• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete rapide

Oua Incaierate cu Leurda. Cu Mamaliga Crocanta si Sunca Taraneasca

April 17, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Spune o vorbă din bătrâni că este bine să mănânci mult verde pentru a avea picioare puternice și inimă rezistentă. Ne aliem și noi înțelepciunii populare și ne facem de lucru în bucătărie cu două legături de leurdă. Mai este puțin timp și o să-i dea floarea, așa că, dacă vrem să ne mai întărim picioarele și inima, acum este momentul, cât încă ne ofertează lelițele prin piețe. Plecând de la premisa matematică că bun adunat la bun ne aduce o dublă bucurie pentru sfânta gură, am purces cu râvnă la o gustoasă încăierare între leurdă, ouă, ciuperci, mămăligă și șuncă. Pentru mine aceste oua incaierate cu leurda trag obloanele peste sezonul de leurdă, urmând a ne găsi de lucru, la cratiță, cu alte bolbotine binefăcătoare organismului.

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 6

Necesar oua incaierate cu leurda

  • 2 legături de leurdă
  • 6 ouă
  • 4-5 ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 jumătate ardei gras
  • 4-5 felii de șuncă
  • 2-3 castraveți murați
  • 400-500 gr mamaliga rece
  • 1 lingură de unt
  • piper, sare
  • ulei

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 12

Preparare

Mai înainte de toate, preparăm o mămăligă micuță dar vârtoasă. O lăsăm deoparte, să se răcească, până preparăm noi încăierarea.

Curățim și tocăm ceapa și ardeiul gras. Ștergem ciupercile cu un prosop curat și le tăiem felii. Încingem o tigaie cu o lingură de ulei și călim ceapa. Peste ceapa călită, adăugăm ardeiul cubulețe și ciupercile felii și le mai călim 3-4 minute, cât să-și lase ciupercile gustul. Asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Grijim și spălăm leurda, o scurgem de apă și o tăiem mai mare. Punem leurda peste toate cele călite, în tigaie, și amestecăm ușor. Spargem ouăle și le punem peste leurdă. Amestecăm să se încaiere bine toate ingredientele și să se prăjească ouăle. Luăm tigaia de pe foc și o lăsăm deoparte. Într-o altă tigaie, prăjim până se rumenesc feliile de șuncă, crestate în prealabil pentru a se desface frumos. Dacă nu avem șuncă tradițională putem folosi bacon sau piept de porc afumat și usturoiat (sunt produse diferite chiar dacă au la bază pieptul de porc).

În ce privește prăjitul mămăligi avem două variante: fie o prăjim în grăsimea rămasă de la șuncă, fie în unt, după cum se dorește. Fărâmițăm mămăliga (care s-a răcit și întărit) și o punem în tigaia încinsă. O prăjim până ce începe să capete o crustă crocantă și ușor rumenită. Mămăliga preparată astfel este excelentă. Am mai prezentat-o la rețeta de vițel cu ciuperci. 

Așezăm în farfurie un pat din mămăligă prăjită, iar peste acest pat punem o porție de oua incaierate cu leurda. Alături, în stânga și dreapta, așezăm șunca rumenă, ușor crocantă și castraveții murați (care au rol de mediere între îmbucături). Asta-i tot!

Să fiți bine!

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 1

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 2

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 3

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 4

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 11

Oua incaierate cu leurda. Cu mamaliga prajita si sunca taraneasca - Papamond 7

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu ciupeci, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide Tagged With: ciuperci, leurda, mamaliga, oua, sunca

Salata Caesar cu piept de pui

February 12, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata Caesar își are originea în anii 20 ai secolului trecut, când bucătarul mexican, de origine italiană, Caesar Cardini, a preparat-o pentru prima dată într-un restaurant din Tijuana, Mexic. Povestea spune că bucătarul Caesar a trebuit să pregătească, la repezeală, ceva de mâncare pentru un grup de actori, în condițiile în care nu prea mai avea ceva în frigider. În asemenea condiții, Caesar a fost nevoit să improvizeze această salată, preparată cu cele câteva ingrediente avute în bucătărie. Inițial, salata nu conținea piept de pui, acesta și alte câteva ingrediente pentru dressing, fiind adăugate mai târziu. Deși foarte simplă, lipsită de wow effect și deloc spectaculoasă în ingrediente, salata Caesar a devenit peste ani o vedetă culinară.

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (1)

Necesar salata Caesar

  • 1 salată verde
  • 1/2 piept de pui
  • 2 felii de pâine
  • parmezan
  • ulei de măsline
  • dressing, așa cum îl fac eu: 1 linguriță muștar, 1 gălbenuș crud sau fiert, 2 căței de usturoi, 2 linguri iaurt, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură zeamă de lămâie, sare, piper

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (3)

Preparare

Preparăm dressing-ul începând cu usturoiul frecat cu ulei, peste care adăugăm gălbenușul crud sau fiert. Frecăm bine până ce formăm o maioneză, adăugăm iaurt, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și amestecăm pentru o bună omogenizare. Deseori se folosește la acest dressing sos Worcestershire, anșoa și parmezan. Eu prefer fără primele două, iar parmezanul presărat peste salată. Sunt multe variante de dressing pentru salata Caesar și poate fiecare să aleagă după cum poftește.

Pieptul de pui îl pregătim felii și îl preparăm la grill. Se poate și în tigaie dacă nu vă place pe grill. Feliile de pâine le punem întregi într-o tigaie încinsă, cât să se usuce puțin, pentru a putea să le frecăm cu usturoi.  După ce le frecăm cu usturoi, tăiem feliile cuburi și le întoarcem din nou în tigaia încinsă, cu puțin ulei de măsline. Le ținem pe foc până ce crutoanele se rumenesc.

Spălăm salata verde și o scurgem bine de apă. Rupem frunzele cu mâna (nu îmi place să tai frunzele de salată verde cu cuțitul) și le punem în salatieră. Peste salata verde punem dressing-ul, apoi crutoanele și pieptul de pui tăiat bucățele. Peste tot, răzuim parmezan.

Salata Caesar se servește la masă imediat, pentru că dacă se ține mai mult se înmoaie crutoanele.

Să fiți bine!

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (9)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (10)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (8)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (7)

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete de salate, Retete rapide, Retete simple Tagged With: crutoane, piept de pui, salata verde

Paste cu piept de pui si sos de rosii

February 11, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mă întâlnesc cu pastele de câteva ori pe lună, fiind des solicitate în meniu de către fiică-mea, încântată de mai toate rețetele de paste. Îmi plac ca întotdeauna să fie preparate cu sos din abundență, alegând, de regulă, să folosesc unul din cele două sosuri de roșii preferate de mine, respectiv unul aromat cu busuioc și unul cu usturoi. Azi am ales să prepar paste cu piept de pui si sos de rosii aromat cu busuioc, o combinație de-a dreptul gustoasă dintre penne și piept de pui fraged.

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (8)

Necesar paste cu piept de pui

  • 1 piept de pui
  • 300 paste penne
  • 400 gr sos de roșii
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline, frunze proaspete de busuioc (dacă sunt)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (11)

Preparare

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim ușor într-o tigaie mai mare. Pieptul de pui îl tăiem cuburi și îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare și unul de piper. Când pieptul își schimbă culoarea, adăugăm sosul de roșii. Punem o ceșcuță de apă și lăsăm să fiarbă încet, 10 minute. Am folosit sos de roșii aromat cu busuioc (cumpărat, nu preparat). Dăm focul mic și lăsăm să se formeze sosul și să se gătească bine pieptul.

Între timp, punem pastele la fiert în apă cu o linguriță de sare. Le fierbem 6-7 minute, cât să fie al dente. Scoatem pastele cu o paletă și le punem în tigaie peste sos. Înainte de a adăuga pastele în tigaie, tocăm mărunt cățeii de usturoi și îi punem în sos. Amestecăm ușor astfel încât pastele să fie cuprinse de sos. Deasupra presărăm frunze proaspete de busuioc. Lăsăm câteva minute înainte de servire, pentru ca pastele să absoarbă din sos.

Să fiți bine!

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (1)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (2)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (4)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (5)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (9)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, penne, piept de pui, sos de rosii

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean

February 6, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După cum, la mai tot românul, place ciolanul afumat, tot așa îmi place și mie! Tradițional, cel mai adesea ciolanul se prepară cu fasole sau varză, mâncăruri ce se înscriu în ceaslovul de aur al bucătăriei noastre. Totuși, dând la o parte obiceiul străbunilor în ce privește pregătirea ciolanului, azi vreau să vă spun cum mai mănânc eu această afumătură, fără varză și fără fasole, doar cu cartofi fierți și un sos de hrean și muștar. Un asemenea ciolan afumat se prepară repejor, nu necesită abilități de virtuos al artei culinare și, de ce nu, este și prezentabil dacă vrei să ieși cu el în lume, cu diverse ocazii. Unde mai pui că pe lângă ciolan și cartof mai poți adăuga și alte bucate, după propria-ți plăcere, – măsline sau capere, castravete sau gogoșar acru, salată verde sau leurdă, ceapă verde sau ceapă roșie, etc -, atunci ai și o bază pe care imaginația poate să lucreze și să improvizeze. Una peste alta, cred că un ciolan afumat cu cartofi natur și sos de hrean poate să vă ofere ceva plăcere, cu condiția să-l încercați.

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (10)

Necesar ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean

  • 1 ciolan afumat dezosat
  • 1 kg cartofi roșii
  • 200 smântână
  • 1 lingură muștar
  • 1 lingură de hrean în oțet  sau hrean proaspăt
  • sare, piper, foi de dafin, fulgi de paprika
  • pătrunjel verde

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (16)

Preparare

Grijim ciolanul afumat și îl punem la fiert într-un vas, cu câteva boabe de piper și 2-3 foi de dafin. Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe cât o îmbucătură, și îi punem la fiert cu un praf de sare. Este bine să fie cartofi roșii pentru că sunt mai puțin făinoși și ca atare, mai puțin sfărâmicioși.

Într-un bol punem o lingură de muștar mai de calitate – mie îmi place cel care conține bobițe de muștar întregi -, o linguriță de hrean în oțet și smântâna. Amestecăm să se omogenizeze. Dacă nu aveți hrean în oțet, se poate folosi hrean proaspăt ras și adăugați suplimentar, la sos, o linguriță de oțet. 

Tăiem felii ciolanul fiert sau, dacă preferăm franjuri. Cartofii fierți calzi îi punem pe un platou sau pe o farfurie largă și peste ei presărăm pătrunjel verde tocat. Peste cartofi punem uniform, cu o lingură, sos de hrean cu smântână. Așezăm bucățile de ciolan afumat peste cartofi și pe deasupra presărăm fulgi de paprika, iute sau nu, după cum dorește fiecare. Bineînțeles că fiecare poate pregăti platoul după cum dorește, nu trebuie procedat neapărat cum am făcut eu. De ex., cartofii pot fi așezați pe frunze de salată verde iar pe deasupra poate fi presărată ceapă verde tocată. Ideea este că, combinația de ciolan afumat cu cartofi natur, este foarte bună și poate fi valorificată în diverse rețete.

Să fiți bine!

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (7)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (4)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (6)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (8)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (13)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (12)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete de salate, Retete din Muntenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: cartofi, ciolan afumat, hrean, mustar, smantana

Salata de radacinoase

January 27, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata de radacinoase o recomand cu toata inima ca fiind un depozit de vitamine, revitalizantă și foarte protectoare cu sănătatea noastră. Se mănâncă în special iarna, când poate fi de folos organismului în lupta cu răcelile specifice anotimpului și când rădăcinoasele, oricare ar fi ele, sunt mai la îndemână. Mulți medici o recomandă în cazul unor afecțiuni, punând de ex. accentul în salată fie pe țelină, fie pe sfeclă roșie. Eu de regulă, în realizarea acestei salate, mă bazez pe patru rădăcini: sfeclă roșie, ridiche negră, țelină și morcov. Acum, dacă se întâmplă să nu fie prezente chiar toate să știți că nu-i bai, că tot bună și sănătoasă este. Pentru a o mai înfoia puțin și ai stimula pe copii s-o mănânce mai bine, în ultimul timp, îi adaug și foi de salată verde, care o fac mai ușoară dându-i un gust mai soft, mai bine echilibrat.

salata de radacinoase - www.papamond (11)

Necesar salata de radacinoase

  • 1 ridiche neagră
  • 1 sfeclă roșie
  • 1 morcov măricel
  • 1 țelină românescă (mai mică decât cea olandeză)
  • 1 salată verde
  • ulei de măsline, 1 lămâie, sare, piper măcinat

salata de radacinoase - www.papamond (3)

Preparare

Curățăm de coajă cele patru rădăcinoase și le dăm pe o răzătoare mai mică sau mai mare – aici fiecare alege cât de fin dorește să le răzuiască. Eu le prefer date pe o răzătoare mai mare să simt mai bine fiecare rădăcină participantă la salată. Dacă se dorește, la cele patru se mai poate adăuga și rădăcina de pătrunjel, care este dulce și foarte gustoasă. Cantitățile sau bucățile de sfeclă, ridiche, țelină și morcov să fie aproximativ egale ca participare în salată. Oricum din patru rădăcini medii rezultă o salată destul de mare.

salata de radacinoase - www.papamond (4)

Pregătim dressing-ul punând ulei de măsline într-un bol și peste el zeama de lămâie. Adăugăm un praf de sare și unul de piper proaspăt  măcinat. Îl “bătem”  puțin cu furculița până devine suspensie (adică se amestecă toate și nu mai este limpede). Punem dressing-ul peste rădăcinoasele date pe răzătoare și le amestecăm bine. Cu cantitatea de dressing jonglați, funcție de cum vă place și preferați, mai multă sau mai puțină. Se poate folosi și oțet balsamic sau oțet de mere sau vin. Recomand la toate salatele folosirea unui oțet obținut prin fermentație naturală ci nu din cel obținut prin diluarea acidului acetic obținut chimic. Pe sticlă va scrie de ex. “oțet obținut prin fermentarea naturală a vinului” sau “obținut prin diluarea acidului acetic” Cum este firesc, sfecla roșie va colora întreaga salată. Spălăm salata verde, o scurgem bine de apă, o tăiem sau o rupem cu mâna și o punem în salata de radacinoase. Mai amestecăm odată, ușor.

salata de radacinoase - www.papamond (6)

Salata de radacinoase se poate mânca fără nimic altceva dacă doriți să urmați o scurtă cură de dezintoxicare sau poate sta foarte bine lângă o friptură. Este consistentă și energizantă și nu minte foamea doar pentru 5 minute.

P.S. Dacă vi se pare cu un gust forte și vreți să o mai îmblânziți, puteți să-i adăugați un măr dat pe răzătoare.

Să fiți bine!

salata de radacinoase - www.papamond (9)

salata de radacinoase - www.papamond (10)

Filed Under: Categorii retete, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: morcov, radacinoase, ridiche, salata verde, sfecla rosie, telina

Paste cu sos de rosii, aromate cu busuioc

January 22, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că am început să folosesc busuioc la rețetele de paste de aproape 4 ani, până atunci singura dar periodică întâlnire cu această plantă având-o, încă de mic copil, doar prin intermediul preacuviosului părinte, când mă stropea de Bobotează. Dacă îmi aduc bine aminte, din busuiocul preotului venit cu botezul, fetele rupeau rămurele și le puneau sub pernă, cu scopul precis de a-și visa iubirea ce va fi să vie mai târziu. Gândind la această întrebuințare a busuiocului, ca metodă de deslușire a ițelor viitorului, este foarte probabil ca, dacă și băieții ar fi practicat-o, eu să visez vreo cratiță. Lăsând gluma și busuiocul popii deoparte, vreau să vă spun că folosesc foarte des busuiocul la paste, drept pentru care mi-l cultiv în ghiveci și îl țin la fereastră. Bineînțeles că este alt soi de busuioc, nu din cel bisericesc. Ori de câte ori prepar paste, câteva frunze de busuioc sunt binevenite. Rețetele de paste nu au nevoie de prea multe ingrediente și nici de tehnici deosebite pentru a fi o reușită. Pentru a mânca niște paste gustoase este suficient un sos de roșii abundent (eu așa îl prefer), o ceapă să dea dulceață, ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, sare și piper, orice altceva putând fi opțional. Aceste paste cu sos de rosii, preparate simplu și rapid, aromate cu câteva frunze de busuioc, pentru mine sunt suficiente în a-mi ostoi pofta de paste.

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (7)

Necesar paste cu sos de rosii

  • 300 gr spaghetti sau alte paste
  • 500 gr roșii pasate
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • piper, sare,
  • ulei de măsline
  • opțional: parmezan, cașcaval și 5-6 frunze de busuioc proaspăt

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (6)

Preparare:

Tăiem mărunt ceapa și o punem la călit, într-o tigaie mai trupeșă. Dăm un praf de sare și unul de piper proaspăt măcinat. Când ceapa este călită punem roșiile pasate. Iarna, de obicei folosesc roșii pasate, la sticlă, aromate cu plante aromatice sau cu usturoi. Vara, când folosesc roșii proaspete autohtone adaug și o linguriță de zahar să reduc aciditatea. Lăsăm să bolborosească încet, la foc mic. Cățeii de usturoi mărunțiți îi adăugăm înainte de a pune spaghetele peste sos.

Punem spaghetele la fiert în apă cu sare pentru 6-7 minute. Le gustăm să fie al dente. Când sunt gata, le scoatem și le punem peste sosul de roșii. Pastele nu se spală când se gătesc cu sos ci numai când se folosesc în salate. Amidonul rămas, prin fierbere, pe paste, ajută la aderența sosului. Oprim focul. Mărunțim o mână de frunze de busuioc și le punem peste paste. Amestecăm ușor ca sosul să învăluie pastele și le lăsăm 2-3 minute ca busuiocul să-și lase aroma. Când mâncăm, dacă dorim, răzuim peste spaghetti parmezan. Astfel obținem, foarte rapid, paste cu sos de rosii, gustoase și sățioase.

Să fiți bine!

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (1)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (2)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (3)

Paste cu sos de rosii si busuioc - www.papamond. ro (8)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, sos de rosii, spaghetti

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Interim pages omitted …
  • Page 18
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate