• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete la cuptor

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

October 6, 2017 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Acestă rețetă este un mod simplu de a pregăti vinete umplute, mâncare de sorginte orientală, care se poate găsi în diverse variante în bucătăriile mediteraneene și din Levant. Umplutura este, de regulă, o cremă pe bază de brânză, dulce sau sărată, de oaie sau vacă, care mai poate cuprinde diverse legume, verdețuri aromate, picanterii locale sau chiar fructe. Turcii preferă vinete umplute picante, pe când grecii le savurează pe cele dulci, iar o parte a Orientului Mijlociu vine cu adaos de fructe, rodie sau smochine, și lapte bătut.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt

Ingrediente necesare vinete umplute cu branză:

  • 1 vânătă ( 2 porții, creșteți cantitățile funcție de porțiile dorite)
  • 100 gr brânză dulce
  • 2 linguri iaurt
  • 1 ardei kapia
  • 1 cățel de usturoi
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare, oregano
  • ulei de măsline

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 1

 Spălăm vinetele și, fără a le curîța de coajă sau tăia cotoarele, le tăiem în două jumătăți. Crestăm miezul jumătăților de vinete după cum se vede în imagine, le așezăm într-o tavă și le ungem cu ulei de măsline. Presărăm sare și oregano peste jumătățile unse cu ulei și băgăm tava șa cuptor pentru cca 30 de minute, până ce vinetele se coc și se rumenesc.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 2

Coacem pe grill ardeiul kapia, îl curățăm de coajă și il mărunțim cubulețe mici. Curățăm usturoiul și îl zdobim. Pregătim crema de brânză dulce: amestecăm brânza cu iaurtul, cu usturoiul, ardeiul copt, o lingură ulei de măsline și pătrunjelul verde mărunțit. Amestecăm să se omogenizeze bine. Cine preferă un gust picant poate adăuga piper măcinat sau ardei iute mărunțit.

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 3

Scoatem vinetele rumenite de la cuptor și cu o lingură, așezăm pe ele crema de brânză. Prin coacere vinetele sau înmuiat și au lăsat spațiul necesar pentru a fi umplute cu cremă. Eventual, mai apăsăm cu dosul lingurii pentru a putea să le umplem bine. După ce le încărcăm cu cremă introducem din nou tava la cuptor pentru cca. 10-15 minute. la final, ornăm vinetele umplute cu pătrunjel prospăt sau cu oregano.

Să fiți bine!

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 4

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 5

Vinete Umplute cu Branza Dulce, Iaurt si Ardei Copt 6

Filed Under: Bucataria orientala, Retete aperitive, Retete cu branza, Retete cu vinete, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei copt, branza dulce, cuptor, iaurt, vinete umplute

Rata la Cuptor cu Varza Dulce Calita

October 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă iarna este recomandat pentru un gurmand să aşeze o rață grasă pe varză murată, primăvara sau toamna eu aleg să pregătesc o rață la cuptor însoţită de varză dulce, proaspătă, preparată uşor al dente. Astfel, dacă în cazul verzei murate obţinem un preparat în care dulceaţa cărnii de raţă se armonizează cu acreala verzei murate, în cazul folosirii verzei proaspete obţinem o rață la cuptor mult mai dulce. Această dulceaţă o echilibrăm cu un mix de condimente mai ferm. Această reţetă nu este clasica raţă pe varză şi o asociere dintre rata rumenita in prealabil şi varză călită şi condimentată.

Rata la Cuptor

Ingrediente rata la cuptor cu varza dulce:

  • 1 raţă
  • 2 verze
  • 200 gr slanină de porc
  • 1 ceapă
  • 200 ml bulion
  • 1 măr verde
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • coajă de portocală
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri otet balsamic alb
  • 1 pahar vin alb
  • sare, boia, piper, cimbru, 2 foi de dafin

Rata la Cuptor 1

Grijim raţa şi o frecăm cu un amestec de sare grunjoasă, cimbru şi piper. Mărul verde curăţat de coajă, împreună cu legătura de pătrunjel, 2-3 crenguţe de cimbru şi două foi de dafin, se introduce în raţă. Aşezăm raţa într-un vas roman sau o tava de jena, punem un pahar de apă, unul de vin alb şi 2 linguri de ulei. Acoperim vasul cu folie de staniol şi îl dăm la cuptor pentru cca 90 de minute. După 45 de minute întoarcem raţa. Ultimele 10 minute înlăturăm folia de staniol şi lăsăm să se rumenească uşor raţa. In genere raţa este o pasăre care are suficientă grasime pentru a se găti în final în suc propiu, după ce se evaporă vinul şi apa.

Rata la Cuptor 2

Tocăm mărunt varza. Încingem un ceaun cu o lingură de ulei şi călim uşor ceapa mărunţită cu slănina (sau bacon) tăiată cubuleţe. Adăugăm varza tocata, o linguriţă de sare, şi amestecăm uşor ca varza să fie învăluită de grăsimea lăsată de slanină. Călim varza 10 minute până ce se înmoaie uşor, după care adăugăm bulion, cimbru, o lingură boia, o linguriţă piper şi mărarul tocat mărunt. Amestecăm, mai ţinem 5 minute pe foc şi dăm ceaunul la o parte.

Rata la Cuptor 3

Într-o tava punem toată zeama şi grăsimea rămasă de la gătitul raţei, adăugăm varza călită, amestecăm şi formăm un pat de varză pe care aşezăm raţa. Într-un bol punem mierea, oţetul balsanic, puţină coajă rasă de portocală, cimbru, piper, şi puţină boia. Amestecăm bine şi cu o pensulă ungem bine raţa. Acoperim din nou cu staniol şi dăm din nou rata la cuptor, de data asta pe varză. După cca 30 de minute înlăturăm staniolul şi ungem din nou raţa. Dăm tava la cuptor fără staniol să se rumenească raţa. Dup 10 minute tragem uşor tava şi mai dăm cu pensula pe raţă. Repetăm operaţiunea până ce raţa se îmbujorează frumos, după care oprim focul.  Desfacem raţa în porţii şi o servim alături de varză, mămăligă şi eventual un ardei iute murat.

Să fiţi bine!

Rata la Cuptor 4

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de rata, rata la cuptor, varza calita, varza dulce

Vinete cu Branza in Sos de Rosii Aromat cu Cimbru

September 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Astăzi, vă propun să ne bazăm încă o dată pe vinete pentru a mai adăuga încă o reţetă la catastiful cu plăceri culinare şi pentru – cred eu cu tărie – a ne pricopsi cu încă o apreciere din partea mesenilor. Vorbim despre vinete cu branza, îmbrăcate în sos românesc de roşii, uşor aromat cu usturoi şi cimbru, stropite cu unt şi împodobite oleacă cu rondele de ardei iute. Preparatul este simplu, la îndemâna orişicui doreşte să facă o faptă de arme în bucătărie, şi se bazează, ca de obicei, pe oferta grădinii noastre aflată pe rod în această perioadă. Mie unul mi-a plăcut tandemul de vinete cu branza şi ca să mai diversificăm şi să exploatăm potenţialul vinetei, vi-l recomand spre încercare. Eu am folosit brânză de oaie-capră, dar sunt convins că preparatul agreează brânza de orice fel, fie sărată fie mai proaspătă.

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (9)

Necesar ingrediente vinete cu branza in sos de rosii:

  • 3 vinete
  • 300 gr brânză
  • 4-5 roşii bine coapte
  • 2 cepe
  • 3 căţei de usturoi
  • sare, piper, cimbru, o foaie de dafin
  • 50 gr unt
  • ulei

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (1)

Spălăm vinetele, înlăturăm cotoarele, şi le tăiem felii de max 1 cm. Pentru că am avut la îndemână, eu am folosit vinete albe, dar soiul vinetelor nu este important. Încingem o tigaie cu 3-4  linguri de ulei şi rumenim feliile de vinete pe ambele feţe. După cum observaţi nu aplic tehnica cu lăsatul vinetelor cu un praf de sare, presate, să piardă suc. Pierdem timpul şi nici nu este prea eficientă. Chiar dacă feliile de vinete vor “trage” mult din ulei noi continuăm rumenirea la foc mic. Scoatem feliile de vinete pe o farfurie, după ce s-au rumenit.

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (2)

Roşiile le scufundăm în apă fierbinte pentru câteva zeci de secunde şi le curăţăm de coajă. Tocăm ceapa mărunt şi o punem la călit într-o tigaie. După ce ceapa devine uşor sticloasă adăugăm roşiile tăiate felii, dăm un praf de sare şi unul de piper, aromăm cu cimbru şi o foaie de dafin. Amestecăm, lăsăm să fiarbă uşor, să-şi lase roşiile sucul şi să se formeze sos. Toată treaba asta durează puţin, la final îi dăm usturoiul tocat mărunt din cuţit sau zdrobit cu presa.

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (3)Acum facem montajul pentru vinete cu branza. Într-o tigaie încăpătoare sau cratiţă sau tavă (boluri) de lut, de jena, punem câteva linguri de sos, cât să acoperim fundul vasului. Înlăturăm foaia de dafin din sos pentru că şi-a făcut datoria. Peste acest strat de sos de roşii şi ceapă adăugăm câteva felii de brânză, tăiate subţiri. Peste patul de sos şi brânză adăugăm rondele de vinete, formând un strat uniform. Repetăm operaţiunea. Peste rondelele de vinete adăugăm uniform sos, apoi felii de brânză şi iaraşi un rând de felii de vinete. Peste acest ultim strat de vinete adăugăm sosul rămas şi presărăm restul de brânză răzuită. Tăiem untul bucăţi şi îl punem ici-colo peste brânza rasă. Introducem tava la cuptor pentru cca 30 de minute. După ce scoatem tava de la cuptor o putem orna cu verdeaţă sau alteceva. Eu am folosit ca de obicei, fiind mâncător de picanterii, rondele de ardei iute.

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (5)

Observaţii: Având în vedere că am folosit brânză sărată, am folosit foarte puţină sare (la sosul de roşii) prin urmare, folosiţi sare funcţie de brânza folosită. Dacă vreţi să tăiaţi aciditatea roşiilor şi să obţineţi o mâncare ceva mai dulce, puneţi o linguriţă de zahăr în sos. Cine doreşte, poate da feliile de vinete prin făină, înainte de a le prăji. Brânza rasă, presărată la final, poate fi amestecată cu pesmet. Se pot folosi mai multe feluri de brânză în acelaşi preparat, sau brânza rasă, de final, poate fi înlocuită cu caşcaval ras. Puteţi înlocui cimbru cu busuioc sau oregano si sunt convins că aceste vinete cu branza vor fi gustoase. Pentru cei ce mănâncă iute, puţin ardei iute mărunţit şi pus în sos, este nemaipomenit.

Să fiţi bine!

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (6)

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (7)

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (8)

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (14)

Vinete cu Branza in Sos de Rosii (11)

Filed Under: Retete cu branza, Retete cu sos, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: branza, rosii, vinete, vinete portugheze

Rosii cu Branza la Cuptor, Aromate cu Oregano – Bouyourdi

August 23, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această foarte gustoasă combinaţie de rosii cu branza, aromată din abundenţă cu oregano, este specifică bucătăriei greceşti, fiind cunoscută sub numele de bouyourdi. Este un aperitiv, o gustare extrem de simplă bazată pe brânză feta şi roşii proaspete, uşor picantă datorită prezenţei unui ardei iute şi bogat aromată cu oregano. Deşi tradiţia ne recomandă brânza de capră, vă pot spune că şi brânza noastră de oaie sau amestec capră-oaie satisface pe deplin pofta şi gustul. Ici-colo se prepară şi cu brânză proaspătă, dar eu recomand brânza sărată ca fiind perechea ideală pentru roşii. Ardeiul semiute ce va împăca pe toată lumea, că mânâncă iute sau nu, este numita coarnă bulgărească, care este minimul obligatoriu pentru ca picanteria să fie de nerefuzat. Una peste alta, depun chezaşie pentru plăcerea ce va fi să fie odată cu prezenţa acestor aromate rosii cu branza pe a dvs. masă. Încercaţi cu încredere bouyourdi, pentru gust, aromă, dar şi pentru simplitatea şi uşurinţa cu care se prepară.

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (8)

Ingrediente necesare rosii cu branza – bouyourdi

  • 5-6 roşii coapte bine
  • 300 gr brânză feta sau telemea
  • 2 ardei bulgăreşti, semiiuţi
  • oregano
  • ulei de măsline

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (12)

Curăţăm roşiile de coajă, prin metoda clasică a scufundării în apă fierbinte, după ce le-am crestat uşor în prelabil. Când roşiile s-au răcit le înlăturăm foarte uşor coaja. Tăiem roşiile rondele de cca 0,5 cm grosime. Într-o tava, cratiţă, vas de jena sau ceramic, formăm un pat din rondele de roşii care să acopere în întregime fundul tăvii. Însoţim acest prim strat de roşii cu un ardei bulgăresc, curaţat de seminţe şi tăiat rondele. Peste acest pat de roşii şi ardei aşezăm un strat din felii subţiri de brânză (mai reuşite sau nereuşite, în final nu are importanţă dacă brânza se mai sfarâmă).

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (1)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (2)

Peste feliile de brânză (eu am folosit brânză amestec capră-oaie) rânduim un nou strat de rondele de roşii bine coapte. Adăugăm cel de-al doilea ardei bulgăresc, la fel, curăţat de seminţe şi tăiat rondele. În final, completăm lucrarea noastră cu 3-4 felii de brânză, aşezate atrăgător deasupra. Peste toate presărăm din abundenţă oregano, aromă care dă amprenta bucătăriei mediteraneene, şi stropim cu două linguri de ulei de măsline. Dăm vasul la cuptor pentru cca 30 de minute, până ce se umple bucătăria de aromă. Aceste rosii cu branza sunt foarte gustoase fie că se mănâncă calde, fie reci, cu pâine proaspătă.

Să fiţi bine!

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (4)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (10)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (5)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (7)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bouyourdi, branza, bucatarie greceasca, oregano, rosii

Oua de Rata cu Piept de Porc si Legume la Cuptor

August 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deşi la noi sunt vazute ca fiind “grele”, ouăle de rata sunt considerate delicatese în alte bucătarii şi apreciate ca atare. Pe internet circula sute de texte pro sau contra oua de rata, care mai de care mai “documentat” si scris cu aportul a fel de fel de specialişti. Drept să vă spun, nu prea mă interesează aceste texte, eu fiind obişnuit de mic ca atunci când raţa îmi face un ou, să-l pun în tigaie şi să-l mănânc. Azi vă propun o reţetă simplă preparată cu oua de rata, piept de porc şi diverse legume, o reţetă gustoasă şi săţioasă, la care, zic eu, orice raţă ar dori să contribuie cu un ou.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (1)

Ingrediente oua de rata cu legume:

  • 3 oua rata
  • 150 gr piept de porc (1 felie subţire)
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roşie
  • cimbru, piper, sare,
  • busuioc verde, 1 ardei iute
  • ulei

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (2)

Tăiem cubuleţe pieptul de porc şi îl rumenim într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Peste pieptul de porc adăugăm ceapa şi ardeiul gras tăiate fideluţă. După ce toate s-au călit şi înmuiat uşor adăugăm roşia tăiată cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu sare, piper şi cimbru uscat. Amestecăm spre omogenizare. Lăsăm câteva minute să se înmoaie roşiile şi să-şi lase sucul. Nu insistăm prea mult cu călitul deoarece legumele, ardeiul gras în special, sunt mai gustoase dacă se păstrează uşor al dente, cu ceva fermitate şi prospeţime.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (3)

Formăm în tigaie, cu lingura, trei lăcaşuri în care spargem ouăle de raţă. Introducem tigaia la cuptor până ce se coc ouăle de raţă. Scoatem tigaia de la cuptor şi o ornăm cu frunze proaspete de busuioc şi rondele de ardei iute (în caz că vă place să mâncaţi uşor iute).

Să fiţi bine!

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (4)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (5)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (6)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (8)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (7)

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, ceapa, oua de rata, piept de porc, rosii

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor

July 16, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind un împătimit fan al peştelui gătit în fel şi chip, nu mă lasă inima să treacă 2-3 săptămâni fără să-mi împlinesc pofta cu un peşte, preparat de cele mai multe ori tradiţional, fără brizbrizuri. Pentru peştele, sărat sau proaspăt, gătit pe orez am o slăbiciune încă din copilărie, când pescuitul începea să devină principalul meu hobby. În acestă idee, azi vă propun o platica pe orez, preparată la cuptor, ca rezultantă gustoasă a ultimei ieşiri la Dunăre.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (1)

Ingrediente necesare platica pe orez:

  • 1 plătică mare cca 2 kg sau 2-3 mai mici
  • 300 gr orez
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 roşie mare (sau bulion dulce, roşii cubuleţe conservă, sau 1 lingură de pastă de roşii)
  • piper, cimbru, boia, sare
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (2)

Eviscerăm şi curăţăm plătica. Porţionăm peştele în bucăţi late cât palma, bucăţi care mai apoi sunt înjumătăţite tăind de-a lungul coloanei. Dăm peştelui un praf de sare şi îl lăsăm deoparte.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (6)

Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt. Într-o tigaie călim ceapa cu un praf de sare până devine translucidă. Adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mică şi roşia decojită şi tăiată mic. Condimentăm şi aromăm cu piper, boia şi cimbru. După ce le călim 5 minute pe toate, cât scade sucul lăsat de roşie, adăugăm orezul. Amestecăm bine, mai ţinem două minute pe foc, şi adăugăm un pahar de apă.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (7) Orezul astfel semipreparat îl aşezăm uniform într-o tavă încăpătoare. Deasupra orezului aşezăm bucăţile de peşte cu pielea în sus. Adăugăm apă (sau supă de legume) suficientă cât să devină orezul pufos, dar fără a acoperii peştele. Presărăm cimbru, uniform, peste preparat. Băgăm tava la cuptor până ce orezul se umflă şi peştele se găteşte, cca 30 de minute. Când orezul s-a umflat, gustăm să verificăm textura. Dacă suntem mulţumiţi oprim focul, dacă orezul mai cere apă mai adăugăm şi lăsăm în continuare tava la cuptor.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (8)

Aromăm cu pătrunjel proaspăt. Cei ce mănâncă iute, ca mine, pot pune pe orez, înainte de cuptor, şi câţiva ardei iuţi. După cum se observă, reţeta este extrem de simplă, fără prea multe ingrediente (exact cum am găsit-o şi mâncat-o în satele dunărene), dar vă asigur că nu o să fiţi dezamăgiţi.

Să fiţi bine!

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (11)

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (5)

Filed Under: Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: cuptor, orez, peste, platica

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Interim pages omitted …
  • Page 17
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate