt pe jar va fi inlocuit cu pulpele prajite in tigaie. Mamaliga, se subintelege, va fi nelipsita…

saramura boiereasca de pui

Ingrediente necesare saramura boiereasca de pui:

  • 4 pulpe
  • 3-4 ardei capia potriviti ( sau 2 mai mari)
  • 3-4 rosii mai mici ( pentru a se putea coace pe gratar)
  • 1 capatana usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper, ulei

saramura boieresca de pui

Preparare saramura boiereasca de pui:

1. Se freacă pulpele cu sare si piper si se prajesc bine într-o tigaie cu ulei incins.  Se pun roşiile si ardeiul pe grătar sa se coacă.

saramura boiereasca de pui

După coacere, roşiile si ardeii copti se lasa sa se răcească puţin pentru a se curăţa de coajă. Ardei curăţaţi se toacă si roşiile se zdrobesc cu furculiţa.

saramura boiereasca de pui

Într-o cratiţă fierbem 1, 5 litri de apă cu o linguriţă de sare. În apa fierbinte punem pulpele rumenite, rosiile coapte zdrobite si ardeiul tocat. Oprim focul la cratiţa cu apă şi punem capac să-şi lase carnea sucul şi legumele aromele.

saramura boiereasca de pui

 Este bine ca zeama să acopere doua treimi din carne, deoarece saramura trebuie să aibă zeamă pentru ca daca nu ar avea s-ar numi, eventual, sos. Se curăţă usturoiul, se zdrobeste bine si se freacă cu sare pentru a extrage bine seva.

mujdei pentru saramura boiereasca de pui

Se adaugă usturoiul si se ornează cu pătrunjel tocat. Usturoiul nu trebuie fiert sau opărit deoarece îsi pierde mult din valoare, ori saramura înseamna si  gust pregnant de usturoi. Am copt ardei uscaţi sau raci asa cum se numesc în Oltenia, ce dau o aroma aparte. In Oltenia saramura se mănâncă cu aceşti raci copţi. Am mai scris şi despre saramura de pui la frigare dar, părerea mea este că saramura ţărănească pe disc rămâne de referinţă.

Sa fií bine!

saramura boiereasca de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia Tagged With: ardei copti, pui, rosii coapte, saramura boiereasca, saramura de pui

Drob de scoici de Dunare

August 16, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Am observat ca mai multe persoane intreaba pe diverse forumuri daca scoicile de apa dulce sunt comestibile. Avand in vedere ca mi-am petrecut vacantele copilariei intr-un sat dunarean, Ostroveni – Dolj, de unde sunt parintii, pot raspunde in cunostinta de cauza ca:  da, se mananca si nu de acum ci de mult timp – scoicile reprezentand un aliment apreciat in satele dunarene si nu numai. In acest sens vin cu aceasta reteta de drob de scoici. Fiind organisme care filtreaza apa pentru a se alimenta, scoicile necesita o curatare ceva mai speciala. In primul rand se tin min 48 ore ( 2 zile) intr-un vas mai mare cu apa curata. Apa se schimba in fiecare zi. Scopul este filtrarea acestei ape de catre scoici, ce isi vor curata in acest mod tubul digestiv si organismul. Aceasta operatiune, zic eu, daca exista posibilitatea, este bine sa fie facuta cu toate ca multi localnici dunareni nu prea au rabdarea asta si trec direct la preparare. Apoi trebuie verificate sa fie vii (pentru ca printre ele de obicei mai sunt si moarte). Lasate putin la aer au tendinta sa se deschida si sa scoata putin piciorusul din cochilie. Dar cea mai buna metoda, consider ca este punerea acestora in tigaie sau in apa fiarta si orice scoica care nu se deschide se arunca pentru ca este moarta. Dupa ce au fost indepartate scoicile moarte prin oparire, celor vii, scoase din cochilie li se inlatura cu un cutit partea negru-verzuie. Nu are rost sa incercati sa le curatati fara sa le opariti deoarece este un proces greoi.

drob de scoici

Ingrediente drob de scoici de Dunare:

  • 1 kg carne de scoici de apa dulce
  • 3 cepe
  • 300 gr. orez
  • 1 legatura patrunjel
  • bulion, piper,boia, sare
  • coriandru, piper boabe, marar, telina, pastarnac, ceapa – combinatie de mirodenii si legume, necesara pentru fierberea scoicilor

Reteta de drob de scoici este simpla si nu presupune abilitati deosebite.  Este denumita drob pentru ca la gust dar si la aspect seamana cu drobul clasic, de miel.

scoici
Scoici de apa dulce

Preparare drob:

1. Scoicile curatate se fierb 10 minute in apa imbogatita cu condimente, ierburi aromatice si legume: coriandru, piper boabe, marar, telina, un pastarnac si o ceapa intreaga curatata. Carnea scoicilor fierte se lasa la scurs si se da prin masina de tocat.

2. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit. Cand ceapa a devenit transparenta se stinge cu un pahar cu apa si se pune orezul spalat. Dam un praf de sare si unul de piper  si lasam sa fiarba incet pana se umfla orezul pe jumatate . Mestecam din cand in cand si eventual mai adaugam cate putin apa. Cand orezul este pe jumatate fiert adaugam doua linguri de bulion, amestecam, mai lasam 2 minute si oprim focul.

3. Carnea de scoici data prin masina de tocat se amesteca cu aceasta fiertura, cu patrunjel tocat si se da un praf de boia. Amestecul trebuie sa fie putin zemos avand in vedere ca orezul trebuie sa mai creasca la cuptor si sa absoarba zeama.

4. Se amesteca bine totul, se pune in cratita si se da la cuptor 30 de minute sa devina ferm (prin fierberea completa a orezului)  si sa se rumeneasca. La final drobul de scoici trebuie sa fie suficient de ferm incat sa se poata portiona fara sa se faramiteze excesiv.

Daca ati avut scoici mari (scoicani cum se numesc in termeni populari in Oltenia) adica cu cochilia mare, puteti aplica o alta varianta ( care mie imi place mai mult) mai interesanta si anume umpleti cochiliile scoicilor cu acest amestec – tocatura, inchideti cochiliile si le legati cu sfoara pe mijloc. Odata umplute cochiliile se pun in tava si se baga la cuptor. Se mananca direct din cochilie. Am mai multe retete cu scoici de apa dulce pe care le voi posta cu siguranta in vara lui 2013 cand va veni sezonul scoicilor. Deocamdata, am mai scris despre chiftele din scoici de Dunare.

scoici
Se leaga scoica cu sfoara pe mijloc

Nu stiu daca aveti posibilitatea sa va intalniti cu scoici de apa dulce, dar daca vreodata va ies in cale, parerea mea este sa nu le evitati si sa gustati si asemenea preparate …iar daca vreodata petreceti vreun asfintit de soare pe malul unei ape ce poarta scoici si un foc va tine companie infrangeti-va alte atasamente si retineri, insirati niste scoici pe o nuielusa si perpelitile cu grija la foc incet ca pe frigarui pentru ca nu veti avea regrete…Foarte bune sunt si chiftelele din scoici.

Sa aveti pofta!

 drob de scoici de apa dulce

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete la cuptor Tagged With: drob, orez, scoici de apa dulce, scoici de balta, scoici de Dunare

Mancare de castraveti murati

August 15, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Oltenii practici au obiceiul de a face din muraturi prajeli si tocanite – cum ar fi mancarea de gogonele -, ce vin cu inedit avand un aer de prospetime iarna si racoroase vara. In linia asta se incadreaza si aceasta mancare de castraveti murati aromata bine cu marar. Carnea poate fi de pui, porc, vita si chiar miel dar castravetii este obligatoriu sa fie din cei acriti la saramura ci nu in otet.

mancare de castraveti murati

Ingrediente de mancare de castraveti murati:

  • 1 piept pui sau 2 pulpe dezosate
  • 1 kg castraveti murati ( 7-8 bucati)
  • 2 rosii
  • 1 ceapa
  • 1 legatura marar
  • 2-3 linguri bulion
  • cimbru uscat, sare, ulei,
rumenim carnea
Peste ceapa calita adaugam carnea sa se rumeneasca

Curatam ceapa, o taiem marunt si o punem la calit intr-0 cratita, in 2 linguri de ulei. Atunci cand ceapa devine transparenta, taiem carnea in bucati potrivite si o adaugam peste ceapa calita.

mancare de castraveti murati
Adaugam un pahar cu apa si castravetii taiati rondele

Feliem castravetii rondele (mai mari sau mai mici dupa cum doriti sau ii puteti taia cubulete) si cand carnea s-a rumenit si a prins putina crusta, punem un pahar de apa, castravetii si lasam sa fiarba la foc incet cca. 30 minute. Intre timp mai completam cu apa calduta daca a scazut mancarea prea mult. Daca castravetii sunt excesiv de sarati ii spalam bine in apa rece.

mancare de castraveti murati
Adaugam rosiile maruntite si bulionul

Rosiile le decojim si le tocam cubulete marunte. Le adaugam in cratita impreuna cu bulionul si cimbru- de care avem- verde sau uscat si lasam sa mai fiarba 20 minute.

mancare de castraveti murati
La final presaram mararul tocat

Cand castravetii s-au inmuiat si tocanita este gata, tocam mararul si-l presaram peste mancare.

mancare de castraveti murati

Sa aveti pofta!

 

mancare de castraveti murati

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: castraveti murati, mancare, pui, tocanita de castraveti

Varza calita. Simpla si cu gust

August 12, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Face buna tovarasie cu postul dar cine-i cel ce nu aprecieaza varza calita langa un purcelus, langa o afumatura sau langa o pulpa rumena si zemoasa de curcan. O vad si azi pe mamaie la vatra de tina calind pe indelete la foc mic de vreascuri o tava mare cu varza rumena ce se intregea cu o mamaliga galbena, vartoasa pusa pe carpator si care-si astepta ata.

varza calita

Ingrediente varza calita:

  • 1 varza ( dulce sau murata)
  • o ceasca bulion
  • 1 legatura marar
  • ulei sau untura
  • piper, boia,  foi de dafin, cimbru, sare

varza calita

Preparare varza calita:

Se toaca varza proaspata marunt si se freaca, in maini, cu sare. Daca avem varza murata trebuie spalata sa se desareze daca este prea sarata. Se pune intr-o cratita cu putin ulei sau cu untura si se pune pe foc mic, sa fiarba incet, 20 de minute si sa-si lase apa. Se amesteca din cand in cand sa o cuprinda bine caldura. Daca doriti ca varza calita sa fie de post nu folositi untura.

varza calita

Dupa ce s-a inmuiat se opreste focul si se adauga ceasca cu bulion, piper boabe, 2 foi de dafin, o lingura de boia dulce ( sau iute daca va place mai condimentata) si o crenguta verde sau uscata cimbru. Se amesteca bine. Punem un paharel de apa si  bagam cratita la cuptor sa scada bine si sa se rumeneasca cca. o ora. Eu obisnuiesc sa  scot cratita din cuptor de 2-3 ori in aceasta ora si sa amestec varza. Ultima data toc si legatura de marar si o amestec in varza. Mai las cratita la cuptor cca. 20 de minute si opresc focul. La final varza trebuie sa fie bine scazuta si rumenita.

varza calita

Mancare apreciata in post varza calita poate fi mancata simplu, cu mamaliguta. In restul timpului poate insoti orice carne rumena si un vin rosu. Apreciez in mod deosebit varza calita preparata din varza acra, murata si calita cu untura (chiar daca este mai grea).

Sa  aveti pofta!

 

 

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: varza calita de post, varza calita garnitura, varza cu mamaliga, varza murata calita

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 26
  • Page 27
  • Page 28
  • Page 29
  • Page 30
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate